Én a Hausmeisterem használatijában lévő recept szerint sütök, ahogy már írtam is,semmi ecet, meg sikér stb.
310 ml víz+400 g fehér + 160g teljes+ 2 kiskanál só+2evőkanál cukor+3ek olaj(vaj)+2 kk instant élesztő (vagy egy 50g-os friss élesztő kb 1/3-1/4-ed része pici cukros tejben futtatva)
Víz alul, rá az összekevert (előzőleg átszitált) liszt stb., stb. Természetesen, a géphez kapott müa kétvégű "kanalat" használom az adagoláshoz.
Majd minden géphez más receptet adnak, a szokás hatalma (vagy lustaság?), de én azt csinálom, amit a gyártó a használatiban javasol... kb. ennyi:-))
Nagyon sajnálom, hogy ez a fórun már egyre kevésbé működik. Gondolom már kevesen olvassák,alig vannak kérdések, hozzászólások, megoldási javaslatok. Biztosan mindenki, csak jó kenyereket süt. / csak én nem / Ma reggeli kudarcom története.
Az este bekészítettem a gépbe a TK kenyér hozzávalóit.Recept : 40 dk BL-65+ 16 dg TK. Búzaliszt,3.2 dl víz, ½ Aldis élesztő,(kb 2dk ) cukor , só ecet a szokásos. Még egy késhegynyi aszkorbinsavat is tettem bele.A sikérem elfogyott, így az kimaradt. A reggeli végeredmény siralmas lett, félig volt az üst, a héja kemény, a teteje viszont szép domború lett. Máskor az ilyen vegyes lisztes kenyerekhez mindig teszek 1 ek sikért, amitől a kisült kenyér 2-3 cm-rel meghaladja az üst felső szintjét. / Igy szeretem / ETNA is használja ezt a klasszikus receptet, de nála sem emlékszem sikérre. Bár lehet, hogy rosszul tudom. HM-1300 géppel sütöttem. Vélemények ?
Szia! Legyen sok progi (ha speciális kívánalmaitok is van ... pl.croissan stb. akkor ezt is vedd figyelembe), ha kicsi és nagyobbacska kenyeret is szeretnél, 2 lapátos gépet ajánlok, legyen magyar nyelvű használati (nézd meg vásárláskor, mert sok későbbi bosszúságtól megkíméled magad!!), jól záródjon a teteje.... kb. ennyi.
Márkák vonatkozásában: legyen jó szervízhálózat, kérdezz rá milyen az alkatrészellátás, ne legyen kifutó modell. Jó a Panasonic, a Moulinex, a Hausmeister (és hasonszőrű társai, pl. Clatronic stb.) és vannak Aldis-Tescos stb. gépek is. Ez utóbbi gépek sem feltétlenül rosszabbak a többinél ... sőőt:-))
Ahogy minden műszaki-technikai eszközre igaz, a nagy "név", a márka sem garancia arra, hogy a gép jó és örökéletű legyen, minden ilyen vásárlás lutri :-)))
Nekem is egylapátos tescós gépem van kb 1.5 éves. Elötte egy drágább kétlapátos volt, de mi csak kisebb kenyeret sütöttünk így a dagasztáskor álltalában egy lapát dolgozott és hamar tönkre ment az alsó csapágy. Tehát nem az üstben és a szerelő azt mondta, hogy azér mert a dagasztáskor vágódik a tészta és az ékszíj (bordás) a csapágyra hat ki. az a gép kb 3/4 évet bírt ki. Akinek nem kell nagy kenyér, de mindig friset ehet, ha kisebb egy lapátos gépet vesz.
Mi vagy három éve egy Tesco-s egylapátos géppel sütünk, kalácsot, kenyeret (1-2 naponta) és főzünk lekvárt. Másfél font (67 dkg) a kapacitása. Előtte évekig egy szinte azonos AFK BM2-es volt, abban az üst tömítése készült ki másfél évenként. Ezzel együtt elégedettek voltunk-vagyunk.
bőven megengedhettük volna magunknak a Panasonic gépet, mégsem vettem. a kétlapátos ALDI SHG géppel sem rontok kenyeret, sőt ismerősök, családból mindenki csodájára jár, hogy milyen finom kenyereket sütök vele.
az 5 év garancia elég meggyőző volt, és mindenképpen kétlapátosat akartam, nálunk 99%-ban TK kenyerek sűlnek.
Még annyi, hogy gyakorlatilag 750 g - 1500 g közötti kenyereket süt, mi szinte mindig a legkisebbet sütjük vele, az elég nekünk kb 2-3 napra (a szerdán sütött kenyér ma még puha...).
Nekem Moulinex 2lapátos gépem van, bár én _nagyon_ olcsón jutottam hozzá, de a teljes árat sem sajnáltam volna érte. Gyönyörű kenyereket készít (bár az utóbbi időben már sütőben sütöm a kenyeret), gyakorlatilag minden dagasztást ezzel készíttetünk el.
Egy hibája volt: az üstben az egyik szimering meghalt, szétesett az egyik tengely. Kicseréltem az üstöt, és ott mondták a szervízesek, hogy - a leírástól eltérően - ne a folyadékot öntsük bele először, és ne áztassuk használat után.
Igazán nem akarom megváltoztatni senki véleményét, mert ugye az anyagi helyzete az mindenkinek más, van aki nem engedheti meg magának a drágább termékeket, van aki nem.
De!
A családban két kenyérsütő gép is van. Egy olcsóbb szüleimnek, és egy Panasonic nekünk.
Van tapasztalatom jócskán mindkét kenyér állagát illetően, és el kell áruljam, hogy köszönő viszonyban sincsenek egymással.
