Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2679

Atka! Sajnos. De lehet újkori nozéma is Hol volt a család ? A élelem fogyásból meg lehet tudni kb mikor pusztultak el. A kereteket át kell nézni nincs e rajt ürüléknyom. Sárga,de akár fekete csíkok is lehetnek. Kérj segítséget a méh egészségügyi felelőstől.

 Üdv

Előzmény: henrik1513 (2678)
henrik1513 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2678

Sziasztok! Kezdő méhész vagyok és a tél alkalmával elpusztult a családom. Mikor felnyitottam a kaptárt a méhek úgy voltak mozdulatlanul, mintha dolgoznának. Tudtok segíteni mi lehet az ok, hogy ehez folyamodtak?

Táborozó Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2677

Mivel fekvőkaptáras méhész vagyok ezt a gyakorlatban nem alkalmazom, mert akácon nekem már az egész kaptár fészek. De a leírtak valószínűleg megfelenek a gyakorlatban is, mivel csökkenti a zsúfoltság, és a tele éléskamra érzetét. 

Előzmény: Jam Clerk (2676)
Jam Clerk Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2676

Nem néztem bele a kaptárakba, pedig szép idő van ma errefelé, és ahogy néztem, mindből előjött legalább egy pár méh, de a legtöbb kaptár előtt egész szépen zümmögtek :)

Rajzásgátlásról nem sok tapasztalatom van, de mintha olyat olvastam volna, hogy akác előtt érdemes kivenni a szélső mézeseket, a helyükre kitolni 1-1 fedett fiasos keretet, a fiasok helyére meg műlépet, így egyrészt a méhek is le lesznek foglalva, másrészt az anya is, mert lesz helye fiasítani, a fészek is szét van húzva, tehát "tágan" vannak. Hogy ez a módszer helytálló-e, legalább elviekben, azt majd mások meferősítik - vagy nem :)

Táborozó Creative Commons License 2016.02.14 0 1 2675

Igen a rajzás természetese ösztön, amely egy jó anya esetén, az anya első és második életévében nem jön létre. 

A kaptársoron pároztatásnak több hátránya is van, elsősorban az anyák eltévedése. Ezt úgynevezett vezércsillagokkal orvosolhatjuk. Ez gyakorlatilag különböző mértani formályú és színű feltűzött jelek. De bármi megfelel erre a célra, például alkoholos filccel rajzolva, vagy különböző öntapadós nagyobb matricák, kivágott öntapadós tapéta darabok. 

A másik hátránya, hogy ha vándorlás esik közbe, az anya tájolási párzási időszakába, ez elég nagy valószínűséggel az anya elvesztéséhez vezet. 

A mindíg az évi anyák alakalmazása, már igen hatásos a rajzás szempontjából, de nem feltétlen értelmes dolog. Mert a második esztendőben még jók, sok esetben ekkor a legjobbak. 

 

Az utolsó pillanatban is hatásosan belehet avatkozni sikeresen! Feltéve hogy nem kelt még ki egy anya sem. Ha nem rázod le a keretekről a méheket kizárt, hogy minden bölcsőt . Még akkor sem ha szép építésűek a lépek. Ugyanis ekkor van a legnagyobb méhtömeg. Vastagon takarják a lépeket. 

Magam is tettem több már próbát, először a méhekkel együtt néztem át és távolítottam el a bölcsőket. Majd kontrolként lerázva, szinte kivétel nélkül maradt minimum 4-5 apróbb rajbölcső. Kezdőknél szinte biztos hogy még több fog maradni. (Ha nállam közel 20 év gyakorlatával)

Így születnek a városi legendák, "Komám rajzik az anya nékül is!"

 

Kisebb méhészetekben, ahol nem nagyipari méretű termelés folyik azért sem célszerű minden éveben anyát cserélni mert, ennyi idő alatt ki sem tudnak bontakozni, így meg sem figyelhetők vagy szelektálhatók a jó anyák.

Ez akkor fontos ha magunk is nevelünk anyákat.

 

Még egy dolog, ami megtévesztő lehet, a bölcsők fedele néha visszacsukódik miután az anya kikelt belőlle. Így felületesen szemlélve még épnek látszik. Holott már a nép között bujkál a frissen kelt anya.

