Keresés

Részletes keresés

nestea2 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 10411

Kedves gic30!

 

"Mivel eddig a 13. nappal "számoltam", általában a 12. és 14. napon próbálkoztunk. Ez így reális szerinted?"

 

Bocs, hogy belekotyogok. Csak 1 jó tanács:

Próbáljatok meg a 15-18. napon is együtt lenni. Legalábbis valamilyen logika szerint havonta "váltogatni/variálni" a napokat, ne ragaszkodjatok a 12-14-hez. 

(Nálunk ez hozta meg a sikert, "szabályos" ciklus mellett...  ;-))

Előzmény: gic30 (10402)
Como Creative Commons License 2005.03.22 0 0 10410

Kedves Gábor!

Köszönöm szépen a választ!

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10407)
Tom1939 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 10409

Tisztelt Doktor Úr!

 

Válaszát nagyon köszönöm.

Feleségem progesteron szintje (gondolom ez vérvétel) nem volt mérve legalább 4 hete. A terhesség megállapítása óta nem volt vérvétele. Ezt mindenképpen meg kell tenni? Elnézés, hogy butát kérdezzek de esetünkben ebből az eredményből milyen következtetést lehet levonni (mi a jó és mi a rossz érték, illetve a rossz érték mit okoz/jelent)?

 

Válaszát előre is köszönöm.

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10407)
Felicitász Creative Commons License 2005.03.22 0 0 10408
OFF
Kedves Gábor és Mások,

nem vesztem el, itt integetek innen a munka mögül, csak nem látszom ki, és ezért nem vesztek észre :-)
Húsvét után még egy hétig magamon kívül leszek, de utána majd szép lassan visszaszokok ide, egyébként olvasok ám, csak nem (nagyon) írok.
De milyen kedves, hogy hiányoltok (most elpirultam). Mindenkit üdvözöl,

a boszi
Dr. Laufer Gabor Creative Commons License 2005.03.22 0 0 10407
Kedves kisgigi,

kérdésem annyi lenne, hogy 28 napnál hosszabb ciklus esetén mikorra tehető az ovuláció. Ilyen esetben is a 14. napon van legjobb esély a teherbe esésre vagy osszam el a ciklus napjainak számát kettővel, tehát a ciklus közepére eső napon érdemes leginkább próbálkozni?

A legjobb esely a 14. napon van nagy atlagban.

Gabor
-----------------------
Kedves sonnie,

Kovesd Mikolt valaszat (10390).

Gabor
-----------------------
Kedves gabamano,

Évekkel ezelőtt Tri-Regol tablettát szedtem, semmilyen mellékhatása nem volt. Kihagytam kb. 1 évet, majd ismét elkezdtem. A második héten abba kellett hagynom, mert igen nagyon erős fejfájást okozott. Az orvos Mercilon írt fel helyette, ami jónak bizonyult, de egy idő múlva újra mindennapossá és egyre erősebbé vált a fejfájás, ami kiegészült hányingerrel, szédüléssel, belülről jövő melegséggel. Az orvos tanácsára kipróbáltam a Triodenát is. Pár nap után feladtam. Nem kis öröm volt számomra, amikor a Yadine semmilyen problémát nem okozott... 2 és fél hónapig. És az iszonyatos fejfájás újból kezdetét vette.

Mindenféle orvosi vizsgálat eredménye negatív (labor, pajzsmirigy, orr-fül-gége, ideggyógyászat). A stressz pedig - gondolom én - nem elég ok.

31 éves vagyok, nincs gyerekem és nem szeretnék. Szivem szerint továbbra is tablettával védekeznék, de miután már majdnem minden magyarországi gyógyszergyár fogamzásgátló tablettáját leteszteltem, nem tudom, van-e erre esélyem.

Kérem, hogy az óvszert semmiképpen se javasolja.

Ha gyógyszert nem szedhetek, érdekelne például a végleges műtéti eljárás, de csak abban az esetben, ha ez sem a most, sem pedig a későbbiekben nem okoz semmilyen egészségkárosodást.


Majdnem garantalni merem hogy a tuneteidnek semmi kozuk a fogamzasgatlokhoz.
Mindenesetre ugy veszem hogy igen. Ki kell probalni esztrogen nelkulit, mint peldaul a Depo Provera injekcio. Vagy talalj egy orvost aki feltesz egy spiralt. Muteti megoldas van (petevezetekelkotes), de nem fogsz orvost talalni aki megcsinalja nulla gyerekkel (nálad) es azokkal a feltetelekkel amiket kiszabsz.

Gabor
---------------------
Kedves como,

29 éves, kistermetű lány vagyok (155cm, 45kg), első gyerekemet 8 hónapja szültem, viszonylag gyors, normál szüléssel. A baba átlagos méretű volt (3150g, 50cm, 35cm fejkörfogat). Sajnos csúnyán szakadtam is, és gátmetszésre is szükség volt, a doki később mondott valami olyasmit, hogy felmerült benne a császár gondolata téraránytalanság miatt. A gátsebem nagyon lassan gyógyult -erről anno kérdeztelek is- , kb. az 5 hónapra lett újra fájdalommentesen "használható".

