Keresés

Részletes keresés

Gondoló Creative Commons License 2012.07.02 0 0 60483

Kedves sebesjelölt!

Elgondolkodtam azon, hogy most, miután elolvastam a leveledet, mennyivel lettem több, mit nyertem, és ami fontosabb: a többi topiclakóval együtt mivel lettem gazdagabb.

Itt mindenki tudja, hogy okos vagy. Talán mindenki tudja, hogy milyen vezető pozícióban vagy. Tehát egyiket sem kell "tuningolni".

Viszont ez az izzadtságszagú levél az ide tévedt szimpatikus valakit próbálja helyre tenni, ami taktikai hiba. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem csak az én véleményem, nagyon sokan egyetértenek velem.

Előzmény: sebesjelölt (60481)
sebesjelölt Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60482

Talán nem gondoltál bele, hogy egy egyedi tábla megterveztetése, a szerszámok megterveztetése és legyártatása plusz a hat egyedi tábla legyártatása mibe került volna. A kész rendszerek között nézett körül, akinek ez volt a dolga, és biztosíthatlak, nem ez volt a legrosszabb. Biztosan van olyan grafikus, aki tudna szebbet tervezni, semmi kétség. Tízszer ennyiért, akkor most ezen mehetne a fanyalgás.

Előzmény: Soká (60468)
sebesjelölt Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60481

"Nem hiszem, hogy valaki úgy értette volna a kiállítást, hogy ez a betelepülés évfordulójára készült volna."

 

A kiállítás beharangozójából idézek:

"Idén ünneplik a Dél-Kelet-Európában lakó és onnan kitelepített németek a letelepedés kezdetének 300. evfordulóját. Ebből az alkalomból június 29-én 10 órakor nyílik meg az ulmi Donauschwäbisches Zentralmuseum (DZM, Dunai Svábok Központi Múzeuma) a svábság történetét bemutató kiállítása, amelyet a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LDU) kapott ajándékba.

A vándorkiállítás első állomása Budafok."

 

Ezt nehéz másképpen érteni, mint hogy ebből az alkalomból készült egy kiállítás, ami be fogja járni az országot. Ehhez képest nem az évfordulóra készült, és Budafok nem egy vándorkiállítás első állomása. Sok helyen járt már ez az anyag az országban.

 

"Felmerült azonban az a kérdés, hogy miért nem foglalkozik a kiállítás szellemiségével?"

 

Már miért volna az én feladatom értékelni a kiállítás szellemiségét? A magam részéről örülök annak, hogy itt van a kiállítás, és remélem, a tanév alatt sikerül majd megismételni az Árpád utcai iskolában, mert ott kifejezetten helye lenne. 

 

"A kiállítás ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy sikerüljön a múltat lezárni, és ismét békében lehessen egymás mellett és együtt is élni."

 

Szerintem a svábságnak már régóta nincs ilyen problémája, más népcsoportokra meg nem terjed ki sajnos egy ilyen kiállítás hatása.

 

"Ez vezetett akkor is, amikor mindent megtettem annak érdekében, hogy itt és most nyiljon meg ez a kiállítás."

 

Ezért köszönet illet. Mindazonáltal a kiállítás csak nyert volna azzal, ha valóban Budafokra szabják egy kicsit, egy-két budafoki képpel, tárggyal, dokumentummal. Kiváló helytörténészeink vannak, biztosan szívesen segítettek volna. Nem értem a helyi  nemzetiségi önkormányzat kihagyását sem.

Előzmény: Városátszel (60474)
bóz7 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60480

Nem, nem érzek ellentmondást. A tapasztalásaim alapján kialakúlt felfogásom szerint ami esztétikus vagy ízléses, az nem feltétlenül művészi. (műszaki...ugyan!)

Előzmény: Soká (60479)
Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60479

"Teljesen felesleges [...] egy üdvözlő táblától művész szinvonalat elvárni." kontra "legyen [...] esztétikus, ízléses kivitelezésű"

 

Nem érzed az ellentmondást?? Ezek szerint az esztétika és ízlés nálad műszaki fogalmak...

Írtam ennél többet is, aztán inkább kitöröltem...

Előzmény: bóz7 (60477)
Gondoló Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60478

Sebesjelölt, hogyan történhet az meg, hogy neked balra csavarodik az érdeklődésed?

