Ott még nem voltam, de pl. a MIZO Kaposvári üzemében igen (több mint 10 évvel ezelőtt). "Csúcstechnológia", kifogástalan higiéniai feltételek, a csomagoló részben sterilizált levegő, stb. De vhogy mégis gyorsabban romlik, penészedik a trappista sajt kibontás után, mint ahogy az ember elvárná (a mellett, hogy az íze, állaga sem az igazi).
Szó sincs róla, hogy bármilyen törvényt át akarnék lépni! Úgy látszik, nálunk ezek szerint rosszul ismeri a rendeleteket a hatósági állatorvos...
Igaz, hogy nem végeztem külön iskolát sajtkészítésből, csak Kaposváron volt tananyag alap szinten (Tej-, és húsipari alapismeretek, laborgyakorlat a tejvizsgálati módszerekről), de minden irodalmat amihez hozzáfértem, elolvastam, többek között azokat is, amelyek szakiskolai tankönyvek.
Szívesen részt vennék tanfolyamon, csak sajnos senki nem csinálja meg helyettem a sajtot, és nem viszi ki a piacra.
Nem tudom megálni, hogy ne reagáljak az eü. könyvre. Tudjátok én legalább 20 éve foglalkozok sajtokkal valamilyen szinten. Sok mindent tapasztaltam, sok mindent tanúltam az élelmiszer előállításról és a sajtokról. Elefada sokat járt nálam, ismeri a körűlményeimet, felfogásomat. Csak egyet tudok vele érteni! Fontosnak tartanám ha valaki már nem csak saját részére készít sajtot annak egy "minimál vizsgát" kellene tennie. Sajnos nincs tradícionális tudásunk a sajtkészítésben ezért meg kell, hogy tanúljuk. Az igaz, hogy a természet megteremtette azokat a védőmechanizmusokat amelyek biztosíthatják a biztonságos sajtkészítést, de ha nem hozzáértően nyúlunk a dolgokhoz az bizony visszaüthet. Nem mindíg érzem azt a szakmai alázatot, amire szükségetek volna a sajtkészítéshez. A kistermelői papírhoz is előfeltétel az eü. könyv. Nem lehet sem a természet törvényeit, sem a társadalom törvényeit bűntelenül átlépni!
Napi 200 l tej feldolgozásáig nem kell élelmiszer üzemnek lenned, nem vonatkoznak rád azok a szigorú előírások. Szerinted mennyiért kéne adnunk a sajtot, ha minden papírt kötelező lenne beszerezni? Az eü. könyv önmagában nem akkora tétel, de az összes többivel együtt már nagyon sok lenne. Örüljünk neki, hogy kapunk ennyi engedményt. Nem véletlen, hogy csak magunk árulhatjuk a piacon a sajtunkat, a vevő eldöntheti, hogy kiben van bizodalma, kiben nincs...
Még mielőtt itt nagyobb balhé lenne, én ajánlanék valamit. elefada, el kéne menned a tanfolyamra. Nagyon oda kéne figyelned, aztán szervezünk ide hozzánk egyet. Te lennél az előadó, kecsketej van, de tehéntejet is szerezhetek. Hallgatóság is lenne, krezi, roburke, Mooni, meg aki még szeretne. A teljes ellátást én bevállalom, szállás a szomszéd faluban, ha valaki messze lakik. Pótsofőr is van. NEm mondom, a körülmények biztosan nem olyanok mint egy sajtüzemben, de lehet nagyon jó hangulat. A tanfolyam díját kifizetjük Neked, és még az a rohadt eü. könyv sem kell. Gondolkozz rajta! Szerintem nem lenne rossz.
"Eddig minden sajtot pár nap alatt megettünk. "És láttál lukat? Az volt a coli, apró szivacsszerű. Erjedési lyuk, egyértelmű akkor keletkezik, ha már elkezdett dolgozni. Igen, korán volt még abba a fába vágni a fejszédet.De tudod, a jó pap is holtig tanul:-)) Csak 8 10 napig bírd ki, hogy nem eszed meg, tapasztalod a fényévnyi változást.
De minden nap gondosan fertőtlenítem magam, mintegy megelőzésképp.
TB kártyám sincs, és házi orvosom sem.
Pontosabban háziorvosom van, de azzal hálok, és nincs erről papirja.
