Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11664

Húúúúú! :-)))

Szuper!

 

Köszönöm mindkettőtöknek ezt a rengeteg jó tanácsot!

 

 

Igyekezni fogunk, azt hiszem ez jó móka lesz, és remélem eredményes.

Ha nem bánjátok menet közben majd kérdezünk még.:-)

 

Cserében leander ügyben tudok rendelkezéstekre állni, ha szükséges lenne...:-)

tp329 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11663

Szerintem jól csináltad.

Előfordulhat, hogy pár tőke nem hajt ki, de a többség biztosan. Ezt elősegítheted, ha a megmaradó szárdarabokról az öreg, foszló háncsot óvatosan leszeded (csak ahogy engedi magát), akár több menetben is majd az idei év folyamán. Ez segíti az alvó rügyek kifakadásást. Amikor arasznyiak lesznek a hajtások kezd el kötözni őket, mert a szél sokat kitörhet (most elég kövéren fognak fejlődni, ha egészséges a tő). Tövenként 8-10 vesszőt is nevelhetsz és esetleg még némi termésed is lehet. Ahol nagyon csoportosan fakad, ott nyugodtan válogasd meg őket, a szépeket hagyd meg. A földhöz közeli vagy a föld alól előtörő hajtásokból nevelném ki az új kordon karokat, akár még a most meghagyott törzs ismételt levágásával is (természetresen ezt majd jövőre). A föld alól előtörő hajtásnál mindig figyeld meg, hogy a nemes vagy az alany hajt e ki? Ezeket a feljebb lévő hajtásokkal összehasonlítva el tudod dönteni. Ha ugyan olyan, akkor nemes, ha másmilyen, akkor az alany hajt. (feltételezve, hogy oltványok voltak anno telepítve). Ha a nemes nem hajt, de az alany igen, azt később átolthatod!

Ha saját gyökéren lévő az állomány akkor akár maguk alá is döntheted a tőkéket jövőre és így látszatra egy új telpítést kapsz, de "azonnal" teljes termőkapacitással.

Sok sikert! Nagyapád csak örülne, hogy nem a dózer mellett döntöttél!

 

Előzmény: kiwancsi (11661)
imkerei Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11662

Sajnos elhanyagolt és rosszul metszett szőlőtőkék esetében gyakran előfordul, hogy a tőke felkopaszodik és a termőalap magasra kerül.

A lehetőség szerinti legalacsonyabban fekvő éves vesszőig vágjátok vissza. Ilyen erőteljes visszametszés esetén a tőke rejtett rügyei is valószínűleg ki fognak hajtani és fattyúvesszőket hoznak, amelyeket a következő évben már termőalapnak lehet használni. A lényeg, hogy a föld alól elretörő új hajtásokat távolítsátok majd el és csak a föld feletti részből származó új hajtások maradjanak. A rejtett rügyek általában terméketlenek, azonban a fattyúvesszők jövőre már adhatnak termést.

Azonban a rosszul termő, vagy kevésbé értékes fajták is átolthatóak kellő ügyességgel a kívánt fajtákra.

A most eliskolázott (ledugott) vesszők is alkalmasak lehetnek a pótlásra, azonban jobb eredményt adhatnak a porbujtások (a vesszőket most nem vágod le a tőkéről csak lehúzod és a földbe ásod, ezek őszre meggyökeresednek és leválaszthatóak az anyatőkéről) feltéve, hogy immunis homoktalajon van a telek. Ellenkező esetben a filoxéra kipusztíthatja az így nyert tőkéket!

Előzmény: kiwancsi (11661)
kiwancsi Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11661

Köszönöm szépen.

Értem amit mondasz, megnézem jobban őket. Sajnos alig lehet megtalálni az egy tőkéhez tartozó egyévest, mert a tőke közelében nem igen van. Hosszú kacskaringósan vezetett öreg szárak visznek a tetején levő fiatalabbakhoz. Hanem amit most levágok azt ha most ledugom van esély a gyökeresedésre?

 

Nagyapám szégyenkezne miattam ha hallaná hogy miket kérdezek...Ez volt a szakmája...csak engem ettől bizonyos sok évvel ezelőtti intézkedések elszeparáltak...