A google a "művészi tükrözés" szavak bepötyögése után nekem ezt adta ki:

http://www.google.hu/search?q=m%C5%B1v%C3%A9szi+t%C3%BCkr%C3%B6z%C3%A9s&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

Előzmény: sebesjelölt (60466)
bóz7 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60477

Teljesen felesleges  és erőszakolt dolog egy üdvözlő táblától művész szinvonalat elvárni. Véleményem szerint legyen célszerű az elhelyezése, amenyire lehet időjárás és rongálás álló, esztétikus, ízléses kivitelezésű. Ennyivel teljes mértékben eleget is tesz feladatának. 

Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60476

Örülök, ha minél több emberhez eljut ez az álláspontod.

És talán nem csak engem sújt le mélységesen.

Tovább nem feszegetem a témát.

Előzmény: Zegzug (60472)
Zegzug Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60475

Lehet e melegben kiszáradt a poltopik mocsara, de a dagonyázást mégis ott folytasd!

Előzmény: ketszerketto (60473)
Városátszel Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60474

Nem hiszem, hogy valaki úgy értette volna a kiállítást, hogy ez a betelepülés évfordulójára készült volna.

Azonban ez volt az az alkalom, amikor a kiállítást most sikerült ide hozni, és megmutatja a svábság történetét a letelepedéstől kezdve egészen napjainkig.

Maga a kiállítás 2004-ben készült több példányban, és ebből rövid ideig Magyarországra is került.

Az év elején a nagyobb számú igény miatt a DZM úgy döntött, hogy a kiállításnak egy példányát a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának adja ajándékba. Ennek az ajándékba kapott vándorkiállítás első állomása Pécs lett volna.

Az évfordulóra való tekintettel azonban a kiállítás első állomása Budafok lett.

 

Felmerült azonban az a kérdés, hogy miért nem foglalkozik a kiállítás szellemiségével?

Ugyanis a kiállítás tanulsága elsősorban az, hogy ezek a tragédiák sosem ismétlődhessenek meg. Amikor a németek ide kerültek a Kárpátmedencébe, sajátságos kultúrájukkal hozzájárultak az ország fejlődéséhez. Békésen élt itt egymás mellett minden nép, népcsoport és felekezet is. Ezt a feltörő nacionalizmus változtatta meg, teljesen mindegy, milyen színezetű is volt.

A kiállítás ahhoz szeretne hozzájárulni, hogy sikerüljön a múltat lezárni, és ismét békében lehessen egymás mellett és együtt is élni.

Ez vezetett akkor is, amikor mindent megtettem annak érdkében, hogy itt és most nyiljon meg ez a kiállítás.

Előzmény: sebesjelölt (60441)
ketszerketto Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60473

Éljen önkormányzatunk, a középszer büszke harcosa, amely tudatosan és zsigereiben írtózik minden szakmaiságtól és művészi színvonaltól.

 

 

Előzmény: Zegzug (60472)
Zegzug Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60472

"Én a helyedben - de ez csak kósza felvetés - megkérdezném őket, hogy mi a véleményük arról az "Isten hozott..." feliratról. Vagy akár az egész tárgyról."

 

Személy szerint engem az ilyenek érdekelnének a legkevésbé! Nem hinném, hogy minden esztétikai döntésbe kizárólagos döntési jogot kívánó "testületek"-nek kellene beleszólniuk, annál is inkább, mert egy üdvözlő tábla önmagában nem művészi alkotás. Ezerszer többet adok a helyi, lokálpatrióta érdeklődésű emberek véleményére, mint akármilyen "elit" társaságra, akiknek csak térkép e táj, pláne hogy még politikai vitát is nyissanak egyesek a felirat tartalmáról. Emlékszem még ezen a topicon is kint volt a tervezett tábla látványképe, ami elismerést aratott.

 

Köztudott, hogy a kritikusok, vagyis a "szakma" által legjobban felmagasztalt filmekre mennek be a legkevesebben a mozikba és ez nem egyenlő azzal, hogy a közizlés az csak rossz lehet.

