Keresés

Részletes keresés

Daeril Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11462

Milyen tapasztalatra gondolsz? Használtam már és eddig nem volt gond vele. Zacsin lévő útmutatásokat betartani és működik. Bontott és fel nem használt anyagot mélyhűtőben tárolhatsz akár évekig is, tripla tasakba csomagolva (nedvessség ne érje).

Előzmény: medveger (11461)
medveger Creative Commons License 2012.02.04 0 0 11461

Szép napokat!

Tisztelettel kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata starterkultúrával elindított biológiai almasavbontással.

Előre is köszönöm!

/\/\ Creative Commons License 2012.01.31 0 0 11460

 

Sajnos jövő hétre akár ilyen lehetőség is van:

 

Falusi1 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 11459

Sajnos saját tapasztalataim alapján tudom, hogy a -20-at február elején már egyik sem bírja (lásd szőlő fenológiája), főleg akkor, ha napközben nem éri napfény és a hőmérséklet ekkor is -5 alatt van.

Előzmény: apilusz (11458)
apilusz Creative Commons License 2012.01.30 0 0 11458

Remélem nem lesz -20,akkor a z.veltelininek annyi.A bianka és a chardonnay meddig bírja?

Előzmény: thekingisalive (11457)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11457

Fajtától is függ. Fagyérzékeny fajtáknál mindenképp.

Előzmény: Sanyi apó (11454)
alfi13 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11456

Mailt küldtem.

Előzmény: Zoli a séf (11453)
Ali-bá Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11455

Igen, de csak ha + van, akkor fogdosd csupasz kézzel.

Előzmény: Sanyi apó (11454)
Sanyi apó Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11454

Mi a véleményetek, ha megjönne hétvégére a - 20 C fok, érdemes lenne holnap megszedni az oltóvesszőket a szölőből?

Zoli a séf Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11453

Szeva!!! 

Kaposvári vagy??? Merre, hol, miért? 

Üdv: Zoli a séf

Előzmény: alfi13 (11436)
Csarli1 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11452

Nem tudom. Kérdez a körte fórumon, ott sok szakértő van a régi fajtákhoz.

Előzmény: thekingisalive (11450)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11451

Marhaság. Van egy kis IO ültetvényünk, idestova 40 éves és gyönyörű borokat ad.

Előzmény: thekingisalive (11442)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11450

Ha már körte, a tanácsodra lenne szükségem. Kb. 5 évvel ezelőttig volt a kertünkben egy kistermésű körtefa, még a dédapám ültette valamikor a 30-as vagy 40-es években. Sárgászöld színű, tömzsi kis termése volt és annál finomabbat én még nem ettem. Mézédes volt és aromás. Magasan verte ízben az összes fajtát. Sajnos kipusztult, még mielőtt oltani megtanultam volna. Van tipped, hogy milyen fajta lehetett?

Előzmény: Csarli1 (11449)
Csarli1 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11449

Ez így igaz a körtéből nekem a Pakhems ízlik a legjobban, de a piacon szinte eladhatatlan

Előzmény: thekingisalive (11448)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11448

Mindig a nagyszemű, íztelen szőlőket veszik. Én maradok a Csaba gyöngyénél. Persze én nem eladom, csak a családnak termesztem.

Előzmény: Csarli1 (11447)
Csarli1 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11447

Mert a nagybanin jobban értékesíthető

Előzmény: thekingisalive (11446)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11446

Miért pont olasz fajtákat akarsz ültetni?

Előzmény: Csarli1 (11445)
Csarli1 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11445

Üdv mindenkinek

 

Mivel 2000-ben felhagytam a szőlőműveléssel, mert elegem lett abból, hogy mindent vásárlásomat /gép, vegyszer, alkalmi munkások/ azonnal fizetni kellet, viszont nekem a szőlőért csak 8-9 hónap múlva fizettek. Mivel most csak gyümölcstermesztéssel foglalkozok, ezért az információim nagyon régiek és elavultak a szőlőtermeléssel kapcsolatosan.

Mivel egy 4 hektáros területre valószínű, hogy csemegeszőlőt ültetek, ezért olasz fajtákról kellene tapasztalati információ, fagytűrés, növényvédelem, beszerezhetőség.    

Nihil1965 Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11444

Debrecenben két helyen is árulnak .

Előzmény: roni-30 (11439)
medveger Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11443

Ez nagyon művelésmód- és terhelés-függő. Meg gondozás, növényvédelem és extrém időjárások (pl. nagyon nagy szárazság vagy egészen különleges téli fagy), amin múlik.

Ha egy tőkét (fajtától függetlenül) túlterhelsz, hagyod a harmatgyökereit megerősödni, nem fattyazod rendesen és minden évben leszedsz róla 4-5 kiló termést, akkor lehet, hogy annyit sem él. Ha ehhez még jön valami extrém a fentiek közül, akkor nézheted.

