Látod, pont így csináltam :) Nem jött fel egyáltalán. Nézegettem képeket, ennek szépen fel kellett volna nőnie. Az enyém meg csak punnyadt a 8. napon a befőttes üvegben.
50g kenyérliszt 50gr vízzel indítottam
3 ugyanilyen kör után kicsit több lisztet, vizet kevertem bele.
Nem zártam le, csak leakartam.
Ma meg beleöntöttem az egészet a mosogatóba :((
Újra kezdem, csakazértis. Gondolom, fel kell jönnie legalább a duplájára.
Köszi a választ!
Amúgy élesztőt nem is akarok bele rakni, csak kovászt. az 1: 2 : 3 arányú kenyeret szeretném megsütni. :) És meg is fogom.
Dagasztás közben felnyílik, majd ha végez a dagasztással, néhányat fordul a keverő tengelye visszafele. Ekkor lehajlik a keverőlapát vízszintesbe. Így könnyebb kivenni a lapátot a kenyérből, vagy a kész kenyér kivételekor az üstben marad.
A fix keverőlapát a kész kenyérben természetesen nyomot hagy, de nem vészes a lyuk, nem kell megijedni tőle.
1. lépcső: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os A vizet a liszttel elkeverjük és letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot állni hagyjuk.
2. lépcső: 3 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 3 evőkanál víz, kb. 40 ºC-os Mindezt az 1. lépcsőben elkészített masszához keverjük, amely már kellemes, savanykás szagot áraszt, én cefreszagnak hívom, mert olyan, mint a pálinkának szánt anyag. Ezt egyébként a kész kenyéren nem lehet érezni, a kenyér viszont nagyon halványan savanyú lesz.
Ismét letakarjuk és 20 ºC-on 1 napot állni hagyjuk.
3. lépcső: 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy rozsliszt 1 dl víz, kb. 40 ºC-os Az előzőekkel összekeverjük és letakarva, 20 ºC-on 1 napig állni hagyjuk.
Kész a kovászod. :-)
................
Sütésnél a kovászból minden esetben pontosan csak 20 dkg-ot használj el a kenyér készítéséhez úgy, hogy a recept szerinti kisméretű (40 dkg-os) Fehér alapcipó hozzávalóihoz adod hozzá.
Fehér alapcipó recept:
40 dkg kenyérliszt BL-80
1 teáskanál cukor (Nekem a kenyérsütőhöz adott kis mérőkanál)
1 teáskanál só (szintén a kenyérsütőhöz adott kis mérőkanál)
3/4 teáskanál élesztő
15-20 gramm vaj, vagy a RAMA margarin. Mindkettővel finom, én nem tapasztaltam a két kenyér között különbséget
280 ml víz
A tésztához adhatsz magokat: lenmag, szezámmag, napraforgó, tökmag, stb. Én 1-1 evőkanállal teszek a tésztába, és mindig variálom.
Mivel hozzáadtál a fenti recepthez még 20 dekányi masszát (kovász), ezért még adni kell hozzá ¼ vagy 1/2 teáskanál sót és cukrot, hogy az egyensúly, az íz megmaradjon.
A kovászos kenyeret jóval tovább kell keleszteni, mint az élesztőset. Az általam ajánlott tésztát 2-2 ½ órát kelesztem.
Tehát én így készítem: gyorsprogrammal összekeverem a tésztát a gépben. Kikapcsolom a gépet. Hagyom kelni a fenti ideig.
Csak sütésre állítom a gépet, és 60 percig sütöm.
A dobozban maradt kovászhoz önts kb.110 gramm vizet és keverj hozzá kb. 100 gramm teljes kiörlésű búza vagy rozslisztet. Jól keverd össze, szobahőmérsékleten hagyd erjedni 1-2 órát, majd tedd be a hűtőbe.
A kovász készülhet egy literes, csavaros tetejű befőttesüvegben, vagy műanyag tartóedényben, lényeg, hogy zárható tetejű legyen, de nem szabad teljesen visszazárni, mert a fejlődő gáz szétnyomhatja az üvegedényt. Ezért jobb a műanyag.
Én ilyesmit használok, mert keskeny, magas, a hűtőben kevés helyet foglal el, gyakorlatilag bármi mellé bepaszírozható.
A kovász készítésénél figyelj oda, hogy keverésnél a kanállal a doboz oldaláról mindig kapard le a tésztát, mert ha az oldalán sokáig marad ugyanaz a tészta, hajlamos bepenészesedni.