Mostani kérdésem: normális-e, hogy még mindig ki van kicsit tágulva a hüvelybemenet? Ha állok, akkor nem látszik semmi, de pl. ha legugolok, olyan 1 cm-es nyílás látszik a bemenetnél. A legidegesítőbb, hogy gyakran kis cuppanó hangot is hallat, amikor szétnyílik egy nagyobb mozdulatnál.

Rendszeresen végzem az intimtornát, de inkább csak annyit értem el, hogy sokkal tudatosabban figyelem azokat az izmokat, és még inkább zavar az egész. A párom azt állítja, hogy nem érez különbséget a szülés előtti állapothoz képest.

Rendbejön-e ez még szerinted? Mit tehetek érte? Mehetek-e így strandra, uszodába? Kis korkülönbséggel szeretnénk még egy gyereket, pár hónap múlva belevághatok-e így egy újabb terhességbe, szülésbe?


Nem jon rendbe. A szules kitagitja a huvelyt valamennyire, mindenkinel. Mehetsz strandra nyugodtan. Meg egy gyerek, nyugodtan. Folytasd az intimtornat.

Gabor
--------------------------
Kedves tom1939,

Feleségem állapotos (ikerterhesség), a hetedik hétben van és 5-7 óránként fájdalom és vérzés jelentkezik már több mint egy hete. A terhesség IVF-ET (lombik) útján jött létre. A terhesség kezdete óta volt vérzés és fájdalom, de jóval enyhébb mértékben mint most. A fájdalom a baloldali petefészek és petevezeték felől, valamint az alhasból (mely nem kemény) érkezik. Az orvos által előírtakat pontosan szedi (3*2 utrogestan, 2*2 Magne B6, sok folyadék).

A fájdalom és vérzés olyan erősségű, hogy az utóbbi egy hétben 3 ultrahangos vizsgálat is volt miatta. Az eredmények alapján az embriók szabályos alakúak és nincs körülőtük vérképződés, teljesen épnek látszanak (ez természetesen jó hír).

Két ultrahangot a beavatkozást végző orvosnál, egyet pedig egy éjszakai kórházi ügyeleten végeztek. A mi orvosunk a túlstimulációt kizárta, és a méhen kívüli terhesség is kizárt. A petefészkek nincsenek megnagyobbodva (legalábbis az ultrhangon nem állapítható meg nagy mértékű elváltozás). Véleménye szerint a panaszokat a petefészek mozgása okozhatja.

A kórházban az orvos is kizárta a méhen kívüli terhességet, de Ő még látott egy enyhébben sötét részt a méh alján melyet véleménye szerint egy elpattant ér okozhat (a kórházi ultrahang számomra jóval pontosabb, tisztább képet mutatott, de nem értek hozzá, lehet hogy csak a plusz izgalom miatt láttam annak). Ezen kivül mindent rendben talált.

Mindkét orvos szigorú pihenést javasolt. Feleségem több mint két hete szigorúan ágyban pihen, onnan csak a fürdőszobába megy ki (4 méter). Ételt ágyba hozom stb. Csak az orvosi vizsgálatok miatt mozdul ki, és ajtótól ajtóig autóval viszem.

A feleségemnek jó a fájdalomtűrése és jelenleg olyan a mértékű a fájdalma, hogy alig alszik. A petesejt leszívás altatásban történt. A kitisztulás utáni fájdalma csupán harmada volt annak amit most érez (és az szépen enyhült majd elmúlt). Az utóbbi egy hétben a panaszok inkább erősödtek, nem enyhültek.

Kérdésem az lenne, hogy tényleg van olyan eset (mint a mienk), hogy nem lehet pontosan megállapítani, hogy mitől van erős fájdalom és vérzés? Csak bizonyos dolgokat lehet kizárni? Nagyon aggódunk amiatt, hogy a panaszoknak valami komoly oka van, csak nem találják. Nem tudunk mást tenni, csak feküdni, pihenni és reménykedni?


Ha a progesteron szintje rendben van (gondolom ezt az orvos leellenorizte), akkor bizony semmi mast nem lehet csinalni mint fekudni, pihenni es remenykedni. Termeszetesen ezek a jelek fenyegető veteles jelei, neha abban vegzodnek, neha nem.

Az "enyhebben sotet resz", ha beverzes, az soha nem enyhebben sotet, hanem tisztan lathatoan "koromfekete", nehez osszeteveszteni akarmi massal. Az esetek tobbsegeben siman felszivodnak es a terhesseg normalisan megy tovabb.

Gabor
----------------------
Kedves krumplishal,

A fogamzásgátlóból kimaradt a 13. szem, és 15. napon kettőt vett be a lány, és kb a 17. napon volt aktus. (Egyébként már írtam ezt olyan 1-2 hete.)

Teherbe eshetett-e a lány, ha rendesen menstruált a megszokott időben? Bár egy-két nappal talán tovább, mint szokott, de a 7 napon belül. Ja, lindynette 20 a gyogyszer, ha ez számít.


Minden valoszinuseg szerint nem terhes, de az ordog nem alszik, varjon ket hetet es csinaljon egy terhessegtesztet. Mindenesetre mond meg neki hogy akar egy kihagyott tabletta is vezethet terhessegre.

