Tisztelt Fórumozók !
Elöször is gratulálok a fórumhoz.
Az utóbbi napokban igyekeztem visszaolvasni a fórumot és úgy látom már az egész fórum a betegséggel való ellenállással indult, a másik visszatérö téma a fagytürés…..
Ebben a kettöben talán tudok segíteni.
A két fajta amiröl beszélek a Kay Gray és a Sabrevois.
A Kay Gray fehér a Sabrevois vörös szölö.
Mindkettö :
A legendás Elmer Swenson nemesítése,
Igen hidegtürö ( - 45 Celsius ),
Gyakorlatilag rezisztens ( Ez lesz a 11. év a kertben, de egyszer sem kellett még
permetezni )
Alkalmas csemege- és borszölönek, a bornak nincs labrusca íze ( róka íze ),
Az ösök között az európai fajták mellett többnyire Vitis riparia változatok szerepelnek,
Szárazság türöek.
Nagyon bötermöek, hatalmas életerö van bennük.
Hátrányuk:
Egyik sem szereti a meszes talajokat.
Egyiknek sem különösebben mutatós a fürtje.
Elöre mondom, hogy senki sem fog borversenyt nyerni ezekkel…..de ideális lehet azoknak akik :
A meglévö fajták minösége mellett , megbízható mennyiséget is szeretnének évröl-évre
( erre használják ezeket a bor gazdaságok is )
A távolság miatt nem tudnak kiszaladni permetezni minden kis esö után.
Ugyancsak a távolság miatt az évi munkákat a minimumra akarják csökkenteni ( metszés, kevés zöldmunka, szüret )
Valamilyen ok miatt nem tudnak vagy nem akarnak vegyszereket használni.
Kay Gray
Sabrevois
Egyenlöre ennyit……Ha lesz rá érdeklödés, majd folytatom….
Sok sikert a fórumhoz,
ö-m