A 11207 hozzászólásomban vannak az "A" kezdetű paradicsomaim. Esélytelen, hogy rövidítésekkel azonosíthatók legyenek. Vagy a rövidítésekhez is kell egy füzet. :)
Erre én is gondoltam,csakhogy nekem 2-3 ezer db pálcikát kell számoznom/feíratozni kicsit macerás+nagyon pici a hely ahová írhatok
a cserepekre ami piacra megy azért nem akarok írni mert ha lehet (ismerős évek óta visszajáró vásárlóktól szeretném visszakunyizni a cserepeket (spórolnék )
Tavalyig én is számoztam, de idegesítő volt keresgélni hogy mi micsoda, így idén rövidítéseket használok, mert esélyesebb hogy dokumentáció nélkül is meg tudom mondani hogy mi van a pohárban.
,na az lemaradt hogy a "hideg szoba" az nálam azt jelenti hogy nem gyujtok be minden nap,ergó a konyhából+a másik szobából bejutó meleg ott "csak 18-20 fokot csinál,de ha begyujtok főleg ha nincsenekminuszok akkor 25-28 fok sem ritka :D sőt!!!!
Aztán
minden palánta külön lesz jelölve,ehhez vettem müanyag kávékeverő pálcikát 2 ft/db áron amire alkoholos filccel lesz egy szám írva,ami laminált lapra (hogy vízálló legyen) felvezetve a számhoz tartozó növény neve,
a piacra szánt palántáknak kénytelen vagyok apró palántás "cserepeket venni ez kb 5 ft/ db lesz ,sajnos ezt kénytelen vagyok bevállalni kb (2000 db)
+ismerősöm olyan helyen dolgozott évekkel ezelőtt ahol sok mindent semmisítettek meg onnan hozott haza müanyag edénykéket amit palántákért cserébe több százat kapok ,ebbe mennek majd a fűszernövények
a saját célra szánt magok aktíviás poharakba (gyüjtögetem) lesznek vetve,
A magokat köszönöm,és várom hogy egyszer meghálálhassam
A magok keléséhez, többnyire nincs szükség fényre. Ha igen, akkor azt jelezni szokás. Mint ahogy azt is jelzik, ha előzetes hűtésre, vagy a mag külső burkának berepesztésére van szükség.
Viszont szükség van nedvességre, és melegre. A hideg szoba, induláshoz talán nem a legjobb. A konyha meleg sarka jobb.
Kelés után, hogy ne nyurguljon nagyon fel, jó a kevésbé meleg, és kell a sok fény.
Kelés előtt legyen folyamatosan nedves a föld, és párás a levegő. Kelés után a párás levegő kedvez a gombás megbetegedésnek. Le lehet venni az üvegház tetejét, vagy máshogy lehet szellőztetni.
Én műanyag poharakat használok. Olcsóbb, mint a cserép. Ollóval az alsó élénél vágok rá egy nyílást. Alkoholos filccel beszámozom, és egy füzetbe írom, hogy melyikbe mit vetettem, és mikor. A pohár azt is lehetővé teszi, hogy, ha valamelyik korábban kel, akkor el tudjam választani a többitől.
Annak a növénynek a magját, amiről nem beszélünk, jó, ha langyos vízbe 12-24 órára beáztatod. Különben akár 3 hétig is eltart míg kibújik a földből.
De gondolom, hogy Te ezeket mind tudod.
A liliput csütörtökön megy, de ne fogjál belőle magot, mert hibrid.
Ez előtt én is igy csináltam,de akkor még nem volt unokám aki elől egyszer egyszer menekíteni kell a palántákat ha jönnek látogatóba,néha itt alszanak egy egy este,ekkor legalább estére el kell pakolnom kézközelből,és jó ötletnek tünik estére egymásra pakolva feltenni öket magasabb helyre.
Világítás mindenképpen lesz+ a birsalmafa ága le lesz vágva az ablak igy több fényt is fog kapni,bár nem látszik de ez egy elég nagy és világos ablak,dél-délnyugati fekvéssel.
Jó, bár én csak egy folpack réteggel szoktam takarni a kelésig a vetőládákat/tálcákat. Ha nem lesz mesterséges megvilágításod mindenképp tanácsolom hogy alufóliából csinálj egy tükröt a növények szoba felőli oldalához, így jobban hasznosíthatod az ablakon beérkező fényt.
Ha kérsz, kérjél Schott "szívparadicsomot" is. Ez nagyon finom, édeskés és nem nő az "égig", mint a lugas. :-)) Szívesen küldenék én is, de sajnos tavaly nem fogtam magot, így nekem is csak pár szem van..
Tavaly késve sikerült nevelni (áprilisi vetés)a schott lugast, és így is 2,5 méteres lett szeptember végére, és a terméshozam tövenként meghaladta a 7-10 Kg-ot. Nagyon durván be tud indulni! Két-három hajtáson neveltem, az be is vált. :)
Ha téged kizárólag determinált/ féldeterminált érdekel a Schott nem való neked mert az az "égig" nő. Egyébként innen tudsz ingyenesen (válaszboríték ellenében) magot kérni ebből:
Nagy kérésem lenne felétek. Tudna e nekem valaki küldeni Schott Péter féle lugas paradicsom vetőmagot!? Unom a lugas f1-et:) De más fajta is érdekelne, valami édes, ízletes, jól bevált vetőmag, ami nem hibrid persze és (determinált/ féldeterminált).
Én néhány tövet (8-12) szoktam csak termeszteni nyaranta a konyhakertemben. Van eltéve vetőmag valami sárga fajtáról, meg valami óriási ökörszívről (befőzésre inkább). Szomszédtól kaptam, neveket nem tudok, de szívesen küldök cserébe belőle. Vagy van házi készítésű körömvirág krémünk, saját körömvirágból ha valakit az jobban érdekelne:)
Tápoldattal szépen fel tudod nevelni őket a kiültetésig. Tapasztalataim szerint erre jó a Volldünger, a Vitaflóra "eper- és zöldség" tápoldata, vagy van még ezeken kívül jónéhány komplex tápoldat amivel érdemes próbálkozni. Arra vigyázz hogy ne legyen túl meleg rájuk, mert ilyenkor még nem tudsz túl sok fényt adni nekik.
Jelenleg van az ablakomban 30 kis palánta, amely ételes dobozban leledzik. Szét fogom ültetni 30 kis cserépbe, kertben fagyos a föld. Van 2 lehetőségem:
Veszek földet a kertből és csírátlanítom. Majd kikeverem kókuszrosttal, homokkal, perlittel és abba kerülnek át.
Vagy a perlit és kókuszrost keverékbe teszem és adok neki valami tápoldatot. Jelenleg ez tűnik egyszerűbbnek.
Palánta kora után a kertbe fogja végezni.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha veszek valami virágboltban kapható tápoldatot, akkor azzal ki lehet-e húzni kiültetésig a dolgot. Jelenleg nem rohangálnék kerti földért, ha nem fontos.
Valami ilyesmire gondolnék:
Vegyél XY tápoldatot fél litert, hígitsd valamennyire és azzal öntözd.