Keresés

Részletes keresés

Daeril Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11699

Értelme szerinem sincs sok, csak példának hoztam, hogy a művelet kivitelezhető és a tőkék meg is maradnak. Már ha hihetünk a videónak és nem marketing kamuzás a pincétől.

Előzmény: Cirfandlia (11698)
Cirfandlia Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11698

 

Hát ez komolytan.... 150 éves tőkéket így, ekkora földlabdával átülteni.

Előzmény: Daeril (11688)
Phnx Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11697

Ismét köszönöm, figyelni fogom a BASF oldalt, nagyon jó!

 

Előzmény: GENOM_66 (11695)
Phnx Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11696

Ja és hogy mikoriak a szerek: többnyire 2007-2009 közöttiek, ekkor vásárolt utoljára szereket a Nagyapám. 2010-től már én vettem, ami egyes egyedül kimerült a Thiovit Jet-ben, gyakorlatilag alig használtam mást.

 

De voltak is apróbb gondok, ami miatt ugyan kíméletesen, de szeretném kicsit kifejleszteni jobban a védekező permetezést.

 

Egyébként ha elfogynak az említett régebbi szereink, most mit érdemes vásárolni helyettük?

 

Mit ajánlotok szőlőre?

 

Én a Syngenta permetezési programját nézegettem, csak abban elég sok a drága szer, meg olyan is van benne, ami engedélyhez kötött, vagy mi.

 

 

Előzmény: GENOM_66 (11693)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11695

http://www.agro.basf.hu/agroportal/hu/hu/m_information_material/m_grapeprotective_forcast/Grape_Protective_Forecasts.html

 

Többek között itt találsz - szerintem korrekt előrejelzéseket (persze némi szűrő azért kell!). Vannak más ilyen oldalak is de én főleg őket szoktam böngészni, ill. itt a fórumon is ha figyelemmel kiséred olvashatsz majt többnyire aktualitásokat.

Kérdésedre: ha előző évben nem volt komolyabb lisztharmat fertőzés, akkor 2-3 leveles állapotban én még nem szoktam permetezni (de ez részben vérmérséklet kérdése is). Függ ez a közeljövő csapadékosságától és a hőmérséklettől is. Lehet  már valóban 2-3 leveles állapotban megfújni, de szerintem elég a 4-5 leveles állapotban, vagy kicsit később is, de akkor a kén mellé réz vagy inkább rézpótló (mankoceb stb) a peronosz ellen. A lényeg (az én olvasatomban), hogy a virágzat megnyúlásától az intenzív bogyóméret növekedésig rendszeresen permetezve legyen e két fő károsító ellen a szőlő, időjárástól függően 10-14 naponként.

 

Előzmény: Phnx (11694)
Phnx Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11694

Nagyon köszönöm a kimerítő választ.

 

Még ha lehet egy buta kérdésem :)

 

Eddig még csak lemosó permetezést csináltam a szőlőmnél (Bordói lé), én úgy terveztem, hogy legközelebb 2-3 leveles állapotban szórom meg Thiovittal.

 

Jó az elképzelésem?

 

A többi szert mikor kezdjem el használni? Vagy mehet együtt a Thiovittal, szóval amikor azt szórom, miből rakhatok/rakjak még a töltetbe? Gondolom akkor a Necator felesleges, illetve nem kell a Thiovit mellé, ha hasonlóak.

 

Kösz és bocs, ha hülyeségeket kérdezek, nagy gondban vagyok: eddig 10 éven keresztül Nagyapám segített a permetezéskor, ami abból állt, hogy ő keverte ki a szereket, nem kellett foglalkoznom vele, én már csak magát a permetezést végeztem. Ő viszont most már nagyon beteg, nem tud segíteni és magamra maradtam, nem tudom, mit, mikor, mivel keverve lehet használni :(

 

Előzmény: GENOM_66 (11693)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11693

Necator és Thiovit lényegében ugyanaz (elemi kén), lisztharma ellen tökéletes ált. 0,3-0,5 % dózisban, és amennyiben nem lesz extrém erős lisztharmat járvány úgy ez a szer önmagában megoldhatja a lisztharmat kérdést.

