Keresés

Részletes keresés

krezidiesel Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2530

Köszi!

Akkor ne várjak a felvágással?

Előzmény: elefada (2524)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2529

Ma este terveztem, hogy a két legnagyobb tejtolvajt végleg leválasztom.

Már koplalnak, kikötöttem őket, kiváncsi vagyok mit mutat majd az anyjuk.

Két éve megvan egy lankadfülű keverék, és még soha nem tudtam igazából megbizonyosodni hogy mennyit  tejel.

Előzmény: Törölt nick (2518)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2528

Március- áprilisban volt ellés, de egy gödölyém még az anyja alatt van, 7 hetes.

Kap még pár napot, had erősödjön, megtartós lesz.

Előzmény: Törölt nick (2519)
elefada Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2527
No, no...5 nap alatt?
Nézd vissza a hsz-eidet, Csupa olyan kérdés, amire regényt lehetne írni, de kinek van erre ideje és tudása?
Ha tudunk segítünk, de a sajtgyártásba nincs recept, s mi is csak kapisgáljük a dolgokat.
Előzmény: jozsikn (2516)
elefada Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2526
jav:ugyanannyi CHN-t, mint a sajthoz
Előzmény: elefada (2525)
elefada Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2525
Akkor nem úgy csináltad, mint tanácsoltam.
.Heti 3* csinálok túrót, kihozatal:
1 Spontán, tejföllel, vagy CHN-nel megtámogatva, 2 . nap kimelegíthető, 10L tejböl 1,6-1,7. ha nem e körül, akkor hiba lehet:vagy túl korán , vagy túl alacsony hőfokon melegítetted ki.
2. Termizálva 62-64 fokon CHN+3 csepp oltó, nincs kimelegítés, 2o-24 óra múlva csepeghet =2 kg körűl
3. 80-85 fokra hevítve, s tartva 10-15 percig, majd visszahűtve 25fokra (ez mindegyikre vonatkozik), ugyanannyi CHN-t vagy egy fél literes 20% D élőflórást + 3 csepp oltot, 22-24 óra múlva csepeghet előbbi kihozatala, 2,2 utóbbi 2,8 kg .nagyon finom, aromás túró.
Előzmény: Törölt nick (2518)
elefada Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2524
Szerintem:
Túl sokat vártál a felvágással, már túljutott azon a fázison az alvadék, hogy könnyen leadja a savót, késleltetett felvágást akkor alkalmazunk, ha az a cél, hogy minnél több savó maradjon bent, savanyú, lágy alvadék legyen(pl:(camembert).Megeröszakoltad, azért lett fehér.
Előzmény: krezidiesel (2517)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2523
Sziasztok nos nálam mind féle fajta van volt és szerintem mindegyik ellenálló képessége remek !Bár a kecsiknél azt is tudni kel minden keveredésnek és fajtatisztaság ellenére bejöhet egy egy betegség vagy betegségre való hajlam amit minden fajta másképpen vészel át vagy nem sajna.Az hogy az időjárást illetve a tartást mindeggyiknek meg kell hagyni szokni a hideget meleget frontot .Szabad tartásban viszont szerintem sokkal másabb a kecske a betegségekkel kapcsolatban nem olyan kényesek és hamarább ellenálnak .A szabandtartást csak akkor szokja és viselik jól ha nem a hidegekben hanem nyár elején kezdik hozzászoktatni bármely fajtára ez az igaz.Az agyhártya gyulladást viszont nehéz kimutatni és előre se lehet látni vagy van vagy nincs vagy lappang.Sőt ami viszont kimutatott kutatási tény hogy az útodok nem is bisztos hogy hordozok .Nekem pl volt olyan kecském ami 3 ellés után nem volt képes élő gidát a világra hozni de tejben remek volt és nem fertőzőt vagy nem volt beteg csak a szervezete ennyit tudott valoszinüsithetően.Ennek elennére örök kenyeret kapott nálam és szép éveket töltöttünk el együtt.
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2522
Szánentálim csak egy volt, de mivel túl nagyra nőtt és egy kecskéhez képest túl sokat evett, eladtuk, szóval az ügyben nem nyilatkozhatom. :D Lehet, csak én fogtam ki valami góliátot, nem tudom. Mindenesetre nem éreztetek ellenszenvvel a fajta iránt, az alpesivel összehasonlítva nagyon hasonlóak a fajtatulajdonságai, ami a tejtermelést illeti. Annyi a fontosabb különbség, hogy a szánentáli genetikailag érzékenyebb a CAE vírusra (a kecske izületi gyulladással járó agyvelőgyulladása), bár ez elszeparált állományban általában úgysem jön elő.
Előzmény: Pettviki (2521)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2521
A szánen is bírja :-)
Előzmény: Törölt nick (2519)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2520
"Hogyan lehet ezt a veszteséget csökkenteni?"
Csinálj ordát, úgy lesz legkevesebb a veszteség. Akármilyen óvatosan darabolod, mindig egyre "fehérebb" lesz a savó.
(Tehéntejből sokkal átlátszóbb.)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2519
Jó későn ellettek azok a kecskék, hogy csak most volt választás. :D Nekünk április elején volt. Szegény gidák -10 fokba születtek, de az alpesi bírja, amint látszik. (-15-nél szoktuk melegebb helyre vinni az egynaposakat, csak akkor megvan az esélye, hogy nem fogadja el többé az anya.)
Előzmény: krezidiesel (2517)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.12 0 0 2517

Sziasztok!

Elkezdődött nálam is a fejési szezon , leválasztottam a gidák egy részét.

