Soha eszembe nem jutna piacon venni ilyesmit, igaz mást se nagyon. 2-3 hete vettem Sparban libamájat, de korábban már vettem kacsamájat is. Nem tudnám megkülönböztetni őket.
Tegnap persze a hentesnél is sor volt, de nem álltam ba. Van a mélyhűtőben elég hús nem fogunk éhen halni a bezárt napokon.
Helyzetjelentés a libamájfrontról - 2018. karácsony előtt.
Neves fővárosi piac (inkább nem írom melyik, nehogy magukra ismerjenek, de egy cikk szerint ez a jellemző szinte minden helyen), baromfibolt sor.
1. árus: libamáj 14.000 Ft/kg, kacsamáj nincs (bízom benne, hogy ennyiért tényleg libamájat ad, ez már durva lenne átverésnek, viszont a horror ár miatt megyek tovább)
2. árus (közvetlenül a fenti árus mellett): libamáj 8.000 Ft/kg (más a színe, mint az előzőé, valószínűleg kacsamáj, az árus szemrebbenés nélkül mondja, hogy ez tényleg libamáj. Amikor megkérdezem, hogy akkor hogyan tudja 6000 Ft-tal olcsóbban adni, mint a szomszédja, enyhe zavar a rendszerben, árus somolyog, rájött, hogy nem sikerült átvernie.)
3. árus: ő "kacsalibamájat" árul (tényleg ez volt kiírva, valószínűleg egy új állatfajta lehet, a pesti hülyevevőknek tenyésztett libamájú kacsa:) )
Ez is 9000 Ft/kg, gondolom ez az óvatosabb árus, ő is adja a kacsamájat libamájnak, de ha lebukik (netán jönnek a fogyasztóvédők), lehessen mutatni a kiírásra, hogy "há kéremszépen oda van írva, hogy kacsa".
Feladtam, iránya SPAR. Gyönyörű fóliázott kacsamáj (kb. úgy néz ki, mint a 14.000 Ft-ért árult libamáj), 6.200 Ft/kg-ért. Libamáj nincs. Végül ezt vettem meg.
Korábban írtátok, hogy a kacsamáj az van olyan finom, mint a liba.
Akkor már csak azt nem értem, hogy miért van ez a hatalmas árkülönbség, illetve az árusok miért csinálják Karácsony előtt ezt az össznépi átverést, hogy libamájnak hazudják a kacsamájat.
Főzzél egy jó kocsonyát, nem árt bele a borjúcsont, a végén lezsírozod, hagyod leülepedni, és amikor már csak meleg, finom szűrőn leszűröd, belekeversz egy kissé felvert tojásfehérjét, és addig melegíted óvatosan, amíg a hab apró csomókká áll össze, az idő alatt összeszedi a maradék üledéket.
(a nyelv főzővizével nem foglalkoznék, ill. jó alaplé vmihez)
Ha jó erős kocsonyád van, zselatinra semmi szükség)
Holnap aszpikot fogok főzni, hogy az otthon főtt marhanyelvet aszpikban tudjam tálalni. Illetve csak szeretnék főzni, még sosem készítettem aszpikot és az interneten utána olvasva kicsit elbizonytalanodtam.
Aki készített már aszpikot (és objektíven nézve is elfogadható lett az eredmény) az adhatna nekem néhány tanácsot.
Egyes helyeken azt olvastam, hogy a nyelv főzőlevébe (szűrés és tisztítás után) bele kell keverni a feloldott zselatint és egybe kell forralni. Máshol meg azt olvasom, hogy a zselatint nem szabad forralni, mert elveszti a szilárduló képességét.
Kinek hogyan sikerült szép tiszta és kemény aszpikot készíteni?
Én ugye mindig a 250 grammos mélyhűtött vadlazacfilét használom, ami 1.000 Ft, néha 800-ra leértékelve. TESCO / Lidl / ALDI beszerzési források, de az utóbbi nem olyan jó állagú.
És mi nem a köretből eszünk többet, hanem egyszerűen elég - egyikünk sem szeret sokat enni, és én a maradékokat sem szeretem egyáltalán. (Anyámnál sem volt soha.) Egy ideig próbálkoztunk azzal, hogy kibontottam egy 2. csomagot, és a két filéből az egyiket szintén felhasználtam, és DN kettő(nyi)t kapott, de sokallta. Úgyhogy maradt az egy csomag. Húsból is 30 dekát használok csak, akármilyen is.
Amúgy akár a kollégáim között, akár a boltokban a többieket körbenézve határozottan tudom, hogy drágább és/vagy minőségibb dolgokat vásárolva sokkal kevesebbet költünk ételre, mint az átlagmagyar. :)
Szerencsére nem tudományosan étkezem, így nekem mindegy, hogy vad-e vagy szelid a lazac. IKEA-nak van nagyon jó lazaca, bőr nélkül. Ma fogom az utolsó zsákmányból maradt 2 darabot megcsinálni. Ha máshol veszem, Spar vagy halas üzlet itt nálunk, mindig levágatom a bőrét, mert azt mindketten útáljuk. Szóval ha bőrt akarsz, akkor az IKEA-ba nem vegyél lazacot!
ok, tiszta sor, a korosben is rengeteg volt/van. mar gyerekkoromban ez volt a legtobben foghato hal. egy idoben sogorommal mar nagyuzemben nyuztuk. nekem bejon.
Lehet, hogy lehet. Egyszer próbáltam fagyasztottat, egyszer pedig a Budagyöngyében lévő halas esküdött meg, hogy vigyem mert nagyon finom. Többet nem próbálkozom. :-(
Lehet itthon is jót kapni belőle! Az Intersparunkban eddig 3 márkával találkoztam és abból egy jó volt. (De nem tudom a nevét fejből.) Bár ha az a magyarázat, a hazai ponty mintájára, hogy a túl zsírosakat szűk halastóban (rizsföldön?) nevelik, a finomakat viszont halásszák a szennyezett Mekongból, akkor lehet, hogy a rosszabb a jobb :/