Miltox: réz + rézpótló keveréke, peronoszpóra ellen tökéletes, amennyiben nem lesz extrém peronosz járvány, ezzel is meg lehet oldani a kérdést. 0,3-0,4 % kb a koncentráció, de mindegyik szerre alaposan rá szokták ezeket írni.

Mikal: szintén peronosz ellen van, Efozit-Al és réz keveréke, az előbbi felszívódó komponens, ha peronoszpórás évre van kilátás, akkor érdemes használni. Viszont más felszívódó peronosz elleni szerrel ellentétben ezt többször egymás után, folyamatosan kell használni a kívánt hatás érdekében, úgy szokták mondani hogy etetni kell vele a növényt. Amúgy állítólag hatásos.

Score: ez gyümölcsösbe való, alma varasodás, őszibarack tafrina stb ellen.

A többi szer rovarölő, szőlőbe többnyire felesleges, sőt inkább ártunk vele. Persze lehetnek molyosabb vidékek, ahol a szőlőmolyok ellen érdemes már védekezni, de csak akkor ha érdemi lárvakártételt tapasztalunk. Gyümölcsösbe különféle gyümolcsmolyok és tetvek ellen szükség lehet rájuk, de ha elfogynak, ilyeneket inkább már ne vegyél, mert vannak ezeknél jóval korszerűbb, kíméletesebb rovarölők is.

 

Azt, hogy jók e még a szerek, ahhoz kellene tudni hogy mikori gyártásuak, de kén és réztartalmú szerek tipikusan nem a bomlékony kategória, a score és a mikal felszívódó komponenséről nincs tapasztalatom, a többi is valószínüleg jó még.

Előzmény: Phnx (11692)
Phnx Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11692

Sziasztok!

 

Egy nagy nagy segtitséget szeretnék kérni tőletek.

 

Lassan be kell majd szereznem az idei permetező szereket, de mielőtt ezt megtettem volna, benéztem a Nagyapám permetszer tároló ládikájába, és a következő szereket találtam.

 

Azt szeretném megtudni, adjatok kérlek tanácsot, hogy melyik szert használhatom, jók e még, mikor érdemes majd használnom, melyiket-melyikkel lehet (ha lehet) együtt, keverve használni, stb.

 

Szőlőre és gyümölcsfákra egyaránt szeretném használni.

 

Szóval, ilyen szereket találtam:

 

- Mikal C64

- Necator 80 WG

- Basudin 600 EW

- Decis

- Score

- Miltox Speciál Extra WP

- Bi58 (ez tudom, hogy engedélyhez kötött, a Nagyapám anno még kaphatott, mert volt vizsgája, vagy mi).

- Thiovit Jet (ezt mondjuk ismerem, ezt szoktuk használni rendszeresen)

 

Szóval, elsősorban szőlőre érdekelne, hogy melyik szert mikor, milyen dózisban használhatom?

 

Köszönöm előre is a tanácsotokat, javaslatotokat!

 

Üdv,

Csaba

 

ABorcsa Creative Commons License 2012.04.04 0 0 11691

medveger, tp329, Daeril
Nagyon köszönöm a gyors és hasznos válaszokat, videót.
Sajnos mi nem rendelkezünk ilyen csoda-ásómasinával, maradna a kézi erő a kiásásra ...
A tőke nagy valószínűséggel nem oltvány, s sajnos elég messzire kellene átvinni (8 vagy 10 méterre átlósan), tehát ez nem megoldható. :(
Így marad a kiásás, aládöntés - vagyis a próbálkozás november táján.
Remélem az iskolás vesszők megfogják (most szépen duzzadnak a rügyek), s ha az öreg tőke nem is éli túl, a fiatalok megerősödve kárpótolnak majd.
Alkalomadtán lefotózom és teszek fel képet róluk, mert 2 ilyen aggastyán tőke van. Talán akkor a fajtát is be lehet majd azonosítani pl. leveléről, terméséről?!

medveger Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11690

Tegyük azért hozzá, hogy akinek megélhetése, munkahelye a szőlő, azok közül is sokan választják a bio-megoldásokat (van hogy gazdasági, van, hogy marketing-, s van, hogy elvi megfontolásból).

