Ma én is elraktam az első 100 darabot 35 fajtából. Szerintem hétfőre ki is kellnek, mivel mind elő van csíráztatva. A koktélokon a törpéken és a feketéken már-már a szíklevél is megjelent a csírázóban 5 nap alatt. Az USA-ból rendelt magok is nagyon aktívak :)
Most számomra újfajta "cserépbe" kerültek. Ásványvizes (1,5 L) flakon teteje levágva, alúlra 7-8 cm föld, majd bele a mag. Később ahogyan növögetnek töltögetem a földet a flakonba a palánták mellé így elvileg nem lesz megnyúlás és a szár szépen gyökeresedik majd fejlebb is. Ha minden jól meg lesz egy kb 20 cm-es gyökérrel átszőtt földlabda mire kiveszem őket és felette kb. 10-15 cm szár. Remélem április elején mehetnek az üvegházba.
A második adagot a korai fajtákból egyből az üvegházba tervezem vetni, ugyanezzel a módszerrel max. április elején.
Kíváncsi vagyok beválik-e a flakonos módszer, elviekben működnie kell!
:-D A jelölőkre gondolsz? Nem találtunk itthon jobb jelölőt a 8 féle paradicsom megkülönböztetéséhez. :-) Fogpiszkáló, eltérő színű cérnákkal körbetekerve, és külön papírra vezettük, melyik szín, milyen paradicsomot rejt. Nyárra nekem max 8-10 tő kell, így általában csak 3 kis cserépbe tettem egyféle magot.
A remek ötletet köszönöm,fogok még magot vetni és lesz egy szabadtéri "kontroll csoport" is. Legalább még jobban össze lehet hasonlítani őket. Én nem akarok senkit rémisztgetni,de be kell látni,hogy szükség van erre. Szerintem ez olyasmi mint a kenyér,ha más csinálja nem tudni mi van benne... Valószínű,hogy sokkal jobb paradicsomot fogok tudni termeszteni,mint a spanyol éhbéres munkások által,valamilyen iszonyatos körülmények között termesztett hibrid szemét,amit nem tudni(lehet,hogy jobb is!) mivel neveltek. És ennek a rendszernek éppen ez a lényege,hogy teljesen független a kinti időjárástól! Tehát a tél közepén is lehet nyár végi érett,lédús és finom paradicsomot és egyéb finomságokat termeszteni. Tudom az idén erről már lekéstem,de azért lehet még rossz idő,elég csak a tavalyi Március 15-re visszagondolni.
Nem,csak magamnak. Ez egy kísérletezős és bemutató szekrény. Mint már írtam ledes lámpákat fejlesztek és gyártok,de ipari minőségben,hosszú élettartammal,profiknak. Ez jó és drága,aki iparszerűen kertészkedik fóliasátorral,üvegházzal. És valahogyan ki kell próbálni az újdonságokat. Ha eközben termeszthetek valami ehetőt is,miért ne tenném? Egyébként az lesz a különbség a tesco-s és e között,hogy az mano és nem hibrid,és valóban bió vegyszermentes tápoldaton lesz nevelve. Gondolkozom egy "kontroll" csoporton is földben nevelve,csak a különbség kedvéjért,hogy összehasonlítható legyen. És az a tervem,hogy amikor beérett elfogyasztom,és megkóstoltatom még egy pár emberrel. Az egészet fényképekkel fogom dokumentálni és biztos,hogy szükségem lesz segítségre is,sajnos nem értek annyira hozzá.
