Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2342
Pénteken viszek kostolót.
Ha nem ilyen kihozatallal, de a tehén gomolya, paranyica savóját ha hagyod másnapig pihenni, lefölözöd, (már savanykás,),be a fagyoba addig mig majdnem kásás,majd szobahömérsékleten hagyod 2-3 órát, habverővel, görcs nélkül 1 liter 5 perc alatt kicsapódik, ez nekem ,0,4 kg volt. Jeges vízben többször átmostam, átgyurtam, és csak faltam, csak faltam a vajas kenyeret.
Előzmény: rosie78 (2332)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2338
Hú de komoly na szép nem csak én vok gép mániás ok ez jóóóóóó
Pettviki Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2337
Tudom én, van sokféle, sok pénzért, meg csináltatni is lehet, csak nem olyan egyszerű...
Pl. ez is jól néz ki: ,
Jó pár különböző méretű, formájú, függőleges, vagy vízszintes tengelyű, stb. vajköpülőt gyűjtöttem (képet), a megvalósítás még várat magára...
Előzmény: Törölt nick (2336)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2336
100 éve a kisüzemekben vízszintes tengelyen forgó, sokszög alakú, belül rögzített lapátokkal felszerelt tartályokban köpülték a vajat. A gravitáció ütköztette a tejszínt az edény egyenetlen falával é a lapátokkal, én is ilyet akarok valahogy készíteni.
Előzmény: Pettviki (2334)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2335
Zsírosabb tej kell, inkább a szeparátort kellene rendbe hoznom. :| Lényeges, hogy tiszta kecsketejtermék maradjon, valaki pont ezért veszi.

Amúgy 4,25 literes üvegekben csináltam, tegnap bontás után az egyik üveg fele elfogyott, pedig mindenki csak megkóstolta, most van más étel is. :) Ha mondjuk egy nap csak joghurtos kenyeret eszünk, a 6 literes lábosból simán elfogy estig. Nem is értem, régen, mikor még vettük a féllityis Danone-okat, hogy a fenébe volt elég? Tudom már: nem volt elég. :D
Előzmény: Pettviki (2333)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2334
Csak nem lettél gazdagabb egy jersey-vel?
Télen csináltam én is savóvajat magyartarka tejéből, eleinte nagyon lelkesen.
De aztán rájöttem, hogy kézzel köpülni elég fárasztó, ráadásul fél perc alatt elfogyott a végeredmény. (A kézi mixert, habverőt leégettem, nem bírta a strapát.)
Állítólag dagasztógéppel is lehet, csak más keverőfejet kell rátenni.
Még nem találtam meg a tuti megoldást.
Előzmény: elefada (2321)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2333
Ha mindenáron bolti sűrűségűt akarsz, tegyél hozzá juh-, vagy bivalytejet, tejport vagy állományjavítót :-)
Akkora mennyiségben altasd, ahogy felhasználjátok (pl. 720 ml-s üvegben), akkor sűrűbbnek tűnik, mert nem törik össze az alvadék, mint mikor egy lábosból kimered.
Előzmény: Törölt nick (2322)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2332

azt a k..vaaa...:):)......bár nekem mire megnő a jersey üszőm..ami még meg sem született..DDD..és akkor is csak fél jersey lesz......de majd jól megkóstolom kedves druszám a tiéd...:):)

 

úgy is készülök ám felétek!!!

Előzmény: elefada (2321)
anya3 Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2331
Sziasztok!


Köszönöm a hozzászólásokat!
A kis kesernyés iz ellenére a túró elfogyott, a nagyobbik lányom és a férjem ölre mentek érte :)

A tetejéről a "tejfölt" nem szedtem le, de majd legközelebb ....

A sajt készitésekor oltót és bacikulturát is raktok a tejbe?
Olvastam, hogy van aki csak oltóval késziti, de van, ahol raknak bele bacikultúrát is.



Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2330
Ha túl sokáig áll a tejünk, akkor érezni rajta enyhe mellékízt - talán mert semmiben sem tudom hermetikusan elzárni a hűtőtől, a tejhűtők meg 100 litertől indulnak -, úgyhogy jobb, ha frissből csináljuk. Azelőtt mindig rá kellett írni a sajt cetlijére, hogy reggeli vagy esti tejből készült-e, összeönteni meg nem volt szívem, hogy a friss tejet is elrontsam vele... :D

Én gyakran ötkor fekszem, kilenc-tízkor kelek. :D Oszt mindenki azt hiszi, hogy milyen rengeteget alszom, milyen lusta vagyok meg miegyéb.
Előzmény: Törölt nick (2329)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2328
Hohohohóóóóóóóóóó az kényelmetlen .Bár ha van azon a széken még valaki akkor még kényelmes jóóóóóóóóóóóó is lehet XD
Előzmény: Törölt nick (2327)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2327
Csak én széken ülve szoktam o.O :D
Előzmény: Szilibetyár (2326)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2326
Hát nem kell mindig az ágy a szénában is szupereket lehet aludniXD
Előzmény: Törölt nick (2325)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2325
Nekem az esti fejés után néha valahogy ilyenkorra húzódik a dolog... Esett az eső, meg még aztán sem tudtam elkezdeni rögtön a sajtot, állatokat kellett etetni, mosogatni kellett, sütni... Szerintem már két hete nem aludtam ágyban. :D
Előzmény: Szilibetyár (2324)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2324
Hát igen az idő nos én is gondban vok véle mert én viszont nem tudok sajna aludni se éjjel se nappal.De ha mégi akkor meg utána olyan fáradt vok mint a dög így csak bólógattok azt minden rendben az udvarunkon vagyok nyáron.
Előzmény: Törölt nick (2323)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2323
Történetesen a bodza éppen árt is, a ciánvegyületek lerakódnak a szervezetükben, éppúgy mérgező nekik, mint az embernek, csak a gyomorszerkezetük miatt egy kicsit jobban bírják a strapát. Ám nekem már hasmenést is kapott tőle egy kecském. Azon túl két nagyobb levél elfogyasztása már megérződik, úgyhogy inkább kiirtom én, érdekli a francot...! :)

Amúgy most 4:40-kor fölkeltem, és lassan realizálódott előttem a kép, hogy a hajnali 2kor (vagy 1kor? :D) elindított sajtomat még nem is vágtam, egyszerűen bealudtam ültő helyemben. Kíváncsi leszek... :D Volt, már, hogy valami szuperfinom kenhető cucc jött ki az ilyen bealvásomból, meg olyan is volt, hogy ölni lehetett volna a kemény sajttal...
Előzmény: Szilibetyár (2319)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.01 0 0 2322
Hasonlóan, nekem nincs vízfürdőm, egy madárinkubátorban tizedpontossággal be tudom állítani, hogy hány fok legyen, ezért az ízt elég pontosan be tudom lőni. Hanem hiába tartom 85 fok körül fél óráig a tejet előtte, nem lesz elég sűrű. Olyasmi, mint a gagyi Coop joghurt állaga, annál egy kicsit hígabb. A Danone-t meg sem közelíti. :) Én már láttam, hogy besűrített tehéntejből mit tudnak produkálni, de a kecskéből valahogyan nem sikerült ugyanez. Ezért gondolom, hogy majd talán akkor, amikor tejszínt tudok hozzáadni a tejhez, és nem egyéb módon próbálom besűríteni.

