Keresés

Részletes keresés

öreg-muslica Creative Commons License 2012.02.08 0 0 11483

Tisztelt Fórumozók !

 

Elöször is gratulálok a fórumhoz.

Az utóbbi napokban igyekeztem visszaolvasni a fórumot és  úgy látom már az egész fórum a betegséggel való ellenállással indult, a másik visszatérö téma a fagytürés…..

 

Ebben a kettöben talán tudok segíteni.

 

A két fajta amiröl beszélek a  Kay Gray  és a  Sabrevois.

A Kay Gray fehér a Sabrevois vörös szölö.

 

Mindkettö :

 

A legendás Elmer Swenson nemesítése,

Igen  hidegtürö ( - 45 Celsius ),

Gyakorlatilag rezisztens (  Ez lesz a 11. év a kertben, de egyszer sem kellett még          

 permetezni )

Alkalmas csemege- és borszölönek, a bornak nincs labrusca íze ( róka íze ),

Az ösök között az európai fajták mellett többnyire Vitis riparia változatok szerepelnek,

Szárazság türöek.

Nagyon bötermöek, hatalmas életerö van bennük.

 

Hátrányuk:

 

Egyik sem szereti a meszes talajokat.

Egyiknek sem különösebben mutatós a fürtje.

 

Elöre mondom, hogy senki sem fog borversenyt nyerni ezekkel…..de ideális lehet azoknak akik :

 

A meglévö fajták minösége mellett , megbízható mennyiséget is szeretnének évröl-évre

( erre használják ezeket a bor gazdaságok is )

A távolság miatt nem tudnak kiszaladni permetezni minden kis esö után.

Ugyancsak a távolság miatt az évi munkákat a minimumra akarják csökkenteni ( metszés, kevés zöldmunka, szüret )

Valamilyen ok miatt nem tudnak vagy nem akarnak vegyszereket használni.

 

 Kay Gray                                                       

 

 

        

 

 

Sabrevois

 

          

 

 

 

Egyenlöre ennyit……Ha lesz rá érdeklödés, majd folytatom….

 

Sok sikert a fórumhoz,

 

ö-m 

 

medvegyu Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11482

Sziasztok!

 

Kordonos művelésű szőlőültetvény metszésében és lugaskialakításban keresek szakembert, közben szeretném magam is megtanulni, ha vki vállal ilyen munkát (Bp-től 8 km-re vagyok), vagy tud ajánlani szakembert kérem írjon.

 

 

Sanyi apó Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11481

Köszönöm a segítségeteket, a dob átmérőjét 200 mm-re gondoltam, így azt hiszem módosítok!

Előzmény: Rumanyi (11480)
Rumanyi Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11480

1979-es veszprémi gyártmányú bogyózónál:

- Rostély átmérő 240 mm

- Pálcás csiga menetemelkedése 115 mm

- Légrés a kettő között 5 mm

Előzmény: Sanyi apó (11478)
bbfeco Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11479

Na ez  engem is érdekelne, rajzot nem találtam , viszont van egy kép "miheztartás " végett. Gondolon pont ilyet nem illik készíteni : )))

Előzmény: Sanyi apó (11478)
Sanyi apó Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11478

Segítséget kérnék szölő zúzó-bogyózó készítéséhez, amit a tél folyamán szeretnék elkészíteni.  Kérdezném, hogy a zúzott fürtök letisztítására szolgáló hengert milyen minimális átmérőre kellene készíteni, illetve a kihordócsigát milyen emelkedésűre illene készíteni.

öreg-muslica Creative Commons License 2012.02.07 0 0 11477

Az ókori Görögországban minden jelentös szölö termö vidéken szobrot állítottak   a szamaraknak…..A történet onnan ered, hogy a legenda szerint egyszer a szamarak beszabadultak a szölös kertekbe és lerágtak mindent amit értek…..a következö évben azok a tökék kétszer annyit teremtek, így született meg a metszés gyakorlata……..

 

A hálás görögök a következö évben szobrokat állítottak nekik……Arra viszont fogadni mernék, hogy elözö évben agyba-föbe verték a szamarakat…..( Csak az élettapasztalat mondatja velem……..)

 

ö-m

 

medveger Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11476

És bocsánat a hirtelen sok posztért!

medveger Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11475

EGyébként a természetben a szőlő magról szaporodik, a sima vessző elültetése sem természetes dolog. :-)

(Ugyanannyira nem az, mint a metszés. Mindkettőnek a célja, hogy Neked jó minőségű gyümölcsöd legyen.)

Előzmény: Maszatka55 (11470)
medveger Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11474

eltávolítunk mindent= eltávolítunk minden károsat (gyomok, káros rovarok stb.)