Gabor
---------------------
Kedves ANA,

Hogy zárták ki a méhenkívülit? Írtad, hogy a kórházban zárták ki, tehát gondolom, nem arról van szó, hogy a Párod petevezetőit kivették és ezért kizárt. Extrém ritkán, de lombiknál is előfordulhat méhen kívüli terhesség.

Gábor, javíts ki, ha tévedek, de szerintem az UH meg tudja állapítani, hogy a vérzés a méhből indul-e.


Egy 7 hetes mehenkivulit (hacsak nem valahol a hasuregben van, nagyon ritka) már jo lehet latni ultrahangon. Meg aztan, ha csak 2 megtermekenyitett petet tettek be, es mindkettovel el tudnak szamolni mehen belul, akkor az is kizarja a mehenkivulit.

A verzes meg mindenkeppen a mehen belulrol jon. Egy megrepedt ectopic nem kifele verzik (ugyan a mehnyalkahartya levalhat es imitalhat ilyen verzest). Az is rendkivul valoszinutlen, hogy ne latnanak egy mehenkivulit ami mar ennyire faj (attol faj hogy kitagitja a petevezeteket).

Gabor
-----------------------
Kedves Zeusz,

Kovács Dórinak írta, hogy szedje tovább a gyógyszert, s 1-2 hét múlva csináljon azért terhességi tesztet....Kérdésem csak annyi, hogy ha terhes lenne valaki a gyógyszer szedése mellett, az nem lenne káros hatással a babára???

Elmeletileg nem jo otlet a tablettan teherbe esni, de 26 eves prakszis utan meg soha senkit nem lattam akinek baja lett volna ettol (pedig sok paciensem volt aki a tabletta szedes mellett esett teherbe).

Gabor
---------------------
Kedves tothnoemi,

2004 december végén szültem első gyermekem. 29 éves nő vagyok és sajnos csak az első hónapban volt valamennyi tejem, ami gyorsan el is apadt. A szülés után 7 hétre februárban megjött az első menstruáciom, de a második már 5 napja késik. Egész életemben 28 napos ciklusaim voltak és a naptári módszerrel védekeztünk férjemmel, csak a 23. naptól (első menstruáció első napjától számított) éltünk nemi életet. Lehetséges, hogy késöbb volt peteérés, nem a 11-21. nap között, és terhes vagyok. A tesztek (már 2 elvégeztem) negatívak. A méhem pár napja szurdogál és gyakori vizelési ingerem van, amit eddig nem tapasztaltam valamint a melleim is duzzadtak egy picit.

A szülés megváltoztathatja a ciklust és okozhat késői peteérést?


Igen, a terhesseg, szules megvaltoztathatja a ciklust, es nagyon gyakran meg is valtoztatja. De mivel szoptattal is, meg nem is regen volt, azert nyugodtan varhatsz nehany honapot, a ciklus neha visszaall. Mindenesetre a helyedben nem biznek a naptar-metodusban, hacsak nem problema a kovetkezo terhesseg (ha megtortenik).

Gabor
------------------------
Kedves gic30,

30 éves vagyok, eddig nem voltam terhes. Tavaly nyáron hagytam abba a fogamzásgátló szedését, mivel babát szeretnénk, akkor volt hüvelyi UH-m és az orvosom mindent rendben talált, javasolta a folsav szedését. Korábban voltak problémáim, rendszeresen volt petefészek-cisztám, hol az egyik, hol a másik oldalon (először egy tablettamentes időszakban jelentkezett, később fogamzásgátló szedése mellett is). Ezek 3-5 centis, egy-két ciklus után spontán felszívódó ciszták voltak.
Három hónap tablettamentes időszak után a ciklusom gyönyörűen beállt 25 illetve 26 naposra (érdekes módon pont felváltva). Azóta 7 ciklusom volt és nem lettem terhes. Kb. 3 hónapig használtam peteérésjelzőt, mindig a 11. napon lett egyértelműen 2 csíkos.
Az utóbbi időben azonban kicsit összezavarodott a ciklusom is: 2 hónapja kezdődött, a 25 napos ciklusban egy nappal a menzesz előtt már volt pecsételő vérzésem, utána egy napig barnázás. Ezt egy normál, 26 napos ciklus követte, majd legutóbb késett a menzeszem, már épp reménykedni kezdtünk, de a 28. napon barnázás volt, majd a 29. napon megjött a menzeszem.
Eddig barnázást csak akkor tapasztaltam, amikor cisztám volt. Attól tartok, hogy mostanra elmúlt a fogamzásgátló jótékony hatása, és újra lesznek gondjaim.
A tényekhez hozzátartozik, hogy viszonylag ritkán élünk a párommal nemi életet, sajnos túl sokat dolgozik, így nem bírja a "strapát", ált. heti 1, max. 2 alkalom, amit középidőben azért igyekszünk sűríteni.
Kérdéseim:
1. Érdemes-e már most, az általad sokszor javasolt 1 év sikertelen próbálkozás előtt nőgyógyászhoz fordulnom az előzmények ismeretében? Ha igen, a ciklusom melyik időszakában érdemes?
2. Én úgy okoskodom - lehet, hogy butaság - hogy az egyik petefészkemmel lehet csak probléma (már ha van egyáltalán probléma), hiszen minden második ciklusom normális. Igaz lehet ez?
3. Mivel a legutóbbi ciklusom pár nappal hosszabb volt, elképzelhető-e, hogy a peteérés időpontja is eltolódott? Mivel eddig a 13. nappal "számoltam", általában a 12. és 14. napon próbálkoztunk. Ez így reális szerinted?

