Keresés

Részletes keresés

losangeles7 Creative Commons License 2008.03.13 0 0 778

Sziasztok,

 

en uj vagyok ezen a forumon, es amerikaban elek.  nem magam miatt irok ide, hanem a hugom miatt, akinek a pajzsmirigyevel most talaltak problemat, pontosabban a tsh erteke 8 felett van... az orvos L-Thyroxin gyogyszert irt fel ra...

ami a szintetikus thyroxin..

itt amerikaban ugy alltalaban nincsen nagyon jo hire a szintetikus pajzsmirigynek (thyroxinnak), es legyre tobb orvos a "termeszetes" pajzsmirigyet irja fel, ami Armour Thyroid, vagy Nature Thyroid neven ismert, es a malac pajzsmirigyebol van kivonva.  a szintetikussal szemben ez T3 es T4 hormont is tartalmaz.. a szintetikus csak T4-et..

a kerdesem, hogy van e magyarorszagon ilyen "gyogyszer" esetleg mas neven...

koszonom elore!

Classic Girl Creative Commons License 2008.03.11 0 0 777
ja nem nem. kihagytam a c betut. :)

50 micogramot veszek. :)

remelem nem kerik meg hogy haromnegyedet szedjek, mert igy is bajom van elvagni a 100 mcg gyogyszert. olyan kicsi. :)
Előzmény: Zitka (776)
Zitka Creative Commons License 2008.03.05 0 0 776

A 29,6 elég magas. :-(

Itt Mo-on (ha jól emlékszem) 0,3 - 4,6-ig van a normális tartomány.

Nekem kezelés előtt 15 körül volt, most 100 microgrammot kapok L-Thyroxinból. Szintén Hashimoto.

A 0,5 mg-os gyógyszered 500 microgrammnak felel meg. Ez első látásra rengeteg, de persze nem akarok beleszólni az orvosod szakvéleményébe.

Egyből ezt az óriási adagot kellene beszedned?

Én 50 microgrammal kezdtem, de azt is fokozatosan felépítve. Tehát kb. két hétig egy felet (25 micr.g-t), aztán további két hétig háromnegyedet, és aztán már 50-et.

Előzmény: Classic Girl (775)
Classic Girl Creative Commons License 2008.03.04 0 0 775
sziasztok

en meg uj vagyok ebben a temaban.

tudom a TSH szint normalis 0.1 es 5 kozott (attol fugg milyen orszag..itt az usaban ez a normalis). nekem 29.6 a TSH szintem. szimptomom nincs, csak kicsit megduzzadt pajzsmirigy. ez a 29.6 ez mennyire magas? most kaptam 0.5 mg syntroidot ra.

meg nem erzem at a fontossagat a szamoknak. fogalmam sincs hogy a 29.6 az magas e, vagy nagyon magas, vagy alacsony...

koszi a segitseget

ps: hashimotoval diagnosztizaltak, van ellenanyagom a parjzsmirigy ellen.


szasszo Creative Commons License 2008.03.03 0 0 774

A Revalidot nem ismerem, de úgy rémlik, ez valami vitaminos-gyógynövényes készítmény, ilyesmivel biztos nem tudsz bezavarni a kezelésedbe, szóval ha egyébként hatékonynak tartod, szerintem szedjed csak. Ha korábban nem voltak ilyen panaszaid, tényleg lehet, hoyg átmentél kicsit alulműködőbe, és attól van. Ez néhányszor nálam is előfordult, és jól megszenvedtem, mert nekem meg a lelki tünetekből (depis-tétó) jutott ki. Ilyenkor érdemes lenne mielőbb kontrollra menni, hogy lehessen korrigálni a gyógyszeradagodat (nekem egy idő után már érzésre is ment, és fel is voltam hatalmazva rá, mert megbízhatóan működtek az észlelőreceptoraim).

