Mivel 2000-ben felhagytam a szőlőműveléssel, mert elegem lett abból, hogy mindent vásárlásomat /gép, vegyszer, alkalmi munkások/ azonnal fizetni kellet, viszont nekem a szőlőért csak 8-9 hónap múlva fizettek. Mivel most csak gyümölcstermesztéssel foglalkozok, ezért az információim nagyon régiek és elavultak a szőlőtermeléssel kapcsolatosan.
Mivel egy 4 hektáros területre valószínű, hogy csemegeszőlőt ültetek, ezért olasz fajtákról kellene tapasztalati információ, fagytűrés, növényvédelem, beszerezhetőség.
Ez nagyon művelésmód- és terhelés-függő. Meg gondozás, növényvédelem és extrém időjárások (pl. nagyon nagy szárazság vagy egészen különleges téli fagy), amin múlik.
Ha egy tőkét (fajtától függetlenül) túlterhelsz, hagyod a harmatgyökereit megerősödni, nem fattyazod rendesen és minden évben leszedsz róla 4-5 kiló termést, akkor lehet, hogy annyit sem él. Ha ehhez még jön valami extrém a fentiek közül, akkor nézheted.
Ráadásul valóban fajtafüggő is, hogy pédául a túlterhelést, a szárazságot vagy a téli fagyokat hogyan viseli (e két utóbbit egyébként az Irsai jól tűri, forrás: http://kaszasoltvany.hu/szolo/irsai-oliver).
De általános érvényűként szerintem nem lehet kijelenteni ilyen 15 éves határt.
Sajnos az egyik borom (vásárolt szőlőből) erőst almasavas lett, s szeretnék biológiai almasavbontást elindítani.
Az lenne a kérdésem, ha valakinek van tapasztalata ilyennel, h pl. az Uvaferm Alpha-val márciusban/áprilisban (hogy a hőmérséklet is meglegyen) érdemes-e még kísérletezni, vagy már teljesen elkéstem vele (erjedés végén kellett volna)? Az alkoholtolerancia nincs veszélyben, 12% alatt van a bor alkoholfoka, s ként is csak 30mg/litert kapott összesen (szabad kénessav-tartalom most 10mg/l alatt van). A starterek leírása alapján ez még bőven beleférne...
Az szeretném még kérdezni, hogy költséghatékonyan hol kapható akár a fent említett, akár másfajta starterkultúra kb. 2-3 hektó borhoz (a legtöbb helyen tízszeres mennyiségűhöz való a legkisebb kiszerelés).
Nagyon köszönöm a megtisztelő meghívást, de én csak amatőr szintű szőlőművelő vagyok mindössze 100 tőkével. Ennek ellenére érdekel a szőlőművelés minden fajtája és módszere. Sopron azonban nekem túl messze van.
Sok sikert kívánok a szőlőművelés ezen fajtájához is.
Köszönöm hogy enyi idő után is számontartottál. De én csak nagyon amatőr szinten üzöm a szőlészkedést. Kb 80 tő csemegeszőlőm van meg ugyanenyi borszőlőm van. Egyébként kaposvári vagyok de könyen előfordulhat hogy elmegyek. Az egyik idős kertszomszédom mondta hogy ha valaki magyar ember annak kell foglalkozni szőlővel még ha nem is issza meg a bort. ( egyébként mindketten így vagyunk)
Tegnap került megrendezésre a 2012.-i évi kaposfüredi bormustra. A versenyre 79 bort neveztek a kaposvári (füredi, toponári. töröcskei, jutai) termelők, és a környékbeli, batéi, mernyei gazdák. A vacsora, és az eredményhirdetés után jóhangulatú mulatsággal zárult az est. Link a képgalériához:
Ne haragudj, ha nem volt egyértelmű, legközelebb néhány szóval bővebben írom (pl. a választ oda írtam!) /A segítőkészségemet eddig még senki nem kérdőjelezte meg életemben./
Köszönöm. Azért csak néhány szótaggal lett volna több gépelés (s nekem közel száz bejegyzés átböngészését spóroltad volna meg), ha leírod, hogy "inkább az első" vagy "inkább a második". Ezt jelenti szerintem a segítség (=ha nem akarsz segíteni, akkor meg miért reagálsz?).
Végigolvasom, bár kb. harmadszor teszem ezt meg, s határozottan úgy emlékszem, hogy AZ OMEGA OLLÓRÓL OTT NEM VOLT SZÓ.
A 19.sz. végi leírások szerint a kéknyelű már csak a Balatonfelvidéken azon belül is szinte kizárólag csak Badacsonyban található meg. Mivel akkor ez a régió még Zala vármegyéhez tartozott, szerintem nem tévedünk nagyot, ha zalai fajtának nevezzük a kéknyelűt.
A 200km-t maximálisan megértem, én is így próbálom (míg tart a lelkesedés). S közben próbálok valami állást találni kicsit (20-25 km távra) közelebb...
Nálunk a völgyben is (bár még szépen művelik az öregek) szinte minden telek eladó, legalábbis a két közvetlen szomszédomat kivéve mindkét oldalon a következő öt telek az.
Arra panaszkodnak, hogy míg a hetvenes-nyolcvanas években egy tizenharmadik havi fizetést (sőt, néha egy félévnyi plusz keresetet) ki lehetett hozni egy negyed hektárból, mára jó, ha nullszaldósra kijön a saját munkájukat nem számítva. Az idősebbek még munkaszeretetből, megszokásból, a föld szeretetéből meg persze makacsságból tovább nyomják, de ha ők már nem bírják, nincs, aki átvegye.
Aztán persze van néhány megszállott fiatal, akinek még Szentgrót is nyüzsgő nagyváros, és csöndes környezetben akar élni, s kiköltözik a hegybe. De hát ez elég ritka. És nagyon sok az elhagyott, benőtt kert, sok helyen a házak is összedőltek.
Egy kérdés (kicsit off): Hallott már valaki zalai viharharangokról? Saját (amatőr) kutatásaim alapján a viharharangok alföldi jelenség, de a csáfordi Alsóhegyen áll egy téglából épült harangláb, ami kísértetiesen emlékeztet egy viharharangra. Tud valaki erről valamit?
Egyébként igen, de 200 km-ről hobbiból nem nagyon lehet csinálni. Meg egyébként eléggé el voltak öregedve a tőkék. (Sajnos az egész hegy is el van öregedve, a szomszéd Tóni kivételével szinte senki se műveli a területét a közelben, még a Sénye felőli oldal talán jobb karban van.) Amúgy a környék továbbra is a kedvencem, és a hegyen az én házam áll a legjobb helyen :)
Zöldre fásoltást javasolok május elején vagy zöldoltást júniusban.
A zöldre fásoltáshoz a nyugalmi időszak végén meg kell szedni az oltóvesszőket és a hűtőszekrény aljában nylonzacskóban eltartani az oltásig. Ilyenkor nem árt penész elleni kezelés az oltóvesszőknek. Május elejétől lehet végezni az oltásokat, a nyugalomban levő fás oltóvesszőkkel, mikor a friss hajtások elérték a 15 cm-es hosszúságot. A beoltatlan hajtásokat el kell távolítani és 2-3 naponta leszedni az előtörő vad hajtásokat különben a nemes nem ered jó %-al.
Zöldoltásokat júniusban lehet készíteni. Ennél fontos az oltások tűző naptól való védelme és a megfelelő páratartalom biztosítása, ezért felhős borult időben a legeredményesebb. A páratartalmat fóliaborítással is lehet biztosítani, de az oltások árnyékolása elengedhetetlen.