Hát én ezt nem bírom.... Kidobom az összes sajtot a spejzből. Szerintem büdös, de a férjem és a barátnőm szerint csak egyszerű savanyú szag van, és egyik sajt se büdös. Még csak szombaton raktam ki, mire fog az még összeérni atya ég.... Bár lehet, hogy csak én vagyok kissé érzékeny orrú, na majd meglátjuk. Tegnap az anyukám nagyon mondta, hogy jó lesz ez, csak mossam át őket sós vízzel, és ne adjam fel. Senki nem úgy született, hogy egyből tudja a sajtkészítés minden csínját- bínját. Szerinte én maximalista vagyok, és mindent azonnal tökéletesen akarok csinálni. A jó munkához idő kell édes lányom.... Hát remélem így lesz!
Üdvözlet! Ha bárkinek volna elfekvőben lévő ALfa-Laval No.1 tejszeparátor dobja szeparátor nélkül, vagy rossz szeparátorral, az mindenképp érdekelne! Nekem hiányoznak belőle a belső tányérok :( Pedig ez volt ám még "konyhai gép" a javából!
ebben teljesen igazad adok neked...Én amit saját magam fejek a saját fejőrendszeremmel a saját edényeimbe, azt nem pasztőrözöm....hála az égnek soha nem is volt semmi problémám a sajtjaimmal....viszont van egy "beszállítóm"....egy bácsi akitől tehenet vettem tavaly és képzeljétek 40liter tejeket öntözött ki naponta.....mert fel nem dolgozta és nem is nagyon ment utána a vevőknek....a tejleadóba meg 47forintért nem vacakol...na tőle veszem meg a felesleget.
szépek tiszták az állatai,mégsem merem bevállalni hogy nem hőkezelem a tejet, mert nem látom végig a folyamatot...persze nem pasztörizálom "agyon"...de negem megnyugtat a termizálás...sőt vannak olyan vevőim is akik igénylik hogy hőkezelt legyen a tej amiből a sajtjuk készül...úgyhogy nekemvan ilyen is meg olyan is...
A kultúrára meg ilyenkor érdemes beruházni mert megbízhatóbb jobban irányíthatóbb vele a folyamat..jó drága persze de nagyon sokáig elég..DD
Hmmm. Nyami. Jól hangzik. A kovásszal én mindig beégek, valamiért sose sikerül. :( Így marad az élesztő, de az nem az igazi. Ahogy csinálom: befőttes üvegbe 3 ek. finomliszt + 3 ek. meleg víz. 1 nap után ugyanez és átkavarom. 3. nap ugyanez és átkavarom, de ekkor már buborékok vannak benne és finom kovász illatú. 4. nap 6 ek. liszt + 6 ek. víz. Így nem sikerül sose, nem kel meg a tészta és dobhatom ki mindig. :( Ha nem gond kérhetnék egy rendes kovász receptet, illetve egy bevált kenyér receptet? Akár jöhet emailbe is, hogy ne offoljunk itt. papptibor2@freemail.hu Nagyon megköszönném.