 

 

 

Előzmény: Ben657 (2674)
Ben657 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2674

Én ott hibáztam tavaly ,hogy a keretekről nam ráztam le mindig a méheket és úgy nyomdostam a bölcsőket.1 családnál meg nem vetem észre ,hogy megrajzott oszt szétnyomtam a bölcsőt és csak akkor vetem észre ,hogy ez az anya nemsokára kelt volna,no ott volt egy kis idő mire lett anya.Műlépet meg vagy 20 at kiépítetem repcén( hunor).idén már alaposabb munkát kell végeznem.

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2673

Szia! A rajzás az egy természetes ösztön. Nem meg gátolni kell,hanem szabályozni. A Bölcső húzás esetén a család a rajzás előkészületének a végén jár.Ekkor már minden nemű beavatkozás kudarcba fulladhat.  Egyetértek Táborozóval .A késleltetéshez a folyamatos belső munkát kell biztosítani.Az anyának a dajkáknak,az építőknek legyen munkájuk. Ezt a legnehezebb elérni. Főleg a kisebb kaptárakban. Amennyiben rajbölcsők vannak a családban ,akkor drasztikusan kell lépni,hogy ne legyen termés kiesés ,se raj elvesztés. Erre sok megoldás van. Anya csere, bölcső hagyással anya el vétele. Épp kelő bölcső be adása, természetesen ez védve. A legjobb talán az ahogy a nagy méhészek teszik. Akác előtt az éves petéző anyát kap minden termelő család.

Bár ez is sok sebből vérzik,de náluk a kb 10 %.-nyi veszteség belefér,na meg a rosszul sikerült párzás miatti petézés le állás. Ami később jelentkezik.

Ami még fontos a bölcső meg találást nagyban segíti a szépen építettet keretek. A léctől lécig épített keretbe nehezebben tudják eldugni. A méh járatos rést a kijáró felé kell fordítani.Oda nemszívesen húznak bölcsőket. Na meg akkor csak ott kell nézni,nemigazán lassítja a munkát,és a méhek se törnek a lerázással.

 Üdv

Előzmény: Ben657 (2670)
Táborozó Creative Commons License 2016.02.14 0 0 2672

Minden egyes megrajzott család, veszteség, még akkor is ha sikerül befogni. Lehet azt magyarázni, hogy milyen szépen épít és fejlődik a befogott raj, de ez akkor is termelési kiesést jelent!

Befogni sem sikerül mindet, igaz 100%-osan elkerülni a rajzást szintén nem.  

Táborozó Creative Commons License 2016.02.13 0 0 2671

A rajzásgátlás, és megelőzés alaptvetései.

 

Elsősorban fiatal, nem rajzási hajlamot örökítő anyák! 

 

A rajzást megakadályozhatjuk, a bölcsők leszedésével, ez minden esetben a legfontosabb mozzanat. Kizárólag a méhek keretről való lerázásával, találhatjuk meg a legnagyobb biztonsággal az összes rajbölcsöt!

Rajzási kedvet csillapíthatjuk, fészekbővítéssel, megcsapolással, lepergetéssel, építtetéssel, szellőztetéssel. 

Előzmény: Ben657 (2670)
Ben657 Creative Commons License 2016.02.13 0 0 2670

Rajzásgátlást ki , hogy oldja meg?Én tavaj megszenvedtem velük rendesen és kirajzot egy, kető.Műlépet meg bőségesen építetem velük.

Táborozó Creative Commons License 2016.02.10 0 0 2669

A napraforgó mézen is tökéletesen telelnek, magam is ha lehetséges mézen teleltetek, bár sajnos egyre többet kell már a cukroszsákba is nyúlni . A következő a helyzet, a telelőeleség feletetése is koptatja a méheket, ezáltal gyengül az immunrendszerük. Ez főleg a kései etetés esetében igaz. Mert ekkor már, a téli méhek vannak többségében  a kaptárjainkban. Majd később erről részletesebben, mert ez egy külön nagy témakör. Szóval nagyobb az esélye az egészséges áttelelésnek valódi mézen, ezt támasztja alá saját megfigyelésem is. 

