Keresés

Részletes keresés

mthomas Creative Commons License 2001.08.22 0 0 20
haharin!
Az új házat építik már?

A ház makettje Poprádon a RYSY SPORT kirakatában megtekinthető.

Előzmény: haharin (19)
haharin Creative Commons License 2001.08.22 0 0 19
Hali,
csak egy kis helyesbítés. Én júliusban voltam fent utoljára a Tengerszem csúcson (...Rysy...). A téli lavina nem vitte el a házat, csak megrongálta. A ház működik, tea is van, persze munkálatok vannak. A Poprádi tótól a szénen kívül most már cementet is felcipelhet a házhoz, aki akar.
Előzmény: mthomas (18)
mthomas Creative Commons License 2001.08.22 0 0 18
Sziasztok!
Elősször is nagyon örülök ennek a topiknak, 2x szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy Magyarok vagyunk, így ne Rysyt emlegessünk, hanem Tengerszem csúcsot! OK?
Mi is rengeteget túrázunk a felvidéken, főleg a Magas Tátrában, de már voltunk már a Király hegyen is (Alacsony Tátra).Most az egyik kedvencem a Rohács hegység (Nyugati Tátra). Valami gyönyörű, nagyon szép a zöldövezeti része és csodálatos gerinctúrákat lehet tenni. Most hétvégén voltunk kint és a Jakubinára mentünk fel(talán 2148m)egy körtúrát tettünk.Az időjárás kedvezett nekünk és így a kilátás is szép volt.

Egyébként Július elején akartunk ide is felmenni, de az időjárás esős volt és a gerincen havazott is. Akkor a Hegyes Rohácson másztunk át, cipeltük a sátrat hálózsákot(szóval nagy pakkal mentünk), tiszta jég volt a szikla és láncos szakaszok voltak.Én még életemben nem éreztem magam olyan sza..-ul (nehéz zsák,szél,hó,mind2 oldalon szakadék,láncok), alig vártam, hogy átmásszunk a hegyen(a csoki bent volt rendesen).Aznap a Zsári házban aludtunk.

Bizonyára hallottátok,hogy a Tengerszem csúcson lévő házat a lavina levitte.Most építik az új házat (nem tudom hogy áll, lehet, hogy még el sem kezdték)és a régi helyétől még vagy 100 m-el fentebb lesz.

Mi tavaly akartuk meghódítani a Tengerszem Csúcsot a Lengyel oldalról,de nem sikerült.
Indokok : reggel indultunk a zakopane-i kempingből, ekkor még azt hittük minden belefér.
Ha a SZ-L határon átmész, a kereszteződésben balra fordulsz, az autóval még tudsz menni vagy 1000m-t,utánna le kell tenni az autót és vagy gyalog indulsz el a Morskie-oko felé (Tengerszem tó)vagy lovaskocsival(borsos). Mi gyalogoltunk és túl késő értünk a hegy alá ahhoz, hogy még idejében visszaérjünk. Szerintem a tónál lévő házikóba meg kell szállni, ha a csúcsra fel akarsz menni.

A Szlovák-Magyar "barátsághoz" egy történet:
Csorbatónál túráztunk Fátyol vízesés,Lorenz-hágó,Szoliszkó. Betértünk a szoliszkónál lévő házikóba, egy kis tea, üdítőre. Volt velünk egy szlovákiai magyar srác is, én megkértem, hogy Ő kérje már ki teát mert hát csak szlovákol szólal meg és remélhetőleg kedves lesz. Nem így történt, a visszajáró helyett 1 képeslapot akart Neki adni, mondván nem tud visszaadni, mikor a srácnak nem tetszett még ő volt felháborodva (meg gondolom azt is látta, hogy magyarok társaságában van).
Egyébként kicsit változtathatnának a hozzáállásukon, mert szerintem a "külföldi" tátrai túristák 70% magyar.

haharin Creative Commons License 2001.08.21 0 0 17
A lengyel oldalért már most irigyellek: légyszíves ne mulaszd el a beszámolót! Néztem már térképen, gondolom meg fogtok szállni valahol turistaházban. Merrefelé tervezitek a menést?

Kiderült, hogy kedves barátaim inkább Szlovéniába vagy az osztrák Alpokba mennének Rysy helyett, amit én őszintén fájlalok, de a lobbyzást folytatom:-)... úgyhogy lehet, hogy ebből _most_ nem lesz semmi.

Én nem vagyok egy nagy fotós, de volt két srác is, akik jók ebben, ők voltak a dokumentátorok.

Előzmény: Janneke (14)
Janneke Creative Commons License 2001.08.15 0 0 16
Nem tudom. Akiről írtam az egy magyarul is tudó de szlovákul ordibálós TANAP-os pasi volt, aki nemcsak velünk hanem egy csomó más magyarral is ordibált szlovákul, amiből persze nem értettünk semmit sem. Útközben a Vöröstorony hágó felé utánunk rohant, néhányunkat félrelökött elég durván. Lehet, hogy ideges volt mert előző nap zuhant le egy magyar pasi a hágónál, de mégsem értem miért nem magyarul beszélt velünk, ha egyszer tudott magyarul. Mi augusztusban jártunk ott, a barátaim pedig októberben. Velük is nagyon durva hangnemben beszéltek.