Az izotóppal kapcsolatos ellenérzéseidet és kételyeidet teljes mértékben meg tudom érteni - szerintem is érdemes kitartanod amellett, hogy amíg egy csepp esély van a gyógyszertől meggyógyulni, addig ezt az esélyt meg kell adni (persze szigorúan csak ha nincs valami határozott ellenjavallat). Ezzel az egésszel kapcsolatban délelőtt írtam ide egy jó hosszú eszemfuttatást, a tapasztalataimat és a véleményemet, de talán a sors akarta úgy, hogy mire a végére értem (jó hosszan elbabráltam vele), az egész elszállt, úgyhogy most mindenki megkímélődött tőlem. Azért egyszer megvitathatnánk ezt, meg jó lenne, ha alulműködő társaink is vélményt nyilvánítanának: van-e tényleg okunk aggódni az alulműködéstől (teszem hozzá, az orvosi álláspont ellenére, mely szerint az alulműködés maga a fáklyás menet). Én ugyanis olyan dolgoktól tartok, amelyek laborértékekkel nem mérhetők: tuti bizti, hogy testileg-lelkileg pont ugyanolyan leszek én is és az életminőségem is, mint azelőtt? Semmi kis depi, semmi lassúbbodás, semmi hízás, tompaság, bőrszárazság stb? Az orvosok az ilyen apróságokról szeretnek megfeledkezni, sőt szerintem az ilyen nem kézzel fogható panaszok el sem jutnak hozzájuk: a hormonérték jó, a gyógyszer természetes anyagokat tartalmaz, adagolni jól lehet - hát mi lehet itt még gond? Azt csak mi betegek tapasztaljuk, hogy a hormonok mi minden hihetetlen finom kis dologért felelősek, és hogy mindannyiunknál milyen más és más jelenségekbe zavarnak be teljesen egyedi módon.

Előzmény: Gabcsy42 (773)
Gabcsy42 Creative Commons License 2008.03.02 0 0 773
A lötyinek semmi íze nincs. Mintha innál egy deci vizet.
A mérésekkel kapcsolatban nem tudom miért van egyik helyen így, a másikon úgy. Minden esetre azt nem értem, hogy a mérés után rögtön hogy kaphatja valaki a kezelést, mert én úgy tudom, hogy az eredmények tükrében rendelik a dózist. Tehát az ott, ahova én járok nem áll kapásból rendelkezésre.
Egyébként azért álltam közel az izotóp kezeléshez, mert nagyon vakaróztam. Az nem simán bőrszárazság volt, hanem allergia szerű viszketés, másfél hétig folyamatosan vakaróztam. De mire a vizsgálat végére értem egyik napról a másikra elmúlt. Igy kértem az orvosomat hagy szedjem inkább a gyógyszert tovább, hiszen már nincs panaszom. Megértette és "belenyugodott". Az izotóppal kapcsolatban nem tudom legyőzni az ellenérzéseimet. Pontosan az alulműködés kockázata és a sugárzó állapottal kapcsolatos kételyeimre senki nem tudott eddig megnyugtató választ adni.
A következő kontrollnál január elején a hormonszintem is teljesen jó volt. Tök boldog voltam, hogy igazam lett és gyógyszerrel is meg fogok tudni gyógyulni. Februári kontrollon egy kicsit rosszabb lett az eredményem, de ennek ellenére bizakodó leszek!
Egyébként a hajam nekem nem hullott akkor amikor ezerrel túlműködtem. A bőröm sem volt száraz. Ez most, néhány hete alakult ki. Alulműködő tüneteim vannak, mert csökkent a hormonszintem?
Ki tudja hány év alatt alakult ki ez az egész és csak akkor vettem észre, amikor már komoly baj volt? És akkor is még küldözgetett a háziorvos heteken keresztül ide-oda, csak pajzsmirigy dokihoz nem. Pedig az anyunak is volt és én mondtam is.
Szerinted Revalid kapszulát merjek szedni a hajhullás miatt?
Kíváncsi vagyok nálad hogy megy majd a vizsgálat és mekkora dózist fogsz kapni?

Előzmény: szasszo (772)
szasszo Creative Commons License 2008.02.29 0 0 772

Gabcsy, a hajhullás és nagyon erős, viszkető bőrszárazság - bár inkább az alulműködés tipikus jelei - nálam a túlmőködés következményei voltak, és amikor rendeződött a hormonszintem (illetve már amikor elkezdett javulni), ez is elmúlt. Lehet, hogy nálad is ez van, bár írtátok néhányan, hogy a gyógyszertől is viszkettetek. Abból, amit írtál, gyanítom, hogy a négy hónapod dacára már egész komoly előzményeken vagy túl: hogy és miért kerültél decemberben izotópközelbe? És aztán hogyhogy menet közben gondoltad meg magad?