Amúgy nem mondanám, hogy teljesen kétségbe vagyok esve, egész jól viselem most már a sikertelenséget, csak ha gond van, akkor szeretném, ha időben "elkapnánk"...


1. Nem, nem javaslom az orvoshoz rohanast. Vard ki szepen az 1 evet, plane ha ritkan vagytok egyutt. Es ha ritkan vagytok egyutt, es sietsz a terhesseggel, hasznald csak a peteeres jelzot.
2. Nem, ez nem valoszinu. A menstruacio nem fugg helyi petefeszek problematol.
3. Igen, az lehetseges, de egyaltalan nem biztos.

Gabor
----------------------------
Kedves marshee,

Tegnap sikerült két napi fogamzásgátlómat bevenni (tegnapit és mait), Regulont (aethinyloestradiolum 0,03mg, desogestrelum 0,15mg) szedek.
A használati utasítás ilyesmiről nem ír, légyszíves adj tanácsot, mit kell ilyenkor csinálni...


Abszolut semmit. Szedd tovabb rendesen mintha mi sem tortent volna. Ne torodj az egy hianyzo tablettaval a vegen, csinalj ugy mintha tenyleg befejezted volna a csomagot rendesen.

Gabor
--------------------------
Kedves ABDS,

35 éves vagyok, eddig 0 terhesség.Hónapok óta csinálom az LH tesztet, ami egyértelműen peteérést mutat, mégsem következett be a terhesség.

3D ultrahang vizsgálaton is voltam, ahol minden rendben találtak

Januárban voltam hormonvizsgálaton, ahol az orvosom megállapította, hogy nincs nagy probléma, egyedül a prolaktin szint valamennyivel magasabb volt (31, ahol 24,7 a felső határérték, terhelés alatt 200 volt- ami a felső határérték). erre előírt naponta fél tabletta Bromocryptint, ami naponta 1.25 mg. Azt mondta, hogy 3 hónapig szedjem, utána ha nem következik be a terhesség, elkezdik stimmulálni a petefészkeket. A többi érték rendben volt, viszont azt szeretném megkérdezni, hogy mi a normális progeszteron szint ( mert a labóreredményben nem voltak határértékek)? Nálam a 20.7 az átlag a 3 vizsgálatból, ami a ciklus 19.,21. és 23. napon történt és nem tudom, hogy ez jó-e.

Tudom, hogy nagy türelem kell ehhez, főleg a koromra tekíntve, mégis érdekel, hogy a magas prolaktin egyedül gátolhatja-e a teherbeesést?


Igen, a magas prolaktin bizony onmagaban eleg a terhesseg megakadalyozasara.
Abbol amit leirsz, az orvosod pont helyesen kezel.

Gabor
------------------------
Kedves Mikolt, ANA,

Kosz az aktiv kozremukodesert.
Ki tudja mi tortent az ügyeletes boszorkánk-kal? Regen nem lattam itt.

Gabor





ABDS Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10406

Kedves Gábor!

 

35 éves vagyok, eddig 0 terhesség.Hónapok óta csinálom az LH tesztet, ami egyértelműen peteérést mutat, mégsem következett be a terhesség.

3D ultrahang vizsgálaton is voltam, ahol minden rendben találtak

 Januárban voltam hormonvizsgálaton, ahol az orvosom megállapította, hogy nincs nagy probléma, egyedül a prolaktin szint valamennyivel magasabb volt (31, ahol 24,7 a felső határérték, terhelés alatt 200 volt- ami a felső határérték). erre előírt naponta fél tabletta Bromocryptint, ami naponta 1.25 mg. Azt mondta, hogy 3 hónapig szedjem, utána ha nem következik be a terhesség, elkezdik stimmulálni a petefészkeket.  A többi érték rendben volt, viszont azt szeretném megkérdezni, hogy mi a normális progeszteron szint ( mert a labóreredményben nem voltak határértékek)?  Nálam a 20.7 az átlag a 3 vizsgálatból, ami a ciklus 19.,21. és 23. napon történt és nem tudom, hogy ez jó-e. 

Tudom, hogy nagy türelem kell ehhez, főleg a koromra tekíntve, mégis érdekel, hogy a magas prolaktin egyedül gátolhatja-e a teherbeesést?

Válaszodat előre is köszönöm.

marshee Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10405
Kedves Gábor!

Tegnap sikerült két napi fogamzásgátlómat bevenni (tegnapit és mait), Regulont (aethinyloestradiolum 0,03mg, desogestrelum 0,15mg) szedek.
A használati utasítás ilyesmiről nem ír, légyszíves adj tanácsot, mit kell ilyenkor csinálni...
Előre is köszönöm:)

Marshee
tothnoemi Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10404

Köszönöm a választ!