Lehet, hogy azóta más a személyzet a Téry menedékházban?

Vagy lehet, hogy arról van szó, hogy a sziklamászókat más mértékegységgel mérik mint a mezei túrázókat, akiknek mondjuk nem rutinmunka a hágó megmászása?

Előzmény: anzix (15)
anzix Creative Commons License 2001.08.15 0 0 15
Nem igazán erre válaszolok csak mellényomtam .On:a téry-ben baromi rendes volt velünk a csávó(vékony markáns arcú faszi).+ a magyar sziklamászók akik már 2-hete ott voltak azok is csak dicsérték.....hmmm.Most aki el akarja dönteni hogy aludjon-e a Téry-ben vagy sem,azok vakarhatják fejüket:))))))
Előzmény: Janneke (14)
Janneke Creative Commons License 2001.08.14 0 0 14
Tavalyi utunk: Ostrva+Magistrala, Lorenz hágó, Késmárki Fehér víz völgy és Zöld tó, Rysy, Tar pataki völgyek, és a legvégén (amikor a legfáradtabbak voltunk:) Nagyszalóki csúcs. Nekünk a Nagyszalóki volt valóban a csúcs (Kriván helyett döntöttek mellette a fiúk és a sportérték miatt leszavazták a felvonót, így 1450 métert mentünk :))) Óriási élmény volt, a Kriván remélem majd meglesz legközelebb. Időnk csodálatos, az eső csak aznap esett egy kicsit amikor pihentünk (Rysy és Tar patak között), szóval az égiek is velünk voltak. Meg egyébként is: a Vöröstorony hágónál előző nap zuhant le egy magyar pasi, mi viszont megúsztuk épségben. (Persze ehhez kellett némi józan ész is azzal kapcsolatban ki mit vállal.)

A lengyel oldalért már most irigyellek: légyszíves ne mulaszd el a beszámolót! Néztem már térképen, gondolom meg fogtok szállni valahol turistaházban. Merrefelé tervezitek a menést?

Hogy tetszettek a vörös csillagok, sarló, kalapács 2250 méter magasan a Chata pod Rysmy-nél a kövekre festve? Bánom, hogy nem fényképeztem le őket, azóta se hisz nekem senki....

Te fotóztál?

Előzmény: haharin (12)
haharin Creative Commons License 2001.08.14 0 0 13
Ha minden igaz, aug. végén megyünk lengyel oldali mászásra.
Előzmény: Janneke (11)
haharin Creative Commons License 2001.08.14 0 0 12
Csak az első 4-5 nap tudtunk túrázni, utána ítéletidő volt, lehetetlen volt felmenni a hegyre. A jóidőbe belefért a Lorenz hágó (Solisko körtúra), Rysy, Krivan, Nagy-Kapor csúcs, Zöld-tavi ház. A Tar-patakhoz már nem jutottunk el, így idén az elmaradt, volt helyette sátorfogság, Poprad megtekintése, apróbb sörözés, ilyenek. Viszont most végre jó volt az idő, amikor a Rysyn voltunk (legutóbb jégesőben másztunk föl, kb. 3 m-re lehetett látni, panoráma semmi). Élmény szempontjából messze a Krivan volt a legjobb.
Előzmény: Janneke (10)
Janneke Creative Commons License 2001.08.14 0 0 11
Ja és egy kérdés:
Megmászta valaki a Rysy-t a lengyel oldalról?
Előzmény: Janneke (10)
Janneke Creative Commons License 2001.08.14 0 0 10
Remélem, hogy nem fog :)))
Végre végre egy Magas Tátrás topik :)))
Tavaly ilyenkor éppen a Késmárki Fehér víz völgyében bandukoltunk, hogy aztán a Zöld tó melletti menedékházban buktázzunk....

haharin:
Merrefelé voltatok a 8 nap alatt?
(9 napot voltunk, ebből 6 egész napos túrát tettünk)

lolla:
Egyet biztos tudok, ahova nem nagyon érdemes menni mert nagyon utálják a magyarokat: a Kis-Tarpataki völgyben a Téry menedékházba. Nekünk (igaz csak enni mentünk be) meg barátainknak akik szállást szerettek volna (aztán nem is szálltak ott meg) nagyon rossz tapasztalataink voltak az ottaniakkal. A barátaink végül a Sziléziai házban szálltak meg és az nagyon tetszett nekik.

Előzmény: haharin (9)
haharin Creative Commons License 2001.08.13 0 0 9
El ne süllyedjen...