Nálam ez még nem fordult elő, pedig már 6-8 hete használom a kovászt, a penészről én is úgy olvastam.
Akinek elege van az E-betűs adalékokból álló bolti kenyérből, ami még agyon is van sózva, az süssön magának kenyeret. A kenyérsütőgép segítségével 3 óra alatt elkészül 1 kg kenyér, és semmit nem kell vele csinálni! A kenyérgépben van egy sütőforma, átlaában [...] Bővebben!Tovább »
Sziasztok, tudnátok esetleg segíteni. e.margit receptje alapján szépen etetgetem 7. napja a kovászom. Hőmérséklet nagyjából megfelelő (20-21C), de valamiért nem "növekedett+ a kovász. Illata nem rémes, picit habos, de nem lett szép kifutós.
Ha 30e Ft-ot szánnál rá, akkor tegyél még hozzá 5-6 ezret, és vegyél Panasonic-ot.
Két éve van meg a Pana kenyérsütőnk, de egy kezemen megtudnám számolni, hány kenyeret rontottam el vele. Azokat is csak azért, mert figyelmetlen voltam, és hol a só, hol az élesztő maradt ki a bekészítés során.
Mindig meglepődéssel olvasom az élesztő problémákat. Szerencsére ezzel a géppel nincs ilyen gond. Én bármilyen élesztőt tettem még bele, a kenyér mindíg szép lett.
Egyedül az élesztők szavatossági idejét figyelem, mert ahogy öregszik, úgy lesz egyre kisebb a kenyér. Egyébként általában a Dr.Oetker instant élesztőt használom.
Nem utolsó szempont a gép hangja. Bátran mondhatom, hogy a Pana sütőnek szinte semmi hangja. Nézz meg néhány youtube filmet a kenyérsütőkről, és meglepődsz, hogy milyen zajt tudnak csapni. Nekem fontos a csendes üzem, mert én mindig reggelre sütöm meg a kenyeret, mielőtt elmennék dolgozni. Mire a család felkel, addigra kihűl, és szépen vágható a ropogós kenyér.
Nyitott ajtónál alszunk, szerintem megőrülnénk egy zajos gép mellett.
Megnéztem a 1633-t szép magas, látszik rajta, hogy meghaladta
az üst tetejét, talán a magok miatt sűrűbb. Lehet, hogy a mi gépünk jobban szereti az instant élesztőt, mint a frisset ?
A por élesztők sokkal drágábbak, de lehet, hogy jobbak. Egy 7g kb. 70 Ft ami 1 db kenyérhez kell, még egy budafokiból 1/3 kerül kb. 15 Ft ba.Nekem mindig van a fagyasztóba budafoki, sütés elött 2-3 órával elötte kiveszem és már lehet is harmadolni. A gép úgyis 20-40 perc előmelegítéssel kezd. Ha ragaszkodsz a SAF élesztőhöz, lehet rendelni is. Te értesz is a géphez, és könnyen megtalálod. WWW.ebay.com SAF yeast nál van választék. Bocs ha tudtad.
A bekészítésről (igaz, ez langallo, de ugyanígy néz ki, amikor a kenyeret készítem be): 359-es hozzászólás (2009)
A kész kenyérről: 1633-as hozzászólás - általában ilyenek a kenyerek, néha (gondolom a liszt minőségének időszakos problémái miatt) előfordul, hogy dimbes-dombos(abb) a teteje, de amíg a SAF instant gyorsélesztővel sütöttem, mindig azonos méretű és formájú volt a kenyér.
Az általam leggyakrabban használt instant élesztők: saf francia gyorsélesztő viszi a pálmát, vagyis vinné, ha lehetne még kapni
mostanság, vagy a Haas Natural nevű gluténmentes gyors élesztőjét (zöld színű zacskó) vagy háááát leginkább azt, amit éppen kapok használom, de csak (!) márkásat veszek, mert tapasztalatom szerint az ilyen-olyan tescos stb. élesztők elég gagyik (nem tudom megmondani, hogy miért, de nálam nem jöttek be).
