Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 1 1994

Ami az idős úr elmondását illeti (Franczia István) az is nagyon hasznos információ olyannak mint én aki keresgéli a régi útvonalakat.

Azt hogy a régi Kő út nem volt azonos az aszfaltossal arra már én is rájöttem a térképek alapján és személyesen is megtapasztaltam. Helyenként kiválóan látszik.

A régi emberek mindig a lehető legcélszerűbben vezették az utakat, anélkül hogy komolyabban átalakították volna a természetet, a mai ember rombol és épít, mindenen keresztül-kasul, csak vezessen út.

Ez nagyon szépen lekövethető a Bél-kőn is, az aszfalt mellett fokozatosan egymáshoz közeledve fut a két út, a régi és az aszfaltos, majd egy pár száz méteren egybeforrnak, utána a régi út a Disznós-forrás felé megy fel a Bél-kő-nyak irányába, míg az aszfaltos egy hajtűkanyarral elmegy kelet felé. 

A kék is a Disznós-forrás felé ment, egyszer még azt is lekövetem majd. Legutóbb csak kb 50 métert mentem befelé ezen az ösvényen, a barátlak romjáig.

 

1. itt találkozik a két út, régi és "új"

2. az aszfaltos elkanyarodik élesen jobbra, az ösvény pedig a hajtűkanyarnál egyenesen az erdőnek tart...

... ahol kb 50 métert megtéve ez a régi remetelak-rom fogad. Érdekes hely ez is.

 

 

Előzmény: vörös macskamedve (1992)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.20 0 1 1993

Egyáltalán nem uncsi, érdeklődve olvastam a belinkelt anyagot, nagyon érdekes. Engem úgy összességében nagyon érdekel a Bélkő.

Remélem hogy legalább a mai formájában megmarad most már  az utókornak. Nem kéne tovább rombolni.

Előzmény: vörös macskamedve (1992)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.20 0 2 1992

Kicsit visszakanyarodva a Bélkőhőz, elég érdekes leírást találtam a bányával kapcsolatban:

 

http://real.mtak.hu/20858/1/7_MFK_2014_Orsi_463_471_u_141434.571936.pdf

 

Én nem is tudtam, hogy 2007 környékén újra akarták indítani a bányászatot...

 

Másik: sikerült beszélnem Franczia Istvánnal, aki a HMTSZ-ben tevékenykedett, most 82 éves, és 1950 környékén még járt a gerincen. Elmondása alapján nem volt könnyű terep, elég sziklás, viszont fa nélküli volt, így végig jó kilátás volt róla. A Kék leterelést nem tudta pontosan megmondani mikor volt, de valószínűleg az 50-es évek elején (jövőhéten nálam lesz az 1954-es Bükki portyavezető - abból talán még többet megtudok). Azt mondta, hogy fokozatosan haladtak egyre följebb a bányaműveléssel, és egy idő után veszélyessé vált a gerinci út. A pontot az 'i'-re a gerinc bontása tette föl 1963-64 körül, aminek nyilván volt olyan 1-2 éves előkészülete. Az angyalos térképen látható Kőút nem azonos a későbbi szerpentines aszfaltút nyomvonallal. A gerinc bontás miatt terelték le a Kő útról a patakvölgybe a kéket. Majd mikor a márgát elkezdték bányászni a 80-as évek elején, akörül terelték át az északi oldalra a kéket. A Felső-erdő felé menő útvonalat elmondása alapján azért módosították a mostani útvonalra, mert meredek, sziklás, nehezen járható volt, télen csúszós. Ennyit tudtam meg pluszban.

 

Remélem még nem uncsi a téma :)

vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.19 0 0 1991

Én is hasonló jelzést láttam az Ablakoskő-völgyben - lehet, hogy pont ezt.

Előzmény: Skodri84 (1989)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.19 0 1 1990

Az nem lehet, hogy amit Bálvány-Bánkút között fotóztál az egy orbitális Z+ ? Van az a bemélyedés a jelzésben, és mintha a vízszintes csík folytatódna a jobb oldalon, a függőleges csík meg lehet hogy a mélyedésben volt...csak találgatok.

Előzmény: Törölt nick (1987)
Skodri84 Creative Commons License 2016.05.19 0 1 1989

Télen fotóztam ezt régi zöldet az Ablakoskő-völgyben:

 

 

 

vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.18 0 0 1988

Most jelent meg amúgy az új 2016 os térkép. Annyi jelzés van már, hogy kezd kicsit tömény lenni (pl. Várkút és Kövesdi kilátó között 5 különböző jelzés). Na de vissza a retrohoz. (Angyalos térképet én is be akarom majd szerezni). Bálvány és Bánkút között azt találtam, hogy Nagyvisnyó-Mála bérc- Tarófő-Bálvány-Bánkút útvonal 32-es és 56-os térképen Piros, a későbbieken Z+. Legalàbbis azokon amik nekem megvannak, szóval az nem tudom mi, amit fotóztál. A zöldet az Ablakoskő- völgyben tudomásom szerint a Nemzeti parkká alakuláskor szűnt meg 77 előtt. Előtte Csurgó érintésével egészen Bánkútig vezetett. Jelenleg szerintem engedéllyel látogatható elvileg, főleg sasok fészkelése miatt amennyire én tudom, szóval fészkelési időszakban nem igazán ildomos zargatni azt a részt (amúgy már a 62 es kalauz is megemlíti ezt).