Előzmény: Mikolt (10403)
Mikolt Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10403

alapszabaly, hogy naptar modszerrel csak akkor vedekezz, ha nem banod, ha teherbeesel. ennek a modszernek a hibaszazaleka vetekszik a megszakitott kozosulesevel. pont azert, mert barmi tortenhet. felszedsz 5 kilot, felidegesitenek a munkahelyeden, elkezdesz sportolni, vagy dietazni, nagy orom er, elkoltozol, stb, es maris valtozhat a ciklusod.

 

varjal egy hetet, ha addig sem jon meg, csinalj megegy tesztet, ha negativ, akkor varj addig, amig legkozelebb meg kene jonnie, es ha akkor sem jon meg, menj el orvoshoz.

 

a tuneteiddel sajna egyreszt azert nem lehet mit kezdeni, mert a sima menstruacionak is ugyanezek az elojelei, masreszt a no, aki terhessegre gyanakszik, hirtelen elkezdi magan eszlelni a tuneteket, amikrol hallott, mar csak a tudatalatti szintjen is.

 

persze a szules is megbonthatja a ciklust, de barmi mas is, eppen ezert nagyon nem biztonsagos a naptar modszer.

Előzmény: tothnoemi (10401)
gic30 Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10402

Kedves Gábor!

30 éves vagyok, eddig nem voltam terhes. Tavaly nyáron hagytam abba a fogamzásgátló szedését, mivel babát szeretnénk, akkor volt hüvelyi UH-m és az orvosom mindent rendben talált, javasolta a folsav szedését. Korábban voltak problémáim, rendszeresen volt petefészek-cisztám, hol az egyik, hol a másik oldalon (először egy tablettamentes időszakban jelentkezett, később fogamzásgátló szedése mellett is). Ezek 3-5 centis, egy-két ciklus után spontán felszívódó ciszták voltak.
Három hónap tablettamentes időszak után a ciklusom gyönyörűen beállt 25 illetve 26 naposra (érdekes módon pont felváltva). Azóta 7 ciklusom volt és nem lettem terhes. Kb. 3 hónapig használtam peteérésjelzőt, mindig a 11. napon lett egyértelműen 2 csíkos.
Az utóbbi időben azonban kicsit összezavarodott a ciklusom is: 2 hónapja kezdődött, a 25 napos ciklusban egy nappal a menzesz előtt már volt pecsételő vérzésem, utána egy napig barnázás. Ezt egy normál, 26 napos ciklus követte,  majd legutóbb késett a menzeszem, már épp reménykedni kezdtünk, de a 28. napon barnázás volt, majd a 29. napon megjött a menzeszem.
Eddig barnázást csak akkor tapasztaltam, amikor cisztám volt. Attól tartok, hogy mostanra elmúlt a fogamzásgátló jótékony hatása, és újra lesznek gondjaim.
A tényekhez hozzátartozik, hogy viszonylag ritkán élünk a párommal nemi életet, sajnos túl sokat dolgozik, így nem bírja a "strapát", ált. heti 1, max. 2 alkalom, amit középidőben azért igyekszünk sűríteni.
Kérdéseim:
1. Érdemes-e már most, az általad sokszor javasolt 1 év sikertelen próbálkozás előtt nőgyógyászhoz fordulnom az előzmények ismeretében? Ha igen, a ciklusom melyik időszakában érdemes?
2. Én úgy okoskodom - lehet, hogy butaság - hogy az egyik petefészkemmel lehet csak probléma (már ha van egyáltalán probléma), hiszen minden második ciklusom normális. Igaz lehet ez?
3. Mivel a legutóbbi ciklusom pár nappal hosszabb volt, elképzelhető-e, hogy a peteérés időpontja is eltolódott? Mivel eddig a 13. nappal "számoltam", általában a 12. és 14. napon próbálkoztunk. Ez így reális szerinted?

Amúgy nem mondanám, hogy teljesen kétségbe vagyok esve, egész jól viselem most már a sikertelenséget, csak ha gond van, akkor szeretném, ha időben "elkapnánk"...
Előre is köszönöm a segítséged.

Ági

tothnoemi Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10401

Kedves Gábor, és segítők!

 

2004 december végén szültem első gyermekem. 29 éves nő vagyok és sajnos csak az első hónapban volt valamennyi tejem, ami gyorsan el is apadt. A szülés után 7 hétre  februárban megjött az első menstruáciom, de a második már 5 napja késik. Egész életemben 28 napos ciklusaim voltak és a naptári módszerrel védekeztünk férjemmel, csak a 23. naptól (első menstruáció első napjától számított) éltünk nemi életet. Lehetséges, hogy késöbb volt peteérés, nem a 11-21. nap között, és terhes vagyok. A tesztek (már 2 elvégeztem) negatívak.  A méhem pár napja szurdogál és gyakori vizelési ingerem van, amit eddig nem tapasztaltam valamint a melleim is duzzadtak egy picit.

A szülés megváltoztathatja a ciklust és okozhat késői peteérést?

 

Előre is köszönöm válaszát.

Zeusz77 Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10400

Kedves Gábor,

 

Kovács Dórinak írta, hogy szedje tovább a gyógyszert, s 1-2 hét múlva csináljon azért terhességi tesztet....Kérdésem csak annyi, hogy ha terhes lenne valaki a gyógyszer szedése mellett, az nem lenne káros hatással a babára???

