Egyszerűen nem értem!!!!!!! Vagy nem tudok normálisan fogalmazni??? Te is, Viki is elferdíti a dolgokat. Mindkét CHN sajthoz alkalmazható mezofil tejsavtermelö kultúra. Keverési arányuktol és összetételűktól függ, hogy csak tejsavat, vagy azon kívül más savat is,íz és aromaanyagot, gázt stb termelnek, de ez komplice, lényeg a lényeg mindkettövel tudsz sajtot készíteni.
"Lehet, hogy a CHN-11-el tényleg jobban működne?"Írod, csak azt nem tudom hogy következtettél erre a válaszomból!
almaecetetes szitut nem hallottam még kecsiknél.De galamboknál és szárnyasoknál megfázásra tuti biztos.A neten minden gyógyszer be lehet rendelni igen korrekt áron fuvarral együtt.PL: http://vetpluspatika.unas.hu/spd/vetplus751083/Neostomosan_oldat_5_ml_ampulla
http://vetpluspatika.unas.hu/spd/vetplus429074/NeoTeSol_pulvis Ezeket szerezd be és már bízti kevesebb gondod lesz
Persze, hogy külön tartom, különben évente többször befedezné a lányokat...
Állatorvosra sincs pénzünk, még a kiszállása is sok, úgyhogy már két éve nem látta őket. :) Féreghajtani is kellett volna, de azt is ki kellett hagyni. (Gilisztaűző varádicsot kellene valahonnan szerezni...) Azt olvastam már több szaklapban is, hogy az almaecet etetése esetleg megoldás lehet hosszú távon is a tejelő állatoknál, mert szinte antibiotikumként hat a savasság miatt, majd beszerzek takarmány-almaecetet, csak el kell jutnom Budapestre hozzá.
Anyámat meg szerintem az életben nem győzöm meg, hogy az első húzást külön fejje, szóval érdekelne, pontosan mit okozhat a sajttal. Nem velem, eleddig hasmenés ettől nem lett - hanem a sajttal. :D
Szia nos ha viszont nem foglalkozol a tej minőséggel az nagy baj.Tejben a vér viszont még nagyobb baj hisz fertőzö is lehet a tej ami úgy tudom minimum hasmenés .A vér rögösödés viszont DR re tartozik egy vérvétellel megmond minden bajt .Sőt ha kell és olyan nagy a gyulladás rögösödés akkor némi oltás és meg is lehet oldani.
5 perc sarlózásnyit eszik a kecske egy nap? :D Hehe, én a baknak két borulásig megrakott nagytalicskányit szoktam kaszálni, az két napig elég neki. :DDD (A többiek legelnek... Kivitelezhetetlen volna, hogy mindnek kaszáljak, ahhoz már szekér kellene, meg kaszáló.)
Egyébként ha egy kecskének mondjuk gyulladt a tőgye, vagy bármilyen egyéb gyulladásos baktériumok kerülnek a tejbe, azok hogyan befolyásolják a pasztörizálatlan sajtkészítést, van ezzel valakinek tapasztalata?
Azért aggódom, mert a kecskéinknek tavasszal, választás után - pedig akkor még egy darabig napi 3-szor fejjük, épp ezért - néha kicsit begyullad a tőgye, véres lesz a tej. Addig abból nem csinálunk semmit, míg ki nem tisztul. (Mindet végig tőgyinfúziózni már nincs pénzünk, de egyszer megtettük, és következő évben ugyanúgy jelentkezett.) Hanem az egyik kecskénk tőgyében kis alvadt rögök tömítik el néha a kivezető nyílást, amit ki kell nyomni, ha megakad - tudtommal ez is egyfajta jele a dolognak.
Meg aztán elvileg egy egész nyomást külön kellene fejni az elejéből, hogy biztosan tiszta legyen a tej, de ezt édesanyám nem csinálja meg, mondván, ő nem fog ilyenekkel vacakolni, meg micsoda tejpazarlás. Úgyhogy lehet, hogy tiszta fertőzött a tej, mit tudom én... :D Kérdés, hogy ez lehet-e az oka valami anomáliának?
