Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2321
Rosie, Viki!
Jersey gomolya hozadéka kb 10l/10dkg savóvaj. Sec perc alatt kész, nagyon finom, érdemes kipróbálni.
rosie78 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2320
kimelegítés előtt leszedted a tetejéről a "tejfölt"...??..mert az szokott keserű ízt okzni....nem törvényszerű de gyakran előfordul...
Előzmény: anya3 (2314)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2319
Nos valamit aszem nem jól írtam bocsi .Úgy akartam írni hogy ne teljesen vedd el tölle PL:A bodzát hanem csak ne enged túl sűrűn azt fogyasztani vagy amiből túlsokkat kap pl kákics.Hisz nem a cél hogy mindent elvégy hanem keresed a gazt amit korlátozni kel hogy javuljon a tej ,sajt minőség.Valamint ha teljesen elveszed tőle azt a zöldet amit megtalálsz hogy rontja a minőséged akkor is időként enged neki hogy egye mert ha nem akkor ha véletlen rászabadul akkor viszont még baj is lehet.De az is igaz hogy a bodza és az ilyen jeleggü fafélék nagy menyiségben fincsi és nem árt a kecsóknak de viszont a tejnek útó ízt ad.Na tehát figyeld mi is az amit rendszeresen sokat eszik és egyesével lőd ki bár egy év is rámehet .Sok sikert.
Előzmény: Törölt nick (2317)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2315
Szia hát lehet hogy nem sört meg sert kéne adni és a tej menyiségre rámenni. Hanem bort adj nekik és akkor lehet hogy szőlő íze lesz.Na komolyan nálam is vót hogy kicsit besokaltam bodzával,gyermek lácfű és a tejnek is alapból kesernyés lett az íze.Keresd meg azt a növényt a szénán ,lucernán ,füvön,kívül amit túl sokat eszik azt próbál elvonni tőle.
Előzmény: anya3 (2314)
anya3 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2314
Ez a 2.5 l két kecskére vonatkozik.
Áprilisban vásároltuk őket, az előző tulajdonosnak nem igazán volt ideje velük foglalkozni, egyébként abrakot kapnak, és sok-sok friss füvet, és nem SÖRT....

Sajnos még mindig nem tudom, hogy mitől lehet kesernyés a túró, esetleg valaki ebben tudna tippet adni.
Köszönöm !
Előzmény: Ikresjutka (2307)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2313
Szioka az Óvári címét is megszereztem ha valakit érdekel
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2312
Sziasztok!
Van olto anyag eladó, ha valakit érdekel.
Tel:06702100713 Ezt most találtam
genziana Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2311
Heloka!

Por alakban van az oltóm, nem tudom mi a neve. Úgy kaptam egy helyről egy kis pohárkával. Nagyon kevés (késhegynyi) kell belőle, de marha nehéz e miatt adagolni. Rendelek Móvárról folyékonyat azzal könnyebb dolgozni. Sokat kísérleteztem vele, mire rájöttem, hogy egy ici-pici is elég, mert először beleraktam egy fél kávéskanálnyit, se perc alatt bekötötte a tejet, és egy jó kis gumilabda lett belőle.
Szia!
Előzmény: Szilibetyár (2310)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2310
Szia milyen oltót használsz?
Előzmény: genziana (2309)
genziana Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2309
Heloka!

Még a múlt hét közepén készítettem két oltós sajtot, jól bedörzsiztük sóval, vártunk míg jól kiengedi a levét beraktuk a hűtőbe. Ma az uram megkezdte, és tök jó likacsos lett, meg szerinte finom is lett. Én csak egy picit kóstoltam meg, de nagyon éreztem rajta a kecsketej ízt, pedig nekünk még bakunk sincs. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem szeretem a kecsketejet. De most már meg kell szeretnem, mert A vitamint kell szednem, a háziorvos felírta, de mondta, hogy inkább igyak kecsketejet, mert azt nem lehet túladagolni.
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2308
Szia sok sört itatott vele XD
Előzmény: Ikresjutka (2307)
Ikresjutka Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2307
Szia. Hogyan sikerült feltornázni a napi 6 dl tejet 2,5 dl-re?
Előzmény: anya3 (2306)
anya3 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2306
Sziasztok!

