Annyira előrelátó vagyok, hogy rögtön dupla annyi galuskát szaggatok, mint amennyi egyszeri kajához kell. Nyáron a tojásos nokedlivé válik a maradék, télen meg SzPéter natúr is megeszi( állva, merőkanállal a tűzhely mellett:))Ma vettem egy szép darab marha lábszárat. Egyik feléből gulyásleves, a másik feléből tarhonyás hús lesz( SzPéter ez utóbbiért is rajong:)) Le kellett menni vásárolni, mert a nagy bevásárláskor csak a konyhai törlő, zsemlemorzsa és papir zsebkendő maradt ki.
Ma remek ropogósra sült a malac, lencsefőzelék és lencse saláta, minden jó volt. A narancsos tiramisu is nagy siker megint. Szerencsére mindenből maradt, holnap csak melegíteni megyek a konyhába.
Viszont annyira elfáradtunk mindketten, hogy befejezem ezt a kb. 30 éves hagyományt.
aha, betojtal a csirketol :) nalunk ma reggel tatar, delben lencsegulyas fustolt oldalassal, kocsonya. delutan palacsinta, este maradek kecske. most csak ugy nezek ki a fejembol :)
a fagyott gombat sosem szabad felengedni. en csak addig szoktam, amig mar darabraira szedheto az osszefagyott cucc. azonnal mehet is a forro zsiradekba, barmibe. ugy eredeti allapotjaban marad meg, nem enged fel lottyedt allagura.
ma kecskelapocka es nyak keszult. a husokat olivaval vekonyan bekentem, bors, so, pici csilipehely kerult ra, majd allt 2-3 orat az erkelyen. egy tepsibe tettem egy doboz libaalaplevet, 2-3 deci feherbort, keves repat, zoldhagymat, kakukkfuvet, rozmaringot, zellerszarat, lilahagymat. a husokat belefektettem, majd a sutoben kb 3-4 orat sult. ahogy fogyott a leve, szepen ontozgettem vele, a masodik feletol 2-3 alkalommal megforditottam a husokat. amikor elkeszult, a husokat kiszedtem, egy jenaiban pihentettem kb 20 percet. addig a maradek levet egy labosban besuritettem kis borssal, balzsamecettel, feherborral, citrommal.
kozben egy fel kilo bimboskelt enyhe sos vizben elofoztem, utana ket fej cekla is kerult a fozovizbe. ezeket beledobaltam egy masik tepsibe, ment hozza zellerszar, lilahagyma, repa, zoldhagyma. alalottyintettem egy kis feherbort, onottem ra egy keves fuszeres kacsazsirt a minapi sutesbol. ment be a kecske ala a suto aljaba. kozben megtisztotottam a tegnap szedett ordogszeker laskagombat, teli fuloket. amikor a zoldseg megsult, kiszedtem egy jenaiba, majd a maradez zsiradekon lepiritottam a gombakat.
desszertnek friss krumplis pogacsa keszult gouda es egy horvat parmezan jellegu sajttal.
Malac alacsony hőfokon süldögél, majd holnap lesz megpiritva. Lencse megfőzve, saláta félre téve a többit holnap berántom, a rántás is kész van már. Most megyek megcsinálom a tiramisut és akkor az idénre be van fejezve a főzés. Vacsorára töltött tojást csináltam.
A tyúk hátrafelé kapirgál, elkaparja a szerencsét. A malac előrefelé túr, kitúrja azt. És igen, a hal elúszik vele :)
Vettem egy szép darab disznócombot, dióját. A zsíros laflancokat levagdostam róla, lett belőle kolbász, a maradékot szépen megformáztam, felszúrtam és betöltöttem a kolbásszal. Ezt tegnap sütöttem meg lassú tűzön, ma pedig a malaccombot.
Vacsorára lesz a kétféle hideg sült, tormás sonkatekercs, krumplisaláta, franciasaláta. Kiskorú kedvéért főtt tojásos, kaviáros falatok :)
Holnap a malac bőrös részeire rápirítok sörös szalonnával kenegetve, lencséből alighanem leves lesz.
Kutya megkapta a malaccsontot, de szegény egyelőre retteg, pedig itt egészen rendes népek laknak, viszonylag visszafogott a durrogtatás...
Ha én készíteném, fokhagymával ízesített kacsazsíron megpirítanám a gombát, flambíroznám a whiskyvel, bele a tejszín, petrezselymzöld, csipet kakukkfű, só, bors, lassú tűzön főne a kellő sűrűség eléréséig.
Mivel a kiolvadt gombák állaga(egész, elég apró gombákat vettem ki a fagyasztóból) nem igazán tetszett, öregre szeltem őket és minimális zsiradékon átpirítottam, legyenek kicsit keményebbek. Utána bővebb zsírban hagymát, a végén fokhagymát pirítottam(az asszony nem engedte kihagyni) és beledobáltam a gombaszeleteket. Ráöntöttem azt a levet is ami a vákumozós zacskóban összegyúlt, elfőztem, nyakonöntöttem whiskyvel és gyermekeim nagy örömére belobbantottam(kezdek félni tőlük, mindkét kiscsaj erősen piromániás). Nem tudom, ki találta ki a vargánya-whisky combót de jól tette, nagyon illik egymáshoz az ízük. Aztán tejszín, majd az asszony megjelent valami gyanús kinézetű sajttal, szerinte gouda volt, szerintem egy műgyanta tömb legalábbis a keménységéből ítélve de a sajtreszelő győzött és még az ujjaim is megvannak. Petrezselyemzöld került bele a végén és mindmegettük... Jó volt. Egy szép darab karajt sütöttem egybe, ahhoz stimmelt is.