És ahogy mondtad: ha hetente-kéthetente tudok csak ott lenni a növényem mellett, nem sok esélyem van kizárólag kontakt szerekkel...

Előzmény: jacsoj (11689)
jacsoj Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11689

Igen, a bio termesztésben ajánlják. Naponta nézegeted a növénykédet, és, ha valami miatt nem tetszik, akkor beavatkozol. Ha ügyes vagy, akkor elmondhatod, hogy van bio termésed, ha nem vagy ügyes, akkor megveszed a profi védelemben részesített gyümölcsöt.

Az elavultságot a permetszer keverése, kijuttatása, védelmi mechanizmusára gondoltam.

Vannak nagy permetszer gyártó, árusító cégek, nem akarom itt leírni a nevüket, de mindegyikük ajánl korszerű vegyszereket, csak győzd megfizetni. Ha mindennap nem tudsz kimenni a szőlődbe, akkor biztosra kell menni, nem beszélve azokról ,akiknek megélhetése, munkahelye a szőlő.

Előzmény: dezso (11682)
Daeril Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11688

Tehetősség és lehetőség kérdése - gazdag ausztál kollégák a következőképpen jártak el:
állítólag termett... 

Előzmény: tp329 (11687)
tp329 Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11687

99%, hogy nem sikerül, vagy ha meg is marad csökött lesz, nehezen indul fejlődésnek. Nekem 4-5 éves tőkék átültetésével is nagyon rossz tapasztalataim voltak. Megmaradtak, de igazából sose heverték ki. Új telepítésből szebb növényeim lettek volna.

Ezek mondjuk oltványok voltak. És biztos függ a fajtától is.

Na, de ott az az 1%, ha zöld újjú kertész vagy, bármi lehet. :-)

Egyáltalán oltványról vagy saját gyökerűről van szó?

 

Saját gyökerűt maga alá döntéssel is meg lehet ifjítani, vagy ha útban van (de csak a felszínen) akkor jól visszavágva (ahogy tettétek is) a fejlődő több méteres vesszőkkel lehet a velük elérhető távolságban új növényt nevelni. Persze az öreg tőke egyidejű aládöntésével. Jó kis földmunka!

 

Ha mégis az átültetést próbáljátok, akkor a talpgyökerekig ki kell ásni és a lehető legtöbb gyökérrel kivenni és gondosan elültetni.

Az első pár évben fiatal szőlőként kezelni. Nem túlterhelni! Azután majd kiderül.

 

Sok sikert!

 

 

Előzmény: ABorcsa (11685)
medveger Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11686

A szakik véleménye szerint az öreg tőkék átültetése lehetetlen, a tőke nem fogja túlélni.

Ez az elmélet.

Merthogy épp itt a fórumon MidnightX-nek volt tapasztalata így áttelepített tőkékről, s neki sikerült. Igaz, hogy ha jól emlékszem, ő othellóval csinálta, az meg azért eléggé túlélő fajta...

Előzmény: ABorcsa (11685)
ABorcsa Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11685

Sziasztok!

 

Öreg szőlőtőkét át lehet ültetni? Ha igen, mikor (nyilván mostmár legkorábban ősszel), de hogyan fogjunk hozzá?

A tőke olyan jó karnyi vastagságú. Az utóbbi 4 évben annyi történt "Vele", hogy az ágát, ami lugasnak volt oldalra elhúzva, levágtuk. Ugyan tartottunk tőle, hogy megviseli, ennek ellenére nyagyon szépen megfiatalodott, idén tavassszal 2,5-3 méteres érett vesszőket vágtunk le róla (be is iskoláztunk belőle). Hatalmas, fehér, muskotályos ízű fürtöket nevel nagy bogyókkal. A darazsak is imádják, nemcsak a fiaim. :)

Szóval jó lenne megmenteni az eredeti tőkét, ha lehet ...

Előre is köszönöm a tanácsaitokat!

 

NMT Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11684

Köszi.

