Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.16 0 0 822
Sajnos rajz nélkül a leírásból nehéz megállapítani, hogy mi is a helyzet az adott helyszínen, tehát a kihelyezett megállni tilos tábla hatályát útkereszteződésnek nevezhető dolog feloldja-e. Ezt kéne pontosan tudni. Ez valamilyen parkolókihajtó?

Valószínű jogos a büntetés, mégha a forgalomszervezés nem is a legjobb, mert nem csak a közlekedőnek kell a jelzéseke keresni, hanem a jelzés is legyen figyelemfelhívó- Ettől a szabály, szabály, a bíráság mértéke arányos (nekem 12 ezret szabtak ki 2 éve, hasonloóért, mozgássérültként, de hagytam a csudába). ettől függetlenül küldenek majd egy csekket s, és ha azt sem fizeted be, akkor kerül át a rendőrségre az. Amennyiben ezt nem várod meg és magad panaszolod a dolgot, akkor is odakerül, csak előbb. Esetleg, ha úgy érzed érvelhetsz ezzel, hogy mi történt, leírni ezt az egész szerencsétlen kalamajkát. Tudok enyhítésről, de ellenkezőjéről is, de jelen esetben kellő igazolások mellett szerintem súlyosítás nem jöhet szóba, nem lenne méltányos, ettől nem félnék. Ha mégis, akkor pedig kifogással élnék, és akkor bíróság dönt az iratok alapján. Tehát már most érdemes képeket csinálni a helyszínről és már most csatolni a sztorihoz.
Előzmény: szegepapa (821)
szegepapa Creative Commons License 2008.08.15 0 0 821

Tiszteletem!

 

Volna egy kis problémám, amiben segítséget, vagy tanácsot szeretnék kérni.

Megpróbáltam gondomnak utána nézni, de sajnos nem jutottam eredményre.

Történt ugyanis, hogy kaptam egy kis cédulát az ablaktörlő alá, amin értesített a közterület felügyelet 10000,- ft helyszíni bírságról "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése" szabálysértés miatt. Amikor megláttam a cédulát, reklámnak gondoltam, de mielőtt kidobtam volna, megnéztem, mi van rajta. Ezek után felhívtam a cetlin szereplő tel. számot, megtudni, mi volt a bűnöm. Ekkor tudtam meg, hogy ahol parkoltam, megállni tilos tábla hatálya alatt volt az útszakasz. Azt persze nem tudom, hogy a szakaszon hasonló magatartást követő két másik jármű tulajdonosa milyen sorsra jutott.

Megpróbálom egyértelműen leírni a szituációt:

A sors fintora miatt egy sérelmemre elkövetett lopássorozat miatt a helyi megyei rfk-ra kellett mennem jkv. felvétele miatt. Behajtottam egy kétirányú utcába a rfk-ság mögött, ahol tudomásom szerint, és a valóságban is parkoló van kialakítva. Mivel parkolóhelyet a kialakított parkolóban nem találtam, így ( mivelez teljesen szabályos) megfordultam, és a másik oldalon egy szabad helyen leparkoltam. Mivel a járda szélén egy tüzivíz vételezésére kialakított kút van, így annak szabadonhagyását is figyelembe vettem, majd ezek után távoztam, mivel semmi nem utalt arra, hogy ezzel a magatartásommal szabályt sértek.

Az utólagosan történt érdeklődésemre tudtam meg, hogy ott tábla tiltja a megállást. Ezek után visszamentem a helyszínre, és valóban van egy megállni tilos tábla az út elején, aminek legjobb tudomásom szerint alap helyzetben a legközelebbi  útkereszteződés oldja fel a hatályát, tehát a tilalom, valóban létezik.

A kérdésem viszont az, hogy mivel, tudomásom szerint makszimálisan jogkövető magatartást követtem, többmillió km-tvezettem le okozott baleset és szabálysértés nélkül, ezen tilalomról sem volt tudomásom, mitévő legyek.

A helyzethez hozzátartozik még talán, hogy ahol megfordultam, a kialakított parkolók végén( amit semmilyen szabály nem tilt), van egy derékszögű kanyar, ami után van kihelyezve a tábla.