Ráadásul valóban fajtafüggő is, hogy pédául a túlterhelést, a szárazságot vagy a téli fagyokat hogyan viseli (e két utóbbit egyébként az Irsai jól tűri, forrás: http://kaszasoltvany.hu/szolo/irsai-oliver).

De általános érvényűként szerintem nem lehet kijelenteni ilyen 15 éves határt.

Előzmény: thekingisalive (11442)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11442

Igaz az, hogy az Irsai Olivér csak kb. 15 évig él, vagy legalábbis addig terem normálisan?

medveger Creative Commons License 2012.01.28 0 0 11441

Szép napokat mindenkinek!

 

Sajnos az egyik borom (vásárolt szőlőből) erőst almasavas lett, s szeretnék biológiai almasavbontást elindítani.

Az lenne a kérdésem, ha valakinek van tapasztalata ilyennel, h pl. az Uvaferm Alpha-val márciusban/áprilisban (hogy a hőmérséklet is meglegyen) érdemes-e még kísérletezni, vagy már teljesen elkéstem vele (erjedés végén kellett volna)? Az alkoholtolerancia nincs veszélyben, 12% alatt van a bor alkoholfoka, s ként is csak 30mg/litert kapott összesen (szabad kénessav-tartalom most 10mg/l alatt van). A starterek leírása alapján ez még bőven beleférne...

Az szeretném még kérdezni, hogy költséghatékonyan hol kapható akár a fent említett, akár másfajta starterkultúra kb. 2-3 hektó borhoz (a legtöbb helyen tízszeres mennyiségűhöz való a legkisebb kiszerelés).

 

Előre is köszönöm a segítséget!

Jani71 Creative Commons License 2012.01.26 0 0 11440

???

Ez így elég általános megfogalmazás.

Tavasszal szeretnéd ültetni? A legközelebbi "faiskolánál" be tudod szerezni, vagy ezek némelyikétől neten is tudsz rendelni.

Vagy nem értem...

(Kissé pontosabban fogalmazd meg, ha vannak esetleg különböző elvárásaid a szőlővel kapcsolatban! Akkor tovább szűkíthető a lehetséges fajták száma.)

Egyébként merre felé laksz?

Előzmény: roni-30 (11439)
roni-30 Creative Commons License 2012.01.26 0 0 11439

Sziasztok!

 

Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek. Keresek csemegeszőlő oltványokat.

Aki tud ebben segíteni, kérem írjon a címemre.

Minden jót!

 

Falusi1 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 11438

Nagyon köszönöm a megtisztelő meghívást, de én csak amatőr szintű szőlőművelő vagyok mindössze 100 tőkével. Ennek ellenére érdekel a szőlőművelés minden fajtája és módszere. Sopron azonban nekem túl messze van.

Sok sikert kívánok a szőlőművelés ezen fajtájához is.

Előzmény: tivadarb (11432)
cippur Creative Commons License 2012.01.25 0 0 11437

Szerintem ha valaki magyar ember igya is meg a bort! Lehetőleg minél többet! :)

 

Előzmény: alfi13 (11436)
alfi13 Creative Commons License 2012.01.25 0 0 11436

Köszönöm hogy enyi idő után is számontartottál. De én csak nagyon amatőr szinten üzöm a szőlészkedést. Kb 80 tő csemegeszőlőm van meg ugyanenyi borszőlőm van. Egyébként kaposvári vagyok de könyen előfordulhat hogy elmegyek. Az egyik idős kertszomszédom mondta hogy ha valaki magyar ember annak kell foglalkozni szőlővel még ha nem is issza meg a bort. ( egyébként mindketten így vagyunk)

Előzmény: tivadarb (11434)
tivadarb Creative Commons License 2012.01.25 0 0 11435

Minden KEdves Érdeklődőt szeretettel várok a fagyok elmultával Sopronba.

Az ágaskordon témában rendezett bemutatón. A rendezés időpontját itt a fórumon is közölni fogom. (Babó T: 0630 4908424)

 

Előzmény: gakomisz (8877)
tivadarb Creative Commons License 2012.01.23 0 0 11434

Ha a címedet megadod, a legközelebbi soproni bemutatóra meghívlak.

tivadarbabodr@gmail.com

Előzmény: alfi13 (8879)
tivadarb Creative Commons License 2012.01.23 0 0 11433

Szeretettel meghívom szőlőmbe. Kérem adja meg e-mail címét, hogy a legközelebbi bemutatóra meghívhassam

tivadarbabodr@gmail .com

Előzmény: Törölt nick (8874)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!