Nekem sajnos nincs, mert a joghurt kultúrát én csak joghurthoz használom, és nem is ezt a fajtát. Nem szeretem az azzal készült sajtokat. (Ez magánvélemény. Lehet, hogy csak a kecskesajtokhoz nem illik. Majd ha lesz tehéntejem ősszel, újból nekiállok kísérletezni.)
Egyszer én is megpróbáltam a parenyicát egynapos kecskegomolyából, de valahogy szétesett. : Valamit nagyon elszúrok.
Amúgy megvásároltam a Chr. Hansen vaj-, joghurt- és probiotikus joghurt kultúráját a MTKI-től, meg ugyancsak az ő oltójukat, a Chy-Max Plust. Ezekkel próbálkozom most (joghurtkultúrás sajtok már egész jók lettek, hasonlóak a boltiakhoz, csak persze jobban törik) van-e itt valakinek tapasztalata velük, mire kell figyelni?
Az a szörnyű, hogy egy hónapja tudtam volna venni egyet, amiben volt csengő és dob is, 1100 Ft-ért a vaterán, azt összerakva az enyémmel, működő szerkezetet kaptam volna, a fennmaradó gép fogaskerekére pedig szerelhettem volna vajköpülő dobot. Ezt, ami a képen is van, ez került 1100-ba, de csak három héttel később vettem észre - nem néztem. Én az enyémet 32000-ért vettem pár hónapja, és azt mondta az eladó, minden belső alkatrésze megvan, aztán mikor ideérve szétszedtem... :S Nem feltételezek rosszat, valószínűleg nagyon nem értett hozzá, nekem kellett volna személyesen elmenni érte, csak messze volt.
Nos én pontosan így tettem....bár én tehéntejből csinálom és nem rég óta....de csináltam egy teszt gomolyát....és két óránként lecsippentettem belőle....az én tejemből az én gomolyám pontosan 22órásan a legtutibb....
előtte nekem sem sikerült minden baja volt nem tudtam nyújtani ,törős lett stab...amióta így csinálom mindíg sikerül...ez volt a az első sikeres próbálkozásom:
Abból is nagyon jól lehet, csak egyszer (vagy többször is :-) rá kell jönni, hogy mikor nyújtható az anyag, és milyen keménységűnek kell lenni a masszának, vagy a gomolyának. Én tavasz eleje óta próbálkozom kecsketejjel. (Télen már begyakoroltam tehénnel.) Még most is elszúrom néha, tényleg kicsit nehezebb, mint tehéntejből. Ezeket az előbb csináltam, ez meg egy korábbi kép.
Parenyicát akarok készíteni. Az én gomolyám inkább morzsolódós és törékeny, mint ruganyos. Az nem baj ugye? A kinyujtott sajttészta hideg sóoldatba helyezése elég sóssá varázsolja a sajtot? Mivel kezdeti próbálkozás, így 5 liter tejből tervezem készíteni. 2-3 sajtocska kijön ennyiből? Akáccal vagy tölggyel jó füstölni?
Hát ez nem jött össze, már egyet kidobtam a tyúkok elé, mert még a penész is kiverte. Még van öt, de szerintem nem segít rajtuk semmi, mert kegyetlen büdösek. A tegnapelőttit ( ami mellett úszkált Optimus fővezér is), meg a tegnapit jó vastagon bedörzsöltük sóval. Csak úgy löki ki magából a savót, aztán be a hűtőbe, míg nem tudunk borhűtőt szerezni. Egyébként én meg a barátnőm is jelentkeztünk Csermajorba képzésre. Remélem összejön a létszám.
Figyi én olvastam valahol hogy forró sós vízbe mártották a sajtot "fertőtlenítés" céljából...egy pillanatra...próbáld ki...sikáld meg 20%os só oldatban, aztán jöhet a forró víz.....hátha segít rajta...:):)...szerintem egy próbát megér...
a kutyakajáról jut eszembe...DDtavaly rengeteg sajtot kidobáltam...aztán jött az állatorvos és jól lecseszett hogy hová meg mivel hízlalom ezt a kutyát..DD
Heloka! Hát ez jó, már bizti, hogy kutyakaja a sajtok. Tök nyákás a külső része. De valószínű, hogy az is betett neki, hogy a tegnapi mérés szerint a spejzba 22 fok van. És hát ez nem jó a sajtnak. Hűtőt kell szereznem.... Megkérdeztem a vasudvarba, hogy mennyi a rozsdamentes anyagnak az ára. Valami 6-os átmérőjű szálnak 2100 Ft kilója. Anyám akkor ilyenem se lesz, nem aranyból akarok rácsot, úgyhogy most gondolkodom valami máson. Mert a fát elég nehéz tisztán tartani. A tegnapi ,meg szépen úszkált a sófürdőben a sajtocska, és míg a nagyobbik gyerekkel beszélgettem az iskolai dolgokról, addig a kicsi bement a spejzba, bevitte a kisszéket és telehordta a sófürdőt kisautókkal, még a zsolnay vázámat is mellé rakta. Hát azt hittem szívbajt kapok mikor megláttam a sajt mellett még miket akar tartósítani a gyerek. Először nem tudtam, hogy sírjak, vagy nevessek. De ki tudja lehet, hogy optimus fővezér tartósítja majd a sajtot.
