Keresés

Részletes keresés

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.26 0 3 181689

Az első kérdésre nem tudom a választ, de biztosan ki lehet valahogyan iktatni.A másodikra viszont igen, de előtte egy kis visszatekintés az Általam eddig használt őrlőkre:Graef CM900-zal kezdtem, ezt majd fél évig használtam. Mivel mindenhol azt olvastam, hogy az őrlő fontosabb, Ezért vettem egy Fiorenzato F4E Nano-t. Ebbe olyan módon bentragadt a presszó finomságú őrlemény a körtepumpa használata ellenére is, hogy 2 hét után meghirdettem és nagy megkönnyebbülés volt amikor 20e bukóval elvitte valaki. Használtam tovább a Graef-t. Aztán egy fórumtárs a Ph-ről felajánlotta, hogy pár hétre odaadja kipróbálásra az éppen eladó Mazzer Majorját. Nah, azt egy hét után megvettem. Nagyon nagy előrelépés volt ízben, viszont az akkori helyemen túl nagynak bizonyult, így lecseréltem egy Mazzer Mini E-re. Ez ízben visszalépést jelentett, ennek ellenére nagyon megszerettem. Aztán jött a Niche “őrület”, Amit vásárlás előtt szintén volt alkalmam kipróbálni az egyik fórumtársnál és nagyon megtetszett, így rendeltem egyet. A Mini E-t el is adtam egyből. Viszont az új Niche-sel nem jöttek az ízek, ameddig át nem toltam rajta 8-10 kg babot. És bár a Niche sem egy műanyag halmaz, közben mindig vissza - vissza vágytam a Mazzer robosztusságára. Szembejött megint egy Mini E jó áron, így megvettem és párhuzamosan használtam a Niche-sel kb. 3 hétig. Ekkorra viszont már nagyon elkényelmesedtem és a Mini E kétszeri ráindítás-garatseprés procedúrája miatt a Niche-t tartottam meg, mert kényelemben szerintem nem sok őrlő veri. Ízben volt ami az egyikkel, volt ami a másikkal volt jobb, de azért itt is a Niche javára billent a mérleg.Kb. 1,5 hónapja viszont megint “szembe jött” egy Mazzer jó áron, mégpedig egy Major E személyében. Gyári 151A kések voltak benne, ezzel nem jöttek a hűha ízek, elkezdtem kutakodni a lehetőségek után. SSP kést ~120ért gondoltam csak nem veszek bele, vettem viszont egy 151C jelű gyári késpárt 16e Ft-ért. Na ez így most odabasz minden szempontból a Niche-nek. Brutál gyors, 19g kávé ledarálása ~3,5 mp neki ( a gyári 151A késekkel ugyanez ~13 mp volt). Mivel ennyire gyors, nem is kell ráindítgatni, garatot seperni sem szinte, mert mindent kiad magából. Csak a tölcsért szoktam belülről kiseperni. Az eddig próbált kávékkal nálam ízben is nyert ezekkel a késekkel. A Niche-t már csak elvétve használom. Annyi még hozzá tartozik, hogy ezekkel a harapós késekkel csak adagonkénti őrlés lehetséges, mert ha van kávé a kések között, nem indul el.Remélem tudtam segíteni :)

Előzmény: Freedom of mind (181688)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181688

Egy kérdésem volna: a Mazzer Major automata verzióban könnyű kiiktatni az automatikát? Csinált már ilyet valaki esetleg? 
És még egy: Mazzer Major vagy Niche Zero? Az ízekre gondolok és nem a pangó őrleményre és egyebekre. Már ha valaki ismeri a különbséget.

Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181687

Ráírva nincs, csak jelölés van, de igaz. De az inkább a pörkölési profilt jelzi, nem feltétlenül a kávé színét. Nem is tudok mit kezdeni az omni roast-tal ilyen értelemben. Kétségtelen, hogy a filterre pörkölt kávék világosabb pörkölésűek, de nem csak ennyiről van szó amennyire tudom. Ilyen alapon pedig miért hagyjuk ki a cold brew-t? Nyáron gyakran csinálom nap közbeni fogyasztásra és imádom. Egy ideje külföldi pörkölőknél már látok kifejezetten cold brew-ra pörkölt kávékat. Fogalmam nincs ez mit takar pontosan, de itthon erre még nem találtam példát. Palackoznak cold brew kávékat egyesek, de külön nem árulnak cold brew pörkölést.

Előzmény: ogrEicsab (181685)
Guszty4 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181686

Sziasztok!

