Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7844
APT:
Ha ezekre mind képes vagy, megkapod a lovasszobrot az aranyeres paripával meg a válladon ülő kakasos órával! :)
Előzmény: APT (7842)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7843
Nekem tetszik a lovasszobor ötlete, de csak ha bólogat a ló!!!!
Előzmény: APT (7842)
APT Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7842
Well, meglódult a topic! Eszerint jó ötlet volt? Amúgy első olvasatra az jutott eszembe a sokféle igényre, hogy ha ennek megfelelőt akarunk, akkor olyan lesz az óra, mint az ideális szovjet kurtizán: nagyon tapasztalt, de szűz, megbízható, legalább 70 éve párttag és még látta Lenint... ;)))))

- No a lényeg: tokot marni nem olyan nagy csoda. Egy megfelelő kis esztergával és marógéppel jó minőségben el lehet készíteni. Sok a kézimunka igénye, de ha nem nagyon bonyolult, 2-3 óra munka. Kicsit problémás, hogy az illeszkedési felületek ugyan teljesen csereszabatosak lehetnek, de egy ilyen technológiával készült tok külső simításai eltérhetnek. Az üveg-szíj-hátlap tehát mindre pontosan felmehet, de mégsem lesznek teljesen egyformák (talán ez jó is?).
- A tok tömítése nem ügy, azt mindenki szabványos gumigyűrűkkel oldja meg. Igen profi tömítés készíthető - ráadásul a legegyszerűbb megmunkálás mellett - teljesen sík hátlappal, amelybe csak egy horony van marva egy tömítőgyűrűnek (vagy a tok hátsó felületébe marva), és a hátlapot 5-8 szélcsavar rögzíti. Javításhoz nem könnyű szétszedni, de kiváló eredményt adna. Különböző méretű sík zafírüvegek is kaphatóak. Ez sem probléma. P.Kissel összeesküdve épp most csináltunk üveghátlapot egy régi, kicsit megrokkant tokú Chronographe Suissre (kép majd lesz). Szóval nem megoldhatatlan.
- Nemesfém tokot lehet önteni is. Ekkor csak egy minta kell, és viaszveszejtéssel készülő kismintába lehet önteni többet is. Ezt persze meg lehet tenni arany-ezüst helyett spiáterrel is, de ez maga lenne az istenkáromlás, az eredendő bűn, úgyhogy ezt nem is mondtam... Az öntés előnye, hogy marással nagyon fáradságosan elkészíthető, igen bonyolult, vagy érdekes formát is jól ki lehetne alakítani, mert csak a mintadarabnál kell vele sokat szenvedni, utána már mindegy. Én el tudnék képzelni amúgy egy lengő tokfület, csavaros tengelyrögzítéssel mind a toknál, mind a szíjnál. Exkluzív lenne, az biztos!
- Számlapnál a király az email. És bárki-bármit mond, nem megoldhatatlan! Én anno, zsenge ifjúkoromban szakköri szinten foglalkoztam tűzzománcal, és mivel kislányaim-feleségem éppen művészi ambíciókkal traktálnak, pont most vagyok egy hozzávaló kis asztali törpekemence beszerzésében. Tűzzománccal gyönyörű számlapok készíthetőek, megfelelő türelemmel komolyabb technológiai háttér nélkül akár a legnagyobbakkal vetekedő szépségű dolgok is kijöhetnek. A zománc amúgy a tokon is nagyon jó designelem lehetne, képzeljetek el pl: a koronában valami kék-arany betétet, stb... Emellett a színek könnyen variálhatóak, igény szerint bármit meg lehet oldani.
- A werk keményebb dió. Nekem is szimpatikus a 7001-es, de igazándiból bármi jó lehet. Orosz werk is szóbajöhet, különösen, hogy azok olcsóbbak, tehát indításként igen jól megtennék. Bár lehetne kapni még Wosztok 2809-et... Az igazi világbajnok lehetne! Kellenének orosz kapcsolatok, szerintem több százat is be lehetne onnan még szerezni.
- Emellett az én ízlésem feltétlenül megkívánná az üveg hátlapot és a werk díszítését, de ez sem olyan ördöngösség. Épp a hétvégén jártam úgy, hogy a rosszul kikevert kotyva (sok volt benne a szalmiákszesz) egy öreg Doxa werk hídjairól "leútálta" a nikkekezést. Újra nikkeleztem, de tán még randább lett. Akkor nekiáltam kipolírozni, és a végén inkább learanyoztam, hát esküszöm, veri a Nomost! És nem ment rá két órám. Szóval ez sem reménytelen, a genfi csíkozásban sincs semmi extra, egy síkcsiszoló géppel simán meg lehet csinálni. De régi KF (KurtFréres) werkeken általánosan alkalmazták azt a módszert, hogy csak kis, vonalszerű csíkokat köszörültek párhuzamosan az amúgy lepolírozott hídra, és utána nikkelezték. Csak egész közelről látni, hogy nem genfi csíkozás, az illúzió tökéletes. Fel is lelkesedtem, ha lesz időm, egy kallódó Poljot werken csinálok egy ilyet+aranyozás, aztán meglátjuk, érdemes-e foglalkozni vele. A csavarok kékítése hőkezeléssel megoldható, ehhez akár egy borszeszégő elég, csak a kikísérletezéséhez sok-sok türelem kell.

A Topic tiszteletére lehetne a márka neve pl: TopWatch. De ezt majd úgyis népszavazással fogjuk eldönteni.
(Ja és szimbólum gyanánt tudom javasolni 12 óránál saját picinyke lovasszobromat, amint az ágaskodó aranyderes paripa hátán diadalmasan magasba emelem a FREEZER-t. :))))) )

Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7841
Látom már tenni kell valamit

Werk
P7001
orosz

Tok
acél
ezüst
arany

Hátlap
zafír
nyitható
uaz. mint a tok

Méret
35mm
40mm

Számlap
fehér
fekete

Mutatók
szlap. szerint

Szíj
strucc
kroko

Korona
tok szerint
drágköves

Eddig ennyi jutott az eszembe ,most mindenki szépen nézze át gondolkodjon és hétfő reggel a saját kiegészítésével tegye közzé -tehát nem azt kell beleírni ,hogy az egyén milyet szeretne ,hanem milyen összetevő van ami fontos, ebből majd kijön egy lista ezt szépen érlelgetjük aztán jövő péntekig mindenki kitalálja, hogy szeretne ilyet vagy nem, szvsz mindenki csak 1et rendelhet mert minnél több kell annál kezelhetetlenebb lesz dolog , aztán pénteken mindenki elküldi a saját vágyálmát 2 különböző email címre , összesítünk és kezdődhet a projekt.Ha valakinek nem tetszik a többségi vágy akkor kiszállhat.okay:?
vélemények?

Előzmény: WatchFun (7837)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7840
Bocsánat, de mint oyster ötletéhez második hozzászóló lemondok az óra vízállóságáról is, de a listáról ne felejtsetek le!:-o
Előzmény: Törölt nick (7793)
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7839
vazze mennyi szmájli köll , nyoc?:)
Előzmény: Törölt nick (7836)
Jozs Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7838
Inglis biznisz méling jöhet bármikor, szívesen segítek, noha laikus vagyok.
Előzmény: WatchFun (7837)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7837
Órás cimborámmal, beszéltem, benne van a dologban, szerinte gond nélkül megvalósítható, a részfeladatokra is van(nak) ismerőse(i), de többet szeretne tudni a dologról, a lelkét azonban megmozgatta rendesen, hogy nem csak javíthat, hanem létre is hozhat órát.

Ami nekem eszembe jutott:

1. A werket (P7001/más) megvenni. Eladják-e nekünk? Ez jelenleg egy laza asztaltársaság, én úgy képzelem, hogy bármely szerkezetgyártó inkább órát ad el, mint szerkezetet amit otthon a t. felhasználó majd valahogyan betokoz. Ennek utána kellene járni, legalább egy levél-mail-elvi lehetőség erejéig. Ki rendelkezik akkora nyelvtudással, hogy ezt megkérdezné ETA-éktól? Esetleg bárki mástól.
Én személy szerint nem ragaszkodom a P7001-hez, az óra exkluzivitását nem ez fogja adni. Elég költség fog felmerülni a szerkezeten kívül is, úgyhogy lehet ez egy könnyen beszerezhető orosz (szovjet) werk is, pontos órája már mindenkinek van a topikban, most inkább valami különlegeset szeretnénk... Költség meg úgyis lesz elég a szerkezeten kívül is. A használt szerkezetet viszont nem támogatom.

2. A 20+02 db-os szériát kevésnek találom, jelenleg van kb. 5-6 jelentkező és még el sem kezdtük. Esetleg egy határidőt megjelölnénk, és az addig beérkezett igények alapján határoznánk meg a darabszámot. A darabszám exkluzivitását ebben az esetben az adja majd, hogy _nem készül több_ belőle, egy közös sörözés során összetörjük az öntőformát, széttépjük a terveket, mittudomén :)

3. Nagyon szép az acél tok, sőt sokkal tartósabb is, azonban elég nehéz megmunkálni. Végeredményben akár drágább is lehet, mint egy nemesfém tok, éppen a darabszám miatt, nem is biztos, hogy nekiáll bárki fémműves pepecselni a mi tokjainkkal. Nemesfémmel viszont jóval többen oglalkoznak, esetleg olyant is lehet találni, aki már csinált is ilyesmit.

WF

Előzmény: Törölt nick (7835)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7836
Pass:
Egy szóval sem mondtam, hogy mindent P.K.I. csináljon, csak azt, amit más nem csinál: számlap, estleg a werk aranyozása.
Előzmény: Passionata (7833)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7835
Ja, és kellene egy olyan felkaroló személy, aki az egészet körbegörgeti !

Én csak ötletvisszaböffentőnek tartom magam (APT eredeti tippje után szabadon), sőt a távolságom miatt is csak alkalmasint tudok az egészben szerepet vállalni. (Szakmai tudásom pedig nincs, jómagamat az érdeklődő hobbysta szintjére sorolom.)

Tehát ki is az aki az egész motorjává lesz ???

Előzmény: Passionata (7833)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7834
Így van !

Önálló név az mindenképpen kell. A gondolatom csak egy órajelölő index volt, ami mint index, azaz "index", az index-en összekovácsolódott kisszériára is emlékeztethet. De név az kell !

Azonban mielőtt a romlatlanságunk lendületes volta elhamarkodottá és szakmailag megalapozatlanná tenne minket :
Ha óragyár nincs is a közelünkben, de legalább egy, a szakmáját magas fokon űző mesteremberrel konzultálnunk szükséges pld. a tokméretek, tűrések, felszereltségek, összeállítás, beszabályozhatóság, egyebek ügyében.
Én speciel az öteletadó APT gondolatot először olvasva úgy éreztem, hogy a hazai óraösszeállítást - á la anno a régi iparosok - manapság legmegfelelőbben a POEN tudná megvalósítani (esetleg tán a számlapokat nem maguk csinálták volna).
Most azonban arról volna szó, hogy sem a dizájn, sem az egymásra épülő elemek ugyan nem Tőlük származnának, de legalább azt el tudnám képzelni, hogy legalább az összeállítást ilyesvalakire bíznánk, illetve azt megelőzően az adott mesterrel konzultálva épülne fel szerkezeti elemekből maga az elméleti egység.
Arról nem is beszélve, hogy ha jó a felkért szakmai tanácsadó, az majdhogynem garancia az elérendő sikerre, sőt, ha ez a projekt tényleg sikeres lehet, úgy maga a mester is a szakmai presztízsének a részének tekintheti a közös munkát. (És ennek során gondoltam arra, hogy ha anyagiakkal is vállalja a rá eső részt, vagy az összeállításban részvétele kompenzálható így, akkor az is elképzelhető, hogy számára is becses darab lehet egy, a tudásával is támogatott óra. Tehát az a "+2" ilyenekre kellene.)

De ugyanakkor úgy érzem, hogy ez ne egy P.K.I. óra legyen, hanem több ember tudásából építkezzen.

Tehát először megegyezés és design - aztán jó irányvonal meghatározás egy jó órás által - majd párhuzamosan futhatnának az így meghatározott szerkezet- és segédanyagbeszerzési; tok-, számlapkészítési folyamatok önálló mestereknél - és eztán vissza a saját szakemberhez, akivel összeállíttatni (ehhez mindent nekünk kellene adnunk), beszabályoztatni, utómunkáltatni (de ha ez gravír, akkor megintcsak elvihető), dokumentáltatni és egyencsomagoltatni kellene az egészet.

És szerintem tényleg meg kellene állnunk 20 db-nál (esetleg +2). Akkor már most tudhatjuk, hogy kurrenssé fog válni. Minél több, annál általánosabb...

(És ha a felkért mester pedig a szakirodalomnak is meghatározó eleme, úgy egészséges összahasonlításoknak is alávetheti a közelében létrejött végterméket és - remélhetőleg jó - hírét viheti. :)

Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7833
Messer
ha már mindent ő csinál lehet rajt a Ő neve ,de ez csak poen volt.
Előzmény: panerai (7830)
Jozs Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7832
Üdv mindenkinek, az ötlet brilliáns. A névválasztáshoz annyit, hogy az indexnek ehhöz semmi köze. Mi lesz, ha az internettóból-indexlett mintájára megintcsak lesz egy váltás? Vagy az index csődbe megy 2 hónap múlva és már senki nem fog emlékezni rá?
Előzmény: Törölt nick (7827)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7831
Legyen Forum, így, rövid o-val. Régen is a közösség szimbólumával kapcsolódott össze, és a terv közös kialakítására, együtt gondolkodásunkra is emlékeztet. Vélemény?

Ja. és az órából női méret nem lesz?

WF

panerai Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7830
Index Watch Conception (IWC)
Előzmény: panerai (7829)
panerai Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7829
Messer: Oyster ötletét az index névvel teljessen magaménak érzem. Az, hogy az óra indexén index felirat van az már szinte egy rébusz egy kis blikfang, még a legkifinomultabb és legklasszikusabb órának is jól áll. A topikunk szervező ereje az óra imádat, de a találkozó helyünk, ha tetszik ha nem az index fórum. (olyan mint a Pál utcai fiúk, a Corvin köziek ésigytovább...)azzal, hogy az óra 12es indexén lenne az index felirat nem a internetes oldara aszociálnánk hanem az óra indexére. Index mellett szól az is, hogy rövid, jól megjegyezhető és minden nyelven értelmezhető, és nem nehéz kiejteni. Tehát tökéletes név, egy világbajnok marketing szakember sem találhatna ki jobbat. Summa: 1szavazat az indexre (általam)
Előzmény: Törölt nick (7827)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7828
Teljesen igazad van, ez az óra reményeink szerint akkor is mérni fogja az időt, amikor az Index fórumiaval együtt már bitjeire esik szét...

Tehát adjunk nevetaz Óránknak és tervezzünk hozzá logót.

WF

Előzmény: Törölt nick (7827)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7827
Passio:
Szokás szerint nem értem mit írtál. :) Természetesen nem szerepel P.K.I. neve a számlapon. Viszont e fiktív óra bármilyen módon az index.hu-hoz való kötésének gondolatától tajtékos lesz a testem... Tulajdonképp mi köze az index.hu-nak az órákhoz? Az, hogy van egy gagyi fórum software-ük, amin valaki nyitott egy Svájci órák fórumot? Ez semmi. Én személy szerint útálom az index-et, mint a szart, csak e fórum miatt járok ide. Csatlakozom egy korábban szólóhoz: ezt az órát a (remélhetőleg) elindítandó APT-féle független online óramagazinhoz kéne kötni, ekképp reklámozva mindkettőt. Nehogymár az index.hu-nak csináljunk propagandát! Ettől függetlenül jó oyster ötlete, hogy nemesfém logo vagy index legyen applikálva a festett számlapra (a la Rolex korona). Nekem is kedvenceim azok a Reverso számlapok ahol a 12 helyén a JL logo van aranyból.

Egyébként ha már szó volt róla, itt az equationoftime.com órája:


Előzmény: Passionata (7824)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7826
Az ezüsttok nekem nagyon szimpatikus. Tavaly voltam egy ötvösnél, aki terv alapján 15-20 ezer ft-ért megcsinálja az öntőformát (elmondása szerint bármit), onnantól kezdve csak az ezüst grammsúlyát (nyilván nem törtezüstárban, de nem lehet vészes) kell fizetni, a mintát meg utána el lehet hozni, annyi darabot készít, amennyit megrendelünk. Exkluzivitás tehát biztosítva.
Én a pattintós hátlapnál maradnék, sőt valami létező és hazánkban is beszerezhetőt lehetne felhasználni, akár polirozva-gravirozva, az ezüst puhasága miatt pedig egy eszergált acélgyűrűt a tokba, hogy arra pattanjon a hátlap, de ehhez biztosan van nálam hozzáértőbb is, órát még nem gyártottam :))

P.Kiss mester szépen dolgozik, de ha rászakadunk 20 (50) db számlappal-aranyozással, mikorra lesz készen vele? Én már a csuklómon szeretném érezni az Index-et! :))
Számlapkialakításnál is megfontolnám az ezüstöt, olyan formában, ahogyan pénzérmét dolgoznak el számlapnak, vagy esetleg mattirozva-vésve, így örök darab lenne, mivel nem menne tönkre a lakk. (Ma már fényképet is gravíroznak fémbe, az ezüstöt tovább lehet aranyozni-oxidálni stb.) Egy szép kékített bot- vagy Breguet-mutatóval, háááát...

Még ha a zafirt is elhagynánk, és helyette mondjuk plexit használnánk el, teljes lenne a 30-as évek feelingje. Mmmmmmmmmmmmmmmm!:)))

WF

Előzmény: Törölt nick (7822)
drempee Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7825
OYSTER, Te vagy a legnagyobb. A topic fennállása óta talán a legnagyobb ötlet, és az a gyönyörű benne, hogy megvalósíthatónak tűnik - csodálom, hogy hamarabb nem jutott eszünkbe. Ha lehet, én is benne vagyok, bármiben segítek.
Tetszik, hogy sok ponton egyeznek az elképzelések, megvan az alap, amelyből elindulhatuunk.
P7001 jó ötlet, dátum nem kell, zafír természetesen, de a hátlap szerintem lehet ásványüveg is. Jó lenne min. 5atm vízállóság, de kisipari megvalósíthatóságában erősen kételkedem. A számlap színe tényleg választható (á la WATCHFUN), de limitált szériáról lévén szó, egységes jobb lenne. Nekem a világos jobban tetszik. Mivel inkább elegáns óráról beszélünk, a méret max. 40mm. A tok a legnagyobb kihívás, én messzemenőkig az acéltokot támogatom, ha kivitelezhető, ez némileg oldja az eleganciát, nem lesz teljesen retro óra, mint pl. egy könnyebben elkészíthető ezüst tokkal. Kellen egy elvi megállapodás (már megvan?), és utána kellene járni a részleteknek.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: Törölt nick (7793)
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7824
Messer
:)
Úgy látszik oyster indexe törlödhet a P.K.I.W nyert.:))Ja és így
P.K.I.W.
Népszínház utca
Előzmény: Törölt nick (7822)
tourbillon Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7823
Jo eredmennyel jartam/jarok... ;)
Majd annak idejen leulunk beszelgetni a reszletekrol.
Engem pl. a szamlap minosegi kialakitasa is aggaszt.
remelem nem olvasztanak minket ossze a gretsilaszlo topiccal :)

Előzmény: Törölt nick (7816)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7822
Bruhahahahahahahahaha, nyöff, itt sokaknak nagyon beindult a fantáziája! Szerintem elsősorban a tok okozhat gondot ti.:

- werk: ha kézifelhúzósról van szó (egyetértek), a Peseux 7001 nem tudom mennyi, de ez a belőle továbbvitt 11.5''', 17 köves, ETA 2801-2 pl. 40USD darabonként. Nyilván alapkidolgozású, alap regulátorral.

Ez a werk meg a Peseux viszonylag kis méretű, tehát max. 37-38mm-es tokba érdemes tenni, mert (szerintem) egy nagy tok közepén egy csöppnyi werk igen gagyin néz ki (persze csak ha van üveghátlap, elöl meg külön másodpercszámlap).
40-43mm-es tokhoz Unitas zsebórawerk kell, nem hinném, hogy az lényegesen drágább lenne alapkidolgozásban, hiszen a Zeno is azt használja a 250USD-s óráiban.
Hogyan lehet egyedivé tenni werket? Szerintem olyan szakember, aki mondjuk genfi csíkozást tud a hidakra készíteni, nemigen található, tehát adódik az alap sima hídfelület aranyoztatása a legendás P. Kiss Istvánnal, ami a glashüttei stílus ismérve (pl. Nomos). A csavarok hővel kékítése sem okozhat gondot, a feliratok (pl az egyedi sorszám) gravíroztathatóak a hidakba.

- számlap: ez sem okozhat gondot, a legendás P. Kiss István elkészítheti őket, célszerűen ilyen alacsony sorozatszámnál az egyedi sorszámmal rajtuk. Kézi guilloche-álást szerintem a Pénzjegynyomdán kívül nem hiszem hogy végeznek, de mondjuk egy kisszámlap bemélyítése esztergálással APT mester szerint nem okoz gondot a legendás P. Kiss Istvánnak. A számlapnál van legnagyobb szerepe a designnak, hiszen egyszerű eszközökkel is rafinált hatást lehet elérni (pl. a másodperc kisszámlap ezüstözése, a többi rész festése etc.)

- a tok: szerintem itt lehet a fő gond. Úgy tűnik, páran sportórát szeretnének, ehhez profi tokkészítő cég kellene a tömítőrendszer miatt (korona, hátlap, üvegek). Egy ötvös vagy ékszerész valószínűleg egyszerű geometriai formájú, nemesfém (pl. ezüst, ami azért jó, mert ma már nagyon ritka) tokot tud elkészíteni, külön felrögzített szíjtartókkal (kb. mint egy Lange tok). Acéltok CNC-s kiesztergálása szerintem húzós lenne, de lehet, hogy tévedek.

A legnagyobb probléma viszont az lesz, hogy mindenki mást akar. :))) És ebből nem sok jó sülhet ki (ugye a teve olyan ló, amit egy bizottság tervezett).

Egyébként már van precedens Internetes site által gyártatott órákra: a timezone.com a Minervával (Minerva werk) és a Dubey and Schaldenbrand-nal (Peseux werk) készíttetett egyedi órasorozatot, (1500-3000USD, 50db); a timefactors.com (Eddie Platts) a Zenoval készíttetet ETA automata werkes pilótaórát (300USD, 250db), az equationoftime.com is készíttetett egy ETA werkes órát (500USD), szerintem szintén a Zenoval. Tehát mind profi gyártóval készíttették el az óráikat. Viszont már láttam valahol egyedi aranytokban vintage JLC werkeket, egy amerikai ötvös/ékszerész készíti őket. Tehát a dolog nem reménytelen.

te_o Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7821
Ja, még vmi: telihátlapnál egy egységes gravírozást + tulaj neve is elférne a hátlapon! A sorszám mellett).

te_o

ath Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7820
köszi! nagyon rendben van.
Előzmény: alexandrosz (7818)
te_o Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7819
Sziasztok!

Remek ötlet a topicóra! Oyster ötlete az ezüst tokkal pedig szintén megfontolásra érdemes lehet - bár nem olyan masszív, mint az acél, de ötvössel meg lehetne csináltatni.
Verk: a gyár küldene ilyen kis szériában is szerkezeteket? (végül is neki mindegy). P7001 tökéletes lenne, de akkor azonnal jönne a Nomos - nem eléggé egyedi. Viszont lehetne meghatározott méretek mellett mindenkinek egyedi szerkezet - akár DOXA 103, FHF, F, Marvin, Certina, oroszok, ETA... amit csak beszerezni tudunk használtpiacon, a lényeg az azonos méret (pl. maximált méretek alapján). A többi legyen azonos - szlap, tok, mutatók (Világos szlapra egy szavazat!). Vagy ez így bonyolult?
(Ja, és jelentkezem!)

te_o

alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7818
Előzmény: ath (7817)
ath Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7817
alexandrosz!

köszi, megnéztm az oldalt, de valamiért nem tudom kinyitni az egyes órákat. mennyiben fáj egy ilyen szerkezet? nagyon szeretnék egy szép bőrszíjas, elegáns, de nem patek stílusú órát mert sportosból már van két szép darabom.

Előzmény: alexandrosz (7802)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7816
Csak nem ?!
Készíttettél már tokot valakivel ? Milyen eredménnyel jártál ?
Előzmény: tourbillon (7814)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7815
Térítésmentességről alighanem szó sem lenne, aki kap, az anyagilag is részt vegyen benne (mégha készültségének megfelelően részletenként is).
Előzmény: Passionata (7812)
tourbillon Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7814
A tokba en is szivesen besegitenek (elvi kialakitas) mert van benne tapasztalatom.
Örülök az ötletnek nagyon!!!
Előzmény: Törölt nick (7804)
panerai Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7813
Amikor felmerült az ötlet én is rögtön a Pesseux7001-re gondoltam, írni kellene az eta gyárnak és árajánlatott kérni tőlük 30-50 darabra. Van egy olyan érzésem, hogy "filléres" dolog lesz közvetlen tőlük egy 7001-es. De manapság az AS is rákeményített lehetne tőlük is érdeklődni hasonló szerkezetről.
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7812

fontos lenne ,hogy legyen benn valami különleges , még nem tudom mi de valami extra, végül is semmi értelme csináltatni egy fekete nomost qurva nagy költséggel .
+ akik csinálják azoknak nem biztos ,hogy tetszik is így a térítés mentes felajánlás szvsz. nem szükségszerű ,viszont 1et elvinnék az antiquorum-ra márcsak azért is ,hogy megdöntsük a patek rekordot :)

Előzmény: alexandrosz (7810)
panerai Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7811
Oyster, és mindenki: a saját óra tervében nagyon benne vagyok, ha szóltok anyagilag és ismeretségileg is azonnal támogatom a tervet, ugyanúgy mint APT újság álmát (talán egyszerre kellene elkezdeni) és lehetne ugyanaz a neve és egymást promotálnák. Szerintem a darabszám 20 fölött lenne bőven, hiszen rengeteg passzív topic olvasó óra rajongó van közöttünk.
Amiért írok: Oyster 12óránál elhelyezett "index" graviros index ötletén belém borzongott az az érzés amit csak Michaelangelo Mózes szobránál tapasztaltam: GÉNIUSZI ÖTLET és én rögtön a magam részérö ezt el is fogasom és pártolom. Lehetne úgy mint a rolexeken, hogy ez az index fehéraranyból készüljön (nem emelné az árat lényegessen de nagyon exlúzivvá és érdekesseé tenné). Én ismerek egy nagyon jó kezű rézmetszőt aki csoda szépen dolgozik és remekművet alkotna egy olyan kis fémdarabból mint egy index. Persze az index formájának és a feliratnak rajta valami különleges stilust kell kitalálni.
U.I.: Oyster nagy vagy.
Előzmény: Törölt nick (7806)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7810
Én is!

Tehát:

oyster
WatchFun
Passionata
alexandrosz

(Remélem, a topic gerincét adó, nagy tudású szakik is hamarosan jelentkeznek, mindenesetre nekik akkor is járna az ilyen óra, ha véletlenül eéfelejtenék regisztrálni magukat itt.)

Előzmény: WatchFun (7808)
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7809
állat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mikor kezdjük?
Előzmény: Törölt nick (7806)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7808
"...+beszéljük hányan vesznek benn részt..." van 1 kezem, jelentkezem! :))

WF

Előzmény: Passionata (7807)
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7807
Szerintem mindegy milyen lesz csak egységes legyen , nagyon egyszerű a dolog +beszéljük hányan vesznek benn részt aztán kijelöljük a részeket -tok, hátlap,szerkezet,méret stb- oszt szépen szavazunk , így tényleg a MI óránk lenne-no suzuki- és nem gondolom ,hogy olyan írdatlan költségekkel járna + gondoljunk bele +alkotnánk egy igazán kisszériás darabot .
viva la topic!
Előzmény: Törölt nick (7804)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7806
Közben látom ám, hogy mire begépeltem a pár soromat, némi konszenzus kezd itt kialakulni.

Akkor az én véleményem is Passionata felvetésére :
- kézi : Szerintem is, mint az előbb is jeleztem
- tok 40-45mm között : Én is inkább némileg kisebbre hajlok. Mondjuk úgy 35 körülire. De mindenképpen a kerek megjelenést preferálnám.
- számlap fekete : Az is jó (kevésbé kényes alapszín, mint a többi, tehát tartós lehet)
- mutatók ezüst : Feketére tényleg jó
- kis másodperc 6óránál : Úgy bizony. (Eddig tehát még szóba jöhetne a P7001.)
- dátum nélkül : Úgy is megteszi, nem kell mindjárt komplikációkban gondolkodni, mégha alap, akkor sem.
- tok nemesacél : Hát ennek a megvalósítását én problémásnak képzelem a szíjrögzítő tokfülek miatt. Lehet, hogy egy könnyebben megmunkálható nemesfém esetén azokat forrasztással rögzítve és a nyomokat köszörüléssel eltüntetve szebb eredményre jutunk. Vagy akár egy ezüstöntvényt létrehozni egy hasonló fazonú tokról nyert formábanm, majd ezt felpolírozva is egyszerűbb a helyzet (és ezt ugyan még nem tudom, hogy mennyire,de csak nem vágja agyon a projekt anyagi oldalát, ugyanakkor nemesebb külsőt is ad neki).
- zafír hátlap : Nekem akár felpattintható acél is lehet
- strucc v.krokodil szíj : ez tényleg akármilyen is lehet, de strucc jó ötlet (meglehetősen ritka, egyedi, de mégsem olyan drága, mint egy Cartier gyíkbőr cucc).
- ja és persze az egész cucc számozott , mondjuk legyen max. 10 ,abból 3at eladunk a miénk már ingyen van : Naná, hogy számozott kéne. De inkább nem 10, mert akkor arról lassan már magam is lemaradok. Tán összejövünk rá 20-an is. (Mi lenne, ha a 2002-es évbéli ötlet emlékére 20+02, azaz 22 darab lenne, amiből 20-on a létrehozók osztozunk, a további 2-t pedig saját részvételük esetén a közremőködő szakemberek kaphatnák meg ?) És inkább ne adjunk el sem 3-at, sem 1-et se, hanem ez egy darabig tényleg maradjon a kívülállók számára elérhetetlen álom.
- a név kiválasztása is nagyon érdekes : Jó kérdés ! (Némi részletre viszont volna tippem. A 12-es helyett a számlapon egy rátett órajelölő indexet is lehetne alkalmazni, amibe bele lehetne gravíroztatni stílszerűen, hogy "index".

...
Előzmény: Törölt nick (7804)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7805
Üdv topik,

október hatodikán este elküldött levelemre ma, 11-én válaszolt az Omega-gyár. Több egyéb mellett megkérdeztem, mikori az órám (sorozatszám és ref.szám alapján), válaszuk:

"men's watch on leather
movement number 18439022
caliber 268 - 17 jewels (ancient caliber 30mm)
watch reference = CK 14713 - round steel case - diameter 33.5 mm
faceted relief dial 892 with "index" hands
manufactured and exported to Gameo on March 6, 1962"

Szóval érdemes írni, válaszolnak. :))

WF

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7804
Hát, töredelmesen bevallom, hogy nekem e téren egyelőre semmilyen jártasságom még nincs. Úgyhogy az egyedi tok elkészítésének anyagi vonzatát sem ismerem. Sőt, a beszerezhető szerkezeteknek sem az értékét, sem az elérhetőségük módját sem.

De, hát jó pap is holtáig tanul... Itt az idő, hogy ezekről is szerezzünk közös tapasztalatként némi információt.

Az tényleg némi nehézséget jelent, hogy mindannyian más-más képet dédelgethetünk egy ilyen elképzelés megvalósítására.

