A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ja, de a zacskó és a kapocs a többrétegű, fémes-műanyagos zacskókra vonatkozik, azokra a papírokra, amelyekben a kimérős helyeken (Semiramis és hasonlók) adják, semmiképpen. Ott csak a csatos üveg marad. Daráltat próbálj meg nem eltenni pár napnál tovább, azt semmilyen módon nem lehet rendesen életben tartani.
Az egyik lehetőség a csatos üveg (Fido vagy egyéb gyártmány, literesben úgy ötszáz körül a nagyáruházakban, ha jól emlékszem). Évente illik kicserélni a gumiját, mellesleg, de azt is kapni.
A másik az, hogy a zacskóból nem veszed ki mind, gondosan kinyomod belőle a levegőt, amennyire csak megy, visszahajtogatod, mint régen a fogkrém alját, és iratzáró csipesszel többszörösen lecsukod. Nem fűzőkapocs, természetesen; Yeahhh tanácsára én is beszereztem már az Office Depot-ból a Magic Clipper nevű csodakészüléket:
Én a M S Espressót vettem kézbe a Lidlben, megnyomtam, és nem tetszett annyira (annak ellenére, hogy ez önmagában, persze, semmit nem jelent). De erre emlékszem, tehát valami szelep biztos volt rajta...
Aromazáró kapcsán adódik a kérdés: a bontott csomagot (szemes vagy őrölt egyaránt) miben célszerű tárolni ? Vannak műanyag fedeles fémdobozok (Lavazza), azoknak van valami értéke ebből a szempontból ?
Mintha valaki ezret említett volna (jó, 990 vagy ilyesmi), de biztos már nem vagyok benne...
Viszont. Említettem nemrégen, hogy kollégának keresek egy gépet. Most elvetődtem a Miramaxhoz megnézni, milyen az aktuális kínálat, és a Gaggia Espresso Pure elgondolkodtatott. Nem nekem kell döntenem, persze, csak keresem az érveket és ellenérveket.
A brosúrában az van, hogy ennek már az új módi szerinti acélkazánja van. A szűrőtartó krómozott bronz, van a neten olyan hivatkozás is, hogy ipari szabványú, de ebben azért ránézésre nem vagyok olyan biztos. Nem, mintha annyira számítana ebben az esetben, csak legyen hozzá tamper (egyhelyütt olvastam 58 milimétert, de sehol másutt).
Vélemény? Nem a Silviához hanem a Venushoz akarom mérni, persze, hanem önmagához.
A Monte Santosokon ránézésre van szelep, ha megnyomja az ember, jön valami kifele. De kérdés, hogy ebben az árkategóriában valóban olyan egyirányú az a szelep? Nem lehet, hogy az olcsóbb csomagolóanyag folytán könnyebben öregszik ez a kávé, mint a jobban becsomagolt fajták? Mert az öreg kávé rémes tud lenni, azt tudjuk...
Perpill egyféle szemes Monte Santos volt, ez pedig Peru Los Andes. Most szándékosan szemeskávét akartam venni, ezt sikerült... Mondjuk olvastam, hogy nem ízlett itt valakinek aki kóstolta (tán Vén Resu írta).
Én voltam és baromira nem ízlett. Kidobtam a szemétbe az egész zacskóval.
Viszont a Plusban találtam Segafredo la Origini csomagot (Brazil, Peru, Costa Rica, 3 pohár), amit visszaolvasva véleményt találtam, az eléggé megoszlik, illetve csak részleges.
Alul elférnek a kifolyók és mégis tudsz tömöríteni. De ez a konkrét darab csak gondolatébresztőnek van, mert Yeahhh már kipróbálta, és nem találta elég stabilnak. Ahhoz képest pedig drága, kettő árából már főzőt is vehetsz...
Akkor ajánlom a kalapácsos módszert, azzal mindig könnyen meg lehet oldani, hogy valami tönkremenjen, és újat lehessen venni... :-)))
Ami a lényeget illeti, nem vagyok benne biztos. Természetesen, egy normális kazán, komolyabb főzőfej és szűrőtartó mellett teljesen igazad van, egy ilyen kevéssé hőtartó, vékony alumínium erősen rontana a kávé ízén. De itt a konkrét, limitált körülmények között nem biztos, hogy ez szintén igaz. Ugyebár, a büdzsé nem bírná el, hogy a szűrőtartó és a kazán egyszerre jó legyen. Ennek ellenére, persze, a szerényebb peremfeltételeken belül meg kell oldani, hogy a hőmérséklet aránylag egyenletes legyen. Átfolyó rendszerű, nagyon kis kapacitású termoblokk ezt nem tudja, tehát ezt kiegyenlíti a masszívabb tartó. Ha viszont a kar kevésbé hőtartó, akkor ezt kiegyenlíti a jobb kazán, amelyik egy lefőzésnyi vizet előre fel tud melegíteni. Szóval, azt hiszem, a termoblokk + jobb kar ugyanolyan kompromisszum, mint a kazán + rosszabb kar; egyik sem jobb a másiknál, illetve, élettartam szempontjából akkor már a második. Persze, egy termoblokk + rossz kar butaság lenne, egy kazán + jobb kar viszont jó megoldás, csak ahhoz a géphez kicsit feljebb kell mászni az árlétrán.
de a kave ize a szurotartotol fugg es nem a kazantol, ugyhogy szvsz rossz helyen sporoltak. az alu kazan ugyanolyan jo kavet csinal mint a rez vagy vas, legfeljebb hamarabb bekrepal. ha valaki nem az orokkevalosagnak veszi a kavefozot, annak mindegy. en legalabbis gyakran orulok, ha tonkremegy valami, mert vehetek valami ujabbat, szebbet jobbat :)
Nem hiszem, hogy eltörne. A De' Longhinak elég könnyű, alumínium szűrőtartója van (nem is nagy dicsőség, de valahol meg kellett spórolniuk, hogy például valódi kazán van benne és az is acélból), de az sem szokott eltörögetni.
A Latin Fiesta keveréket melegen ajánlhatom, az igazán finom -- de elegáns-visszafogott módon, nem olyan tüzes stílusban, ahogy a kissé szerencsétlenül választott név sugallja.
A kar nem könnyen törne ketté, előbb lesz lyuk az asztallapban. (De az ellen egy közönséges deszka is megteszi.
Én egyébként, szemben DJG kollégával, a kar nélkül tamperolok; szerintem kényelmesebb így, és a DL szűrője (amint arra még ő is emlékezhet) rugótlan, nagyon könnyen kijön a karból. Szintén igen könnyen kijön a zaccpogácsa a szűrőből, így "kávékipiszkáló" sem kell.