Sikerült feltornáznunk a napi 6 dl tejcsit közel 2.5 dl.-re, 2 napja úgy gondoltam megpróbálkozok a turú készitésével.
A következő képpen csináltam, felfuttattam a tejet, majd hagytam megaludni, 2 nap után gézbe tettem és hagytam lecsöpögni, de sajnos keserű utóizt éreztem rajta, szerintetek mit csináltam rosszul ??
Elég kezdő vagyok minden segitséget nagyon szivesen fogadok.

A saj készitéséhez oltót kell beszereznem, vagy van kell hozzá bacikultúra is ?

Válaszotokat előre is köszönöm!!

üdv.: Anya3
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2305
Na ja, de itt a nappaliban van a sparhelt, szóval tegnap sütéskor-főzéskor is 30+ volt bent, szellőztetés mellett, míg kint 15 fok körülire csökkent a hőmérséklet. :D Jó lesz itt majd amikor 40+ lesz kint is árnyékban...

Nekünk a bak pont a kecskék mellett van, hogy egyszerűbb legyen a pároztatás, és hogy legalább akkor ne bőgjön, amikor a lányok nem legelnek. De nincs messziről érezhető szaga, mert német alpesi fajták, és ennél a fajtánál a baknak rendszerint nincs intenzív szaga. (Nem vizeli le a fejét... :D) Azt vettük észre, hogy a mezőkön vannak olyan pontok, ahol talán valami erős ízű gyógynövény befolyásolja a tej ízét. A legrosszabb, amikor nekiesnek egy bodzabokornak (már kiirtottam több hektáron a bodzabozótot az akácosban, épp emiatt), mert akkor olyan szagú lesz a tej, mint a fátyolka szétnyomva, vagy egy rothadó fog a szájban :D És az íze meg olyan, mint a szaga... :S De amikor tiszta, már többen is mondták, hogy nem érezni rajta, hogy kecskéből van. Én azért tudok különbséget tenni csukott szemmel is, de azért nem annyira gáz.

Jut eszembe, joghurtot szokott itt valaki kecsketejből készíteni? Mit kell tennem ahhoz, hogy ne csak az íze legyen jó, hanem keményebb is legyen? Most mindig olyan aludttej-állagúra, folyósra sikerül, pedig megpróbálkoztam azzal is, amit a tehéntejnél szoktak, hogy besűrítsék. (Fél óráig ~85 fokon tartottam sütőben.) Talán ha tejszínt adnék hozzá, az javítana? A kultúrára ráadásul az van írva, hogy 4-6 óra alatt alszik meg, de nekem csak másnap jó az állaga, márpedig nem volna mindegy, hogy mennyit megy az inkubátor egységnyi joghurtért. Amúgy teljesen finom, fogyasztható, még a sajtba is abból teszek. Tegnap készült 10,5 liternyi, talán kihúzza pár napig. :D

A napokban ki akarom próbálni a túrókészítést is vajkultúrával. Aludttejből persze könnyen megy, de az aludttejes ízű, nem túl semleges, édességhez kevésbé jó, ezért próbálom meg vajkultúrával. Aztán ha egyszer sikerülne rendbe hozatni a szeparátort, kitágulna a világ tejszínnel, tejföllel, vajjal és talán krémsajttal is. :)

(Franciaországban meg sok minden vonz, főleg az építészet és a megannyi kastély miatt látogatnék el oda, meg persze a sajtokért, de a sármos pasik érdekelnek legkevésbé, én férfi vagyok :D)
Előzmény: Törölt nick (2304)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2301
Ahm, pasztőrözni édesanyám nem engedi (egészségesétel-mániás, ugye), úgyhogy nyers tejben kell gondolkodnom. Mondjuk mindig megalszik... A sajtkeszites.hu-n most olvastam, hogy kevesebb oltó is elég az előírtnál, hogy ne legyen nyikorgós, de tovább alszik meg. (Na kösz, akkor továbbra is próba cseresznye. :D) A kultúrák és az oltó használati utasításában mindent tehéntejre adnak meg... Esküszöm, egyszer ki kellene menni Franciaországba és venni valami kurzust erről, ott százféle kecskesajtot gyártanak.