Namármost én alapvetően két végletet látok magam előtt. Ha mindenképpen olcsón szeretnénk megúszni, de a minőségből azért olyan sokat nem szívesen engednénk, úgy figyelembe vehető a nem túl elterjedt Poljot DeLuxe alap is (amiből ízlés szerint akad automata és kézifelhúzós egyaránt). Ez egyrészt az itt hozzászólók között többeknek is a rendelkezésére áll, sőt a többiek is némi utánajárással beszerezhetik. Abból a szerkezetet kiemelve (esetleg a CCCP utalások eltüntetésével) és egy új közösen elfogadott fazonú egyentokba illesztésével, és a magában hordozott pontossági lehetőség megfelelő beszabályozás általi kiaknázásával a lényeg megvan. Erre tán még számlap is olcsón beszerezhető, amit saját megjelenésűvé kellene alakítani. Majd egy egyszerű üveggel zárva a sort, tulajdonképpen elkészülhet a mű és nem is költekeztük túl magunkat.
DE !
Ez valahogy nem az igazi egyedi óra. Utóbb ez nem okoz a következő generáció egyik tagjában sem vágyakozást, tehát csak a jókedvünk megteremtésére alkalmas.

.

Ezzel szemben viszont el tudnék képzelni egy olyan szintű darabot, ami méltó lenne a zártkörű (kisszériás!) voltából fakasztható presztízsre.

Tehát ennek alapjául én egy tipikus beszállítói szerkezetre gondolnék, és abból is a kiemelkedően megbízhatóak közül valamelyikre. Lehet, hogy sokan nem értenétek ezzel egyet, de az Alexandrosz által is leírt kézifelhúzós volta szerintem alapkövetelmény lenne, azon belül is a jelenleg is elismerten jó minőségű lehetne pld. az említett Peseux7001 - ha már oly sok jónevű óragyárnak is megfelelt. Azt persze nem tudom, hogy milyen úton beszerezhető és mennyiért, de HÁTHA...
Aztán persze erre számlap dukálna. Itt már a designlehetőségek száma szinte végtelen, de ha megkérjük grafikus társunkat, talán tud (kísérletezgetések során) olyan változatot produkálni, amelyik mindannyiunk egyetértését bírja. No, aztán azt meg kellene valósítani. Ez is egy jó szakembert, és némi - selejtnek minősített gyengébb darabokat el nem fogadtató - határozott megrendelői fellépést igényelne.
Majd jön a neheze : a tok. Amennyiben megállapodunk annak végleges formájában és anyagában, akkor azt meg is kell valósítani. Én itt a kisszéria okán hajlanék a nemesfémek valamelyikének alkalmazására és azt egy jókezű ötvössel való elkészíttetésére. (De valószínűnek tartom, hogy a vízmentessége finoman fogalmazva is kérdéses lesz.) Üvegként pedig én a zafírüvegre gondolok, amit ugyebár már jelzett egy topictársunk, hogy kedvezően be tud szerezni.

Utána az összeszerelést szerintem csak a legjobb órások valamelyikével lenne érdemes elkészíttetni, aki az adott szerkezetet jól ismeri és ennek során a pontos finombeszabályozását is elvégzi, majd ezt igazolja is.

(Ja, és fel kellene ajánlani minden közreműködő szakembernek, hogy egy-egy, darabonként azonos helyen feltüntetheti résztvevői voltát.)

Aztán már csak a hírverés van hátra. (És az ellenkezés, hogy az előre kitűzött, korlátozott darabszámot már nem leszünk hajlandóak túllépni, így aztán minden további érdeklődő már csak a prestízsünket növelvén ácsingózhat egy-egy eladó darabért. :)

Még egy dolog : mivel a folyamat mindenképpen időigényes, így akár aki még időben bejelentené a csapatban való részvételét és így a kisszériás sorszámával rendelkezne, az akár ezeket a részfolyamatokat is nyugodtan át-átütemezhetné. Így tán apránként finanszírozva az egészet, nem is lenne annyira anyagilag megterhelő. (Lízing ? :)
Ez szerintem sokunknál nyom a latban - nálam is...

WatchFun Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7803
A saját óra elkészítését támogatom! De miért ne lehetne a számlap _bármilyen_ színű? A sablont egyszer kell csak legyártatni, innentől ha valaki feketét akar, olyant kér, ha ezüstöt (aranyat, pezsgőszínt stb) akkor olyant. A mutatókat meg színben hozzá lehet igazítani, ez simán megoldható. Ami "széria" lenne: acéltok (kívánságra aranyozva), számlap rajzolata, meg a szerkezet. CSINÁLJUK MEG!!!

WF

alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7802
ath!

Ez egy Poljot Classic Chrono. Nem cirillbetűs változat. A megszokott 3133-as szerkezet ketyeg benne. Átmérője 37 mm és nem túl vastag. És élőben még szebb, mint a képen. Állítólag már nem sokáig lesz megvásárolható.
Hozzám ugyan más úton került az óra, de hozzáférhető pl. internetes rendelés útján is.
Itt

Előzmény: ath (7801)
ath Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7801
alexandrosz!

hu, ez nekem nagyon tetszik! hol lehet egy ilyenre szert tenni és mennyiért? valami bővebbet tudsz mondani az óráról?

előre is köszi!

Előzmény: alexandrosz (7797)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7800
Passionata!

kézi - pipa
tok 40-45mm között - a kisebb csuklójú emberekre is gondoljunk :o), meg aztán egy klasszikus óra nem feltétlenül nagy is.
számlap fekete,mutatók ezüst - ez fog a legtöbb vitát kavarni, mivel a számlapról mindenkinek más az elképzelése.
kis másodperc 6óránál - pipa
dátum nélkül - pipa
tok nemesacél - pipa
zafír hátlap - pipa, bár nekem acéllal is megfelel
strucc v.krokodil szíj - részletkérdés, mindenki olyat tesz rá, amilyet akar.
ja és persze az egész cucc számozott , mondjuk legyen max. 10 - Akkor már be is nyújtom igényemet egy darabra!
:o)

Előzmény: Passionata (7799)
Passionata Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7799
oyster
nekem csináltatni kell a tengelyt úgy talán rövidebb mint valahonnn várni egy eredetire , de ismétlem az idő faktor másodlagos ,az eternanál nagyon vártam ,hogy kész legyen ez ráér,a lényeg ,hogy benn van és foglalkozik vele valaki, és +egyszer köszönöm a javaslatot.
topic
ez a InsiderWatch gondolat órási , szvsz nem a patektól kéne bele werket rendelni ,
amit én javasolnék
kézi
tok 40-45mm között
számlap fekete,mutatók ezüst
kis másodperc 6óránál
dátum nélkül
tok nemesacél
zafír hátlap
strucc v.krokodil szíj
ja és persze az egész cucc számozott , mondjuk legyen max. 10 ,abból 3at eladunk a miénk már ingyen van .
a név kiválasztása is nagyon érdekes, de szvsz ne legyen ITÓ ,index topic óra - bár a rövídített nem is rossz.
Előzmény: Törölt nick (7790)
kzt Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7798
Hmm... tudja valaki hogy kb milyen nagysagrendu ar lenne egy tok egyedi elkeszitese? (tok, csavaros hatlap, korona) Mennyire lehet pl vizallo tomiteseket gyartatni kisipari kivitelhez?

Ugy is erdekes lehet az otlet hogy mindenki megtervezheti sajat orajat ...

Előzmény: Törölt nick (7793)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7797
Az utóbbi napokban, fellángolt (de nagyon érdekes)Poljot-vitához kapcsolódva. A héten az alábbi vekkerrel gazdagodtam:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A klasszikus vonal, nem egetverő méretek. A szíja sajnos nem eredeti, de jó minőségű. Szerethető darabnak tűnik.

alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7796
potyoro!

Ahányan vagyunk itt, annyi elképzeléssel és pénzügyi helyzettel, háttérrel rendelkezünk...
Egy ilyen óra elkészítése biza sok gonddal jár, szóval ez esetben én személy szerint nem ragaszkodnék még a vízállósághoz sem... A szerkezet viszont szerintem csakis kéz felhúzású lehet, bár jómagam rendelkezem automatákkal, mégis: az ilyen kis példámnyszámú és a maga nemében nagyon exkluzív órához ez illik... Az, hogy P7001-es, vagy Poljot lesz-e, az már részletkérdés (igaz, nem lényegtelen).

Előzmény: Törölt nick (7795)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7795
Én csak egy kisstílű topiclátogató vagyok, ezért lehet hogy nem is kerülnék be az óratulajdonosok közé/pedig örülnék neki/ de szerintem nagyon nehéz lenne egy olyan órát létrehozni, ami mindenkinek megfelelne! Gondolok itt a kézifelhúzás kontra automata, vagy az elegáns kontra sportos, stb. ellenvéleményekre! Mivel az óra elkészültébe csak elméletileg tudok beszállni amatőrségem miatt, nekem az lenne a fontos, hogy legalább 5atm. vízállósága legyen, mivel ha lenne ilyen órám, én bizony használni szeretném! A többi kritériumot gondolkodás nélkül elfogadnám Tőletek! Mivel önálló szerkezetet létrehozni szerintem lehetetlen, gondolkozni kéne talán a Poljot werkek beépítésén. Majdnem mindenki egyetért abban, hogy ezek gondos véglegesítés után megbízhatóan működő órák, igaz nem a csúcstechnológiát képviselik. Szurkolok az óráért, vegyetek fel a listára engem is! Üdv:Tamás
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7794
Ez egy nagyon jó ötlet! Úgyis van(nak) számlaptervezőnk, werk-specialistáink, esztétáink, szóval minden adott a sikeres projekthez. És ki tudja, mit hoz a jövő...
Előzmény: Törölt nick (7793)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.11 0 0 7793
O.K. igaz !

És ezen felbuzdulva ne felejtsük el az általad tegnapelőtt javasoltat, ami valahogy így hangzott, hogy "egyáltalán nem lenne olyan nagy szám egy kis szerszámgéppel acéltokot készíteni, és számlapot is lehetne csinálni, kell egy werk, és kész is a saját 'márka'. De nem csinálja senki (vágjunk bele? :)" . És az idézetet én itt be is zárnám. Ugyanis ezen a módon nem a "rég elmult órásság fénykorá"-t idéznénk fel, hanem a jelenleg hiányzó magyar mechanikus órát támaszthatnánk fel.

És, mivel nincs hozzá jól csengő márkanevünk, így inkább másként kellene ezt exkluzívvá tenni. Jelesen ha azt tűznénk ki célul, hogy a XXI. század első kisszériás, piacra nem kerülő itthoni órái legyenek ezek. Olyannyira kisszériássá kellene tenni, hogy csak az itteni topictagok rendelkezhessenek vele, azaz legfeljebb pártíz becsesen féltendő darabot kéne létrehozni. Ezek létrejöttének pedig itt is és a hozzászólók honlapjain is érdemes lenne a világhálón nyomát hagyni, hogy a későbbiekben ha valaki ezt felleli, akkor valóban beláthassa a ritkaság létét.

Tehát mit szólnátok egy ilyen zártkörű óra létrehozásához ???
Előzmény: APT (7792)
APT Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7792
OYSTER: Merengtem itt a régmúlt óráinak lelkén. Jöjjön egy idézet: Én abban müvészetet látok. Akkoriban az órás tényleg dolgozott és lelket adott a munkájába. Az ilyen alkatrészek időtlen időkig élnek és hirdetni fogják a rég elmult órásság fénykorának müvészetét.
- Kissé régies, lásd az ékezeteker, de kitalálod-e mikori idézet?
Elárulom: Schwarz Zsigmond "A komplikált zsebórák és a chronometer-járat müködése és javitása" című, 1928-ban kiadott könyvecskéjéből van. Azóta csak méginkább igaza lett!

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7791
Messerschmitt !
Egyelőre ennyit sikerült egy eredeti számlapkép átbuherálásával összehozni (egy Citroen-es topic-béli cimborával). De mivel tul.képp csak minta célját szolgálná és nem klisé lesz, esetleg ez is elegendőnek bizonyulhat kinyomtatva. Majd meglássuk ... ;-)
(Tán Passionata tippje is megfogadandó és mindezt fekete alapra szebb lenne megvalósítani - persze akkor ezüst színű számokkal körbe.)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7790
Passionata !

Alexandrosznak bizony igaza lehet a dologban. Mert ha "sajna kell egy új tengely", úgy bejátszhat az Ő esetének tanulsága is. Ami nem más, minthogy korábbi tapasztalataim után személyes jó(?)tanácsomat követve bevitte a mesterhez a régi kronográfját felújíttatni. És ennek alkatrészhiány miatt már kis híján egy éves eredménytelen évfordulója vagyon... (Mea maxima culpa.)

Előzmény: alexandrosz (7788)
Passionata Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7789
messer
full tok,hátlap ,üveg csere , számlap ,sajna kell egy új tengely az +3k, illetve számlap.a vége olyan 15-16k .
igen nagyon fehér ,nagyon fényes, az övé egy picit vajas de nagyon azért elég szép .
reggel a kocsiban eszembe jutott egy új projekt,szerzek valahol egy hasonló döglött valamit viszont fekete számlapot rakatok rá a probléma a mutatókkal van a kékített nem nagyon látszik a az arany + nem túl ok a tokhoz.

alex
,hogy őszinte legyek nagyon ráér a dolog a lényeg az ,hogy minden elkészül egy helye.

Előzmény: Törölt nick (7787)
alexandrosz Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7788
Passionata!

"Ja és egy hónap múlva kész."

Azért erre ne vegyél mérget, ill. ne koplalj annyi napig, amennyivel tovább tart majd a művelet.
;o))

Előzmény: Passionata (7786)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7787
Mit csinál a Dokszán és mennyiért? És mit értesz porcelánfehér számlap alatt? Hófehér, fényes? Több kérdésem nincs.
Előzmény: Passionata (7786)
Passionata Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7786
Üdv topic,
Voltam a P.Kissnél-halott DOXA- , mindent +csinál úgy és annyiért ahogy APT írta ,két dolog,
kérdeztem miért nincs porcelánfehér számlap,azt mondta lehet ,hogy egyszer lesz.
mesélte ,hogy tizenketten csinálják a világon a számlapozást-persze a gyárakat nem számolva- ,a többi 11nek is ilyen lehet a műhelye ?

Ja és egy hónap múlva kész.

+ a tangóra nem jutott idő szerencsére kedden megint kell menni akkor megnézem.

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7785
Pedig hogy siettem... :)
Előzmény: j b (7784)
j b Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7784
MESSER: Elég korán hazaértél :)
Előzmény: Törölt nick (7780)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7783
APT !
Jó, hogy említetted az Union-t !
Tegnapi netkeresgéléseim során egy ilyenbe ütközött a tekintetem :

Úgy látszik mára már nem "a Patekot lenyom"-ni az üzlet náluk sem, hanem jobban eladható még ott is egy egészséges utánérzés...

Előzmény: APT (7772)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7782
p126fun !
O.K. majd írok a távolba a zenitre (akarom mondani a Zenith-nek) és ha valami eredményre jutok, azt itt is megosztom...
Előzmény: p126fun (7770)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7781
Dunakeszin az Auchanban középtájon a BL óraszalonban nagyon sokféle Poljot kacsintgat az emberre!!!! Moszkvai és International is. Érdemes körülnézmi egyszer!
Előzmény: Törölt nick (7780)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.10 0 0 7780
Ha valakit érdekel, a Bajcsy Zs. út és a Nagymező u. sarkánál van egy órabolt ahol egy ilyen Poljot les ki a kirakatból 65eFt-ért:

APT Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7779
TE_O: pl. a billegőknél ránézésre meg lehet-e különböztetni az egyes anyagokat (lsd. ÓM kronométeres cikk), illetve ami nem Glucydur, az miből van? Nikkel-acél ötvözet?
- Ránézésre nemigen lehet megmondani az anyagot. De invárból - nikker/acél - nem csináltak billegőt, mert nehéz megmunkálni, ráadásul értelme sincs sok. A hűfüggést ugyanis a hajszálrugó okozza, és a billegőnek kell azt kompenzálni. Ergo: nulla hőfüggésű billegő a legrosszabb, ugyanis nulla hőfüggésű hajszálrugó nem létezik. A hajszálrugó hőfüggési karakterisztikájával negatív tükörszimmetrikus karakterisztikájú billegő kívánatos, de persze ilyen sincs. hiszen ezek nem lineáris karakterisztikák. A hajszálrugó például nem csak a hosszváltozása miatt hőfüggő, de pl: az anyag rugalmassági modulusa is változik, jó esetben is harmadfokú a függvény. A nivarox-glucidur páros azért jó, mert mind a két anyagnak annyira kicsi a hőfüggése, hogy kis változásokra lineárisnak tekinthető, jól kompenzálhatják egymást. De hajókronométert ma is csak bimetál billegővel tudnak csinálni. A sima billegők meg általában rézből-horganyból vannak. Horganyból lehet úgy hengerelni lemezt, hogy a kristályszerkezet miatt az egyik irányba nagyobb hőtágulású, és a küllőket erre kivágva igen gagyi módszerekkel is egész "baba" kompenzációjú rendszert lehet csinálni:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Amúgy a réz/horgany billegőt általában learanyozzák, mint ahogyan a glucidurt is.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: te_o (7763)
APT Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7778
WatchFun: Isten hozott a fedélzeten! :))
- Ez a gaz Messer meg megint szemfüles volt, és megelőzött. No sebaj, amit írt, azt írtam volna én is. A Kurt Fréres jó név volt a maga idején, és ez a KF300-as werk elég elterjedten használt, igen bevált darab volt (több órámban előfordult nekem is), a minősége pedig nem hagy kívánnivalót. Látszik is, az óra ősöreg, a werk meg gyönyörű, pedig nem hermetikus a tok. Anyagból van... Szép.
Előzmény: WatchFun (7777)
WatchFun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7777
APT: átkeresztelkedtem! :))

WF (ex-p126fun)

p126fun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7776
Hoppá, Messerschmitt megelőzött!

Órás cimborám egyébként igen dicsérte a werket, hogy szép is meg jó is.

Előzmény: p126fun (7775)
p126fun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7775
APT, a werk sem ismerős? (KF300)

OFF: valóban keresztelőt kellene tartanom, mert ráadásul a p126-os autót is eladtam augusztusban :))
OFF OFF

p126fun

Előzmény: APT (7772)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7774
Kurt = Kurth
Előzmény: Törölt nick (7773)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7773
KF = Kurt Freres S.A. (Grana, Certina)
Előzmény: p126fun (7771)
APT Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7772
P126FUN: Szép a "Baross", de infót nemigen tudnék róla mondani, azon az általánosságon kívűl, hogy 45 előtt teljesen általános volt, hogy saját nevük alatt tokoztak cégek, nevesebb órások-ékszerészek. Valami olyasmire gondolj, mint most a P.Kiss egyedi számlapkészítésére, csak akkoriban ez általános volt. Tokok is készültek itt szép számban, a "pesti tok" fogalom, rengeteg acél-réz tokos, amúgy jónevű órát átépítettek itthon, nagyüzemileg! készült aranytokokba. A tokok elismerten jó minőségűek voltak, nem rosszabbak, mint az átlagos svájciak, a régi, háború előtti aranyórák nem kis része van ilyenben. Nem érnek annyit, mint az eredeti svájci nemesfémtokosak, de értékesebbek az acéltokosoknál (általánosságban, vannak eltérések, egy eredeti acél Patek értékesebb egy pesti aranytokosnál).
- Sajnos 45 után lassan általánossá vált, hogy csodaszámba megy, ha valaki ért is ahhoz, amit csinál, és dolgozni is hajlandó. Szerintem egyáltalán nem lenne olyan nagy szám egy kis szerszámgéppek acéltokot készíteni, és számlapot is lehetne csinálni, kell egy werk, és kész is a saját "márka". De nem csinálja senki (vágjunk bele? :)) Messer tervez egy jó számlapot, valaki esztergál, én vállalom a profit elköltését! :))) )
ui: Lassan átkeresztelkedhetsz WatchFun-ra ;)))

OYSTER: Tömítésügyben majd összeszedem amit tudok, meg amiről van szakirodalmam (van egész sok!), de ez nem kétmondatos ügy. Ha nem kellene már két hete belenyúvadni a munkába (a gaz ügyfelek rendelnek, mint a gép :)) ), ráérnék írni, így majd később.
A saját werkekről: tokozott a Rolex nem saját szerkezeteket. De más is, némi ízelítő:
- Omegáéknak az életben nem volt kronójuk. (Ma sincs, elkottyantották, hogy az új, Broad Arrowba rakott werket egyben kapják az FP-től, a tervezést sem az ő művük. Bérmunka és kész.)
- Rolexéknak sem volt soha saját kronójuk. (És ma sincs... Az új werkjük szintén F-P, Rolexéknél "felbillegőzve", finishelve, de a kronórészhez közük nincs. De persze ez még így is sokkal "sajátabb", mint az Omegáéké.)
- A JLC kronóiban Valjoux és Universal werkek voltak.
- Régebben Patekék összes percütős karórájuk Jaeger werkes volt, de a kronóik is "megfinishelt" Valjouxok voltak. Volt a 20-as évek után több saját kronójuk is, de alig készült belőlük, úgy tűnik, nem váltak be. Az más kérdés, hogy ma ezek a legdrágábbak!
- Vacheronék összes percütősében is Jaeger werk van.
Tudod mit, nem is sorolom, a 60-as évek előtt készült percütős karórák 99.9%-ban ugyanaz a JLC werk van. Egyszer csinált egy ilyet a JLC (akkor még LeCoultre) 1900 körül (egészen kisméretű zsebórawerknek), és úgy tűnik, ez az egyetlen nagy számban készült, a gyakorlatban is bevált darab. Ezt használta a Patek is, még ő sem mert belevágni egy kisszériás konstrukció fejlesztésébe. Ez a legkomolyabb komplikáció, bonyolult, és az ütőmű miatt nagy az igénybevétel, ehhez mérten egy rattrapante kronó csak ujjgyakorlat!

-Amúgy valami a zsebórakorszak végén elveszett. Nem tudni miért, de a gyártók innovatív kedve erősen elszállt. Persze ebben az is benne volt, hogy komplikált szerkezeteknél a karóra a kis méretek miatt igen komoly anyagminőségi-konstrukciós követelményeket támaszt! Jól elkészített-kivitelezett, finom zsebóránál az alkatrészekre ható igénybevétel alig nagyobb, mint egy karóránál, de az alkatrészek sokkal nagyobbak, kisebb a tűrésérzékenység, "van miből kopni", könnyebb megmunkálni-összerakni. Hihetetlen dolgok készültek, volt a DOXA-nak saját negyedütőse, a Longinesnek döbbenetes full-complicated órái (kronó-naptár-ütőmű), az Union Dürrsteinjei a Patekot lenyomták: rattrapante kronó, öröknaptár+szökőévkezelés, holdfázis, ébresztő, percütő). És ha olcsónak nem is voltak nevezhetőek, de egy negyedütős, "noname" zsebóra háromszor annyiba került, mint egy szimpla, tisztességes, de nem "superlative" zsebóra. Ma meg...

ORAGYUJTEMENY

p126fun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7771
Na szóval a képek még 1x:


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

A szerkezet pedig:


[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

p126fun

p126fun Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7770
Üdv topik,

oyster, sajnos Zenith-re nem találtam gyári szám alapján gyártási idő táblázaot, de egy pár másra igen:

http://www.brittons-watches.co.uk/watches_info_index.htm

érdemes elnézni, Longines pl. van. Zenith-éknek miért nem írsz?

Más: Készen lett a "Baross"! (Ő most a kedvenc) Jellemzői: krómozott tok, acél hátlap. A werk KF300 jelölésű, a hátlap sorszámozott. Valaki felismeri, vagy tud erről az óráról közelebbit? Gyanítom, hogy "Baross Sz" magyar órásmester volt a 30-as 40-es évek tájékán, aki svájci szerkezetet tokozott, de abban bízom, valaki hallott már róla, vagy a werket felismeri...
A hátlapban egyébként az első karcolt javítási dátum 1949.

Hát így néz ki:


A szerkezet pedig:



Köszi előre is a segítséget.

p126fun

TOPMAN Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7769

APT

Köszi az infókat, küldtam 2 mailt, amikhez csatoltam az Eterna órámról 2 két képet.
Előzmény: APT (7756)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7768
No, hát érdekes : FHF 70-esről mint szerkezetről semmilyen információt nem sikerült lelnem. Mintha ezt sehol nem ismernék...
Azonban sikerült az FHF 55-ről egy képpel gazdagodni, ami már kísértetiesen hasonlít az emlegetettre :

(APT ! Ismerős a felépítése, ugye ?)
És az ilyen szerkezetek 1946-tól készültek 14 éven át.

Mindezek alapján azt gyanítom, hogy Rolex-éknál nem a Daytona-é volt az úttörő szerep a beszállítói szerkezetek alkalmazása terén... Legfeljebb annyi pozitívuma volt a dolognak, hogy nem a legáltalánosabbat applikálták be ... ;-)

Előzmény: Törölt nick (7764)
j b Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7767
Ez ám a beszéd! Elismerésre méltó bátorság és követésre szólító korrektség! Kíváncsi leszek ki meri még majd ilyen nyílt körülmények között közszemlére bocsátani az általa forgalmazott órákat, bár egy-két tutti tippem már van (pl. POEN, HOT)
Előzmény: sukosdg (7765)
Baxter Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7766
sziasztok,

van valakinek tapasztalata a Yema flygraf kronográfokkal? a cég ugyan francia, de ETA 7750 werk van a jószágokban, és ahogy néztem, elég tisztességes áron (kb. 110e) hozzá lehet jutni itt nálunk. nekem tetszenek ezek az órák.. érdemes? nem? nagy dilemmában vagyok :)

sukosdg Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7765
te_o
Valoban a Poljot cikk valosagokat tartalmaz. Szerintem is objektiven kell egy tesztet vegezni. Ellenbem ha elolvassatok a Hanhart cikket csak szepet es jot olvashattok /persze lehet, hogy tokeletes orak/. Eddig minden bemutato csak az ora parametereit es dizajn elemeit emlitette es nem a szubjektiv velemenyt. A jovoben tobbi oraval osszeveto tesztekre is elkudjuk orainkat, had repuljon vagy meruljon....
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7764
Messer !
Köszi a megoldást ! (Már csak annak kéne utánajárnom, hogy ez a 70-es mikor volt gyártásban...)

Te_O !
A katalógus éppen a Ronda volt és pont az említett kirakat mögött próbált meg az ottani szakmabéli az ebből megállapíthatókkal a segítségemre lenni. (Panerai, mint az Ő ismerőse pedig szintén a helyszínen lévén az eszmei támogatást nyújtotta és az órásunk általi, szerkezet elleni berzenkedést csillapította annak a benyomásnak a keltésével, hogy ismerős vagyok és így mégsem érdemes elhajtani a bogaras kéréseim ellenére sem. Köszönet érte !)

.

A hatágú csillagban lévő W-t pedig mivel úgy látszik, hogy megoldatlan, hajlok rá, hogy esetleg Johann Wilsdorf-ra is utalhat.

Előzmény: te_o (7763)
te_o Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7763
oyster!

Az említett sárgult lapú katalóg netán a tiéd? (Megnézném!!! - ha lehet :) ).
FHF -re Messer reflektált, én pl. DOXA-ban találkoztam vele. Mielőtt ETA-ba olvadt volna, természetesen az Ebauches társulás tagja volt. (Csillagban és csak szimpla "V" -ről tudok, az a Ronda jele, de ez esetben nyilván nem arról van szó). Zenith sorozatszám engem is érdekelne, gondolom sejted. :) (Megnéztem az általad ajánlott kirakatot, egyik Zenith nagyon bejönne :) ).

Más: tudja valaki, h. pl. a billegőknél ránézésre meg lehet-e különböztetni az egyes anyagokat (lsd. ÓM kronométeres cikk), illetve ami nem Glucydur, az miből van? Nikkel-acél ötvözet?

te_o

Előzmény: Törölt nick (7761)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7762
oyster:
Az FHF a Fabrique d´Horlogerie de Fontainemelon S.A. rövidítése, amely egy szerkezetgyártó volt, 1793-ban alapították és 1980 körül olvadt be az ETÁba. Az FHF 70-es az egyik werkjük.
Előzmény: Törölt nick (7761)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7761
És további, eddig általam ismeretlen területre is tévedtem, úgyhogy ebben is szintén a segítségeteket kérem.

Nevezetesen, ha egy Rolex óraszerkezeten a rugóházba és az egyik hídba gravírozottan ott virít a cégfelirat, akkor mit keres vajon még két más kis emblematikus jelzés a szerkezet különböző részein ?
- Egyrészt szintén a hátuljában van egy hatágú csillag, amiben egy "W" betű található. (Szép besárgult lapú alkatrészkatalógus ilyen emblémázású szerkezetgyártót nem ismer...) Vajon mire utalhat ez a jel ???
- Másrészt a billegő alatt egy FHF jel (amolyan hátat fordított első F, aztán a H két szára végülis ennek és a másik F-nek a függőleges részeiből kialakítva) és alatta egy "70." . Tehát ez az FHF70. mire, esetleg beszállítói szerkezetre utalhat ???

Ha valamelyikőtök ebből ki tud deríteni valamit, akkor kérem, hogy ossza meg velem !
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7760
De, mivel ezt az előbbi témát immár túldimenzionáltnak érzem (nem is gondoltam, hogy ekkora vihart kavarok a véleményemmel, amit csak egy kérdésre válaszként próbáltam körülírni), szóval így szeretnék visszatérni a számomra fontosabb témára.

Tehát érdekelne az, hogy vajon a Zenith márka óráiról is meg lehet-e állapítani a sorozatszáma alapján a gyártásának idejét (á la P126fun-féle O+A) ???
És, ha igen, hol lehet ehhez segédanyagot fellelni ?

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.09 0 0 7759
Először is, kérlek nézzétek el az elfogódottságomat a Poljot iránt, de ez már igen régre vezethető vissza nálam.

De még én sem kívánom a "csupa-csupa dicsfényt", mindössze annyit, hogy a piacra bevezetés részeként akár ilyen felhanggal is tálalva kellene tárgyilagosan leírni a közeljövőben az elért minőségjavító eredményeket. Mert ezeket közölni mostmár KELL !

És, hogy "akkor a kis (x) -et is oda lehetne írni alá" ez tökéletesen elfogadott, sőt elvárt általam is. Azonban ugyanezt elvártam volna a közelmúltban igen sok márka termékeinek bemutatása során is, amik minimum PR ízűek voltak (és azon cégek szerencséjére legyen mondva, hogy azok a cikkek még a negatívumokat is elkendőzték - tán egy kivételével).

Előzmény: te_o (7754)
p126fun Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7758
Márminthogy a _perc- és óramutató_ nem lyukas az enyémen, hanem acélszinű alpha-mutatókkal van szerelve. Késő van, na! :)

Ezt találtam ma, csemegézzetek: http://www.ftgwatch.com.au/stocklist.htm

üdv

p126fun

Előzmény: p126fun (7757)
p126fun Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7757
Üdv topik,

APT, képet kértél az Omegáról:



Ugyan csak a másodpercmutató egyezik meg (az enyémen nem lyukas) és az enyémen nincsenek számok, csak pálcikák, mégis ez a legjobb közelítés, amit a neten találtam. Az acéltok megegyezik, sőt ez cal.268-as werkkel készült, szintén 1961-es.
Egyébként ma odaadtam órás cimborámnak felújítás céljából, remélem néhány héten belül a képen látható állapotot fogja közelíteni... :))

üdv

p126fun

APT Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7756
TOPMAN: Az ETERNA dicső múltú, és jelenű cég. A céget 1856-ban alapították, mindig legalább felső-középkategóriásnak számított, jó saját szerkezetekkel. A cég nevéhez fűződik az automata karórákban a rotor golyóscsapágyazásának bevezetése (1948), és azóta a cég emblémája is a golyóscsapágyat jelképező öt golyócska. A cégről ennyit. Ami a zsebórádat illeti, a konkrét óra látta nélkül semmit sem lehet róla mondani.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: TOPMAN (7753)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7755
TOPMAN:
Az Eterna egy innovatív márka (volt). Pl. 1908-ban ők készítették az első ébresztős karórát. Az Eterna werkgyártó részlege volt az ETA, mely később önállósodott; a kurrens ETA werkek (2824, 2892) gyakorlatilag az 1948-as világelső golyóscsapágyazott rotorú Eterna-matic werken alapulnak. Manapság igen kellemes designú (főleg az 1935) ETA werkes középkategóriás órákat gyártanak.
Előzmény: TOPMAN (7749)
te_o Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7754
Sziasztok!

