Páromék előtt nőtt ki az árokból ! NEM MI ÜLTETTÜK ! ...sőt ha megnézitek a törzsét ez nem ültetve van... ez egyszerűen kinőtt ! a legközelebbi fügefa 15 méterre van az utca túloldalán...
Mi lehet a magyarázat? mert a kézenfekvőre nem is merek gondolni...
Mikor érdemes az idén kiültetett fügét újra átültetni?
Ugyanis a nyár folyamán kiderült, hogy nem volt jó a helyválasztás,
mert egy beton gödör mellé ültettem, ami valószínűleg idővel nem fog jót tenni a talajban haladó gyökérzetnek,
sőt már most is látni, hogy hiába locsolom napi szinten, estefelé már konkadozó leveleket produkál.
Most ott tartok, hogy nem tudom mitévő legyek, mert tele van másodtermésekkel, amit lehet elveszít, ha megbolygatom a tőrendszert, de ha tavaszig várok, akkor lehet többet ártok?
A bujtás sikeres lehet. De mint magas bokorról van szó, nem fektetett, csakis légbujtás jöhetne szóba. Viszont nem most, hanem tavasszal, mert már lassul a nedvkeringés és nem tud őszig az erős ágaknak megfelelő gyökérzet kialakulni. Szerintem. De ettől még megpróbálhatod, sokat nem veszítesz, ilyen irányú tapasztalatom egyáltalán nincsen. Amiről te írtál hogy levágnád az ágakat, azokból már bujtás nem készíthető, legfeljebb dugvány. Viszont ilyen vastag és legalább 2-3 éves ágakat nem szoktak. 1 éves, vagy pár hónapos, fás, vagy fél fás vesszőt szoktunk dugványozni. Ilyenkor is lehet, de legideálisabb időpont erre a tél vége vagy a tavasz, mert ekkor éled a nedvkeringés és biztosabban gyökeresedik a vessző. Tehát vesszőt dugványozunk, ágat nem.
Biztos emlékszel, 2 éve én is végeztem RdB bokromon metszéssel egy kísérletet. Nagyon igyekezett visszanöveszteni az ágveszteséget, e miatt 1 hónappal később érlelte a termést. Ennél a fajtánál nincs gond, mert őszre így is beérnek a vesszők, és az 1 havi késés miatt sem marad éretlen füge. Olyan bokrot nem metszenék ami beavatkozás nélkül is annyira kései fajta, hogy ősszel rajta marad a sok éretlen füge.
Én most ott tartok hogy kiválasztottam a top 10 fajtámat ami marad a kertben, egy részét a rossz elhelyezkedése miatt újra kell kicsiben ültetni, de maradnak nagyok is. A bokor alakítását úgy tervezem már kis korban, hogy nyár elején visszacsípem a vesszőt ami jobban tör felfelé. Ami rossz irányba nő, azt pedig próbálom mennél kisebb korában kitörni.
Eljátszadozik az ember. Kíváncsi leszek hogy sikerül a műved. Kérlek számolj majd be. Az erős rámetszésnél arra számíthatsz, hogy minden vessző amit újonnan hoz, felfelé, egymással szinte párhuzamosan fog nőni.
Azt hiszem jövőre nem hagyok csak minimális nyári termést, kóstolónak. Nem volt olyan minőségű, talán a mennyiség miatt, talán az időjárás tett neki keresztbe, talán mindkettő.
Szóval az őszi termésre fogok gyúrni, tavasszal erőteljesen rámetszek, legalább nyári szép formája legyen a fának és bokornak, ne gatyásodjon. És akkor már nem kell 4 méter magasról szedni a termést, az sem mellékes.
Félbevágva, feleket fahéjjal megszórva, félig megaszalva 4 kis doboz már a fagyasztóban van.