neked mikor ellik a bocid??...úgy emlékszem még talán télen beszéltük hogy nem sok eltérés van a tiéd és az enyém között.....nekünk már közel van....június 10.ére várjuk a kis ÜSZŐT..DD...rá két hétre pedig érkezik a kis jersey....természetesen ő is ÜSZŐ lesz..DD
Hát, mondom én el is mentem megnézni... szerintem is a képviselő is csak idézőjelesen képviselő...de a fejőgép is....a fejőkelyheket hogy max kecskénél használhtod az fix..olyan keskeny volt...meg elkezdi magyarázni nekem az ürge hogy ugye a tehénnek KÉT Tőgye van...a kecskének meg NÉGY..DDD.....na itt nem tehetek róla, lehet bunkó ember vagyok de kiröhögtem......aztán eljutottunk oda hogy kapcsoljuk be a gépet.....működött is kereken 1percig....de olyan rezgéssel hogy szerintem kb 1hét alatt szétrázta volna saját magát..aztán bekrepált a gép....akkor kitalálta hogy biztos azért nincs vákum mert túl hosszú a kelyhek meg a sajtár közötti cső....és levágta basszus.....a felére....aztán persze nem volt jó és kajakra szétszedte a gépet......na itt mondtuk hogy köszi szépen mi akkor inkább mégse....
jah mindez 110ezerért kedvezménnyel...
ezután vettem egy HTF -ZIRC...fejőgépet minden cuccal együtt 60ezerért....a férjem kicsit megtisztogatta ,a gumikat csöveket lecseréltük szépen lassan és remekül működik azóta is..pedig talán még én is csókolomot köszönhetnék neki olyan régi....az alkatrész utánpótlással sincs gondom mert fillérekért vettünk mellé mégegyet..
Én biztos nem venném meg... Beszéltem telefonon az ukrán "cég" magyar összekötőjével még a fejőgép kapcsán, de mikor konkrétan rákérdeztem dolgokra, kiderült, hogy pl. 20 percnél tovább véletlenül se akarjam egy huzamban használni, mert nem bírja, olyan gyenge. Ezek után a szeparátort meg sem kérdeztem... (Ja, és vállalnak garanciát, de kiviszik Ukrajnába, ha szervizelni kell!)
az egyenletes savóleadás a célja..illetve mivel savanyú tejből készült..és önsúlyos tehát nem préseltem,a felső részek nyomást gyakorolnak az alsókra,és így tapad össze a sajtészta....ha forgatom akkor nem lesz víztartalombéli különbség hanem egyenletes lesz..
na a formáim....hááát (azok is kb ennyire tudományosak..DD)...vettem műanyag leveses küblit...tudod amibe lehet hordani a kaját...megkértem az ember hogy lyugassa ki,alul felül oldalt tetejét, és egséz egyszerűen megfordítom a formával együtt.....de egyébként a keménysajnál nagyon hamar összeáll az alvadék,csináltam már úgy is hogy kiszedtem a formából megfordítottam és visszaraktam..DD
Na leírom, de a komoly sajtosoktól kérem hallkan röhögjenek...DDD
Nos volt 10liter tejem ami már jóó érett volt....nem tehetek róla de úútálom a túrót készíteni is......
Nyafogtam egy sort hogy mit kéne tennem...egy kedves ismerősöm javasolta hogy csináljak kemény sajtot belőle....háát jóóó próba cseresznye....
33fokon beoltottam, 40perc alvadási idő után felvágtam ..majd lassan elkezdtem kimelegíteni...közben folyamatosan kavartam, vágtam...kézzel is átdolgoztam...ez kb egy 35-40perces művelet volt...azt hiszem mert nem mértem...az utómelegítés hőfoka addig ment amíg a kezemnek nem vot kellemetlen...szerintem olyan 45fok környéke...uezután hagytam hogy leülepedjen a savóba......ez kb annyi idő volt míg a lányaimat megfürdettem....DD...utána formába tettem....az első forgatást rögtön megcsináltam, majd fél óra, aztán rá egy órára megint forgattam......utána azt hiszem aludni mentem......reggel megint forgattam ..pár óra múlva kiszedtem a formából és megúsztattam sóba...saccolva kb 6órát..az oldat 20% os volt...
utána ment a hsajtos hűtőmbe ahol 13-14fok van a páratartalomról gőzöm sincs...
naponta merítgettem mosogattam sós lével, de bevallom a vége felé olyan is előfordult hogy elfelejtettem....
szóval így történt....
azóta csináltam még vagy 4et azok is szépen érnek, úgyhogy talán nem véletlen sikerült:::DDDDDDDDDDDD..
UI:
Tudományos értekezéseket,technológiai leírásokat ne várjatok tőlem....mert csak egy egyszerű parasztlyány vagyok....DDDDD...
Bingóó!!..pontosan úgy működik......a centrifugális erővel a tejet szétválassza tejszínre és sovány tejre.
A szétválasztás a tányérok furatain zajlik le...minden tejrészecske körbe forog eközben a kissebb sűrűségű tejszín a tengelye felé és felfelé áramlik a nagyobb sűrűségű sovány tej és a szennyeződés kifelé és lefelé áramlik.....jah és 40-45fokon a legoptimálisabb a működése.
a tejszínt a tengely mellől,a sovány tejet a dob fala mellől vezetik el....
Én nézegettem egy időben az Ukrán fölöző gépet, szerintetek az gagyi??
A fejőgépet anno elmentem megnézni,aztán amikor a srác harmadjára szerelte szét mert nem indult be meg nem volt vákum, akkor letettem róla hogy 90ezerért megvegyem....úgyhogy túl nagy bizodalmam nincs hozzá...