45 percig kavargatod? Az szép! De akkor le is kellene szednem a sparheltről, 5 percnél lassabban nem is tudom melegíteni.

Majd egyszer megpróbálom ezt a módszert is, kíváncsi vagyok. Főleg erre a savós préselésre, mit változtat.

"Van benne tej is. Meg aroma, színezék,tartósító, érlelő,ízfokozó." - Hát erről beszéltem, ezek az ízt és a tartósságot befolyásolják. Az én sajtom nagyon finom ízfokozók nélkül is, még kecskeíze is ritkán van, mert nagyon odafigyelünk, mit esznek az állatok. Hónapokig gond nélkül el is tárolható hűtőben, de rossz az állaga. Az állagot kénytelenek gépiesített sajtérleléssel elérni (az érlelő meg egyfajta kultúra...), és léteznek természetes aromák is, több helyütt azt tesznek bele. A tárolhatóság növelése pedig egy olyan dolog, amit a piacra dobott sajtok nem kerülhetnek el... Igazából ez utóbbi a sarkalatos pont, nem holmi természetes citromsav vagy karotin.
Előzmény: Törölt nick (2300)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2298
De közel olyat azért csak lehet. :)

Ha elég pénzem lenne (milliók, bár lehet hogy több), a pontos receptúrát is megvásárolhatnám a trappistához a Chr.Hansentől. :) Amiről te beszélsz, az a szendvicsfeltét, na az konkrétan a műsajt, tejet sem igen látott. A trappistában ami mű, az általában a tartósítást, ízfokozást szolgálja, ergo valóban éppen olyat nem lehetne, de az állaga érlelés folytán alakul ki. Nekem meg az állaggal van a fő gondom, az íze talán jó. Abból kiindulva, hogy a joghurtkultúrás sajt nagyságrendekkel jobb lett a többinél (jobban vágható, közel lyukmentes, nagyon jól olvad hő hatására, ámbár kissé kenhető és reszelni alig lehet, inkább morzsolódik), csak arra tudok következtetni, hogy valami technológiai hibám lehet.

Talán nem elég nagy a tejzsír százaléka? Előbb helyre kellene hozni a szeparátort? Sőt hallottam olyat is, hogy valaki eleve tejszínből készít sajtot.
Előzmény: rosie78 (2296)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2297
Hmm, mi ez a savó alatt préselés? Én csak annyit szoktam, hogy vágás után negyed órával kiszedem, kicsöpög, megforgatom, még csöpög, aztán megy formába, és egy téglát rátéve préselődik. Ezek szerint a préselésen kellene módosítani?

Elképzelhető, hogy az én gomolyáim kólilyukasak voltak, még akkor is, ha amúgy finomak, nemtom, nekem eddig nem volt tőle bajom. :) Mindenesetre olyan, mint a szivacs.

Leírom, én pontosan hogyan szoktam.