Most elgondolkodtattál, hogy talán nálam is fognak menet közben mérni, csak ezt nem említette az orvos? Már az is furcsa, hogy valaki más meg két egymást követő napi mérést említett, ami után azonnal kapta az izotópot. Hát, ezt nem teljesen értem, de valahogy ez a része nem is izgat különösebben: ez pusztán technikai kérdés, ami majd kiderül nemsokára, ami meg izgat, arra úgysem kapok választ. Én is megpróbálok pozitív lenni (még ha az előző mondatom nem is hangzott úgy): nekem most már ebből a helyzetből kell kihoznom a legjobbat. Ez pontosabban azt jelenti, hogy szeretném elkerülni az alulműködést. A lötyi egyébként mennyire vacak?

Előzmény: Gabcsy42 (771)
Gabcsy42 Creative Commons License 2008.02.29 0 0 771
Pontosan most nem is tudom, de március közepe táján megyek legközelebb kontrollra. A közérzetem egyébként jó, bár van néhány dolog ami zavar. Hajhullás és bőrszárazság elég zavaró és nem igazán tudom, hogy a gyógyszer mellékhatása vagy a hormonszint alakulása okozza. Igyekszem nem foglalkozni a betegségemmel, pozitívan élni életemet, örülni annak ami van, egyszóval adok magamnak időt és bizakodok.
Nekem decemberben már volt ilyen dózis bemérésem, csak aztán nem voltam hajlandó lenyelni az izotóp kapszulát. Nálam az úgy történt, hogy egy reggel megittuk a lötyit és 3 napon keresztük mértek. 1-6-24-48 óra múlva, ha jól emlékszem.
Majd mesélj légyszi a veled történtekről. Előre is köszi!

Előzmény: szasszo (770)
szasszo Creative Commons License 2008.02.28 0 0 770
Tegnap jártam az orvosnál, és beindítottuk a gépezetet: másfél hét múlva megyek a löttyivásra, amit egy héttel később mérnek be, és annak alapján számítják ki a dózist. Ha jól kalkulálok, és minden a tervek szerint megy, Húsvét körül túlleszek rajta. Őszintén szólva semmi mást nem beszéltünk meg, csak ezeket a konkrétumokat: amit a beavatkozásról tudok, azt innen a fórumból tudtam meg. A kételyeimet, fenntartásaimat meg most már igyekszem félretenni, hiszen döntöttem, most már ezt kell elfogadnom. Lzsuzse tapasztalataira azért kíváncsi lettem volna (azt hiszem, ő az, aki nemrégiben esett át ezen), de mostanában nem jelentkezett itt. Te Gabcsy mikor mégy legközelebb kontrollra? És hogyan alakul a közérzeted?
Előzmény: Gabcsy42 (769)
Gabcsy42 Creative Commons License 2008.02.28 0 0 769
szasszo! Kíváncsi vagyok a fejleményekre, mit intéztél a dokinál?
Előzmény: szasszo (766)
szasszo Creative Commons License 2008.02.25 0 0 768
Alulműködésben nem vagyok otthon, a Basedow-kór autoimmun eredetű túlműködés: az immunrendszer valamilyen ismeretlen oknál fogva kártékony, veszélyes elemként azonosítja be a pajzsmirigyet, és ellenanyagot termel ellene (mint mondjuk az influenzavírus ellen), az a szegény megtámadott pajzsmirigy meg erre nekiáll küzdeni a fennmaradásáért, és csak termel, termel - hát nagyon vulgárisan és persze biztos nagyon szakszerűtlenül, de talán lényegileg valahogy így van tudtommal. Alulműködésről hallottam olyat, hogy a fenti folyamat eredményeként a pajzsmirigy egyszercsak kiég, már nem bírja tovább a strapát, és akkor áll elő az alulműködés - de erre végképp nem mernék mérget venni, nem néztem utána.
Előzmény: Törölt nick (767)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.25 0 0 767

szasszo

 

lehet h nalam van kepzavar, de ezt irod ~ Én arra az autoimmun folyamatra gondoltam, ami a pajzsmirigyellenes anyagokat termeli és ezt az egészet kiváltja, legalábbis a Basedow-kórnál így van ~

 

az autoimmun ellenmukodes nem alulmukodes egyik vallfaja? legalabbis nekem azt mondtak, nekem ez van.

