A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Egy kérdésem volna: a Mazzer Major automata verzióban könnyű kiiktatni az automatikát? Csinált már ilyet valaki esetleg? És még egy: Mazzer Major vagy Niche Zero? Az ízekre gondolok és nem a pangó őrleményre és egyebekre. Már ha valaki ismeri a különbséget.
Ráírva nincs, csak jelölés van, de igaz. De az inkább a pörkölési profilt jelzi, nem feltétlenül a kávé színét. Nem is tudok mit kezdeni az omni roast-tal ilyen értelemben. Kétségtelen, hogy a filterre pörkölt kávék világosabb pörkölésűek, de nem csak ennyiről van szó amennyire tudom. Ilyen alapon pedig miért hagyjuk ki a cold brew-t? Nyáron gyakran csinálom nap közbeni fogyasztásra és imádom. Egy ideje külföldi pörkölőknél már látok kifejezetten cold brew-ra pörkölt kávékat. Fogalmam nincs ez mit takar pontosan, de itthon erre még nem találtam példát. Palackoznak cold brew kávékat egyesek, de külön nem árulnak cold brew pörkölést.
Amikor én vettem vagy kaptam ilyen kifejezetten világosakat, akkor annyi volt csak rajtuk, hogy pörkölés: világos, hamburgi meg omni roast. Ezek egyike sem a szokásos közepesen világosak voltak, hanem annál sokkal világosabbak. Nem mernék megesküdni, hogy pont cinnamon, azaz fahéj pörkölés, de a többivel való összehasonlításban ahhoz állt a színük a legközelebb. Itthon én sem hallottam senkitől ezt az elnevezést, de amúgy sem vettem észre, hogy lenne valami megegyezés a használt elnevezések tekintetében. A legtöbb esetben nem is írják ki a pörkölési szintet (pl. Roastopus, CM)
Elképzelhető, hogy a hosszú, akár 1 perces lefolyási idő miatt lejjebb kell vinni 1-1,5 fokkal, mintha normál lefolyási idővel készülne. Ezt ki kell tapasztalni.
Pides Gaggia Classic, a pid mutatja. Tokozatlan K hőelem a kazánban a termosztát helyén. A kifolyó vízhőmérséklet megegyezik a pid által mért és mutatott értékkel ( szintén tokozatlan k hőelemes műszerrel ellenőrizve úgy, hogy a hőelem a vízterítő egyik kis fúratában, a víz útjába van téve). A mérés fél óra melegedés után történt. Mivel caffe35 féle rézbojler van a gépben rézcsőtuninggal, így rettentő hőstabil a gép, egy dupla csapolása alatt 0,3 fokot esik a hőmérséklet.
Nem tudom, de ezt a cinnamon pörkölést az amcsiknál hallotta sokszor, meg a sweet marianál. De spec kávés körökben nem nagyon használja senki, de amúgy itthoni nem spec pörkölőknél is szonte senki. A spec pörkölők nem feltételnül színre pörkölnek, a cél a maximális édesség, az origin karakter megtartása mellett, túlzott pörkölés izjegyek megjelenése nélkül, kellemes savassággal. Legalábbis ez lenne a cél. Pl, az említett Casino Mocca és Roastopus is erre törekszik ez egészen biztos.
Tudtok nekem ajánlani pár kávé fajtát, van egy saeco Granbaristo gépem és szeretnék másfajta kávékat is kiprobálni mint amit aldiba, Auchan ba kapok. Lágy krémes kávékat keresek.
Szépek. :) Szóval akkor nem a cinnamon és társai, akkor jó. Ezt a világot én is ismerem. (A Roastopus Starfish egyébként ebben az évben az egyik nagy kedvencem lett.) Az értelemszerű, hogy minél világosabb, annál magasabb hőmérséklet, csak az érdekelt volna, hogy a standard lefolyáshoz képest állítasz-e a PID-en amikor hosszabb lefolyással kísérletezel.
Bocs a firtatásért, de nekem ez új terep. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor próbálkoztam igazán világos pörkölésű kávéval. Amikor próbáltam, nem volt rossz, de olyan testetlennek, hígnak éreztem. Amikor hosszabbra engedtem akkor sem volt sokkal jobb. No és az a vékonyka crema a tetején...
Kérdéseim, hogy nálad mennyire világos az a világos? A hőmérsékleten is állítasz olyankor?
Azt hittem én vagyok rosszul bekötve, hogy a 25mp-es időt nem tudom ezeknél a kávéknál tartani, de most megnyugodtam, hogy másnál is hosszabb lefolyással finomabbak ezek a kávék.
Kávéfüggő, de a világos pörköléseknél javarészt igen. Főleg az etiópoknál tapasztalom ezt, hosszú előáztatás, majd max. 5-7 barig fel, a pumpa indítástól számított akár 1 perces lefolyási idővel.
Bár most a Casino Mocca Keramo-ja erre rácáfol, mert ez úgy a legjobb, ha egyből megkapja a 9 bart.
Akkor azt elvileg csak meg kellene húzni ha esetleg kilazult. Ha nem az a baj, hogy kilazult akkor csak arra tudok gondolni, hogy a tefloncső elnyíródott... már feltéve ha 2015 előtti Classicról beszélünk és tefloncső van ott.
Gaggia Classicban az ulka tetejére érkező cső ahol csatlakozik a szivattyúra egy kicsit ereszt. Amikor már a kávé is elkezd jönni, azaz nagyobb nyomás alatt jön elő ez a probléma. Lehet ott valami tömítést cserélni vagy hogyan lehet megoldani?