Sub Arctic Plenty és S. A. Maxi volt már. A Plenty-t jobban szeretem, bővebben terem, mint a Maxi.
Szerintem jó ízű, jobb, mint pl. a Manó. Ez az egy determinált fajtám szokott lenni (meg egy balkon, valószínűleg Vilma, de az étkezési szempontból elhanyagolható mennyiséget ad).
Nincs különösebben karakteres íze, de nem is savanyú, nem is extra édes, átlagos paradicsom íz.
Akik a 16-20 literes dézsákkal jöttek, azok a növényüket kint hagyták reggel a teraszon a tűző napsütésben, és este értek haza meglocsolni. Ebben a felállásban simán kell a 20 literes edény. Ha van egy üvegházad automatizált tápoldatos öntözéssel, akkor ugye több ponton is megváltozik a leányzó fekvése.
Aranyos topik társaim,!Nagyon szeretnék idén Schrott Péter bácsi-féle paradicsomfát ültetni.és ehhez kérném a segítségeteket.Ha valakinek lenne esetleg felesleges magja szeretnék kérni.Cserét nem tudok semmiből,így szeretnék kifizetni.Előre is köszönöm Yucus
Na de nem ez a lényeg ami miatt betettem az 5 literes cserepes képet
azoknak szólt akik itt folyton a 16-20 literes vödrökkel dézsákkal jönnek hogy min ennyi kell egy parinak, és ezek szerint nem mindenki tudja hogy elég egy 10l-es:)
Valaki innen már termesztett Jugó nevezetű paradicsomot? Amit tudna kell róla: Lilás színű, óriás befőző paradicsom. Én így jellemezném. Tettem el magokat belőle és az idén szeretnék ültetni belőle.
A másik, tavaly nyáron palántáztunk és ki is ültettünk Tigris csíkos paradicsomot. Gyengén termett és emelett a paradicsomokon barnás foltok jelentek meg. Az olvastam, hogy kalcium hiány miatt vagy abból adódoan alakulhat ki, hogy nem tudja fel venni a kalciumot. Megjegyzem ezek a foltok csak ennél a fajtánál jelentek meg, a többi 3 fajtánál semmi.
Ö... szal Szent Istvánnal kapcsolatban lehet némi véleménykülömbség közöttünk, ami érthető egy magamfajta Koppány-félétől. :D De az említett véleménye ellen nem lázadok, igaza van. :)
A férjem a piros paradicsomon kívűl nem igen eszik meg más színűt, főleg nem feketét.Talán valamelyik narancs színűt és az egyik sárga koktélt megkóstolta. Nem volt jó véleménnyel róluk. :) Cherolla, Schott és San Marzano a kedvence és a Korall. Velem ellentétben nagyon konzervatív nézetet vall elég sok mindenben, de azért 30 éve működik a dolog. :) Ismerősök, szomszédok kóstolták, elmondásuk szerint ízlett nekik, hogy aztán mennyire voltak őszinték és udvariasak, az egyelőre titok számomra. :)
Betegségük nem volt. Kezdetben nagyon megijedtem, mert amikor hűvös volt az idő, azt vettem észre, hogy lila a szára és a levele és gyorsan bevittem az erkélyről. Más paradicsomok levelei szárai akkor lilulnak, ha fáznak.
Aztán felvilágosítottak, hogy OSUéknál ez természetes dolog, mert melegben is van egy kis lilás beütés a száron és levélen.
Nekem nagyon fontos a régi értékek védelme, de ez nem azt jelenti véleményem szerint, hogy nem szabad nyitottnak lenni új dolgokra. Szent István óta tudjuk, hogy nyitottnak kell lenni, nem szabad belterjesnek lenni, inkább be kell kebelezni a világból a jó dolgokat, de nem ész nélkül...
Nekem bejött az OSU BLUE. Nagyon ízlett. A Helsing kevésbé. Szépen termett, tettem fel számos képet róluk tavaly.
Későn kezdett el igazán teremni, mert sokáig egy-egy 5 ill. 12 L-es vödörben laktak az erkélyen, aztán meguntam a napi többszöri locsolást és a földet is felélték, ezért kiültettem a kertbe. Na, akkor kezdtek el igazán teremni, de ekkor már augusztus volt és az akkor kötött sok-sok zöld termést elvitte a korai fagy.
