Ízre nem ez a kedvenc, de nem rossz. A multin szocializálódott ifjú családtagok miatt vetem elsősorban, szép egyöntetű, strapabíró, és főleg elég korai. A mag néhány évre beosztható.
Én most már harmadik éve az első paradicsom-kiültetést április közepére (15-20. közé) időzítem, ezért a hét közepén elkezdtem csíráztatni, majd poharakba elültetni a magokat. A fénnyel, hővel, nedvességgel csínyján bánok, F.....o palántaföldet és Ferticare Starter 15-30-15 műtrágyát használok. (A tapasztalatom szerint lényegesen lassabban fejlődő chiliket már egy hónapja elültettem, most már 3-4 lomblevelesek. A padlizsán "kelődik" lassan, a rebarbarák is kidugták már a fejüket.)
Azért, hogy ne jusson eszembe magot vetni, összeszedegettem a meglévő magokat, összeírtam a listát mi kell még, és erősen koncentráltam arra, hogy még nincs itt az idő , de már nem kell sokat várni :)
Természetesen a leveleket lecsípem majd és amint mondtam ez egy új kísérleti módszer (nálam). Szerintem abszolúlt nem korai, mert nem szeretném azt mint az elmúlt években, hogy a 80-90 napos fajták csak augusztus végén kezdjenek érni. Lesz még egy második csapat amit jó 1 hónap múlva tervezek vetni.
Nem világítok rájuk, hanem bevittem őket a munkahelyre, ahol 6 m-es üvegfal van D-Dk-i fekvéssel. Ami gond lehet, hogy távfűtés van jelenleg 25 C körül egész nap, de remélem lassan lejebb veszik majd, vagy max. elzárok egy két radiátort.
Ma én is elraktam az első 100 darabot 35 fajtából. Szerintem hétfőre ki is kellnek, mivel mind elő van csíráztatva. A koktélokon a törpéken és a feketéken már-már a szíklevél is megjelent a csírázóban 5 nap alatt. Az USA-ból rendelt magok is nagyon aktívak :)
Most számomra újfajta "cserépbe" kerültek. Ásványvizes (1,5 L) flakon teteje levágva, alúlra 7-8 cm föld, majd bele a mag. Később ahogyan növögetnek töltögetem a földet a flakonba a palánták mellé így elvileg nem lesz megnyúlás és a szár szépen gyökeresedik majd fejlebb is. Ha minden jól meg lesz egy kb 20 cm-es gyökérrel átszőtt földlabda mire kiveszem őket és felette kb. 10-15 cm szár. Remélem április elején mehetnek az üvegházba.
A második adagot a korai fajtákból egyből az üvegházba tervezem vetni, ugyanezzel a módszerrel max. április elején.
Kíváncsi vagyok beválik-e a flakonos módszer, elviekben működnie kell!
:-D A jelölőkre gondolsz? Nem találtunk itthon jobb jelölőt a 8 féle paradicsom megkülönböztetéséhez. :-) Fogpiszkáló, eltérő színű cérnákkal körbetekerve, és külön papírra vezettük, melyik szín, milyen paradicsomot rejt. Nyárra nekem max 8-10 tő kell, így általában csak 3 kis cserépbe tettem egyféle magot.
A remek ötletet köszönöm,fogok még magot vetni és lesz egy szabadtéri "kontroll csoport" is. Legalább még jobban össze lehet hasonlítani őket. Én nem akarok senkit rémisztgetni,de be kell látni,hogy szükség van erre. Szerintem ez olyasmi mint a kenyér,ha más csinálja nem tudni mi van benne... Valószínű,hogy sokkal jobb paradicsomot fogok tudni termeszteni,mint a spanyol éhbéres munkások által,valamilyen iszonyatos körülmények között termesztett hibrid szemét,amit nem tudni(lehet,hogy jobb is!) mivel neveltek. És ennek a rendszernek éppen ez a lényege,hogy teljesen független a kinti időjárástól! Tehát a tél közepén is lehet nyár végi érett,lédús és finom paradicsomot és egyéb finomságokat termeszteni. Tudom az idén erről már lekéstem,de azért lehet még rossz idő,elég csak a tavalyi Március 15-re visszagondolni.