Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46701

Friss hal árak, Kelenföld-Városközpont

 

Előzmény: Boarhunter (46696)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46700

...a kacsamáj az van olyan finom, mint a liba...

Sőt! - sztem

 

Ma hideg grillezett húsok/zöldek a tegnapi céges buli hozadékaként,

holnap spare ribs a 7sternben :)

 

Előzmény: Mazsola0070 (46697)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46699

Soha eszembe nem jutna piacon venni ilyesmit, igaz mást se nagyon. 2-3 hete vettem Sparban libamájat, de korábban már vettem kacsamájat is. Nem tudnám megkülönböztetni őket.

 

Tegnap persze a hentesnél is sor volt, de nem álltam ba. Van a mélyhűtőben elég hús nem fogunk éhen halni a bezárt napokon.

Előzmény: Mazsola0070 (46697)
Caipi Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46698

Nem véletlenül rühellem a piacokat....

Előzmény: Mazsola0070 (46697)
Mazsola0070 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46697

Helyzetjelentés a libamájfrontról - 2018. karácsony előtt.

 

Neves fővárosi piac (inkább nem írom melyik, nehogy magukra ismerjenek, de egy cikk szerint ez a jellemző szinte minden helyen), baromfibolt sor.

 

1. árus: libamáj 14.000 Ft/kg, kacsamáj nincs (bízom benne, hogy ennyiért tényleg libamájat ad, ez már durva lenne átverésnek, viszont a horror ár miatt megyek tovább)

 

2. árus (közvetlenül a fenti árus mellett): libamáj 8.000 Ft/kg (más a színe, mint az előzőé, valószínűleg kacsamáj, az árus szemrebbenés nélkül mondja, hogy ez tényleg libamáj. Amikor megkérdezem, hogy akkor hogyan tudja 6000 Ft-tal olcsóbban adni, mint a szomszédja, enyhe zavar a rendszerben, árus somolyog, rájött, hogy nem sikerült átvernie.)

 

3. árus: ő "kacsalibamájat" árul (tényleg ez volt kiírva, valószínűleg egy új állatfajta lehet, a pesti hülyevevőknek tenyésztett libamájú kacsa:) )

Ez is 9000 Ft/kg, gondolom ez az óvatosabb árus, ő is adja a kacsamájat libamájnak, de ha lebukik (netán jönnek a fogyasztóvédők), lehessen mutatni a kiírásra, hogy "há kéremszépen oda van írva, hogy kacsa".

 

Feladtam, iránya SPAR. Gyönyörű fóliázott kacsamáj (kb. úgy néz ki, mint a 14.000 Ft-ért árult libamáj), 6.200 Ft/kg-ért. Libamáj nincs. Végül ezt vettem meg.

 

Korábban írtátok, hogy a kacsamáj az van olyan finom, mint a liba. 

 

Akkor már csak azt nem értem, hogy miért van ez a hatalmas árkülönbség, illetve az árusok miért csinálják Karácsony előtt ezt az össznépi átverést, hogy libamájnak hazudják a kacsamájat. 

Boarhunter Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46696

A 4500/kg a filére az reális, a forgalomba kerülő 3-4kg-os harcsák kihozatala elég rossz.

Előzmény: nagypapi51 (46695)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.20 0 0 46695

:)

Sajnos nincs Akasztó környéki ismerős, aki rendszeresen jön a nagyfaluba, így kénytelen vagyok hyperben venni a harcsafilét ~4500 HUF/kg.

 

Előzmény: Boarhunter (46694)
Boarhunter Creative Commons License 2018.12.19 -1 1 46694

Ne faluhelyezzünk kérem...

Amit írtam, az élő, egész hal ára de még a filé sincs 4000.

Kaposvár, Nagyatád. De most néztem, Akasztón is 2980 a tisztított harcsa. https://halascsarda.hu/csarda/halbolt

Lehet, a fővárosból nézve "faluhely" de innen nézve viszont kabbe... :-)

Előzmény: homerx (46692)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46693
homerx Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46692

faluhelyen lehet, de a bosnyakon 6900 a harcsa.

Előzmény: Boarhunter (46681)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.19 0 1 46691

Főzzél egy jó kocsonyát, nem árt bele a borjúcsont, a végén lezsírozod, hagyod leülepedni, és amikor már csak meleg, finom szűrőn leszűröd, belekeversz egy kissé felvert tojásfehérjét, és addig melegíted óvatosan, amíg a hab apró csomókká áll össze, az idő alatt összeszedi a maradék üledéket.

(a nyelv főzővizével nem foglalkoznék, ill. jó alaplé vmihez)

Ha jó erős kocsonyád van, zselatinra semmi szükség)

Előzmény: Pierr_Kardán (46690)
Pierr_Kardán Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46690

Holnap aszpikot fogok főzni, hogy az otthon főtt marhanyelvet aszpikban tudjam tálalni. Illetve csak szeretnék főzni, még sosem készítettem aszpikot és az interneten utána olvasva kicsit elbizonytalanodtam.

 

Aki készített már aszpikot (és objektíven nézve is elfogadható lett az eredmény) az adhatna nekem néhány tanácsot.

 

Egyes helyeken azt olvastam, hogy a nyelv főzőlevébe (szűrés és tisztítás után) bele kell keverni a feloldott zselatint és egybe kell forralni. Máshol meg azt olvasom, hogy a zselatint nem szabad forralni, mert elveszti a szilárduló képességét.

 

Kinek hogyan sikerült szép tiszta és kemény aszpikot készíteni?