A közterület felügyeletnél történt telefonos megkeresésemre a telefon másik végén levő hölgy nemigazán értette a problémát, a rendőrségi fellebbezést javasolta, bár felvetette a súlyosbítás valószínűségét.

Mivel a szabályok lehetőséget adnak arra, hogy a fennt leírtak szerint cselekedjen bárki, így a tiltó táblát az ominózus szakaszon egy kiegészítő táblával kellene elhelyezni, ami a közlekedésben résztvevők tudomására hozza a tilalmat.

Az egész helyzet azért okoz elsősorban gondot számomra, hogy felelősségre vonnak olyan dologban is, ami nem sorolható be "a szabály ismeretének hiánya nem mentesít a felelősség alól" szabály alá, hiszen itt véleményem szerint, a tilalmat elrendelő tájékoztatási hiányossága az ok.

Remélem nem okoztam fölösleges problémát, és talán kapok számomra megnyugtató választ.

Tiszteletem: Zolipapa  

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.14 0 0 820
Ez változó, van akit nagy pénzért sem macerálnak, van akit már egy 10 ezresért is mennek végrehajtani:)
Előzmény: Ryke (819)
Ryke Creative Commons License 2008.08.12 0 0 819
annyira nem is próbáltak meg megtalálni, hogy bármelyiket is érvényesítsék rajtam... :S
Előzmény: Törölt nick (818)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.12 0 0 818
A ha-re elég nehéz mit mondani:) elviekben meg kell próbálni aközmunkát ha nem fogadod el, vagy helyben nincs akkor jön az átváltozatás. Az Állampolgári Jogok biztosa mondjuk aggódik, mert azt mondja, kell biztosítani közmunkát mindenképp. A másik érdekesség, hogy az elzárás meg ugye pénzbe kerül...az államnak.
Előzmény: Ryke (817)
Ryke Creative Commons License 2008.08.12 0 0 817
valószínűleg követelték is, és miután nem fizettem jött a közmunka? :)

vagy ez így nem működik...? az is lehet, hogy ez gyorshajtás miatt volt :S
Előzmény: Törölt nick (816)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.11 0 0 816
Ez most kérdés vagy kijelentés?:)
Pótdíjat pl. a Centrum szab ki, de abból nem lehet közmunka, annak megfizetését csak bírósági perben lehet követelni. A szabálysértési bírságból lehet közmunka.:)
Előzmény: Ryke (815)
Ryke Creative Commons License 2008.08.11 0 0 815
akkor pótdíj, amit végigfuttattak a rendszeren
Előzmény: Törölt nick (814)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.09 0 0 814
Igen van elévülés, a jogerős szabálysértés megállapító határozattól számított 1 év elteltével nem végrehajtható az elzárás és a pénzbírás. Félbeszakítja ezt az időt a a végrehajtásra tett intézkedés (pl. felszólítás). Az abszolút kvázi jogvesztő határidő 2 év. Tehát ez a max.

Parkolási bírság nincs, csak szabálysértési bírság amit a hatóság szab ki illetve, pótdíj amit a parkolási cég ad.
Előzmény: Ryke (812)
keekee Creative Commons License 2008.08.08 0 0 813

Köszönöm, asszem nekifutok egy részletfizunak, ha más nem marad :(

Előzmény: Törölt nick (810)
Ryke Creative Commons License 2008.08.08 0 0 812
van az ilyesminek elévülési ideje?

bő 2 éve engem is pár nap közmunkára ítéltek, de folyamatosan apámat zaklatták a dologgal (nevünk megegyezik)... Aztán kb 1 éve írt egy levelet, hogy ugyan részletezzék már milyen büntetést kellene letöltenie, de arra azóta sem kapott választ.

lehet, hogy egy parkolási bírság elmulsztása miatt már körözött bűnöző lennék?
Előzmény: Törölt nick (810)
Ryke Creative Commons License 2008.08.08 0 0 811
a héten jött levél, hogy elfogadták az indokaim és csak a sima büntetést kell befizetnem... ráadásul (mivel decemberben történt) csak a tavalyi összeget, ami az ügyvédi iroda díjával együtt is kevesebb, mint az általam kalkulált 15k. hurrá :)
Előzmény: Törölt nick (807)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.06 0 0 810
Szia!