A dédesi vár felé tényleg jól látszanak a kék jelek. Jelenleg is a múltba vész pár jelzés, pl a Kék L jelzést törölték, ami jó meredeken a Vár-völgybe vezetett. Azon 2 szer voltam, és gondolkodtam is, hogy ezt a vonalvezetést vajon józanul vagy 6 feles után találták-e ki. Asszem rajta is volt a térképen, hogy igen meredek.

Előzmény: Törölt nick (1987)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.17 0 1 1987

Köszi a linket, elolvastam, érdekes!

A többi információ 70-80%-át ismertem, 1930-as évekbeli angyalos Bükk térképet pedig lehet hogy veszek is majd egyet, mert itt-ott fellelhető azért. 

Ami a zöld jelzést illeti:

Honnan indult? A Bálvány-kilátó és Bánkút közti turistaúton, ahol ma zöld + van ott fotózhattam ilyen régi zöldet? Mert valamit fotóztam:

 régi kék jeleket szoktam keresgélni, de ez nem lehetett az, ez valami más.

 

Egyébként akár '50-es, '60-as évekbeli jelzéseket is lehet fényképezni olyan helyeken ahol nem vágták ki az öreg bükkfákat, mert a bükk nagyon szépen megőrzi a jelzéseket, nagyon hosszú ideig, ilyen szempontból a legjobb fatörzs az ezüstösen csillogó sima bükkfa törzse!

A Dédesi vár felé ahol a '60-as évekig futott a kéktúra útja tavalyelőtt rengeteg nagyon tisztán látható, szép régi kék jelet fotóztam a kék rom jelek alatt, mellett:

 

Mindenesetre a Bélkőt és az Ablakoskőt előbb-utóbb szeretném felkeresni, az Ablakoskőt a "Másfélmillió lépés Magyarországon" c. sorozatban is bemutatták, régebben tervezgettem is, de turistajel nem vezet már oda és lehet hogy engedély is kéne hozzá...?

Előzmény: vörös macskamedve (1984)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.14 0 2 1986

Ja találtam még egy érdekességet a 30-as évekbeli térképen (ami kompletten fent van neten, és kb. a 80-90-es években megjelent térképekig egyértelműen a legjobb és legrészletesebb volt). Ott volt még egy sárga jelzés, ami a Bélkő csúcsról (a megmaradt nyugati csúcs) vitt le egy Sárga jelzés az apátság felé elég direktben. Későbbi térképeken is volt azon a környéken sárga (P+ is), de már nem érintette a csúcsot. Ha arrafelé maradt meg valami sziklás rész a hegyből...de az képtelenség lenne, hogy 80 év után bármiféle jelzés maradvány meglegyen. Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy a megmaradt részen esetleg sziklán meglehet az 50-es évekbeli K+. (Bár azt hozzá kell tennem, hogy a Leány-völgyben sehol nem láttam már a hajdani Z 3szög jelzést, ami csak az 56-os térképen volt rajta - később törölték az útvonalat; a 77-ben még meglévő (de utána törölt útvonal) Z jelzést is már csak kopottan láttam egy két sziklán az Ablakoskő-völgyben)

 

Előzmény: Törölt nick (1983)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.14 0 2 1985

Tehát ezek alapján én úgy gondolom, hogy a kéket valamikor 32 és 54 között terelhették le a gerincről, de sajna abban az időszakban nem igazán adtak ki kalauzt, amiből kiderülhetne. Talán az 54-es portyavezetősben írnak róla valamit.

Előzmény: Törölt nick (1983)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.14 0 2 1984

Térképvázlatom sajnos nincs, de majd lehet, hogy csinálok. Amúgy jó lenne egy részletes Bélkő és környéke térkép. Asszem egyszer találtam egy ilyen tájfutó térképet.

 

Szóval amiért ellentmondásos lehet a kéktúra könyved, az az, hogy 63-64-ben álltak át a bányaművelésnél a felső gerincrész bontására. Wikipédia-ról idézek: "A Bél-kő oldalában 1963-ig folyt két mészkőbánya tölcséres művelése, ekkorra azonban a bányafal veszélyessé vált, ezért a termelést a hegygerinc tetején folytatták."