Karácsonykor lesz két éves a Panasonic sütőnk. Azóta szinte minden nap sütöttünk vele kenyeret, leszámítva a nyaralást (bár jövőre Horvátországba is visszük).
Ez alatt az idő alatt egy kezemen meg tudnám számolni, hány kenyeret rontott el, pedig a kovászos kenyértől kezdve minden félét sütöttünk már vele.
Nem úgy mint anyukám, akinek minden héten van kicsit beesettebb közepű kenyere.
Ja, és csak egy lapátos. Hárman vagyunk, a közepes kenyeret sütjük vele (40 dkg liszt), és éppen elfogy minden nap végére.
Ahhoz képest, most 10ezerért nagyon olcsó, pláne, ha meg is éri az árát - ahogy írtad is. Még jó, hogy a műszaki cikkek ára elég komoly ütemben csökken, hiszen évről-évre jönnek az újabb és újabb, modernebb stb. eszközök. Persze ez azt is jelenti, hogy ha mégsem tetszik, vagy nem teljesen felel meg az igényeknek, akkor már tuti csak jóval áron alul lehet túladni rajta. Ezért fontos, hogy az ember alaposan tájékozódjon vásárlás előtt, még akkor is, ha amúgy csak egy viszonylag "olcsó", pár ezres termékről van szó. Ha valami nem felel meg, akkor aztán tök mind1, hogy "csak" 10ezerbe került, vagy éppen jó nagy gáz, ha 40-50ezret költöttél rá, a lényeg, hogy bosszús leszel miatta:-)
Rákerestem véleményekre a neten: magáról a gépről nem írt, de a szállítóról, a grando.hu-ról igen: onnan nem rendeli többé .... mert rosszul volt csomagolva, hiányos volt (mérőkanál, lapát stb. hiányzott) és a reklámban ígért 3 év gari helyett, csak 12 hónap garancia járt a géphez ... vagyis az sem mind1, hogy az ember honnan rendeli,
Mi műszaki cikkeket (tv, GPS stb.) pl. az edigital-tól szoktunk rendelni, vagy a helyi kirendeltségen átvenni, vagy házhozszállítással. Igaz, hogy alapvetően jobban szeretem vásárlás előtt alaposan szemrevételezni a dolgokat, de bennük speciel (a jó tapasztalatok miatt) maximálisan megbízom :-)
Igen, Hausmeister HM 1300-as ... a hasonlóan kinéző gépek (pl.Hausm., Orion, Clatronic stb.), függetlenül a nevüktől - ahogy itt korábban valaki ügyesen fején találta a szöget - kb. egyformák, mindet Kínában készítik, a technológia ugyanaz, szerintem a mechanikája (alkatrészek stb.) is egy, vagy legalábbis nagyon hasonló, talán ugyanabban a gyárban gyártják is őket és kis túlzással állítható, hogy csak a "szerencsén" múlik, hogy végül milyen név kerül rá:-))
Nézelődj ezen az oldalon http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/?start=25 katt rá a gép nevére, kijön a tájékoztató oldal, ott találsz három lehetőséget: Boltok és árak, Termékleírás, Vélemények, ha szerencséd van, a Neked tetsző géphez már írt valaki véleményt...
Talán még egy előnye van ha kicsit túlméretezed a gépet. Az 1350 gr-os sütőben a 800 gr-os kenyeret játszi könnyedséggel fogja megdagasztani, nem fog melegedni, nem fog kínlódni a gép.
Én így vettem dagasztógépet...2 kiloig dagaszt de csak 1 kilosat dagasztatok vele, sosem melegszik, nem nyekeg, talán az élettartamát meghosszabítom így.
Persze majd a gépesek megmondják a tutit ez ügyben is;).
Arra azért kérdezz rá ... vagyis jobb, ha megnézed még a boltban a használati termékleírásában, hogy a gyártó milyen lehetséges kenyérméretek ad meg.
Nézd meg:
- van-e magyar nyelvű használati,
- jól záródik-e a gép teteje,
- milyen az alkatrész (üst, lapát stb.) ellátás ... kb.ennyi:-)
Csak a saját Hausm.gépemmel kapcsolatos jó tapasztalatokat tudnám ismételni:-) Viszont eszembe jutott egy "általános igazság" : a nagyban (2lapátos stb.) tudsz kicsit sütni (bár én ezt igen ritkán próbáltam, mert nekünk kevés a kicsi), de a kicsiben akkor sem tudsz nagyot, ha pl. "megrohamoznak" a barátok vagy a család...... egyszóval 2lapátos-párti vagyok. Árban pedig, szerintem, nincs jelentős különbség.
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. :) Kenyérsütőgépet szeretnék vásárolni, de elsősorban kisebb kenyereket szeretnék sütni. (500-700 -800 gr)
Olvasgattam a fórumot és arra jutottam, hogy ebben az esetben az egylapátos gépek lehetnek nyerők... Ugyanakkor nagyon sokan dícséritek a Hausmeister 1300 -s gépét. Van tapasztalatotok, hogy azzal lehet -e mondjuk még 800 grammosat sütni? Egy kolléganőmnek is ilyen típus van és nagyon szép színű (sötétebb) magos kenyeret süt vele.
Szóval mit ajánlotok? Vagy vegyem a kisebb Hausmeister (1000) gépet? És láttam egy Sencor SBR 300 -s gépet. Utóbbi kettővel kapcsolatban van tapasztalat?
Szóval olan gépet szeretnék, amely kisebb kenyeret is süt és aránylag "jó színűt". :)
Kérem szíves segítségeteket. Előre is köszönöm! :)