A mérséklésre nme sok esély van, de lehet próbálkozni, pl. személyi körülményekre hivatkozással, de olcsóbban megúsztad, mint, ha közigazgatási bírság lett volna.

A törvény sorrendet szab: elsőként a befizetés, majd ha ez nem megy akkor követlen letiltás, és ha ez sem sikeres akkor adók módjára behajtás (pl. foglalás). Ha ezek sem járnak eredménnyel akkor jön a közérdekű munka kijelölése, ha ez sem sikeres, akkor jön az elzárásra átváltoztatás. Van akinél nem történt semmi van akinél foglalnak, nehéz kitalálni mikor meddig jut el egy ügy.

Tehát akikényzsertésben fokoztaosság érvényesül, nem ismeri a kérelmere ledolgozom elvét..) A részletfizetéssel is próbálkozhatsz.
Előzmény: keekee (809)
keekee Creative Commons License 2008.08.05 0 0 809

Sziasztok!

 

Kérdésem az lenne, hogy egy közlekedési szabálysértési ügyben (nem gyorshajtás, bár ez elvileg mindegy talán) 30.000 Ft-os bírságot szabtak ki rám, de megjegyezték, hogy 6 napi közérdekű munkával a bírság megváltható. Ezt akkor is lehet kérvényezni, ha egyébként a fizumból letiltható? Vagy inkább maradjak a részletfizetési kérelemnél? van-e esély a bírság mérséklésére szerintetek, ha 2 éven belül egyszer már volt egy (akkor gyorshajtás miatti) bírságolásom?

 

Köszönöm szépen!

Ryke Creative Commons License 2008.07.04 0 0 808
én is... remélem emberek dolgoznak náluk :S
Előzmény: Törölt nick (807)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.04 0 0 807
Ok, majd kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Előzmény: Ryke (806)
Ryke Creative Commons License 2008.07.04 0 0 806
köszönöm a választ, így cselekedtem :)

plusz beleírtam még, hogy 8 hónapja mindig vásárolgatok havi matricát, és most is csak 3,5 órát csúsztam figyelmetlenségből
Előzmény: Törölt nick (805)
Törölt nick Creative Commons License 2008.07.01 0 0 805
Szia!

Parkolásnál szabályozatlan a helyzet, mert ottelég kiküldeni, de attól még úgymond ketyeg az idő, függetlenül atól, hogy mondjuk a helyszínen nem találod meg a mikulácsomagot, vagy csak későn veszed át.

Az autópályák esetében a helyzetet a 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet
az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról határozza meg.

Itt sem egyértelmű a helyzet, ha eolvasod a (!) bekezdést, mert erről az esetről nem szól, de én erre hivatkoznék. Tehát így egy levelet, hogy te nam kaptál értesítést, vagy ezt legyenek szívesek igazolni, mert azt írták ez a 2. felszólítás. És ajánld, hogy kifizeted a alappótdíjat, ill. annak késedelmi kamatát, annak ellenére, hogy nem kaptál felszólítást.

---

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti jogosulatlan úthasználat esetében megállításos, vizuális ellenőrzéskor a helyszínen a gépjármű vezetője köteles a megfelelő pótdíjat, vagy a pótdíjkülönbözetet megfizetni. Ennek elmulasztása esetén a pótdíj utólagos megfizetésére a gépjármű - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának nyilvántartása szerinti - tulajdonosa (üzembentartója) köteles.

(5) Jogosulatlan úthasználat esetén, ha helyszíni pótdíjfizetésre nem kerül sor, a pótdíjkövetelés, vagy a pótdíjkülönbözetre vonatkozó követelés a külön jogszabály szerinti fizetési felszólítás kézhezvételét követő 30. napon jár le.

(6) Az ÁAK Zrt. köteles az elektronikus ellenőrzéshez szükséges eszközöket a díjköteles gyorsforgalmi utakon - a gazdaságossági szempontok figyelembevételével - telepíteni és működtetni.