Előzmény: Soká (60468)
Zegzug Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60471

Semmi csipkelődési célom nem volt, csak értetlenkedem. Nincs a kerületnek olyan pontja, ami jobban szem előtt lenne, mint az a hely. És ahogy olvasom a feltételezésedből, lehet többen mégis látják, hallják (mert hát egy plexit, neoncsöveket berúgni azért nem egy csöndes dolog), csak nem jelzik! A közeli utasváró üvege is az egyik legtöbbet berugott volt, az sem egy csöndes meló.

Nemrég magam is telefonáltam a rendőrségre egy részeg randalírozó ügyében a hsvéti ünnepek alatt, és hamar a helyszínen volt a járőrkocsi. A telefonban nem volt semmiféle jegyzőkönyvezés és hasonlók. Pedig én a központi számot hívtam, de taln méggyorsabb ha a kerületi számot hívjuk. Ha nem jelezzük, hogyan akarjuk meggátolni a rongálások folytatását?

Valamint ezt feltételezéseim szerint nem magányos Chuck Norrisok rúgják be, hanem csoportos hülegyerekek az éjszakában. Őrájuk is fel lehetne figyelni ha sokáig randalíroznak egy helyen. Ez mindannyiunk érdeke, a mi zsebünkre megy.

 

 

 

Előzmény: bóz7 (60467)
Városátszel Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60470

Az így nem állja meg a helyét, hogy a helyi német kisebbségi önkormányzat nem érdeklődött volna utána. Ha időben kaphattak volna felkérést az együttműködésre, akkor a kiállítás lebonyolításából is vettük volna ki a részüket.

Inkább az a problémájuk, hogy nem civilként gondolkodnak, ezért elsősorban az olyen rendezvény anyagi oldalát látják. Ehhez azonban vezetőségi döntés kell, amit az ülés előtt 14 nappal kell összehívni. Tehát minimum 1 hónap kellett volna ehhez, ez az időszak azonban nem állt rendelkezésre, így lemaradtak a közreműködés lehetőségéről. 

 

Előzmény: villa (60431)
Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60469

közízlés, szimbólum

Előzmény: Soká (60468)
Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60468

(sajnos vagy szerencsére, rendszertelenül és ritkán olvasom a topikot, így nem ismerem a fórumozókat sem, vagyis nem tudom, kinek lépek a "tyúkszemére" a kritikus megjegyzéseimmel)

 

Miután azzal kezdtem a mondandómat, hogy "tudom, sajátosak a szempontjaim" így nyilván nem lep meg ha szerinted is kisebbségben vagyok. De, hogy értsd, mit miért mondok: most megnéztem, a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságának (talán ne vitassátok el, hogy ők a saját szakmájuk legjava Magyarországon) 47 tagja van. Valószínűleg nagyon erősen kisebbségben vannak, akár a kerületünk lakosságához képest is. Én a helyedben - de ez csak kósza felvetés - megkérdezném őket, hogy mi a véleményük arról az "Isten hozott..." feliratról. Vagy akár az egész tárgyról.

 

Azt azért tisztán kell látni, hogy a "jónép", úgy általában (vagy szakmailag), nem kompetens bizonyos kérdésekben. Persze, hogy örülnek, mert korábban nem volt ott semmi, most meg van. Az, hogy milyen, az nagyon másodlagos. Talán nem kell magyaráznom, ma Magyarországon a tehetségkutató versenyeken felszínes, középszerű figurák nyernek, mert a tömegigényt ez elégíti ki. Az, hogy a közterekre milyen tárgyak kerülnek, az nem a közizlés emelkedettségétől függ, hanem az illetékesek és az alkotó felkészültségétől.

 

Az nagyon helyes, hogy oka volt a szöveg színválasztásának, de szerinted ez miből lenne kikövetkeztethető??? Miért nem valami budafoki hős ellenállónak a vére az a piros? És akkor minek a szimboluma a fehér plexi? Abban tárolják errefelé a bort? Az, hogy szimbolumokat, formai torzókat összehordunk egy kupacba, attól az még nem áll össze egységes egésszé. A helyi mészkő meg a világítós reklámtábla együtt, az azonos minőség?

 

Az sajnos igaz, hogy egy helyi erősgyerek garázdálkodása megmételyezi a környezetet, de félő, hogy ha újra áll ez a tábla, és erősebb kivitelben, akkor az számára csak újabb kihívást jelent majd. Azt már tudja, hogy az 5-ös plexit egy lábbal is be tudja rúgni, de ha a szkandergépet erősebb fokozatra állítják, akkor ő is rákapcsol, hiszen ez a virtus lényege.