Van itt vki, aki aludt már a Morskie Oko melletti házban? Aug. végén esetleg arra mennénk, jól jönne bármi info (költségek stb).

haharin Creative Commons License 2001.07.31 0 0 8
Én eddig csak sátorral jártam arra.
Előzmény: lolla (7)
lolla Creative Commons License 2001.07.31 0 0 7
Koszi, idokozben talaltam par jo oldalt ahol sok informacio van, de azert szemelyes tapasztalatokat tovabbra is szivesen vennek...
Előzmény: haharin (6)
haharin Creative Commons License 2001.07.29 0 0 6
Szia,
én csak annyit tudok, hogy Tarajkán (Hrebionok) van a Bilikova turistaház, ahol a szállás huszonegynéhány DM/fő/éj. A helyek lefoglalhatók Bp-en is a SATUR irodában (nem tudom fejből a címét). De ha oda elmész, bizonyára a többi házról is tudnak felvilágosítást adni.
Előzmény: lolla (5)
lolla Creative Commons License 2001.07.28 0 0 5
Sziasztok,

erdeklodnem tudna e ajanlani valaki menedekhazat a hegyekben, lehetoleg olyat, ahonnan 2-3 turat is lehetne szervezni. Eddig mindig a lennt taboroztunk, most szeretnenk egy 4 napos turat osszehozni, amibol legalabb egy ejszakat szivesen fennt toltenenk. Ha valakinek van mar tapasztalata menedekhazakkal megoszthatna...koszi

Hülyesamu Creative Commons License 2001.07.28 0 0 4
Na, ez egy jó topic.
Mi idén még legalább egyszer-kétszer tervezünk egy pár napos kiruccanást, de mi szállodában akarjuk magunkat kényeztetni, ha már egész nap csak gyaloglunk. Tavaly eléggé bejött, csak a meleg víz nem volt meleg...
Fishtax Creative Commons License 2001.07.27 0 0 3
Lehet Alacsony-Tátrát is kérdezni? Mert akkor ide is betenném, amit a másik szlovákiai topikban kérdeztem!

Kiugranánk egy hétvégére kerékpározni (kizárólag igazi MTB-útvonalakon) az Alacsony-Tátrába (Zólyom-Besztercebánya-Brezno), ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem:
Mennyire nézik el a "vadkempingezést"? (Még sátrat sem viszünk, csak hálózsákot, aztán ahol ránkesteledik, ott elalszunk egy pihenőnél - legalább is így tervezem.)
Fel lehe-e menni a Chopok-ra biciklivel? (Azt látom a térképen, hogy turistautak vannak, de D felől, Srdiecko irányából nagyon meredek. Vajon NY-ról a gerincen Kotliskától végig tudunk menni kerékpárral a piros turistajelzésen, vagy hülye vagyok, hogy ilyeneken gondolkodom?)
Él még mindig az, hogy koronát itthon érdemes váltani?

Kösssz a válaszokat!

fish

haharin Creative Commons License 2001.07.26 0 0 2
Igen, azt én is megtaláltam, viszont abba nem fért volna be pl. az, hogy a lengyel oldalon érdemes egyszer kipróbálni a zurek nevu levest. Jó tömény és (szerintem) kifejezetten finom. Én Zakopaneban ettem többször is, néha úgy éreztem, hogy életmento volt...
Előzmény: Veszpremi (1)
Veszpremi Creative Commons License 2001.07.26 0 0 1
Az ötlet jó. Volt egy régebbi hasonló topic: Szlovákia - Turizmus http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9019885&uq=19
De az kihalni látszik, régi infók azért ott is találhatók.
Előzmény: haharin (-)
Zsefe Creative Commons License 2001.07.25 0 0 0
Ez egy jó téma!
Remélem nem kimélik a Tátrát ismerők.
Zsefe
haharin Creative Commons License 2001.07.25 0 0 topiknyitó
Sziasztok!

Vagy nem kerestem elég körültekintően, vagy valóban nincs olyan topic, ami kifejezetten a Magas-Tátráról szól, a szlovák és lengyel részekről egységesen. Közel van, és gondolom, nem kevesen vagyunk itt, akik ott szoktunk túrázni. Jól jönne egy olyan fórum, ahol megosztanánk egymással közérdekűnek tekinthető tapasztalatainkat szállásról, utakról, kajáról stb.
Mi pár nappal ezelőtt jöttünk onnan vissza. A Csorba tó alatti campingben laktunk (Autocamping Tatranska Strba, 3 km, fogaskerekűvel 10 perc a tótól). A hely vitathatatlanul olcsó (4 személy, 2 sátor, személyekre lebontva napi 90 koronából megúsztuk), viszont érdemes tudni, hogy a camping őrzése egyáltalán nem megoldott (lyukas kerítés, nincs sátorbiléta), kevés az evéskor oly hasznos pad és asztal, a fedett közös helyiségbe nem lehet mindig bemenni, a zuhanyozót (és egyszer-kétszer a WC-t is) éjjelre zárják, és meleg vízzel 8 nap alatt egyszer találkoztunk (akkor is csak azért, mert beosontunk a női szakaszba, ahol kétszer annyi boiler van). A lényeg, hogy a campinget nem nagy igényű, elszánt embereknek ajánlom. Persze lehet, hogy nekünk csak pechünk volt.
Na, ehhez hasonlókat várnék a topicba. Meg egy nullást.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!