Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2012.01.06 0 0 11405

Attól is vörös a környék és értelem szerűen az sem cévitamin. De Ajkát elég rendszeresen befújta a vörös por.

 

De a lényeg az az, hogy a zagytározó időnként megszáradó tetejéről eddig is fújta a szél a port... nem jobban mint most.

Előzmény: cippur (11404)
cippur Creative Commons License 2012.01.06 0 0 11404

Nem a kislődi bauxitbányára gondolsz véletlenül?

Előzmény: BZoltan (11402)
ronin s8 Creative Commons License 2012.01.06 0 0 11403

Behalok ma reggel ettől az "operettborász"-tól. Naggggyon jó! :-)))

Előzmény: BZoltan (11402)
BZoltan Creative Commons License 2012.01.06 0 0 11402

Most olvastam a borigón, hogy tizennégy termelő  alakított pertársaságot... mert félnek, hogy az iszapömlés visszavetheti a somlóról származó bor iránti keresletet...meg attól, hogy a gazdákkal kapcsolatban álló üzleti partnerek, kereskedők "tudatában milyen mértékű negatív hatásokat vált ki a katasztrófa", mely a somlói bor keresletére alapvetően negatív hatást gyakorolhat

 

Ó drága édes jó anyám, te szegény... Hogy lehetnek ezek ennyire hülyék :(

 

Hát van egyeltálán tizennégy olyan termelő a Somlón aki a Somló jó hírét növelő bort palackoz és forgalmaz kereskedőkön keresztül??? Szerintem nincs... jó esetben van 4-5, ha nagyon megengedő vagyok akkor esetleg 6-8. De tizennégy??? Előszőr talán jó bort kellene csinálni, aztán nyafogni.

 

Nem mellesleg triviális bukta a per, mert a zagytározó kiszáradt tetejéről eddig is fújta éveken keresztül a szél a vörös port...csak éppen az uralkodó szélviszonyok miatt nem a Somló felé. Úgy tűnik az a tizennégy termelő inkább operettborász akik nem ismerik a helyi viszonyokat... a környék évtizedek óta vörös. Aki már egyszer is ment Veszprémből vonattal Somlóvásárhelyre az pontosan tudja, hogy már tizenhuszon kilométerre Ajka előtt is vörös minden a sinek mentén.

Előzmény: BZoltan (11401)
BZoltan Creative Commons License 2012.01.06 0 0 11401

Milyen szemérmesen hallgat az újságíró arról, hogy kik is azok a somlói termelők akik csinálják a felhajtást :(

Előzmény: lalá (11399)
lalá Creative Commons License 2012.01.05 0 0 11400
lalá Creative Commons License 2012.01.05 0 0 11399
benen Creative Commons License 2012.01.04 0 0 11398

Add fel József!!!! Szerintem az ötlet is morbid.

Előzmény: Oechsle (11381)
benen Creative Commons License 2012.01.04 0 0 11397

Suttyó koromban szoktunk így szórakozni és a haveroknak tetszett az eredmény. Habzóbor utánzat. Cukorral, fahéjjal is lehet bolondítani.   

Előzmény: Törölt nick (11370)
benen Creative Commons License 2012.01.04 0 0 11396

Évek óta olvasom a fórumot, miníg jókat kuncogok azon, hogy tudjátok pitiáner dolgokon felspilázni magatokat. Komolyan mint az oviban.

Előzmény: BZoltan (11366)
benen Creative Commons License 2012.01.04 0 0 11395

ok, én is alkalmazom, ez csak egy (rossz) vicc volt megelőző, elöbbi bejegyzésekre.

Előzmény: Zalancelot (11358)
dezso Creative Commons License 2012.01.03 0 0 11394

Azt nem tudtam, hogy náluk szőlő is van, köszi a tippet.

Előzmény: Falusi1 (11393)
Falusi1 Creative Commons License 2012.01.03 0 0 11393

Nézd meg a Safru Kft.-nél.

Előzmény: dezso (11391)
medvegyu Creative Commons License 2012.01.03 0 0 11392

Nekem Pilisborosjenőn a Teréz vált be fehér, Moldova vörös csemegéből.

Előzmény: dezso (11391)
dezso Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11391

Majdnemanyósoméknál van pár tőke szőlő, és óriási projektként újabb kettőt kéne telepíteni (a kipusztult illetve kimaradt kettő helyett).  Alapvetően csemegeszőlőben gondolkodunk, az egyik szerintem Nero lenne, a másik meg nemtom (a demokrácia jegyében valami fehér, például gyerekkori emlékeimből az Attila ugrott be, de mostanában a Pölöskei muskotályt is szeretem).  Szeretnék tanácsot kérni, hogy ezeken kívül mi jöhetne még szóba.  A talaj különösebben nem meszes, és nem baj, ha nem kell folyamatosan növényvédeni :)  Bár közel van, szükség esetén lényegében azonnal be tudnék avatkozni.  Mivel a többi tőke identitásáról nem sok fogalmam van, így az érési idővel kapcsolatosan nincs megkötés :)

 

És ha valaki Budaörs környékén egy jó gyökeresoltványlelőhelyet is tud, ne tartsa magában!