Előzmény: medveger (11683)
medveger Creative Commons License 2012.04.03 0 0 11683

RAMBO a blogján pár éve szépen összeszedte, mire érdemes figyelni a permetezéskor (és konkrét szerekre is ad jó tippeket, részletes technológiát).

Szerintem kezdőknek is (mint nekem) jól használható, világos leírás.

 

Előzmény: dezso (11682)
dezso Creative Commons License 2012.04.02 0 0 11682

Ha jól sejtem, esetleges elavultsága mellett a bio-közeli termesztésben más nagyon nem is jön szóba.  Ilyen esetre mit javasolnál?  És egyébre?

Előzmény: jacsoj (11681)
jacsoj Creative Commons License 2012.04.02 0 0 11681

Úgy tudom, hogy max. 1% töménységben szokták. Kontakt hatású szer, folyamatosan kell permetezni a növekedés időszakában. Szerintem már korszerütlen szer (hányan fogtok vitatkozni velem?). Vannak sokkal jobb, biztonságosabb szerek.

Előzmény: NMT (11680)
NMT Creative Commons License 2012.04.02 0 0 11680

Sziasztok!

 

Vegetációs időszakban 2%-os bordói lét mikortól meddig lehet alkalmazni peronosz ellen, és milyen időközönként célszerű újra permetezni.


Az ismétlés gyakoriságát tudom befolyásolja a csapadék mennyisége, de mégis... ránézésre ha lekopott?

 

Köszi.

borsika79 Creative Commons License 2012.04.01 0 0 11679
Szia. Elképzelhető. Lehet megpróbálom.
Előzmény: jacsoj (11676)
alfi13 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 11678

Nagyon sok finom csemegeszőlő van az egyik közülük a Hamburgi muskotály.

Előzmény: Camille88 (11675)
medveger Creative Commons License 2012.03.31 0 0 11677

Ezekkel a "leg"-ekkel vigyázni kell, főleg, ha ízlésekről van szó. :-)

A Hamburgi ettől függetlenül egy igen ízletes (nekem legalábbis ízlett), muskotályos aromájú kékszőlő, ami ráadásul (ezt viszont csak hallomásból) borszőlőnek sem utolsó...

Előzmény: Camille88 (11675)
jacsoj Creative Commons License 2012.03.31 0 0 11676

A sok munka, elfoglaltság miatt most kapcsoltam be.

Lehet, hogy meg kellene próbálni egy pár darabot meggyökereztetni.

Előzmény: borsika79 (11655)
Camille88 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 11675

A Hamburgi muskotály a legfinomabb csemegeszőlő?

imkerei Creative Commons License 2012.03.31 0 0 11674

Akkor hajtjuk "u" alakba, ha purbujtást csinálunk, ekkor azonban a vessző, még a tőkéhez van nőve és csak a gyökeresedés után választjuk le.

Ilyekor sem használható, mind a két vége telepítésre, csak a csúcsi rész!

Előzmény: köműves (11673)
köműves Creative Commons License 2012.03.30 0 0 11673

 Valaki mondta ,hogy u alakba meghajtja a veszőt és úgy dob rá földet mind a két végekilóg!De úgy csináltam ahogy írtad köszi!

Előzmény: imkerei (11672)
imkerei Creative Commons License 2012.03.30 0 0 11672

"Kérdés ,hogy ültessem őket függőlegesen vagy meghajtva,hogy mint a két végekilógjon?"

 

Ezt a mondatot nem igazán értem.

 

Természetesen függőlegesen, hogy a vessző csúcsi része legyen fölfelé!

Nemcsak ideiglenesen mehet cserépbe, abban is nyugodtan meggyökereztetheted.

Előzmény: köműves (11669)
tp329 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 11671

öreg muslinca!!!!

Küldtem mailt!

és kösz!

 

Bocs az off-ért!

bolero84 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 11670
köszönöm neked és imkerinek is. Most,csak inkább tövenként meglocsolom. 100 tövet megtudok+oldani.
Tudtok szeged,kiskunhalas környékén ezerjót,kövidinkát,kadarkát,rizlingeket,chardonnait? 100 tő kellene gyökeres.
Előzmény: tp329 (11659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!