 

Lehet hogy jó hogy csak egyharmaddal végeztünk, a többit máshogy tisztítjuk meg, s talán többféleképpen. Érdekes kísérlet lesz. Szeretném ha az öreg tövek nem pusztulnának el. Értéknek tartom, s nem sajnálom a bajlódást vele.

 

Van aki azt mondja a családban hogy le kell dózerolni a kertet és újraépíteni. Szerintem ami meg tud maradni az maradjon, ami meg tud fiatalodni, abba nem kár munkát fektetni.

Ami szenved, azt persze ki kell dobni...

Egy ilyen kert kincsesbánya. Sok más is van benne.

Előzmény: imkerei (11652)
imkerei Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11660

Néhány szőlőtőke esetében, ha másképpen nem tudsz öntözni, megfelelő lehet a fiatal növény mellé ültetéskor fejjel leffelé beásott pet palack(kupak nélkül, az alja levágva), amelyet száraz időben megtöltesz vízzel.

Ebből a gyökérzónába fog jutni a víz, és a növényeid meghálálják.

Előzmény: bolero84 (11658)
tp329 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11659

Úgy gondolom, ha a további években is locsolnád, akkor jó a csepegtető. Ha csak most, az ültetés évében, akkor nem.

Ahogy írták, a harmatgyökerek megerősődése miatt később visszaüthet.

Ha ültetéskor nagyon alaposan belocsolod és jó az ültetési anyagod és nem valami extra száraz év lesz, akkor meg kell maradnia.

Jobb lett volna ősszel ültetni, akkor már a gyökérképződés előbbre lenne.

Ha van rá kapacitás akkor a július-augusztus folyamán 1-2 alkalommal történő tövenkénti alapos öntözés sokat segíthet.

 Kibontani a tövet 1 ásónyomnyi gödör, 2-3 vödör víz, betemetni.

Vagy 60-80mm-es lyukat fúrni a tő mellé egész a gyökér zónáig és ebbe önteni a vizet. De ha teszel akár ültetéskor egy vékony műanyag csövet a tövek mellé és ezekbe a csövekbe vezeted a csepegtető vizét, akkor azt meghálálná.

Lényeg, a gyökérzónához kell juttatni a vizet!

Több ötlettel nem fárasztalak! :-)

 

Előzmény: bolero84 (11658)
bolero84 Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11658
értem. Az megoldás lenne,ha csak nagy melegben nyitnám neki a vizet? Vagy milyen más módszer lehetne még a kiszáradás ellen? Ültetéshez beáztatnám,ha nem lenne eső. Aztán meg nézegetném például egy lyukfúróval,h milyen a talajvízszint és ennek függvényében adnám a vizet. Ritkábban,de akkor bővebben öntözném. Gabonát vetni a sorokba,hogy árnyékoljon neki az első évben?
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: imkerei (11657)
imkerei Creative Commons License 2012.03.29 0 0 11657

Természetesen érdemes! Minden növény meghálálja a az öntözést, azonban bizonyos kérdéseket is felvet!

A csepegtető öntözés hatására a szőlőnövény gyökérzetének felső része (harmatgyökerek) fog jelentősen erősödni, ami főleg az alföldön a gyökérzet egy részének károsodását is jelentheti erős fagy esetén. Márpedig mint tudjuk az alföldön elő szoktak fordulni jelentős fagyok!

Ezért a szőlészek általában a talpgyökérzet fejlődését preferálják, a harmatgyökereket, pedig inkább eltávolítják, főleg fiatalabb ültetvények esetén.

A másik gond, hogy augusztust követően már a vesszők beérése miatt sem szerencsés az öntözés.

Szerintem.

Előzmény: bolero84 (11654)
Darikoma Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11656

Köszönöm a tanácsokat.

Az udvarom déli fekvésü, mindhárom fajtát ültettem.

Egyik részen lugast szeretnék, ezért nem volt mindegy.

Nem volt tapasztalatom az összehasonlításhoz.

Így rendben van a dolog.