Látom, fellángolt a vita a Poljot cikk kapcsán! Még annyit reflektálnék a dologra, h. a magazinba belekukkantva elírtam az idézeteimet, rosszul emlékeztem... - hiába, a kor. :) A lényeg: néhányunk számára jelen volt egy icipici negatív felhang - hozzáállás részről - ez a kommunikáció befogadó oldalának hibája is lehetett. Ami számomra pozitív volt: a tesztben nem hallgatták el a hibákat sem! Én így képzelem el az igazi tesztet! Azt APT is írta, h. a pontossági adatok bizony nála sem úgy működtek, mint kellett volna, ott valami bibi van. A tömítettség lehet szerencsétlen egyedi hiba, mint írták, kijavítják ezeket. Egyébként nem volt hasonló kategóriájú svájci "nagy kommerszteszt" még, arra is erősen kíváncsi lennék!
Azzal nem értek egyet, h. oysterrel írva csupa-csupa dicsfényt sugározzon a cikk, hiszen akkor a kis (x) -et is oda lehetne írni alá.
Valószínűleg sokunknál bejátszott a tesztelő személye, feltételezve némi elfogultságot (talán ok nélkül!), így nem is tudom, hogyan jött le a cikk azoknak, akik nem így álltak hozzá. Sokan bejelentettétek elfogultságotokat, amit pedig a cikkíróval szemben is hangsúlyoztatok!
sukosdg! Nem szólsz hozzá?

p126fun!
Az Erax nekem is egyik kedvencem, de esetleg működhet a dolog. Megbeszéljük! Az Omega pedig talán még érdekesebb így!

oyster kérdésére aki tud, írhatna már válaszokat, mert szvsz. többünket érdekelhet!

te_o

TOPMAN Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7753
Sajnos az 1930-as Rolex zsebórát csak képről ismerem és ehhez hasonlít az én Eterna zsebórám.
Előzmény: Törölt nick (7750)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7752
De ne felejtsük el, hogy a polémia nem is az említett márkák megjelenési utánérzéseit gyártó moszvai Poljot-ok kapcsán indult el, hanem a Poljot International tesztjét közlő cikk módján. Az ottaniak viszont nem a szemtelen hasonlatosságuk miatt kerülhetnek terítékre az órát keresők köreiben...
Előzmény: j b (7751)
j b Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7751
A DREMPEE által jelölt stílusban valóban jelenthet a Poljot némi konkurrenciát a FORTIS-nak, már amennyiben a FORTIS design valakinek (meg)tetszik, aztán vesz egy ilyen Poljotot. De senki ne gondolja, hogy aki rászán sokszázezer forintot egy Fortisra vagy Omegára (esetleg Breitlingre, mert annak is meg van a "hasonmása" Poljotéknál) annak ez valódi alternatíva lehet. FORTIS, Breitling, OMEGA, SINN stb. HELYETT!!! nem, ellenben MELLETTE miért ne? Aki "helyette" venné az egyébként sem vette volna meg a "drágábbat". Egyébként nem ez a stílus volt terítéken, tehát pl. a Chronoswissnek lehet(ne) alternatívája, de ezt egyikőtök sem gondolja komolyan. A Volga sem lesz sosem a Mercedes vetélytársa, akármennyire is hasonlít a legújabb designja. Ezt nem bántó szándékkal mondom, igenis drukkolok a Poljotnak de tudok különbséget tenni úgy is, hogy nem szólom le a "gyengébbet". Már mondtam régen sokszor, én azt is tisztelem aki a Q&Q kvarcát dédelgeti, de minden tiszteletem ellenére sem fogom azt mondani, hogy az is egy óra meg az előbb említettek is azok. A nyugdíjas nem azért preferálja elsősorban vásárlásainál a levescsontot mert jobban ízlik neki mint a melle, nálunk ugyan annyiba, néha sajnos többe kerül egy autó vagy óra mint odakint, viszont ott 10-20 szoros keresetekkel is számolhatunk. Sajnos mások a lehetőségek, s ezek erősen meghatározhatják a keresletet. Azonban udvariaskodás nélkül is meg lehet mondani az igazságot de CSAK KORREKTEN. Szóval tiszteletem mindenkinek de hülyeséget nem írok. Legyen csak itt minden óra elérhető ha az ára nem is mindenkinek az. Van akinek a 40 ezres Doxája akár egy életmü lehet s az az ő számára nagyobb érték és kedvenc, mint valamelyőnk akár milliós darabja. Szóval HAJRÁ POLJOT!
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7750
Az 1930-as Rolex zsebóra képről, avagypedig kézbevéve ismert általad ?

Ha ez utóbbi, akkor kérlek arról is mesélj még !
(Habár az ETERNA se kutya ! De bővebbet majd APT... ;-)

Előzmény: TOPMAN (7749)
TOPMAN Creative Commons License 2002.10.08 0 0 7749
A számlapon az ETERNA márka virít. Egy sorszám van még a számlapon, a hátlapján egy címer, belülre az van írva, hogy Brevet és Brevet Depose meg egy újabb sorozatszám. Elég régi darab lehet, egy 1930-as Rolex zsebórához hasonlít külsőre és belsőre is. Kép egyenlőre nincs róla, de talán egyszer. Tudod, hogy milyen márka az Eterna? Tudsz róla bővebbet is írni?

Köszi előre is!

Előzmény: APT (7722)
drempee Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7748
PANERAI - A tar.hu-n a "képkezelő"-ben kell megnyitni a képet és ezt a linket írd be.
Tehát
http://kep.tar.hu/panerai/index.phtml?aid=27534520&pid=1370888
helyett
http://kep.tar.hu/panerai/images/pic1370888.jpg

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: panerai (7747)
panerai Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7747
köszi, Drempe. Nem értem miért nem sikerült.
Előzmény: drempee (7746)
drempee Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7746
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: drempee (7745)
drempee Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7745
PANERAI o+a-ja
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
panerai Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7744
Na ez nem müxik, tehát a szóban forgó óra egy Omega Speedmaster Mark II-es és próbálok még képet rakni.
Előzmény: panerai (7743)
panerai Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7743
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Előzmény: panerai (7742)
panerai Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7742
van egy ilyenem eladó:
Irány ára 250e. Ft.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

minden érdeklödőt szeretettel várok emilben, ha irtok tel. számot jelentkezem.

p126fun Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7741
Üdv topic,

te_o: a werk 268-as, erről nem találtam semmit a neten, illetve annyit, hogy a 266-os és a 269-es is csak az ütésbiztosításban-billegőben tér el (kinézetre eléggé megegyezik).
A gratulát köszi. Levelemben egyébként többek között azt is irtam, hogy a honlapodon látható Erax Extrára kérnék sporttársi ajánlatot :)

üdv

p126fun

Előzmény: te_o (7708)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7740
helló oyster,

A magazinban egy P51 Mustang rajzolatú modell van, meg egy dc3 kronó, amikor elkezdtem nézelődni a neten, és megláttam a bf109-et a számlapon, akkor lett szerelem első látásra. Ne is mondjatok semmit a márkáról:-), mert asszem beszerzek egyet a tervezett Nomos előtt/helyett.
A kronó is nagyon bejön a segédszámlapjaival.
Jó is meg szép is a Fortis, de ezek sokkal szebbnek tűnnek, meg a Fortisnál egy egyszerű, nem gmt, nem 24h, egyszerű számlapos Flieger nincsen csak 2824 szerkezettel, a 2892 meg csak gmt-s számlappal van, ami nem tetszik.

Előzmény: Törölt nick (7726)
APT Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7739
DREMPEE: Ebben teljesen egyetértünk! Én is elfogultan szeretem az orosz ketyegőket..
Előzmény: drempee (7737)
sheldon99 Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7738
Köszönöm a segítséget

sheldon99

Előzmény: A Báró (7693)
drempee Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7737
Örülök, hogy nem állok egyedül véleményemmel az OM Poljot témában. Szerintem a konkurencia azt jelenti, hogy van jobb ugyanazon az áron, vagy van talán kevésbé jó (?) sokkal olcsóbban.

Az alábbiak közt csaknem tízszeres az ár különbség, és az olcsóbbik még ébreszt is (komplikációval bíró saját werk !).

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Lehet, hogy a Poljot másolat, de a Fortis is az, ha megnézzük pl. ezt a koros Lange-t.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Tehát van a karomon egy gyönyörü (szebb, mint képen) Poljot 20e-ért, napi 3mp-et tud utólagos szabályozás nélkül és nem ázott be (elvben 10atm-ig jó). Szerintem konkurencia.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

borgasz Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7736
Passionata

Bár azt még most sem tudom, hogy miért kellene azt a márkát szeretnem a véleményed szerint.

Borgasz

Előzmény: Passionata (7734)
borgasz Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7735
Passionata

Kérlek ne haragudj, hogy gyermekem megszületése miatt nem tudtam hamarabb válaszolni.

Borgasz

Előzmény: Passionata (7734)
Passionata Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7734
borgasz
tudom ,hogy nem nekem kéne de ha már így két hét után +szülted igen frappáns kis válaszaidat azon nem gondolkodtál el ,hogy ez a topic nem az a topic?
Előzmény: borgasz (7730)
borgasz Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7733
APT

Ez szerintem nem így van, de valószínű, hogy tévedek.
Tudod, ha senki hasonló tartalmú írására nem reagálnátok, akkor igazad lenne, de ez nem így van.
Ebben az esetben egy szót sem szóltam volna.
Ráadásul ( bár ezt nem Te írtad ) ha a már felemlegetett BMW-s topic szóba került, ott egy új "jövevényt" , jelentkezzen is bármivel köszöntünk, reagálunk a hozzászólására, lehet, hogy nem azonnal, de minden esetben.
Elhiszem, hogy csúf dolog, szerintem is az, nem is volt könnyű leírnom ( nekem is rosszul esett, aki ismer az tudja ) , mégha Te ezt másként is gondolod. És lehet, hogy elvárod az elnézés kérést, de ezt nem fogom megtenni.

Borgasz

Előzmény: APT (7499)
APT Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7732
Más: az elmúlt pár napban "jól megjárattam" a Tissot Porto órámat. Nos ez nem COSC-os kivitel, én sem nyúltam hozzá, hordtam, ahogy kijött a gyári dobozból. Estére lerakom, csak napközben hordom, a babra természetem miatt többször is felhúzom. Így az elmúlt három napban az óra sikeresen "összesietett" 1, azaz egy másodpercet. Azt hiszem, el leszek a COSC nélkül is, még elrontanák vele az órát... ;)))
- Szóval a jó öreg Peseux 7001-ben vannak tartalékok!
borgasz Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7731
Messerschmitt

ha szerinted seggfej...:)

Egyébként tévedsz, nem tudom miből gondolod, hogy a TAG-ot nem szeretem, mert ez nem így van.
Ha abból gondolod, hogy eladtam akkor tévesen következtetsz vagy rossz irányba indult a gondolatmeneted. Ez persze nem baj, ez van:)

Borgasz

Előzmény: Törölt nick (7498)
borgasz Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7730
Szervusz

Nem szeretem. Miért, kellene?

Borgasz

Előzmény: Passionata (7495)
APT Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7729
PASSIONATA: A Hanhart azért - ugyanezzel a fizimiskával - már akkor a Luftwaffe "udvari szállítója" volt, amikor a Fortis még sehol sem volt. Ráadásul saját szerkezettel! Nekem amúgy tetszik, és inkább a Fortis az, aki a korabeli "fliegereket" elkezdte majmolni, de bejött neki, ez vitathatatlan. A Poljot ügyben egyetértünk!

gvass1: Egyszerűbb a dolog, egy német cikk tükörfordításáról van, szó, ami annyira "tükörre" sikeredett, hogy még a sajtóhibákat is átvették, és az átollózott képekre sem vetettek pillantást. Az egész cikk legalább 1-2 órás munkát takar, látszik is rajta...

j b: Vetélytárs bizony a Poljot a javából! A hazai piac nagyon árérzékeny, és sokan egy 300-400eFt-os "alap" 7750-es Fortis kronó helyett könnyen elcsábulhatnak, és vehetnek egy igen hasonló megjelenésű és használati értékű titántokos Poljot Fliegert, 80eFt-ért. Nem ugyanaz persze, de az ár sem! És a piac olyan szűk, hogy ha csak pár darabot ütnek el a Poentól, az is számít. Konkurenciaharc tehát igenis van, és ez szerintem érezhető volt a Poljot cikken is!

Előzmény: Passionata (7727)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7728
Koronatömítésekről mit tudtok ???

Pár szó jöhetne...
Előzmény: Törölt nick (7712)
Passionata Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7727
nem vitáznék , csak elvi síkon tenném fel a kérdést ha valakinek nagyon tetszik egy nomos aztán sétaközben a kiraktban +lát egy hagymakupolás valamit és előtör belőle a a funny old system iránti romantika és másnap megveszi akkor vajon 1-el több órát adott el a PoeN vagy 1-el kevesebbet ?Tudom a NomoS nem hasonlítható ,tegyünk a helyére vmi. mást .
Nekem semmi bajom a Poennal sem az óráival sem a poljottal csak úgy gondolom ,hogyha azt mondjuk egy pohár félig tele van vagy félig üres akkor nem hazudunk mégis más értelmet kap a gondolatunk.
Előzmény: j b (7724)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7726
Dzsémszkapitány !

Ezt a hirdetési képet (Kabinroller Béla névadójának aláírásával) hol lelted a Magazinban ?

Úgy látszik, az enyém egy egyedi lapszám, mert másik kép jutott...
Előzmény: Törölt nick (7676)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7725
Egy szempontból jó konkurrencia még a lyukas Poljot is.
Ha jól belegondolok egész jó nevű órák akadtak fenn mostanában a köreimben ilyen rostán.
- Pld. a saját oyster-em is lelőtte az üvegét egy nyomáspróbán. Azóta beugrott a hátlaptömítés cseréje. (30-at ismét tudott, de további beavatkozást fog igényelni a gyári 50, mert ismételt fokozott próbánál addigra már jelez a masina. Alighanem koronazártömítés és menetes csonk is kell.)
- Zenith-ről is tudok közvetlen közelről, amin zuhé után némi pára megjelent.
- Gondoljunk továbbá bele az X-akármilyen O+A-ba, ami az egyik topictárs vizesvedrévé vált.

Szóval ehhez képest mekkora meglepetés az egy, azaz 1 db Poljot ?
Tömítéscsere és kész !

A beszabályozatlan Poljot pedig jó konkurrencia a beszabályozatlan svájci óráknak. (Ha beszabályozzák mindkettőt, akkor legfeljebb gyengébb konkurrencia, de mint említettem nem annyival, mint amennyivel sokkal olcsóbb.)

Ja, és megkerestem az Ó.M. 6. számát Szaniszlai Sándor cikkével a (na miről is ???, hát a ...) Poljot-ról és a Poljot International-ről. Mit ne mondjak, öröm volt fellelhető benne afelett, hogy ismét felfedezhetjük magunk körül. És ehhez én is csatlakozom, JB-vel karöltve...

j b Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7724
Persze kivéve a Swatch-ot, de az meg a Poljotnak nem vetélytársa.
Előzmény: j b (7723)
j b Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7723
Drága Uraim! Talán örülnünk kellene, hogy egyáltalán létezik egy hazai kiadású "kedvenc lapunk". Vannak dolgok amelyek megitélésénél nem lehet a szubjektivitástól eltekinteni és az óra általános megítélése bizony ilyen. Az objektív ismérvekkel is volt ott azért probléma rendesen! Az viszont főként nem határozza meg egy óra minőségét, hogy mennyire pontosra van beszabályozva, az akár trehány szállítás következtében el is állítódhatott. A POEN pedig egy nagyon korrekt csapat, e kis országban talán a leginkább s e ritka és jó tulajdonsághoz óriási szakértelem is párosul. Szóval az én minden elismerésem az övék, hibái mellett (kinek nincsenek? akinek nem tetszik tegyen ehelyütt javaslatot, hogyan lehetne jobb! az ÓM topicban erre volt lehetőség, mégis talán ha négyen találtunk oda!) az ÓM-é és a Poljoté is, mert nagyon örülök, hogy velük is bővült az itthoni paletta és biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a nagyon elégedett vevőkörét a maga kategóriájában! Egyébként pedig nyilván nem vetélytársa egyetlen a POEN-ban forgalmazott márkának sem, viszont ez nem konkurrencia kérdése.
APT Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7722
TOPMAN: A Brevet nem gyártó, a nem saját, de svájci tokok sorozatszáma előtt áll. A Brevet xxxx az óra sorozatszámának tekinthető, ez semmiféle információt nem ad az óráról. Az óra gyártóját-típusát a számlapról-szerkezetről lehetne megtudni. Egy-egy képet ezekről nem tudsz készíteni?
Előzmény: TOPMAN (7721)
TOPMAN Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7721
Van egy Brevet márkájú öreg svájci zsebórám. Ismeri valaki ezt a márkát?
Passionata Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7720
én többet nem írom le:))
portugueser
Előzmény: Passionata (7719)
Passionata Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7719
kib@sz*t portugieser
Előzmény: Passionata (7718)
Passionata Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7718
Üdv topic ,

Először is köszönöm a hozzászólást az alábbi poljotról ,
2824-2/1753503
Traveller Watch
állítólag ez eta werkes, valami minőségi elrettentés kaphatnék.

OM
egész jó kis lapszám lett ,ami nagyon tetszett az a diverscope lünetta +oldása ,szvsz sokkal elengánsabbá tesz egy órát ez a beépítési mód ,mind a külső tekerős, öszintén szólva ennek az ötvözete egy kis másodperc mutatóval 6 vagy 9 óránál nagyon érdekes és szép órát eredményezne.
a hanhart-jól írom?- sportos is autós is de nekem nagyon nem tetszik ,kicsit fortisos összecsapva.
bár hirdetés de tagadhatatlanul a larszám egyik favoritja az iwc potrtugieser és úgyanilyen elkeserítő az utolsó oldal darabja a schumacher racing ,ezt +hagyhatták volna swatchnak, én szeretem a speedy-t,michaelt,és a ferrarit nagyon de ha kapnék 1-et rohannék eladni.
a patek csodaszép ,bár nékem nem az öröknaptár kéne.
poljot
aki a cikket írta az nem POEN-os? úgye az ,mit is várhatnánk tőle ,ha így ha úgy de mégiscsak konkurencia , a rosszul tőmített szvsz nagyon szép óra bár élőben nem láttam.
TAGheuer
a michrograph nekem tetszik , szvsz egy igazán +bízható stopper digitális , nekem is is van 1 a kocsiba , gyorsulást sokkal könnyebb így mérni mint fényfelé döntögetni a jó öreg kronót.

glashuette Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7717
Miért, mitől lenne középmezőny feletti? Attól biztos nem, hogy folyton mellé montíroznak egy pilóta bácsit. Az árak láttán kár hasra esni...
Előzmény: Törölt nick (7715)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7716
És hát azért az árak szerinti töredéknél azért többet nyújt még +15-tel is.

...Mint már kiderülhetett, nekem legalább anyira a szívembe lopta magát a márka már korábban is, mint a legtöbb svájci sem.

Elfogultságomat ezúton bejelentem. ;-)
Előzmény: Törölt nick (7715)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7715
A FORTIS is középmezőny alatti ?
(Mo. végellenőrzés előtti állapotot feltételezd !)

És az árakban komoly szorzó szerepel...
Előzmény: glashuette (7714)
glashuette Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7714
oyster: Plusz tizenöttel erős középmezőnyről meg dicsfényről beszélni azért erős túlzás lenne.
Előzmény: Törölt nick (7710)
gvass1 Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7713
hi,
gratula, On nyert virtualis hibakereso jatekunkban.
A helyzet a kovetkezo. A nagy hiru, szuperpreciz stb. Patek Phillipe adott orakrol szolo - amugy hiperigenyes - sajtoanyagaban technikai adatkent 39 ko szerepelt, tobbszor is. Ugyancsak 39 ko volt az orak mogott azok hatlapjat is mutato kepeken. A szerkezetrol kulon mellekelt foton viszont 41 volt!

Ez a szerkezet viszont biztosan valami percismetlos cucc, merthogy a szerkezet korul ott vannak a hangot ado gyuruk. A tippem, hogy ez valami jovobeli, meg ki nem hozott fejlesztes szerkezete, amit tevedesbol pakoltak be a sajtonak.

Előzmény: glashuette (7709)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7712
És ha már megint felvetődött a koronatömítés példája (imhol a karos Panerai zár folytán) :

Továbbra is faggatóznék a koronatömítések, koronazárak megoldási különbségeiről egy kiadós értekezés útján. Nagyon érdekelnek ugyanis ezek - esetleg - egyedi megoldásai.
Gondolom jópár cég más-más úton jutott el ugyanoda, a vízmentességhez. (Atlantic, BOCTOK, Panerai, R. Twinlock, R. Triplock, stb.)

Tehát melyik miképpen épül fel, mennyire megbízható, terhelhető, milyen tartósnak bizonyul ???

Előzmény: Törölt nick (7711)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7711
És a Panerai kérdés :

Én is épp a korábbi Rolex-es kapcsolatra akartam utalni. Ezzel ugyan késtem, de azt még megjegyzem, hogy a régi daraboknak (legalábbis némelyikének) nem csak a szerkezete, hanem a tokozása is a Rolex-től származott. És ezek ma eszeveszett értéket képviselnek.
Abban a szerencsében lehet részem, hogy kiteríthetem Panerai nicknevű társunk kölcsönadott Rolex típuskönyvét, amiben megtalálható az említett Panerai Luminor - a maga böhömnagy karos koronazárjával, acéltokjával és bőrszíjával - és megoszthatom Veletek azt az infót, hogy ez már öt éve is 14.000,- DEM-es áron forgott.

Szóval ez már nem is értékőrzés, hanem jó befektetés volt anno. ;-)

A maiakban némileg lehangoló ez az olvasható ETA, de hátha ezek is szintentartják majd a korábbi nagy hírüket. (Soó-óóhaj !)

Előzmény: panerai (7696)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7710
Miért is rökönyödtem le a Poljot cikken ?

Ugyan páran már utaltak rá itt előttem is, hogy milyen benyomást is keltett a cikk, de azért megpróbálom összefoglalni a benyomásaimat :

Első olvasatra korrektnek tűnik a cikk, nem rejtve véka alá a negatív eredményeket sem, illetve a kedvező kézbevételi és származási tapasztalatokat sem. De mégis maradt bennem némi kis szúrkálódás érzet. Ezután ismét átfutottam felületesen az egészet, majd bele-beleolvasva némely részletet megintcsak.
És rájöttem, hogy az egésznek amolyan fitymálódó felhangja is kiolvasható belőle.
A mért értékek egyébként engem is mellbevágtak az úgymond kommersz eredményeikkel. Ezeket azonban nem hiszem, hogy egyből ennyire hangsúlyossá kellett volna tenni annak ismeretében (a cikkben is ugye utaltatik), hogy a forgalmazó a kikerülő darabok végellenőrzését és újrabeszabályozását el fogja végeztetni. (Amiről nem vagyok meggyőződve, hogy "a forgalmazó a cikkünk készülése során szerzett információkat a minőség javítása érdekében máris felhasználja", mivel már korábban is hallottam ezirányú törekvésről...) Egyébként mindehhez még azt is jónak tartanám, hogy az itthoni beszabályozó órás is adja jelét az általa beállított értékeknek, nehogy később meg az a vád érhesse a márkát, hogy most meg a gyári bizonylattal szemben más értékekre beszabályozottak a példányok.

Az azonban mindenképpen érdekes, hogy állítólag a FORTIS sem hozta egyből a formáját, hanem pont a cikkíró végellenőrzése volt ehhez szükséges. Az első tapasztalatszerző példányok meg ugye nem kerültek ilyen felhanggal a forgalmazás kezdete előtt semmilyen sajtótermékbe.
{ Esetleg a POLJOT-hoz fűződő viszonyt az is megalapozhatta, hogy pont ilyen származék volt a korábban a Magazinban is elrettentésként emlegetett FORTIS hamisítvány. Amit már a segédszámlapjai, az ára és a kézifelhúzós volta is megbuktatna egy épeszű szemlélő előtt, tehát nem a potenciális vevőket csábította el, hanem inkább presztízsvesztő volt (vagy még inkább -növelőnek is tekinthettük volna, mert ezzel sikerült belépniük a "szívesen koppintottak" egyébként igen jó neveket felsorakoztató táborába).
De ez a bekezdésem csak amolyan gondolatpörgés mindössze... }

Mindent összevetve pedig az a benyomásom, hogy messze nem az a - tán megalapozott - kép világlott ki a cikkből, ami az itteni korábbi hozzászólók ismeretei alapján pld. realizálható lett volna. Azaz ezek egy relatíve olcsón beszerezhető, ugyanakkor az erős középmezőny szintjét megütő órák.

Sőt úgy érzem, hogy a forgalmazás elejét nem szabadna ezzel kerékbetörni (merthogy eddig az ezzel a márkával kacérkodók kedvét már sikerül lelohasztani), hanem igenis a minőségellenőrzést kidomborító válaszokat, annak eredményeinek bemutatását, egyszóval cikkáradatot kellene róla indítani, az emberek tudatába sulykolása részeként egyre növelendő dicsfénytartalommal. (Láttunk már ilyent korábbi magazinban glashüttei óra esetében is :)

Előzmény: APT (7674)
glashuette Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7709
ÓM: Érdekes dolgok vannak a Magazinban. Tényleg nem cikizésből, de egy pár megjegyzés ide kívánkozik. A 60 oldalból 20-at foglal el a hirdetés, további fél oldalak olyan képekkel vannak kitömve, amelyeknek semmi de semmi mondanivalójuk nincs. Ugyan mi célt szolgál például a kronométer cikk alatti 4 kockás montázs 4 olyan óráról, melyre ráírták, hogy kronométer, ha nem azt, hogy valamivel ki kell tömni az oldalakat, és ezt könnyebb ilyen módon megtenni, mint cikkírással? A Patek cikkben külön ki van emelve, hogy mind2 werk 39 köves, holott a fotón jól látszik, hogy "forty one". Most akkor ugyebár vagy a fotó nem OK, vagy a cikk. Vagy a forty one mégiscsak 39-et jelent. Több lehetőség nincs. Hogy mit keres a Franck Mueller (ráadásul rattrapante felirattal!!!) óra a Daniel Richardok mellett például, valaki elárulhatná végre!

Számomra két cikk nyújtott mindezek ellenére kikapcsolódást, a Parmigiani és a Patek. Számomra úgy tűnik, mintha a Lange Jubila:ums Langematic utánérzés lenne a számlap designja (csak nem piros a XII-es), de gyönyörű. Sokkal szebb az óra, perc, másodperc változat mint az öröknaptár. Talán a legszebb számlap amit valaha láttam.

A tökéletes órát már összeraktam magamban: werk és tok chopard 1.96, számlap Langematic ohne dátum vagy az említett Patek.

Előzmény: te_o (7708)
te_o Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7708
Sziasztok!

p126fun!
Gratula az Omegához, jó vétel volt! Melyik kaliber, 601. ? (leveled még nem tudtam olvasni... :( ).

ÓM - Poljot cikk
Nekem a kis negatív él ("kb. ilyet vártam"; "kis ellenérzéssel vettem kézbe") mellett viszont tetszett a megjegyzés a verkekről: amikor a 3133 múltjáról írt O.G. úr, és megjegyezte, h. azért a 7750 ("luxuskronográf" - :) ) is ekkorból való (és csak apró módosítások történtek rajta, de ez más tészta). Szóval ha azt nézzük, nem is annyira elavult. (Volt egy elírás is egy verkszámnál, de vsz. nyomdahiba).

Panerai téma:
A legjobb darab az EP verkes, csodálatosan értelmetlenül bonyi 36.000 -es szerkezetével, a többi gagyi. ;)

te_o

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.07 0 0 7707
APT!
Köszönöm a választ, én csak azt hittem, hogy a nyugati cég az orosz órákat adja jó drágán. De már láttam, hogy választékukban ilyen óra nem is szerepel! Üdv:Tamás
APT Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7706
glashüette: Nekem megvan még a régi Chopardos lapja Steve apónak. Ez az óra ugyanaz az óra, csak jobbak a képek!
Előzmény: glashuette (7700)
p126fun Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7705
Üdv a topiknak!

Omega-ügyben találtam ezt a neten:

http://home.xnet.com/~cmaddox/tzoflinks.html

Remélem, másnak is tetszik majd...

üdv

p126fun

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7704
http://www.helvetansa.ro/catalog/?make_id=1
Előzmény: Törölt nick (7703)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7703
na ez nem megy,
Előzmény: Törölt nick (7701)
A Báró Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7702
Köszönöm a sok hasznosat Panerait és ATP!

Más: ATP az indittatás két eleme te vagy és a Sükösd, de többet hagy ne írjak!!!!!

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7701
Még régebben írtam, hogy láttam az Andrássy u. Omega boltban egy Tissot stopperes zsebórát. Most találtam róla egy képet, hátha sikerül belinkelni...


glashuette Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7700
Míg én naivan az Óra Magazint lapozgattam, Steve apó megvette a Chopardot sárgaarany változatban is, de az is lehet, hogy csak a szemem káprázik. Én úgy emlékszem vörösaranyban volt meg neki. A szerkezet sorozatszámára sajnos nem emlékszem.


TOPMAN Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7699
Van egy Brevet márkájú öreg svájci zsebórám. Ismeri valaki ezt a márkát?
panerai Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7698
Báró: Eberhard 8 tag-ja sokáig volt a Teréz krt. 45 alatti órásnak (nem a főnöknek), sajna most nem jutt eszembe a neve, de érdemes rákérdezni. chronót a legközelebb Olaszországban láttam, de ott rohadásig, nagy szerelmese az Eberhard márkának a talján világ.
Előzmény: A Báró (7694)
panerai Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7697
És még annyit a márkáról, hogy az LVMH nyereségét nagy mértékben a Panerai márkának köszönheti ugyanis ez az egyetlen igazán húzós és eladható márkája. Bocsánat a fájó igazságért a fanatikus Zenith és TagH. rajongóktól.
Előzmény: panerai (7696)
panerai Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7696
A nevem védelmében hozzátenném, hogy a Panerai valóban a svájci óra ipar válsága alatt tönkre ment, de a márka Olasz. Guido Panerai és fiai néven alapították 1860-ban és a 40-es években fejlesztették ki speciális korona zárukat az Olasz haditengerészetnek, valójábban a klaszikus Paneraiok "a régiek" igen drága és ritka portékák tekintettel arra, hogy sosem volt egy nagyközönségnek gyártott óra. Érdekesség még, hogy a régi óráikban Rolex werkek voltak így a használt Rolex katalógusok is jegyzik a márkát. A túlárazás vádja igaz rájuk, úgy mint minden mai mechanikus órára (kivéve Seiko és Citizen):--)).
Panerai életben kell látni, örökre rabul ejt, csak a számlapja annyi acélbol készül, mint néhány óra tokja, és minden tipusa limitált széria. Pl.: a legkelendőbb 40mm "kicsi" Luminor Marina 7000db, a többi max. 2500db. De nem tagadom, hogy igazi divatmárka a Panerai.
Előzmény: APT (7695)
APT Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7695
BÁRÓ: A Panerai valóban régi múltú cég, 1860-as alapítású, de a svájci óraipar válságának időszakában ő is tönkrement, 1997 körül "reaktiválták". Alapvetően erős vízállóságú, sportos órákat gyártanak, jellemzőjük a karos koronazár, ami igen látványos (bár nem különösebben szükséges) elem. A cég saját werket nem gyárt, ETA-k kerülnek beépítésre, illetőleg a Luminor Chronograph szériában a Zenith El-Primerot is használják. Az órák jó minőségűek, sajátságos megjelenésükkel jól felismerhetőek. Eddig a tények.
- Ami az én szubjektív véleményemet illeti: szerintem igazi sznoboknak kitalált órák, valós műszaki különlegességek nélküli tucatszerkezetekkel, ellenben rendesen túlárazva. Képesek elkérni egy kronómodul nélküli, szimpla kismásodperces kivitelű 7750-es, acéltokos-bőrszíjas óráért (Marina Automatic) 3000 Eurót, a Luminor Marina kézifelhúzós egy ETA/Unitas 6497-2 17 köves tömegwerkre épülő, szintén acéltokos bőrszíjas óra 2700 Euró... Az árak jócskán verik a Breitlinget, és drágábbak a Rolex árainak jó részénél is (Egy AirKing 2200, egy Submariner 3110 Euró). Nem vagyok biztos benne, hogy nem csak egy "divatmárkáról" van szó, ami esetleg később nem lesz képes ezt a presztízst megőrizni.