(7) Mentesül a pótdíjfizetési kötelezettség alól az, aki a fizetési felszólítás kézhezvételétől számított 15 napon belül az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálatán bemutatja a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy nyugtázó értesítést.

(8) Egy naptári napon belüli jogosulatlan úthasználatok esetén egy pótdíjfizetési kötelezettség keletkezik.
Előzmény: Ryke (804)
Ryke Creative Commons License 2008.07.01 0 0 804
Üdv!

Nagyon hasonló problémám van, mint a 782-es postban leírt, annyi különbséggel, hog tőlem 68000 HUF körüli összeget szeretnének viszontlátni. Történet a következő:

1. Pénteken hívott anyám, hogy kaptam egy levelet valami ügyvédtől, amiben az autópálya Zrt nevében szeretnék bevasalni rajtam a fent említett összeget. Néztem nagyokat, hogy miről van szó, pláne, hogy a levél szerint ez már a 2. felszólításuk volt :OO A levél a bejelentett lakcímemre megy, de ott csak jóanyám lakik, aki általában posta nyitvatartási időben nincs otthon...

2. Felhívtam a részletek miatt a Zrt ügyfélszolgálatát (a levelet még nem láttam) és a következőt tudtam meg:
- 2007. december 10-én használtuk az M7-est estefelé matrica nélkül... Be is ugrott a sztori egyből --> Sajna csak a megérkezéskor vettem észre, hogy a matricánk lejárt (általában haviakat veszek). 11-én hajnalban a visszaúton már volt érvényes matrica.

3. Próbáltam elmagyarázni az ügyfélszolgálatosnak, hogy én most szereztem tudomást az egész ügyről, és hadd ne kelljen már kifizetnem az emelt összegű pótdíjat, de nem nagyon hatotta meg... Sőt, azt mondta, ha kiadták végrehajtásra, akkor csak az intézkedő ügyvéddel tudom megbeszélni a részleteket.

4. Felhívtam az ügyvéd irodáját, ott azt mondták nem ők illetékesek a pótdíj mértékéről dönteni, keressem a Zrt-t ezügyben... De ne nagyon reménykedjek :(

-----

Kérdésem: mit lehet ilyenkor tenni? Azt tudom, hogy nem szeretném két, éves matrica árát kifizetni büntetésképpen, mert használtam 23 km-et az M7-esből, ráadásul ezt is figyelmetlenségből, nem pedig "ügyeskedési" szándékkal.

Mivel a büntetésről is csak most szereztem tudomást, nem igazán érzem azt méltányosnak. Az alap büntetést ettől függetlenül befizetném...
Előzmény: kunkorcsiga (782)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.22 0 0 803
Hát ezen, nincs mit, máskor is!:)
Előzmény: Csokis (802)
Csokis Creative Commons License 2008.06.21 0 0 802
Köszönöm, akkor így jártam. Igaz, ezt az ötnapos határidőt előre nem is tudtam volna megnézni, hisz a honlapjukon csak a beidézett rendelet van fent, abban meg nem szerepel ilyen részletességgel, de az tény, hogy a kis cetlin a büntetéssel egy időben közölték. Még egyszer köszönöm!
Előzmény: Törölt nick (800)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 801
Egy kiegészítés, de ezt az üzeltszabályzatban tudod megnézni. A bank csak azon a napon szabadít meg a pénzedtől, amikor ténylegesen leemeli a számládról a pénzt. Tehát amikor egy átutalási megbízást adsz, akkor csak elindítod az utalást, a pénz a számládon marad, tehát nem vagy megszabadítva tőle, hiszen egy hónappal későbbre is adhatsz megbízást, amit le is állíthatsz.
Előzmény: Csokis (799)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.21 0 0 800
Álláspontom szerint a felek megállapodása érvényes, jelen esetben ki is kötötték, hogy a teljesítés napja az, amikor a számlára megérkezik a pénz. Nyilván ez így is van, hiszen apénz csak elindul a banki munkanapon, és csak másnap érkezik meg. Sőt gondolj egy négynapos ünnepre.

