Jobb lett volna metszés előtt szólni, hétvégén el is égettem a levágott vesszőket...
Az Othellót csak ültetvényekben, borászati célra nem szabad (volt?) termelni, házikertben, étkezési célra igen, szokták is árulni netes oltványkereskedők is.
Most mondta egy borászkodó kollégám, hogy az Othellót legújabban mégis szabad borkészítésre használni, mivel a többi direkttermőnél kevesebb metilalkoholt tartalmaz. Részleteket nem tudok, a neten sem találtam.
Othelló szőlővesszőt keresek (10-20 db) égen-földön. Kertészetekben azt mondják, nem árusíthatják mert tiltott.
Keresek piros és fehér Delaware vesszőt is 2-3 db-t. Mindkettő volt anno nagyapám szőlősében, s ha nem csal az emlékezetem, ezeket kötözte fel mama télire a kamrába. Isteni szőlőillat volt nála mindig. Szeretném a fiaimnak is megadni ezt az élményt, ha lehet.
Szerintem nem fagyott meg és jól is ültetted el, viszont nem ártana felkupacozni legalább most ha lehet, nem is a fagy inkább a kiszáradás végett. A föld alól a hajtások úgy is ki tudnak bújni. ( Szerintem)
Nemreg vasaroltam egy Fermeth 11e tipus hasznalt automatikus szolo prest. Nem kaptam hozza semmilyen muszaki dokumentaciot. Esetleg valakinek van-e kapcsolasi rajza, vagy muszaki leirasa errol a presrol.
Mint gasztronómiai szolo rajongó és teljes amator szeretnék kérdezni,ezért elofordulhatnak hatalmas hulyeségek is,de tanácsra lenne szukségem.
Mivel pici a telek ,és imádom a szolot,beszereztem a hétvégén pár csemegeszolo oltványt (suvenír,eszter,kozma pálné,dawn seedless,helikon szépe(ez csak faggyús, hajtás nélkul).
Tavaly sikerult egy Teréz-t és egy Palatinát életre hívnom,illetve egy vadhajtást Nérónak nézem ,harmadik éve nevelem és már 10 egészséges furtot termett is a múlt nyáron.Ezeket meg is metszettem és szép zold a metszés helye,szóval bízom a sikeres folytatásban,ezekbol gyokereztetoporral szúrtam is le vesszóket cserépbe,hátha lesz belole valami .
A mostani szerzeményeket egy kertészetben árulták kint ,szóval gondoltam ,ha eddig nem fagytak el talán már kibírják,de nem tudom jól tettem e. Ástam 30x30cm gordoket 50cm mélyen,alulra kevés marhatrágya majd alaposan beontozve,elotte 10 órás gyokéráztatás ,utána befedtem az oltványokat olyan magasan amennyire eddig is voltak a neveldében,szóval nem csináltam kupacokat.Megmetszettem oket 2 rugyre,mind élonek tunt,de most meg bejott ez a -5C-os éjjeli fagy,és félek hogy ez be is tesz nekik.Tud valaki valami bíztatót mondani?
Egyébként mennyire gond a szolonek ,ha a foldben ,egy 1m és beton kerítésalap mellé ultetném?Bírja az ilyet,itt takaró funkcióját is szeretném kihasználni.
Köszönöm gyors válaszodat.Mivel én csak hobbi szinten szőlészkedek, gyüjtögetek minden fajtából 1-2 tőkém van,összesen 64 féle szőlőm van. Sajnos egynéhányról kevés információm van a metszéssel és egyébb morfológiai leírással kapcsolatban.
A következő szőlőfajtákhoz kérném még a segítségeteket.
A mail tényleg elkallódott, de a lényeg, hogy a magok megérkeztek rendben…
Egyszer régebben csíráztattam szölö magot, elég jól sikerült….
Egy napig langyos vízben áztattam , majd mikor a magok nagy többsége láthatóan megduzzadt, két itatós papir között egy tányérra tettem.
A tányért egy nagyobb nejlon zacskóba tettem.
Egy marék jégkockát apróra törtem és egy jól zárható másik zacskóba tettem és ezt a tányérra raktam. Így tettem be 24 órára a hütöbe. ( nem a fagyasztóba )
Miután kivettem a hidegröl, még 1-2 napig hagytam csírázni, majd egyenként kis cserepekben neveltem kiültetésig. Tavasszal a végleges helyre ültettem öket…….
( Ugyanezt a módszert használtam már komló , fenyö stb. magokra és jól bevált…..)
Még valamit a fajtákról……
Sabrevois ( ejtsd: szabrevoá ) a nevét egy kis településröl kapta Quebecböl. Itt sikerült bort termelni elöször a francia telepeseknek az új-világban . Más szóval ez az észak-amerikai bortermelés szülöhelye……
A családfájáról annyit tudtam meg idáig, hogy az európai ösök között volt két francia és egy lengyel borszölö is.
Kay Gray ( ejtsd: kéj gréj ) a nemesítö az egyik barátjáról nevezte el .