Nem hiszem, hogy a sütő volna a baj, a 85 fok az 85 fok... De majd kell egy sajthőmérő, 85 fokot jelen pillanatban nem tudok lemérni. :D
Előzmény: Törölt nick (2316)
elefada Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2321
Rosie, Viki!
Jersey gomolya hozadéka kb 10l/10dkg savóvaj. Sec perc alatt kész, nagyon finom, érdemes kipróbálni.
rosie78 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2320
kimelegítés előtt leszedted a tetejéről a "tejfölt"...??..mert az szokott keserű ízt okzni....nem törvényszerű de gyakran előfordul...
Előzmény: anya3 (2314)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2319
Nos valamit aszem nem jól írtam bocsi .Úgy akartam írni hogy ne teljesen vedd el tölle PL:A bodzát hanem csak ne enged túl sűrűn azt fogyasztani vagy amiből túlsokkat kap pl kákics.Hisz nem a cél hogy mindent elvégy hanem keresed a gazt amit korlátozni kel hogy javuljon a tej ,sajt minőség.Valamint ha teljesen elveszed tőle azt a zöldet amit megtalálsz hogy rontja a minőséged akkor is időként enged neki hogy egye mert ha nem akkor ha véletlen rászabadul akkor viszont még baj is lehet.De az is igaz hogy a bodza és az ilyen jeleggü fafélék nagy menyiségben fincsi és nem árt a kecsóknak de viszont a tejnek útó ízt ad.Na tehát figyeld mi is az amit rendszeresen sokat eszik és egyesével lőd ki bár egy év is rámehet .Sok sikert.
Előzmény: Törölt nick (2317)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2315
Szia hát lehet hogy nem sört meg sert kéne adni és a tej menyiségre rámenni. Hanem bort adj nekik és akkor lehet hogy szőlő íze lesz.Na komolyan nálam is vót hogy kicsit besokaltam bodzával,gyermek lácfű és a tejnek is alapból kesernyés lett az íze.Keresd meg azt a növényt a szénán ,lucernán ,füvön,kívül amit túl sokat eszik azt próbál elvonni tőle.
Előzmény: anya3 (2314)
anya3 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2314
Ez a 2.5 l két kecskére vonatkozik.
Áprilisban vásároltuk őket, az előző tulajdonosnak nem igazán volt ideje velük foglalkozni, egyébként abrakot kapnak, és sok-sok friss füvet, és nem SÖRT....

Sajnos még mindig nem tudom, hogy mitől lehet kesernyés a túró, esetleg valaki ebben tudna tippet adni.
Köszönöm !
Előzmény: Ikresjutka (2307)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2313
Szioka az Óvári címét is megszereztem ha valakit érdekel
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2312
Sziasztok!
Van olto anyag eladó, ha valakit érdekel.
Tel:06702100713 Ezt most találtam
genziana Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2311
Heloka!

Por alakban van az oltóm, nem tudom mi a neve. Úgy kaptam egy helyről egy kis pohárkával. Nagyon kevés (késhegynyi) kell belőle, de marha nehéz e miatt adagolni. Rendelek Móvárról folyékonyat azzal könnyebb dolgozni. Sokat kísérleteztem vele, mire rájöttem, hogy egy ici-pici is elég, mert először beleraktam egy fél kávéskanálnyit, se perc alatt bekötötte a tejet, és egy jó kis gumilabda lett belőle.
Szia!
Előzmény: Szilibetyár (2310)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2310
Szia milyen oltót használsz?
Előzmény: genziana (2309)
genziana Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2309
Heloka!

Még a múlt hét közepén készítettem két oltós sajtot, jól bedörzsiztük sóval, vártunk míg jól kiengedi a levét beraktuk a hűtőbe. Ma az uram megkezdte, és tök jó likacsos lett, meg szerinte finom is lett. Én csak egy picit kóstoltam meg, de nagyon éreztem rajta a kecsketej ízt, pedig nekünk még bakunk sincs. Mondjuk az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem szeretem a kecsketejet. De most már meg kell szeretnem, mert A vitamint kell szednem, a háziorvos felírta, de mondta, hogy inkább igyak kecsketejet, mert azt nem lehet túladagolni.
Szilibetyár Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2308
Szia sok sört itatott vele XD
Előzmény: Ikresjutka (2307)
Ikresjutka Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2307
Szia. Hogyan sikerült feltornázni a napi 6 dl tejet 2,5 dl-re?
Előzmény: anya3 (2306)
anya3 Creative Commons License 2010.05.31 0 0 2306
Sziasztok!

Sikerült feltornáznunk a napi 6 dl tejcsit közel 2.5 dl.-re, 2 napja úgy gondoltam megpróbálkozok a turú készitésével.
A következő képpen csináltam, felfuttattam a tejet, majd hagytam megaludni, 2 nap után gézbe tettem és hagytam lecsöpögni, de sajnos keserű utóizt éreztem rajta, szerintetek mit csináltam rosszul ??
Elég kezdő vagyok minden segitséget nagyon szivesen fogadok.

A saj készitéséhez oltót kell beszereznem, vagy van kell hozzá bacikultúra is ?

Válaszotokat előre is köszönöm!!

üdv.: Anya3

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!