 

A másik, ami nagyon elterjedőben van, az a méhek téli zaklatása. Mostanában talán ezt oktatják vagy nem tudom hogy miért de mindíg találnak valami hülye felesleges  ürügyet a téli kaptárbontásra. Amikor még karácsonykor is azt vizsgálja hogy van-e fias. Meg hogy beindultak-e már a télvégén. Na de ha jól beteletünk, nem teljesen mindegy ez, a méhek teszik a dolguk. Nem kell őket feleslegesen piszkálni. A stressz is kimondottan jót tesz a nosema spórák dúsulásának.

 

 

 

Előzmény: tboy723 (2668)
tboy723 Creative Commons License 2016.02.09 0 0 2668

Pont erre gondoltam, sokan úgy vannak vele kannában a méz, zseben a pénz az a méhek meg tavaszig levannak szarva!

Cukron nem lehet teleltetni! Idén lesz 3 év tízede hogy méhészkedek, így 28 éve mondta egy idős méhész ( FIAM TANULD MEG CSAK MÉZEN TELELTESS, MERT A NAPRAFORGÓ MÉZ IS JOBB MINT A CUKOR!)  Tavasszal milyen jól jön egy kis plusz pénz a tavaszi pergetésből!

Nem akarom bántani ezt a sok fiatal gazdát, de mikor megkérdezi szúr-e a méh?

Ezt valahol magunknak,  köszönhetjük, a sok fiatal azt képzeli a méhészetről, ülünk a  hűvösben a fa alatt azt dől a lé.

És ezt nem a mézre értem, némelyek nem tudják megkülönböztetni a kaptárt a mézes hordótól.

Akkor hogy várjuk el tőle hogy különbséget tudjon tenni az Európai a Nyúlos vagy a megfázót fiasítás között?

      

 

Előzmény: Táborozó (2667)
Táborozó Creative Commons License 2016.02.09 0 0 2667

A veszélyessége pont abban rejlik hogy, a korai tünetek nem feltűnőek. Gyakorlatilag kicsit kevesebb a nép, van némi nyugtalanság, esetlegesen mászkálás a kaptárak előtt. De ezek mással is magyarázhatók, így a természetes nyárvégi népesség csökkenéssel, vagy az atkával ha röpképtelen  méhek mászkálnak. Csakhogy ekkor nem sodrott szárnyúak, mint az atka esetén. Természetesen párhuzamosan is jelen lehet mind a kettő kiváltó ok. 

Többnyire az atka ellen védekeznek, sokszor túlzottan is. Ugyan is a teljes lenullázásukra törekednek, amely aligha sikerülhet, de a méhek immunrendszere megsinyli. Teretadva a ceranae pusztításának. Látszólag a beteleléskor még minden rendben van, de az első családok már akár november elejétől elcsendesedhetnek, a folyamat nem igen szokott leállni. Jellemző hogy, maroknyi méh marad utoljára az anyával, az élelem szinte érintetlen mennyiségben megvan. A felső keretléceken feltűnő, sötétbarna feket elfosások vannak. 

A pusztítás mértéke nagyon változó lehet, az 1-2%- tól akár 70-80%-ig, de az utóbbi esetben a maradékok sem teljes értékűek. Ilyenkor az a lehetó legnagyobb hiba ha az atka mániásokra hallgat a póruljárt méhész és tavaszon a maradékot jól pofán nyomja amitrázzal. Mert "komám az atka vót, az oka" a pusztulásnak. Ilyen esetben megadtuk a kegyelemdöfést, a legyengült immunú méhek aligha foják elviselni az atkairtó szereket. Ilyenkor jön a sírás rívás hogy x tízesztendeje méhészkedek és mindent úgy csináltam ahogyan azt minden évben, és stb... 

 

A ceranae spórái a kaptárban, és lépeken még 2 évig életképes, az az fertőz! Tehát a lépkészlett jobb kiolvasztani, a kaptárakat fertőtleníteni. 

Előzmény: Táborozó (2666)
Táborozó Creative Commons License 2016.02.08 0 0 2666
  1. "A téli elhullás inkább hanyagság ( atka,gondatlan betelelés)!" 