 

a Basedow kor az alul v tulmukodes egyik eloidezoje?

 

koszi

dami

Előzmény: szasszo (766)
szasszo Creative Commons License 2008.02.25 0 0 766

Gabcsy, hát így már más a kép: a TSH-nak szintén helyre kellene állnia a Methotyrintől, legalábbis nálam minden hormoneredmény rendeződött. Én arra az autoimmun folyamatra gondoltam, ami a pajzsmirigyellenes anyagokat termeli és ezt az egészet kiváltja, legalábbis a Basedow-kórnál így van (a laboreredményen Anti-TPO meg még valami hasonló, ezt nálam csak ritkán nézték, de ezen is jól látszik a tendencia); végső soron ez a felelős mindenért, na és ez az, amivel valóban egyáltalán nem foglalkozik egyik fajta kezelés sem, valószínűleg nem is sokat tud róla az orvostudomány.

Én, úgy néz ki, bevállalom az izotópkezelést, bár holnap  tudok majd biztosabbat, mert akkor megyek az orvoshoz. Hogy miért: ez hosszú, 6 év története - lényeg, hogy ezalatt be kellett már látnom, hogy hiába akarok valósan meggyógyulni, és nemcsak likvidáltatni egy részemet, ez nem jött össze, hiába az életmódváltás, a lelki nagytakarítás, a természetgyógyász és persze a folyamatos orvosi kezelés. Nem tudhatom, hogy az egyéb egészségproblémáimat nem ez okozza-e, vagy hogy hosszú távon nem károsodik-e mondjuk a szívem vagy bármi más, meg hát azért csak nem százszázalékos így sem a testi, sem a pszichés állapotom - 6 év alatt mi mindent mulasztottam már el emiatt az életemben... Ugyanakkor persze pont ugyanezektől félek az esetleges alulműködés következményeként, ezért halogattam idáig. Hát, neked nem tudok semmi okosat mondani, mert másként alakul a kórtörténeted, mint az enyém, de szerintem próbáld rávenni az orvosodat, hogy beszélje meg veled a dolgokat, és hátha nem kell máris feladni a gyógyszeres kezelés lehetőségét.

Előzmény: Gabcsy42 (765)
Gabcsy42 Creative Commons License 2008.02.21 0 0 765
Köszi Kedves szasszo a válaszod!
Visszább olvastam és érzésre ugyanazon kételyek fogalmazódnak meg bennem az izotóppal kapcsolatban, mint neked.
Pl. nem értem miért nem foglalkoznak a "háttérben zajló folyamatokkal". Az én TSH szintem 0,001 (ami ugye nagyon alacsony) de mivel szedem a Metothyrint a FT-m nagyjából jó. (hol jobb, hol rosszabb)
TSH-val nem kellene foglalkozni? Én ilyen vagyok és így is maradok? Ha engedem előlik a pajzsmirigyem egy részét izotóppal, oszt jólvan? Akkor tényleg nem lesz ami túlműködjön, de miért alakult ez így?
Lehet, hogy nagy butaságokat kérdezek, de tényleg nem értem. Vagy ha ezek oda-vissza ható dolgok, akkor a TSH szintem miért nem javul? Nálad hogy van ez?
Mint olvasom te bevállalod az izotópos kezelést. Megkérdezhetem mivel győztek meg?

