Különböző arányban vannak keverve a bacik, a kontinentálisnál az érést segítik elő, a 22 pedig aromaképző, intenzívebben savképző. Na nekem más a tapasztalatom, maximálisan segítökészek. Gauda,? Edámi,? Paranyica? Bár kihívás megcsinálni, nem ez a kecsketej világa, én úgy gondolom.
Nekem is van, de még nem bontottam föl, csak a sima joghurtot. A Chr. Hansen-féle (mosonmagyaróvári) van nekem is, a csomagban vettem egy Chy-Max Plus folyékony oltót, CHN-22 vajkultúrát, YC-X11 sima és ABY-1 probiotikus joghurtkultúrát is.
Megvallom, 14 óránál még nem néztem rá, csak úgy 16-20 óránál, akkor már jó szokott lenni, csak sűrűbb lehetne. De már abszolút fogyasztható.
Azt nézem, hogy a CHN-11 nevű kultúrát írják úgy, hogy elsősorban kontinentális sajtokhoz használatos, míg a CHN-22-höz írja, hogy "érlelési lyukas sajtféleségek" és vaj készítésére alkalmas. Mi a lényegi különbség? Mindkettőnél említi az Edamit és Goudát... Erre amúgy rákérdeztem a rendeléskor is, de sokmindent nem tudott mondani az MTKI-s emberke - nyilván csak az ügyfélszolgálatot kezelte... :|
Már sok leszek így ennyiszer egymás után, de hát nem egyszerre jutnak eszembe a dolgok. :)
Szóval az jutott eszembe, hogy vajon miért lehet az, hogy a javasolt idő letelte után (6 óra) a tej még olyan, mintha nem aludt volna semmit sem? És ezen az egy napi hűtés sem segít aztán. Ez is a sűrűséggel függ össze? Ha azonban még otthagyom másnapig az inkubátorban, végül kialakul a joghurtíz és sűrűbb is lesz. Pedig mindent előírás szerinti menyniségben és módon adok hozzá. 45 fokon szoktam beleszórni a kultúrát, tíz percig keverni még, aztán kitöltöm kifőzött, meleg befőttes üvegekbe, amiket beteszek a 43 fokos inkubátorba.
Ahm, szóval keverni is kell, ezt senki nem mondta. :D Azon kívül a többi stimmel... De akkor miért írta szakkönyv, hogy lehet a tejet tejszínnel dúsítani a joghurthoz? o.O
Nekem ahhoz kéne tejszín, hogy a kecskejoghurt sűrűbb legyen. Meg nem is tudom, a tej íze alig különbözik a tehéntejétől (kicsit édesebb), a tejszínben jobban érződne a különbség?
Jó az a tej, nem kell hozzá semmi adalék tejszín, az nem sűrítené, a tetején gyűlne fel. A technikádon változtass! Időigényes! Fazékban fel a tej a tűzhelyre, s keverni, keverni, keverni, ne hagyd bebörözödni. Ha nincs hőmérőd, amikor vastagon habos a tej, attól kezdve 25-30 percet még keverd. Ettől fog sűrűsödni.( tudod, mint a lekvár) Lehűteni csak ez után kell, persze közben néha még keverni.Jó melegen, 42-45 fokon kultúrázni, és e körül inkubálni.Ha a kultúrához javasolt idö letelik, rakd hűtóbe, ott még tovább keményedik. Legalább 24 óra hidegérlelés szükséges.
Viki! A köpülő is csak kellően előkészített tejszínnel működik. Akkor meg már ólcsobb a habverő! Kecsketejszin íze nekem nem jön be..., gondolom a vajé se, meg mit kezdenék a lefölözött kecsketejjel? Sovány, száraz kecsketúrót, na nem....
Idén eladtunk három nagy kecskét, és sok az egyéves, ráadásul kettőt nem sikerült időben, decemberben elapasztani, és nekik feleannyi tejük van. Úgyhogy most, mindent összevetve csak 20-25 litert adnak naponta, egyelőre még megy föl, nyáron talán elérjük a 30-at is. Ha háromszor fejnénk, több volna, úgy van 5 literes kecskénk is, de fog a fene szórakozni pár liter pluszért, még jobban bonyolítana... Amúgy egyrészt műanyagban nem szeretném tárolni, épp elég, hogy SPAR-os narancsos műanyag vödörbe fejünk (azon van mérce :D ), meg mint mondottam, ha nincs lezárva a hűtő, akármilyen jól takarítom is ki, egy idő után láthatatlan bacitenyészet, főleg, ha tejterméket tárolok benne. Egy 15 literes rozsdamentes kukta kellene talán.