Akkor jó árban veszem, azt hiszem. A boci jó ötlet, de nagy hátránya, hogy az életet teljesen át kell állítani miattuk, ez a mai rohanó világban meg egyre nehezebb már sajnos. Egyébként engem hihetetlen jó érzéssel tölt el, mikor kiszedem a tojást a tyúk alól, elkészítem a sajtot, felszedem a hagymát, leszedem a gyümölcsöt, de majd ha az én saját kaszálású szénámat eszi a saját tehenem, na az lesz a tuti. ;) No majd nekem is később... :)
Na végre él a fórum a múltkori nagy csend után. Ideje volt. Gondolom mindenki gyártotta a sajtokat mint a gép :) Egyébként akinek nincs tehene, mennyiért veszi a tejet? Nálunk háznál 120 Ft körül, illetve kocsival is hordják az meg 160 Ft. Be kéne ruházni egy tehénre, mert a sok sajt miatt már tönkremegyek anyagilag. :D
Hát én sem cifrázom túl már az egyszer biztos.....amíg "tudományosan" akartam sajtot csinálni addig hajigáltam a kutyáknak kifelé...Bár azért nnem árt ha az ember tisztában van a folyamatokkal és uram bocsá még egy kicsit rányítani is tudja őket..:):)...kultúrát a joghurtkészítéshez használok mert ugye csak úgy ala nature nem lesz a tejből joghurt...DD...van CHN22m is...de elvétve használom csak(mert rendszerint elfelejtem)..DDD....a különleges sajtok gondolatát meg egyenlőre még csak érlelgetem magamban....:):)
Simika...!! köszi lezajlott a vendégeskedés...Nos megnéztem a tejfölöd,és hát ugyanaz a gyártó akinek a joghurtjával én a nyúlós joghurtot csináltam.....ha termizálod a tejet(úgy emlékszem) akkor inkább tegyél bele vajkultúrát, vagy semmit...hidd el működik!!
Még nem vágtam fel...két hetes 6napos asszem ...még bíírom..DD..
most lefoglal a krémsajtkészítés és a parenyica..DD
Miért vacakoltok joghurttal, tejföllel, kultúrával? Az egészséges friss tejjel nem kell semmit csinálni, benne van minden, ami kell a sajtkészítéshez, csak oltót kell hozzátenni tőgymelegen. Hőmérőt és kultúrát csak tavaly óta használok (a különleges sajtokhoz), addig nagyon jól boldogultam nélkülük, pedig sokféle sajtot csináltam azelőtt is.
Szombaton kiraktam a spejzba a polcra érni a "sajtokat". Megaztán hozott az uram 6 liter tehéntejet. Gyorsan azzal is bepróbálkoztam, meg mellette csináltam még kecsketejeset. Mind a két félébe tettem egy evőkanál Activiát. Hát majd meglátjuk. Mindenesetre a spejzba elég érdekes "illatok" vannak. Olyan savanyú tej szag. Hát meglátjuk mi lesz. Lehet, hogy az összeset majd ki kell adnom a kutyáknak? Mindenesetre erősen gondolkodom, hogy rendelek Mosonmagyaróvárról oltót. Ezt a por alakút, képtelenség pontosan adagolni. Bár, úgy vettem észre az elmúlt két napban jól egyformán mértem ki. Tehéntejből csináltam joghurtot is, egy régebbi, itt olvasott leírás alapján. Már csak egy kis porcukrot teszek bele, meg egy kis almát. Belenyaltam, és ízre elég jó lett. Szép napot mindenkinek!
Ááááááá...most jut eszembe...melyik fajta tejfölt használod ??....mert én amikor még nem használtam kúltúrát hanem élőflórás joghurttal csináltam joghurtot...akkor lett egy nagyon durván nyúlós nyálkás joghurtom....
Egyébként ez valamilyen nyálkaképző baci utófertőződésre utal...próbáld meg hogy nem teszel bele se tejfölt se joghurtot....ha megszűnik örülj neki, mert akkor kúltúrahiba volt, ha nem akkor tovább gondolkodunk..DD
Amint kicsapódik, hagyd egy pár percig még "főni" Nekem villanytűzhelyem van, amit elzárok, ha úgy vélem kivált rendesen a fehérje, és otthagyom még egy kis ideig, így még meleg a tűzhely.
