A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tudjuk jól, hogy az első saját célra készül, de szeretnénk időben biztosítani magunknak a helyet, mielőtt a világhír szárnyaira kap, és vérszemet kapva milliós összegekért kezdenéd árulni... Meg különben is, nemcsak az árról van szó, de inkább Schomer álljon sorba, hogy majd egyszer hozzájuthasson a gépéhez, mint mi... ;-)))))
Egyelőre saját célra készül, de ha teljesíti az elvárt paramétereket (max. Silvia méretű + stabilabb mint az E61) és épeszű keretek közé lehet terelni az árát, akkor beszélhetünk róla. ;)
A hagyományos E61-es fejben nem háromutas szelep van, hanem kézi szelep. Ha lefelé tolod a kart, akkor engedi be a forró vizet és ugyanakkor megnyom egy kis kapcsolót és elindítja a szivattyút. Ha felfelé húzod, akkor elzárja a melegvizet, kikapcsolja a szivattyút és kinyit a csepptálca felé.
De, ugye, nem lehet lehet megtudni, hogy mi a módszer a Cinque Stelle esetében? A szokásos, ugyebár, a nitrogén és a hermetikusan záró doboz vagy az egyirányú szelep (egyébként a zacskós Molinarira is az van írva, hogy milyen forradalmian új, aromatartó csomagolás, pedig a többiek is ugyaníg csomagolnak, legalábbis gondolom; de ezek a marketingszövegek nyilván nem számítanak). Ami ott az oldalon a másik fülön le van írva, az sem árul el többet a dologról. A nitrogénról tudjuk, hogy nem inert gáz, tehát valami más?
Én már csak egy ilyen rosszindulatú és bizalmatlan fickó vagyok, de nekem a gyártó kiadásában egy grafikon nem jelent kifejezett meggyőző erőt. Rajzolni én is tudok... :-)) Valami független laboratórium, meg ilyesmi jobban tetszene. De nem is töltöm ezzel az időmet, megyek ki a konyhába, éppen most nyitottam ki egy zacskó Molinari Espressót, kifogástalan az illata, mindjárt kiderül, mi lesz belőle a csészében... ;-)))) Apropó, vettem koffeinmentest is, holnap majd tesztelem azt is, nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok...
Egyébként valóban ez lenne a legjobb, csak nem tudom, hogyan lehetne rávenni a gyártókat, a Molinarit is beleértve: a pörkölés idejét kellene feltüntetniük, és ahhoz képest kiszámítani-odaírni, hogy ennyi és ennyi idő múlva jár le. Persze, lehet, hogy így teszik, csak nem írják oda, tehát ha tudni lehetne, hogy például, teszem azt, náluk mindig egy év a szavatossági idő, abból vissza lehetne számolni elég könnyen.
Még apropóbb, de nektek talán nagyobb befolyásotok van rájuk, nem lehetne szólni, hogy katasztrofális az angol? Nem is annyira a szöveg maga, a fordítás egész jó, ha itt-ott nem is annyira gördülékeny, de tele van elgépelésekkel, amelyeket egy szimpla helyesírás-ellenőrző is azonnal megfogott volna.
A tengerentúl 1600$, én az MM-ben >400e-ért láttam. Ha most vennék presszógépet komolyan elgondolkodnék rajta, de már elhatároztam hogy építek egyet. És ez nem vicc.
Ma voltam az Expolygonban, ott mondták hogy lesz nekik hamarosan új ECM Giotto gépük 260e-ért. Ha valakit komolyan érdekel, szerintem ez nagyon jó ár érte.
Köszönöm a felvilágosítást:-). Mivel cssk a szavatossági idő van feltüntetve, azt szoktam nézni, s ha nincs még legalább fél év hátra az "életéből", nem veszem meg. Persze, kivétel erősíti (gyengíti?) a szabályt: kaptam már öreg, majdnem lejárt kávét, és semmi baja nem volt.
A szavatosság semmit nem jelent kávénál, ráírják, mert kötelező, de a feltüntetett dátumnál jóval korábban már élvezhetetlenné válik (konzervben, szelepes zacskóban is). Az a Lucaffé, amelynek éppen most értem a végére, és amelynek minden jel szerint ugyanez volt a baja, szintén jó lenne még majd egy évig a felirat szerint.
Ez így szvsz nem helytálló: minden terméken van egy lejárati idő - arról senki nem tett említést, hogy azért érezte állottnak pl. a podot, mert tényleg az volt, vagy szimplán lejárt a szavatossága?
S végül: egy jó karos kép+jó daráló drágább, mint egy jó podos masina.
A kávé viszont olcsóbb. Vegyünk egy durva, közelítő számolást: legyen kereken 100 forint egy pod és hatezer egy kiló kávé (sok fajta ennél olcsóbb, vegyünk szándékosan nagyobb értéket). Hét grammal számolva az 6000 / (1000 / 7), vagyis nagyjából 42 forint adagonként. A különbözet 58 forint, ebből úgy hatszáz darab kell, hogy elérje az Iberital 35 ezres árát. Ha ketten napi egyet isznak, már kevesebb, mint egy év kell a daráló árának ledolgozásához, nagyobb fogyasztás mellett arányosan még kevesebb. Vagy másképpen fogalmazva, ha valaki a komfort és a nagyobb változatosság lehetősége mellett dönt, a fenti ütemben évente újra és újra kifizeti egy daráló árát pluszban.
Nem tudom. Én ugyebár, ellentétben ezekkel az olcsójános amcsikkal, kúpos darálót használok, és mellette még WDT-t is, és mégis azt mondom, jobb lett a kávé íze.
Jó géppel+jó poddal lehet, de karos (félautomata) géppel (+daráló+tamper+zaccolás+több macera, és ez nem mindig és nem mindenkinek szimpatikus), némi gyakorlat, rutin megszerzése után azért jobbat készíthetsz. A podos előnye a fent vázoltakon túl a stabil KVminőség (kevesebb hibalehetőség: nem ronthatod el a darálást, a tamperolást, stb).
S végül: egy jó karos kép+jó daráló drágább, mint egy jó podos masina.
KENDE'S KFT - BARAZDA KOZ 2 - 1116 BUDAPEST - Tel. 0036/1/4647777 - Fax 0036/1/4647770 ( Fehérváriról nyílik , a Fonó környékén van ) Szimpi a kisöreg ő a Pavoni márkaszervize , de szerelő mindent . Mondjuk kérdeztem tölle mennyire jó használt darálót venni és csúnyákat mondott a gyári alkatrészekről , Mazzer kategóriában 50 e Ft a motor ,30e Ft a késpár (gyári) .
Noh megállapítom , hogy nem találtam egy tipusú kávét sem ami jólenne gyári örléssel a Pavonihoz :( . Pedig nagyon számítottam rá , hogy lesz legalább egy . Egyikkel sem lesz vastag crema . Úgy hogy jövőre vennem kell egy örlőt amit amúgy is szerettem volna , de asszitem kihúzom addig valahogy .
csak jótanácsként: az utángyártott őrlőtárcsák gyakran nem méretpontosak, a rögzítő furatok nincsenek megfelelően vonalban a hordozótárcsán lévő menetes furatokkal. szóval, ha jól darál és szemmel láthatóan nem sérültek vagy kopottak a tárcsák, akkor inkább ne cseréld ki, illetve ha mégis kicseréled, akkor ne dobd ki a régi tárcsákat.