Fajtánként változik ugyan a fagytűrés, de a szőlő fenológiája ismeretében január utolsó harmadától a vesszőn lévő szemek fagytűrése kb. a felére csökken. A napsütés felmelegíti a vesszőt, így átmenetileg enyhül a fagy szorítása. A fagy a legnagyobb veszélyt akkor jelenti, ha hosszabb ideig, megszakítás nélkül napközben sem enyhül -5 alá a hideg és az idő is borult. Sajnos az idei télen ez már többször előfordult. Kellemesen lennék meglepve, ha pl. a festőnek használt bíborkadarkám nem fagyott volna el máris. Ez a fajta ugyanis meglehetősen fagyérzékeny.
A fagyérzékenység természetesen attól is függ, hogy pl. mennyire értek be a vasszők, mekkora volt a tőke terhelése...stb.
Az előbbi, általános jellemzőket alapvetően Prohászka mestertől, és, emlékezetem szerint, egy egyetemi dolgozatban olvastam.
Mondjuk, ott lesz némi rizikó, hogy új fajtát állítunk így elő, de ennyi belefér. :-)))))
Fura ez a posta ügy!
Oltás fórumon szerintem több száz borítékos oltóvessző küldés történt (én is küldtem/kaptam is, és nem volt gond).
Csúnya dolog részemről, de nem lehet, hogy valaki kiszúrt veled?
Olyan helyen kell feladni, ahol nem ismernek. Dugványnak A4-es borítékba, egy kartonlaphoz vagy két karton lap közé erősítve, hogy ne csússzon össze, oltócsapnak meg A5-ös boríték is elég, persze fólia tasak is mindkét esetben.
Azért ha még van bátorságod :-) tegyünk egy próbát vesszővel is! Természetesen fizetem a posta költséget!
Vagy merre vagy helyileg? Még az is lehet, útba esik!
A Kay Gray-t ajánlanám csemege szölönek. Sokan szeretik, én is. Sajátos “gyümölcs-illatú” a héja….. A nejem kedvence, minden összel tesz el télire 30-40 fürtöt…..
Sajnos csak magokat tudok küldeni. Tudom, hogy furcsa, az oka a következö :
Tavaly télen a barátom megkért, hogy küldjek neki szaporitó vesszöket ebböl a fajtákból,
mivel nagyon megtetszettek neki.
Négyszer küldtem neki… Amikor sima csomagként küldtem, mind a háromszor eltüntek, amikor hivatalos papirokkal és biztosítva akkor meg 11 hét múlva kapta meg, persze mind elpusztult……
Be kellett látni, hogy ez nem járható út….Ekkor kitalálta, hogy szedjek magot és közönséges levélben küldjem. Így is tettem, a magokat szüretkor megöriztem…..
Sajnos a barátom egészségében nagy változás történt rossz irányba, így az egész ügy tárgytalanná vált…….
Szóval most itt vagyok néhány száz maggal….Mikor a fórumot megtaláltam, eszmbe jutott, hogy a magok még megvannak. Ahelyett, hogy kidobnám talán néhány szölöt szeretö ember örömét találja bennük…..
Lehet, hogy vannak olyanok, akik kipróbálnának Magyarországon ismeretlen fajtákat…..
Fagyos időben nem ajánlott oltóvesszőt szedni. (Bár olvastam valahol, hogy kesztyűben lehet.)
Csatlakozva az előző h.sz.-hoz, még azt hozzátenném, hogy mielőtt eltárolod a vesszőket csinálj rügyvizsgálatot. Ha kérdésed van gyere a Szőlőoltás fórumra.
Két évvel ezelőtt kértem tanácsot ezen a fórumon szőlőültetéssel kapcsolatban, pontosabban azzal kapcsolatban, hogy a gyökeres oltvány gyökerét kell-e visszavágni ültetés előtt. Akkor azt a tanácsot kaptam, hogy igen. Jelentem, a bölcseknek, hogy igazuk volt. Azok a tövek, amelyeket visszavágva ültettem, nagyobbra nőttek, mint amiket nem. A statisztikai biztonság persze nem túl nagy, mert mindössze 14 tő alapján állítom, és más hatások is belezavarhattak az eredménybe. De összességében, minőségében nem tekinthető véletlennek. Még egy tapasztalat a hozzám hasonló kezdőknek: Gyorsan fejlődött a pölöskei muskotály és a sieberztől vásárolt szuvenir (datolyaszőlő). Mindkettő termett, és meglepően sokat. A szuvenir csak teljes érésben volt jóízű, és csak viszonylag rövid ideig volt tárolható. Szépnek szép, terem, de mégsem volt túl sikeres a családi körben. A két tőből az egyiket moldovára oltom át (ha sikerül a "zöldbe fás" módszert leírások alapján megcsinálni). Termett még (két év után megmutatta magát mennyiségben) az augusztusi muskotály (szerintem a legjobb izű nálam), a moldova (sokáig eláll), az Ester, és az Affuz Ali. A permetezést nem vittem túlzásba (családi ház, gyerekek), a peronoszpora nyomokban megjelent az Afuz Alin, meg egy mazsolaszőlőn, a többieken csak az atkák okoztak gondot. Legjobban azok a tövek fejlődtek, amelyeknél a kialakuló tőke tövén levő, talajhoz közeli fehér rügyeket még rügy állapotban lekapartam. Ezek megnyúltak és teremtek. Azok a tövek, aminél nem így tettem, elbokrosodtak, és visszamaradtak a fejlődésben. Fáj a szívem, hogy most metszéssel kell rendet teremtenem (rendet vágnom) ezeken.