POTYORO: A Poljotoknál - mint a tesztjeimben olvashattad - én is azt tapasztaltam, hogy a mellékelt műbizonylat pontosságában különösebben megbízni nem lehet. Hogy ennek mi az oka azt nem tudom, de azért a minőség nem rossz, a POEN is csak egy óra tömítését találta rossznak, és őszintén szólva ez egyáltalán nem rosszabb arány, mint ami a svájciaknál előfordulhat. Mindenesetre a képviselet most úgy döntött, hogy az összes Poljot kap egy itthoni végellenőrzést, a tömítettséget is ellenőrzik, és így kerül már mindegyik a kirakatba, tehát szerintem megbízni meg lehet majd bennük. A szerkezetek meg nem a legkorszerűbbek, így a jobb és újabb svájciak pontosságát nem fogják tudni teljesíteni, de azért szerintem a hétköznapi élethez elég pontosak, nagyon érdekesek és igen jó árúak. (Bocs ha ez olyan reklámízűnek hangzik, de elfogult vagyok velük, szeretem ezeket az órákat, és bár nincs benne - sajnos :)) - érdekeltségem, de abban talán volt szerény szerepem, hogy végre elkezdték forgalmazni őket idehaza is.)

Előzmény: A Báró (7694)
A Báró Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7694
APT. Mesélj már légyszi egy kicsit a Officine Panerai óráról, én nem igazán ismerem, de úgy látom,, hogy különleges márka!

Más! Nem tudja valaki, hogy juthatnék hozzá, vagy egy Eberhard Chrono 4, vagy egy 8 Tage tipushoz?

Köszi!

A Báró Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7693
Az Omegáimat két éve hordom a KZM. Baros u.21. szám alá, (Bp. Kálvin térnél)nem azt mondom, hogy a legolcsób, de ha törzsvevővé válik valaki, komoly engedményeket érhet el.
A javításról Omega egy elegáns javítási szertifikátot adnak az órásmester nevével fémjelezve, és 1 év teljes körű garanciát.
Az Omegán kivűl Longines, Tissot, és év eleje óta Breitling márka szerviz.
Én ajánlom, mert minden adatot megtudnak nézni az órákról!!!
Előzmény: sheldon99 (7692)
sheldon99 Creative Commons License 2002.10.06 0 0 7692
Hello!

Tudnátok ajánlani egy megbizható Omega szerelőt? Egy Seamasterhez kellene, aminek a pontos tipusát nem tudom megmondani, mivel a hátoldaláról lekoptak a számok.

Előre is köszönöm

sheldon99

drempee Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7691
APT, SZUCSR – Nos, a sorozatszám 16826 – lenne. Azonban sajnos ez egy Kinder-tojás óra, ugyanis egy nagyon takaros 15 köves orosz (feltehetően Molnija) szerkezet ketyeg benne. A tokba vésett javítási dátumok alapján talán 1957-ben tehették bele. Ez van. Egyébként ajándékba kaptam, nem nézem a fogát.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: szucsr (7690)
szucsr Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7690
drempee

A Roskell engem is erdekel. Mi a sorozatszama? Mit tudsz rola meg?

Robi
PS. Az enyem a 17820-as, rendbeteve by POEN.

Előzmény: drempee (7684)
APT Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7689
DREMPEE: A Roskell szerkezetére szívesen vetnék egy pillantást! Mikori az óra?
Előzmény: drempee (7684)
A Báró Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7688
Az élet, és az üzleti világ majd bizonyítja vagy sem a Poljot jelenlétét Magyarországon, viszont egy biztos nem a pénz számit, hanem a hobbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Előzmény: drempee (7687)
drempee Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7687
Egyébként az OM Poljot cikket olvasva, lehet, hogy az teljesen objektív, én mégis kihallok belőle egy adag lenézést, lekicsinylést, mondhatni rosszindulatot. Lehet, hogy tévedek . . .

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

speedwagon Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7686
Hali!
Ez itt egy Rolex világutazóknak!
p126fun Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7685
drempee: itt.

http://home.xnet.com/~cmaddox/omega_serial_numbers.html

p126fun

Előzmény: drempee (7684)
drempee Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7684
Szervusztok, mostanában zsebórákról is esett szó, mit szóltok ezekhez?
A Lanco tulaezüst tokban, 15 köves, Breguet rugó, a másik „Robert Roskell, Liverpool”, ezüst tok.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

APT, MESSERSCHMITT – Kösz a Wittnauer infót, amúgy lemaradtam az óráról.
P126FUN – Hol is az a link az Omega gyártási számokról?

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

p126fun Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7683
33mm átmérő, kézifelhúzós, sorozatszám: 18.439.022 (tehát 1961-es évjárat), Ref.no. 14713-9. Acél tok, acél hátlap, csak sajnos valószínűleg olyan valakié volt, aki tömény savat izzadt, mert az acél hátlap szivacsosra van marva, ilyent még nem láttam... Órás cimborám azonban már kidolgozta a javítás módját. A tokot felpoliroztam, szép lett, azzal mást nem tervezek. A számlap újrafestésre szorul, minden bizonnyal ez is a savas izzadtság műve. A korona túl jó állapotban van ahhoz, hogy eredeti legyen, viszont jelzett, acél. A szerkezet szép, bronzozott, pontosságáról nem tudok még nyilatkozni.
A hiányosságok figyelembe vételével szerintem reális a 14.000 Ft-os ár.

Más: vettem ma egy 29 köves automata dátumos deluxe Poljotot is, csak szegény olyan koszos belülről, hogy épphogy elindul, de jár. Az aranyozása elég szép, a számlapja olyan 5 körüli (by APT).

A vasutas-Molniján egyéletemegyhalálom-alapon állítottam még egy picit, úgyhogy 3.napja nem fedeztem fel eltérést rádiókontrollált órához képest :))))

p126fun

Előzmény: APT (7682)
APT Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7682
P126FUN: Akkor most nagy az öröm! Képek? Adatok?
Előzmény: p126fun (7680)
p126fun Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7681
Rögtön válaszolok is magamnak :), megtaláltam a helyet.

p126fun

Előzmény: p126fun (7680)
p126fun Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7680
Üdv a topiknak!

Megvettem életem (első) Omegáját! Acéltokos, acélszínű mutatók, mp-mutató a hatosnál, számok helyett acélszínű indikációk. Gyönyörű, nincs rá jobb szó! :))

Tud-e valaki olyan helyet a neten, ahol gyári szám szerint a gyártási év megállapítható?

Üdv

p126fun

öccse Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7679
Hisz ez Messerschmitt órája,Őt kell kérdezni!
Előzmény: Törölt nick (7676)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.05 0 0 7678
APT! Igaz hogy nem engem kérdeztél, de a Poljot cikken én is meglepődtem abból a szempontból, hogy Németországban átvizsgált, beszabályozott órák ilyen eltéréseket mutatnak, a tömítésről nem is beszélve!!!! Akkor én mit csodálkoztam, hogy a három orosz Poljot egységesen gyári hibás volt? Van egy óra, amire kíváncsi lennék! Látható a www.rltwatches.com/poljot.htm oldalon, fölülről a 22. helyen! Poljot-Hanhart néven fut. Mi erről a véleményetek? Várom válaszotokat:Tamás
Előzmény: APT (7674)
APT Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7677
PANERAI: Rátennék még egy lapáttal, ugyanis a közelmúltban kezembe került egy hamis Breguet. A szokásos távol-keleti darab, tonneau tokban (acélnak tűnt, de vastagon krómozott, amúgy igen jól megmunkált réz volt), öröknaptárral-holdfázissal. Egy 21 köves jó Miyota werkre ráépített egyszerűnek a legkevésbé sem nevezhető öröknaptárról volt szó, egy kifejezetten bonyolult modulmechanikáról, amely kezelte a szökőéveket, a hónapok napjainak számát, egyszóval nem csak megjelenésében, de funkciójában is hozta a hamisított óra tudását. És felületesen (oldalról megkukkantva) nem volt rossz minőségű a modul, számos kőcsapágy, tisztességesen kidolgozott kilincsek-tolókarmok, szóval egy jobb orosz óra minőségét hozta, a Miyota alapwerk meg ismeretesen jó és megbízható, százmilliós darabszámban bizonyított konstrukció. Az óra újonnan került kb: 400 Euróba, vagyis kevesebb, mint 100eFt-ba. Ugyanez svájci, nem "nagynevű" konstrukcióban több millió, nagynevű konstrukciókban... Na ezt talán hagyjuk is (mint Wágner úr mondotta volt: "nincs az a pénz..")!
Vajh miért?

Előzmény: panerai (7675)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7676
Az Óramagazinban találtam a hirdetést, még nem is hallottam a márkáról, de nagyon tetszik ....

panerai Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7675
APT: Hasonló nagy kérdés előtt állok én is mint te. Miért drágák a svájci komplikációk és miért "olcsó" a távolkeleti, neked járástartalék kijelzéssel kapcsolatban került elő ez a kérdés, nekem pedig egy hozzám került Lange Saxonia hamisítvánnyal kapcsolatban aminek hibátlanul működő panoráma dátuma van, eddig azt hittem, hogy a Panoráma az valami nagy technikai bravúr és lám most itt van egy távolról (keletről) jött mechanikus szerkezet amin fillérekért dolgozik a komplikáció.
Előzmény: APT (7667)
APT Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7674
OYSTER: Ó.M. - A Poljot cikken lerökönyödtem ! Miért? Mögöttes okokból kíváncsi lennék véleményedre!
- Megvizitáltam az ORINETET, és szó nincs rögzített rugómagról, rendes mozgó rugómagos. Tehát a járástartalék kialakítását is igényesen kellett megoldani. A felhúzó mechanizmuson egyszerűsítettek egy kicsit, egyetlen kilincs van, ami az automatikával is együttműködik (kiakasztva pörgeti a rotort), és ezért spórólták el a felhúzószerkezetet. Hümm... Ha pozizív gondolkodású akarok lenni, akkor azt is mondhatom, hogy milyen jó, egy hibalehetőséggel kevesebb! :)) Viszont az automatika olyan brutális tempóban húz, hogy tényleg nem kell a korona, szerintem gyakorlatilag ugyanannyi idő az órát vadul lengetve felhúzni, mint ha a koronán át tenném meg.

DREMPEE: A Wittnauer régi amerikai kereskedőcég (valamikor a XIX. század közepétől). Komoly ékszerészcég is, és több nagy márka óráit forgalmazta, gyakori volt, hogy a náluk készült nemesfém tokokba szereltek márkás (Longines, Audemars-Piguet, Vaacheron-Constantin!!!) órákat. A Longinessel különösen szoros volt az együttműködés, mert (valószínűleg az akkori vámszabályok kijátszására) alkatrészként szállított Longines werkeket állítottak össze az USA-ban, a saját tokjaikba. Volt ilyen órám nekem is, Longines 23Z kaliber, USA Made, tok jelezve: Wittnauer for Longines 14K. Később svájci leányvállalatuk is volt, és ott már mint svájci órákat saját nevük alatt tokoztak.

Passionata Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7673
Poljot Alarm Traveller? mi a vélemény róla ,nekem tetszik .
te_o Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7672
Üdv mindenkinek!

p126fun!
ritkán tudok levelet olvasni (a fórum viszont megy - ...). Bocsánat, igyekszem.

APT!
Köszi a választ. Akkor vsz a kortól volt, nem a szennyeződéstől.

te_o

Előzmény: p126fun (7665)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7671
Bam+, azok a hetvenes évek! Amida Digitrend mechanikus digitális óra oldalkijelzővel, amire tükör vetíti ki a számokat. Ez simán lenyomja Passionata Spaceview-ját!





Törölt nick Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7670
drempee:
Ahogy olvastam, a Wittnauer egy kereskedőcég volt Amerikában, amely márkás svájci órákat árult, illetve saját neve alatt is forgalmazott órákat (lásd pl. Tiffany & Co.). A Longines aztán megvette, vagy fordítva.
Előzmény: drempee (7668)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7669
Ó.M. - A Poljot cikken lerökönyödtem !

Orient - Korábban volt itt egy topictársunk, SLR (hátha mostanában is ideolvas, mert most érdemes lehet neki is), akinek a Seiko-ja volt ilyen korona felől felhúzhatatlan. Kesergett is rajta, hogy megesett az vele, hogy fontos alkalom előtt lejárt és emiatt késett. Mindenki javallotta neki, hogy húzza korona felől, de hát ez nem ment (alighanem az is ilyen rögzített rugómaggal rendelkezhetett - ha jól emlékszem a jelzőidre). Ekkor emlegette azt a vágyát, hogy be jó is lenne egy járattartalékjelzős automata, amitől az árak láttán el is ment a kedve (mert általában ennek csak a felára az Orient komplett ára+mégegynagyságrend volt). Ha most megtudja, hogy 30 alatt mindezt együtt elérhette volna, meglehet, hogy kardjába dől...

Előzmény: APT (7667)
drempee Creative Commons License 2002.10.04 0 0 7668
Szervusztok. Tudnátok némi infoval szolgálni a Wittnauer-ről, illetve kapcsolatáról a Longines-val? A 40-es, 50-es évek érdekelnek. Köszönöm.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
APT Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7667
Megjelent az Óra Magazin! Kinek hogy tetszik? (Kis topicpezsdítés... ;)) )

Más: Nyammogok az ORIENTEN. Egész jó óra "rizses" mivoltához képest. A járástartalék kijelzése precíz, gondosan kivitelezett diffiművel folyik. Miért kerül ez a komplikáció svájciéknál vagyonokba? Amúgy érdekes, hogy az óra koronán át nem húzható fel, de az automatika olyan gyorsan húz, hogy marokba fogva és gyorsan "lengetve" kb: 2-3perc alatt az álló, lejárt óra teljesen felhúzódott! Nem egy rossz automatika! (Amúgy hagyományos kilincskerekes, kétirányba húzó, golyóscsapágyazott kivitel, 21 köves, a Japóktól megszokott kifogástalanul megmunkált, de teljesen dísztelen, funkcionális werk.)

p126fun Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7666
Nem a topik témája, de azt hiszem, az illető megérdemli, hogy e helyen is megemlékezzünk róla: 2002.szeptember 30-án délután a Törzsasztal régi tagja, Mogorva közlekedési balesetben elhunyt.

A hír (az lx.hu egyik topikjából ollózva) :"2002. szeptember 30-án 15.10 körül halálos baleset történt Ráckeve külterületén. W. Károly 52 éves kiskunlacházi lakos az általa vezetett tehergépkocsival megkezdte az előtte haladó kerékpáros előzését, de nem vette észre, hogy teherautójának előzését már korábban megkezdte B. Zoltán Mátyás (Mogorva) 36 éves kecskeméti lakos személygépkocsijával. A teherautó összeütközött a személygépkocsival, majd az autó az árokba hajtott, és egy fának ütközött. A baleset következtében B. Zoltán Mátyás a helyszínen életét vesztette.
Az ügyet a Ráckevei Rendőrkapitányság vizsgálja."

Részvétem ezúton szeretném kifejezni családjának, közeli barátainak.

Bocsánat az OFFért.

:(((((((((

p126fun

p126fun Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7665
Üdv a topiknak!

Szabályozgatom a vasutas-Molniját, most tartok napi +3mp-nél, azt hiszem, abbahagyom :))

OFF

te_o, írtam levelet több napja, nem kaptad meg?

ON

üdv

p126fun

Előzmény: te_o (7662)
APT Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7664
TE_O: Az óraolajok egy része gyantásodni tud idővel, ezt figyelhetted meg. Egész kemény szurokká is össze tud állni, és egyáltalán nem, vagy alig-alig engedi a tengelyeket elforogni. A kotyva kioldja!
Előzmény: te_o (7662)
A Báró Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7663
Oyster!

Köszönöm a megtiszteltetést, ez természetes, egyébként az óra csoda szép, és jó, éppen tegnap volt rajtam.

Mindenkinek

Nem tudom mennyire izgat beneteket 1975 ( a dobozon rajta van a bélyegző)Novemberében elrakott Ruhla kék számlapos, és kék müanyag hátlaapos vadi új zsebóra, borzasztó értéktelen, de az benne az érték, hogy egy 10 db-os csomagolásban elrakta egy öreg, és 4000 Ft/ db, ha valakinek kell, szívesen adok belöle!

te_o Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7662
Üdv!

Zsebóra-téma: nekem, részben érzelmi okokból kedvenceim a régi Molnia "zsebesek" is, ráadásul imádnivaló a verk is - nagy lapos, mmmm. Breguet-rugó itt is, és hát masszív. De a régi sváciak, aranyozott hidak, szép porcelán szlap... - na ez utóbbira kell leginkább figyelni, mint APT írta, ritka madár. Hogy Lépine-e v. Savonette, ízlés kérdése, de a nyitott változathoz talán könnyebb hozzáférni. Mármint piacon. :) Ha nem is hordja az ember őket, azért kell egy ilyen is, csak néha felhúzni, és hallgatni, hogy ketyeg... olyan szép!

OFF
oyster!
Köszi a megkeresést, sajnos egyelőre az időt próbálom rá szakítani (- kis képzavarral -), az acéltok azért felizgatott! (Van egyébként már egy példány Szedlacsek úrtól).
ON

Többiek!
Az extrán is hirdető fiatalembertől ti vettetek egy Heuer cal.15-öst? Mik a tapasztalatok? (Szimplán csak érdekel, az oldalt bizonyára ismeritek, az óra jó vételnek tűnt, ezért a kérdés).

APT!
Mi okozhatja, ha egy órában az olajcsészékben az olaj nem különösebben szennyeződött, de erősen ragadóssá vált, és nehéz kitisztítani? (nem/nehezen mossa ki a benzin pl). A benzintől változhat így meg a kenőanyag (nem oldódik, hanem összeugrik), vagy valami más került bele? (csapágyaknál találkoztam nemrég ezzel, a felhúzórésznél nem volt ilyen probléma).

te_o

Passionata Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7661
Az a szerda nem ez a szerda hanem a NEXT.
Előzmény: Törölt nick (7660)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7660
Ja, és ha Passionata-t nem vette le a lábáról az általa említett szerdai lehetőség során látott Autavia (azaz nem vette meg tegnap), akkor még akad egy ilyen - mint láttuk, APT közös ismerősünk által is magasztalt - darab a Tangón.
Előzmény: A Báró (7658)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.03 0 0 7659
Báró !
(Itteni szokás szerint csapjunk át inkább tegeződőbe, ha megfelel !)

Én pld. kifejezetten örömmel látom a "szólhat"-ást.

A Verona jól funkcionál ? (Merthogy ugyebár pont onnan ismerjük egymást.)

Előzmény: A Báró (7658)
A Báró Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7658
Heuert keresek Montreal és Veronán kivúl, ha már erről van szó! info@gravo.hu

www.gravoantik.inf.hu oldalt ajánlom az urak figyelmébe, köszönöm, hogy szólhattam!

APT Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7657
PASSIONATA, OYSTER: Ha ez a HEUER az a HEUER, akkor ez Val7734 (echte Poljot :) ). És ennyiért meg is éri! (Még szép eredeti HEUER koronája is vagyon neki, láttam a szerkezetét, sőt én állítottam be, mert volt nálam két napig, de végül is mást vettem. De tömítés nincs a tokhátlapban, a tömítéseket pótolni kell, de ez filléres ügy lesz.)

JamesTKirk: Zsebórát szerintem is csak régit szabad venni. A maiak nem "igaziak". Egy letűnt kor epigonjai, hiába vannak jó minőségűek is. Viszont egy jó tömör sterlingezüst tok egy hibátlan porcelán számlappal, egy Breguet spirál aranycsavaros bimetál billegővel... Nyamm... Ilyet ma lámpással sem találsz, nem túl régi Enicar-Unitas konstrukciókat kapsz ETA tömeggyártásból (kivéve az Orosz zsebórákat), és hát ez olyan, mint a guminő...

Lesliev: Próbálkozz a POEN-nál (www.poen.hu), ha kerek üveg kell rájuk, akkor talán menni fog. Ha alakos üveg kell, akkor szinte reménytelen.

MÁS: A MAKA GYURInál árult járástartalékos ORIENTET magamévá tettem, ha még valakinek fájt rá a foga, akkor bocsi, de már nem menjen érte... ;))

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7656
Panerai !
Mail a kép melléklettel a címedre röppent.
Lesliev Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7655
T. Topiclakók !
Volna hozzátok egy félig off kérdésem-kérésem. Valszeg régebben írtatok már erről, de most nem szeretném végigrágni a topicot, annál azért lustább vagyok :-).
Nos, van nekem egy (off) Seiko Sports 150 (on) órám, valamint a nejemnek egy Certina (nem tudom fejből a típusát) kis méretű női órája, amikre szeretnék zafir üveget rakatni (gyárilag egyik sem az). A (off) Seiko (on) márkaszervízben azt mondták, hogy csak olyan típushoz tudnak rendelni zafírüveget, ami eredetileg is avval készült :-( , a Certinát már meg sem mertem említeni ...
Ha tudna valaki pontos helyet mondani, ahol érdemes próbálkoznom, az ossza meg velem ezen tudományát plíííz ! Az sem volna baj, ha nem csillagászati mértékű ára volna ... Egyáltalán milyen nagyságrendbe kell gondolkodni egy ilyen műtétnél ? A sportórám vízállóságát ez remélhetőleg nem változtatja meg, mert azt nem szeretném ?!
Bocs a hosszúságért, előre is köszönöm a válaszokat ...
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7654
na, ha esetleg nincs kéznél az órásnagyító, itt van egy nagyobb

Előzmény: Törölt nick (7653)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7653
Messer

Biztosan gyengélkedhetsz, hogy szórod itt a dícséreteket ... :-)

Ezt az oldalt gondolom ismered (Sinn zsebóra keresés közben leltem), szép darabok vannak

Előzmény: Törölt nick (7651)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7652
Sajna nem láttam a belbecsét, de alighanem a Val.7734, vagy valami ehhez közeli szerkezettel ellátott (dátummentes) volt. A hátlapja levétele pedig amolyan erős tokprést feltételezett volna a visszatételhez, úgyhogy nem kísérleteztem.
A lünettája kopott, meglehet, hogy inkább fényesítendő, mint festendő, de egyébként szép állapotú óra volt (csak randa sárga szíjon fityegett, de ezt minden kuka beveszi :).

A gazda pedig a bejárattól éppen balra (szemben) trónoló harmadik sorbéli nagyszakállú pipázó öregúr, akit délelőttönként (néha d.u. is) el sem lehet téveszteni.

Előzmény: Passionata (7650)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7651
JTK:
Ezt írjuk inkább a jó ízlésed számlájára, mintsem a leszólástól való félelemére...
Előzmény: Törölt nick (7649)
Passionata Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7650
Hogyne , köszi , pesten vagyok kedden szerdán ,elmegyek +nézem. a belét láttad?:)
Előzmény: Törölt nick (7648)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7649
Ha egy Internet fórum virtuális résztvevője kezdi el irányítani a tetteidet, az nem sok jót jelent!

Igenis, mester, ahogy mondod mester ... :-)

A molniját azért nem vettem meg, mert csak bazinagy vöröscsillagos vagy kágébés fedlapja volt.

Előzmény: Törölt nick (7647)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7648
Passionata !
Nekem pedig van egy másik tippem (ha még fogékony vagy az eredeti ötletedre).

Ugyanis régi, kerek HEUER Autavia (még a Cal.11 előtti, tehát valószínűleg a hatvanas évekből származó) kronográf árusíttatik Szedlacseknél az Ecserin. Úgy sacc/kb. 100 pénzért.
Némileg használtas, de ezt egy megbízható iparos könnyen az ellenkezőjévé teheti...

Előzmény: Passionata (7632)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.02 0 0 7647
Tiberius:
Nem vagyok zsebóraszakértő (sőt semmilyen óraszakértő). Én személyesen nem vennék modern zsebórát, nekem pont az a poén bennük, ha 80-90-100 évesek, minél régebbi, annál jobb. A legkherájabbak a kulccsal felhúzhatóak! Azt a "...nem is mertem venni [...] mert még leszólod..." dolgot meg remélem viccnek szántad, mert ha nem, fordulj pszichológushoz. Ha egy Internet fórum virtuális résztvevője kezdi el irányítani a tetteidet, az nem sok jót jelent!
Előzmény: Törölt nick (7646)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7646
helló Messer

Úgy szeretnélek megszólítani, mint zsebóraszakértőt (de hátha másnak is lesz véleménye).
Valamiért erős késztetést érzek, hogy legyen egy zsebórám, bár nem tudom, hogy fogom-e hordani.(ilyen molniját nem is mertem venni, pedig volt olyan változat, ami teccett, mert még leszólod...)
Alapvetően ezüst (színű), duplafedeles, kevés csillivillivel tarkított modellek tetszenek.
A pár éve mindenhol megjelent Tissot zsebórák nagyon tetszenek, csak nem tudom, hogy mennyire lehet tartós és megbízható ... (van valakinek ilyen ?)
Az általad tervezett (:-)) itt belinkelten kívül, ami az abszolút favorit, az a Sinn zsebórája. Nem tudja valaki véletlenül, hogyér adnak egy ilyet ?

Előzmény: Törölt nick (7628)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7645
Mellette egy fotóval, amin a füstölgő Freezereddel büszkén mosolyogva állsz a kiterített Passionata felett...
Előzmény: APT (7644)
APT Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7644
Végső esetben lesz egy pompás börtöninterjú PASSIONATA-val... :))))
Előzmény: Törölt nick (7643)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7643
Ez lesz a legnépszerűbb rovat.
Előzmény: Passionata (7642)
Passionata Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7642
Mindig is benn volt.
Előzmény: Törölt nick (7641)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7641
Vegyétek be a D-209-et is.
Előzmény: Passionata (7640)
Passionata Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7640
Pass és Benkő Pídr állandó rovata.
Előzmény: Törölt nick (7639)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7639
Passio:
Most teljesen elkeseredtem... :) Sok sikert az alantas üzelmeidhez :) remélhetőleg APT online magazinjának első számában a rovatodban már beszámolhatsz a sikeres tranzakcióról!
Előzmény: Passionata (7637)
kzt Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7638
Szetszerelve nem kuldik (pl. ora haz es mechanik kulon). Szvsz ugy siman atmenne 'alkatresz' cimszo alatt, es a vamos sem fogna gyanut.
Előzmény: Passionata (7637)
Passionata Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7637
Messer,
csak,hogy elkeserítselek a legrosszabb ami történhet ,hogy a vámot ki kell fizetnem , mivel cégre veszem úgy visszaigénylem az ÁFAt mint a huzat.
A bíztosítás nélküli ügylet kizárva, + egy futárszolgálatnál nagyon sok csomag megy keresztül tehát elvileg lehetséges ,hogy elcsúszik viszont ahogy továbbgondolom a dolgot szvsz. a futár nem fogadja el ekkora eltéréssel.

conclusion;
390helyett lehet ,hogy 448 lesz.+ mindig jó bár így már nagyon közelít a nulla rizikós bécsi 490höz .

Előzmény: Törölt nick (7634)
celeborn Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7636
Nem-nem azt észrevettem volna:)
Előzmény: Törölt nick (7631)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7635
Breuget = Breguet
Előzmény: Törölt nick (7634)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7634
Passio:
APT, a harcedzett igazságügyi szakértő meg a "Hogyan fogjunk óracsempészeket" rovatot fogja vezetni, így mindenki talál érdekes cikkeket a magazinban...

Szerintem rá fogsz faragni erre, hogyha elvész az 50USD-nek deklarált óra, vagy a vámosok beléd kötnek, és kijelentik, hogy ez nem lehet csak ennyi. Szerintem csak akkor érdemes órát importálni, ha a biztosítással, az ÁFÁval meg az esetleges vámmal együtt is megéri (többszázezerrel kevesebb), vagy olyan óra, amit itthon nem kapni.

Egyébként is végzetes hibát követsz el, hogy nem egy eredeti '67-68-as Speedmastert veszel. A cal.321
- oszlopkerekes
- Breuget tekercses
- aranyozott hidas, sokkal szebb mint a mostani
- történeti értéke van

Egy szó, mint száz: rá fogsz b***ni! :)

Előzmény: Passionata (7633)
Passionata Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7633
APT
én vállalom a "hogyan csempésszünk drága órákat" rovatot:)
Előzmény: APT (7620)
Passionata Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7632
Messer,
Kösz a hasznos tanácsot.
Természetesen a deal csak akkor áll ha DUTY FREE , úgy néz ki evvel nem is lenne baj a probléma a biztosítés,mivel a csávókám elküldheti nekem egy számlával USD 50-60at deklarálva ám a fuvarlevélen fel kell tüntetni ,hogy a küldemény bíztosított-e és ha igen mekkora összegre, namost ha ráír usd 60at és az órát ellopják akkor ugye el van bukva a péz, ha ráír usd1540et akkor az a veszély ,hogy feltünik a helyi vámhivatalnak és fizethetem a közterheket amitől az üzlet megint csak értelmét veszti.
Az élet nehéz.
Előzmény: Törölt nick (7617)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7631
Lehet, hogy egy katicabogár volt...
Előzmény: celeborn (7630)
celeborn Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7630
Igen, most hogy mondod az enyémen is mintha lett volna valami piros kis folt hátul. DE eltünt!!! Pedig bizony isten egyszer sem nyitottam/nyitották ki. Leázhatott?
Előzmény: panerai (7619)
Törölt nick Creative Commons License 2002.10.01 0 0 7629
Múltkor faggatóztam pár rolex-es infó felől (DATE típusok ügyében).

Nos, egy-két dolog közben kiviláglott :
- A 150-es kezdetű típus szerkezete (ami a legjobban érdekelt) minden 3130 és 3135 gondolat ellenére teljesen más. A 1570-es, ami ha minden igaz végerdeményben a 1560-as Microstella-s változata. Tehát : HURRÁ, nem a mára átlagosnak mondható (és legnagyobb tömegtermelésű) werk ketyeg benne !
- És sikerült rájönnöm a "cyclops" óraüveg jelentésére is. Ez bizony nem csak a páncélplexi neve volt, hanem ma is alkalmazott, mégpedig a dátumablak feletti nagyítós változatok neve. (Á la egyszemű óriási Küklopsz az Odüsszeiaból. :)

Ha már rájöttem, gondoltam megosztom Veletek is.
De a további két kérdésem-kérésem (7551)továbbra is él...

Előzmény: Törölt nick (7585)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7628
p126fun:
Ez is jópofa Molnyija.

Előzmény: p126fun (7625)
p126fun Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7627
Az előbb lemaradt: nem tudja valaki, hol tudnék acél óraláncot venni? Külön sehol nem árulják, legalábbis én nem találtam.
atyesz Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7626
APT: A magazin igazan kivalo otletnek tartom, izgatottan varom a fejlemenyeket. Remelem sikerul megvalositani.
p126fun Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7625
Igen, akkor mások voltak az árak... De akkor a 180 Ft 450 db zsömle árával volt egyenlő, én most megkaptam 215 zsömléért ;-)
Az Eby-on néztem tegnap, rákerestem a "Molnija" szóra, adott ki többek között ilynet is, újonnan Serkisof felirattal de ugyanezzel a szerkezettel-tokozással 19,99 USD +10 USD szállítás-csomagolás és az már nem is kékített mutatóval szerelt, hanem valami aranyszinűvel. Mindenesetre én nagyon örültem neki mikor megvettem.

p126fun

Előzmény: Törölt nick (7624)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7624
p126fun! Nekem 1975-ben volt ugyanilyen órám, 180 forintért vettem üzletben! Üdv:Tamás
Előzmény: p126fun (7622)
APT Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7623
MESSERSCHMITT: Ezek az antik darabok nem vízállóak. Egy kicsit sem. Sajnos...
Előzmény: Törölt nick (7621)
p126fun Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7622
Üdv a topiknak!

APT: nem felújított a számlap, legalábbis ránézésre. Ahol a számlap takarva van (lünetta) ott világosabb, máshol "érettebb" a színe. Ez a vastagabb szerkezetes (3602) 18 köves werk, órás cimborám szerint a 60-as évek terméke, ő úgy ismeri, hogy a vasutas-Molnija. Nekem 2500-at megért :))
Online lap: egyetértek, nagyon is!