Előzmény: szasszo (764)
szasszo Creative Commons License 2008.02.21 0 0 764
Gabcsy, négy hónap gyógyszerszedés után én anno már valóban a fél tablettánál jártam, sőt próbaként meg is próbáltuk kihagyni a gyógyszert, szóval lehet, hogy ez a szokásos forgatókönyv, s emiatt nem túl derűlátó az orvosod - ugyanakkor az is tény, hogy bár kezdettől jól reagáltam a Methotyrinre, 6 év alatt sem gyógyultam meg tőle. Szóval csak azt akarom mondani, hogy szerintem ilyenkor jósolni nem lehet előre, bár biztos az orvosok tapasztalatból sejtik a tendenciákat. Úgy tudom egyébként, hogy ha nincs más bezavaró körülmény, azt az egy évnyi sanszot általában meg szokták adni a gyógyszerszedésnek, hátha attól helyreáll végleg a hormonműködés, s utána teljesen gyógyult lesz az illető - tudtommal ez az esetek egy (talán nagyobb) részében be is jön. A jódizotópos kezelés másféle elven működik és mást céloz meg, tulajdonképpen egy véglegesnek szánt beavatkozás: kisdózisú sugárzással elölik a pajzsmirigy egy részét, ezért az a továbbiakban nem tud annyi hormont termelni, bármennyire is készteti őt a (gondolom, továbbra is túlműködő) rendszer (hogy ez a háttérfolyamat idővel hogyan alakul, azt nem tudom). Ez mint eljárás a lényegét tekintve a műtéttel hozható párhuzamba, s normál esetben a betegnek fel is kínálják a kettő közti választás lehetőségét, ezt azért nem árt, ha tudod. És azt is, hogy mindkettőnek lehet következménye életre szóló alulműködés, ami viszont állítólag jól kezelhető állapot. És azt sem árt tudni, hogy az izotópkezeléssel kapcsolatban nagyon megoszlanak az álláspontok: Amerikában nagyon régóta ez a bevett módszer, nálunk viszont vannak orvosok, akik szerint ennek egyéb káros hatásai is lehetnek, és ezért például fiatal nőknek nem szívesen adják, egyesek senkinek nem javasolják, mások szerint viszont teljességgel veszélytelen, és mindenképpen előnyösebb, mint a műtét. Úgy látom, az utóbbi időben ez utóbbi álláspont van nálunk is terjedőben. Állítólag hosszútávon (éveken-évtizedeken keresztül) a gyógyszerszedés meg persze a nem rendezett túlműködés is kártékony, de persze 4 hónapnál (ha a leletek rendben vannak) ettől még nem kell tartani. Szóval azért járd körbe a témát, és az orvosodat is kérdezed meg, pontosan miért nem tartja jónak a gyógyszeres kezelést. Esetleg más orvossal is érdemes konzultálni.
Előzmény: Gabcsy42 (763)
Gabcsy42 Creative Commons License 2008.02.16 0 0 763
Én is a Metothyrin szedésének abban a fázisában kezdtem el írtózatos módon vakarózni, de elmúlt. Kb. másfél hét volt borzalmas. Lehet, hogy nálad is ez van.
Az én dokim akkor azt mondta, hogy izotópos kezelés kell, ha nem bírom a gyógyszert, de mivel a viszketés elmúlt maradtam inkább a bogyónál.
Segítsetek viszont nekem abban, hogy mi szól a gyógyszer ellen az izotóppal szemben?
Azért kérdezem, mert most egy kicsit rosszabb lett a leletem és újra az izotópos kezelésen kellene gondolkodnom a doki szerint. Másfél tablettára emelte a napi egyet, de azt mondta, hogy 4 hónapos gyógyszer szedés után már a félnél kellene járnunk.
Help me!!!
Előzmény: poroszkálók (762)
poroszkálók Creative Commons License 2008.02.13 0 0 762
Szedem a metothyrin, kb a 60. tabletta után (napi3x1) viszkető piros foltok, hurkák jelentek meg. A háziorvos szerint nem gyógyszerallergia, mert az hamarább jött volna ki. Az endo-orvosom elérhetetlen. Mit csináljak?  A vakarózás kezd sebessé tenni. Köszönettel választ lehetőség szerint: bxtse@chello.hu-ra kérekszépen.
szasszo Creative Commons License 2008.02.12 0 0 761
Kedves Zsluzse! Engem érdekelnének a részletek, mivel én is izotópkezelésre készülök. Örülnék neki, ha időnként beszámolnál itt a fórumon az állapotodról, hogy éppen hogy vagy, milyenek az eredményeid. Kell most valamilyen gyógyszert szedned? És mit mondtak, mikor kell legközelebb ellenőrzésre menned? Mikor várható valamilyen hatás, és mikorra a végleges? Az egész előtt kellet friss laboreredmény és új ultrahang? Remélem, hogy jól vagy. Ha van rá lehetőséged, örülnék, ha írnál. Köszi, Szasszo.
Előzmény: zsluzse (757)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.11 0 0 760
szia Zitka, ne vedd fel a kotekedest. van akinek nincs jobb dolga.
kepzeld, mikor kimentem a paromhoz, olyan sztorik tortentek, hogy elfelejtettem a gyogyszert! hu. most szedem tovabbra is a negyedeket, ezzel elvagyok. viszont olyan szinten elkapott az influenza, hogy harmadik napja 39 fokos a lazam (lehet, hogy mindjart irja valaki, hogy ilyen nem lehet, mert kicsapodik a feherje, es mar nem is elnek.. hehe). tegnap ki kellett hivni este az ugyeletet. viszont mondta a dokim, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegseg kovetkezteben van nekem, erdekelne, hogy ez azt jelenti-e, hogy az influenzat is emiatt kaptam-e el.. kb 10 eve nem volt influenzam, es most is kaptam szurit elotte....
na mentem, szia
Előzmény: Zitka (755)
Bridget1978 Creative Commons License 2008.02.11 0 0 759