Előzmény: budai2 (11653)
borsika79 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11655
Üdv jacsoj. Köszönöm szépen megjött a szöllővessző.
bolero84 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11654
Sziasztok! Gyökeres szőllőt telepítenék a kicsi földünkre. Érdemes csepegtetőzni? Cukkini lesz fél hold és a végén van egy partos,homok. Negyed hold. A tök csepegtetőzve lesz. Nem nagy plusz lenne azt is be csepegtetőzni a szőlőnek. Az első évben legalább. Tavaji csicsókás disznós projekt nem valosult meg. Most veszek gyökeres kadarkát,chardonnait. 50,50 tövet,vagy csak az egyikből 100 at. Tudtok kiskunmajsa ,szeged körül eladót? Rizlingek,kékfrankos,zweigelt,kövidínka is érdekelne. Többet akarok majd,de csongrádon 170 forint
budai2 Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11653

Általánosságban a pölöskei muskotály tényleg alkalmasabb, mert gyorsabb növekedésű, mint a palatina. Nálam kétszer több indát, levelet és négyszer több termést hozott, mint a palatina.
De. Szemközti szomszédunk a palatina levágott vesszőit kért el, és nem a pölöskei muskotályét, azért, mert az ő telke egy észak felé lejtő dombon van, a miénk meg egy dél felé lejtő dombon.
Az ő szőlője kevesebb napot és meleget kap mint a miénk, ezért vitte a palatinát, mert az egy hónappal előbb érik, és van esély arra, hogy nála is beérjen. Legfeljebb egy kicsit később. Ez is lehet szempont.

Előzmény: Darikoma (11644)
imkerei Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11652

Valószínűleg ki fog hajtani csak az nem mindegy, hogy hogyan! A derékban elvágott szőlőtőke, lehet, hogy csak alulról fog kihajtani, ami azért gond, mert, ha oltvány volt, akkor az alany hajt ki, ami nem fog értékes termést hozni, esetleg egyáltalán nem terem majd.

Ha saját gyökerén élő szőlő (homoki), akkor is előfordulhat, hogy a kihajtott szőlőből "rugós" változat fog kialakulni.

Ezért azt javasolom, hogy mindenképp, hagyjatok éves vesszőt is a tőkéken, mert az biztos termést fog hozni még ebben az évben és újra lehet belőle nevelni a tőkéket.

Előzmény: kiwancsi (11651)
kiwancsi Creative Commons License 2012.03.28 0 0 11651

Sziasztok!

 

Egy elhanyagolt kerthez jutottunk, amiben sok értékes szőlőtőke van.

Ezek "kordonra" -inkább lugasnak mondanám ha volna teteje- nevelve.

A kb két méter magas szedett vedett állványok bedőltek az utóbbi években. Elkezdtük feltárni a kertet. A szőlőhöz csak úgy tudtunk hozzáférni hogy a töveket kb fél méter magasan visszavágtuk.

Ki fognak ezek a tövek hajtani?

Van tanácsotok?(ui. csak az 1/3-val végeztünk)

 

Köszönöm szépen előre is .

Kiwancsi

Darikoma Creative Commons License 2012.03.26 0 0 11650

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat.

Már ültetem is!

medveger Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11649

Szia!

 

Én nem javaslom ezt a fajta kísérletezést. Többet veszthetsz vele, mint amennyit nyersz.

A vesszők biztosan szépen meg fognak indulni, viszont ha a filoxéra megtámadja őket, 5-6 év alatt (tehát pont mire termőre fordulnának) elpusztulhatnak.

 

Ha nagy tételben csinálnád, inkább végeztess előtte talajanalízist.

Ha sok helyed van (és időd) akkor próbaképpen persze kísérletezhetsz, szerintem ugyan akkor is ültess néhány oltványt is biztosítéknak, ha elpusztulnának a saját gyökerén lévők.

De ha már kísérletezni akarsz, ültess direkttermőt vagy sima alanyvesszőt, s olts rá csemegét egy-két év múlva. Akkor nem számít, milyen a talaj.

Előzmény: Koczkás*** (11629)
bbfeco Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11648

T szölészek! van-e valakinek személyes tapasztalata a FROGGY BABY20 hordozható-húzható elektromos permetező géppel kapcsolatban.Nem lustaság miatt lenne választva.

Kulicz Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11647

Csaba gyöngye semmi esetre sem, én is a Pölöskeit javasolom, a barátomnak van és csodálatos.

Előzmény: Darikoma (11644)
alfi13 Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11646

Szerintem a Pölöskei muskotály.

