Ha reálisan nézem a te módszered nekem jobban tetszik
viszont
mivel én a pálcikáimat jövőre is meg szeretném tartani (PIACOLOK!!)
és megvan az esélye hogy jövőre pl egy paradicsom nem nyeri meg a vevők tetszését,így kihagyom na akkor a pálcikát is dobhatom ki,mert azt a kb 1 cm2 helyet átírni esélyem nincs(kávékeverő müanyag pálcika)
és a növények megkülönböztetése kelés után már nem gond ,amig meg nem kerülnek pohárba a "mini üvegházon" a teljes név is szerepelhet.
Akik meg saját célra csinálják annak nem gond a pohárra ráírni szerintem,és az jövőre is használható,ugyan ugy mint a táblácska vagy pálcika......
És szívesen vesszük hogy elmondod a véleményedet,nehogy megsértődj!!!!!
Én is a poharakat számozom. A/4-es lap két oldalára kerül a lista.
Egyik oldalon a paradicsom soronként:
1. Lugas F1 10 db
2. Cherolla F1 5 db
stb..
Másik oldalon a nemnevezzükmeg, ugyanígy.
Ettől kezdve nincs mit könyvelni, háttal egymásnak egy Genoterm-be kerülnek, ami jön velem a kertbe ha kell. Kiültetés után kiveszem a listát a bugyiból, és elteszem a "tiszta" kertes dossziéba.
A pohár 2-3 évig jó, ha kell, áthúzom a számot és írok helyette másikat.
...bár a paprikát nem nehéz megkülönböztetni a paradicsomtól. :-P
Én a több év tanulsága alapján idén már betűzök nem számozok. Tavaly végig kellet kínlódni a számozás miatt a palántanevelést, mert mindig keresni kellett mindent. Idén fejből megy minden. Ránézek a betűre pl.: HB, és már tudom hogy Hungarian Black chili van a pohárban.
Így különböztetek meg 21 féle chilit, 17 féle édespaprikát, később 18 féle paradicsomot, és még másik rakás mást is.
A 11207 hozzászólásomban vannak az "A" kezdetű paradicsomaim. Esélytelen, hogy rövidítésekkel azonosíthatók legyenek. Vagy a rövidítésekhez is kell egy füzet. :)
Erre én is gondoltam,csakhogy nekem 2-3 ezer db pálcikát kell számoznom/feíratozni kicsit macerás+nagyon pici a hely ahová írhatok
a cserepekre ami piacra megy azért nem akarok írni mert ha lehet (ismerős évek óta visszajáró vásárlóktól szeretném visszakunyizni a cserepeket (spórolnék )
Tavalyig én is számoztam, de idegesítő volt keresgélni hogy mi micsoda, így idén rövidítéseket használok, mert esélyesebb hogy dokumentáció nélkül is meg tudom mondani hogy mi van a pohárban.
,na az lemaradt hogy a "hideg szoba" az nálam azt jelenti hogy nem gyujtok be minden nap,ergó a konyhából+a másik szobából bejutó meleg ott "csak 18-20 fokot csinál,de ha begyujtok főleg ha nincsenekminuszok akkor 25-28 fok sem ritka :D sőt!!!!
Aztán
minden palánta külön lesz jelölve,ehhez vettem müanyag kávékeverő pálcikát 2 ft/db áron amire alkoholos filccel lesz egy szám írva,ami laminált lapra (hogy vízálló legyen) felvezetve a számhoz tartozó növény neve,
a piacra szánt palántáknak kénytelen vagyok apró palántás "cserepeket venni ez kb 5 ft/ db lesz ,sajnos ezt kénytelen vagyok bevállalni kb (2000 db)
+ismerősöm olyan helyen dolgozott évekkel ezelőtt ahol sok mindent semmisítettek meg onnan hozott haza müanyag edénykéket amit palántákért cserébe több százat kapok ,ebbe mennek majd a fűszernövények
a saját célra szánt magok aktíviás poharakba (gyüjtögetem) lesznek vetve,
A magokat köszönöm,és várom hogy egyszer meghálálhassam
A magok keléséhez, többnyire nincs szükség fényre. Ha igen, akkor azt jelezni szokás. Mint ahogy azt is jelzik, ha előzetes hűtésre, vagy a mag külső burkának berepesztésére van szükség.
Viszont szükség van nedvességre, és melegre. A hideg szoba, induláshoz talán nem a legjobb. A konyha meleg sarka jobb.
Kelés után, hogy ne nyurguljon nagyon fel, jó a kevésbé meleg, és kell a sok fény.
Kelés előtt legyen folyamatosan nedves a föld, és párás a levegő. Kelés után a párás levegő kedvez a gombás megbetegedésnek. Le lehet venni az üvegház tetejét, vagy máshogy lehet szellőztetni.
Én műanyag poharakat használok. Olcsóbb, mint a cserép. Ollóval az alsó élénél vágok rá egy nyílást. Alkoholos filccel beszámozom, és egy füzetbe írom, hogy melyikbe mit vetettem, és mikor. A pohár azt is lehetővé teszi, hogy, ha valamelyik korábban kel, akkor el tudjam választani a többitől.
Annak a növénynek a magját, amiről nem beszélünk, jó, ha langyos vízbe 12-24 órára beáztatod. Különben akár 3 hétig is eltart míg kibújik a földből.
De gondolom, hogy Te ezeket mind tudod.
A liliput csütörtökön megy, de ne fogjál belőle magot, mert hibrid.
Ez előtt én is igy csináltam,de akkor még nem volt unokám aki elől egyszer egyszer menekíteni kell a palántákat ha jönnek látogatóba,néha itt alszanak egy egy este,ekkor legalább estére el kell pakolnom kézközelből,és jó ötletnek tünik estére egymásra pakolva feltenni öket magasabb helyre.
Világítás mindenképpen lesz+ a birsalmafa ága le lesz vágva az ablak igy több fényt is fog kapni,bár nem látszik de ez egy elég nagy és világos ablak,dél-délnyugati fekvéssel.
Jó, bár én csak egy folpack réteggel szoktam takarni a kelésig a vetőládákat/tálcákat. Ha nem lesz mesterséges megvilágításod mindenképp tanácsolom hogy alufóliából csinálj egy tükröt a növények szoba felőli oldalához, így jobban hasznosíthatod az ablakon beérkező fényt.
Ha kérsz, kérjél Schott "szívparadicsomot" is. Ez nagyon finom, édeskés és nem nő az "égig", mint a lugas. :-)) Szívesen küldenék én is, de sajnos tavaly nem fogtam magot, így nekem is csak pár szem van..
Tavaly késve sikerült nevelni (áprilisi vetés)a schott lugast, és így is 2,5 méteres lett szeptember végére, és a terméshozam tövenként meghaladta a 7-10 Kg-ot. Nagyon durván be tud indulni! Két-három hajtáson neveltem, az be is vált. :)