Kedves zitka, kérlek, olvasd el a levelemet még egyszer. Nem vagyok szakértő, de jártas a témában. Csak azt nem értem a Te megnyilvánulásodban, hogy hogy jössz Te ahhoz, hogy bírálj engem. De tudod mit, ez legyen a legnagyobb örömöd. A témát befejeztem. Hát már ne is haragudj, ha a szív felpereg, szerinted az mit okoz? Látom rosszul tűröd a kritikát. Ez sem baj. Csak NE vezesd félre az embereket! Ennyit kértem és azt is írtam, hogy láttam azt, hogy honnan szedted. Azaz, annak a fórumozónak szólt, aki ezeket leírta. Állításod szerint nem Te voltál, Te csak összegyűjtötted. Akkor Te miért is vagy felháborodva??? További kellemes napot kívánva! Bridge

Előzmény: Zitka (755)
Saléva Creative Commons License 2008.02.10 0 0 758

Szia Zsluzse!

 

Na akkor ugye nem volt nagy eltérés abban amire emlékeztem. Ki csinálta a kezelést? Téged figyelmeztettek, hogy mikor jelentkezz azonnal vérvételre?

Én kb 1,5-2 héttel a kezelés után olyan jól éreztem magam mint a Basedov óta soha. Lenyugodott a szívem, nem volt hasmenésem, stb.

 