 

Előre is köszönöm.

alias Terkó Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11390

Köszi a választ.Tápanyag,víz nem lenne probléma.

Másik telken van néhány tőke,de még soha senki nem számolta a nm-enkénti rügyeket.Mostmár csak kíváncsiságból is.:)  

Előzmény: jacsoj (11388)
alias Terkó Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11389

Hát,csak a családnak lenne,persze.60 tő kb.30 fajta.Azért gondoltam a kordonosra,mert itt a környékbe én még egyáltalán nem láttam másféle művelésmódot.Megnézem ezt az ernyős művelést is ,akkor.:)Köszi

Előzmény: imkerei (11387)
jacsoj Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11388

Túl sok a termőkar, tönkremennek a tőkék.

Van egy ökölszabály: a négyzetméterenkénti rügyterhelés, ami 6-7 rügy/négyzetméter.

De adni kell ám a tápanyagot, meg a vizet bőven.

Előzmény: alias Terkó (11386)
imkerei Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11387

Nem ajánlom a kordonos művelést, mert a csemegeszőlők egy része kordonkaron nem terem rendesen, csak szálvesszőzve!

Inkább az ernyőművelést ajánlom. A támaszrendszere nagyjából ugyanaz.

Nem tudom, hogy eladásra akarod-e termeszteni vagy csak a család ellátására. A család ellátására ajánlott többfajta szőlő ültetése, hogy állandóan legyen az asztalon friss gyümölcs.

1,20 tőtávolság és 2,5 méter sortávolság elég lehet. Gépi művelésnél ajánlott nagyobb sortávolságot tartani.

Előzmény: alias Terkó (11386)
alias Terkó Creative Commons License 2012.01.02 0 0 11386

BÚÉK Mindenkinek!

 

Csemegeszőlő telepítés előtt állok és kicsit bizonytalan vagyok a tőtávolsággal kapcsolatban.

Eddig 2m -es tőtávokban gondolkoztam.Kordonos művelésű lenne és úgy terveztem,hogy 3-3 termőkar mindkét oldalon,a termőkarok 1m hosszúak.Elég hosszú a termőkar?Elég zöldtömeget tud így nevelni a tőke?

Előre is köszönöm.

Üdv.

cippur Creative Commons License 2012.01.01 0 0 11385

B.U.É.K.!

Oechsle Creative Commons License 2012.01.01 0 0 11384

Boldog Új Évet kívánok én is mindenkinek!

 

A Solaris, mint írtam még csak kísérleti telepítésben van, az MgSZH és az MVH és a nemesítő német kutató teszteli. Tehát áruforgalmi szőlőként csak az állami elismerés után kerülhet az oltványosokhoz. Kiskerti, vagy hobbiszőlőként pedig még nem ismert, mert egy új német fajtáról van szó és nem terjedt el.

Előzmény: BkSp (11383)
BkSp Creative Commons License 2012.01.01 0 0 11383

Először is BUÉK mindenkinek!

 

Másodszor pedig meg szeretném kérdezni, hogy hol lehet kapni ezt a Solarist itthon? Nem láttam még egyik oltványosnál sem.

Előzmény: Oechsle (11381)
yotti Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11382

Köszönöm szépen a gyors válaszokat.

Előzmény: Oechsle (11381)
Oechsle Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11381

Szia!

 

Pár hete telefonáltam az MgSZH-val és azt mondták, hogy 1500 négyzetméterig kisklertinek számít a telepítés, ami nem engedélyköteles. Ennek kérdezz utána pontosan!

 

Amelyik szőlőből minőségi bort lehet készíteni, abból a pálinkát is. (na erre a mondatra biztos megkapom a magamét) Sajnos azonban ez elég szubjektív, mert kevés olyan ember van, aki szereti az édes Zweigeltet, a száraz Juhfarkot, az Othellót, az édes Muskotályt, a savhangsúlyos rizlingeket és a Tokaji aszóesszenciát. Pedig mind minőségi. A kérdés itt az, hogy ha én pálinkafőzésre telepítenék szőlőt, akkor csakis koránérő és illatos fajtát telepítenék, lehetőleg rezisztenset. Ezutóbbit azért, mert az olvastam ki a soraid közül, hogy nem leszel ott minden hétvégén a szőlőben, hogy permetezhess.

 

Bár attól függ, mit akarsz ezzel a pálinkával. Hivatalosan eladni, vagy meginni?