Előzmény: medveger (11473)
medveger Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11473

Egyszer egy nagyon-bio ismerősöm mesélt nekem a metszésről. Nem állítom, hogy mindenben egyetértek vele, de a hasonlat jó:

"Ha a szőlőnövénynek mindent megadunk, s hagyjuk, hogy úgy növelkedjen, ahogy jólesik neki, és trágyázzuk és eltávolítunk mindent, akkor gazdagnak érzi magát. Pont úgy fog viselkedni, mint az az újgazdag, aki úgy érzi, mindene megvan, és a világ körülötte forog. Ezért aztán nem vállal gyermeket. Gyönyörű lombja lesz, de semmi termés. A szőlőnek is egy kicsit szenvednie kell, hogy gondoljon a jövőre, és utódokat akarjon létrehozni. Ezért kell a metszés." :-)))

Előzmény: medveger (11472)
medveger Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11472

A természetben a (vad)szőlő nem is terem pár szemnél többet fürtönként, az is savanyú. :-)

Előzmény: Maszatka55 (11470)
gergerg Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11471

Akkor ne tedd. :-)

Előzmény: Maszatka55 (11470)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11470

A terrmészetben se vágja vissza senki. A metszés nem természetes dolog.

Előzmény: alfi13 (11469)
alfi13 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11469

Fogadj szót RAMBÓ nak. Ha nem vágod vissza gyenge lessz a növekedés és ha véletlenül lesz is egy fürt szőlőd akor viszon pár évet biztos hogy csak vegetálni fog.

Előzmény: Maszatka55 (11468)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11468

Miért kellene visszametszeni? Akkor tuti nem terem. Szerintem metszés nélkül idén már teremne egy keveset. Na, nem sokat, csak pár fürtöt mutatóba.

Előzmény: RAMBO (11467)
RAMBO Creative Commons License 2012.02.06 0 0 11467

A harmadik évben fordul termőre, idén 2 szemre vissza kellene metszeni.

Előzmény: Maszatka55 (11466)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11466

Tavaly márciusban a férjem ledugott a földbe sima szőlővesszőket. Meggyökereztek, őszre némelyiken 1 méteres hajtás is nőtt. Idén várható már pár db fürt?

medveger Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11465

Szia!

 

Oké, köszi, akkor megpróbálom. :-)

Előzmény: Daeril (11464)
Daeril Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11464

Szia!

 

Simán, nekem még 20 mg/l fölött is elindult az MLF gyári zacsival.

Előzmény: medveger (11463)
medveger Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11463

Szia!

Konkrétan az lenne a kérdésem, hogy szerinted van-e értelme még most (illetve áprilisban, ha melegebb lesz) elindítani egy MLF-t, vagy már elkéstem vele? (A bor alig lett kénezve, szabad kénessav most 10mg/l alatt van.)

 

Köszönöm!

Előzmény: Daeril (11462)
Daeril Creative Commons License 2012.02.05 0 0 11462

Milyen tapasztalatra gondolsz? Használtam már és eddig nem volt gond vele. Zacsin lévő útmutatásokat betartani és működik. Bontott és fel nem használt anyagot mélyhűtőben tárolhatsz akár évekig is, tripla tasakba csomagolva (nedvessség ne érje).

Előzmény: medveger (11461)
medveger Creative Commons License 2012.02.04 0 0 11461

Szép napokat!

Tisztelettel kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata starterkultúrával elindított biológiai almasavbontással.

Előre is köszönöm!

/\/\ Creative Commons License 2012.01.31 0 0 11460

 

Sajnos jövő hétre akár ilyen lehetőség is van:

 

Falusi1 Creative Commons License 2012.01.31 0 0 11459

Sajnos saját tapasztalataim alapján tudom, hogy a -20-at február elején már egyik sem bírja (lásd szőlő fenológiája), főleg akkor, ha napközben nem éri napfény és a hőmérséklet ekkor is -5 alatt van.

Előzmény: apilusz (11458)
apilusz Creative Commons License 2012.01.30 0 0 11458

Remélem nem lesz -20,akkor a z.veltelininek annyi.A bianka és a chardonnay meddig bírja?

Előzmény: thekingisalive (11457)
thekingisalive Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11457

Fajtától is függ. Fagyérzékeny fajtáknál mindenképp.

Előzmény: Sanyi apó (11454)
alfi13 Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11456

Mailt küldtem.

Előzmény: Zoli a séf (11453)
Ali-bá Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11455

Igen, de csak ha + van, akkor fogdosd csupasz kézzel.

Előzmény: Sanyi apó (11454)
Sanyi apó Creative Commons License 2012.01.29 0 0 11454

Mi a véleményetek, ha megjönne hétvégére a - 20 C fok, érdemes lenne holnap megszedni az oltóvesszőket a szölőből?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!