ZsuR Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46689

Ma rakott karfiol... fo fogasnak, valami sult csirke maradekkal...

Caipi Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46688

Én azóta eszem vadlazacot, mióta láttam egy műsort arról, hogy hogyan lehet kiválasztani színkerékből, hogy milyen színű legyen a (normál) lazac. :)

De én sem fanatikusan, ha nem kapnék vadat, jöhetne a sima, különösebben nem érdekel.

Előzmény: nagypapi51 (46685)
Caipi Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46687

Én ugye mindig a 250 grammos mélyhűtött vadlazacfilét használom, ami 1.000 Ft, néha 800-ra leértékelve. TESCO / Lidl / ALDI beszerzési források, de az utóbbi nem olyan jó állagú.

És mi nem a köretből eszünk többet, hanem egyszerűen elég - egyikünk sem szeret sokat enni, és én a maradékokat sem szeretem egyáltalán. (Anyámnál sem volt soha.) Egy ideig próbálkoztunk azzal, hogy kibontottam egy 2. csomagot, és a két filéből az egyiket szintén felhasználtam, és DN kettő(nyi)t kapott, de sokallta. Úgyhogy maradt az egy csomag. Húsból is 30 dekát használok csak, akármilyen is.  

Amúgy akár a kollégáim között, akár a boltokban a többieket körbenézve határozottan tudom, hogy drágább és/vagy minőségibb dolgokat vásárolva sokkal kevesebbet költünk ételre, mint az átlagmagyar. :)

Előzmény: nagypapi51 (46683)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46686

...mindig levágatom a bőrét, mert azt mindketten utáljuk...

Ezentúl kérd el a bőrt is, és tedd nekem el a fagyasztóba, mi imádjuk :)

Előzmény: Boszorka (46684)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46685

Ez nem tudomány, a vad húsa kicsit sötétebb, és tömörebb, de vaktesztben elvéreznék, ha meg kéne mondani, melyik a melyik.

 

Előzmény: Boszorka (46684)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46684

Szerencsére nem tudományosan étkezem, így nekem mindegy, hogy vad-e vagy szelid a lazac. IKEA-nak van nagyon jó lazaca, bőr nélkül. Ma fogom az utolsó zsákmányból maradt 2 darabot megcsinálni. Ha máshol veszem, Spar vagy halas üzlet itt nálunk, mindig levágatom a bőrét, mert azt mindketten útáljuk. Szóval ha bőrt akarsz, akkor az IKEA-ba nem vegyél lazacot!

Előzmény: nagypapi51 (46683)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46683

Vadlazacot itthon én még csak füstöltet láttam, frisset nem. (Fishmongernél valszeg van ilyen is)

Bőrös filét vagy Aldiban, vagy Auchanban szoktam venni, lejárat előtt 2 nappal lenyomják 50%-kal, így a 300g-os darab 6-700 HUf.

2 személyre ez sztem a megfizethető kategóriába esik, étteremben ez egy nullával több.

Előzmény: H_G (46682)
H_G Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46682

Pláne vadlazacról volt szó, az 6000/kg.

 

Boarhunter Creative Commons License 2018.12.19 0 0 46681

Harcsa 2000-2500, csuka talán 1500/kg. Azért ez alatta van a lazacnak...

Előzmény: homerx (46671)
homerx Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46680

ok, tiszta sor, a korosben is rengeteg volt/van. mar gyerekkoromban ez volt a legtobben foghato hal. egy idoben sogorommal mar nagyuzemben nyuztuk. nekem bejon.

Előzmény: öreg_néne_b (46678)
beetee Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46679

Paprikásnak is jó, de mióta elaprózódott, azóta pucolja a fene...

Előzmény: homerx (46677)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46678

Egy időben a Tisza-tavon "sörösüvegnyi" törpét lehetett fogni, de nem sokat. Ahol sok van, ott meg aprók.

Előzmény: homerx (46677)
homerx Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46677

en csak paprikas lisztben sutve szeretem. annak szerintem nsgyon jo, nekem izlik. masba nem hiszem, hogy beletennem.

Előzmény: öreg_néne_b (46676)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46676

Halászlébe pont nem való a törpe. A levet deríti, húslevesszerűen tiszta lesz a lé, az aljára meg kiül a zacc.

Előzmény: evodia2010 (46675)
evodia2010 Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46675

Szemét egy hal, de van ahol nagyra becsülik az íze miatt pl. halászlé alapba.

Nyúzás filézés esetén nem sok marad belőle, én hozzá nem kezdenék. Valami horgász ajándék?...

Előzmény: nagypapi51 (46665)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46674

Lehet, hogy lehet. Egyszer próbáltam fagyasztottat, egyszer pedig a Budagyöngyében lévő halas esküdött meg, hogy vigyem mert nagyon finom. Többet nem próbálkozom. :-(

Előzmény: H_G (46672)
ZsuR Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46673

Ma foztem... bolti grill csirke - rizibizi es sult edeskrumpli... 

H_G Creative Commons License 2018.12.18 0 0 46672

Lehet itthon is jót kapni belőle! Az Intersparunkban eddig 3 márkával találkoztam és abból egy jó volt. (De nem tudom a nevét fejből.) Bár ha az a magyarázat, a hazai ponty mintájára, hogy a túl zsírosakat szűk halastóban (rizsföldön?) nevelik, a finomakat viszont halásszák a szennyezett Mekongból, akkor lehet, hogy a rosszabb a jobb :/

 

Előzmény: Boszorka (46669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!