Szi én tudok kaszálni ha akarod kaszás tanfolyamot is indítok kevés befizetéssel.Csak annyit kérek hogy ne nekem keljen a sérülést fizetni meg a dokit.Jelentkezés itt Dobjuk már el kérem a sarlót !!!!!!!!Az a gyerekeknek valóóóóó halóóóó
Húúú nem is rossz ezt megküldöm énis a szomszédoknak azt mellékelek egy szapant kötelet is hátha nem tud rajzolni gyorsan akkor így legalább adok nekik egy plusz esléyt is .XDXDXDXDXD
Nekem is van 1ilyen kedves szomszédom, aki a kutyám miatt, szólt be! Én csak annyit mondtam neki, hogy bármit +tehet, csak legyen nála 1tiszta papír, amin +tervezi a menekülés útvonalát!
Nos nálunk a környéken a kecsi tejet úgy számoljuk ják ha nekem kéne vennem hogy.1l =300-500ig+oda vissza a busz 15km re 360 FT na így egy lityi tej 660-760 ig.Na mi is a drága??????????????Ha én eladóm és minden szabályt be akarnék tartani akkor max a tejet 150-250 vagy az alatt kéném adni na azt tuti hogy nem is adok el.A tehéntej háznál 1 l 150 ért megy több éve már .
Hát ettől paff vagyok. 350- ért eladod? Nagyon ügyi vagy, minden elismerésem. Tőlem 250- ért se viszik el. Az utcából jött egy néni, mondta, hogy a lányának venne, és ő kifizeti érte az az árat amiért a pléhboci autónál veszi a tejet, és akkor nem mondhatom neki, hogy nem adta meg az árát. Erre mondtam neki, hogy na ne mondja, ennek literjét nem adom oda 250 alatt, és az a minimum, ettől csak több lehet. Adtam neki 1 liter kóstolót(én marha). Azt mondta majd jön tejért, na azóta is jön. Aztán egy nem szoptatós anyuka is vitt volna a babának, de neki se tetszett az ára, meg hogy mégiscsak megkérdezte a védőnőt, és azt mondta neki, hogy nem javasolja. Hiába mondtam, meg mutattam neki mindenféle írást a netről, hogy a babáknak milyen jó mégsem kellett neki. Pedig én se tudtam egyik gyerekemet se szoptatni. A kisebbik a bolti 1,5- ös tejtől sose lakott jól. Na a kecsitejtől nem üvöltött éjszakánként. Nekem is mondta a védőnő, hogy nem szabad, de hadd döntsem el én, nekünk bevált. Próbálkoztam a fiam iskolájában is, mert az osztálytársai között vannak szénanáthások, de" inkább megvesszük a gyógyszert", hát akkor vegyék, etessék csak azt a sok mérget a gyerekkel. Az én páromnál teljesen bevált, mi azóta nem költünk allergia gyógyszerre. És a szomszéd bácsi meg tehet egy szivességet. Én akkor is szeretem őket, ha termelnek hasznot, ha nem....
Ne félj, ahol szomszédhoz közel tart az ember kecskét, ott nekik a három darab is sok, miért nem elég kettő címszóval. :D Nekünk 11 anyakecskénk van plusz a bak, hat eladásra váró gida, két ugyanekkora, idei növendék gödölye, akiket megtartunk, meg egy eladásra váró gödölye. Az összesen 12 nagy plusz kilenc kicsi, szerintem nem is sok, de azért mindig megjegyzik, hogy milyen sok a légy, mióta ezek itt vannak, meg micsoda trágyaszag van. Három darab nyolcezer Ft-os légyfogót tettem ki, a rendes állattelepeken is hemzsegnek a legyek, itt csak kevés van, de a szomszédnak már az is sok, ha 10 db. beszáll a házába. :D Trágya meg... Miért, milyen szag legyen, ahol állat van? És a kecsketrágya nem is olyan éktelen, örüljenek, hogy nem disznót tartunk. És 3 kecskének is ugyanilyen szaga volna, ugyanakkora trágyafelület volna alattuk.