 

Ki most a mahlkonig itthoni szervize/forgalmazoja?

 

Ssajnos a vario szenkefe rugoja eltort es kellene masik.

 

Ha Blaze olvassa, akkor amit eladtal ilyen daralo, annak a keseit elvitte az uj tulaj? Erdekelne ha megmaradt, de barki mastol is elfogadom :)

 

Udv,

 

Guszty

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181685

pl. Roastopus, CM  De rá van írva, hogy presszó, vagy filter pörkölés. Ez épp elég sztem.

Előzmény: Freedom of mind (181684)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181684

Amikor én vettem vagy kaptam ilyen kifejezetten világosakat, akkor annyi volt csak rajtuk, hogy pörkölés: világos, hamburgi meg omni roast. Ezek egyike sem a szokásos közepesen világosak voltak, hanem annál sokkal világosabbak. Nem mernék megesküdni, hogy pont cinnamon, azaz fahéj pörkölés, de a többivel való összehasonlításban ahhoz állt a színük a legközelebb. Itthon én sem hallottam senkitől ezt az elnevezést, de amúgy sem  vettem észre, hogy lenne valami megegyezés  a használt elnevezések tekintetében. A legtöbb esetben nem is írják ki a pörkölési szintet (pl. Roastopus, CM) 

Előzmény: djboriska (181680)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181683

Elképzelhető, hogy a hosszú, akár 1 perces lefolyási idő miatt lejjebb kell vinni 1-1,5 fokkal, mintha normál lefolyási idővel készülne. Ezt ki kell tapasztalni.

Előzmény: Freedom of mind (181678)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181682

Pides Gaggia Classic, a pid mutatja. Tokozatlan K hőelem a kazánban a termosztát helyén. A kifolyó vízhőmérséklet  megegyezik a pid által mért és mutatott értékkel ( szintén tokozatlan k hőelemes műszerrel ellenőrizve úgy, hogy a hőelem a vízterítő egyik kis fúratában, a víz útjába van téve). A mérés fél óra melegedés után történt. Mivel caffe35 féle rézbojler van a gépben rézcsőtuninggal, így rettentő hőstabil a gép, egy dupla csapolása alatt 0,3 fokot esik a hőmérséklet.

Előzmény: Saughassy (181681)
Saughassy Creative Commons License 2020.11.25 0 0 181681

Ezeket a hőfokokat hol, min és mivel méred?

Előzmény: ogrEicsab (181677)
djboriska Creative Commons License 2020.11.25 0 1 181680

Nem tudom, de ezt a cinnamon pörkölést az amcsiknál hallotta sokszor, meg a sweet marianál. De spec kávés körökben nem nagyon használja senki, de amúgy itthoni nem spec pörkölőknél is szonte senki. A spec  pörkölők nem feltételnül színre pörkölnek, a cél a maximális édesség, az origin karakter megtartása mellett, túlzott pörkölés izjegyek megjelenése nélkül, kellemes savassággal. Legalábbis ez lenne a cél. Pl, az említett Casino Mocca és Roastopus is erre törekszik ez egészen biztos.

Előzmény: Freedom of mind (181678)
Lamberd2011 Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181679

Sziasztok, 

 

Tudtok nekem ajánlani pár kávé fajtát, van egy saeco Granbaristo gépem és szeretnék másfajta kávékat is kiprobálni mint amit aldiba,  Auchan ba kapok. Lágy krémes kávékat keresek.

 

Üdv,  Lambi

Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181678

Szépek. :) Szóval akkor nem a cinnamon és társai, akkor jó. Ezt a világot én is ismerem. (A Roastopus Starfish egyébként ebben az évben az egyik nagy kedvencem lett.) Az értelemszerű, hogy minél világosabb, annál magasabb hőmérséklet, csak az érdekelt volna, hogy a standard lefolyáshoz képest állítasz-e a PID-en amikor hosszabb lefolyással kísérletezel.

Előzmény: ogrEicsab (181677)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181677

 

 

A világos azt jelenti, hogy Casino Mocca, Roastopus, Pacific eszpresszó pörkölés. Szóval presszó viszonylatban világosnak mondanám.

Igen, világosabb pörköléshez magasabb hőmérséklet kell. 91-93 fok között, igazán extrém esetben 94, de az ritka.

Ilyenek születnek belőle:

Előzmény: Freedom of mind (181676)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181676

Bocs a firtatásért, de nekem ez új terep. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor próbálkoztam igazán világos pörkölésű kávéval. Amikor próbáltam, nem volt rossz, de olyan testetlennek, hígnak éreztem.
Amikor hosszabbra engedtem akkor sem volt sokkal jobb. No és az a vékonyka crema a tetején...