Én is szeretek kísérletezni, egzotikumokat, érdekességeket, különlegességeket kipróbálni. Eretnek nézeteimért időnként kapok hideget-meleget, hogy: miért nem a magyart?!
Ha már nem tudom beutazni a világot és megkóstolni az ízeit és megnyiltak a határok, akkor elhozom a saját kertembe a különlegességeket. Nem hiszem, hogy ezzel a zsebkendőnyi kertrésszel és az erkélyemmel "megfertőzöm" a magyar földet az idegen fajtákkal. :D
Ha jól emlékszem, neked volt mindkét féle (osu és a koktél is). Betegségre fogékonyak? A családnak ízlett? Nálam elég válogatósak, nekik piros a paradicsom :)
Egyedül a körte alakú sárga koktélt volt kivétel, azt jóízűen ették.
Én ettől kisérletezőbb vagyok, egy-két ujdonságot minden évben ültetek. :)
Láttam néhány filmet a Spanyol zöldségtermesztésről, de magyarról is. Se természetes napsugárzás, se föld, se semmi, csak mindenféle "tápanyaggal és egyéb, gondolom hormon, kármegelőző szerekkel adagolt víz.. ööö.. pardon! folyadék.
Azóta, hogy láttam, nem szívesen eszem meg a bóti zöldséget, csak ha muszály. Ez kapható a nagy áruház láncokban, meg a kisebb kereskedésekben is. Én imádom a paradicsomot, de télen inkább a nyáron eltett napfényen érlelt minimális vegyszert tartalmazó saját üvegeset iszom a savanyú, vegyszerezett bolti helyett.
Zöldpaprikát és paradicsomot igénylő ételbe pedig lecsót teszek.
Sajnos ez a fajta zöldségtermesztési "kultúra" kilépett a nagyüzemi keretek közül és elkezdett hódítani a kiskert tulajok között is. Nem jó irány. Nem természetes.
Szerintem meg ha jó tápanyaggal van tartva a paradicsom,még jobb is lehet,mint hagyományos földben. A hagyományos földben lévő anyagokat kell hozzáadni ellenőrzött keretek között,tehát ugyan azt kell kapnia. Csak itt te tudod beállítani a megfelelő összetételt,nem ördögtől való ez. Az más téma,hogy álltalában nagy hozamú hibrid fajtákat tartanak ilyenben és a fajtálya miatt iztelen,ráadásul a legtöbbször túl is vannak tápozva. Tegnap olvastam egy tanulmány és egy összehasonlító táblázatban írták,hogy 25(!) szörös hozamot lehet elérni ugyan akkora területen! Tehát nem meglepő,hogy az ipari termesztők ijenre álltak rá. De lehet ezt jól is csinálni,nagyon is jó eredményekkel! És ez,ha magának csinálja az ember garantáltan vegyszermentesebb lehet mint földben,mert ebben az van amit beletettél!
Szerintem sok városi vásárló megdöbbenne ha látna egy olyan videót hogy amit megeszik, azt hogy kellene előállítani, és hogy hogy történik ez a valóságban. Mikor hallom a tv-ben hogy hányszor kéne egy nap zöldséget vagy gyümölcsöt enni.... na ja, csak nem olyat.
Paradicsomot föld nélkül is lehet termeszteni, csak én azt már nem enném meg. :-)
10l föld, tápoldatozás nélkül is elég a paradicsomnak. Ezeket szerintem mindenki tudja.
Valaki, talán pont te tett ide be egy riportot egy úriemberrel, aki valami pár literes földben termesztett paradicsomokat. A riport közbe felsorolta a coco cola receptjében szereplő vegyianyagok háromszorosát amit adott nekik. Na igen, így üveggolyók közt is megterem, csak abból már én nem kérek. Pont ahogy a gyapotosból sem.
Nekem is volt 8-10 literes vödörben sikeresen. Nagyobban termeszteni lehet, de felesleges, ha megkap mindent (víz, tápanyag), amire szüksége van)
Zsákos termesztés esetén, amikor nem teszik edénybe a földet, hanem a talajra vízszintesen letett zsákok fölső részén kereszt alakú bevágásba ültetik a növényt, raar is 10 literes zsákot alkalmaznak.