Van az Anivetnél 3000 forintos is meg 300forintos is...ez egy mezei borszeszes hőmérő...a 3000esel nekem az vol a bajom hogy ilyen rácsszerű műanyag izébe volt benne a hőmérő maga és az miatt macerás volt tisztítani ...no meg két hét után eltörtem..DDD...a 300forintosból rendeltem 3at úgyhogy van pót hőmérőm, és még mindíg nem vagyok az előző áránál....:):)
nekem nincs sikamlós kéreg ...én elöszőr csináltam egy egyszerű gomolyát és annak az érlelésével próbálkoztam....a 10. napig szép volt jó volt...na onnan kezdett mindíg vagy valami penészféle, vagy ez a nyúlósság lenni...(nekem szerette a kutya..Dd)
Utólag kezdek rájönni hogy szerintem nem dolgoztam ki rendesen az alvadékot
Aztán egy barátom tanácsára csináltam félkemény sajtot, na ez eddig működik....nincs rajta se penész se semmi...szépsárgás a kérge....bár hogy mennyire félkemény arra kiváncsi leszek mert ha valakit fejbevernék vele azt hiszem lesittelnének..DD..annyi hibája van hogy nem használtam sajtruhát és a felszíne egy picit egyenletlen....mosni meg úgy mosom hogy átsimogatom a sólével és ennyi
paneer: 10liter tej 1dl 20% os ecet...sajt nem sajt engem nem érdekel szeretjük finom oszt kész..DD
Orda: na én is elcicóztam vele a télen.....azóta sikerül mióta felforralom a savót, bele citromsav,férehúzom, másnap meg leszűröm amikor már hideg...a 3éves kislányom képes megenni belőle fél kilót egyszerre...DD
Anivet...a kiszállítás díja több mint a hőmérő, de szuperul működik....
a por oltót én sem ismerem sajna én az Óvárit használom és nagyon jól működik..
50Liter??....hát én 1éve sajtozom....és 200liter tuti ment a kutyáknak malacoknak, aztán utólag rájöttem hogy el sem voltak rontva, csak türelmetlen voltam..DD
a legidősebb sajtom 2hetes és 4napos de mindennap megindulok késsel a kezemben felé hogy naaaa most.....még egyenlőre türtőztetem magam....de 3hetesen FELVÁGOM!!!....az illata nagyon nagyon kellemes úgyhogy addig szaglászom..DD
Köszönöm, hogy válaszaitokkal segítetek. Szóval nem mertem bevállalni, hogy a savóból oltom vissza a sajtot. Nekem por alakban van az oltó, biztos, hogy a folyékonyat könnyű adagolni, de ezt így elég nehéz ki grammolni. Aranymérlegem nincs, és igazából nem is nagyon tudom, hogy ezt a por alakút hogyan kell adagolni. Tegnap egy késhegynyit kevertem ki egy evőkanál vízzel, de így meg nem akarta befogni. Kb. 4 liter tejjel próbáltam. Egy óra múlva tettem bele egy fél késhegynyit vízzel kikeverve, na ez már meghúzta egy 1/2 óra alatt. Sikerült is felvágnom, mert még nincs sajthárfám. És ahogy kevergettem tök jó apró darabokra esett szét az alvadék. Előtte, amikor olyan gumilabdás lett a sajt, az alvadék megállt, úgy ahogy felvágtam. Ha egy kicsit esetleg nagyobb darab volt benne, az úgy is maradt. tehát volt savó meg minden, csak igen nagy darabokba volt az alvadék. Valószínű, hogy ezért lett gumis, mert nem tudtam szépen kidolgozni, és sok volt bele az oltó. Bár keserű ízt nem éreztem rajta. Ma majd megint próbálkozok, minden nap okul az ember a hibáiból, talán majd nekem is sikerül. A sajtom most végzett a sófürdővel, kiraktam a spejzba a polcra. Ti meddig szoktátok érlelni? Na, mennem kell, mert még a szülinapi tortát is meg kell sütnöm.