üdv: Saléva

Előzmény: zsluzse (757)
zsluzse Creative Commons License 2008.02.08 0 0 757
Szia!
Na megvolt az izotópos kezelésem. Szerdán és csütörtökön be kellett mennem a kórházba, de még hazajöhettem. Szerdán kaptam egy korty "löttyöt" amit megittam és utána asszem 2 óra múlva bemérték a sugárzásomat a térdemnél meg a nyakamnál. Egy gépet közel tolnak hozzád amiből kiáll egy fém csőszerű valami, azzal mérik. Csütörtökön reggel bementem, egyből bemértek ismét. Úgy volt, hogy olyan kis adagot kapok, hogy pénteken akár haza is mehetek. De aztán péntek reggel is bemértek és mondták, hogy nagyobbat kell kapnom ezért bent kell maradnom hétfőig. Pénteken amikor elment az összes beteg akkor a doki beadta a löttyöt mindenkinek. 4-en voltunk egy szobában és után ők is hazamentek. Ha bejötta takaritónő akkor olyan ruhát vett fel mint amit a rtg aszisztens szokott. Hétfőn bemértek megint és hazaengedtek. Még 1 hétig nem mehettem dolgozni és utcára. Ennyi volt!
Előzmény: BerCsoka (656)
szasszo Creative Commons License 2008.02.06 0 0 756
Kedves Leon-1! Nagyon köszönöm a válaszodat, igazán hálás vagyok érte. Ugyanakkor be kell vallanom, hogy az engem izgató problematika megértéséhez nem kerültem közelebb - bizonyára azért, mert abszolut laikus vagyok. És mint ilyen, természetesen nem is a képlet részleteit szeretném megtudni, de mégis érteni szeretném, hogy milyen fő irányelvek mentén szabályozódik a dózis adagolása, mik azok a szempontok, amelyek meghatározóak. Bizonyára van valami elv, amely akár a bemenet, akár a kimenet szintjén alapvető irányvonal, mondjuk hogy mekkora legyen majdan a működőképes pajzsmririgyállomány, stb.  Ez bizonyára kötözködésnk tűnik, pedig nem az: egyszerűen csak ha már "elvesznek" a testemből, tudni szeretném, hogy mennyit és miért pont annyit; és leginkább, hogy mire számíthatok végeredményként (Basedow-kórom van).
Előzmény: Leon-1 (752)
Zitka Creative Commons License 2008.02.04 0 0 755

Személyes tapasztalati kiegészítés: masszív alulműködésem volt/van, és oylan tüneteket (is) produkáltam, amik egyértelműen túlműködésre utaltak. Tkp. így derült ki, hogy egyáltalán van pm. rendellenességem.

Ide-oda lötyögött a szívem, fogytam (!!!!!), stb. stb.

A tünetek másodlagos része persze már alulműködéses volt (bőrszárazság, hajhullás. stb.), de ezek simán lehettek volna pl. a vashiánytól is.

 

De azért csak nyugodtan kiáltsd ki magadat szakértőnek, én nem fogok vitatkozni veled.

Előzmény: Zitka (754)
Zitka Creative Commons License 2008.02.04 0 0 754

Köszi szépen a ledorongolást, te már csak tudod... Gondolom, orvos vagy, és évi többezer esettel találkozol...

 

Egyébként ott volt a forrás: egy másik fórum alulműködős betegei írták le a tüneteiket, és ezeket összegezte egy fórumtárs.

Előzmény: Bridget1978 (753)
Bridget1978 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 753

Sziasztok!

 

Véleményem szerint ez egy annyira bonyolult dolog, hogy nem lehet kategórikusan kijelenteni, hogy ez vagy az a túl- vagy alulműködés jele.

 

Én hyper voltam (TSH nem volt mérhető, a T3, T4 az egekben voltak) és heves szívdobogásom volt, hullott a hajam, állandóan el akartam aludni, dekoncentrált voltam, feledékeny voltam, izzadtam, stb. (sok-sok minden!!!)

 

Egyébként az izzadás és a szívdobogás pont a túlműködés jele, mert a túlműködés serkenti a hormontermelést (az egész szervezet kvázi túlműködik) és pontosan ez okozza ezeket a tűneteket.

 

Úgyhogy nem tudom, honnan szedted ezeket, de üzenem az "összerakó"nak, ha már nem ért hozzá, legalább gondolja végig logikusan azt, amit leír. Egyébként meg NE írjon semmit!!!!!!!!!!!!!!

 

 

Szóval előbb gondolkodni, aztán írni.

 

Mert ez a három fő hormon keveredéséből adódik az a sok tűnet. És ezeket együtt kell nézni. Pl. előfordul olyan, hogy a TSH szerint túlműködés van, a T3 és T4 pedig rendben vannak. Ekkor lehet, hogy nincs is tünet....

 

Üdv, Bridge

 

 

Igen, ezt is láttam:

Figyelem: a fenti összefoglalót _csak_ a hozzászólások alapján készítettem, semmi orvosi vagy szak- képesítésem ehhez nincs, csak a pm alulműködésben szenvedő hozzászolók tapasztalatainak az összefoglalása!