Mást is kiköthetnek a felek, de ők így kívánták. Nyilván a banki rendszer így működik, teljesen szabályos (ezt vállalták), de van lehetőség ún. VIBER átutalásra, amikor x órán belül átküldik a pénzt. A bank és közted lévő jogviszonyhoz semmi köze a parkolási társulásnak. Hiszen feladhatnád egy pénzküldő cégnél is, ahol szintén mások a kondíciók.
Van amikor a jog meghatározza a teljesítés napját, hogy mit kell annak tekinteni, pl. ÁFA fizetés. Itt ez nem történt meg tehát a felek megállapodása az érvényes, ami itt jelent esetben egyoldalú üzleti feltételben nyilvánult meg. A Ptk. erre vonatkozóan csak annyit ismerm, hogy ha a teljesítés utolsó napja munkaszüneti nap, akkor a következő munkanapon jár le a határidő.

Ezen szerződéses feltételek tudatában indítottad az átutalást, késedelembe esetél, így a sarc szerintem jogos, igaz nem túl szép üzletpolitikára vall.
Előzmény: Csokis (799)
Csokis Creative Commons License 2008.06.21 0 0 799
Hogy a levont tanulságokon kívül, tehetek-e mást, mint hogy befizetem a tizenezer forint sarcot. Én legalábbis úgy érzem, hogy míg az eredeti büntetés jogos volt, ez most sarc. Csak azért jutott eszembe, mert az eredeti rendelet befizetési határidőről ír, nem "megérkezési határidőről". Szóval van-e valami általános szabály arra, mi az, hogy befizetés? Az, amikor én megszabadulok a pénztől (péntek), az amikor a bank megszabadít engem a pénzemtől (hétfő), vagy az amikor ők megkapták a pénzemet (kedd)?
Előzmény: Törölt nick (798)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.20 0 0 798
És mi a kérdés?:)
Előzmény: Csokis (797)
Csokis Creative Commons License 2008.06.20 0 0 797
Kedves Hozzáértő Olvtársak!
Elkövettük azt a balgaságot, hogy jegy nélkül parkoltunk. (Nem lejárt, egyszerűen mindketten azt hittük, a másikunk vett jegyet. Mindegy.) Meg is kaptuk a mikuláscsomagot. Ez egy szerdai nap délutánján volt. Nejem eltette a csekket, hogy befizeti, "persze" elfelejtette. Péntek délután rákérdeztem, kiderült. Szívás, mielőtt baj lesz, gyorsan fel az internetre, netbank, büntetés átutalva. Igen ám, csakhogy a péntek délutáni átutalás már csak hétfőn kerül be a bankközi giro/zsiró rendszerbe (azt hiszem, így hívják), és csak kedden írják jóvá a jogosult számláján. Márpedig a büntető cetlin az van, hogy a büntetést öt napon belül kell kifizetni, banki átutalás esetén a teljesítés napja pedig az a nap, amikor jóváírják a számlájukon. De ez csak a cetlin van rajta, a 19/2005. Főv. Kgy. Rendelet 53. par. azt mondja:

(1) A várakozási díjkülönbözet mértéke az adott területre érvényes egyórai várakozási díj.
(2) A pótdíj mértéke
a) öt naptári napon belüli befizetés esetén az adott területre érvényes egyórai várakozási díj tízszerese.
b) öt naptári napon túli befizetés esetén az adott területre érvényes egyórai várakozási díj húszszorosa.
(3) A fenti határidők számításába a kiszabás napja nem számít bele.