Lenne egy kérdésem: Lehet e mostanában, ezeken a fagyos napokon vesszőt vágni az átoltáshoz, vagy várjam meg a fagymentes időt?
Emberek, ki volt kint a szőlőjében a fagyok óta? Hallom Baján -26-ot is mértek, igaz az én szőlőm nem az Alföldön van de nagyon aggódom ettől függetlenül. Ha most kifagynak az ültetvények az lehet, hogy sok termelőnek az utolsó csepp lesz abban a bizonyos pohárban.
Sziasztok! hozzáértőktől kérdezném milyen hideget bír el a saszla és a cabernet franc?? Mivel nálunk -20 fok volt az éjjel!Váaszokat előre is köszönöm!
Az utóbbi napokban igyekeztem visszaolvasni a fórumot és úgy látom már az egész fórum a betegséggel való ellenállással indult, a másik visszatérö téma a fagytürés…..
Ebben a kettöben talán tudok segíteni.
A két fajta amiröl beszélek a Kay Gray és a Sabrevois.
A Kay Gray fehér a Sabrevois vörös szölö.
Mindkettö :
A legendás Elmer Swenson nemesítése,
Igen hidegtürö ( - 45 Celsius ),
Gyakorlatilag rezisztens ( Ez lesz a 11. év a kertben, de egyszer sem kellett még
permetezni )
Alkalmas csemege- és borszölönek, a bornak nincs labrusca íze ( róka íze ),
Az ösök között az európai fajták mellett többnyire Vitis riparia változatok szerepelnek,
Szárazság türöek.
Nagyon bötermöek, hatalmas életerö van bennük.
Hátrányuk:
Egyik sem szereti a meszes talajokat.
Egyiknek sem különösebben mutatós a fürtje.
Elöre mondom, hogy senki sem fog borversenyt nyerni ezekkel…..de ideális lehet azoknak akik :
A meglévö fajták minösége mellett , megbízható mennyiséget is szeretnének évröl-évre
( erre használják ezeket a bor gazdaságok is )
A távolság miatt nem tudnak kiszaladni permetezni minden kis esö után.
Ugyancsak a távolság miatt az évi munkákat a minimumra akarják csökkenteni ( metszés, kevés zöldmunka, szüret )
Valamilyen ok miatt nem tudnak vagy nem akarnak vegyszereket használni.
Kay Gray
Sabrevois
Egyenlöre ennyit……Ha lesz rá érdeklödés, majd folytatom….
Kordonos művelésű szőlőültetvény metszésében és lugaskialakításban keresek szakembert, közben szeretném magam is megtanulni, ha vki vállal ilyen munkát (Bp-től 8 km-re vagyok), vagy tud ajánlani szakembert kérem írjon.
Segítséget kérnék szölő zúzó-bogyózó készítéséhez, amit a tél folyamán szeretnék elkészíteni. Kérdezném, hogy a zúzott fürtök letisztítására szolgáló hengert milyen minimális átmérőre kellene készíteni, illetve a kihordócsigát milyen emelkedésűre illene készíteni.
Az ókori Görögországban minden jelentös szölö termö vidéken szobrot állítottak a szamaraknak…..A történet onnan ered, hogy a legenda szerint egyszer a szamarak beszabadultak a szölös kertekbe és lerágtak mindent amit értek…..a következö évben azok a tökék kétszer annyit teremtek, így született meg a metszés gyakorlata……..
A hálás görögök a következö évben szobrokat állítottak nekik……Arra viszont fogadni mernék, hogy elözö évben agyba-föbe verték a szamarakat…..( Csak az élettapasztalat mondatja velem……..)
Egyszer egy nagyon-bio ismerősöm mesélt nekem a metszésről. Nem állítom, hogy mindenben egyetértek vele, de a hasonlat jó:
"Ha a szőlőnövénynek mindent megadunk, s hagyjuk, hogy úgy növelkedjen, ahogy jólesik neki, és trágyázzuk és eltávolítunk mindent, akkor gazdagnak érzi magát. Pont úgy fog viselkedni, mint az az újgazdag, aki úgy érzi, mindene megvan, és a világ körülötte forog. Ezért aztán nem vállal gyermeket. Gyönyörű lombja lesz, de semmi termés. A szőlőnek is egy kicsit szenvednie kell, hogy gondoljon a jövőre, és utódokat akarjon létrehozni. Ezért kell a metszés." :-)))
Fogadj szót RAMBÓ nak. Ha nem vágod vissza gyenge lessz a növekedés és ha véletlenül lesz is egy fürt szőlőd akor viszon pár évet biztos hogy csak vegetálni fog.