Ha reálisan nézem a te módszered nekem jobban tetszik
viszont
mivel én a pálcikáimat jövőre is meg szeretném tartani (PIACOLOK!!)
és megvan az esélye hogy jövőre pl egy paradicsom nem nyeri meg a vevők tetszését,így kihagyom na akkor a pálcikát is dobhatom ki,mert azt a kb 1 cm2 helyet átírni esélyem nincs(kávékeverő müanyag pálcika)
és a növények megkülönböztetése kelés után már nem gond ,amig meg nem kerülnek pohárba a "mini üvegházon" a teljes név is szerepelhet.
Akik meg saját célra csinálják annak nem gond a pohárra ráírni szerintem,és az jövőre is használható,ugyan ugy mint a táblácska vagy pálcika......
És szívesen vesszük hogy elmondod a véleményedet,nehogy megsértődj!!!!!
Én is a poharakat számozom. A/4-es lap két oldalára kerül a lista.
Egyik oldalon a paradicsom soronként:
1. Lugas F1 10 db
2. Cherolla F1 5 db
stb..
Másik oldalon a nemnevezzükmeg, ugyanígy.
Ettől kezdve nincs mit könyvelni, háttal egymásnak egy Genoterm-be kerülnek, ami jön velem a kertbe ha kell. Kiültetés után kiveszem a listát a bugyiból, és elteszem a "tiszta" kertes dossziéba.
A pohár 2-3 évig jó, ha kell, áthúzom a számot és írok helyette másikat.
...bár a paprikát nem nehéz megkülönböztetni a paradicsomtól. :-P
Én a több év tanulsága alapján idén már betűzök nem számozok. Tavaly végig kellet kínlódni a számozás miatt a palántanevelést, mert mindig keresni kellett mindent. Idén fejből megy minden. Ránézek a betűre pl.: HB, és már tudom hogy Hungarian Black chili van a pohárban.
Így különböztetek meg 21 féle chilit, 17 féle édespaprikát, később 18 féle paradicsomot, és még másik rakás mást is.
A 11207 hozzászólásomban vannak az "A" kezdetű paradicsomaim. Esélytelen, hogy rövidítésekkel azonosíthatók legyenek. Vagy a rövidítésekhez is kell egy füzet. :)
Erre én is gondoltam,csakhogy nekem 2-3 ezer db pálcikát kell számoznom/feíratozni kicsit macerás+nagyon pici a hely ahová írhatok
a cserepekre ami piacra megy azért nem akarok írni mert ha lehet (ismerős évek óta visszajáró vásárlóktól szeretném visszakunyizni a cserepeket (spórolnék )
Tavalyig én is számoztam, de idegesítő volt keresgélni hogy mi micsoda, így idén rövidítéseket használok, mert esélyesebb hogy dokumentáció nélkül is meg tudom mondani hogy mi van a pohárban.
,na az lemaradt hogy a "hideg szoba" az nálam azt jelenti hogy nem gyujtok be minden nap,ergó a konyhából+a másik szobából bejutó meleg ott "csak 18-20 fokot csinál,de ha begyujtok főleg ha nincsenekminuszok akkor 25-28 fok sem ritka :D sőt!!!!
Aztán
minden palánta külön lesz jelölve,ehhez vettem müanyag kávékeverő pálcikát 2 ft/db áron amire alkoholos filccel lesz egy szám írva,ami laminált lapra (hogy vízálló legyen) felvezetve a számhoz tartozó növény neve,
a piacra szánt palántáknak kénytelen vagyok apró palántás "cserepeket venni ez kb 5 ft/ db lesz ,sajnos ezt kénytelen vagyok bevállalni kb (2000 db)
+ismerősöm olyan helyen dolgozott évekkel ezelőtt ahol sok mindent semmisítettek meg onnan hozott haza müanyag edénykéket amit palántákért cserébe több százat kapok ,ebbe mennek majd a fűszernövények
a saját célra szánt magok aktíviás poharakba (gyüjtögetem) lesznek vetve,
A magokat köszönöm,és várom hogy egyszer meghálálhassam
A magok keléséhez, többnyire nincs szükség fényre. Ha igen, akkor azt jelezni szokás. Mint ahogy azt is jelzik, ha előzetes hűtésre, vagy a mag külső burkának berepesztésére van szükség.
Viszont szükség van nedvességre, és melegre. A hideg szoba, induláshoz talán nem a legjobb. A konyha meleg sarka jobb.
Kelés után, hogy ne nyurguljon nagyon fel, jó a kevésbé meleg, és kell a sok fény.
Kelés előtt legyen folyamatosan nedves a föld, és párás a levegő. Kelés után a párás levegő kedvez a gombás megbetegedésnek. Le lehet venni az üvegház tetejét, vagy máshogy lehet szellőztetni.
Én műanyag poharakat használok. Olcsóbb, mint a cserép. Ollóval az alsó élénél vágok rá egy nyílást. Alkoholos filccel beszámozom, és egy füzetbe írom, hogy melyikbe mit vetettem, és mikor. A pohár azt is lehetővé teszi, hogy, ha valamelyik korábban kel, akkor el tudjam választani a többitől.
Annak a növénynek a magját, amiről nem beszélünk, jó, ha langyos vízbe 12-24 órára beáztatod. Különben akár 3 hétig is eltart míg kibújik a földből.
De gondolom, hogy Te ezeket mind tudod.
A liliput csütörtökön megy, de ne fogjál belőle magot, mert hibrid.
Ez előtt én is igy csináltam,de akkor még nem volt unokám aki elől egyszer egyszer menekíteni kell a palántákat ha jönnek látogatóba,néha itt alszanak egy egy este,ekkor legalább estére el kell pakolnom kézközelből,és jó ötletnek tünik estére egymásra pakolva feltenni öket magasabb helyre.
Világítás mindenképpen lesz+ a birsalmafa ága le lesz vágva az ablak igy több fényt is fog kapni,bár nem látszik de ez egy elég nagy és világos ablak,dél-délnyugati fekvéssel.
Jó, bár én csak egy folpack réteggel szoktam takarni a kelésig a vetőládákat/tálcákat. Ha nem lesz mesterséges megvilágításod mindenképp tanácsolom hogy alufóliából csinálj egy tükröt a növények szoba felőli oldalához, így jobban hasznosíthatod az ablakon beérkező fényt.