Én pont fordítva vagyok :) Nyers birs, kökény jöhet. a nyers vadkörte már túlzóan fanyar. Viszont nekem is van parasztbarackom ha nincs teljesen beérve akkor az kesernyés ahogy írod, bár megeszem de nem valami élvezetes úgy, legalábbis nekem. Vadcserkót szívesen megkóstolnám, mert még nem ettem, de hát alföldiként nehezebb nekem. Én rengeteg mirabolant kóstoltam már érdekes hogy pont vérszilva kimaradt vagy nem emlékszem rá.
A kesernyés ízű gyümölcsöket én is szeretem, a fehércseresznyét, a vadcseresznyét, az őszibarackjaim nagy része magonc és imádom... a fanyart nem nagyon csípem (vadkörte, kökény, nyers birs), de ennek a lilának semmi íze nincs (na jó, mikor még éretlen, akkor savanyú)
Nem valami, hanem ténylegesen nemesített változat a vérszilva. Ezáltal latin nevük egyezik is. Én is kedvelem az általános fanyar ízt a potyószilvában de ritkán van édes is belőlük.
Ez a bordó levelű valami kitenyésztett díszfa, tavasszal a sűrű tömött virágai, utána a színes levele miatt. A termése alakra hasonlít a mirabolánra, de ízre még azt se közelíti meg. Olyan mint a boltokban néha kapható, hasonló színű, hasonló alakú, de hatalmas japánszilvák: ehető, de finomnak még jóindulattal se mondanám.
Van ahol a mirabolánt fosószilvának hívják, van ahol ringlónak (ott az epret is szedernek) nálunk órabórának.
Fosószilvát Szabolcsban láttam (ott nincs úton-útfélen mirabolán, csak nemtudomszilva). Szóval a fosószilva az szilva színű, szilva formájú, csak korábban érik, belül sárga húsú, levecses, kegyetlenül édes... és ha valaki nem tudja mennyi az elég, akkor bizony meghajt.
Nekem, kis kézhez nagyon passzol a vs-8z, igaz hogy én kipróbalhattam mielőtt kifizettem, viszont összehasonlítani csak fiskarssal és gagyikkal tudom, ráadásul nem metszek napi többtíz fát sem. De szuper!
A mirabolán szerintem a köznyelv szerinti fosószilva, amiből én is ismerem a piros és sárga szilva fajtát, de annak nem ilyen sötét bordó a levele egész évben.
Kevésbe metszd meg idén a szilvafákat, hosszabbra hagyd a vesszőket és csak a nagyon befelé igyekvő hajtásokat vágd ki. Többet dolgozik majd termésre, kevesebbet vesszőre.
Próbáld meg a szüret útánni zöldmetszést arra nem reagál a fa ilyen erős hajtásnövekedéssel. Most tavasszal csak keveset metsszél csak ahogy előttem is írták a közepét ritkítsd egy keveset.
Környékbeli vagyok, de az én segítségemmel nem mennél sokra. :( Viszont emlékszem ilyesmi diskurzusra, és mintha úgy rémlene, hogy aki az ARS és Kuker metszőollókat forgalmazza. Ha tévednék, elnézést kérek.
Keresem azt a, ha jól emlékszem, biatorbágyifórumtársat, aki valamikor az év elején felajánlotta, hogy februárban szívesen megtekinti a gyümölcsfáimat és tanácsokkal lát el, kérem jelentkezzen privátban! Köszönöm!
(Sajnos elvesztettem az elérhetőségét, nicknevére pedig sajnos nem emlkészem...)
Mondjuk alapvetően a tapasztalatlanságom okozza a kishitűségemet, tavasszal azt tanácsolta valaki, hogy a kb. 80-90 cm-es törzsmagasságú Bergeron csemetém törzsmagasságát felezzem meg, ugyanis a fal elkezdett "ezerrel" mézgásodni, repedni a tervezett felezés felett. Így ugyan elvesztettem az addig kialakult koronát, de a fa "pótolta" azt, ráadásul úgy néz ki, hogy a mézgásodással is felhagyott... ;) (Akkor sem bíztam az alvó rügyekben, de szerencsére nem volt igazam...)