Ez igaz, de csak részigazság. A gondatlan betelelés fogalmába minden belefér. Sokan lestek már bambán ki a fejükből az elcsendesedett kaptárjaik mellet, pedig gondosak voltak, és még az atkát is megfelelően irtották. De "valamitől" mégis elpusztult az állományuk. Ez pedig többnyire  nem volt más, mint a nosema ceranae. Akkinél már járt őkelme az tudja miről beszélek. Ez a viszonylag új betegség, pont azért veszélyes mert még sokan nem ismerik, tünetei felett ezért is könnyű elsiklani. 

 

Előzmény: tboy723 (2663)
Táborozó Creative Commons License 2016.02.08 0 0 2665

A ha járatos vagy a szilikonformák készítésében, és sok a szabadidőd, talán. Én öntöttem már gyári öntőtálcával, kiváló műlép készíthető, de vastagsága többszöröse a hengereltéhez képest. Nem ördöngősség de rálehet jönni a fortélyaira gyakorlással. A hűtés szükséges, de nem lényegtelen a formaválasztó folyadék sem. 

Sok viasz kell hozzá, de a méhek könnyen és szívesen építik. 

Előzmény: Ben657 (2664)
Ben657 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 2664

Látam egy videon amin ehez hasonlóan volt megcsinálva házilag csak nem találom,mit szóltok érdemes ilyet csinálni ?(azon a videon szilikonal volt bevonva egy műlép és két deszka közé berakva és száradás után már készen volt a forma ,csak ott nem volt hűtés)

https://m.youtube.com/watch?v=FSs9PBdQaek

 

tboy723 Creative Commons License 2016.02.08 0 0 2663

 

A Jófogáson is 55.000 Ft kérnek egy család méhcsaládért.

  1. A mézára igencsak visszaeset.
  2. A téli elhullás inkább hanyagság ( atka,gondatlan betelelés)!
  3. Az idei nyár sokkal aszályosabb lesz, mint a tavalyi.

Ennek fényében balgaság ennyit kiadni egy családért.

30-32000 Ft reális ár egy családért.

Mindenki eldöntheti mennyit ér neki, azt vagy vásárol vagy kivár.

Az akácmézet ne velem fizetesse meg.

Táborozó Creative Commons License 2016.02.07 0 0 2662

Nállam egyenlőre menden rendben van, minden egyes méhcsalád él, igy ebből a szempontból bizakodóan várom a tavaszt a méhekkel. Kicsit utánna számolgattam, már a 19. tavaszom indul a méhekkel. Lassan véget ér a téli pihenő.

Táborozó Creative Commons License 2016.02.07 0 0 2661

Az elpusztultaknál mit lehet látni? Mikortól kezdődött? Mekkora volt a nép, augusztusban, szeptemberben, és akkoriban volt-e mászkálás? Ha mászkáltak, sodrott, csökevényes, vagy ép szárnyúak voltak, és mekkora tömegben?Mi volt az atkairtás pontos menetrendje? Volt-e a kijáróknál elfosás, vogy most a kaptárakban? Mi volt az élelem bejuttatásának időpontja, mikortól, meddig? Mióta méhészkedel, hány év tapasztalata van mögögötted? (bár ez nem minden esetben számít). 

 

A következő a helyzet, többnyire nem egy okra lehet a pusztulást visszavezetni. Sőt nehéz látatlanba megmondani, csak tippelni lehet. De talán tudunk tanácsot adni hogy elkerüld, vagy minimalizáld a jövőben a telelési veszteséget.

 

 

 

 

Előzmény: skodas72 (2659)
Ben657 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 2660

Mitől pusztultak ha lehet tudni?

 

skodas72 Creative Commons License 2016.02.06 0 0 2659

nalam a fele kipusztult.  vedett helyol. meg csak el sem vihetem a zarlatig.