Sajnos nem! Egy barátomnál paranyicázunk, heti egy alkalommal 100-120 l fölözetlen tejböl, (nem tiszta Jersey, de van benne bőven) Eddig mindig kiöntöttük a savót. Vasárnap ott maradt, s a hétfői látvány kapcsán jött az ötlet.Ilyen pocsékolás többet nem lesz, az biztos! Sima egyszerű konyhai habverővel fel lehet verni, pillanatok alatt. A gond, nyűglődés akkor van, ha a tejszín nincs megfelelően előkészítve.(ld. előző hsz) Technikája:gyors fokozat ikrásodásig, majd lassabban, a fázisátfordulásig. Hogyhaegyszersokpénzemlessz, én inkább a szeparálóra hajtanék rá, nem a köpűlőre, persze nem kecsketejhez!
Pénteken viszek kostolót. Ha nem ilyen kihozatallal, de a tehén gomolya, paranyica savóját ha hagyod másnapig pihenni, lefölözöd, (már savanykás,),be a fagyoba addig mig majdnem kásás,majd szobahömérsékleten hagyod 2-3 órát, habverővel, görcs nélkül 1 liter 5 perc alatt kicsapódik, ez nekem ,0,4 kg volt. Jeges vízben többször átmostam, átgyurtam, és csak faltam, csak faltam a vajas kenyeret.
Tudom én, van sokféle, sok pénzért, meg csináltatni is lehet, csak nem olyan egyszerű... Pl. ez is jól néz ki: , Jó pár különböző méretű, formájú, függőleges, vagy vízszintes tengelyű, stb. vajköpülőt gyűjtöttem (képet), a megvalósítás még várat magára...
100 éve a kisüzemekben vízszintes tengelyen forgó, sokszög alakú, belül rögzített lapátokkal felszerelt tartályokban köpülték a vajat. A gravitáció ütköztette a tejszínt az edény egyenetlen falával é a lapátokkal, én is ilyet akarok valahogy készíteni.
Zsírosabb tej kell, inkább a szeparátort kellene rendbe hoznom. :| Lényeges, hogy tiszta kecsketejtermék maradjon, valaki pont ezért veszi.
Amúgy 4,25 literes üvegekben csináltam, tegnap bontás után az egyik üveg fele elfogyott, pedig mindenki csak megkóstolta, most van más étel is. :) Ha mondjuk egy nap csak joghurtos kenyeret eszünk, a 6 literes lábosból simán elfogy estig. Nem is értem, régen, mikor még vettük a féllityis Danone-okat, hogy a fenébe volt elég? Tudom már: nem volt elég. :D
Csak nem lettél gazdagabb egy jersey-vel? Télen csináltam én is savóvajat magyartarka tejéből, eleinte nagyon lelkesen. De aztán rájöttem, hogy kézzel köpülni elég fárasztó, ráadásul fél perc alatt elfogyott a végeredmény. (A kézi mixert, habverőt leégettem, nem bírta a strapát.) Állítólag dagasztógéppel is lehet, csak más keverőfejet kell rátenni. Még nem találtam meg a tuti megoldást.
Ha mindenáron bolti sűrűségűt akarsz, tegyél hozzá juh-, vagy bivalytejet, tejport vagy állományjavítót :-) Akkora mennyiségben altasd, ahogy felhasználjátok (pl. 720 ml-s üvegben), akkor sűrűbbnek tűnik, mert nem törik össze az alvadék, mint mikor egy lábosból kimered.
azt a k..vaaa...:):)......bár nekem mire megnő a jersey üszőm..ami még meg sem született..DDD..és akkor is csak fél jersey lesz......de majd jól megkóstolom kedves druszám a tiéd...:):)
Ha túl sokáig áll a tejünk, akkor érezni rajta enyhe mellékízt - talán mert semmiben sem tudom hermetikusan elzárni a hűtőtől, a tejhűtők meg 100 litertől indulnak -, úgyhogy jobb, ha frissből csináljuk. Azelőtt mindig rá kellett írni a sajt cetlijére, hogy reggeli vagy esti tejből készült-e, összeönteni meg nem volt szívem, hogy a friss tejet is elrontsam vele... :D
Én gyakran ötkor fekszem, kilenc-tízkor kelek. :D Oszt mindenki azt hiszi, hogy milyen rengeteget alszom, milyen lusta vagyok meg miegyéb.