ÓÓÓÓ igen megtenném csakhogy ahozz kéne az ötös lottó na azt akkor tuti .Igyis örülök hogy saját házban vok és ráadásul hogy mindenek elennére egy fillér tartozásunk sincs semerre.HÁLA AZ ÉGNEK
Na nálam a szitú dettó szomszédilag minek 5 gyerek mellé ennyi állat .Na azt neféd elővettem a az afödi betyáros szám aztata megemondtama neki mint az esőő manapság a födekneke.Naazt azóta kussol is nefiíd
Már megint szakad az eső! A múlt héten megkaptam a szomszédomtól a magamét kecske ügyileg. Minek nekünk ennyi ?(még csak 10 van). Felesleges ennyi, mert nem termel hasznot, mert ő kiszámolta, (csak azt nem tudom hogyan), hogy a párom fizije elmegy takarmányra + egyebekre. Nem értem csak akkor lehet állatot tartani, ha hasznot termel. Na ezzel nagyon tele van a hócipőm.... Na hagyjuk.. Szóval az lenne a kérdésem, hogy akkor most milyen oltót, és kultúrát rendeljek a kecsitejhez? Oltóból, úgy vettem le talán a CHM pluszt kellene? Vagy ne? És kultúra, csak egyszerű normális sajtot szeretnék, nem akarom túlragozni. Majd ha már jobban megy a dolog, akkor bonyolítok. Bocsika mindenkitől, ha hülyeségeket kérdeztem volna!
Na ne mondd, hogy fagyasztott tejszínből lehet csak vajat csinálni! Egy háztartási kézi mixer (habverő) nem bírja a terhelést, egy nagykonyhai cucc pedig min. 50-100 ezer Ft (használtan). Sovány kecsketejből még nem próbáltam sajtot csinálni, de kecskevajat már kerestek rajtam (sovány sajtot is). Valamit biztos ki lehetne hozni belőle. Ha mégse, marad a tehénvaj, tejszín, stb.
Köszönöm. Tehát sajtra jobb lett volna a CHN-11? Hehe, vásárláskor megkérdeztem, mi a különbség. "Hát, izé, nem sok, a 22 erössebb kissé." Mondom, jó, akkor legyen a 22-es... Még azt is mondtam, hogy sajtra kellene. Lehet, hogy helyettesített valaki? :D Azért is furcsálltam, mert néhány éve, mikor csak egy kis oltót rendeltünk, az ügyintéző még ajánlotta is a különböző kultúrákat, mit mihez. (Amúgy megnéztem az adatlapot, egy baciban el is térnek egymástól, bár nem tudom, magát az érést az mennyiben határozza meg.)
Persze nem Edamit akarok csinálni, hogyan is lehetne, de azért a gomolyasajtnál szeretnék tovább is jutni. :) A joghurtos sajt már egész jól sikerült, mindössze kicsit tényleg joghurtos, kenhetőbb állagú. De legalább félkemény sajt ízvilágú, és jól olvad sütve. Fogalmam sincs, a vajkultúrával miért nem működik, mit kellene változtatni, hogy ne legyen kemény, porhanyós izé. Már próbáltam mindenféleképp, itt csökkentettem a hőmérsékletet, ott rövidítettem az időt, már vagy egy tucat variációt kipróbáltam, az eredmény nem ugyanaz, de hasonlóan rossz. :S Ha ezt tudom, nem veszek 2000 literre valót a CHN-22-ből. Lehet, hogy a CHN-11-el tényleg jobban működne? Megpróbálom majd fele mennyiségű kultúrával, de most néhány joghurtos következik, hogy ne csak a kutyák járjanak jól...