Tom1939 Creative Commons License 2005.03.21 0 0 10399
Kettőt ültettek be és mindkettő szépen megvan a méhen belül és fejlődik. Ultrahangon megnézték a méhet a petevezetékeket és a petefészket. Ennek ellenére lehetséges a méhen kivüli terhesség?
Előzmény: Törölt nick (10396)
Mikolt Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10398

ezt egy terhessegi teszt tokeletesen pontosan megmondja. ne idegeljetek magatokat feleslegesen, hanem teszteljetek.

 

amugy mit lehet ilyenre mondani a neten keresztul, vizsgalat nelkul? amig egy nonek mehe es petefeszke van, valamint el nemi eletet, lehet terhes. az esely 50%: vagy igen, vagy nem.

Előzmény: krumplishal (10395)
Mikolt Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10397

a vegleges elkotteteshez min. 35 ev felettinek kell lenned (asszem meg ennyi a hatar, de lehet mar 40) es/vagy 3 gyerekednek kell lenni. amugyis rossz otlet egy ilyen drasztikus modszer alkalmazasa. tudod: soha ne mondd, hogy soha...

 

probald ki a huvelygyurut. (amugy a lelki tenyezo neha jobban hat, mint hinned)

Előzmény: Törölt nick (10391)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10396

Szia!

 

Hogy zárták ki a méhenkívülit? Írtad, hogy a kórházban zárták ki, tehát gondolom, nem arról van szó, hogy a Párod petevezetőit kivették és ezért kizárt. Extrém ritkán, de lombiknál is előfordulhat méhen kívüli terhesség.

Gábor, javíts ki, ha tévedek, de szerintem az UH meg tudja állapítani, hogy a vérzés a méhből indul-e.

 

Ana

 

Előzmény: Tom1939 (10394)
krumplishal Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10395

Kedves Gábor!

 

A fogamzásgátlóból kimaradt a 13. szem, és 15. napon kettőt vett be a lány, és kb a 17. napon volt aktus. (Egyébként már írtam ezt olyan 1-2 hete.)

Teherbe eshetett-e a lány, ha rendesen menstruált a megszokott időben? Bár egy-két nappal talán tovább, mint szokott, de a 7 napon belül. Ja, lindynette 20 a gyogyszer, ha ez számít. Köszönom válaszát előre is.

Tom1939 Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10394

Tisztelt Doktor Úr!

 

Feleségem állapotos (ikerterhesség), a hetedik hétben van és 5-7 óránként fájdalom és vérzés jelentkezik már több mint egy hete. A terhesség IVF-ET (lombik) útján jött létre. A terhesség kezdete óta volt vérzés és fájdalom, de jóval enyhébb mértékben mint most. A fájdalom a baloldali petefészek és petevezeték felől, valamint az alhasból (mely nem kemény) érkezik.  Az orvos által előírtakat pontosan szedi (3*2 utrogestan, 2*2 Magne B6, sok folyadék).

 

A fájdalom és vérzés olyan erősségű, hogy az utóbbi egy hétben 3 ultrahangos vizsgálat is volt miatta. Az eredmények alapján az embriók szabályos alakúak és nincs körülőtük vérképződés, teljesen épnek látszanak (ez természetesen jó hír).

 

Két ultrahangot a beavatkozást végző orvosnál, egyet pedig egy éjszakai kórházi ügyeleten végeztek. A mi orvosunk a túlstimulációt kizárta, és a méhen kívüli terhesség is kizárt. A petefészkek nincsenek megnagyobbodva (legalábbis az ultrhangon nem állapítható meg nagy mértékű elváltozás). Véleménye szerint a panaszokat a petefészek mozgása okozhatja.

 

A kórházban az orvos is kizárta a méhen kívüli terhességet, de Ő még látott egy enyhébben sötét részt a méh alján melyet véleménye szerint egy elpattant ér okozhat (a kórházi ultrahang számomra jóval pontosabb, tisztább képet mutatott, de nem értek hozzá, lehet hogy csak a plusz izgalom miatt láttam annak). Ezen kivül mindent rendben talált.

 

Mindkét orvos szigorú pihenést javasolt. Feleségem több mint két hete szigorúan ágyban pihen, onnan csak a fürdőszobába megy ki (4 méter). Ételt ágyba hozom stb. Csak az orvosi vizsgálatok miatt mozdul ki, és ajtótól ajtóig autóval viszem.

 

A feleségemnek jó a fájdalomtűrése és jelenleg olyan a mértékű a fájdalma, hogy alig alszik. A petesejt leszívás altatásban történt. A kitisztulás utáni fájdalma csupán harmada volt annak amit most érez (és az szépen enyhült majd elmúlt). Az utóbbi egy hétben a panaszok inkább erősödtek, nem enyhültek. 

 

Kérdésem az lenne, hogy tényleg van olyan eset (mint a mienk), hogy nem lehet pontosan megállapítani, hogy mitől van erős fájdalom és vérzés? Csak bizonyos dolgokat lehet kizárni? Nagyon aggódunk amiatt, hogy a panaszoknak valami komoly oka van, csak nem találják. Nem tudunk mást tenni, csak feküdni, pihenni és reménykedni?

 

Válaszát előre is köszönöm.