Kérdéseim, hogy nálad mennyire világos az a világos? A hőmérsékleten is állítasz olyankor?
  

Előzmény: ogrEicsab (181669)
Sanyi800 Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181675

Köszönöm,akkor keresem tovább! :)

Előzmény: heted7 (181674)
heted7 Creative Commons License 2020.11.24 -2 0 181674

"Lehet rossz helyen járok,akkor elnézést."

Nem rossz ez a hely, csak más :) Nem itt fogsz kapszulás kávéfőző tippet kapni...

Előzmény: Sanyi800 (181673)
Sanyi800 Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181673

Sziasztok!

Lehet rossz helyen járok,akkor elnézést.

Barátnőmet szeretném meglepni egy kapszulás kávéfőzővel.

2 kiszemelt van:1Bosch Tassimo vivy,illetve Dolce gusto infinissima.Ki melyiket ajánlja?

Barátnőm napi 1,vagy 2 "tejes kávét" iszik.És nem tudom melyik legyen.

Segítséget előre is köszönöm!

CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181672

Azt hittem én vagyok rosszul bekötve, hogy a 25mp-es időt nem tudom ezeknél a kávéknál tartani, de most megnyugodtam, hogy másnál is hosszabb lefolyással finomabbak ezek a kávék.

Előzmény: ogrEicsab (181669)
fistic Creative Commons License 2020.11.24 0 0 181671

Legtöbbször nem a pompán múlik..

Előzmény: Nemethferii (181670)
Nemethferii Creative Commons License 2020.11.23 0 0 181670

Ma voltam egy leliteket is forgalmazó srácnal. Megneztem a Lelit mara X gépet. Amellett hogy nagyon jól néz ki, meg csendes is.

Rakerdeztem a pumpara ami benne van, hogy már lehet-e kapni mint alkatrészt. Meglepodve Hallom hogy csak 32 euró.

Szóval szerintem veszek egyet a scala butterfly omba. 

Jóval csendesebb mint ami most van benne. 

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.23 0 0 181669

Kávéfüggő, de a világos pörköléseknél javarészt igen. Főleg az etiópoknál tapasztalom ezt, hosszú előáztatás, majd max. 5-7 barig fel, a pumpa indítástól számított akár 1 perces lefolyási idővel.

Bár most a Casino Mocca Keramo-ja erre rácáfol, mert ez úgy a legjobb, ha egyből megkapja a 9 bart.

 

Előzmény: Freedom of mind (181668)
Freedom of mind Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181668

Maxwell téged is megnyert. Nem csodálom. :) És tényleg kiérződik, hogy édesebb, teltebb a kávé 6 Bar körül? 

Előzmény: ogrEicsab (181648)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181667

Köszi, próbálkozom vele. 

Előzmény: ogrEicsab (181666)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181666

Akkor azt elvileg csak meg kellene húzni ha esetleg kilazult. Ha nem az a baj, hogy kilazult akkor csak arra tudok gondolni, hogy a tefloncső elnyíródott... már feltéve ha 2015 előtti Classicról beszélünk és tefloncső van ott. 

Előzmény: CZsolt_79 (181665)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181665

Nem pont így néz ki de inkább a 2:30asra hasonlít. 

Előzmény: ogrEicsab (181664)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181664

Ott ereszt amit 2:30-nál leteker a fazon, vagy pedig ott, amit 6:50-nél kiteker a pumpából? 

https://www.youtube.com/watch?v=HTm6dwJdn_4

Előzmény: CZsolt_79 (181663)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.11.22 0 0 181663

Sziasztok,

 

Gaggia Classicban az ulka tetejére érkező cső ahol csatlakozik a szivattyúra egy kicsit ereszt. Amikor már a kávé is elkezd jönni, azaz nagyobb nyomás alatt jön elő ez a probléma. Lehet ott valami tömítést cserélni vagy hogyan lehet megoldani?

Köszi

bonyolult Creative Commons License 2020.11.21 0 0 181662

Csak azért írtam be ide, hogy ha valakit esetleg érdekelt volna a zőrlő,  akkor már ne érdekelje:) 

ogrEicsab Creative Commons License 2020.11.21 0 0 181661

... és örvendtek vala! 😀

Előzmény: bonyolult (181658)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.11.21 0 0 181660

Éljen!

Előzmény: bonyolult (181658)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!