Én a helyedben nem egyszerre végezném az átalakítást hanem folyamatosan. Így két legyet üthetsz egy csapásra :termésed is lesz és a tőkéket is tetszetős formára alkíthatod. A tőkéket egy kicsit erőteljesebben vágd vissza az eddig megszokottnál, de hagyj rajta termőrészeket is. Az erőteljesebb visszavágás miatt a törzsből nagy valószínűséggel elő fognak törni fattyúvesszők, amelyekből a kívánt helyen és módon kialakíthatod a tőkéket.
Ilyen vastagságú karok esetében amennyiben teljesen visszavágod a tőkét, akkor előfordulhat, hogy túl erős fattyúvesszőképződés indul meg de az is lehet, hogy az így megcsonkított tőke ki sem hajt többé!
Rengeteg magot vetettem el (szőlő) és nagy részük ki is kelt. Legjubb, ha lapos tálkába veted el, amit fóliával vagy üveglappal takarsz le. A vetés mélysége 1-2 cm legyen. A legjobb alul kerti földet használni egyenesre egyengetni, majd rászórni egyenletesen a magokat és 1-2 cm vastagságú folyami homokkal lefedni. A magok elvetésére most van a legjobb időpont. Némi hideghatás és áztatás növeli a csírázás esélyét.
A magok csíírázása után a 2 lombleveles állapotban érdemes a növénykéket pikírozni és egyesével külön cserépbe vagy szabadföldbe 10x10 cm sor és tőtávolságra elültetni. A növénykéket a gyomok gyorsan túlnövik ezért rendszeresen gyomlálni kell őket, nagyon oda kell figyelni a növényvédelemre is, mert a gombabetegségek könnyen terjednek közöttük.
Rendszeres gondozás mellett a következő évre akár 40-50 cm-esre is megnőhetnek és állandó helyükre ültethetőek lesznek.
Adott egy nyaraló, ahol valalha volt telepítve egy sor csemegeszőlő. Az évek során ezt leginkább arra nevelték, hogy takarja az utcát, így általában ahelyett, hogy megmetszették volna, inkább visszabújtatták a hajtásokat. Ezért mostanra helyenként 5-8 méter hosszan is vannak vezetve ágak.
Elhatároztam, hogy megpróbálom kicsit átalakítani, ebben szeretnék tanácsot kérni.
Szerintetek, ha a szőlő törzsétől kb 1 méterre levágom a hosszú ágakat (ahol már fás, és kb 4 -5 centi vastag, és nincs rajta hajtás), ott ki fog hajtani? Tudok ebből a vízszintes ágból csapokat kialakítani? Ha ezt kb jovő héten teszem, akkor az jókor van ehhez a művelethez?
Nem nagyon van gyakorlatom a szőlő metszésben, csak a neten olvastam eddig elég sokat utána, de ilyen jellegű tanácsot sem ott, sem szakkönyvekben nem találtam.
A magok megérkeztek! Azonnal írtam mailt, de úgy tűnik, elkallódott! :-(
Pont egy hétig utaztak!
Ez úton is köszönöm őket!
FELHÍVÁS Mindenkihez!
1. Ha valakinek van szőlő, magról nevelésben gyakorlata, kérem ossza meg velem! Az én magoncaim eddig csak úgy véletllenül "lettek" és nagyon érzékenyek voltak a betegségekre ezért nem sokat bajlódtam velük. :-( Most a vetés érdekelne elsősorban! Mikor? Hova? Áztatni? Hideghatás? stb. stb. Saját tapasztalatot és szakirodalmat is szívesen fogadok!
2. Rengeteg magot kaptam. Ennyit még elvetni csak eltudnék, de ha csak a töredéke kel ki, akkor se tudom majd őket felnevelni, helyhiány miatt. Ha valaki szeretne még bíbelődni velük, szóljon (turtur@citromail.hu)! Arra gondoltam, hogy várok pár napot és a jelentkezők arányában osztom szét a fölösleges magokat.
Pár oldallal korábban megtalálhatók a fajták leírásai öreg-muslica hozzászólásában 11473 és 11493!
Stimmel, én a hétvégén hirtelen kitavaszodott időben elkezdtem metszeni és közel 100%-ban egészséges, élő, jól beérett vesszőket találtam; pár rügyet megnézve mind épek, de a fagyérzékeny fügén sem találtam semmilyen - a hideg okozta nyomot.
A bor is szépen kezdi mutatni magát, az erjedés utáni kénhidrogénes problémából tökéletesen és mellékhatások nélkül sikerült kikeveredni az ilyenkor ajánlott Kupfát fele mennyiségének alkalmazásával. Ez a probléma -mintegy igazolandó a száraz évjáratot- az alacsony terhelés a kíméletes mustkezelés ellenére sem volt egyedi; többek között ősszel a természethű borok kóstolóján az egyik kultikus borászat olyan fingós újborral "lepte" meg a közönséget, hogy a tankönyvbe illő bormintát maximum egy vállveregetéssel engedték volna át a falusi borversenyen is.
Jelenleg a 11es borom meglepően határozott fajtajelleges virágos illatú, az extrém száraz vegetációs év ellenére jó savérzetű, a természetes élesztők által teljesen végigvitt erjedés okán kicsit magas alkoholú, most csak minimális maradékcukrot tartalmazó, a hordós érlelése végén járó száraz bor.