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10381)
sonnie Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10393

Köszi Mikolt, egész jól megnyugtattál... :)

Most nem jut eszembe több kérdés, de majd ha lesz, akkor írok! Kössz

Como Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10392

Kedves Gábor!

 

29 éves, kistermetű lány vagyok (155cm, 45kg), első gyerekemet 8 hónapja szültem, viszonylag gyors, normál szüléssel. A baba átlagos méretű volt (3150g, 50cm, 35cm fejkörfogat). Sajnos csúnyán szakadtam is, és gátmetszésre is szükség volt, a doki később mondott valami olyasmit, hogy felmerült benne a császár gondolata téraránytalanság miatt. A gátsebem nagyon lassan gyógyult -erről anno kérdeztelek is- , kb. az 5 hónapra lett újra fájdalommentesen "használható".

 

Mostani kérdésem: normális-e, hogy még mindig ki van kicsit tágulva a hüvelybemenet? Ha állok, akkor nem látszik semmi, de pl. ha legugolok, olyan 1 cm-es nyílás látszik a bemenetnél. A legidegesítőbb, hogy gyakran kis cuppanó hangot is hallat, amikor szétnyílik egy nagyobb mozdulatnál.

Rendszeresen végzem az intimtornát, de inkább csak annyit értem el, hogy sokkal tudatosabban figyelem azokat az izmokat, és még inkább zavar az egész. A párom azt állítja, hogy nem érez különbséget a szülés előtti állapothoz képest.

 

Rendbejön-e ez még szerinted? Mit tehetek érte? Mehetek-e így strandra, uszodába? Kis korkülönbséggel szeretnénk még egy gyereket, pár hónap múlva belevághatok-e így egy újabb terhességbe, szülésbe?

 

köszönöm szépen!

Törölt nick Creative Commons License 2005.03.20 0 0 10391

Kedves Gábor!

Szeretném a segítségét kérni. Évekkel ezelőtt Tri-Regol tablettát szedtem, semmilyen mellékhatása nem volt. Kihagytam kb. 1 évet, majd ismét elkezdtem. A második héten abba kellett hagynom, mert igen nagyon erős fejfájást okozott. Az orvos Mercilon írt fel helyette, ami jónak bizonyult, de egy idő múlva újra mindennapossá és egyre erősebbé vált a fejfájás, ami kiegészült hányingerrel, szédüléssel, belülről jövő melegséggel. Az orvos tanácsára kipróbáltam a Triodenát is. Pár nap után feladtam. Nem kis öröm volt számomra, amikor a Yadine semmilyen problémát nem okozott... 2 és fél hónapig. És az iszonyatos fejfájás újból kezdetét vette.

Mindenféle orvosi vizsgálat eredménye negatív (labor, pajzsmirigy, orr-fül-gége, ideggyógyászat). A stressz pedig - gondolom én - nem elég ok.

 

31 éves vagyok, nincs gyerekem és nem szeretnék. Szivem szerint továbbra is tablettával védekeznék, de miután már majdnem minden magyarországi gyógyszergyár fogamzásgátló tablettáját leteszteltem, nem tudom, van-e erre esélyem.

Kérem, hogy az óvszert semmiképpen se javasolja.

Ha gyógyszert nem szedhetek, érdekelne például a végleges műtéti eljárás, de csak abban az esetben, ha ez sem a most, sem pedig a későbbiekben nem okoz semmilyen egészségkárosodást.

Válaszát előre is köszönöm!

 

Mikolt Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10390

nem kell aggodni, fo a nyugalom:) minden nonek kezzel tapinthato a mehszaja, a szex pedig nem fugg a mehed poziciojatol.

 

az a lenyeg, hogy amikor oda kerul a dolog, akkor ne azon gorcsolj, hogy fajni fog es rossz lesz es problema lesz, hanem igyekezzetek egymast elvezni. nem kell egyszerre mindent, nekunk a baratommal pl. anno 3 egymast koveto probalkozas utan sikerult eloszor "vegigcsinalni" a dolgot:)

 

nem fog fajni a hasad, el fogtok ferni. lassan es ovatosan kell csinalni az elso par szeretkezest. ne arra szamits, hogy egybol a gyonyorok csucsat eled majd meg, a noi orgazmust tanulni kell. arra szamits, hogy kozelebb kerultok egymashoz, kozelebb, mint eddig valaha, es jo lesz egyutt.

 

ja, es ugyanilyen mehhel mint neked van en is terhes lettem:)

 

kerdezz batran, ha nem voltam kimerito.

Előzmény: sonnie (10389)
sonnie Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10389

Kedves Gábor és többiek!

 

Kicsit félve teszem fel a kérdésem, mert ahogy elnézem itt föként terhességgel kapcsolatos hozzászólások érkeztek.

Nekem más jellegü(ek) a problémá(i)m. Két dologról van szó.