(Olyat csinált már valaki, hogy vaj- és joghurtkultúrát vegyítve adott a tejhez a sajtnak? :D)
OFF Apropó kecsketej. Tud valaki adni egy egyszerű, használható kecsketejszappan receptet? Régóta keresem és nem találok sehol. Főleg NaOH és kókuszolaj beszerzése érdekelne még. Akár e-mailben is jöhet. ON
Különböző arányban vannak keverve a bacik, a kontinentálisnál az érést segítik elő, a 22 pedig aromaképző, intenzívebben savképző. Na nekem más a tapasztalatom, maximálisan segítökészek. Gauda,? Edámi,? Paranyica? Bár kihívás megcsinálni, nem ez a kecsketej világa, én úgy gondolom.
Nekem is van, de még nem bontottam föl, csak a sima joghurtot. A Chr. Hansen-féle (mosonmagyaróvári) van nekem is, a csomagban vettem egy Chy-Max Plus folyékony oltót, CHN-22 vajkultúrát, YC-X11 sima és ABY-1 probiotikus joghurtkultúrát is.
Megvallom, 14 óránál még nem néztem rá, csak úgy 16-20 óránál, akkor már jó szokott lenni, csak sűrűbb lehetne. De már abszolút fogyasztható.
Azt nézem, hogy a CHN-11 nevű kultúrát írják úgy, hogy elsősorban kontinentális sajtokhoz használatos, míg a CHN-22-höz írja, hogy "érlelési lyukas sajtféleségek" és vaj készítésére alkalmas. Mi a lényegi különbség? Mindkettőnél említi az Edamit és Goudát... Erre amúgy rákérdeztem a rendeléskor is, de sokmindent nem tudott mondani az MTKI-s emberke - nyilván csak az ügyfélszolgálatot kezelte... :|
Már sok leszek így ennyiszer egymás után, de hát nem egyszerre jutnak eszembe a dolgok. :)
Szóval az jutott eszembe, hogy vajon miért lehet az, hogy a javasolt idő letelte után (6 óra) a tej még olyan, mintha nem aludt volna semmit sem? És ezen az egy napi hűtés sem segít aztán. Ez is a sűrűséggel függ össze? Ha azonban még otthagyom másnapig az inkubátorban, végül kialakul a joghurtíz és sűrűbb is lesz. Pedig mindent előírás szerinti menyniségben és módon adok hozzá. 45 fokon szoktam beleszórni a kultúrát, tíz percig keverni még, aztán kitöltöm kifőzött, meleg befőttes üvegekbe, amiket beteszek a 43 fokos inkubátorba.
Ahm, szóval keverni is kell, ezt senki nem mondta. :D Azon kívül a többi stimmel... De akkor miért írta szakkönyv, hogy lehet a tejet tejszínnel dúsítani a joghurthoz? o.O
Nekem ahhoz kéne tejszín, hogy a kecskejoghurt sűrűbb legyen. Meg nem is tudom, a tej íze alig különbözik a tehéntejétől (kicsit édesebb), a tejszínben jobban érződne a különbség?
Jó az a tej, nem kell hozzá semmi adalék tejszín, az nem sűrítené, a tetején gyűlne fel. A technikádon változtass! Időigényes! Fazékban fel a tej a tűzhelyre, s keverni, keverni, keverni, ne hagyd bebörözödni. Ha nincs hőmérőd, amikor vastagon habos a tej, attól kezdve 25-30 percet még keverd. Ettől fog sűrűsödni.( tudod, mint a lekvár) Lehűteni csak ez után kell, persze közben néha még keverni.Jó melegen, 42-45 fokon kultúrázni, és e körül inkubálni.Ha a kultúrához javasolt idö letelik, rakd hűtóbe, ott még tovább keményedik. Legalább 24 óra hidegérlelés szükséges.