- Veszem a leszűrt, tőgymeleg kecsketejet, fejés végére lehűl kb. 31-32 fokosra a vödörben. Ha hideg van és tovább hűl, akkor eddig fölmelegítem.
- Ha akarok bele kultúrát, a gyártó által előírt mennyiségben kimérem precíziós mérleggel a fagyasztva szárított granulátumból, szórva hozzáadom a tejhez, és aztán 10 percig keverem, ahogyan a kultúra papírján írják. Ha nem teszek bele kultúrát, ezt a lépést egyszerűen kihagyom.
- Eztán adom hozzá a folyékony oltót (Chy-Max Plus), 10 literbe 2,1 ml-t, amennyit az Edamira ír, azt 2 percig keverem. Ilyenkor még mindig 31 fokos a tej, ennyit ír Edami beoltáshoz. (Volt már, hogy szereztem egy forrásból klórmentes vizet, és forralás-hűtés után előírás szerint hígítottam vele, de érdemi változást nem vettem észre. Most nincs klórmentes vizem. :) )
- Én innentől szoktam számítani a fél órát, bár lehet, hogy a keverés elejétől kellene. Mindenesetre az is max. 2 perc eltérés. Szerintetek? Volt már, hogy próbaképp a keverés végétől 28 percre szedtem ki, ugyanolyan gagyi lett.
- Fél óra elteltével ráteszem a sparhelt közepére ("kis lángra") a fazekat, és hosszú késsel földarabolom. Sajthárfám nincs, mondjuk az jó lenne, de megpróbálom egyenletesen 1-2 centisre vágni. Lassú lapátos kavarás mellett kb. 5 perc alatt fölmelegszik 36 fokra. (A vajkultúrásnál gondoltam, hogy esetleg azért lesz túl száraz, mert nem kell annyira melegíteni, hát egyszer csak 32 fokra melegítettem próbából. Még nem érett, de nem látok/ízlelek eddig különbséget. Ugyanolyan mállós, porhanyós izé. :S)
- Negyed órát állni hagyom, hadd ülepedjen, majd a savót leöntöm róla, az alvadékot szűrőbe teszem, és szobahőmérsékleten állni hagyom, amíg nagyon csepeg. (Addig jó, míg a szobahőmérséklet 20 fok körüli, aztán nyáron lesznek ám érdekes dolgok... :D) Amikor már nem, akkor megfordítom, mert fejjel lefelé még csepeg egy kicsit. Erre azért van szükség, mert ha nyomban besózzuk, akkor túl sok só csepeg ki a lével együtt, és nem tudjuk beállítani az ízét.
- Ha kicsöpögött, édesanyám összegyúrja sóval, és esetleg fűszerrel. Ekkor kerül bele vászonnal bélelt lyukacsos formába (pl. lisztszitába, vagy kisebb sajt esetén hengeres szűrőbe), amire egy fedőformát, arra egy téglát teszünk. Ilyenkor már nem sok lé csepeg ki belőle, de azért még csepeg...
- Három nap állás után szoktuk kiszedni a formából, és ekkor kerül a 6 fokos hűtőbe. Hetek múltával szoktunk hozzányúlni, de amelyik az elején nem jó, az később sem szokott sokat javulni. :|

Szóval ez nyilvánvalóan a nem jó módszer, valami hibás benne, ne nagyon utánozzon senki. :)
Előzmény: Törölt nick (2292)
rosie78 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2296

na jó nagy hülyeséget írtam"ne a magyar emberek többségének akarj sajtot készíteni".......ez félreérthető.....nem ezt akartam.....helyesen így szól"ne a tömegnek akarj......."

olyat úgy sem lehet ami mindenkinek ízlik....

 

Bocsi...csak már lassan keresztbe állnak a szemeim.....húzós volt a nap..

Előzmény: rosie78 (2295)
rosie78 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2295

Hmmm....ne a magyar ember többségének akarj sajtot készíteni....mert tapasztalatból mondom hogy ez a vonal nem jön be....

 

az ezer forintos trappista meg ne vezessen meg mert köszönő viszonyban sincs a sajttal sajnos.....és nem biztos hogy az jobb, hanem az lett inkább a tömeg arcába nyomatva.......ezt egyébként hála az égnek úgy látom egyre többen felismerik..

 

Ne akarj görcsösen jó sajtot csinálni, mert lehet hogy már tök rég óta nagyon királyok a sajtjaid, csak a maximalista görcsösség miatt nem veszed észre...

 

 

szóval ne akarj bolti/üzemi sajtot csinálni hanem hangsúlyozd ki a TE sajtod előnyeit és az ízvilágot amit képvisel.....