 

1200nm-en kb 6-700 tőkét tudsz letenni (sortáv és tőketávtól függően) erről pedig pár év múlva lesz majd olyan 1500-3000 kiló szőlőd (fajtától, terheléstől, évjárattól függően), vagyis olyan 1100-2100 liter bor. Ebből lesz nagyon durván olyan 100-200 liter pálinkád. Hacsak nem hobbiból akarod elkezdeni és nem számít a ráfordított pénz és idő, akkor vágj bele. Különben méreg drága lesz egy üveg, mire oda eljutsz. Gondolj csak bele, talajtani vizsgálat, engedélyek, telefonálás, utánajárás, szőlőoltvány, karók, oszlopok, huzal, talajmunkák, trágya, zöldmunka, atka és gomba elleni védelem, metszőollók, kötözőanyag,  idegeskedés, idő, üzemanyag, nem várt fordulatok, pálinkafőzés, égetett szesz adó, bejelentések, palack, palackozás, dugó, címke, stb..

 

Ugye milyen érdekes élet ez?

 

Ráadásul ha olyan oltványt telepítessz, akkor az első egy-két évben még nem fordul termőre, de munka van vele. 1200nm persze nem a világ.

 

Gondolom van tapasztalatod, vagy legalább ismerősőd, aki elmondja, hogy hogyan kell szép, tiszta szőlőpálinkát főzni. Meddig és milyen hőmérsékleten kell áztatni (enzim vagy anélkül), a főzés hány frakcióban megy végbe, az érlelésre is szánsz-e időt vagy egy fahordót. Nem vagyok nagy pálinkafőző, de ezek a kérdések felmerülnek, ha már el is akarsz adni. Nyíregyháza környékén azért szeretik a jobb pálinkákat és nem állhatsz meg minden karcos, illós, zavaros szesszel. 

 

Az Irsai Olivér nagyon szép illatos és korán érik, jó törkölyt lehet belőle csinálni. Arra Nyíregy felé viszont kellene valami fagytűrőbb, mondjuk egy Cserszegi Fűszeres. Ez is szép illatos fajta és jól bírja a téli hideget. Szívesen megkóstolnék egy Cserszegi Fűszeres szőlőpálinkát. (eddig még csak törkölyt csináltam belőle).

 

Van viszont egy olyan fajta ami illatos, nagyon korán érik és nem kell permetezni, mert nagyon jól a rezisztens tulajdonságai. Ezt a fajtát még nem terjesztették azonban állami elismerésre. Még kísérletiben van csak az országban, de kiskertiben mindenki azt ültet, amit akar. A neve Solaris, keress rá a neten.

 

A hozzászólásomban szereplő adatok nem pontosak, csak hasraütás szerű számok, ezért ne kövezzen meg senki!

 

 

Előzmény: yotti (11377)
barkócza Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11380
Üdv! Pálinkához általában az illatos fajtákat ajánlják, Irsai, tramini, cserszegi fűszeres, muskotályok. Az ellenállók közül pedig pölöskei muskotály, deaware, stb. Az eladhatósága kérdéses, a legtöbben a normál gyümölcsöket keresik, szilvát, barackot, Cseresznyét. Pedig a jó szőlőpálinka nagyon jó.
Előzmény: yotti (11377)
yotti Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11379

Szia.

Közben nézegettem egy-két oldalt,az egyik azt írja,hogy az irsai olivérből jó minőségű pálinkát lehet készíteni,de erről a szőlőről igazán nem sokat tudok.

Előzmény: medveger (11378)
medveger Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11378

SZia!

 

Szerintem valamilyen jó cukorgyűjtő (tehát minőségi bor-) szőlőt érdemes pálinkának ültetni (mivel így lesz a legtöbb alkoholod->pálinkád).

Szempont lehet még, hogy ha ellenálló/rezisztens fajtát választasz, akkor kevesebb/minimális permetezéssel megúszod.

A fajták tulajdonságait fajtaleírásokból (akár a wikin) tudhatod, de a jobb oltványtermesztők is szívesen nyújtanak konkrét fajtáról felvilágosítást.

Figyelj arra is, hogy Magyarországon 1000m2 fölött a szőlőtelepítés engedélyhez kötött (azaz érdemes csak 990m2-t beültetned).

 

Boldog új évet!

Előzmény: yotti (11377)
yotti Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11377

Sziasztok.

Először is boldog új évet kívánok.

Szeretnék segítséget kérni tőletek.

Van nekem kb.1200nm-es területem Nyíregyháza környékén.

Be akarom telepíteni szőlővel,,de nem bort szeretnék belőle készíteni hanem szőlő pálinkát(nem törkölyt).

A kérdésem pedig az lenne,hogy milyen fajtát érdemes ültetni,melyik fajtából lehet jó minőségű pálinkát készíteni,és egyáltalán megéri-e pálinkát főzetni a szőlőből(az eladhatóságára ill.az árára gondolok).Egyáltalán érdemes-e ezen gondolkodnom?

Segítségeteket előre is köszönöm.

 

Szabó József

Falusi1 Creative Commons License 2011.12.31 0 0 11376

Nem történt semmi jóvátehetetlen. Március közepén még nem lesz rajta új hajtás. Amikor a fagyok megszűntek egyszerűen bontsd ki a kupacból és utánna vágd vissza két szemre. Sok sikert.

B.U.É.K.

Előzmény: delon77 (11375)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!