A nagy esőzés miatt nálam is tönkrement 1 fajtának az utolja, viszont még be sem fejeződött az első termés érése, máris érik más bokrokon a másodtermés: Apró lila, Michurinska10, zöld töppedő és a szivar. Már kipróbáltam a meggyes lekvár változatot is, azt hiszem mind közül ez a legjobb. Másodtermésből nagyon gyártani kell, mert máris többre van igény mint amennyit készíteni tudok. :)
meg kell osszam mai, ebéd előtti :) tapasztalatomat.
kivettem (pont nem nagyon érik semmilyen gyümölcs) a mélyhűtőből desszertnek
egy doboz (15-20 szem körül?)
elsőtermésű jégfügét (stílszerű: fagyasztott jégfüge, vagy jeges jégfüge :)
NAGYON finom volt. rátaláltam a tökéletes receptre? vagy csak éhes voltam,
és ebéd előtt jólesett bűnözni? ;)
kb. 15 perc defrost a mikróban, így a teteje már kicsit meleg és szottyos volt, de a közepe kellemesen jégkásás. "fügejégkrém".
olyan páldányok kerültek július közepén a dobozba, amik már kicsit aszalódtak, nagyon érettek voltak!
ezeket kicsit villával megnyomkodtam, h kihasználjam az edényt.
a nem teljes kiengedés azt eredményezte, h nem volt annyira szottyos, a hideg jégkása pedig finom hűsítő cseemege a mai 32 fokban.
ennek ellenére majd kipróbálom Judit receptjét is (féig aszalás+fagyasztás), mert biztos nagyon jó!
ha viszon nincs idő, és menteni kell a nagyon érett (=azonnal romlani kezd, ha lekerül a fáról) fügét, akkor ez jó lehet. de csak a jó cukros példányok. kicsit undi, de ronda és finom. amúgy mivel még helynként deres, meg amúgy is egy blokkba paszírozott, szerintem nem undorító, sőt abszolút kultúrált volt. ha magunknak csináljuk, mindegyikbe beleharaphatunk, jó-e, így nem kerül esetleg cefrés a dobozba. (vagy ha kultűráltabban: kivágunk egy kis kóstolórészt...) de az elsőtermés eleje abszolút nem cefrésedett, inkább aszalódott, sajnos az utolsó hullámot elvitte a nagy eső, cefrésedett vagy lerohadt az összes! :(
Köszönöm a leírást! Az enyémen is volt 20-30 nagy első termés. A másodtermésből most nagyon sok kis zöld füge van, de csak 2-3 darabnál látom, hogy mintha kezdene hízni és érni. Én is reménykedem a hosszú meleg őszben:)
Ha nem fásodik be a vessző, 0 fok alatt már károsodik. De ha teljesen beérik, -10 fok alatt károsodik csak. -15 foknál fagy tövig a füge.
El kell fogadnunk, hogy egyes fajták a mi éghajlatunkon nem érlelnek be minden másodtermést. De ezeknek a kései fajtáknak is megvan az előnyük. Tavasszal is később indul a nedvkeringésük, ezért az esetleges márciusi fagyokban nem károsodnak az első termések kezdeményei. Nekem is van egy kései fajtám. A többin kevés első termés volt, azok le értek mostanra. Sőt, a legkorábbin már a másodtermés érik. Ezen a kései fajtámon megmaradt a tavaszi fagyok ellenére az összes első termés, nagyon sok van, és most érik a zöme. Másodtermése többsége csak akkor érik be ha hosszú kellemes ősz van. Tavaly az volt, és bízzunk az ideiben is! :)
Szoktátok ritkítani a másod termést? Nálunk az ágvégeken sok olyan kis füge van, ami ősszel már nem valószínű, hogy beérik, de ahhoz túl nagy, hogy átvészelje a telet... Ha ezeket leszedném, a többi jobban/hamarabb érne?
Azt kevesen látogatják. Úgy gondolom datolyaszilva témával kapcsolatban érdemesebb a "Nálunk is termő új gyümölcsök" témába látogatni. Ott sokan járnak a régi szakemberek közül is.