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (2293)
rosie78 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2294

Kólis lyuk ha haaa..olyan mint a szülési fájás...készülsz rá,rinyálsz tőle, aztán az ember rögtön tudja ha arról van szó...DDD

 

 

Velem az történt hogy én is frászba voltam hogy kólis vagy nem kólis a sajt....aztán télen kevés volt a tejem és ajálkozott nekem egy bácsika hogy eladná a tejét nekem...lebeszéltem vele hogy 5literből csinálok próbasajtot....és rájöttem hogy előtte sose láttam kólis lyukat...de akkkor nagyon nagyon brutál volt......olyan puffadt lett a gomolyám hogy csoda hogy szét nem durrant a lyukazottsága pedig olyan volt mint a dióbél.....ha látod el sem tévesztheted..

Előzmény: Törölt nick (2292)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2293
Kaszálásból visszaérek én időben, a fél óra álláskor szoktam elfutni egy taliga szénáért. :) Én mindig feljegyzem, a jobb sajtjaim milyen körülmények közt készültek, de igazán jót még nem sikerült, pedig pont ezért csinálom kicsit mindig máshogy, hátha javít, de mégsem.

Ezért sokra nem megyek a feljegyzéseimmel, pedig már több száz kilónyi sajtot csináltam az elmúlt évben. (Kultúrával még csak néhány tucatot. Nagyon bizakodó voltam, hogy majd jobb lesz a vajkultúrától, hiszen rá is van írva, hogy Edami készítésére is lehet használni, de valami mégsem kóser... Ezért akarok minden áron rájönni, hogy vajkultúrával hogyan lehet, mit kell rajta változtatni, hogy tényleg jó legyen a végeredmény.)

Aztán az is lehet, hogy van olyan jó a sajtom, mint általában amit otthon készítgetnek, de én mégsem elégszem meg vele. Az ezer forintos Trappista vagy Edami jobban ízlik, jobb állagú, hogy adjam ezt 4000-ért, de akár 3000-ért is, csak mert kecske? :S Legalább olyat akarok készíteni, ami összemérhető ezekkel, pláne, hogy a magyar emberek többsége aztán magasról tesz rá, hogy kecske vagy tehén, csak finom legyen.

Előzmény: Pettviki (2290)
Pettviki Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2290
Több időt kell rászánni, feljegyzéseket készíteni, hogy melyik sajtot hogyan csináltad. Talán kicsit több türelemmel. Kutyafuttában jó sajtot csinálni elég nehéz, legalább is sokkal több rutin kell hozzá...
Ott kell lenni, figyelni kell rá, és időben elvégezni, amit kell. (Nem lehet közben kaszálni.) Persze hogy akkor túlsavanyodik.
Előzmény: Törölt nick (2289)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2289
Hát persze, igen. Azért elvileg azonos helyen készült sajtnál, ha azonos időben és hőmérsékleten készítjük, hasonló eredménynek kellene kijönnie. Ez nekem azért fontos, mert kénytelen vagyok stopperrel mérni, a mezőről kaszálás közben nem tudok ötpercenként hazaugrani, hogy hogyan áll a sajt. :)

Kár, hogy nem árulnak házi sajtkészítő gépet. Meg lehetne csinálni pedig, csak nincs rá nagy piac. De így meg egyszerűen nem tudok stabil minőségű sajtot előállítani, eladni sem lehet, ha mindig más az íze, állaga, márpedig két egyforma ritkán sikerült eddig... :S
Előzmény: rosie78 (2288)
rosie78 Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2288

még annyit hozzátennék ha szabad, hogy nem biztos hogy az én technológiám nálad működne és fordítva...kaptam már én is percre pontos technolóiai leírást és az istennek nem akart működni..mértem a hőmérsékletet időt és mégsem az jött ki amit vártam....elkezdtem kisérletezgetni és hónapok munkája alatt jutottam oda ahol vagyok...hogy jó e,azt nem tudom, de nekem tetszik és aki megveszi a sajtjaimat azoknak is...

 

pár bejegyzéssel lejjebb írtam egy bejegyzést paraméterekkel együtt ha van kedved próbáld ki..