De ne legyen igazam. A térfigyelő hathatósabb megoldás lehet. Bár számomra kicsit szomorú, hogy ilyen öngerjesztő kiadásokra kényszerül a kerület.

 

Ja, most jártam talán először a MTTT honlapján, mielőtt még elfogultsággal vádolna valaki :)

 

 

Előzmény: Zegzug (60464)
bóz7 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60467

Kedves Zegzug! Ezt a csipkelődő megjegyzést talán nem kellett volna, annál is inkább mert nincs reális alapja:

"Ne lehessen csak úgy egykönnyen betörni, ha már a környék lakásainak sok száz ablakai is előtt ezt rendszeresen megteszik egyesek."

Mert:

-egyrészt  a sok száz ablak mögött rendszerint alszanak amikor a rongálás feltehetően történik,

-másrészt ha valaki mégis észlelné, mit kellene tennie? Menjen le verekedni az esetleg részeg, valószínűleg nem egyedüli vandállal?

-telefonáljon a rendőrségre? Mire ott jegyzőkönyvezik a bejelentést, majd eljutnak a helyszínig, nem valósszínű, hogy az elkövetők addig ott várakoznak hogy elkapják őket. 

Amiket leírsz azok talán hathatósabb védelmet jelentenek a jövőben.

Előzmény: Zegzug (60464)
sebesjelölt Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60466

Akit a művészi tükrözés szellemtörténeti aspektusai érdekelnek, itt találhat magának intellektuális csemegét:

http://mek.niif.hu/02200/02227/html/01/65.html

 

Gondoló Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60465

Amilyen "szellemes" vagy a kiállítással kapcsolatban, annyira nem képviseled a szellemet a szobor esetében.

A művészi tükrözés sohasem másolást jelent, még a fényképezés műfajában sem.

Előzmény: M. a deák (60462)
Zegzug Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60464

Lehet a saját véleményed, hogy neked nem tetszik az üdvözlő tábla, de ezzel erősen kissebbségben vagy, mert csupa pozitív visszajelzést kaptunk a lakosságtól. Valamint akármennyire is hihetetlen, ezt anno a Városfejlesztési bizottság is többször tárgyalta, sokféle minta, elrendezés, tipus figyelembe vételével és még olyan apróságokra is kitérve, mint pl. az üdvözlő szöveg színe. Egy érdekesség, hogy az amiatt lett bordó, hogy azzal is a borkultúránkra utaljon, a vörösbor színével.
Ez a tábla abban is kivételes, hogy belülről megvilágított. Hasonló kivilágítható üdvözlőtáblát még nem láttam, emiatt sem épült meg sima téglából. Arról pedig nem a döntéshozók tehetnek, ha a kerület beveező útjai mellett (kb. vagy egy tucat helyen) ezekkel a táblákkal sehol sincs probléma, évek óta érintetlenül betöltik a hivatott funkcójukat, kivéve egy helyen a Leányka utcában. Itt pedig semmi garancia nem lenne arra, hogy más típusú táblát ne rongálnának meg.
Most le lett szerelve, hogy a hagyományos anyaga mellé kaphasson egy belső, diszkrét megerősítést a roppant erős és menő egyének miatt. Ne lehessen csak úgy egykönnyen betörni, ha már a környék lakásainak sok száz ablakai is előtt ezt rendszeresen megteszik egyesek. Most ráadásul meg lesz támogatva figyelő optikával is, így remélhetőleg pár héten belül újra épségében köszöntheti a kerületbe érkezőket.

Előzmény: Soká (60463)
Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60463

Én a jószándékot senkitől sem vitatom el, és még politikai preferenciáim sincsenek, mert úgy gondolom minden megoldható szakmai alapon. Bevallom, az meglepne, ha ebben a konkrét esetben egy meghirdetett pályázat eredménye lenne ez az üdvözlő tábla. Ha igen, akkor vagy a pályázati kiírással voltak hibák, vagy egyszerűen irreálisan alacsony összegből kellett gazdálkodni, vagy a bíráló bizottság nem volt a toppon. De ezek csak megérzések részemről, és egyébként nagyon nem érdekel egy lejátszott "meccs" esetén, hogy ki volt esetleg a "hunyó".  Ezt a részét meghagyom másnak :) Ha kritikus véleményt írok, azt mindig az elkövetkezőkre írom okulásul. Már ha van benne olyan, ami okulásra alkalmas. Az én véleményem egy a sok közül.