 

* szívdobogás
*alacsony vérnyomás
*SÚLYEMELKEDÉS
*erős fáradtságérzet, csökkent terhelhetőség, aluszékonyság, depresszió
*izomreuma, izomreumához hasonló fájdalmak főleg karban
*hajhullás, hajzsírosodás, esetenként fokozott szőrösödés
*fokozott hidegérzés, fázás
*ekcéma, vitiligó (pigmenthiányos fehér foltok a bőrön), seborreás dermatitisz (piros foltok, főleg nyaki tájékon)
*FELEDÉKENYSÉG
*vérzészavarok, esetleges kapcsolat a korai klimaxxal
*magas koleszterinszint a magas TSH értékkel
*a pm alulműködés és a tejmirigyek között van valami kapcsolat, emiatt jó szorosan követni a mellek állapotát, csomókat okozhat a tejmirigyekben
*izzadás
*SZÁRAZ BŐR
*ritkább, lassabb pillogás (?)
*szédülés
*reggeli felkelés előtti alacsony testhőmérséklet


 

Előzmény: Zitka (746)
Leon-1 Creative Commons License 2008.02.04 0 0 752

 

A túlműködés mértékének matematikai jellemzése irreális, ugyanis a perifériás hormonszint nincs szoros korrelációval a klinikai tünetekkel. Vannak módszerek amelyeknél a besugárzási dózis árnyalása göbös golyvák esetén szokásos. A nemzetközi protokollok a besugárzási dózisra adnak ajánlást, az ennek eléréséhez szükséges radioaktivitás mennyiség kiszámítása jól ismert képletek szerint történik.

Az alulműködés nem jelent izotóp terápiánál sem sikertelenséget, sem szövődményt, hanem a besugárzást megtörténtjét bizonyítja. Kezelés utáni alulműködés valószínűsége az immunmechanizmusú , Basedow-Graves kórnál nagyobb, göbös golyváknál alig néhány %. A feltett kérdésekre könyvfejeznyi válaszok adhatók (magam is írtam ilyen könyveket), ezekre itt természetesen nincs mód.

Előzmény: szasszo (743)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.29 0 0 751

en maganrendelesre jarok, ahova egy honapra 10e a dij, de itt kb a muteteket kiveve minden szakorvos van, es ha a havidijat fizetem, semmi extra ktg nincs. nekem megeri..

voltam a dokinal, azt mondta tulerzekeny lehetek es egyenlore jegeljem a gyszert. azert en mazochista vagyok es szedem a napi negyedet, tuzon vizen at.

majd este meg irok.

Előzmény: Zitka (750)
Zitka Creative Commons License 2008.01.29 0 0 750

A T3 és T4 maga a pajzsmirigyhormonszintet mutatja. Mert ugye a TSH az agyalapi mirigy működését jelzi, azaz alulműködés esetén azért magas az érték, mert  -konyhanyelven fogalmazva :-))) -  az agyalapi mirigynek jobban kell dolgoznia, hogy a pajzsmirigyet több hormon termelésére késztesse.

 

A "miért változtatták meg?" kérdés a szakrendelésre vonatkozott?

No vajon miért...? KÖltségcsökkentés, "racionalizálás". :-(((((((((((((  Holott a prevenció ebben a betegségben is sokkal fontosabb. Hiszen ha valaki rendszeresen jár ellenőrzésre, akkor kisebb eséllyel kerül kórházba, és kevesebbe kerül az OEP-nek. Persze hosszútávon. De ki gondolkozik hosszútávon az eü-ről? :-(((

 

Ha jól emlékszem, 7e ft-ot mondtak vizitre Dr. Solymosinál. Azt viszont nem tudom, hogy ha magánorvos ad beutalót laborvizsgálatra, azt simán megcsinálják-e a biztosításomra, azaz 300 ft vizitdíj ellenében...

Előzmény: Törölt nick (749)
Törölt nick Creative Commons License 2008.01.27 0 0 749
jujj a 2000 nagyon sok.
mi az a T3, T4?
miert valtoztattak meg?
a gyogyszer szedest persze addig ne hagyd abba. mennyi lenne maganban megtudni? ha parhavonta kell nezni, akkor megerne azt, nem?
en magamanba jarok, mert a melo es a foiskola mellett minden egyes ora sorbanallas szamit...
Előzmény: Zitka (748)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!