A SAF élesztőt nagyon sajnálom, a csúcsok csúcsa volt, garantálta az azonos (!) minőségű, kinézetű, állagú kenyeret, a többi élesztő valahogy nem ennyire képes az "egyenletességre", friss élesztő pedig nem mindig van itthon. Egyébként gőzöm sincs, hogy miért nem hozzuk már be a franciáktól a saf-ot, de megfogadtam, hogy ha legközelebb ismét elmegyünk Párizsba, ilyen élesztőt biztosan veszek:-))))
Ha bárki, bárhol lát ilyen élesztőt, gondoljon rám, vevő vagyok rá!!!:-)
Igen, szerintem mindkét kérdésedre igen a válasz:-) Mindjárt rákeresek, hogy melyik korábbi hsz-embe (és melyik topikban) tettem be fotókat a kenyeremről... remélem megtalálom:-)
Úgy tűnik, nem indult be időben az élesztő (alacsony), csak a sütés kezdetekor (domború). Lehet, hogy gyenge volt, esetleg a sóval találkozott, vagy hideg volt a környezet.
Én a Hausmeisterem használatijában lévő recept szerint sütök, ahogy már írtam is,semmi ecet, meg sikér stb.
310 ml víz+400 g fehér + 160g teljes+ 2 kiskanál só+2evőkanál cukor+3ek olaj(vaj)+2 kk instant élesztő (vagy egy 50g-os friss élesztő kb 1/3-1/4-ed része pici cukros tejben futtatva)
Víz alul, rá az összekevert (előzőleg átszitált) liszt stb., stb. Természetesen, a géphez kapott müa kétvégű "kanalat" használom az adagoláshoz.
Majd minden géphez más receptet adnak, a szokás hatalma (vagy lustaság?), de én azt csinálom, amit a gyártó a használatiban javasol... kb. ennyi:-))
Nagyon sajnálom, hogy ez a fórun már egyre kevésbé működik. Gondolom már kevesen olvassák,alig vannak kérdések, hozzászólások, megoldási javaslatok. Biztosan mindenki, csak jó kenyereket süt. / csak én nem / Ma reggeli kudarcom története.
Az este bekészítettem a gépbe a TK kenyér hozzávalóit.Recept : 40 dk BL-65+ 16 dg TK. Búzaliszt,3.2 dl víz, ½ Aldis élesztő,(kb 2dk ) cukor , só ecet a szokásos. Még egy késhegynyi aszkorbinsavat is tettem bele.A sikérem elfogyott, így az kimaradt. A reggeli végeredmény siralmas lett, félig volt az üst, a héja kemény, a teteje viszont szép domború lett. Máskor az ilyen vegyes lisztes kenyerekhez mindig teszek 1 ek sikért, amitől a kisült kenyér 2-3 cm-rel meghaladja az üst felső szintjét. / Igy szeretem / ETNA is használja ezt a klasszikus receptet, de nála sem emlékszem sikérre. Bár lehet, hogy rosszul tudom. HM-1300 géppel sütöttem. Vélemények ?
Szia! Legyen sok progi (ha speciális kívánalmaitok is van ... pl.croissan stb. akkor ezt is vedd figyelembe), ha kicsi és nagyobbacska kenyeret is szeretnél, 2 lapátos gépet ajánlok, legyen magyar nyelvű használati (nézd meg vásárláskor, mert sok későbbi bosszúságtól megkíméled magad!!), jól záródjon a teteje.... kb. ennyi.
Márkák vonatkozásában: legyen jó szervízhálózat, kérdezz rá milyen az alkatrészellátás, ne legyen kifutó modell. Jó a Panasonic, a Moulinex, a Hausmeister (és hasonszőrű társai, pl. Clatronic stb.) és vannak Aldis-Tescos stb. gépek is. Ez utóbbi gépek sem feltétlenül rosszabbak a többinél ... sőőt:-))
Ahogy minden műszaki-technikai eszközre igaz, a nagy "név", a márka sem garancia arra, hogy a gép jó és örökéletű legyen, minden ilyen vásárlás lutri :-)))
Nekem is egylapátos tescós gépem van kb 1.5 éves. Elötte egy drágább kétlapátos volt, de mi csak kisebb kenyeret sütöttünk így a dagasztáskor álltalában egy lapát dolgozott és hamar tönkre ment az alsó csapágy. Tehát nem az üstben és a szerelő azt mondta, hogy azér mert a dagasztáskor vágódik a tészta és az ékszíj (bordás) a csapágyra hat ki. az a gép kb 3/4 évet bírt ki. Akinek nem kell nagy kenyér, de mindig friset ehet, ha kisebb egy lapátos gépet vesz.
Mi vagy három éve egy Tesco-s egylapátos géppel sütünk, kalácsot, kenyeret (1-2 naponta) és főzünk lekvárt. Másfél font (67 dkg) a kapacitása. Előtte évekig egy szinte azonos AFK BM2-es volt, abban az üst tömítése készült ki másfél évenként. Ezzel együtt elégedettek voltunk-vagyunk.