Üdv Nem tudom hogy itt ki lenne az illetékes, mármint a válasz adásra de én megpróbálom:) Hát először is mi az hogy "kevés" mert jó lenne ha valahogy le tudnád mérni(patikában olcsón megszámolnak egy fecskendőt:)) mert a 10l. tejbe a 3ml-oltó is sok:) ami pedig elég kevés mert ez egy felesnek majd 1/20-ad része:) pedig az sem sok:) de ha méred és nem az oltó mennyiséggel van a probléma akkor pedig a legjobb tanács amit adhatok hogy érleld:) 2-hét és és már arra sem fogsz emlékezni milyen is az a gumis hang, állag amivel a probléma volt:) A kultúrákra kitérve:) röviden... felejtsd el:) mivel ezt csak akkor használunk ha valamilyen speciális sajtot készítünk aminél szükséges egy kezdő löket a jóféle baciknak a szaporodáshoz, illetve ha pasztörözött tejjel dolgozol... de az utóbbi esetben még akkor sem kultúrát ajánlanék:) legalább is nem ilyet amire gondolsz:) hanem veszel egy élő flórás joghurtot és az bőven teljesíti azt amire szükséged van:) A só oldat legyen 20%-os, és mondjuk egy kilós sajtot 1-órán keresztül áztass benne(de ez nagyon hasamra ütök számítás volt (mármint az időnél mert függ a sajt alakjától, fajtájától,...) ha nem elég sós akkor az időt növeld :) mert a só tartalmat már nem nagyon tudod:) mivel kb ez a 20%az amit a vízben fel tudsz oldani... utólag vagy sóoldatos kenegetésel tudod növelni a tartalmat, vagy pedig külső sózással... demindkettő képes kiszárítani a felszint ami viszont problémát okozhat:) úgyhogy legjobb tanácsom amit adhatok:) hogy próbálkozz és vond le a megfelelő tapasztalatot:) üdv
ja:) és kérdezz bátran:) bár nem kötelező engem mert van tőlem jobban hozzáértő is itt:)
Én még nagyon új vagyok. Rengeteg hasznos információt olvastam már itt. És talán arra is kapok majd választ, hogy miért van az, hogy nagyon kevés oltótól is kicsit gumis lesz a sajtom. Igazából, még nagyon kezdő vagyok ebben a témában. Eddig ecettel készítettem a sajtot. Kecsketejünk van, most kaptam oltót egy helyről. Rá is ugrottam a sajtolásra. Az első amit hétfőn készítettem nagyon fincsi lett. De aztán bármilyen kevés oltóval is készítem (és most már egyre kevesebbet teszek bele), olyan mintha egy kicsit gumis lenne. Amúgy nem rossz, csak egy kicsit fura. Ma megpróbálom úgy, hogy a tegnap leszűrt savóval oltom vissza a tejet. Aztán majd meglátjuk. A férjem szerint, már így is jó, és előbb-utóbb biztosan ráérzek a technikájára. Majd megírom milyen lett. Valaki tudna tanácsot adni abban, hogy milyen sajtkultúrát rendeljek kecsketejhez? Találtam itt olyanokat akikCHN11 és CHN22 kultúráról írnak. Bár lehet, hogy rosszul értelmezem a dolgokat. Vagy még egy kicsit várjak a kultúra rendeléssel? Valamint készítettem egy 10 %-os sóoldatot megúsztattam a sajtot benne, és szerintem ritka sós lett. Most azon gondolkodom, hogy egy ecsettel, gyengébb sóoldattal megkenegetem a sajtomat. Mindenkitől elnézést kérek, ha olvasás után úgy érzi, hogy eget verő baromságokat írtam. Örülök, hogy itt lehetek!
Én ugyan csinálok oltós sajtokat is, de egyszerűen nem bírom a paneert levenni a repertoárból(na nem mintha nagyon akarnám)....felfüstölve, kirántva,grillezve,fűszerezve is igen finom....:):)
Üdv. Na nálunk nem igen van ideje az ilyen kecsketejes dolgoknak megromlani vagy kiszáradni. A 20 dkg-os sajtocska kb. 1 óra hosszáig tartott. 4 gyerekem van és mind szereti, nekem és a férjemnek csak egy kis kóstoló jutott, hogy tudjuk milyen is.