Ma sajtoztam. Nem annyira volt időm rá, de muszáj volt mert annyi volt már a tej.

Beoltás után jó két órával kezdtem volna el felvágni, és addigra már sok savót is ledobott vágás nélkül. Először leszedtem és szép átlátszó sárgás szinű savó volt.

Aztán minnél jobban felvágtam , és szedegettem a savót annál fehérebb tejszerűbb lett a savó.

Gondolom minnél tejesebb a savó annál több benne a maradék szárazanyag. Hogyan lehet ezt a veszteséget csökkenteni?

(mert gondolom ez veszteség)

Nagy örömöm egyébként az idei szezonban, hogy mostmár elhiszem, hogy vannak 4 liter feletti kecskék is. Az egyik szánenem stabilan nyomja  a 4 liter naponta, ebben a melegben is. Majd holnap lefényképezem és felteszem a kecskés topicba, hogyan néz ki fejés előtt. Brutális csöcsei vannak, ilyet csak szilikonban láttam...:-))

A többit sajna valószinű lopják a gidák keritésen keresztül mert halványan adnak, de lehet berakom a tolvaj gidákat a hűtőbe inkább...

A másik a túró!

Túrónál ugyanannyi lett a kihozatalom mint a sajtnál, durván 1/10. Mindenhol többet olvasok, hogy duplája kéne hogy legyen mint a sajtnak.  A savó pedig totál áttetsző, semmi nincs benne.

És nem is tiszta kecsketejből csinálok túrót, hanem  némi (20-30%) házi tehéntejet szoktam hozzá tenni, mert tapasztalataim szerint úgy keményebb lesz a túró és hamarabb (másnapra) megalszik.

jozsikn Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2516
mar nagyon szepen ernek a sajtjaim!az eggyiket megvagtam nagyon jo lett!itt szereztem a hasznos infokat!koszi mindenkinek!
elefada Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2515
Por sóztam, nem lé.
Előzmény: Törölt nick (2514)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2513

szió!

 

nekem mobil netem van nincs vele gondom...köszi a gratulációt..:):)...hát nagyon szeretném azt a tejgyárat:):)

Előzmény: elefada (2510)
elefada Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2512
Bátran kísérletezz, a vegyes alvasztású, sajtok illenek igazán a kecskéhez.
Ezeknél a hőfokot vedd lejjebb, 20-22.Itt indítsd be kultúrával a friss tej egy részét, (1 l)addig míg nem édes, de még nem savanyú.Ez kb 3-4 óra. Ha ezt elérted, add hozzá az eddig hűtőben tartott(2 l) tejet, az elegy is 20-22 fokos legyen. Én 3 l- hez 9 csepp oltót tettem, kb 2 óra alatt megalvadt, majd vágtam, mertem, vágtam mertem(lassabban adja a savót), majd forma csöpögtetés, sóba, s utána négy napig szobahómérsékleten tartottam, hogy sajtosodjon. Gyönyörű, hófehér, enyhén savanykás finom lágy sajtot kaptam(szelhető). Hasonló technika ez, mint a krémsajt, amit régebben leírtam. Még az az előnye is megvan, hogy ezek nem kolisak, mert savanyú sajtok.
Előzmény: Törölt nick (2505)
elefada Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2511
0, 03 ml-nek kell venni egy 5 ml fecskendőből.
Előzmény: Törölt nick (2504)
elefada Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2510
Gratula! Gondolom fülig ér a szád.
Jövőre tejgyárat nyithatsz, ha a tőbbiek is így teljesítenek. Szorítunk!
Éjszaka müködik nálatok a net? 3 napja szórakozik velem.
Előzmény: rosie78 (2495)
genziana Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2509
Heloka!

Gratulálok, és sok egészséget!
Előzmény: rosie78 (2495)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.11 0 0 2508
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ NA majd legközelebb.
Előzmény: Törölt nick (2507)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2506
A 3. ra vevő vok postán köszönöm Örök hálám a címem küldhetem jelezz pusz pusz
Előzmény: Törölt nick (2505)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2504
Miért nem fecskendővel méred ki? A cseppek mérete függ a cseppentő nyílásának méretétől is, igazából egyedien meg kellene mérned, mekkora egy csepp.
Előzmény: Törölt nick (2497)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2503
Na ha az első akkor meg duplán gratula az hogy milyen nemű meg szerintem is ilyenkor az utolsó az egészsége legyen a szempont azt utána a többi.De a szemüveg az fontos hagy lás az ember mit is fog.XDXDXD
Előzmény: rosie78 (2501)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2502
Ilyen ellést kívánok a tiédnek is....cakk-pakk 45perc volt ...:):)
Előzmény: Pettviki (2499)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2501
hát tudom hogy vicces..DDD...de életünk első ellése volt aztán nem igazán azzal voltunk elfoglalva hogy a lába közét nézegessük...DD..este meg ugye rendezni kellett a többi jószágot tovább amivel egyébként igen megcsúsztunk....
Előzmény: Szilibetyár (2500)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2500
Húúúúú pedig a két nem között pedig negy a külömbség vagy mi.Lehet hogy kéne egy szemüveg?Nehogy a borjút feje meg vigyázz XD
Előzmény: rosie78 (2498)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2499
:-)))))))))))
Előzmény: rosie78 (2498)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2498
Hohóóóó...és benézte az öregem...mert nem is bika:):)
Előzmény: Szilibetyár (2496)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.10 0 0 2496
Szépek mindketten jó egészséget nekik és gratula
Előzmény: rosie78 (2495)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!