üdv

p126fun

Előzmény: APT (7620)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7621
APT:
Miért tör ki a frász, ha a feleséged aranyórában mosogat? Gondolom nem királyvízben áztatja az edényeket, vagy mégis?
Előzmény: APT (7620)
APT Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7620
OYSTER: Köszi! A Tudor aranyszíja amúgy nincs lerövidítve, a szokásos 140mm középméret hosszúságú! Az én feleségemnek szerencsére jó, szereti is, csak mindig a frász tör ki, amikor az aranyóráiban mosogat...

P126FUN: Ez ugye felújított számlap! Ránézésre P.Kiss gyanús! De szép ám!

Más: mit szólnátok, ha megpróbálánk összehozni magunknak egy magazint az Óra Magazin példájára? Egyenlőre nyilván on-line formában, de lehet még idővel nyomtatott sajtóorgánum is belőle. Órás szaklapokat többen vásárolnak, jómagam is járatok egy párat, a cikkeket le tudnánk fordítani, azért mi is írhatnánk egy párat, és amíg ingyenes lap, a saját örömünkre írjuk, addig nincsenek copyright problémák sem (az Óra Magazin jó része is általában Armbanduhren, stb... fordítás). Elkelne egy jó kis antik piaci rovat is, sokan járogatunk a különböző "lelőhelyekre", kerülne ide is muníció. Egyéb ötletekkel amúgy is szolgálnátok bőven, például végre össze lehetne gyűjteni mondjuk a Rolexxel kapcsolatos infókat. Van ebben a topicban több olyan Rolex, Omega stb.. "fan", aki a típusokról, werkszámokról, sorozatszámokról tuti többet tud, mint bármelyik órás az országban! Én első nekifutásra elvállalnám a lektorálást és a gondozását a dolognak. Némi konkurencia az Óra Magazinnak sem ártana, az olvasók (mi) meg csak profitálhatnak ebből. Nos?

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (7611)
panerai Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7619
Az új omegáknál igenis van egy kis pros festékcsík a hátlap és a tok találkozásánál ami megsérül a hátlap lecsavarásakor, tehát Passionata: A hír igaz!
Előzmény: Törölt nick (7617)
j b Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7618
Ami az itthoni árakat illeti, hadd jegyezzem meg, hogy hét végén kíváncsiságból megnéztem a két és fél évvel ezelőtti hivatalos svájci Omega-árakat és összehasonlítottam az ez év aug.1-től érvényes árakkal. Egy huncut frankkal sem emelkedtek két és fél év alatt! A forint meg ugyebár ezalatt jócskán erősödött. Akkor ugyebár itthon csökkennek az árak. Úgy gondolom átlagban a két évvel ezelőttihez képest legalább 20 %-kal feljebb vagyunk, van ahol még inkább. Erre ki varr gombot?
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7617
Passionata:
Az Omegánál két piros folt azt jelzi, ha nem új az óra, ti. az eladó elpirul, mikor azt hazudja, hogy új. Persze az Interneten ez nem látszik, ezért is kockázatosabb ott vásárolni.

Egyébként a 390kFt-ra fizetsz vámot meg ÁFÁt? Mert akkor már az itthoni árnál vagy.

Előzmény: Passionata (7612)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7616
"Szerintem a főnökeidnek sem fog feltűnni"

Én az eltelt pár év alatt sem csináltam titkot belőle. Ha észrevették, akkor legfeljebb egy élménnyel gazdagodhattak Ők is. (Jómagamnak is öröm még más kezén felfedezni egy "rokon" példányt :)

Nekem mindössze tán cak azzal van bajom, amikor az illető azt követően, hogy - nagynehezen rászánva magát - elolvassa a márkajelet, utána könnyen átesik a ló túloldalára és elkezdheti a "kulák"ozás gondolatát minden alap nélkül. Ezért (meg mivel én ezzel nem csillantani kívánok) olyankor, amikor feltűnőbben kiszúrná mások tekintetét, tehát a rövidujjú időszakban inkább már nem is hordtam az idén, hanem felcsatoltam az ElPrimero-t.

Amivel aztán vegyes tapasztalataim voltak. Egyrészt plaque volta miatt féltettem a kopástól, de szerencsére nem okozott látható eredményt az izzadságom. Másrészt ez egy bőrszíjas darab, úgyhogy egy szíjnak immár annyi. No, meg a megjelenése folytán sokkal feltűnőbb darab, de szerencsére a márkaneve a jó magyar átlagpolgár számára semmit nem mond, így végülis mégis tovasiklik a tekintetük. De mindent összevetve alig várom már a holnapot, hogy önkorlátozásomnak véget vetve visszatérjek a - Daytona szerkezetét biztosító príma - kronográfról az igazi kedvencre, ami még jobban nyúzható is.

Előzmény: te_o (7614)
te_o Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7615
p126fun!
Időben el kell kezdeni, különben hamar elszalad a ló... :) (én pl. még a felújítgatásokkal sem tudom soha utolérni magam...)
te_o
Előzmény: p126fun (7605)
te_o Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7614
Üdv!
APT!
Köszi a technikai jellegű segítséget is! Nemrég kezembe került egy szép állapotú Strela, eredeti orosz, sajna bele nem nézhettem... :( Tényleg nagyon finom a kronorész működtetése, hála az oszlopkeréknek.

oyster!
Érdekes a sztori, igaz egyébként amit j b mondott, h. a legtöbb embernek csak a név jelenti a különbséget... Szerintem a főnökeidnek sem fog feltűnni, annyira elkoptatták már a formát ott Távol-Keleten...

panerai!
Nem hiszem h. bárki megszólna egy "kisebb" termetű Rolexért. Vagy nem a mérete miatt... (A Glashütte sem volt olyan nagy... ;) ).

te_o

Előzmény: APT (7594)
panerai Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7613
Oyster: Köszönöm jó kivánságodat!
Datenél és Air Kingnél az a 2mm nem számít ök is normál méretűek (én a mid. sizera és a ladykre gondoltam), egyébként én a Date méretet jobban szeretem, mert sokkal arányosabb, de azért Datejustot hordok, mert azt nem cikizik le, hogy női méret, bár a mai óriás divat hullámban (min. 40mm a férfi óra) a Datejust is kicsi pár embernek. A 3135-ös az alapwerk, erre jön a plusz nap ld. day-date alias president, vagy a 24h-s mutató ld. explorer, gmt, vagy semmi,ld. submariner, seadveller és date, a tok miatt ne keverd a datet és az airkinget, hiszen a legnagyobb különbség a dátum hiánya ami miatt "más" werk van bennük bár van egy olyan érzésem, hogy nem sokkal, de air kingem még nem volt. Sőt az új Daytona szerkezetet is úgy tervezték, hogy nagyon hasonlítson a 3135-ösre.
Előzmény: Törölt nick (7606)
Passionata Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7612
Üdv topic ,
A vadiúj o+agnál van valami jelzés ,hogy még sohasem nyitották fel őket,piros pötty,stb..
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7611
APT !
Részemről pedig a májnövelő elismerés a női TUDOR alapján zengedeztetik. Én is sokáig kacérkodtam vele (sőt, több, mint kacérkodás volt), azonban nejem őnagyságának a csuklójára kicsinek bizonyult. (Ugyanis sajna a fémcsatot az idők viharában valaki lerövidítette.)
Egyébként akár aranyként, akár márkás óraként is tökéletes és igen ritka, megbecsülendő befektetés volt. (Én sajna a használati értékét tartottam szem előtt.):
Előzmény: APT (7594)
j b Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7610
ULRICH: Arizona Kft (Szeged vagy Budapest) kb. 350 körül lehet az arany-acél és 300 ezer körül a tiszta acél. Pompás darab!
SZAPPAN: Annyiért teljesen oké!
SÜKÖSDG: Mint már többször utaltam rá, szerintem is a POEN a király.
Előzmény: UlrichRudenz (7601)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7609
És a POEN mostanában miképpen viszonyul ahhoz, hogy az általuk nehezen elfogadtatott, sőt szépen fényezett márkanévhez tartozó órákat hipp-hopp felvette választékába a lábütikszvisz ??? (Ők most az eddigi folyamatnak mindössze a hasznát fölözik.):
Előzmény: sukosdg (7600)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7608
MÁV logo ???
Előzmény: p126fun (7605)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7607
Bocs, itt a link !
Előzmény: Törölt nick (7606)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.30 0 0 7606
O.K., tényleg többre jutunk élő szóban. Hívlak...

De addig is, azért a DATE nem az átlagos "normálméretű roller" , mivel kisebb az átmérője. Épp akkora, mint az Air King. Amiben viszont 3130 van, mint a mögöttes link is árulkodik róla. (Én eddig az ilyen jelekből tényleg azt hittem, hogy a 3135 a DATEJUST-ok olyan sajátja, ami már a dátumgyorsállítás tudományával is bír. :)

Ja, és sok boldogságot, "füled érjen bokádig", így Panerai napján.
Előzmény: panerai (7604)
p126fun Creative Commons License 2002.09.29 0 0 7605
Üdv a topiknak!

A mai zsákmányom:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Sajnos elég leharcolt állapotban volt, a hátulja (a mozdonyos :)) olyan karcos volt, hogy le kellett polirozni az egészet fényesre. Tudja valaki, hogyan lehetne visszamattitani? Igy sem csúnya, csak ugye nem ilyen volt.
Hogy svájci órákról is essen szó, órás cimborám egy keddi találkozóval kecsegtetett, alig várom már...

Elkezdtem katalogizálni az óráimat, hát minden elismerésem APT topiktársé. Nekem (sajnos) jóval kevesebb órát kellett lajstromba vennem, de igy is elvoltam vele egy egész este és még negyedénél sem vagyok.

p126fun

panerai Creative Commons License 2002.09.29 0 0 7604
Pár hete szó volt a járástartalékos Orientről. Nos láttam árulni ilyet kék számlappal, a Bajcsy 45 alatt Maka György Órásnál azt hiszem 27.500.- Ft volt.
Oyster: a rengeteg kérdésedre majd személyessen, mert ennyire nem vagyok grafomán. Röviden annyit, hogy a 3135-ös van szinte mindegyik normálméretű rollerben kivéve Daytona, Cellini.
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.28 0 0 7603
szappan! Örülök, hogy segíthettem! Tamás
Előzmény: szappan (7602)
szappan Creative Commons License 2002.09.28 0 0 7602
J B: Az a 200 $ most le van ertekelve 89 re es tokkal vonoval 101 re jon ki.(Mivel itt vagyok, ahol eladjak igy a szallitas csak 10$)Igy cirka 25 ooo ftba kerul, ami mar jol hangzik.
Előzmény: j b (7589)
UlrichRudenz Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7601
JB emlékszem egyszer régebben belinkeltél egy képet a Memphisről és nagyon tetszett nekem is. Itthon hol lehet ilyet kapni és kábé milyen árfekvésű?
Előzmény: j b (7598)
sukosdg Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7600
OFF
A 7526 hozzászólást nem tudom szó(írás) nélkül hagyni. A Poljot-International bevezetésében nagyon sokat segítenek a POÉN mesterei. Nem mint konkurenciát kezeltek, hanem partnerként adt(n)ak értékes tanácsokat. Nagyon nehéz egy ilyen kicsi piacra új márkákat behozni. Nekik sikerült a Fortis, Oris, Nomos nevet ismerté tenni. Az Óra Magazin cikkeit mint sokat tapasztalt órások írják és nevükkel aláírva vállalják véleményüket. Sokan vagyunk akiknek óráit ők hozták rendbe és tanácsaikkal segítettek mániánkban. Ezen sorokkal is szeretném megköszönni! A magazin megjelenését követően mindenki kialakíthatja(és leírhatja) a véleményét.....
ON

www.ora.ini.hu


www.poljot.hu

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7599
Ha odafigyelek, még jobb az ízlésem!
Előzmény: j b (7598)
j b Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7598
MESSER: Pontosan ez a design, illetve a korábbi, a római számokkal együtt jellemző az Auguste Reymond Memphis holdfázisos, teljes naptáras kronográfjára és éppen e design miatt szerettem bele anno! Jó ízlésü gyerek vagy Te, ha egy kicsit nem figyelsz oda :)
Előzmény: Törölt nick (7596)
APT Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7597
MESSERSCHMITT: COOL!
Előzmény: Törölt nick (7596)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7596
Messerschmitt B-Uhr dzsámpin áör verzsön:

kzt Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7595
1 db ezevi O+A katalogus meg mindig van nalam. Kell vkinek?
Előzmény: j b (7584)
APT Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7594
TE_O: Köszönöm a dícséretet, nőtt tőle a májam! :))
A 3017 kidolgozása ránézésre nem igen különbözik a régi Venus ill. Landeron szerkezeteimtől, és az óra kiváló külső-belső állapota arra utal, hogy az oroszok az anyagminőségen sem takarékoskodtak. Az eredeti Venus 175 amúgy 17 köves volt, és a plusz két követ az oroszok a kronográf másodperc és percgyűjtőjének felső (az eredetiben sima réz) csapágyába tették. Érdekes, hogy a régi, 17 köves svájci kronókon elő is fordul ezeken az általában nem kőcsapágyazott helyeken kopás, nyilvánvalóan nem a kronográf állandó, vagy legalábbis nagyon gyakori használatára gondoltak, hanem köznapi embereknek szánták az órákat. A katonai kivitelek erősebbek, tartósabbak, és ezek a 3017-es Poljotok eleinte biztos, hogy mindenekelőtt katonai célokra készültek, és emellett feltűnően jól leolvashatóak-kezelhetőek. Alighanem számoltak a kronó gyakori használatával, és feljavították a csapágyazást. Ez az órának alighanem csak használt!
- Az Universal a Tangóról származik. Érdekes, hogy hibásként adták (állandóan megállt), de az összes baja az volt, hogy az olaj a csapágyakban már leginkább Micimackó mézescsuprához hasonlatos állagú valami volt, de egy generális szétszedés-olajzás gyönyörűen rendbetette (amúgy ritka, hogy ilyen szép állapotú órába botoljak).
- A GP kilincskerekeinek csapágyait lehet-kell kenni, de magát a kilincsköveket isten ments! Akár működésképtelen is lehet tőle az automatika, mert meg fog csúszni! (Persze nem megy tönkre, de lehet vinni nagytakarításra.)
- Aranyozott Rolexet én is csak nagyon régit láttam (de már az is acéltokban volt).

SZAPPAN: Szerintem is hordd nyugodtan azt a Breitlinget! Ha nem hordod, minek van?

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: te_o (7587)
Passionata Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7593
Üdv topic
Az ember akitől a könyvet vettem jelentkezett , van egy BNIB omega speedy pro USD 1540ért-hál isten lenn van a dollár- az ugye huf 390k,leszállítva ,a poenos 600khoz képest mindenképp jó, + a garancia papírra várok aztán azt hiszem +veszem ,láttam róla 3-4 referenciát plusz a könyvnél se volt semmi gond.
vélemény
j b Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7592
OYSTER: Biztos azt hitte szegény, hogy a Rolex az egy olyan különleges valami, amit az ember csak ritkán láthat szabad szemmel. Aztán ránézvén a csuklódra rádöbbent, hogy ilyet nap mint nap tizesével láthat a metrón csak éppen Q&Q van ráírva de az csak közelről látszik :))) Nekik kb. ennyi is a különbség a két óra között :(
Előzmény: Törölt nick (7591)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7591
Szappan !

Szerintem is viseld nyugodtan !
Ha meg már ilyen főnököd van, aki nyíltan ki is mondja a véleményét róla, akkor biztos is lehetsz a dolgodban és csitíthatod a hullámokat. Én jómagam, nem egy magas beosztásban lévén lehet, hogy szintén merész tettet hajtok végre azzal, hogy a kedvenc órámat viselem, de ha már egyszer ez volt sokáig a kitűzött cél, akkor utána már nem akarok lemondani az élvezetéről. Ráadásul nálunk eddig még szinte senki nem tett megjegyzést rá, de így viszont azt sem tudom, hogy kiben mennyire lappang a jó magyar virtus szerinti "dögöljön meg a szomszéd tehene" effektus, és ki tudja (?) ez mennyire vágja haza a helyzetemet. DE AKKOR IS EZT SZERETEM VISELNI !

Story a jó órákról való rövidlátó elképzelésekről :
Amikor egy távoli kolléga megtudta hogy milyen órákat kedvelek, megkérdezte gúnyosan, hogy hát aztán mikor is lesz nékem Rolex-em ?
Mondon neki, hogy ez már megvan. Erre a következő kérdés, némileg hangnemváltva, hogy : és mikor tudnám egyszer megmutatni, mert kíváncsivá tettem. Amikor válaszoltam, hogy semmi akadálya, épp itt van rajtam, nesze fogja hát marokba, ez lerökönyödést keltett benne. Hogyhogy, hát én ezt viselem ???

Mindenkinek !
Mire való a kedvelt óra, ha nem arra, hogy ezzel mérjem mindennaposan az idő múltát ?!
Előzmény: szappan (7588)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7590
Á, dehogy !
Nem ilyen elveszett a helyzet.

- Egyrészt a katalógus alapján tökéletesen meghatározható minden abban szereplő darab.
- Másrészt az eddigi tapasztalatok szerint a négykarakteres típusazonosítóval rendelkező 1978 előtti darabokra igaz (részben) az, hogy nem minden változat rendelkezik önálló típusszámmal, míg azonban az ötszámjegyű típusszámosak (ezen időpont utániak) minden jellemzője megfejthető a típusszámból (kivétel a számlap színe és az alkalmazott mutatókészlet, ami utóbbi ekkortól szinte már változatlan). Szóval ez a típuszsámból visszafejtés az óraiparban szinte kivételesen jól alkalmazható a márka darabjaira.

Az aranyozott modellek meg mára már kikoptak a választékból. Én eddig csak egyet láttam ilyet, az is a harmincas évek végéről való volt... Akkor még messze nem volt ilyen presztízse a márkának. És persze a mai mennyiségénél több, mint egy nagyságrenddel kevesebbet készítettek akkoriban évente.
Ja, és ha már mennyiség : Az óra másik oldalán lévő sorozatszámból a pontos évjárata mindig meghatározható egészen '20-as évekre visszamenőleg.

Előzmény: te_o (7587)
j b Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7589
SZAPPAN: Már miért rendelnéd meg onnan? Amit ott 200 USD-ért adnak (+vám+ÁFA+posta!!!) pontosan ugyanaz kapható valamivel 40 alatt áfásan a Krono Kft-nél kapcsiból!
Előzmény: szappan (7588)
szappan Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7588
panerai, potyoro,oyster koszonom a tippeket, este meg is rendelem azt amit potyoro be linkelt nekem.Egybkent nem hulyeseg amit irtakok, ezzel a fonok gagyiora,dologgal, mert eddig egy egyszeru csiribiri Sectort hordtam amit elbol lekamuzott. En meg ellenkeztem. Most majd hagyom. Kosz megegyszer mindenkinek szappan
Előzmény: Törölt nick (7568)
te_o Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7587
Sziasztok!
APT!
Megnéztem az új szerzeményeket. Lassan APTWatches site néven megjelenhetsz a világpiacon! (Mint különleges ritkaságok lelőhelye). :)
Csak meglett a 3017-es Strela? Milyen a kidolgozása, ennél a verknél többet adtak még rá, mint a későbbieknél? Úgy értem, milyen mértékben másolták, és mennyire nyomta rá a bélyegét a saját gyártásoptimalizálás?
Az új felhúzós Universal pedig csak nem a körúti üzletből van (bevallom, én is kacérkodtam vele)?
Más: a GP Gyromatic automata kilincskerekei igényelnek valamilyen kenést, vagy ez rontja a funkcióját?

Órabörze: hol lesz, Krisztina körút? Topictalálkozó?

oyster!
Mint nem "Rolex fun", nem mindig tudtalak benneteket követni, megkérdezhetem, h. ezek szerint Rolexéknél sem lehet egy modellt egyértelműen meghatározni a katalógusok alapján? Sőt, készültek aranyOZOTT Rolexek is?? Ezeknél acélra végezték, vagy neadjisten...? (Eléggé a márka felvágós, de kisebb pénzű fogyasztói szegmensének készülhetett, ami nem emeli a fényét...).

te_o

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7586
És ha már a név kötelez ... További két kérdésem :

- Tudsz-e Te, vagy Bárki Más olyan beszerzési forrást, ahol eredeti Oyster Band, azaz ezen órák teljes fémcsatja beszerezhető normális financiális feltételek mellett ?

- És sok ideje lappang bennem egy, szintén ezen órákra jellemző kérdés, mégpedig az, hogy a vízhatlanságát nagyban biztosító koronatömítéseik miképpen megoldottak ? Pontosabban a Twinlock (pld. Datejust) és a Triplock (Submariner) koronazáras tömítéskombinációk miben térnek el egymástól ?
De, hogy más érdeklődését is felkethessük a kérdés iránt, ezek összehasonlítása során jó lenne akár viszonyításként az Atlantic-féle (no igen, a múltkor ez a cég is szóbakerült, akik mégsem annyira "középszerűek", mert legalábbis az első vízzáró tokozás az Ő érdemük, sőt a nevük is innen ered) tömítést is hozzájuk hasonlítani.
Tehát mi is a pontos különbség a különböző felhúzótengely- és koronatömítési megoldások között ?

Előzmény: Törölt nick (7585)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7585
Panerai !

Úgy látszik kíváncsiságom határtalan...
Mint írtad, "1988-ban bejön a zafír üveg a hozzátartozó 100m-es vízállóság és a 3135-ös werk ez a 3. 2-es, az ötszámjegy a 70-es évek végén jön be 78-79 és ez jelzi a másodpercstoppot és a gyorsdátumot".

Eszerint tehát a 15 kezdetű típusazonosító élt a '70-es évek végéig. Ugyebár ez a következőtől a 1560-as szerkezetében tér el ?

Majd utána '78-'79-től ha jól értem beugrott az ötödik típusazonosító karakterként középre a 0. Ezzel együtt pedig a tokozáson még nem látok változást, ugyanolyan laposabb tok, kiemelkedő páncélplexi (cyclops?) üveg, és alighanem még azonos vízhatlanság.
De ez a vízhatlanság ekkor még milyen mértékű is volt ? Tán 5 bar ? (Az enyémet pld. ennyire mérték használtan.)
Ekkortól a 3130-as szerkezet került bele ? (Tudsz-e erről bővebbet azon túl, hogy már microstella szabályozású volt ? Sőt az általad említett "gyorsdátumot" sem értettem tisztán, ez esetleg az éjfélkori gyors átváltásra utalt ? Mivel gyors állítási lehetősége a DATE típus folytán még ezeknek sem volt...)

- Majd ezek szerint tehát 1988-tól pedig a ma közismert 100 méteres vízhatlansággal és zafírüveggel, no meg persze a vastagabb tokközéprésszel és a 152-es típusazonosítóval került a piacra a DATE ?
És hogy-hogy ez a 3135-ös szerkezettel lenne szerelt ? Ez nem éppen a DATEJUST-ok sajátja (ami a gyors dátumbeállítású modell) ?

Előzmény: panerai (7555)
j b Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7584
SOHOMON: Rég röhögtem ilyen jót korán reggel! Bocs!
Egyébként simán megkaptad volna tőlük akkor is ha azt írod, hogy mellettük a Zenithet is nagyon csípod!
Én is sok nagy cégtől kértem még jómúltkorában és csak az Omegától nem kaptam úgymond szó nélkül katalogust. Felhívták a figyelmemet az interneten történő csodálatra :) Aztán két-három emailváltás után valóban összemelegedtünk és szívesen elküldtek egyet. A SINN-ék, mikor másnap megköszöntem, hogy megjött, újabb roppant udvarias emailben kívántak további jó szórakozást hozzá, a Jaeger már a katalogushoz mellékelt egy roppant kedves levelet. De azért vannak olyanok is akik le se sz@rnak és ezeknél azért sokkal különb az IWC aki udvariasan közli a balfékséget :)
Előzmény: sohomon (7582)
APT Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7583
SOHOMON: Hihi! Szerintem küld el újra azt a két levelet, de a pontos címre.. :))))
Előzmény: sohomon (7582)
sohomon Creative Commons License 2002.09.27 0 0 7582
Szevasztok!

Csak egy szösszenet...

Írtam az IWC és a ZENIT kommunikációs irodájának egy levelet, hogy mennyire csodálom az általuk létrehozott kis remekműveket stb..stb.. nyám-nyám.. :)))

és ha már ilyen jól összebarátkoztunk, gyorsan küldjenek már el postai úton egy full katalógust.

Teljesen el voltam magamtól telve, hogy milyen "frappáns" levelet írtam.

:)))))

Ma megkaptam az IWC-tól a választ:

a lényege, hogy nagyon kedves tőllem, hogy érdeklődöm a termékeik iránt, csak egy bökkenő van, hogy Ők nem a ZENIT cég. Esetleg keressem fel őket, ha érdekel a termékeik.
(öszecseréltem a két levelet)

:)))))))))))))))))))))))

Szerintetek, a ZENIT csak elküldi azt a katalógust? :)))))

üdv....

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7581
Urak !

Ismét kértem némi segítséget a Moderátoroktól az előző oldalak rendbetétele érdekében, az alábbiak szerint :

"T. Moderátor !"
... "A múltkori közösítési tapasztalat pedig nem volt túl szerencsés. A normál megjelenítésű (40 hozzászólás/lap) oldalak sajnos továbbra is hiányosak és a régi hozzászólások csak az 500/lap módon jeleníthetőek meg.
Egy hozzánk hasonló idecsöppenő hobbysta ennek a trükknek a híján soha nem ismerheti meg a közbülső információkat.
Így továbbra is kérésem, hogy ennek - lehetőség szerinti - helyreállításáról intézkedjetek. Mint írtad, ezt a műszakiak, illetve a programozók tudják megtenni, azonban az Ő elérhetőségüket nem ismerem, így kérem, hogy ezirányú kérésünket (nyomatékosítva) továbbítsátok akár feléjük is.

Köszönettel :
N.Péter
alias oyster"

Ugyebár ezügyben mindannyiótok egyetértésével bírok ?
APT Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7580
CERTINA: Ha 17-nél több köves Specimatic automata, akkor az 1960-as évek vége utáni eresztés, de hogy azután mikori, ahhoz látni kellene, gyártották az 1980-as évek végéig.

BABAFERI: Az összes NOMOS az ETA/Peseux 7001 werk alaposan feljavított kivitelére épít. Márpedig ez egy igen régi múltra visszatekintő, nagyon-nagyon kiforrott werk, amelyet nem általlottak (általlanak) a legnagyobb nevek sem beépíteni igényesebb óráikba sem. Engem a másodpercstop hiánya nem zavarna, a pontosság-minőség pedig példaszerű!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Certina (7572)
j b Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7579
BABAFERI:
Persze! Mikor mész a NOMOS-ért megkéred a POEN-osokat, hogy vegyenek vissza belőle néhány mp-et. 2 perc az egész.
Előzmény: babaferi (7578)
babaferi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7578
j b, Messerschmitt

Hogy ez nekem nem jutott eszembe :-)
Azonnal telefonáltam, s nagyon jó hírekkel szolgált Orosz Gábor Úr! A műszaki paraméterek szuperek. De ami igazán örömhír a számomra: Novemberre várható Tangente üveg hátlappal. Ez persze csúszhat a hatalmas áradás miatt, ami sajnos nem kímélte NOMOS-ékat sem.

Az ORIS-om köszöni továbbra is remekül kielégíti egy mechanikus órával szemben támasztható szinte minden kívánalmamat, s még az időt is méri. Azt vettem észre, ha naponta 12-14 órát hordom +6 mp-et tud, ha kevesebbet bizony +10-12 mp-t. Lehet/érdemes ezen változtatni?

üdv

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7577
babaferi:
Nekem a Nomos Ludwigom nem másodpercstoppos, de a koronát finoman visszafordítva meg lehet állítani a mutatót. A Ludwig +3s/nap gyárilag, a Tangente Expo-m +2s/-2s/nap pozíciótól függően a POEN-ban reguláltatva.
Előzmény: babaferi (7575)
j b Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7576
BABAFERI: Mi van az ORIS-szal? Ahol azt vetted ott mindent megtudhatsz, akár telefonon is. Szerintem egyébként napi 3-5 mp sietésre vannak szabályozva és így elegendő kéthetente egy percet mindig visszatekerni rajta.
Előzmény: babaferi (7575)
babaferi Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7575
Sziasztok!

ÓRA vásárlás előtt állok és a tanácsotokra, tapasztalatotokra lenne szükségem. Vágyam tárgya egy NOMOS Tangente. Van-e gond azzal, hogy ebben a típusban nincs másodpercstop? Hogyan lehet így hajszálpontosan beállítani? Milyen a járáspontossága? Ha van link ahol ezekre a kérdéseimre (is) választ kaphatok ne kíméljetek.

üdv

Sarkany Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7574
Köszönöm!
Előzmény: Törölt nick (7573)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7573
Sárkány !
Itt megtalálod a keresett órát.
Előzmény: Sarkany (7562)
Certina Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7572
APT, ill. bárki a tisztelt Urak közül!
Meg tudnátok mondani, hogy Glashütte automat naptáras,20 mikron aranyozott tokos, 23 köves verzió kb. mikori évek terméke?
Köszönöm előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7571
A Halhatatlan Órásmesterek Társasága is forgalmaz - igaz drágábban, de exklizív kivitelű - óraforgató dobozokat .
Előzmény: szappan (7565)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7570
Előre is köszönet (mail-ben máris kereslek) !

Találka : Nos én BP-n csak ritkán forgolódom (úgy sacc/kb hetente), azonban ha ezenfelül hétvégén is a városban vagyok, az leginkább családi felhangú esemény, így aztán pld. az Órabnörze is ki szokott nékem maradni.
Tehát nehezen tudnék egy mindenkinek jó időponthoz igazodni...
De talán nem is vagyok ezzel egyedül, ugyanis úgy gondolom, hogy itt sem mindenki fővárosi. (Én spec. a Mátrától délre leledzem. És a többiek ???)

U.i.: Ez persze nem akadályoz meg abban, hogy a könyv felől egy előre egyeztetett időpontban személyesen is érdeklődjem...