Természetesen pár hét múlva megkaptam a felszólító levelet, hogy leszek kedves befizetni a "maradékot", meg az egyéb járulékos költségeket. Felhívam az ügyfélszolgálatot, elmondtam, mi a helyzet. A hölgy nagyon kedvesen közölte, hogy írjam le a dolgot, adjam fel levélben, tegyem mellé az átutalási bizonylat egy példányát, amin látszik, hogy öt napon belül leemelték a számlámról a pénzt, és ők törölni fogják a plusz pótdíjat. Megtettem, ajánlott levélben feladtam. A héten megkaptam egy ügyvédi iroda dörgedelmes felszólítását, természetesen most már ügyvédi költséggel megfejelve. Azon tanulságokon kívül, hogy:
- már a katonaságnál megtanították, "a parancsot nem kell b..ogatni, mert cak szaporodik";
- valamint mostantól mindennel a postára kell menni, és nem mindenki számára időkímélő és adminisztrációt csökkentő módon az interneten intézni (szintén a cetli szerint postai befizetésnél a feladás napja a teljesítés dátuma);
tudok-e tenni valamit? Tényleg van ilyen szabály, hogy banki átutalás esetén a befizetés napja az a nap, amikor a jogosult számláján jóváírják az összeget? Azért kérdezem, mert ez több érdekes problémát is felvet:
- Ünnep összevonásos hétvégén egyszerűen nem lehet határidőn belül fizetni. (négynapos hétvégén soha, de peches esetben akár a háromnaposon sem, ha a hétfői átutalással lekésed az aznap reggeli utalást.)
- Külföldi számláról való utalásnál ennél többet is ücsörögnek a bankok a pénzen, tehát újra bukott az ember az utalással.
Előre is köszönöm a választ!
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.19 0 0 796
Parkolási pótdíjakról

A jogalkotónak a közúti közlekedésről szóló törvény módosítása után sikerült kisebb késéssel a polgári eljárásjogot is módosítani, így még egyértelműbbé tenni a helyzetet.

A törvénymódosítás pontos szövege

A keresetlevelet (fizetési meghagyást) a bíróságnak... akkor is idézés kibocsátása nélkül el kell utasítania, illetve a perindítás hatályainak beállta után a pert...a bíróság akkor is köteles hivatalból, az eljárás bármely szakában megszüntetni, ha a közút területén vagy a közút területén kívüli közterületen létesített, illetve kijelölt várakozóhely jogosulatlan használata folytán keletkezett igények érvényesítésére a keresetlevelet (fizetési meghagyást) a jogosulatlan úthasználattól számított egy éven túl nyújtották be. E határidő elmulasztása esetén igazolásnak helye nincc.

Cikk:

http://index.hu/politika/belfold/parko5958/?main&rnd=276
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.05 0 0 795
Szavíesen!

Hagyd a csudába,menjenek a fenébe, az nem így működik, hogy csak ügyiratszámmal adok felvilágosítás... Önök hívtak nincs neked ügyiratszámod, nem? Erre kell hivatkozni.
A munkáltatóval egyeztess, hogy ad-e igazolást, hogy te akkor dolgoztál. Mondjuk az igazsáéghoz hozzátartozik, hogy arra hivatkozhatnak, hogy más vezette az autót, azért is te felelsz, ha kölcsön adod. De ha nem ment vele senki, mutassanak már egy képet...
Előzmény: kunkorcsiga (794)
kunkorcsiga Creative Commons License 2008.06.05 0 0 794

Ismét köszönöm a választ.

 

A legjobb az egészben, hogy ma a munkahelyemen utánanéztem és azon a napon, amire ők hivatkoznak, este hatig dolgoztam! Csak a következő napon, vagyis 14-én jártam az M1-en. Így már egyre jobban irritál a dolog, csak ugyebár az Autópálya Zrt. kizárólag ügyiratszám alapján ad bármilyen tájékoztatást, ha azt ismerem, azzal beismerném, hogy megkaptam a levelet. Szóval most fel van adva a lecke, hogy hallgassak inkább 13-ig, míg elévül a dolog, vagy ne hagyjam annyiban, mert egyértelműen valami nem 'tiszta' ügyről van szó.

Ehhh..

Előzmény: Törölt nick (788)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.04 0 0 793
Igen pl., elviekben a gyorsahjtás lehet bűncselekmény is. Aztán szabsértés a kisfokú ittaság, Járművezetés az eltiltás tartama alatt, Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése, Biztonságos közlekedésre alkalmatlan jármű vezetése, előzés, elsőbbség szabályainak megsértése, megállás várakozás szabályai, megfordulás, hátramenet szabályainak megszegése autópályán, autóúton,távolsági fényszóró használatára vonatkozó szabályok megszegésestb.
Előzmény: vianneR (792)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!