19 éves leszek a nyáron. Még nem voltam fiúval, mert eléggé félek a dologtól. Nem vagyok benne biztos, hogy minden rendben lesz. Ennek az az oka, hogy nem a szokásos, normális helyzetü a méhem. Azt tudom, hogy hátrahajló és ez nem is zavarna, de ami elbizonytalanít, hogy a hüvelybemenettöl (szüzhártyától) kb. 4-5 cm-re már tapintható a méhszáj. Ez nekem úgy tünik, hogy nagyon "le van csúszva" a méhem a hüvelybe. Így viszont elég gátlásos vagyok, pedig most tényleg szerelmes vagyok és félek hogy ez a kapcsolatunk rovására fog menni... (Elnézést a naturalizmusomért, de máshogy nem tudom megfogalmazni a kérdéseim, és szeretném, hogy valaki végre elmagyarázza nekem ezeket a dolgokat.) Szóval azt szeretném kérdezni, hogy számítanom kell-e problémákra a méhem ilyen helyzete miatt? Feljebb fog csúszni majd közben, vagy egyáltalán el fogunk így férni? Nem fog fájni a hasam? A barátomat nem fogja zavarni? És ugye lehetek még majd terhes attól, hogy ilyen furcsa helyzetben van?

A másik dolog pedig az, hogy 13 éves korom óta menstruálok, de azóta sem állt be. Fél éve kaptam (3 hónapig) fogamzásgátlót rá, akkor be is állt 28 napra, de ahogy elhagytam, visszaállt ez a rendezetlenség. 35-40 napra jön meg és 9-10 napig tartó erös vérzésem van. Ezzel kellene kezdeni valamit, vagy nem baj ha így marad?

Ami talán még fontos lehet, hogy 2 éve volt egy gyulladásom, ami antibiotikumra elmúlt, de azóta is elég könnyen felfázom, meg néha fáj a hasam, pedig tényleg vigyázok magamra.

Köszönöm szépen elöre a választ és elnézést ha túl sokat kérdeztem... 

 

 

Fabien Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10388

Néha még vizsgálat se kell, elég, ha itt válaszoltok, a józan ész simán megnyugtató tud lenni :)))

 

Ja, és egyébként erőteljesen memorizálom a Gábor szülési útmutatóját, mert pont amikor tényleg szükség lesz a lélekjelenlétemre, akkor nem akarok teljesen behisztizni, sőt, remélem be tudom tartani azt az utolsó betűig :)

 

És elfelejtettem, hogy még köszi a nyugtatókat ferrerorocher2, ANA és Maminti :)

Előzmény: Mikolt (10383)
padlizsán 007 Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10387

Kedves Thor!

 

:-)

 

Köszönöm, nekem, tudatlannak már ennyi válasz is elegendő.

 

Üdv

Padlizsán

Előzmény: Thor (10386)
Thor Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10386

Ugyan Felicitász a füvesasszony, de meggyőződésem, hogy kamillateától és gyógyfüves cukorkától semmi bajod nem lehet. Persze a csattanó maszlaggal, a feket ürömmel és a zöld mákkal már óvatosabban kell bánni :)))

Viccen kívül: nem nagyon hiszem, hogy bárki prezentálni tudna neked egy komplett leltárat a gyógynövényekről, hogy melyiket mikor és milyen mennyiségben szabad/nem szabad, úgyhogy a legjobb ötletnek az tűnik, ha az élelmiszerboltokban is kapható kommersz gyógynövények miatt nem aggódsz, ha meg valamilyen extra, új és izgalmas nevűvel akarnál próbálkozni valamilyen okból, akkor kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészedet, Felicitászodat arról a konkrét növényről.

Előzmény: padlizsán 007 (10385)
padlizsán 007 Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10385

Kedves Felicitász, Thor, Mikolt!

Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy egy kismamának általában milyen fűszerek, gyógynövények nem ajánlottak, ill. milyen mennyiségben. Itt arra gondolok, hogy pl. egy kamillatea, vagy torokfájásra gyógynövényes cukor, ilyesmit lehet-e vagy inkább nem...

Köszi előre is,

Padlizsán

kis gigi Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10384

Kedves Gábor,

kérdésem annyi lenne, hogy 28 napnál hosszabb ciklus esetén mikorra tehető az ovuláció. Ilyen esetben is a 14. napon van legjobb esély a teherbe esésre vagy osszam el a ciklus napjainak számát kettővel, tehát a ciklus közepére eső napon érdemes leginkább próbálkozni? Köszönöm előre is

Gigi

Mikolt Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10383

"De en nem javaslom a 4d-re rohanast, mert nincs ertelme."

 

dehogy nincs ertelme, Gabor:) kihagytad az emberi tenyezot. termeszetesen en sem arra gondoltam, hogy ha odatekeredett a zsinor, akkor azonnal csaszarozzak. "egyszeruen" az anya megnyugszik a vizsgalattol, ugy erzi, tett valamit az ugy erdekeben. nagyonis ismerem ezt az erzest. aki aggodik (barmi miatt), es anyagilag megteheti, szerintem ilyen helyzetben batran menjen el. artani nem fog, egyszeruen az a rejtelyes mocorgo valaki odabent egy pillanatra kezzelfoghatova es lathatova valik. (mondom en ezt azert, mert a 6. heten siman elkapartak volna a gyerekemet, ha nem ellenoriztetem masik ultrahangon, hogy valojaban el es egyaltalan nem szivodott fel)

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10381)
Fabien Creative Commons License 2005.03.19 0 0 10382

Kedves Gábor!

Köszönöm a választ. Pont előző nap voltam CTG-n, és az jó volt. Sziasztok. F.

Előzmény: Dr. Laufer Gabor (10381)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!