Előzmény: panerai (7560)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7569
szappan! Megvan a veblap! www.watchwinders.com/singlebattery.html Egy ilyen kéne Neked, vagy egy olcsó, ámde szégyen nélkül hordható Óra :-))))
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7568
szappan!!!! panerai ötlete valóban nagyon jó, mondd hogy az ecserin vetted, ott valóban vannak ilyen látszat órák. Az óramozgató szerkezetnél valóban keveset írtam, mivel a legolcsóbb egy-órás szerkezet a neten 100 dollár. Ha ez el is jut hazánkba, már plusz 30-40 dollárnyi összeg rakódik rá. Az órád pedig azért van, hogy viseld! Üdv:Tamás
Előzmény: szappan (7565)
panerai Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7567
Na mégegyszer a link: ORBITA és a BUBBEN Na talán most sikerült.
Előzmény: panerai (7566)
panerai Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7566
Szappan: angolul- watcwinder, németül- uhrenbeweger, a 30e forintos ajánlat nagyon jó, mert külföldön sokkal (nagyon) drágább igaz, hogy azok mahagoni dobozos dísz forgatók. A két legnagyobb forgató gyár az ORBITA(/a) és a BUBBEN(/a) de a legegyszerűbb az lenne ha nem élnél titkos életet mint dr. Jekyl és hordanád az órádat, mondd azt a főnöködnek, ha egyáltalán észre veszi, hogy hamisítvány.
Előzmény: szappan (7565)
szappan Creative Commons License 2002.09.26 0 0 7565
SZAPPAN! Nem tudom, mennyi volt az óra/nem is érd./ de tudsz venni olyan ketyerét, amire rá tudod rakni az órádat, és egész nap forgatja azt. A Temporánál lehet kapni ilyet/KB.30ezer pénz/ Úgy tudom egy aut. órának az tetszik, ha úgy érzi mintha hordanák

POTYORO! Azt hiszem beruhaznek egy forgato bizbaszra mert ma megallt megint. Remelem nem azert mert selejt. Gondoltam majd ejjel rajtam lesz, de alvas kozben akar egy hulla is hordhatja:( erre megallt hajnalban. Ha tudna valaki esetleg ennek a dolognak a pontos nevet, (nagy segitseg lenne, ha angolul) akkor legyszi irjatok meg. koszi udv szappan

Előzmény: Törölt nick (7440)
APT Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7564
PANERAI: Hozzátenném, hogy a Royal Oakban egy Jaeger automata werk dolgozik, a Patektől vásárolt Gyromax billegőkkel párosítva. Nemes donorok, de az óra számomra sokkolóan túlárazott. Minőségileg semmiképpen sem jobb, a sokkal olcsóbb (és még így is nagyon drága) ROLEXeknél. De hát el tudják adni őket, és e szerint érnek is ennyit..?..
- A design viszont egyedi, ez nem is vitatható!
Előzmény: panerai (7563)
panerai Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7563
APT, hogy mennyire igazad van új kis szériás werkek hiba előfordulásról, arra nekem a Royal Oak a jó példám, életem nagy szerelme ez az óra de bárkivel beszéltem róla akinek már volt vagy van mind rosszalotta a werkjét (késik, siet, nincs tartaléka...stb) ennyit a legdrágább acél tömegóráról. De a szerelmem ugyanúgy változatlan iránta (ez olyan mint az olasz autók szeretete) Rolexet pedig csak a négy számjegyest nehéz azonosítani az 5-öst könnyű.
Előzmény: APT (7561)
Sarkany Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7562
Kis segítséget kérnék ismét!
Messerschmitt hol vette Budapesten a NOMOS-t? Hogy lehet odatalálni (vidéki vagyok?
Bevallom azért érdekel, mert láttan itt a topicon a NOMOS-ról néhány felvételt és nagyon megtetszett, hogy azt ne írjam beleszerettem!
Köszönöm előre is!
APT Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7561
PANERAI, OYSTER: A jelek szerint csak az a biztos, hogy egy típusszám alapján egy Rolexet nem feltétlenül lehet azonosítani.. No sebaj. A topictalálkozó viszont jó ötlet, legközelebb akár az órabörze örve alatt is sort keríthetünk rá.
- Más: A következő Óra Magazinban lesz egy cikk a Poljot-Internationalokról, Orosz Gábor tollából. Hogy majd véglegesen mi kerül be az újságba, azt nem tudom, de láttam pár verziót - folyamatos finomításokkal - és kissé elgondolgodtam azon, hogy ez a magazin, amelynek szerkesztőségét azért determinálja néhány, amúgy órák forgalmazásából élő cég képviselője, mennyire lesz ténylegesen elfogulatlan más, végül is konkurens márkák irányában? Tényleg megbízhatunk a cikkekben? Az első változat ugyanis egészen méltánytalanul, elfogultan negatív véleményt tükrözött. Különösen igazságtalannak tűnt ez annak a tükrében, hogy sokan nem tudják, de bizony a svájci márkák között is nagyon magas az új órák hibaaránya, sőt, még komoly ellenőrzésen átesett JLC-t ("Master Controll) is láttam újonnan azonnal meghibásodni. Bonyolult és finom szerkezetek ezek, és ha a gyártásnál valami nem klappol, akkor az megtorolja magát. Ha egy óra már ment pár hónapot-évet, akkor az már biztos hogy jó, de újonnan kiderülhetnek meglepetések, és ennek bizony annál nagyobb az esélye, minél egyedibb a szerkezet (a nagyszériás jobb katalóguswerkek a legmegbízhatóbbak). Amúgy épp a FORTISOKról hallottam, hogy a forgalmazás kezdetén 10% körül volt a visszaküldött órák aránya. Ennél a Poljot is jobb! Ráadásul a leendő cikkben pozitívan értékelik, hogy a Poljotokat idehaza csak egy utólagos bevizsgálás-minőségellenőrzés után viszik üzletbe. Nos, a POEN is csak így meri a FORTISOKAT kitenni...

ORAGYUJTEMENY

panerai Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7560
Oyster: hogy tovább bonyoltítsam annyira nem egyértelmű, hogy a katalógusban van 1500-as u.olyan mint APT-é és 18k yellow gold. Az említett könyv sok más szakirodalommal együtt nekem megvan, és szívessen kölcsön adom fejvesztés terhe mellett, de nagy vágyam egy topic találkozó ahol személyessen tárgyalhatnánk ki az órák misztériumát.

A kölcsönadásról: Kinek igértem a WATCHTIME CHRONOMETERES CIKKÉT????

Előzmény: Törölt nick (7558)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7559
APT !
Áruld már el légyszíves, hogy a látható 1501 karaktersor melyik része esik középre ! (Az 5-ös és a 0-ás közötti rész, vagy maga a 0 karakter ?)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7558
Eszerint viszont a számjegyek jelölése '78-'79 előtt nem volt értelemszerűen a felszereltséghez párosítható ? (Merthogy a 1501 manapság aranyozott tokot jelentene. Ez már nemigen van, tehát csak a régieken fordulgat elő, amikoris mint mondottad nem meghatározó tökéletesen a számkód. Akkor minek való az utolsó 1-es értelmezhetősége ? )

Most hogy is van ez ?
Előzmény: panerai (7555)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7557
Illetve ha félreérthető voltam, úgy pontosabban :

Ha az aktív linkkel képet akarsz megjeleníteni klikkelés útján, akkor a "linkeltoldalcíme" helyett kell "alinkeltképsajátcíme".

Előzmény: Törölt nick (7556)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7556
Köszönet a soraidért, olyanokkal okosítottál meg, amiket tényleg nem tudtam.

Cserébe :

Kép ugyebár :
(img src="azinternetentalálhatóképcíme")
Aktív link :
(a href="alinkeltoldalcíme")szövegkéntidejönazamilyenszövegrészkéntakarodmegjelenítenialinket(/a)
Ha ide a közepére a linkelendő kép tulajdonságai között fellehető saját címet írod be, úgy a képre ugrik a ráklikkelő és nem káromkodnak a modemesek a böhöm kép miatt nehezen megnyíló topic-oldal miatt...

És persze mindezek használatánál a zárójel helyett az ún. kacsacsőr használandó.

Sok sikert !

U.i.: Ez a bizonyos könyv hol lelhető fel ? Neked is megvan ? Megtekinthető ?

Előzmény: panerai (7555)
panerai Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7555
Oyster, APT: Tegnap álmatlanul forgólódtam az ágyamban, ugyanis alap hibát vétettem, reméltem nem veszitek észre de nem így történt: 1988-ban bejön a zafír üveg a hozzátartozó 100m-es vízállóság és a 3135-ös werk ez a 3. 2-es, az ötszámjegy a 70-es évek végén jön be 78-79 és ez jelzi a másodpercstoppot és a gyorsdátumot. A 1501 és 1500 viszont két létező ref szám és mind a kettő u.a. az órát jelz (APT-jét) a négyszámjegynél még nem volt a Rolex annyirra konzekvens mint a mai 5 számjegynél. APT Rolexe halálbiztossan 4 számjegyű és 1501 ezt igazolja Kesaharu Imai - Rolex 2421 uhren könyve (a Rolex Biblia)

Ja, hogy kell aktív linket rakni be? Mindent tudni akarok!

Előzmény: Törölt nick (7554)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7554
APT és Panerai !

Nyugodtan feltételezendő az emlegetett Rolex-en az ötödik karakter a típusszámban. Ugyanis az való igaz, hogy a régen 15-tel és a közelmúltban 150-nel kezdődőek (négy számjegyű, illetve öt számjegyű típusszámok) egyaránt a Date modellt jelölték. De ! Ennek fordulópontja biztos nem 1988 volt. Az enyém pld. 1980-as és már ötszámjegyű. (Szerencsére nem a pár éves kopó féle, hanem a 22 évével is olvasható. :)
Közepén nullával. A középső karakter megváltozása tehát ezután történhetett kettesre, ugyanis az 1990-es katalógusban már 152-vel kezdődő volt a Date. Akár az is lehet, hogy ez a 150-ről 152-re váltás kötődik az említett 1988-hoz.

Azt pedig feltételezem, hogy már az APT-féle 1963-1964 tájékinak (Ja, 1963 : 1636000-1714000 és 1964 : 1714000-1792000 sorozatszámmal azonosított, tehát akkoriban még jóval kevesebb ömlött ki a gyárkapun) is ötszámjegyű lehetett a típusazonosítója.

Ezt arra alapozom, hogy a 1501, mint négykarakteres típusszám valami abszolút eltérő kéne, hogy legyen :
15 - akár a Date rövidebb azonosítója is lehetne.
0 - ekkor mint lünetta azonosító a polírozottat jelentené, azaz a sima felületű kb. kúposat.
1 - pediglen a tok anyagaként a sárga arannyal futtatottat jelzi.

Nomármost ez nagyon nem az !

Ha viszont feltételezzük az öt karakter létét, amiből az utolsó ismeretlen (1501x), akkor a következőre jutunk :
150 - Date
1 - finely engine turned lünetta. O.K., így is vagyon !
x - ami ismeretlen máris meghatározható. Ugyanis ez a lünetta acél szokott lenni, tehát a teljes tokfelépítés anyagkombinációja így az acélra jellemző 0.

Tehát eredetileg ugyanilyen kinézetű acél lünettával felszerelt volt az óra és 15010 a típusszáma.

.

Segédinformációk ezen a linken !
biohazard Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7553
Sziasztok,

jó régen voltam itt, és most is mocskos önös érdekből írok, tekintve hogy ismét segítségre - vagy tanácsra - van szükségem:

Hat év hűséges szolgálat után a TAG-Heuer (cg1110)szíja elszakadt, akarom mondani a csathoz rögzítő tengely eltörött. Minden darab megvan - kivéve persze a tengelyt - és az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy hova érdemes vinnem megcsináltatni? Vagy essek be bármelyik óráshoz? Tudom, hogy itt néhányan foglalkoznak óra javítással/restaurálással/felújítással, ezért köszönettel fogadok minden ötletet.

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7552
Mivel nem vagyok egy grafikus-programok értője, így inkább az adódó alkalommal keresni foglak.

Előre is köszönettel !

U.i.:
P.Kiss mester azt mondja, hogy digitális anyag is jöhet számlapképként (Ő spec. beszkennelt fotót említett).

Előzmény: Törölt nick (7527)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7551
APT !
Köszi a tippet, rákérdeztem B.G.-nál. És lőn igazságod : két javaslata is volt, az egyiket bizton megfogadom.
Előzmény: APT (7499)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.25 0 0 7550
Mr. Baker !

Akkor megtennéd, hogy átküldöd az általad archivált anyagot ?

Köszönettel :

oyster
Előzmény: Törölt nick (7496)
APT Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7549
PANERAI: Azért csak okosabbak lettünk! ;) Megnézem majd mégegyszer tüzetesen azt a lünettát, miből is van!
Előzmény: panerai (7547)
sopron Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7548
Sziasztok, hol lesz a börze?
Előzmény: panerai (7546)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7547
Nekem 1500-asom volt és ugyanolyan volt mint a tiéd, a nagy Rolex biblia sem tud sokmindent mondani a két szám (1500-1501) közti különbségről mint azt hogy 1-2 év különbség van közöttük, egy dolog biztos csak a 15.. datet jelöl és a ..00, ..01 nem aranyra utal, a tiéd (és az enyém is) mai számozással 15210-es számot viseli. (egyébként van egy ilyenem is, alig 2 éves és már olvashatatlanok rajta a számok közepe, mint írtam is)
Előzmény: APT (7545)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7546
Ja, november 17-e ÓRABÖRZE!!!!
APT Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7545
PANERAI: Akkor már csak az a kérdés, mit jelent a 1501? OYSTER?
Előzmény: panerai (7543)
öccse Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7544
Úgy 350-400 e között.

Mit tudtok az ÓM-ról?Valaki látta már a legújabbat?

Előzmény: Amygdalus (7493)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7543
APT: ne keress több számot a Rolexeden mert a tied csak 4 számjegyű, 1988-tól 5 számjegyű a ref. szám amikor bevezeték a zafír üveget az 5. szám pedig a 3. szám lett. tehát maradt minden kód csak 3. ként bejött még egy szám.
Előzmény: APT (7541)
APT Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7542
PANERAI: Ez bizony lehet! A szíj simán lehet újabb, igen kiváló is az állapota!
Előzmény: panerai (7540)
APT Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7541
OYSTER: Azért feltüzeltél, és nekiestem a Rolexemnek. Mint írtad, a típusjelnek 15014-nek kellene lennie. Well, mikroszkópot is bevetettem, és odáig jutottam, hogy az első négy számjegy 1501, és ez egészen biztos. Az utolsó számjegy azonban effektíve nem létezik. A lepolírozott acélon semmit sem látni, helyesebben azt látok, amit akarok. Némi képzelőerővel lehet ott négyes, de lehet Szulejmán szultán tugrája, vagy akár Ekhnaton fáraó neve démotikus írásjelekkel is... :))). Mindenesetre az első négy számjegy teljesen biztos, ami azért jó, mert ennek alapján az órának pont úgy kell kinéznie, ahogy amúgy fest. Nyitva csak a lünetta anyaga maradt, de ezek után - a savpróba tükrében - inkább valószínűsítem, hogy ez tényleg fehérarany, és feltehetően az eredeti - legalábbis a pereme kopásai alapján nem egy új darab.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (7518)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7540
APT, Oyster: Rolexék mostanában (6-8 éve) olyan szemet alkalmaznak a szíj utolsó tagjaként, hogy a ref. szám közepét 1-2 év nem intenzív hordással is olvashatatlanná koptatja ki. A régi Rolexeknél semmi ilyen gond nem volt 30-40 éves darabokat is könnyedén el lehet olvasni.
Előzmény: APT (7539)
APT Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7539
OYSTER: Nem titok, de a megkopott tokot felpolírozták, és épp a fülek alatt olyan kopott volt, hogy a modellszám nem olvasható el. Az első számjegy 1, az utolsó kettő meg talán 5-ös, de korántsem biztos, a többi végképp olvashatatlan. A szerkezet sorozatszáma alapján amúgy az óra 1963-64 körüli, nem mai csirke tehát. Az üveg cyclops kristályüveg, de aligha az eredeti - bár ki tudja. Az óra eredetileg minden bizonnyal bőrszíjjal volt sokáig hordva, a tokfüleknél látható kopás mindenképpen erre utal - az acélcsat pont itt nem koptatott volna. Ezek után, a csaknem 40 éves óránál minden további nélkül el tudok képzelni egy lünettacserét, és ekkor persze kerülhetett fehérarany is rá, de lehet akár eredeti is. Mindenesetre bevallom, nem izgat túlságosan, elégedett vagyok vele (ugyanúgy, mint a DOXA tokelemekkel is kiegészített Patekkal, de azzal ellentétben egy ilyen csere a Rolex értékét még csak nem is nagyon befolyásolja).

PASSIONATA: Ez karóra! Át voltam ejtve, én zsebórában gondolkodtam! De ha már így alakult: Ez az óra tipikus, 30-as évekbeli AntiMagnetic DOXA. 15 köves, saját werk van benne. A tok "gunmetal" v. spiáter. A hátulról látható fémburkolat bevont (általában aranyozott) lágyvas lemez, ami a mágnesesség elleni védelmet biztosítja. A két lyuk közül a szabálytalan mögött a hajszálrugókulcs érhető el az óra beszabályozására, míg a másik a korona váltókarjának csavarja. Ezt kicsit kicsavarva kihúzható a korona, és ezek után már hátrafelé levehető a vaslemez burkolat a szerkezetről (amúgy a lyukak általában ilyen randán szoktak kinézni, ami nem a gyári állapot, hanem az órát nem megfelelő szerszámmal buheráló mekk-mesterek évtizedes szorgalmának eredménye, de ez igazán nem befolyásol semmit). Az óra kissé rozogának tűnik, de ha működőképes, akkor érdemes lenne kicsinosíttatni!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Passionata (7522)
BLC Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7538
Mondom én 007, hogy jó órám van nem úgy mint annak a mihaszna Pece Bros.... micsodának azzal a hitvány bovli omegával. (Biztos össze szürte a levet a Cindy Croffordal)

Shan Conery :)

Előzmény: panerai (7537)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7537
Tessék, a hamisítatlan James Bond Rolex egyenessen a Goldfinger c. filmből:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

j b Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7536
KEDVES TOPICLAKÓK: Bocsássatok meg meggondolatlanságomért, nem kellett volna kikotyognom :)
PANERAI! Akkor már inkább valami szép Seikot, ha más nincs raktáron! :)
Előzmény: panerai (7534)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7535
Köszönöm mindenkinek a segítséget, nem birtam ki, hogy ne linkeljek be gyorsan, valamit. A seikotól való alaptalan undorodásotokat :-))) megértem ezért jött Gagarin űrórája.
Előzmény: panerai (7534)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7534
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7533
elb@szt....
Előzmény: Passionata (7531)
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7532
valaki +erőszakolta az órám , rapewatchvideos.com
:))
Előzmény: Törölt nick (7528)
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7531
keress gy tárhelyet,www.tar.hu vagy www.imagestation.com , töltsd fel a képedet aztán a kép webcímét ami úgy kezdődik ,hogy http://...
szúrdbe ide

az img és az src között van egy köz.
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7530
Majd én berakok Seiko-t! 15 köves railroad zsebóra '68-ból:


Előzmény: j b (7525)
j b Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7529
PANERAI:
nyitó kacsacsőrIMG SRC="http.....jpg"záró kacsacsőr
talán így kimegy :)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7528
Passionata:
Szerintem ezeket a lukakat te fúrtad, nagyon randák.
Előzmény: Passionata (7522)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7527
oyster ÚR:
Ugyan nem tudom, miért követsz meg, de a számlapkészítés lehetséges, időzítés kérdése. Habár ha hozzáférsz vektorgrafikus programhoz - Freehand, Illustrator, neadjisten CorelDraw - magad is megpróbálkozhatsz, nem ördöngősség...
Előzmény: Törölt nick (7520)
j b Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7526
PANERAI: Nehogy Te is nicket változtass, H.Borgasz-ra
a kukac nélkül!
De semmi Seiko! :)
j b Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7525
PANERAI: Csak ha visszafogod magad és nem Seikot akarsz linkelni :)
Előzmény: panerai (7523)
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7524
NEM NEM SOHA
Előzmény: panerai (7523)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7523
Hogy kell képet linkelni?, áruljátok el.
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7522
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
APT
itt a doxa hátulja ,az egyik lyukban van egy pici csavar a másik szvsz.üres
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7521
Egyébként a seikonál jóval rosszabb miotákat egy másik újságcikk szerint szerlik az Elginekbe, Dugenákba, Festinákba és természetessen a Citizenbe. (ez 1996-os újságból való azóta lehet, hogy bővült v. szűkűlt)
Előzmény: panerai (7519)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7520
Kabinroller ÚR !

Úgy vélem, most megkövetlek !

Nagyon tetszik a számlapelőállító tudományod.

És mindezt önös érdekből írom. :-)
Ugyanis akad egy olyan órám, amire kellene egy jófajta tok, majd a számlapját is fel kellene újítani. Alighanem a már emlegetett mesteremberrel tétettem volna meg ezt a piktorkodást. Azonban nem ám akárhogyan is elkészülő számlap kellene rá, hanem egy már általam kitaláltat szerettem volna minél kultúráltabban megvalósítani.
Így aztán, ha működik ez a fájl alapján festés, úgy már csak az lenne hátra, hogy egy ilyen állományt össze kellene rakni.

Ha papíralapon összeállt a fantáziám, akkor tudnál-e ebben segíteni ?
(Már, ha elkészül addigra az új tok is, ami alighanem hónapokban is mérhető távlatú lesz... ):
Előzmény: Törölt nick (7508)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7519
Megtaláltad? Most ellenőriztem le a linket és nem rögtön a Gagarin óra jön le hanem egy Poljot terméklista és pont a legutolsó a Gagarin féle sturmanszkije.
Messer.: Ha én Bond lennék én sem tudtam volna jobbat választani a Rolexnél.
j b: Elő kerestem a Seiko manufaktúráról szóló újságcikket, csak néhány adat: alapítva 1881(u. akkor mint Audemas Piguet), 1913 első karóra, II. vh alatt tengerészeti kronométerek és rengeteg stopper, 1969 első automata chronograph, évente 18,8 millió óra és 343,9 millió szerkezet. Tehát a világban kering évente 325millió óra ami seiko szerkezettel szerelt és nem seiko (és ezek nem a kamu piacon fordulnak legtöbbször elő, mert hamisitványokba inkább miotákat vagy kinai szarokat raknak.
Előzmény: Törölt nick (7516)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7518
Tetszik a kibontakozott polémia APT Rolex-éről.

Szóval mindkettőtök véleménye mögé állva (igazi politikus álláspont) az alábbiakat sikerült pár katalógus, a saját darab megvizualizálása és egy típusszámmegfejtő táblázat segítségével kiderítenem :

- A sajátomon pedig bizony van fehérarany lünetta, mégpedig a mai Rolex-ek megjelenését szinte mindenkinek sugalló "fluted" fazonú. Tehát a Date méret is rendelkezett a "rolesor" elnevezésű felszereltséggel. (Amolyan fából vaskarikaként úgymond egyszínű bicolor :)
Egyébként ez a párosítás így a 15034-es típusszámot kellene, hogy viselje (ahol a negyedik karakter 3-asa utal a "fluted" lünettára, míg a következő 4-es az acél-fehérarany párosításra). Ezzel szemben az órám 15000 típusjelű (negyedik karakter 0, tehát polírozott lünetta, ötödik szintén 0, tehát teljesen acél lenne mindhárom tokrész), tehát szinte biztos, hogy az előző tulajdonosának köszönhetem a "minőségi cserét". De legalább biztos vagyok benne, hogy így létezik a Date-re jellemző kisebb mérethez is nemesfém lünetta...
- APT Rolex-e a megjelenése szerint tehát a 15014-es típusszámot (4. kar. 1, azaz "finely engine turned", 5. kar. 4, azaz SS/WG anyagú) kellene, hogy viselje amennyiben a lünettája eredeti és annak anyaga fehérarany.
Ilyen fazonú lünettával ugyanis szerelték a Date modellt. Azonban az általam felleltek bizony teljesen acél (nem lepődnék meg, ha a Cég jelentős ellenállóképességű acélt alkalmazott volna :) tokozásúak ! Tehát ennek alapján legfeljebb 15010 volna a logikus...
- DE !
És alighanem ez a "DE" lehet a megoldás.
A Datejust és a Day-Date modellek is rendelkeznek erre a lünetta fazonra kísértetiesen hasonlító megjelenésű üvegleszorító gyűrűvel, ami a "hand-crafted" névre hallgatott és a 4-es jellel jelölik mostanában. És ez viszont csak aranyban lelhető fel. Tehát ekkor 15044 lenne a típusszám.
Ez manapság már nem létezik katalógusokban ebben a kisebb méretben (12 évvel ezelőtt sem volt már), de mivel APT órája több évtizedes a mutatókészletéből ítélve, könnyen lehet, hogy anno még ilyen is lehetett az akkor nem belépőmodellként, hanem a választék gerincét képező méretű órák esetében.

Tehát a legjobban a típusszám dönthetné el a kérdést, hogy ez milyen is, illetve eredetileg is ilyen felszereltségű volt-e ?
De a sorozatszáma és az abból kikövetkeztethető évjárata is alátámaszthatja a maitól eltérő felszereltségét.

.

Szóval :

APT !
Ha publikusak ezek az adatok (a rugósfülek alatt található számok), úgy megosztanád-e velünk is ?

Hadd piszkálja tovább a gondolatainkat...
Előzmény: panerai (7472)
Passionata Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7517
: )
Előzmény: Törölt nick (7514)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7516
Köszönet a linkért (ugyanis korábban én voltam az egyik, aki a Gagarin féle óra kérdését felvetette) !
Előzmény: panerai (7511)
j b Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7515
MESSER: Ez Neked is tetszeni fog! (Nem automata) Bár ébresztő sincs rajta, de így legalább nagyobb az esélyed...álmodban! :P

A James Bond filmekhez nem kis összeggel járultak hozzá egyes óragyártók... és a Seiko :)
Tegnap az első fél percben kétszer intenzíven főszerepben volt az óra s a későbbi részekben is így lesz egy-két kivétellel.

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7514
Ha anno én játszottam volna James Bondot (túl jó lettem volna egy ilyen kommersz filmre), akkor egy JLC Polaris-t viseltem volna. Az ébresztő mindig azt jelezte volna, mikor kell meghágnom egy újabb nőt.

Előzmény: panerai (7512)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7513
APT:
Már 20 centi lennék?!? Lassan nem férek ki a macskaajtón, ahol közlekedni szoktam...
Előzmény: APT (7509)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7512
Azt hittem ez köztudott. Sean Conerynek csak Rolexe volt a Lazenby féle bondnak is, Roger Moorenak hol rolexe, hol seikoja, Timothy Daltonnak is Rolexe és csak az új Bond a Pierce Brosnan adta el a lelkét az Omegának. Érdekesség még, hogy a ma este látott Goldfingerben Bondnak egy katonai csíkos szövet szíjjon van a Submarinere aminek plusz különlegessége, hogy nincs korona védője ez az igazi katalóguok álltal is Bond óraként aposztrofált Submariner.
Előzmény: BLC (7510)
panerai Creative Commons License 2002.09.24 0 0 7511
Régebben szó volt róla, hogy Gagarin mit hordott az űrrepülése alatt, nos itt megtalálható az óra replikája: http://clixtore.com/cgi-bin/shop/shop_frame.pl?id=0000099&Art_gr=NEWS&modus=1&pwi=&cnt=no
BLC Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7510
Hello !

Jól láttam, hogy 007-en a gold finger-ben egy ROLEX volt a kezén ?

APT Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7509
MESSERSCHMITT: Két észrevételem lenne:
1., Nem is vagy olyan kutyaütő designer. Ez a számlap nagyon profi, a Photoshopos kép meg kifejezetten valósághű! Nagyot nőttél a szememben, most már a húsz centit közelíted! ;)))))
2., Beszélek P.Kissel, tud-e mit kezdeni a géppel készített anyaggal. Amúgy nem lepődnék meg, ha eleve így készítené a kliséket, tehát az ügy esélyes. Sajnos olyan szép, mint a képen nemigen lesz, az "gyári" számlapminőséget nem tudja elérni, de azért jó munkák készülnek.
Előzmény: Törölt nick (7508)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7508
Ez a tokkészíttetés is érdekes dolog, de ami engem érdekelne, az az, hogy - a már életében legendává vált - P. Kiss István a Népszínház utcában vajon milyen finomságú vonalakat tud fújni a kliséjén keresztül? Terveztem néhány számlapot, amit mondjuk új számlapként lepukkant kar/zsebórákra csináltathatnék meg. Pl. egy Beobachtungs-Uhr 1800-as évek végi stílusban, egyelőre csak Photoshopban rátéve egy zsebórára...


Előzmény: APT (7499)
APT Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7507
KZT: Jól vanno, én sem úgy gondoltam! ;)))

J B: Elképzeltem... :P

Előzmény: kzt (7506)
kzt Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7506
KZT: Sajnos MESSER nem jár nagyon messze az igazságtól... Ha látok egy szép darabot, általában "magamévá teszem", de mindenesetre a jövőben igyekszem gondolni Rád, és némi önmérsékletet gyakorolni... ;))
Na nem arra gondoltam hogy az evszazad uzletenel inkabb nekem szolj - de ha van egy szep, jo allapotu (jol felujithato) ora korrekt aron amit eppen nem veszel meg mert van mar olyanod, mas stilusut keresel stb akkor orulnek ha szolnal. Masreszt azert nezegetem az elado oraidat hatha eppen onnan... ;))
Előzmény: APT (7499)
j b Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7505
APT: "Ha látok egy szép darabot, általában "magamévá teszem", de mindenesetre a jövőben igyekszem gondolni Rád, és némi önmérsékletet gyakorolni... ;))"

Jó Neked! Általában én is törekszem erre, s a továbbiakban azon esetekben mikor a vágy hajlandósággal is párosul majd én is gondolok közben Rád! Persze ha eszembe jutsz :))))

Előzmény: APT (7499)
Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7504
Biztos lesz,topic tali miután mgcsodáltuk messer pitbulljait megmutatom az órákat is.
Előzmény: APT (7502)
APT Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7503
PASSIONATA: Hirtelen nem. Meg ez igen nagy is ráadásul. De ahogy így gondolkodom: az IWC Portugeise kiköpött úgy néz ki! :))))
Előzmény: Passionata (7501)
APT Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7502
PASSIONATA: A karórán lelkendeztem (most éppen nem zsebórás korszakomat élem, majd biztos előbb-utóbb újra "kinő" az is belőlem). Ami a zsebóráidat illeti, a leírás alapján két lehetőség van:
- A dupla hátlapos órák (ez szinte természetes volt), és a lyuk a billegő szabályozáshoz kell. Ekkor egy igen éles késsel, vagy tolkéssel (nyitókéssel..) a belső hátlap pereme alá nyúlva felpattan a hátlap, és megcsodálhatod a werket.
- A lyukon át egy (a DOXA-nál kettő) szögletes tengelyt látsz. Ekkor ezek kulcsos órák, teletokkal. Ezeknél általában úgy tudsz a szerkezethez hozzáférni, hogy elölről kell a lünettát kinyitni, és 12 v. 6 óránál látsz egy pöcköt, amelyet körömmel a számlap középpontja felé tolva kibillen az egész szerkezet előre. Ez utóbbival csak az a bajom, hogy emlékeim szerint sem az Omega, sem a DOXA, sem az IWC nem csinált efféle órákat, kulcsosokat sem igen, ez az 1860-as évek előtt, az előre kibillenő szerkezet pedig 1840 előtt dívott, amikor ezen cégek még nem is léteztek. Nekem két ősöreg 200 éves körüli korú angol ezüst zsebórám ilyen, a későbbiek - már a kulcsosak is - normál dupla hátlaposak.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Passionata (7500)
Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7501
APT
Tudsz az IWC portugese chronohoz -az újhoz nem a régihez -hasonló órát .Lehet régi .

Ja és tudom a legjobban az IWC P chrono hasonlít hozzá:)

Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7500
messer
ahhoz azért eléggé elvakult baromnak kell lenni-szerénységem- ,hogy valaki szponzorációról ítéljen + egy órát.

IWC
hát az nem lesz egyszerű ,mivel az egész egy 14k-s aranytokban-ez nem fontos csak felvágásképpen:)- van,namost ha kinyitom a hátulját akkor egy fémfedél fedi az egészet egy darab lyukkal.
a rom doxával ua. a helyzet csak azon két lyuk van
az omga zsebórán sem találtam fogást:)
Viszont az eternát f@sza könnyű nyitni arról küldhetek ezret is:)))))) jól tudom ,hogy ez gy.Val.-22es szerkezet?

APT
Mármint melyik?

Előzmény: Törölt nick (7498)
APT Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7499
BORGASZ: Tettél egy írásos, személy szerint senkihez sem szóló eladási ajánlatot, gyakorlatilag feladtál egy hirdetést. Nem látom be, hogy amennyiben az engem nem érdekel, miért kellene bármit is reagálnom? Te minden nap az Expressz összes hirdetőjét felhívod, és udvariasan közlöd vele, hogy köszönöm, de nem kérek semmit? Emiatt lebunkózni másokat csúf dolog, én elvárnám, hogy elnézést kérj tőlünk!

PASSIONATA: Nagyon baba kis darab, kedvenceim az effélék!

SOHOMON: Szerintem meg. Hétköznapi, de jó minőségű óra, tisztességes szerkezettel, megfelelő áron.

OYSTER: Kérdezd meg Baron Gábor közös ismerősünket, az ő ékszerésze kapható effélére!

KZT: Sajnos MESSER nem jár nagyon messze az igazságtól... Ha látok egy szép darabot, általában "magamévá teszem", de mindenesetre a jövőben igyekszem gondolni Rád, és némi önmérsékletet gyakorolni... ;))

MESSER: Ha a Tango reklámot is Te követted el, akkor most már végképp kijár a FREEZER!! Újraolajaozom rajta a Poljotot, és reszkess!! ;))

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7498
Pass:
Viszont a TAG-ot már nem szereti, ez hogyan illeszkedik a hipotézisedhez?