Nekem is nőnek a "melegházban" :) Ezek sárga és piros koktélok, de van még több, amit el sem ültettem még. De majd most hétvégén lesz nemulass nekik is :)
lehet panelban lakik és balkon sincs és már csak a szekrényben maradt hely :P óóóó vagy nem paradicsomot termeszt :_D
viccet félretéve ez a világítós dolog szerintem hasznos a palántanevelési szakaszban, de semmit nem szabad eltúlozni, akkor lesz finom ha éri napfény, különben ehetnénk a teszkósat is :)
Az igazság az,hogy nálam a paradicsom sosem fogja látni a napot és a külvilágot. Eleve ez a terv,bent van egy szekrényben mesterséges körülmények között. Viszont az itt olvastam,hogy sokan mostanában kezdik ültetni a palántákat,főleg a lassan növő fajtáknál. És a legtöbb helyen nincsenek mindig kedvező körülmények. Én ledekkel világítom a növénykéimet és olyanok a körülmények,mintha nyár közepe lenne,minden szempontból. Sőt,ha 100%-on használom a lámpákat több fényt tudok csinálni,mint a nyári déli napsütés! Most ilyen lámpákat gyártok,profiknak és ez a hobbikertészkedés mellett a bemutatást is szolgálja és még rengeteg új állítható paraméteres lámpát kell kikísérleteznem,sőt inkább azt mondanám,hogy komplett rendszert tervezek. Teljes számítógépes kontrollal.
Nálad lehet, én személy szerint sosem vetek paradicsomot nőnap előtt! De inkább kivárom a 12.-ét vagy 15.-ét. Ezek bevált dátumok nálam, ha csak egy héttel korábban vetek, akkor a felét elviszi a palántadőlés.
Egyéni csúcs... :) Február 11.-én beáztattam néhány paradicsomfajtát, a 4 db saját tavalyi Datolya paradicsomból mára 4 db kicsírázott, a szintén 4 db Green Zebra fajtából is 1 fő mára nekilódult... :) Mondjuk kazánház, nade azé' ez csúcs... :)
A paradicsom,ha már megnőtt egy kicsit megy át a hidrós rendszerbe,ami szintén ioncserélt víz és a hozzá való tápoldatok keveréke. Találtam abból is vegyszermentes,bió csodát,csak elég drága.
Panelben vannak, a konyhaasztalon, ablak alatt. Kb 23-24 fok van, ha épp nem sütök-főzök. Csapvízzel spriccelem őket és most sima virágföldbe kerültek és így is kibújtak 3-4 nap alatt. A paprika volt kb 6-7 nap.
Ilyenkor szétszedem őket, aztán ugyanígy vissza a műanyag "fóliaházba". Ha már jó az idő, akkor az erkélyen vannak ültetésig. Van, hogy keverek egy kis tápoldatot (pl.wuxalt) a spricni vízbe.
Szépek minden évben, bár amit kiültetek májusban, kisebb, mint a piacon kapható palánták, de mindig beérik azokat, egyszerre érik velük.
Nekem egy szekrényben vannak a növénykéim és ott a sok elektromos eszköz miatt meleg van. Reggelre leesik 20-21C°-ra de este a "nap" (led) végére,ha nem szellőztetek eleget,könnyen felmegy 28-30C°-ra is. És a felső részen lévő polcon volt a csíráztató,ott még melegebb van.
palántaföldek elkészítve,egyenlőre a nemmondjukianevét növénykéknek, a saláta és a Mammoth red hagyma már földben
a föld nem is föld,tegnap előtt kicsit sétáltam a tanya körül,a kb 6-7 éves trágyacsomó mellett mentem el,és beletúrtam,na volt öröm,nem volt fagyos csak a tetején kb 10 centi+ a gaz a tetején,na azt legyalultam és nekiestem,6 talicskával toltam fel az udvarig (kb 300m) aztán 8-as rostán átrostáltam, és valami fantasztikus közeget kaptam,egyetlen egy pici kukackával találkoztam csak,remélem nem volt több,bár kézzel töltögettem az edénykéket,ugy ,hogy nagy veszélye nincs.
2 nap mulva ültetem a ....-t ,addig (jobb híján) a kicsi keltetőmben vannak beáztatva fajtánként külön edénykékben,és megy rájuk a keltető 25 fokon (mire nem jó egy keltető) a paradicsomok március elején mennek földbe,kivéve ez alól a saját részre szánt palántának valót+a különlegeseket azok pár nap mulva.