(se arról hogy hálhat velem, se arról, hogy gyógyithat, de mi papírt leginkább csak a budiban használunk...:-D)
Szóval Krisztával azt beszéltük, hogy inkább menj el a tanfolyamra egyedül, aztán tarts nekünk házi tanfolyást otthon. Sok sajtkóstolással! A veresbort meg vállalom, hogy viszem. Azt ha pénzbe is kerül inkább fizetünk Neked, de kémcsőbe még nemigen tudunk kullantani, belekanalazni meg nem fogjuk (ékesen előttemszóló POGI kecsketartó barátosnőmmel együtt), úgyhogy a büdös életben nem lesz eü könyvünk...
A TBC-ről meg annyit, hogyha lenne nekünk olyan csupa kisbötűvel írnák mint nemecsekernőt, mert mi annyira szerények vagyunk...
De azt is hallottam hogy akinek ilyesmi vagyon az igen hamar felfordul, miközben taknya nyála együvé válik. Mivel ezen tüneteket kicsinység se mutatjuk, és nem kivánunk világitani a setétben mint egy csernobili romeltakarító, igy a rádiósaktiv átvilágíttástt (folyamattosan múltidő azértt a kétt tt) is mellőznénk.
És ezennel ígérem ma már csak max két freccsákot fogok még meginnya.
(Egyet 11-kor, meg egyet éjfélkor, azt az újjj nap újjjabbb lehettőségek...)
Élelmiszer elöállítonak nem kell egészségügyi alkalmassági vizsgálaton átesni? Le vagyok döbbenve! Akár TBC-vel fertözött személy is készíthet értékesítésre sajtot? Furcsa lenne, bár mamár bármi megtörténhet. Nesze neked HCCP! A sok nagyokos!
Valamit elfelejtesz. Nem én vagyok a Veszprémi Tejüzem. Engem még senki nem kényszerített arra hogy legyen, pedig elég sok "hatóság" jár ide. Vagy a vevőknek kéne mutogatnom?
Elefada, Kisveréb köszönöm hogy bíztattok, de egy órát állni kezedben a mixerrel az a sok. Azért kérdeztem hogy hátha tudtok jobb módszert, mert egyszer láttam (a Fábri showban) egy köpülőt, ami négyszögletes volt. Gyüjtenyényes darab, üvegből, és állítólag fontos a négyszög forma. Amíg ment a műsor, elkészült a vaj. Persze most jut eszembe ezt biztos megvágták.
A többi körulmény amit felsoroltatok sztem stimmel, nem hideg a tejszín, keveset szedek le a tetejéről, bár én nem rakok hozzá tejfölt, de legközelebb kipróbálom ezt is. Jó lenne találni egy megoldást, mert vajfüggő a család, és a bolti adag egy evésre sem elég. Persze lehet nem zavarna ha tálas mixerem lenne:) Esetleg hol kaphatnék olyan régifajta Etát amit emlegettek, mert lehet hogy tényleg a fordulaszámmal van a baj?
szerintem se add fel! Nem értem rá visszanézni, hogy mi a gond, de nem nagy delej a vajkészítés.
én csak kevés tejet veszek, de a tejfölt-tejszínt ritkán használom fel, így vajként végzi: A forralt tejről leszedett tejszínbe keverek egy kanálka jóminőségű tejfölt, hetente egyszer összekanalazom (egy-egy adag külön befőttesüvegben vár sorára) a sűrűjét, kicsit hagyom melegedni (hidegben nem válik ki a vaj), nekiesek az öreg habverővel, majd ha kivált, szűrőben lecsepegtetem az írót (kenyér lesz belőle), jól átmosom hideg vízzel és kész...
Ne add fel! Lehet, csak a technikádon kell változtatni, mert kis mennyiséget simán habverővel is elő lehet állítani. Fontos a tejszín érlelése, és hűtése.
Hát akkor sajnos le kell mondanom a házi vajról sajnos.
Bocsi hogy csak most néztem meg de építkezünk(sok mindent mi csinálunk) és mosz nem volt időm leülni a gép elé. Sajnálom a házi vajat de így sztem többe kerül a leves mint a hús.
A kezdö és hobbi sajtkészítöknek a tanfolyam (30 órás) akkor indul ha összejön 15 fő. Ára 30 000 Ft + ÁFA. Jelentkezni lehet az iskola titkárságán telefonon 06-96-242-022 HAJRÁ! SAJTRA FEL!
Pedig azt írtad,gyógypedes leírás:-))))))))) "Pár óra múlva májas, de hagyd 22-24 óráig így átsavanyodni. Feszíts egy tál fölé szűrőruhát, lapátold rá az alvadékot, s hagyd kicsepegni. Ha kész, be a hűtőbe, 1-2 nap hideg érlelés jót tesz az aromaanyagok kiteljesedésének." Szó szerint! Tehát nincs felvágás, nincs kimelegítés! Szabadni szabad, csak ízetlen, emészthetetlen.