Publikálj közeli fotót az IWC zsebórád werkjéről!

Előzmény: Passionata (7495)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7497
APT !

"Ha nagyon ügyes akarsz lenni, akkor a legjobb - viszonylag jó, értékes óránál érdemes lehet - némi törtaranyból egy jó ékszerésszel aranytokot készíttetni."

És tudnál is javallani egy ilyen ügyes kezű ötvöst-ékszerészt ?

Engem is érdekelne (mégha nem aranyból, akkor is...)
Előzmény: APT (7477)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7496
Mr. Baker !

A Rolex hozzászólásai felkereshetőek most már itt is, azonban sajnos csak az akkori hozzászólások időpontjai szerint beszúrva. Így aztán már én is nehezen tudok vissza-visszakeresgélni, ezért, ha megtennéd, hogy átküldöd az elmentett anyagot, hálás lennék érte (így legalább a hozzászólások időpontja beazonosítható és könnyebben kereshető).

Köszönettel :

NPZ, alias "oyster"
Előzmény: mr.Baker (7460)
Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7495
Érdekes ,hogy "borgasz" Úr a BMW topicba írogat,egy újabb a igazolása a hipotézisemnek ,biztosan szereti a Breitlinget is.:)
Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7494
Mindenképp ,én ilyen kicsi automata szerkezetet + nem is láttam .:)))))))
Előzmény: sohomon (7492)
Amygdalus Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7493
Mennyi az új ára itthon egy Seamaster 120 Chronometernek kb.?

sohomon Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7492
Szevasztok Urak!

Ti tanult emberek vagytok :)))

Lenne egy kérdésem :

szerintetek megér ez az Atlantic autom.
63E Ft.-ot?

Bolti ár természetesen

Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7491
34

messer
nagyon jó a könyv, bár kicst ömlengős a speedyről dehát istenem gondolom vettek egy pártízezer példányt, viszont érdekes ,hogy a rolex ill.a longines nem ment át a teszteken.

Előzmény: Törölt nick (7488)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7490
Most lebuktam! Dehát valamiből nekem is élni kell! :)
Előzmény: Törölt nick (7489)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7489
Tisztára olyan vagy, mint a Tango üdítőreklámban a narancssárga fazon .... :-)
Előzmény: Törölt nick (7486)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7488
Jó ez az Eterna. Mennyi az átmérője? 33mm?
Előzmény: Passionata (7487)
Passionata Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7487
Csináltam néhány képet

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n][A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n][A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n][A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7486
Szia, seggfej! :)
Előzmény: borgasz (7483)
borgasz Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7485
Szervusz

Előzmény: te_o (7484)
te_o Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7484
"Sziasztok!
Már korábban is írtam, de most elég sürgőssé vált az ügy.
Eladó egy TAG HEUER S/EL automata bőrszíjjas chronometer.
Ára 100e Ft.
Ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném.
Érdeklődni az emilemen lehet.
Borgasz"

Szia...

te_o

Előzmény: borgasz (7483)
borgasz Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7483
Vártam, hogy talán valamelyikőtök legalább visszaköszön, de semmi.
Szóval hihetetlenül beképzelt, öntelt bunkók vagytok.

Borgasz

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7482
Az élet nem habostorta. 200 db-os nézetnél az oldal aljától megint április van. Csak az 500 az igazi.
Előzmény: Törölt nick (7465)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7481
kzt:
Ezt a naivitást! Majd szól, amikor megnézheted a honlapján a nem eladó kategóriában! :)
Előzmény: kzt (7478)
micsike Creative Commons License 2002.09.23 0 0 7480
Domokos, ha ez ugyanaz a Regulátor amit én is néztem akkor semmiféle papírja doboza nincs, holott azt állítja, hogy a POÉN-ban vette két éve, ami azért fura mert egy 600 ezres óránál azért csak megörzi az ember a dobozt és leírást garancialevelet, annál is inkább mert ezekre nem egy év a gari!!
Előzmény: Domonkosg (7468)
p126fun Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7479
APT, köszi a választ, ebbe mondjuk én nem számoltam még bele sosem, de igazságod lehet...

Más: tegnap kint voltam az Ecserin, sikerült is hozzájutnom egy szépséges darabhoz, úgy örültem neki, mint egy gyerek. Minden bizonnyal egy 30-as évekbeli vagy akörüli magyar órásmester saját tokozásáról van szó, a számlapon "Baross Sz.", alul "swiss made" olvasható, a tok fixfüles. A szerkezete 15 köves, csavaros billegő, legjobban a Te oldaladon levő Chronometre Suisse karóra szerkezetéhez hasonlít, csak a hidak finiselése más kicsit. A hátlap tanúsága szerint javították 1949-ben, 1953-ban, 1957-ben két alkalommal és 1964-ben. Talán 2 héten belül újrakrómozódik a tok és megtisztul a werk, alig várom már, hogy felvehessem... :)

p126fun

Előzmény: APT (7477)
kzt Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7478
APT,
nagyon orulnek ha szolnal pl ha latsz egy szep regi IWCt vagy Zenith-et.
Előzmény: APT (7281)
APT Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7477
P126FUN: Sokan aranyoznak korrekt módon, de senki sem vastagon. De ha utánaszámolunk, ki is jön, miért: egy átlagos tok aranyozandó felülete kb: 10-15 négyzetcentiméter, de inkább több, mint kevesebb! És ez is csak a szokásos acél hátlappal, aranyozott hátlappal ez már inkább a duplája (és sajnos az arany minden oldalon leválik ám, kívül-belül). Ha 20 mikron vastagon aranyozzuk ezt le (ez már jó kopásállóságú réteg), akkor szükséges kb: 0.03 köbcentiméter arany, ez nem kevés ám, mivel tiszta arany válik le, ezért az arany sűrűségével számolva (kb: 19g/ccm) ez 0.57g színarany lenne! Ez világpiaci, tőzsdei! áron minimum 1500-2000 Ft ára színarany, ami idehaza, adókkal (ciános oldatot csak ellenőrzött csatornákon át lehet venni), oldatban, galvanizálva kb: 7-10000 Ft lenne. Ennyit nem lehet egy galvanizálásért elkérni, senki nem fizetné ki, és emiatt azért a kb: 800-1000 Ft-ért, amit egy tokaranyozásból maga a galvanizálás kitesz, még 1 mikron vastagon sem fogják aranyozni, inkább jellemző a 0.3-0.5 mikron (de ma már új, aranyozott órákat is simán 1 mikronnal árulnak). Sajnos ezek a vékony rétegek napi szintű viselésnél nem túl tartósak, hónapok alatt lekophatnak, de nincs mit tenni. Ha nagyon ügyes akarsz lenni, akkor a legjobb - viszonylag jó, értékes óránál érdemes lehet - némi törtarannyból egy jó ékszerésszel aranytokot készíttetni. Meglepő, de tört aranyholmihoz olyan olcsón hozzá lehet jutni (pl: egy összetört-kilapított 14K-s tokú zsebóráért tőlem 15000 Ft -ot kétek, és a tokban volt kb: 24g arany - számolj utána!), hogy egy 5-6 grammos könnyű, de már elég erős tok elkészíthető akár 25-30eFt-ból is, ami akát kevesebb is lehet, mintha a tokot 80 mikron vastagon le akarnád aranyoztatni!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: p126fun (7475)
glashuette Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7476
domonkosg: Ugyanígy van az autóknál is, csak ott kb 20% körül van az azonnali értékvesztés (értéktől függő ez persze, a drága autóknál ennél tetemesebb). Az óráknál úgy is lehet mondani, hogy a használati értékük kb. a bolti ár fele. Csak akkor érdemes boltban új órát venni (most a kétszázezezer HUF felettiekről beszélek) ha örök darabnak szánod. Kiszállni nem lehet egyikből sem, csak töredék áron.
Előzmény: APT (7473)
p126fun Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7475
Üdv a topicnak!

Tisztelettel megismételném a kérdésemet: korrekt aranyozót tud-e valaki lehetőleg Budapesten?

Köszi előre is!

p126fun

robicsek Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7474
APT: pontosan. Bródy S ut 5-7, a rádió köztéri órája :-)))
Előzmény: APT (7473)
APT Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7473
DOMONKOSG: A Chronoswiss Regulator új, bolti, kiskereskedelmi listaára 2160 Euró. Ténylegesen úgy 1800-1900 körül meg lehet venni, de láttam hirdetve 1500-ért is (újonnan, természetesen). Használtan Nyugaton egy óra nem ér többet az új ár 50-70%-nál (ha kihoztad a boltból és felvetted, már használtnak számít). A hazai kereskedelmi anomáliák miatt persze nálunk magasabb az új ár, de ezt használtként viszont már nem lehet érvényesíteni, vagyis nálunk talán még nagyobb az azonnali áresés. A többi következtetést rád bízom.

TAJPAN: Az ATLANTIC a DOXA-hoz hasonlóan régi múltú (1888-tól), de nem különösebben "prémium" márka. Saját werkjei karórában sohasem voltak (ellentétben a DOXA-val, ami fénykorában igen jónevűcég, és komoly, másoknak is beszállító szerkezetgyártó volt). Nagyobb presztízse tehát nincs és nem is volt, de jó minőségű, köznapi használatra teljesen alkalmas, szerethető órákat készítettek - olcsón, és különösen olcsóak a mostani óráik. A te Seacrested egy aránylag egyszerű, ETA szerkezetes darab, de zafírüveges, acéltokos, tisztességes kivitelű, tartós lesz és megbízható.

PANERAI: Igazad lehet. Akkor az enyém vagy kakukktojás, vagy egészen különleges, saválló acélt alkalmaztak (karcpróbát inkább nem ejtek rajta), a normál acéltokokat ugyanis a 18K próbasav vidoran megmarja.

HAYLOFT: Azért ez a diffimű ügy nem olyan rémes, általában egy kereket a rugómag az egyik, a rugóház a másik irányba forgat, és a rugóház irányában van egy minimális szögön záró lemezrugós kilincs. Csak pontosnak kell lennie, mert különben idővel "elmászik" a nullpont.
OFF: BP-re visszatérve, nos valóban, milliárdos ügyeket meg lehet úszni egy-két év, sokszor felfüggesztett dutyival. Elég felháborító, a köznapi ügyeket mérlegelve szerintem minimum 800-1000 évet kellett volna kapniuk Kuhstein várában láncra fűzve. Ez így "felhívás keringőre". + 50 év az eldobott óráért és + 100 év az órák szeretetének hiánya miatt!! ;)))
ON

ROBICSEK: Ha nagyobb, akkor ez valami fali v. köztéri óraféleség lesz. Szabad a gazda!

ORAGYUJTEMENY

panerai Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7472
APT: Nem azt mondtam, hogy nincs ilyen fazonú Date (nekem is van egy u.ilyen) én azt mondtam, hogy sem date sem pedig ez a fajta lünetta nincs fehéraranyból.
Előzmény: APT (7454)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.22 0 0 7471
köszönöm, azért ezt még emésztenem kell :) difi vagy bolygómű, egy órában, azért nekem ez nagyon bonyi problémának tűnik.

(teljesen OFF:
B.Péter-t meg szokás szerint nem büntették meg komolyan, pedig...megint igazolódott amondás, hogy minél több pénzről beszélgetünk annál fehérebb marad az ember :(
teljesen ON)

Előzmény: APT (7466)
Tajpan Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7470
Sziasztok,

Beleolvastam a topicba, de itt olyan szinten megy a diskurzus, hogy nem találtam a közelebbi hozzászólások között választ az én kicsit általános kérdésemre, ami a következő:

Vettem egy Atlantic Seacrest automatic órát, nem a legdrágább, de nem is 20e Ft. Nekem mindenesetre öröm és előrelépés. Kérlek, ha valakit nem fáraszt a kicsit banális kérdésem, írjon már valamit erről a márkáról, mivel eddig maximum a Doxa jelentett nekem valamit a közép-alsó kategóriában, nem értek hozzá. Elismert, vagy nem túlságosan jó márka?

Köszönöm.

robicsek Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7469
APT, tudod hol láttam még Atlantic márkájú órát, hasonlót, mint amit a minap vettem tőled? Igaz, kicsit:) nagyobb mint ez.

Na ki tudja hol látható egy ilyen? Én is meglepődtem, hogy jéééé :))

Előzmény: APT (7467)
Domonkosg Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7468
Ez a Chronoswiss szerintetek megéri az árát?

http://w3.externet.hu/~marton/orak2.html

APT Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7467
Még valami: a múltkor merengtünk az Óra Magazin "Híres emberek órái" cikkén. Nos, a múltheti Heti Hetesben Bajor Imre egy Poljot Presidentben parádézott (Poljot Moszkva, aranyozott acéltokos 3133-as kronó, nagyon szép, pofás darab, úgy 70eFt körül). Lám, neki sem derogál!

És egy kis OFF: Igaz, nem jogerősen, de elítélték Benkő Pétert, a "talpig becsületes óragyűjtőt...". Tényleg jobb lett volna a rovatot nem egy ilyen hitvány alakkal indítani...

APT Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7466
Jó ötlet volt, tényleg, már 200-nál is "élvezhető" a topic. No akkor vegyük úgy, hogy rendbejött!

HAYLOFT: A járástartalék kijelzése azért izgalmas kérdés, mert a karórák rugóháza mozgó rugómagos, vagyis a központi tengelyen keresztül történik a felhúzás, míg a rugóház peremén kialakított fogaskoszorú hajtja az óraművet. Mozog mind a kettő, és az ő fordulatuk különbségét kell megállapítani. Erre sokféle megoldás van, mindegyik valamiféle differenciálmű, van ahol két tárcsa között golyók vannak, van ahol egyfajta bolygóművet alakalmaznak, stb.. Mindenesetre ez tulajdonképpen nem is nagyon egyszerű komplikáció, bonyolultabb, mint mondjuk egy naptárszerkezet.

Más: frissítettem, elég nagy mozgás volt nálam az utóbbi időben, és van néhány nagyon érdekes új darab is. Észrevételek?

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7465
Sőt, már 200 db-nál is.
Előzmény: drempee (7464)
drempee Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7464
Válasszátok az "500db" hozzászólás megjelenítése opciót, és a topic működik.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

bgrbftby Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7463
Ott is válaszoltam, de ide is beteszem :

A Rolex topic indítója kérte, hogy vonjuk be a Svájci órák topicba. Miután rendszeresen probléma volt az összevonással, mi rendszeresen jeleztük ezt a fórumok programozói felé, ahonnan időnként azt a választ kaptuk : kijavították a hibát. Ezek után zömében működott is a cucc, majd újra jelentkeztek a hibák. A legutolsó visszajelzés tőlük az volt, hogy működik :-((((
Egyetlen megoldást látok : árasszátok el levelekkel őket, nyilván akad ott valaki, aki helyre tudja állítani a topicot. (Esetleg keresnek egy hozzáértő programozót, aki egy ilyen egyszerű problémát meg tud oldani.)

Előzmény: Törölt nick (7452)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.21 0 0 7462
Hurrá! Micsoda megkönnyebbülés! Már az öngyilkosság gondolatával játszadoztam...
Előzmény: mr.Baker (7460)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7461
Messerschmitt, APT, potyoró:
köszönöm, megnéztem, elolvastam, okultam. Ez a springdrive kicsit olyan nekem, hogy "na, ezt is meg tudjuk csinálni"... De pofás.

Mechanikusan hogy működik a járástartalék kijelző?

Hayloft

Előzmény: APT (7458)
mr.Baker Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7460
Oyster!
Nekem el van mentve a rolex fórum anyaga!
Előzmény: p126fun (7459)
p126fun Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7459
Üdv a topiknak!

Tud-e valaki olyan helyet, ahol korrektül aranyoznak? Órás cimborám learanyoztatta egy Doxámat és 1 hét után már kopik le :( A cimbi mondta, hogy visszaviszi, de szerintem ide kár visszavinni...

Köszi előre is a segítséget!

p126fun

APT Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7458
HAYLOFT: A Seiko Springdrive konstrukciója nagyon jópofa dolog. A lényege egy teljesen hagyományos rugójáratú futómű, ahol a konvencionális gátkerék-horgony-billegő gátló helyett egy kétáramkörös léptetőmotor van. A léptetőmotor lefutását egy normál kvarcoszcillátoros rendszer szabályozza, amelynek a tápellátását a léptetőmotor másik köre mint generátor szolgáltatja. Tehát a normál kvarcórától eltérően itt a léptetőmotor nem meghajtja, hanem fékezi a rendszert! Rendesen fel kell húzni, a járástartalék 48-50 óra, ez is átlagos. Semmiféle egyéb energiatároló nincs a rendszerben, ha lejárt, leáll az oszcillátor is. Ugyanakkor nagyon gondosan kidolgozott, 30 köves werkről van szó, van járástartalék-kijelzője, és a most készülő modellben egy egyszerű dátumkijelző - és mindkettő teljesen konvencionális mechanikus működtetésű. Nekem csak egy apró bajom van a dologgal, mégpedig az, hogy úgy érzem, olyan hibrid születetett, amely a mechanikus és kvarc rendszereknek elsősorban a hátrányait ötvözi, nem az előnyeit. A garantált pontosság sem egy döbbenet, az ingadozó feszültség miatt csak havi +-15s garantált, ami nem rossz, jobb, mint a mechanikus óráknál, de egy precíziós kvarc évente csal ennyit, és nem kell húzogatni! A Kinetic legalább tényleg hasznos és érdekes ötlet volt, ezt egy kicsit öncélúnak tartom. De majd a piac dönt!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Hayloft Ezekiel (7455)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7457
Hayloft! Nézd meg ezt az oldalt: www.easternwatch.com/smk001j.html
Előzmény: Hayloft Ezekiel (7455)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7456
APT:
Backup?!? Ez az index, ember! :) Egyébként valóban kár volt összekutyulni a topic-okat, a Rolex, mint a világ legjobb órája megérdemelte a külön topic-ot, nem?

Hayloft Ezekiel:
A Seiko-nak van egy Springdrive nevű ketyeréje, aminél egy generátort forgatsz a koronával, ami feltölt egy kondenzátort(?). Borsos ára van.

Előzmény: APT (7454)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7455
APT!
Rolex impact előtt kérdeztem egyet, említettél valami kézifelhúzású kvarcot és én ezt nem értem. Fel tudnál homályosítani?
Előre is köszönöm!

hayloft

Előzmény: APT (7454)
APT Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7454
Hááát.... Rendesen összekutyulódott a topic, Rolexék ránkszakadtak, ahogy kell... Ha ez csak így megy, akkor a legjobb lenne visszacsinálni (csak van egy backup a régi állapotról?).

PANERAI: Létezik ilyen fazonú Oyster-Date, katalógusban magam is találkoztam vele. A lünettáról pedig azért gondolom, hogy 18K fehérarany, mert a saját kezűleg megejtett savpróba erről tanúskodik. Azt csak csöndben jegyzem meg, hogy öreg darab, és én még azt sem zárom ki, hogy esetleg a lünetta nem az eredeti. Esetleg az eredetin más fazonú is lehetett (és más anyagból). De mivel ilyen lünettával tényleg szerepel katalógusban az óra, ezért különösebben nem nyomozgattam utána. (No és MESSERSCHMITT: leporoltam ám a FREEZERT! :)))

AMYGDALUS: Hallásra a DOXA úgy árában van, nem kötnél vele sem túl jó, sem túl rossz üzletet. Ha tetszik, vedd meg.

HARPOON: Megérni megéri. De új óra semmiképpen nem értékálló, bár ilyen összegnél ez nem is túl fontos.

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7453
Az mindenesetre érdekes, hogy az alanti hozzászólások az 52. oldalon is részben megvannak, majd onnan még folyamatos fejlődés van a 15.-ig. Aztán ott mintha elvágták volna a hozzászólásfolyamot...

:o(
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7452
Az imént a következő kéréssel fordultam a moderációhoz :

" T. Moderátor !

Nagyon kérlek, hogy a mai topic egyesítés eredményét feljavítani szíveskedjetek !

Ugyanis a kérésem szerint megpróbáltátok a Rolex topic anyagát a svájci órák topic-ba betenni. Ezzel szemben ez az egész visszafelé sült el, mivel a "Rolex" anyaga ott nem jelent meg (pedig milyen jó is lett volna...), de ez még hagyján, mert az előző 15 oldalnyi hozzászólás a "svájci órák"-on pedig teljesen eltűnt (az utolsó pedig meglehetősen zagyva lett).

Ezért aztán kérlek Titeket, hogy a "svájci órák" anyagának visszaállítása mellett a kért beillesztést pld. mostani új hozzászólási sorszámok alatt tegyétek meg.

A megoldást várva :

NPZ, alias oyster "

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7451
Urak !

Én nem ilyen lovat akartam !

Lehet, hogy túl egyszerű felfogású vagyok, de én megelégedtem volna annyival, hogy a Rolex-féle hozzászólások szép sorjában bekerülnek ide mondjuk a 7406-tól kezdődően, és a korábbi "svájci órák" hozzászólások érintetlenül megmaradnak a saját helyükön. Majd ezt követően a Rolex topic mint olyan, máris törölhetővé vált volna.

Ezzel szemben ez a 15. oldalig teljesen megdöglött. Sőt ez az éppen mostani oldal pedig egy durva vegyesfelvágottá lett. (Arról nem is beszélve, hogy az egyébként hasznosakat is tartalmazó Rolex topic anyaga pedig szintén az enyészeté lett.)

Kedves Moderáció !

Mindezek alapján kérem segítségeteket, hogy a leírtak szerintivé alakíthatóan ismét töltsük fel tudással a kiürült oldalakat !

Várom segítségeteket !
Előzmény: bgrbftby (7441)
Amygdalus Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7450
Hát ez a topik most nem valami tip-top...

APT: valamely korábbi hozzászólásodban kérdezted, hogy milyen óra érdekelne engem? Nos a mai nap pl. képbe került egy DOXA. Amit tudok róla:sportos fazon, forgatható lünetta, automata, felül zafir alul gondolom ásványi kristály, dátumkijelzés,100 m-ig vízálló, acél tok és csat. 80-ról 75-re leengedte az eladó, azt mondta kb. 2 éves modell. Az eladó - mert inkább az volt mint órás - a szerkezetről nem tudott mondani semmit azon kívül hogy svájci (amit azért én is feltételeztem...), az ő olvasata szerint a típusszáma?: 6792.10.4102
Mi a véleményed? Köszi!

Harpoon Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7449
Sziasztok!
Meger valyon ez az Auguste Reymond 54000 Ft-t?
A katalogusban 460 Eu-t kernek erte.
Amugy mit kell tudni errol a markarol? Mennyire ertekallo?




Passionata Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7448
Messer és persze topic
+érkezett a capsule from singapore 2hét után ,éljen az ems.
Nagyon szép könyv.
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7447
eddig se tetszett... :(
Előzmény: glashuette (7446)
glashuette Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7446
Megjött a Rolex, mi lenne...
Előzmény: Hayloft Ezekiel (7445)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7445
na most mi történt a topikkal?
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7444
Biztosan a Kolompár Gazsi mondta neki, hogy arany a lünetta, akitől a Blahánál vette... ;)
Előzmény: panerai (7443)
panerai Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7443
Úristen mi történt:-O De ha már ez történt legalább van alkalmam kicsit kötekedni APT-vel. A 128-as hozzászólásodban belinkelt és gyüjteményed részét képező Rolex-ről miért gondolod, hogy fehér arany lünettájú? Nekem elég komoly szakirodalmam van Rolexből és volt már jópár belőle, de nem láttam még Date-et fehér arany lünettával + úgy tudom hogy ezt a ref. szám végén egy 4-sel jelölik, és a legnagyobb érvem, hogy fehérarany lünetta csak az un. "fluted" fazonból készül.
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7442
Ügyesek vagytok, ez a topic elszállt... Lehet, hogy elég lett volna lezárni azt a másik topic-ot és ideirányítani azt a rengeteg embert, aki oda írt.
Előzmény: bgrbftby (7441)
bgrbftby Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7441
A Rolex topic beillesztése elméletileg megtörtént, de sajnos a software annyira rossz, hogy valójában ez nem mindig történik meg. Ha most sem sikerült, akkor a technikai személyzetet kéne elárasztani levelekkel, mert mi hiába tesszük :-(
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.20 0 0 7440
SZAPPAN! Nem tudom, mennyi volt az óra/nem is érd./ de tudsz venni olyan ketyerét, amire rá tudod rakni az órádat, és egész nap forgatja azt. A Temporánál lehet kapni ilyet/KB.30ezer pénz/ Úgy tudom egy aut. órának az tetszik, ha úgy érzi mintha hordanák. Kellő karbantartás mellett ez kevésbé káros, mintha állandóan lejárna! Mivel a Tied régebbi típus, nem tudom hogy jár-e hozzá COSC bizonyítvány, erről a gyár tudna nyilatkozni, vagy a márkaszervíz, de ez csak egy papír, ha magadnak tartod meg az órát, nincs túl nagy jelentősége. Amúgy Nekem tetszik!!! Üdv:Tamás
Előzmény: szappan (7437)
szappan Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7439
Meg nem mentem Haza vele, tehat meg nem:)
Előzmény: Passionata (7418)
szappan Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7438
j b megprobalom,gondoltam ra mondtam is a haveromnak, hogy fel kene huzni, de azt mondta,hogy ezt nem kell. Mindenesetre rajtam volt tegnap egesz este, mielott levettem egy par karatemozdulat is beugrott es ugy nez ki mara pontos lett, hogy mennyire azt holnapra lemerem. Ma fel is huzom ugy ahogy mondod.
Előzmény: j b (7417)
szappan Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7437
"szappan! A két óra ugyanazon család tagja, mivel automata, illik folyamatosan hordani, a Breitlingeknek illik teljesíteni a kronométer előírásokat, vagyis max.+6;-4 mp/nap pontosságot szerintem akkor is, ha nincs meg a bizonyítványuk" potyoro! Sajnos nem hordhatom egesz nap mert a munkahelyemen mindig sirok a penz miatt es a fonokom tuti kihagyna a kov. emelesnel:(Mindig szerettem volna egy szep orat kb 1 evig szarakodtam mire ar-ertek-kinezetben ezt talaltam a legjobbnak, Eleg ciki, hogy most meg fel sem tudom huzni:). Szerinted az en oramnak van bizonyitvanya? Az Oramagazinban olvastam, hogy minden Breitling chrononak van de az oragyarnal van elrakva.Kaptam az oraval egy un. international warrantyt az utolso oldalan bele van lukasztgatva egy 10 jegyu szam, szerinted az tudod, hogy az mi? koszi a figyelmed szappan
Előzmény: Törölt nick (7416)
APT Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7436
PASSIONATA: Igen.
Előzmény: Passionata (7435)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7435
APT
Ebből az következik ,hogy egy véletlen beázás végzetes lehet?
Előzmény: APT (7434)
APT Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7434
PASSIONATA: A Swatch Group tulajdona az ETA és a LEMANIA is. A csoporthoz tartozó cégek esetén tehát a werkek házon belülről vannak! Itt tehát azért egy ETA saját werk, mint ahogy a győri motorokat rakja be az AUDI is Ingolstadtban, mégsem "csak marketingcég". Amúgy az olcsóbb, egyszerűbb órák esetén nemigen változtatnak a werken, de egyes komolyabb órákon nagy átalakítások is vannak. Hogy épp hol, az jó kérdés, lehet, hogy az Omega "egyedibbre" igazított ETA-i már eleve így jönnek be. De például a Breguet házon belül készít igen sok mindent. Ugyanakkor például a RADO, Longines, Tissot, Certina órák egy jó része (az olcsóbbak) ugyanazon a gyártósoron készül...
- A mai órák általában Nivarox spirállal dolgoznak. A Nivarox-ból az "arox" az anti-oxydable-ből van. Ezek nemigen rozsdásodnak, ellenben az edzett acél tengelyek igen!

SZAPPAN: Egy automata órát lejárt állapotból kb: 5-8 órán át kell hordani, hogy teljesen felhúzódjon, ekkor pl: a szóbanforgó Breitling 42 órás járástartalékkal bír. Kézzel is fel lehet húzni, de akkor kb: egy percig kell húzogatni a koronát. A felhúzott állapotot érzékelni nem fogod, a korona a végtelenségig húzható az automata órákba épített csúszófék miatt (hogy a rotor ne húzza túl az órát).

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Passionata (7433)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7433
sárkány
off olvastuk , csak azok nem erről szólnak.
on

topic
dehogy a mai napon órákról is legyen szó ,mennyire igaz ,hogy a swatch group/lvhm cégei nem mások mint marketing cégek, vagyis annyi közük van manapság az óragyártáshoz mint a nikenak a cipőkészítéshez, ok. azt vágom ,hogy +veszik a werket az etatól,lemániától ,de azon való alakítás az hol történik ?

A másik kérdésem amiről már esett itt szó,a modern illetve régi órák beázására vonatkozna , egy régi óránál a hajszálrugó berozsdásodása nagyon gyorsan történik ,így van ez a mai óráknál is ?

Előzmény: Sarkany (7432)
Sarkany Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7432
Elnézést az off közbevetésért és egy outsider beszólásáért, de nem olvastál mostanában bizonyos vezető multinacionális amerikai cégek sajátos könyvelési technikáiról, melyek napvilágra kerülésének eredményeként majdnem bezuhantak az amerikai és a vezető európai tőzsdék?
Előzmény: Passionata (7429)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7431
ncht zudanken mein Freund !:)))))))))))
Előzmény: Törölt nick (7430)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7430
Na végre valaki megmondta a frankót! Danke!
Előzmény: Passionata (7425)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7429
szvsz. az irodalmi eseteket hagyjuk, én a tényekhez ragaszkodné,esetünkhöz visszatérveegy ashford.com nál biztos nem lehet számlával jáccani.
Előzmény: kzt (7428)
kzt Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7428
Rugalmasabb futarcegeknel meg lehet oldani az utolagos szamlakorrekciot (felado uj vamerteket faxol). De ez csak atlag vamos szamara felismerhetetlen dolgokkal mukodik. (pl. spec gep modul, eladhatat-ertektelen de nagyon gyorsan kellett nem volt ido kivarni az 1 hetes vamkezelest)
Előzmény: Passionata (7421)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7427
off A mi exportunk 1Mrd,de ettől még nem kéne erten-em(ed) hozzá.
Előzmény: j b (7426)
j b Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7426
MESSER: Passionata nekem címezte a külker. témát!
OFF: PASSIO: Az éves importunk cca. 100 Miska, az exportunk kb. a duplája HUF-ban :P
Előzmény: Passionata (7421)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7425
A minket érdeklő típus ,mechanikus Svájcból esetén 0% ,de csak akkor ha a származást számla nyilatkozattal vagy EUR1el tudja igazolni a feladó ,namost ezt egy európán kívűli cég nem tudja.Nem svájci nem EU ,illetve az előbbiekben hivatkoztt igazoló okmányok nélkül érkező óránál 15%. és persze ezekre jön még az áfa.
Az ,hogy ezer helyre felvan írva A Made in S. nem elég.

Előzmény: Törölt nick (7424)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7424
Engem meg az érdekelne, hogy valaki végre mondja meg, mennyi a vám az órákra.
Előzmény: Passionata (7423)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7423
mert érdekel ,hogy az emberek mennyire körültekintőek.
Előzmény: Törölt nick (7422)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7422
Ezzel tisztában vagyok, kérdésem csak arra utalt, hogy te mint fő óracsempész minek érdeklődsz a vám iránt...
Előzmény: Passionata (7421)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7421
nem tudom mennyire vagy járatos a külkereskedelemben ,úgyhogy elnézem ezt a kérdést , de csak érdekességképpen leírom talán valakit érdekel , amikor kapsz egy csomagot -pőostán v. courieral-fedex,dhl,etc.- addig nem adkható ki amíg a vámkezelése + nem történt ,privát feladó setén +lehet oldani ,hogy kiutalsz usd 1000et a számlára meg ráíratsz usd 50et ,de egy hivatalos cégnél ez nem magy ,így aztán a meglepően kedvező web árakból vám + 25%áfa a magyarországihoz már nagyon hasonlító besz.ár alakul ki.
listen and learn.

