Colis tejröl volt szó! Pontosítok: a CHN22, amit én használok nem gyözi le. Mutattam! Ezért javasoltam Crystalheart-nak, hogy próbálja ki a 11-est, mert az erösebb, s neki van . Azt is írtam az egyik hsz- ben hogy a termo is jó, mert erösen savanyít.
na csak kihoztam valamit a tegnapi oltós"kirándulásomból"...hát nem kólis az fix...tőgygyuszi sincs:):):)...elcsesztem az oltást ,és ezt a kihozatalom igen megsinylette..
Egyébként finom lett:):)
A mai gomolykák teljesen jól működtek:):)
a kép egyébként jó szar lett.és egyszer biztosan megtanulok sajtot szépen felvágni..DD
(Ezek anyám mizériái, egyszerűen kivonta magát az ételkészítés alól pár éve. Asszem erre már kitaláltak valami orvosi megnevezést is, mint egészségesétel-mániásra. Alig tudtam meggyőzni, hogy tartsunk tyúkokat, hogy ehessünk tojást is. Most én főzök többnyire, de elég alap étkeket tudok csak elkészíteni, mert rettentő szórakozott vagyok. A sajtok is ezért sikerülnek néha érdekesen, mert elfelejtek ezt-azt, és még az ízesítéssel is vannak gondjaim. :DDD Amúgy igen, vegetáriánus a család, de mivel én és a négy kisebb testvérem születésünktől fogva azok vagyunk, mások már nem is tudnánk leni, a húsra rászokni nem lehet, ha az ember már nem pici gyerek...
Ha édesanyám vonalát követnénk étkezésben, akkor sótlan tejtermékeket ennénk külön, meg gabonakészítményeket, kásákat ennénk külön vagy zöldséggel, meg zöldségeket ennénk külön, vagy gyümölcsöket külön. :S Anyám azt mondja, "elkorcsosodott már az ízlelésünk", azért nem tudjuk élvezni hosszútávon az ilyet.)
Azt mondd meg kérlek, mit kell ahhoz csinálni, hogy a kecsketejből rózsaszín, sőt, egyszer zöld sajt legyen a fehér helyett? :D Egy-egyszer megtörtént, hát nem volt gusztusom már formába tenni, inkább kutyaeledel lett belőle. Miféle baktérium okozhat ilyen színt?
Tudom, hogy nem kell melegebb (csak most melegebb van itt bent :D sőt, mikor kint hűvös van, itt bent akkor is meleg a sparhelt miatt), és rendesen fölmelegítettem a habzás kezdetéig, de mégsem működött. Lehet, hogy nem volt elég steril a rozsdamentes lábos, amibe tettem. Most meg édesanyám nem akarja engedni, hogy újra próbálkozzam, mert hogy úgyis elrontom... Meg hogy úgysem tudjuk vagy fogjuk fölhasználni a túrót. (Megjegyzem, édesanyám nem főz semmit, merthogy a "főtt étel egészségtelen". Én sütök-főzök, pedig nem igazán tudok. És még kőrözöttet sem készíthetnék letolás nélkül, mert összevegyítem a szénhidrátot és a fehérjét, amikor rákenem a kenyérre... o.O` )
Ebben a dög melegben (22-24 fok van bent), az esti tej másnap délutánra megalszik. Kellemesen savanykás, lágy aludttej lesz belőle. (Nem úszik fel a tetejére, nem boborékos.)
"nekem soha nem volt ilyen nyúlós"
Amelyik kecskénél egy kicsit is "nyúlós" lesz a tej a CMT-vel reagálva, azt külön fejem. (Most kettő ilyen van, mindkettő már benne van a korban. Le kéne vágni őket, de sajnálom. Különben látszatra teljesen egészséges a tejük, csak nyersen nem alkalmas feldolgozásra.)
Nem véletlen, hogy saját tejjel dolgozom, a vásárolttal már többször pórul jártam én is. Nagyon körültekintően kell kiválasztani, kitől veszünk, és lehetőleg megkérni, hogy ugyan már ne fejje bele az öreg fejősöket, és rendszeresen ellenőrizze a sejtszámot. Plusz: fejőgép állapota, tisztaság, leszűri-e tejet, ha igen mivel, stb...
"Ha natúr tejbe teszed a kultúrát, a colit nem győzi le, ebböl nem lesz sajt."
Kérlek szépen! Ilyet nem lehet csak úgy kijelenteni!
Minden nap bő 50 liter nyers kecsketejből csinálok így sajtot. Hol teszek bele kultúrát, hol nem, attól függ, milyen sajtot akarok készíteni. Nem szokott colis lenni. Vagy mindegyik az, csak nem veszem észre?!
1pici tévedést látok a dologban! Piacon veszem a tejet és nálunk 2féle tehéntej kapható! 1pasztőrözött és 1"frissen"fejt. Mindkettőt lefölözik, (szerintem meg is mossák) mert ha hűtőbe teszed, az üvegben nem, hogy nem keletkezik dugó, de még csak 1mm föl sem!!! :-(( Szóval a színe nem a zsírosságtól olyan amilyen!
A soroksári tehenészet megszűnt, (a környéken nem találtam másikat) ezért vagyok rászorulva a piacra! A kecsketej (amit ugyan jobban szeretek) meg 500ft/liter abból nem szeretnék sajtot csinálni! Mifelénk túlságosan felértékelődött a "szegény ember tehene"!!