Előzmény: Táborozó (2658)
Táborozó Creative Commons License 2016.02.06 0 0 2658

Nógrádból is hallani rossz telelésről, de szerintem nem szokott tájegységekre korlátozódni. Egyenlőre nincs vége a télnek. A  valós helyzet inkább március közepétől, körvonalazódik. Az országban álltalánosan is sok a méh, de rengeteg extrémen túlterhelt terület is létezik már sajnos. Ez nem csak gazdaságilag okoz gondot, hanem a betegségek terjedésében is főszerepet játszik. 

Sajnos még mindíg sokan az atkával küszködnek, illetve azt vélik a pusztulás hátterében. Valóban állandó probléma az atka illetve irtása, de nem szabad megfeledkezni arról hogy más kórokozók is pusztítják a méheink. 

Bár az "atkafóbia" fenntartásában sokan jeleskednek, amely bizony nagyon káros ha csak kizárólagosan az atkát teszi meg minden egyes méhcsalád pusztulásának fő okozójaként. Természetesen nem bagatelizálni szándékozom az atka kártételét. 

Az elmúlt évek nagyobb méhpusztulásait többnyire nem az atka okozta, még ha némi szerepet játszott is benne.

Az újkori nozéma, amely teljesen más mint a régi, és nem vehető félválról.  

 

 

skodas72 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2657

Már nem aktuális, elkelt az egész.

Előzmény: skodas72 (2656)
skodas72 Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2656

Sziasztok, akkor inkabb pontositok

 

NB/2 -es rakodo 20 mehcsalad, allitolag 2 kihalt belole a telen, elkulonitett TSZ helyen, es visrusmentes...

 

en 50-et kernek darabonkent.

 

Ezek viszont eleg jol maradtak meg. felezni mar kell lehet es elkuloniteni a nagyon eros kaptaroktol

 

Az alfoldon eleg durva dolgokat hallottam, pusztulasrol amugy.

 

koszi

Táborozó Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2655

Az árak a kereslettől, és a kínálattól függenek. Ez  természetesen változó, ahogyan az eladásra kínált családok minősége is. Ha országosan rosz volt a telelés, az is magasabb árakat hoz. 

Deryan Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2654

30 ezer egy méhcsalád ára, ezt mondta, amikor költségek összeállításáról beszéltünk.

Előzmény: Jam Clerk (2650)
Deryan Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2653

Ezeket a kaptár stb. infókat korábban gyűjtöttem be.

 

Nem tudom pontosan, hogy az idős méhész a fiának vagy az unokájának adta át a méhészetet. A szomszéd mamitól hallottam. A méhész nem mondta konkrétan én pedig nem akartam kérdezősködni.

Előzmény: Jam Clerk (2650)
Deryan Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2652

Igen, erre gondoltam én is.

Előzmény: Jam Clerk (2650)
Deryan Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2651

Tegnap sikerült összehozni a konzultációt.

Az idős méhész egy elven 81 éves úr. 120 családos méhészetét átadta a gyerekeinek, de a munkában még aktívan részt vesz. 18 éves kora óta méhészkedik. 

 

Az én csodakaptáramat egyből félre tolta. Edzetten tudomásul vettem :)

A kertbe Ignácz kaptárral kezdte mondván abba 1 mázsa mézet is lehet termelni. A bökkenő az volt, hogy nekem annyi méz nem kell...

Röviden, velősen: Amit én szeretnék, annak még egy egyszerű láda lefordítva is elég lenne egy rajjal.

Megnéztük a területet, ami a kert körül van. Néhány család csakugyan vígan meglenne, de én csak 1-2 tervezek hobbizni.

 

Ami a gyümölcsfáimat illeti ha távolabb, a környéken repce van, akkor a méhek fütyülnek az én virágzó fáimra.

 

Egyenlőre megvan a házi feladatom. A méhek tartásáról, kezeléséről sok gyakorlati dolgot elmesélt, amin most egy darabig elgondolkodhatom.

 

Jam Clerk Creative Commons License 2016.02.05 0 0 2650

Ha úgyis lesz mentorod, lehet, hogy tőle (vagyis áttételesen, az unokájától) lenne érdemes vásárolnod. Valószínűleg több bizalma lenne mindkét félnek az üzletben, és tán még olcsóbb is lehet (de legalábbis nem veszel zsákbamacskát).

Előzmény: Deryan (2649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!