Előzmény: j b (7419)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7420
Pass:
Ezt pont te kérdezed? :^P
Előzmény: Passionata (7418)
j b Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7419
PASSIO: Az SZJA bevallásod rendben van? :)
Előzmény: Passionata (7418)
Passionata Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7418
Szappan vámot fizettél?
Előzmény: szappan (7415)
j b Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7417
SZAPPAN: Egy kis rázogatás nagyon kevés neki, húzd fel a koronával (kb. 25-30 normál húzással másfél napig simán elmegy) fektesd le és nézd meg 24 órával később, szerintem 3-4 másodpercen belül lesz.
Előzmény: szappan (7415)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7416
szappan! A két óra ugyanazon család tagja, mivel automata, illik folyamatosan hordani, a Breitlingeknek illik teljesíteni a kronométer előírásokat, vagyis max.+6;-4 mp/nap pontosságot szerintem akkor is, ha nincs meg a bizonyítványuk. Üdv:Tamás
Előzmény: szappan (7415)
szappan Creative Commons License 2002.09.19 0 0 7415
"SZAPPAN: Szerintem összetévesztették a Boeing 767-tel, az valóban drágább is valamelyest :) Én nem ismerek Breitling 767-est. Azért a fizetést nem kellene leállítanod, örülj, hogy előrefizetés nélkül elküldték, ritka eset."

j b :) rosszul irtam nem 767 hanem 787. Es ugy magyarazzak a szamlan a kulonbseget, hogy a 661 es modell regi szama a 787. Szerinted ez igaz? Tegnap este 6 kor beallitottam, kicsit razogattam, es ma este fel hetkor 11 orat mutatott... Ilyenkor mi van? Tudom, hogy kvarcpontossagot ezzel az oraval nem tudk elerni, de mit javasols mit csinaljak, hogy legalabb ez egy par masodpercre csokkenjen:)Egesz nap nem tudom sajnos hordani.
Nem kuldtek el fizetes nelkul, felhivtam a bankot es mar 11. en levettek a penzt..Bocs a hulye keredesekert es koszi a valaszt szappan

Előzmény: j b (7386)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7414
Ha emlékeztek, a Spies Like Us című filmben szerepelt egy orosz rolex, Dan Aykroyd úgy leplezi le a kémeket, hogy észreveszi hogy az egyiken egy "..71-es rolex óra szovjet másolata van...". Ha jobban megnézitek a filmben, látszik a cirill betűs felirat a perc:másodperc kijelzős digitális órán : roleksz...
Előzmény: Törölt nick (7413)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7413
Nem tudom, én eddig csak kínai "Rolexeket" láttam Magyarországon. De lehet, hogy van svájci is.
Előzmény: glashuette (7410)
APT Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7412
OYSTER: Rolex... rolex? Nem ugrik be, ez nem valami távol keleti kakukkosóra-hamisító cég? Mintha a kakasos órám lenne efféle... No mindegy, óra-óra, jöjjön csak! ;)))))
Előzmény: Törölt nick (7408)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7411
Én csak annyit tudok, hogy a rózsaszín műanyagmechanikák terén élenjáró cég. :-o
Előzmény: glashuette (7410)
glashuette Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7410
oyster: Nem is tudom, a Rolex asszem svájci óra, vagy mégsenem? Messerschmitt, szerinted? :O)
ÉLJEN A ROLEX!
Előzmény: Törölt nick (7408)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7409
MazsolA:
Az enyémben a No. 47-es 20''' kaliber van, amint azt az Omega épp megírta:

OMEGA - gents pocket watch
case N° 4'689'214
mvt N° 3'916'716
manual winding pocket watch movement of caliber 20''' SO - quality B
watch reference : 141.20 - stainless steel case
manufactured and delivered to our Agents in Belgrad ( for the Railways Co ! ) in August 1911

best regards
John R. Diethelm
Omega Ltd - vintage information

Előzmény: MazsolA (7309)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7408
Urak !

Mivel a párhuzamosnak szánt Rolex-tárgyú topic (ezt töredelmesen be kell vallanom) hamvába holt, így szándékom szerint az önálló téma jellegét meg kívánom szüntetni. (Már ha ez lehetséges a moderátorok segítségével.)

Azonban két dolog miatt úgy érzem, hogy a benne összegyűlt lényegi információknak itt a helye ezen a hasonló tárgyú fórumon :
- Egyrészt mostanában többször is felelevenítődött a Rolex márka és a vele kapcsolatos vélemények, információk, összehasonlítások itt is. Sőt még többször, mint odaát.
- Másrészt származását tekintve igazán beleillik a témánk profiljába, illetve azért ott is felhalmozódott jópár hasznos, e tárgyú infó is.

Így aztán, ha nincs ellene jelentős kifogásotok, úgy azt kérném a moderációtól, hogy egy adott napon az ottani hozzászólásokat ide áttenni szíveskedjenek, majd magát a topic-ot töröljék a régi címe alól.

Esetleges egyetértéseteket előre is köszönöm !
APT Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7407
GLASHÜETTE: Nem tudom, meddig tart egy-egy werk fejlesztése. Ez nyilván nagyon sok mindentől, a bonyolultságtól, funkcióktól, és attól is függ, mekkora tapasztalata van az adott cégnek. Egyáltalán: mennyire új az a werk? Mert az ETA lehet, hogy hetek alatt talpraállít egy kifogástalan új werket, amelyben nagy számban felhasznál más werkekben már rég bevált elemeket, de teljesen nulláról nyilván sokkal tovább tart. És egy jól sikerült werk évtizedekig gyártásban van, és ezalatt is módosítanak rajta a tapasztalatok alapján. Például a jó öreg 7750 maholnap 30 éves lesz, de már elég jelentősen átalakult egykori önmagához képest, sokkal kiforrottabb is lett. Vagyis a jó werk fejlesztése a gyártás végéig tart!

COUSTEAU: Az az óra selejt volt. Vagy még mielőtt megvetted, az üzletben belenyúltak (esetleg sokáig állt az eladásig és elemet cseréltek benne), és nem ellenőrizték a tömítéseket. Tényleges 3 bar vízállósággal ki kellett volna bírnia a jakuzzit! A gumitömítések pedig savállóak, elvileg még szerves oldószereknek is ellenállnak, úgyhogy a gyógyvíz a tömítésre nincs hatással. Annál inkább az óra belsőségeire - ha már bejutott (vigasztald magad azzal, hogy legalább reumás nem lesz az órád.. ;)) ) Hozzátenném: ha bizonyítható, hogy nem bomtottad meg az órát, és az eredeti tömítések benne vannak, akkor ez bizony szavatossági kérdés lenne, mert az óra a gyári vállalást nem teljesítette!

MESSERSCHMITT: Biz' erős vízállóság a mi hitünk! Meg hát tőlem még a víz is fél, tudja, hogy talonban a Freezer (sőt, wasserfreezer!) ;))) De ha visszaolvasod a hozzászólásaimat, akkor én azt állítom, hogy nem az a lényeg, hogy mi van az órára ráírva, hanem hogy az óra mit tud! Ha egy óra a 3 baros nyomáspróbát kiállja, akkor az nem fog úszás közben beázni. Az a baj, hogy mindenfélét ráfirkálnak az órákra, amely sokszor vagy nem is igaz, vagy csak az első toknyitásig igaz, és utána új tömítésekkel újra kellene ellenőrizni, de ezt persze nem teszik meg. Nagy összegben fogadnék, hogy a szóbanforgó X-33 1 baros nyomáspróbán sem ment volna át!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: cousteau (7400)
j b Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7406
A POEN a legprofibb óráscég az országban, ha nekik nem hihetsz akkor senkinek.
Egyébként már csak azért is legyen automata egy normális vízálló óra, hogy ne kelljen naponta erőszakoskodni a koronatömítéssel! Igaz MESSER? :)
Előzmény: Harpoon (7405)
Harpoon Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7405
Sziasztok!
Hogy is van akkor ez a vizallosag? A 100m[ravesve]<>100m[valojaban]? Hihetek a tesztnek vagy fenntartassal kell ezt is fogadni?:

POEN chronometrie
Water Proof Test
ALC2000 Prog: P10
Test pressure : 10 bar
Maximum deformation : +125.9 u
Tightness value : +3.5% /min
Test1 okay

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7404
sőt valószínűleg az a "tekintélyes összeg" az inkább "igen tekintélyes összeg" volt...:)
Előzmény: Törölt nick (7403)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7403
cousteau:
Talán azért van ott a BVLGARI felirat, mert a BVLGARI egy tekintélyes összeget helyezett kilátásba ez esetben? Azt hiszem ezt hívják reklámnak...
Előzmény: cousteau (7400)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7402
Szerintem az órák vízállósága hit kérdése. APT őszintén, tiszta szívből hisz benne, hogy a 30m-es óra valóban vízálló 30m-ig, és ezért az ő órái valóban nem áznak be. Kinek viszont nem ily erős a hite, s a vízben lubickolva a kétkedés gondolata bukkan fel benne, az elveszett: nincs már mi visszatartsa a víz áradatát órája belsejétől.
Előzmény: j b (7399)
j b Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7401
Az ÓM kb. két évvel ezelőtti számában a 7750-es tesztben egyébként úgy emlékszem azt írják a Speedmasterről, (mármint az utomatáról) hogy préselt hátlapja ellenére meggyőző a tömítettsége a gomboknál és a koronánál nemkülönben, szóval szerintem több, mint meglepő ez az eset. Bár lehet, hogy az X-33 tokozása nem ennyire massziv, de szerintem ez esetben is szavatossági kérdés lehet!
cousteau Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7400
Más.

A Különvélemény c. filmben többször feltűnik egy X-33-as, azzal a kicsike eltéréssel, hogy színes az LCD-je, valamint BVLGARI felirat van a "számlapon". Ehhez mit szól Hayek?
Főleg az után, hogy a 2054-hez képest hat évvel korábbi strandjelelenetben Cruise kezén egy mai MarsWatch van.

Hogy kerül oda a BVLGARI felirat? (a színes verzióra)

j b Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7399
COUSTEAU: Ilyen névvel nem 3 baros órát kell ám venni, hanem minimum Seamastert! Egyébként valóban érdekes, hogy éppen az Omega talán az egyetlen aki a 3 barral engedi a normál úszást, más óráknál ez csak 5 bartól fordul elő. Ennek ellenére ugye... Hát én nem is fürösztöm a Speedmasteremet.
Te viszont jó lenne ha már nem garanciális, azért a szavatossági igényedet megemlítenéd a Baross utcában, utalva a fentiekre, mármint, hogy az Omega szerint szabad benne úszkálni!
APT: Látod milyen szerencsés vagy? Nem véletlenül mondják, hogy bátraké a szerencse :)
Előzmény: cousteau (7391)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7398
cousteau:
Biztosan alaplapot cserélnek benne, újrabootolják, login, aztán vidáman "ketyeg" majd újra! :)
Előzmény: cousteau (7397)
cousteau Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7397
Nekem is soknak tűnt a 100, de a beázás után két nappal már rozsdás izéket mutogattak benne, miután szétszedték.
Asszonták főleg a gyógyvíz volt gond, nemigen bírták a tömítések. (ezt elfelejették megírni az omegások)

Amúgy újonnan vettem, azóta hozzá sem nyúltam(nyúltak).

Előzmény: Passionata (7392)
glashuette Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7396
Messerschmitt: Dehogy is, csak elhitte APT-nek a 30m[rávésve]=30m[valójában] egyenlőséget :o).

APT: Nem válaszoltál a lényegi kérdésre: Meddig tart egy új werk fejlesztése? (az első vonalaktól egy prototípusig). Valós adat a 2,5 év???

Oyster: A Seiko kronójáról még tényleg nem hallottam. Örülök hogy újakat tanulhatok itt Köztetek!

Előzmény: Törölt nick (7395)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7395
cousteau:
Összekeverted az órákat! Az eredeti Cousteau Kapitány Omega ProPlofot hordott, nem X-33-at, ezért faragtál rá, vagy pedig egy jakuza támadott meg a víz alatt, és tönkretette az órád!

Előzmény: cousteau (7391)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7394
Passio:
Ha meglesz a pitbull, végleg átkerülök a Bad Boyz kategóriába :)
Előzmény: Passionata (7393)
Passionata Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7393
messer
a wartchneten +halmokba árulják JLC-ket , de nem látom a neved a Good Guys referenciáknál,még mindig nincs + a pitbull?
Előzmény: Törölt nick (7390)
Passionata Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7392
az o+a siteon részletesen le van írva mit lehet és mit nem ,30m-es WR esetén a normál úszás ok, viszont amióta +vetted cseréltek benn elemet? az is lehet ,hogy a tömítés elöregedett .
viszont a száz k egy pict sok , nekem beázott egy elemes kronom ,levettem hátlapot ,kiszárítottam hajszárítóval aztán minden oké lett ,nem tudom ,hogy a tiédnél mit csinálnak ennyi pézért?
Előzmény: cousteau (7391)
cousteau Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7391
Sziasztok!

Látom, hogy most nem erről van szó, de régebben felvetettétek, hogy az órákon feltüntetett 30-50-120-200-300m stb. értékek mennyire valósak. Egy példa:

Az enyémre 30m volt írva (Omega X-33), ennek ellenére, mivel tudom, hogy ezt nem kell szó szerint érteni nem is úsztam vele, csak gyerekfürdetés, kézmosás. Egy hete elmentünk egy szállodába, ahol gyógyvizes jacuzzi is volt. Hát igen... az 50 cm mélység gyógyvízben kivégezte (egyáltalán nem volt erős a vízsugár).

Illetve nem is kivégzés, inkább kóma. A Baross utcában élesztik újra jelképes ~100 rugóért.

Szóval, vigyázat!

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7390
Passionata bam+, itt a kedvenc órád egy német aukciós site-on, NOS, 162 Euro a reserve.


Passionata Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7389
de most komolyan
vámot fizettél?mekkora volt az érték?
Előzmény: szappan (7383)
Passionata Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7388
Végül is breitlingből mindegy mit kap az ember :))))
Előzmény: szappan (7383)
Passionata Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7387
j b
El fog az vazze, el fog.
Előzmény: j b (7386)
j b Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7386
SZAPPAN: Szerintem összetévesztették a Boeing 767-tel, az valóban drágább is valamelyest :) Én nem ismerek Breitling 767-est. Azért a fizetést nem kellene leállítanod, örülj, hogy előrefizetés nélkül elküldték, ritka eset.
PASSIO: Szerintem is az a legizgalmasabb része, de ha az első jelenetben lóg a falon egy puska, annak legkésőbb az utolsó végén illik elsülni :)
Előzmény: szappan (7383)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7385
(Esetleg Láboutikallemán ? :)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7384
NOMOS a Lá Bo. S. -ban !
szappan Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7383
:) Most telefonaltam, nagynehezen megertettuk egymas akcentjet az en kedves magyarom vs texasi... szal elmondtam, hogy mi van. A csaj megkerdezi a vegen vegtelenul kedvesen, azt az orat kaptad amit rendeltel? Mondom igen. Aszongya akkor mit akarsz?? Aszondom szamlat arrol amit kuldtel nem masikrol. Erre azt mondja rendben, hivjam holnap megkerdezi azokat akik kikuldtek mert ok mar nem dolgoznak ilyenkor. Vegul is nem szivesen kuldenem vissza mert tetszik, de ha szarozas kezdodik, akkor az lesz, vagy megprobalom a kreditkartyat leallitani aztan vakarozhatnak..
Előzmény: Jozs (7382)
Jozs Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7382
Bambák, azért csinálják. Küldd vissza, ordítsd le őket telefonon, föld-föld rakétát lőjj ki rájuk. :-D
De komolyan.
Előzmény: szappan (7381)
szappan Creative Commons License 2002.09.18 0 0 7381
Sziasztok, egy kerdesem lenne..

Vasaroltam egy orat az Ashford.com on Breitling 661 es modell. Visszajott a visszaigazolas emailben, hogy rendben van kuldik a Breitling 767 es modellt (az ar azonos volt pedig ez dragabb fajta). Visszairtam, hogy azt kuldjek amit kertem, es fel is hivtam Oket. Mindket vonalon megnyugtattak, hogy egy kis technikai hiba csuszott be, es az altalam megrendelt 661 est kuldik ki. Ma meg is kaptam tenyleg a 661 est kuldtek, de a szamlam a 767 es szerepel es raadasul meg kezzel egy szeriaszamot is rairtak ami teljesen mas. Szeintetek mi a francert csinaljak? Esetleg kuldjem vissza? Koszonom a valaszt..

Grones Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7380
Azt honnan lehet tudni ha egy ora ismeri azt hogy melyik honap hany napos? Ez lenne netan a Perpetual Calendar? Szerintetek egy JLC Master Geographic tisztaban van ezzel?
A szokoeveknel a tevedest meg elneznem neki, de azt hogy minden honapot 31 naposnak vegyen az azert tulzas lenne.
Jozs Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7379
Kép?
Előzmény: panerai (7378)
panerai Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7378
Ha valakit érdekel 40e pénzért árulok egy Valjoux 236-os werkkel egy Breitlin kétkörös navitimer designú WAKMANN chronographot. 60-70-es évek
panerai Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7377
A Seikot én is csak védeni tudom, a gyüjteményemben előfordul pár darab belőlük. A kinti aukciós listák tanúlsága szerint a Seiko mechanikus chronographok igen komoly árakban mennek el semmivel sem lemaradva svájci testvéreiktől. A Boutique Swissben egyik beszélgetésem alkalmával, az eladónő "elsirta magát", hogy az emberek 3-4%-a ismeri azokat az órákat amiket ők árulnak, és a legtöbb jó óraként a Seikot említi, tehát úgy érzem, hogy kicsiny hazánk még kisebb fizetésű emberei előtt a Seiko igencsak jó márka. Saját történetem, hogy baráti társaságban mindenki drágábnak itélte egy ismerősöm Kinetikjét mint az én GO. Senatoromat.
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7376
Amygdalus! Megpróbálom emilen elküldeni a Sector képét. Tamás
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7375
Amygdalus! Én sem akartam bántani a Tag-ot a minősége miatt, de amilyen nekem volt/Te is hasonlót néztél ki/ boltban 170ezerbe került, tucat kvarc szerkezettel, ugyanilyen belsővel egy Cert.-Tissot kb.40-50ezer. Az aut. Cert.-ban ETA belső van, nem gagyi de tucatáru, de ma láttam a Pólusban egy Sector 850-es aut. kronográfot 158ezerért, ez is ETA belsős óra, sportfazon, nekem tetszik. Ha régebbi órák is érdekelnek, nézz körül APT-nál! Üdv:Tamás
Előzmény: Amygdalus (7357)
kékszemű Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7374
Nem ismerem a Seiko felsőkategóriás óráit (na jó, semmilyen felsőkategóriás órát sem ismerek) közelről, de a középkategóriás órái hihetetlenül strapapírók. 1982 óta folyamatosan hordok egy SQ jelölésű Seiko analóg/dátumos kvarcórát. Azóta elfogyasztott 8-10 elemet, valamint 3 hónapja APT felpolírozta az üvegét. Az eredeti pontosságát a mai napig tartja (igaz, hogy eredetileg sem volt pontos, mert havonta 4-5 másodpercet siet, de ez egyáltalán nem változott).

Egy órának állítólag nem használ az, ahogy én hordom, mert én reggel felveszem, este meg leteszem, de ennek ellenére a Seiko rendíthetetlenül megyeget pontosan húsz éve!!!

Ha már valaki autókat említett, akkor a Seikot a Toyotához hasonlítanám, semmi különös nincs benne, de azt abszolut hiba nélkül teszi!

Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7373
mi az a rugójáratú, kézifelhúzós kvarc? (Bocsánat Huba úr!:)
Ez nekem kicsit sok volt egyszerre, tudnál róla mondani valamit? (nagyon halkan kérdezem, robbantott ábra?...)

köszi,

Hayloft

Előzmény: APT (7365)
APT Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7372
MESSERSCHMITT: Klisén keresztül fújja festékkel.
Előzmény: Törölt nick (7371)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7371
Vajon P. Kiss István milyen technikával festi a számokat, betűket és vonalakat az alapra? Klisés szitanyomással, vagy csak amúgy kézzel pingálva?
Előzmény: APT (7368)
APT Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7370
J B: Bizony, a japánok saját vermükbe estek bele. Amikor teljesen a víz alá nyomták a svájci óragyártást az olcsó kvarcok dömpingjével, akkor egyben a saját jövőjüket is elásták, és ez most üt vissza. Soha, semmikor nem látom esélyét sem annak, hogy a mostani japán gyártók az igazi felső kategóriában, a Patekok, Rolexek, Jaegerek között elismertessék magukat. Vért izzadhatnak, kézzel vésett percütős-tourbillonos "csodaseikot" - "wundercitizent" csinálhatnak, akkor is mindenkinek az olcsóság, középszerűség fog beugrani róluk. Pont mint az autóknál, hiába a Lexus és az Infinity, az Acura, azért igazi luxusnak nem tekintik őket.

AMYGDALUS: Én minőségre nem bántanám a TAG-Heuert, tisztességesen meg van csinálva. De amúgy az óráik meglehetősen "semmilyenek", különösebb figyelmet nem érdemelnek meg, jó középkategóriás "tucatáruk", amit a még mindig jól csengő márkanévre alapozva sokszor elég durván túláraznak. De hogy mit ajánlanánk Neked: egyáltalán milyen jellegű óra tetszik, és mennyire "játszhatnak" régi órák? Mert 200-250eFt-ért nagyon komoly régi darabok, és nagy nevek is elérhetőek!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: j b (7366)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7369
j b
Részemről zárok de ez + hozzátartozik,
olyan ez mint a csajozás a vadászat a lényeg nem ketty(intés)egés...:)
Előzmény: j b (7366)
APT Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7368
PASSIONATA: Épp az a lényeg, hogy teljesen (porcelán) fehéret P.Kiss nem tud csinálni, fehérnek fehér, de mindenképpen van egy kis "beütése". De jó lesz így is.
Előzmény: Passionata (7367)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7367
APT
szerinted ha fehérre festetném az nagyon gáz lenne?
Előzmény: APT (7365)
j b Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7366
APT: Úgy max.150 körül szerintem is elfogadható (lenne). Amiket a Seikoról írtál egyébként valóban elismerést érdemelnek, de a premiumkategoriához (és főleg annak árszintjéhez)ez hosszú távon is kevés lesz. Talán csak az a baj, hogy nem költöznek Svájcba. Vagy Glashüttébe:)
PASSIO: Én ezt úgy csinálom, hogy a nagy utánnnajárás:) helyett most inkább veszek párszáz olcsó részvényt és annak profitjából meg pár hónap múlva egy új nemgagyit, így nem kerül tk. semmibe:)
JTK: Azért én sem vetem meg a másik kategoriát sem, de mindenből a legjobbat szeretem legjobban:)
APT Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7365
PASSIONATA: Ez a DOXA tényleg nagyon "tréfli". Mindazonáltal nem reménytelen, ha jár és működik, akkor vidd el az alábbi címre: P.Kiss István, 1081. VIII.Népszínház u.43. A tok felköszörülése és újrakrómozása úgy 3000Ft lesz. A számlap szerencsére a legegyszerűbb DOXA, azzal a "vajszínű" alappal, amit meglepően szépen újra lehet festeni, ezt megcsinálja úgy 6-7000 Ft-ért. Kell egy új üveg és korona, egy normális szíj, de ez ki fog jönni 2-3000Ft-ból biztosan. Tehát úgy 10-15eFt körüli összegből teljesen újszerű állapotba hozható. Itt és most ez olyan nagyon nem éri meg, mert egy ilyen DOXA-t nem lehet ennél sokkal többért eladni, de ha érzelmileg is fontos, vagy hosszú távra félreteszed, akkor meg fogja érni!

GLASHUETTE, J B: Kicsit hadd védjem meg a SEIKO-t! Először is, a cég igen régi, kiforrott alapwerkjéről van szó! Máig van vita akörül, hogy tulajdonképpen nem is az El-Primero, vagy a Cal11 volt a legelső automata kronó, hanem a SEIKO 6163B. Ezt mi már eldönteni nem fogjuk, de a tény az, hogy ennek a werknek a gyökerei 1969-re nyúlnak vissza, tehát szó nincs holmi hirtelen ötletelésről. A werk amúgy abszolút korszerű paramétereket mutat, Nivarox spirál, Glucidur billegő, oszlopkerekes! kivitel. A hasonló gátlórendszert használó Grand Seiko órák a legkiválóbb, legpontosabb órák közé tartoznak, a COSC teljesítése mindegyiknek a gyári alapállapotában, hozzányúlás nélkül megy! A minőséggel tehát nincs baj. A tok is rendben van, nem hiszem, hogy bármivel is rosszabb lenne egy Breitlingnél. Ami pedig az árat illeti, nos én nem tudom, mennyibe kerül, nem néztem utána. Ha tényleg 2000$, akkor az nagyon sok. De épp Te írtad J B azt, hogy itthon 300eFt volt egy Auguste Reymond, ami az USA-ban 4-5000 USD között van, ilyen alapon tehát az sem kizárt, hogy ez az óra más forrásból esetleg 150-200eFt-ba kerüljön. Ennyiért meg már nem is drága. Persze 600-700eFt-ért egyértelműen irreális. A SEIKO-nak még nincs meg a prémiumkategóriához elengedhetetlen presztízse, ez ténykérdés. De nagyon innovatív gyártó, a "hibridrendszerek" egyértelműen legnagyobb szakártője, a mostanra már igencsak terjedő autokvarc rendszereket is ők vezették be először a "Kinetic" mechanikájukban, és a mostani, rugójáratú, kézifelhúzós kvarcórájuk is baromi jópofa és nagyon jól kidolgozott óra (hogy mennyi az értelme a dolognak, no az egy más kérdés).

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7364
jóvanna, mind a 2-en ugyanazt favorizáljuk j b-vel szemben ...
ízlés dolga ebben a kategóriájában
Előzmény: Passionata (7363)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7363
Ha értelmeznénk ,hogy mit is írtam .
Szarkasztikus humorom talán nem mindenki számára elsőre érthető , de speedy-ből csak pro-t vennék.
Előzmény: Törölt nick (7362)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7362
Szvsz a Speedmaster Professional nem gagyibb, mint egy full dátum/horoszkóp/anyámkínja kijelzős, de mingyár jön a Messer, és megmondja a frankót (pláne hogy felhúzós)...:-)
Előzmény: Passionata (7361)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7361
Szerintem azért mert valamiből létezik egy gagyibb változat nem biztos hogy az jobb is:)

1 kicsit utánna kell járni és az ember végül megveheti az igazit is a redukált árán .

Előzmény: j b (7358)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7360
Szerintem a plexire gondolt ...
Előzmény: Passionata (7359)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7359
Buborék?
Előzmény: j b (7358)
j b Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7358
JAMES: Az ébresztős FORTIS kronók (ugyebár egyedüliként a világon) 7750-esek! A két Speedmaster egyébként tipográfiában szinte azonos csak az egyik majd' mindent tud és nincs rajta az a nagy buborék ami alapján egy vak is látja (pardon, érezheti) a különbséget :) Ja, és mindkettő sportos fekete! Bár akikre Te gondolsz azokból a Koksz utcában van több és főleg olcsóbb, bár két éve Strassburgot is majdnem ellepték :)))
Előzmény: Törölt nick (7356)
Amygdalus Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7357
Például mire gondoltál akár kvarcban akár automatában?
Ha jól emlékszem a Certinának van a DS Spel sorozaton belül automatája kb. 80 e az ára. Vagy ez túlságosan gagyi?
Előzmény: Törölt nick (7334)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7356
j b

Asszem ez a seiko nem lesz prioritás, akármilyen jó is az óra. Igen az érdeklődés hasonló, bár szvsz az eredeti Cosmonaut a Lemania szerkezetes, a 7750-es csak egy divatóra :-), a teljes naptára Speedmaster meg annyira nem tetszik. A régi - Moonwatch - számlapja, és a tipográfiája tetszik nagyon. (nekem inkább a fekete, sportos modellek jönnek be...:-))

Előzmény: j b (7343)
j b Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7355
CELEBORN: A Váci utca elején (a 30. szám rémlik), de nem a Vácin van hanem picit a saroktól beljebb a Petőfi u. felé mindjárt a bal oldalon.
Előzmény: celeborn (7350)
kzt Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7354
Nekem van egy papir katalogus.
Előzmény: celeborn (7347)
celeborn Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7353
Az ominózus óra:

Speedmaster/Reduced.

Összesen 4 típusban árulják gyárilag. Van két special edition (fekete, és fehér számlappal), létezik egy bőrszíjas, és egy acél változat. A 4 közül kizárólag a NEM special edition fémszíjas mellé írták ki, hogy chronometer.

omega.ch

Előzmény: Passionata (7352)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7352
Most már érdekel,pontosan melyik model volt.
Előzmény: celeborn (7350)
ath Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7351
pont ez van a kezemen. :)
Előzmény: APT (7328)
celeborn Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7350
Köszi a választ mindenkinek.
PASSIONATA: Biztosan chronometer volt (tehát certificat tanusítvány). Furcsa, hogy ugyan az a kaliber, csak nem special edition már nem kapta meg a chronometer státuszt. Köszi a linket megnézem az árakat...

J B: Elnézek ehhez a Waltherhoz. Azt tudom, hogy valahol a belvárosban van, de pontosan merre keressem?

Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7349
Biztos ,hogy chronometer nem chronograph?, ha jól tudom speedyből egyedül a broad arrow
chronometer .

árak EURban itt
http://212.17.87.70/uhren-mikl/index.html
használtak a www.watchnet.com és www.timezone.com

én láttam egy nagyon szép arany seamaster-t-nem pro- a biharynál +volt ott egy másik szép o+a,az uránia mozi után jobbra az első utca.

Előzmény: celeborn (7347)
j b Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7348
CELEBORN: Az Omega nem nagyon szeret katalogust küldeni. Régebben hirdetett az ÓM-ban Szaniszlai úr, az ő telefonszámain lehet bármilyen katalógust kérni (térítés mellett!) árlistával együtt.
Egy szerkezet akkor lehet chronometer ha van ilyen tanúsítványa, azonban anélkül is vannak órák ugyanazzal a szerkezettel amelyek tudják ugyanazt de certi nélkül és így természetesen valamivel olcsóbban. Aminek van az azonban biztosan az.
A harmadik kérdésedre rengeteg lehetőség van amelyeket sajnos végig kell járni (és sokat kell itt helyben visszaolvasni) mert garantáltan tutti tipp nincsen ha olcsón akarsz kijönni. Ha gyorsan akarsz vásárolni a Walthernél biztosan kapsz jót de nem olcsón.
A gyakran de éppen nem használt automatáim többségét én automata felhúzón tartom, amelyeket pedig ritkán is hordom azok bizony lejárva pihennek.
Előzmény: celeborn (7347)
celeborn Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7347
Sziasztok.
Három kérdésem lenne.
1. Hol lehet (akár a neten is) olyan Omega katalógust találni, ahol árak is szerepelnek. (akár svájci frankban)

2. Gyakran nézem az Omega honlapját, mivel előbb-utóbb Speedmastert szeretnék vásárolni. Egyes típusokon belül pl: "Reduced", a különböző színű, csatú, számlapú órák esetében egyik mellé oda van írva, hogy chronometer, a másikhoz nincs. Mindezt úgy, hogy ugyan az a kaliber mindekettő...Ez csak a honlap készítőjének hanyagsága, vagy én értettem félre valamit nagyon?...

3. Nagyon szeretnék egy régi, és egyszerű kinézetű automata/mechanikus Omegát is. Hol érdemes keresgélnem? Mi az ajánlott mindennapos karbantartása egy ilyen órának? Ha valakinek több automata órája is van, mi az eljárás azokkal amiket átmenetileg éppen nem hordunk? Gondolom nem lehet csak úgy a fiókban felejteni őket...

j b Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7346
Lyukas a schumacher cipője :) A 350.000 JPY nem 600 hanem 700 db ezres forintban. Fejből nem ment pontosabban és épp' most néztem a mai árfolyamokat. Így még szebb a helyzet. Nem létezik, hogy ennyiért nem mást választ bárki is, bár gondolom itt is van az árakban szórás rendesen. (Gondolok pl. az én 300 ezres Auguste Reymondomra, ami az USA-ban 4-5000 USD között van.)
Előzmény: j b (7329)
Passionata Creative Commons License 2002.09.17 0 0 7345
ma ajánlottak egy speed pro-t 440ért ,3éves 1A állapot.
Érik,érik .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!