Azt hiszem jövőre nem hagyok csak minimális nyári termést, kóstolónak. Nem volt olyan minőségű, talán a mennyiség miatt, talán az időjárás tett neki keresztbe, talán mindkettő.
Szóval az őszi termésre fogok gyúrni, tavasszal erőteljesen rámetszek, legalább nyári szép formája legyen a fának és bokornak, ne gatyásodjon. És akkor már nem kell 4 méter magasról szedni a termést, az sem mellékes.
Félbevágva, feleket fahéjjal megszórva, félig megaszalva 4 kis doboz már a fagyasztóban van.
A nagy esőzés miatt nálam is tönkrement 1 fajtának az utolja, viszont még be sem fejeződött az első termés érése, máris érik más bokrokon a másodtermés: Apró lila, Michurinska10, zöld töppedő és a szivar. Már kipróbáltam a meggyes lekvár változatot is, azt hiszem mind közül ez a legjobb. Másodtermésből nagyon gyártani kell, mert máris többre van igény mint amennyit készíteni tudok. :)
meg kell osszam mai, ebéd előtti :) tapasztalatomat.
kivettem (pont nem nagyon érik semmilyen gyümölcs) a mélyhűtőből desszertnek
egy doboz (15-20 szem körül?)
elsőtermésű jégfügét (stílszerű: fagyasztott jégfüge, vagy jeges jégfüge :)
NAGYON finom volt. rátaláltam a tökéletes receptre? vagy csak éhes voltam,
és ebéd előtt jólesett bűnözni? ;)
kb. 15 perc defrost a mikróban, így a teteje már kicsit meleg és szottyos volt, de a közepe kellemesen jégkásás. "fügejégkrém".
olyan páldányok kerültek július közepén a dobozba, amik már kicsit aszalódtak, nagyon érettek voltak!
ezeket kicsit villával megnyomkodtam, h kihasználjam az edényt.
a nem teljes kiengedés azt eredményezte, h nem volt annyira szottyos, a hideg jégkása pedig finom hűsítő cseemege a mai 32 fokban.
ennek ellenére majd kipróbálom Judit receptjét is (féig aszalás+fagyasztás), mert biztos nagyon jó!
ha viszon nincs idő, és menteni kell a nagyon érett (=azonnal romlani kezd, ha lekerül a fáról) fügét, akkor ez jó lehet. de csak a jó cukros példányok. kicsit undi, de ronda és finom. amúgy mivel még helynként deres, meg amúgy is egy blokkba paszírozott, szerintem nem undorító, sőt abszolút kultúrált volt. ha magunknak csináljuk, mindegyikbe beleharaphatunk, jó-e, így nem kerül esetleg cefrés a dobozba. (vagy ha kultűráltabban: kivágunk egy kis kóstolórészt...) de az elsőtermés eleje abszolút nem cefrésedett, inkább aszalódott, sajnos az utolsó hullámot elvitte a nagy eső, cefrésedett vagy lerohadt az összes! :(
Köszönöm a leírást! Az enyémen is volt 20-30 nagy első termés. A másodtermésből most nagyon sok kis zöld füge van, de csak 2-3 darabnál látom, hogy mintha kezdene hízni és érni. Én is reménykedem a hosszú meleg őszben:)
Ha nem fásodik be a vessző, 0 fok alatt már károsodik. De ha teljesen beérik, -10 fok alatt károsodik csak. -15 foknál fagy tövig a füge.
El kell fogadnunk, hogy egyes fajták a mi éghajlatunkon nem érlelnek be minden másodtermést. De ezeknek a kései fajtáknak is megvan az előnyük. Tavasszal is később indul a nedvkeringésük, ezért az esetleges márciusi fagyokban nem károsodnak az első termések kezdeményei. Nekem is van egy kései fajtám. A többin kevés első termés volt, azok le értek mostanra. Sőt, a legkorábbin már a másodtermés érik. Ezen a kései fajtámon megmaradt a tavaszi fagyok ellenére az összes első termés, nagyon sok van, és most érik a zöme. Másodtermése többsége csak akkor érik be ha hosszú kellemes ősz van. Tavaly az volt, és bízzunk az ideiben is! :)
Szoktátok ritkítani a másod termést? Nálunk az ágvégeken sok olyan kis füge van, ami ősszel már nem valószínű, hogy beérik, de ahhoz túl nagy, hogy átvészelje a telet... Ha ezeket leszedném, a többi jobban/hamarabb érne?
Azt kevesen látogatják. Úgy gondolom datolyaszilva témával kapcsolatban érdemesebb a "Nálunk is termő új gyümölcsök" témába látogatni. Ott sokan járnak a régi szakemberek közül is.
Köszönöm a segítséget, ha nem vírus az csak jó. Gondolok arra is, hogy a nagy esők után kis tápanyag hiány, adok neki egy levéltrágyát a jövő héten. Permetezni nem akarok még sose voltak, de lehet hogy szeptember végén egy rezes lemosó nem ártana, hogy jobban beérjen a vessző.
Most szemügyre vettem a bokrokat. Tavasszal egészséges levelekkel kezdtek, utána láttam néhány bokron foltos leveleket. Terveztem hogy jövőre mielőtt megjelennek a foltos levelek, permetezni fogok. Később egészen idáig csak egészséges leveleket hoztak a bokrok, viszont most megint van, de csak néhány hajtásvégen foltos levél. Én e végett nem használok vegyszert úgy döntöttem, de nem beszélek le senkit mert mindenki maga dönt. Egyébként mást sem permetezek. Vegyszeres gyümölcsöt a csarnokban is tudnék venni, az itthoni legyen annál értékesebb.
A vírus sokkal lassabban terjed mint ez a nyavalya. Ez gombabetegség. Ha egy ilyet beviszel a kertbe, pillanatok alatt olyan lesz a többi bokor is. Nálam is ilyenek, de szerencsére terméskiesést, vagy bármilyen bajt a termésben nem okoz.
Ninovarga régebben írta, hogy van egy vírusos bokra. Évtizedek óta a közelében lévő másik bokrára még mindig nem terjedt át.
Ha zavar a foltosság, keresd meg Berényi József bejegyzései között azt a növényvédelmi eljárást, amit ő is használ. Vagy használt. Engem nem zavar. Időnként foltosak a levelek, utána nem. A termés szép, finom és sok. Nekem ez nem probléma.
Sajnos így néznek ki a fügéim, közelről az új levelek és a növény, remélem látszik, hogy a régebbi levelek nem ilyenek. Mind a kettő ilyen mostanra, a kérdésem az hogy vírus vagy valami hiány tünet lehet ? Amennyiben vírus, akkor van egyáltalán olyan füge amelyik nem az?
Itt tanultam a fórumon egy egyszerű lekvár készítési módszert. Most én is közzéteszem, hátha érdekel valakit:
Egy tapadásmentes edénybe daraboljuk a jó érett fügét. Lehet natúr, vagy ízlés szerint ízesítve. Betesszük a sütőbe. Nem fröcsög,nem ég le, nem kell mellette állni. 1-2x megkeverjük amíg készül. Ha elérte a nekünk tetsző állagot, akkor kész.
Tavaly a még kevés termés miatt csak pici teszt adagokat tudtam készíteni, és nem volt alkalmam kipróbálni a meggyes változatot sem. De most hogy hirtelen egy nagy tállal szedtem le, készül a meggyes változat. Kb. 2-2.5 kg (nem mértem) füge, +0.5 kg meggy a fagyóból. Már kóstolgatom. Mennyei finom, remélem jut az üvegbe is. :)