De azért számomra az az életszerű jelen tábla esetén, hogy felkértek egy vagy több helyi (valamilyen) kisiparost, aki a maga módján megoldotta a feladatot.

 

Amíg épületet csak építész tervezhet, fogat csak fogorvos gyógyíthat, peres ügyet csak ügyvéd képviselhet, iskolában csak pedagógus taníthat, addig az összes többi városképi elemet gyakorlatilag akárki "csinálhatja". Remélem, ezzel nem indítok el felesleges vitát.

Előzmény: Gondoló (60459)
M. a deák Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60462

Tegnap előtt, pénteken is már látogatható volt. Úgy gondoloml, akinek fontos volt, az tudott szakítani egy kis időt a három nap valamelyikén. Talán egyszer még szerencséd lesz és Zygotáék kiállítják!? Ha máskor nem, 50 év múlva biztosan...

 

 

Előzmény: Gondoló (60460)
M. a deák Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60461

Nagyon örülök ennek az utólagos elismerésnek, ezt szépen fogalmaztad meg: Bronzba öntött fotográfia! Vélhetőleg nem is akartak mást azok, akik felállították Klauzál szobrát! Mert mire is hasonlítson minden részletében egy Klauzál szobor, ha nem Klauzál Gáborra?! 

Előzmény: Gondoló (60459)
Gondoló Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60460

Tegnap nem értem rá, ma délután akartam megnézni a kiállítást a Seybold-Garab pincében. Látom, hogy kettőkor bezárt. Soha többé nem lehet látni a fotókiállítás anyagát?

Gondoló Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60459

Egyik ismerősömmel nézegettük a Klauzál-szobrot. "Bronzba öntött fotográfia" - mondtam. Semmi több.

Ahogy a szobor, ugyanúgy az üdvözlő táblát állítók jószándékához sem fér kétség. Az utóbbi esetében pedig biztos vagyok benne, hogy a széles szakértő közönség számára meghirdetett pályázat legjobb alkotását fogadták el.

Vagy nem?

 

Előzmény: Soká (60458)
Soká Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60458

 

Tudom, hogy nagyon sajátosak a szempontjaim, de őszintén szólva lehet, hogy a vandál tettbe némi szépérzék is szorult. Legalábbis ha erre az üdvözlő táblára ránéz valaki, aki netán építész, grafikus, képzőművész (akikkel ilyen táblákat terveztetni kellene) az lehet, hogy nem sajnálja, ha nincs ilyen tábla az út mentén. Szóval,  egy tipográfus egy ilyen felirattól elsírja magát, ezt próbáljátok elhinni nekem... Sajnos ilyen eredmény születik, ha kőművesekre, meg a számítógépes betűkivágáshoz (sem) értő dekorosokra bízzák ezeket a feladatokat. Érdemes lenne végiggondolni, mi is a feladata egy ilyen táblának? Semmi több, mint kulturális gesztus. Aki erre jár, az nagyjából tudja, hol van, aki meg nem, azt egy üdvözlő tábla sem hozza lázba. Viszont cégére a városrésznek, külleme alapján meg provinciálisabb, mint maga a városrész.

De, ha ez megnyugtat valakit, a többi városrész és település hasonló táblája sem különb, úgy általában.

 

És természetesen elítélem azt, aki összetörte ezt a táblát (is).

Előzmény: bóz7 (60449)
bóz7 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60457

"Sokan vannak akik nem 300 éve élnek itt."

Ezt nem értem, hogy kapcsolódik az üdvözlő táblához? (Pl. egy új település nem üdvözölhetné az oda betérőt?)

Előzmény: ax15 (60455)
ax15 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60456

Vagy elkészülhetne abból az anyagból aminek látszani szeretne.

Előzmény: bóz7 (60454)
ax15 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60455

Inkább a felüljáróra tolnám.

Vagy ne legyen.

Sokan vannak akik nem 300 éve élnek itt.

 

Előzmény: bóz7 (60454)
bóz7 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 60454

Javasolnád pl. ide a lapostető sarkára?:-))

 

Előzmény: ax15 (60452)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!