 

Én egyébként az elején nagyon nagyon elkeseredtem mert nemsikerültek a pontos receptek ellenére a sajtjaim...aztán elkezdtem "megismerni" a tejet amit használok,és elkezdtem vikihez hasonlóan az érzékeimre hagyatkozni.Azóta úgy érzem haladok az úton..:):)

 

egyébként ajánlanám nektek a Wolfgang féle sajtkészítős könyvet, én onnan indultam és azokat a leírásokat formálom a saját szám ízére....No meg a sajtos barátnémmal aki csermajorba jár szintén, és ő is olyan kezdő mint én összedugjuk a fejünket..DDDD..

Előzmény: Pettviki (2287)
Pettviki Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2287
Ilyet esetleg Elefada tudna neked írni, ha akarna.
Én nem nézem közben az órát, hőmérőt, stb. Az alvadék állagán, illatán, ízén látszik, hogy hol tart a sajt.
A kecskeíz erőteljesebb lesz, ha sokat áll a tej feldolgozás előtt.
Ha friss tejből készül a sajt, viszonylag gyorsan, jó alaposan kidolgozod az alvadékot, megfelelően kipréseled, sózod, hamar lehűtöd (másnap), akkor valószínűleg nem lesz nagyon lyukas.
Milyen a tökéletes kecskesajt?
Mindenkié más, de attól még lehet mindegyik nagyon finom.
Kinek ez ízlik jobban, kinek amaz...
Előzmény: Törölt nick (2286)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2286
Valaki lépésről lépésre, várakozási időkkel és időtartamokkal együtt leírhatná nekem röviden, mit kéne tennem a tökéletes kecskesajthoz - akinek van tapasztalata kecsketejjel és jól sikerült sajtokkal is -, hogy tudjam, miben térek el tőle. :) Egy jó öreg kecskés szakkönyv szerint csináltam eddig, de az nyilván más típusú oltóval is dolgozott, egyebeket nem is említve.
Előzmény: Törölt nick (2285)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2285
Kultúra nélkül is csinálunk néha, meg persze azzal kezdtük évekkel ezelőtt, és csak most vásároltunk kultúrákat is, de hát az csak ilyen sima ezerlyukas gomolyasajt lesz, abból mást még nem sikerült kihoznom. Miért, nektek milyen kutúra nélkül? :S A célom, hogy valami homogénebb sajtot hozzak ki belőle, amit sajtvágóval úgy vághatok, mint akár a trappistát, nincs benne sok lyuk, hanem inkább egyenletes. Az sem volna rossz, ha nem ilyen szabálytalanul törne. Eddig a joghurtkultúrával kerültem ehhez a legközelebb. Tudom, hogy tehéntejből egyszerűbb volna, meg kecskénél nem egyszerű odafigyelni a "kecskeíz" elkerülésére sem, de mint mondottam, az nem opció...
Előzmény: Pettviki (2280)
ptibike Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2284
Üdv! 10 liter tejhez 1,7 mili oltó.
Előzmény: genziana (2283)
genziana Creative Commons License 2010.05.30 0 0 2283
Heloka!
Jaj de szépek ezek a sajtok a fotókon. Minden elismerésem a készítőknek.
Úgy döntöttem, hogy elölről kezdek mindent, míg nem tudok egy tisztességes gomolyát csinálni, addig minden mást (Pl. joghurtot rakok a tejhez, meg ízesítések), felfüggesztek. A Móvári folyékony oltót akkor hogyan is kell adagolni? Mert én azzal nem igen vagyok tisztába, olvastam már 10 liter/ 3 ml, de olvastam már 10 liter/ 17 ml.
Akkor most hogy is van?
rosie78 Creative Commons License 2010.05.29 0 0 2281
a parenyica nekem soha de soha nem sikerült pasztőrizált tejből.....próbáld meg anélkül....én csinálok egy natúr gomolyát,semmi kultúra se semmi,és 22óra múlva GO
Előzmény: Törölt nick (2279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!