Előzmény: Darikoma (11644)
vismaior Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11645

Sziasztok,

 

a mai metszés során különös jelenséget láttam, nagyon sok olyan tőkém van, amin nagyon fejletlenek a vesszők, vagy ki vannak száradva. Ezeknek a tőkéknek a nyaka hosszában szét van hasadva. Van valakinek tippe, mi okozhatta ezt? Megmenthetőek valahogy vagy esetleg ez normális? (Sosem láttam még ilyet...). A fajta chasselas.

 

Előre is köszi a tippeket.

Darikoma Creative Commons License 2012.03.25 0 0 11644

Segítséget kérek!

 

Három fajta szőlő közül, melyik nő gyorsabban?

Csaba gyöngye, Palatina, Pölöskei muskotály.

Lugasnak szeretném telepíteni, de nem tudok dönteni.

 

ABorcsa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11643

Szívesen. :)

 

Hordó???? Jaj az még odébb van. De csemegének tényleg nagyon finom volt és bőtermő.

 

A mi oltványaink innen származnak: http://www.csemegeszolo.hu/

(A srác felhívható, nagyon jófej, segítőkész, postán is kiküldi az oltványokat - mondjuk mi nem 1-et hozunk el/rendeltünk...)

De láttam már egy (Budapest) közeli kertészetben is, itt: www.safru.hu (méregdrágán)

 

Én a magam részéről minden kiskertbe javaslom a telepítését! Megéri!

 

Előzmény: laikus porszívózó (11642)
laikus porszívózó Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11642

Köszönöm válaszodat. Örülök, hogy elégedett vagy. Pár év múlva gyönyörű lugasra, sok szőlőre számíthatsz.  A srácok lakmározhatnak, Te pedig beszerezheted a hordót.  Az is érdekelne, hogy hol vásároltad az oltványt.   Én tavaly november közepén  próbálkoztam vásárolni Keszthelyen, Balatonvilágoson,  Balatonbogláron,  Zalaegerszegen országosan ismert szőlészetekben, kertészetekben, de azon kívül, hogy hallottak e szőlőfajtáról, nem tudtak adni. Magyarországon még nem elterjedt szőlőfajta. Ezért azon kívül, amit szemmel láttam, nem tudok róla bővebbet.

Előzmény: ABorcsa (11639)
Falusi1 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11641

Köszönöm a választ. Már megtettem, de nem voltam biztos benne.

Előzmény: imkerei (11640)
imkerei Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11640

Miért ne lehetne? Majdnemhogy kötelező!

Előzmény: Falusi1 (11636)
ABorcsa Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11639

Tavalyelőtt ősszel ültettünk oltványt, tavaly már megkóstolhattuk, gyönyörű sötét fürtöket termett alig permetezve. Erős hajtásai vannak, később mi is szeretnénk majd lugast és ez alkalmasnak tűnik rá. Íze isteni, édes, a fiaim tömték magukba.

Hát ennyivel tudtam én segíteni ...

Előzmény: laikus porszívózó (11638)
laikus porszívózó Creative Commons License 2012.03.24 0 0 11638

Kezdő hobbikertész vagyok!  Tavaly nyáron, augusztusban Balatonszentgyörgyön a Csillagvár kerthelyiségében láttam egy gyönyörű szőlőlugast. Az asztalok felett hemzsegtek a gyönyörű piros fürtök. A tulajtól megtudtam, hogy 3 éve ültetett három kontineres VÉNUSZ oltványt, s ez alatt az idő alatt befuttatott  mintegy 30 négyzrtméteres területet. Becslésem szerint  60-70 kg szőlő csüngött az asztalok felett, ami impozáns látványt nyújtott.

Ki  ismeri e szőlőfajtát?  Örülnék, ha tapasztalatait megosztaná velem ( telepítés;   talajminőség ;  érzékenység;   megművelés; bora stb.  )

 

gyula. Creative Commons License 2012.03.23 0 0 11637

Van valakinek tapasztalata,ismerete a 2012-es Starkl kínálatában felbukkanó szőlőfajtákkal kapcsolatban. Név szerint:Kék muskotály,Regent,Puszta.

Falusi1 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 11636

Segítséget kérek!

Friss telepítésű -tavaly őszi, ill.idén tavaszi- szőlőt lehet lemosózni?

borsika79 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 11635
Szia budai2. Köszönöm a választ. Amúgy zöldbe fás oltásra kértem a vesszőket. Szerencsémre jacsoj tud segíteni.
Előzmény: budai2 (11633)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!