Ezt a linket pedig biztos ismered, de azért beteszem, mert itt is meg van említve: 

"

A Bél-kő hegyen a bányanyitás 1909-ben kezdődött az észak-nyugati hegyoldal lejtőjének közepén az 550 m tengerszint feletti magasságban. A viszonylag kis területű bányaudvarról egy 2,5x2,5x75 m-es altárót hajtottak ki, és a táró végénél felfelé műveléssel egy függőaknát létesítettek. A mészkő fejtése kezdetben az aknába történt, majd több mint 50 évig egészen 1964-ig a hegy homlokát művelték lépcsősen, ez látható ma is. 

A "hegy ráncolja homlokát" mondta látogatásakor Szabó Magda írónő. A teraszos lépcsős művelés később veszélyessé vált, ezért 1964-ben a hegy tetején, 730 m-es szinten nyitottak bányát. Innentől kezdve a Bél-kő hegyet felülről művelték. A bánya művelése - a mészkő vagyon fogyása - főleg akkor vált intenzívvé, amikor a 180 000 tonna évi termelésű régi cementgyár helyett 1979-ben új cementgyár kezdett termelni, mintegy ötszörös kapacitással." Forrás: http://szepkilatas.blog.hu/2014/02/13/bel-ko_a_magyar_sziklaparadicsom

 

Az viszont az 56-os turistakalauzból világosan látszik, hogy a kéket már akkor leterelték, és csak a K+ ment a gerincen. A 62-es kalauz szerint pedig letereltek mindenféle jelzést a gerincről. Egyébként ez utóbbiban vannak fekete-fehér fotók, és a Bélkőről is van benne egy, ahol még egyértelműen megvan a gerinc (mondjuk logikus, mert csak 2 évre rá kezdték bontani). Mondjuk az rejtély számomra, hogy 56-ban miért K+ vitt már csak a gerincen; azt el tudom képzelni, hogy 62-ben már tudták, hogy 64-től a tetejét bontják, ezért letereltek minden utat).

 

A 77-es kalauz így fogalmaz: "A Bélkő-nyak 817 m magas, ördögszántásos tetejéről korábban gerincösvény vezetett a 794 m magas Bélkőre. Sajnos a halálra ítélt Bélkő teteje már a kőbánya területére esik, és csak idő kérdése, hogy a ritka bennszülött husáng és földközi-tengeri elterjedésű szirti pereszlény sziklagyepjeit hordozó mészkőorom teljesen a cementgyártás áldozatává váljék".

 

Az eddig megjelent turistakalauzok itt vannak összegyűjtve: http://www.bukkhegyseg.hu/index.php/tudasbazis/turizmus

Ebben megtalálhatók amik nekem is megvannak, amikből idéztem.

 

A Bükk portyavezető asszem 54-es - abban még lehetne hasznos infó, de nekem gyanús, hogy az 56-os nagymértékben az alapján készült. Az igazán érdekes a 32-es kalauz lenne, amiben tényleg a gerincen vezetne a kék, de ahogy tudom az szinte beszerezhetetlen, vagy horror áron van.

 

A képeid ha jól sejtem a Simon váránál készültek.

Előzmény: Törölt nick (1983)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.14 0 1 1983

Ezt az infot a sziklán lévő jelzésről pedig én köszönöm, megpróbálom majd megkeresni. Esetleg egy térképvázlatot megköszönnék.

A Bélkő-gerincen futó kék jelzés leterelésének időpontja nekem azért kérdéses mert a térképeken mást vélek látni mint például ami az 1964-es kéktúrás könyvben le van írva.

 

"A Telekesi turistaháztól az országos kék a Jánoshegytől délre lévő völgyön vezet most, mert a bányaigazgatóság a régi sziklás gerincutat életveszélyes volta miatt lezárta. Az új jelzés (1964-ben járunk!) a Bélkő-nyaknál ér fel a gerincre, honnan a Bélkő sziklás, karsztos gerince felé nyugati irányba érdemes visszatérni a tilalmi tábláig."

Megkérdezhetem hogy te milyen forrásokat, útleírásokat használsz?

 

Múltkor leguggoltam azon a helyen ahol az egykori bányaút bevágása van és megpróbáltam elképzelni milyen lehetett az egykori, még érintetlen Bélkő sziklagerincének a látványa, egy biztos: pótolhatatlan veszteség érte a Bükk-hegységet a lerombolásával!

 

 most gondolj bele egy ilyen gerincúton mennyire más lenne a kéktúra errefelé mint a mai semmilyen úton a katonasírok felé...

 

 nem mondhatjuk hogy csúnya, ráadásul iszonyú érdekes, no de azért a majd' 100 méterrel magasabban futó sziklás-kakastarajos gerinc valahogyan mégis jobban tetszene. És 60-70 éve még megvolt, hihetetlen...

 

Előzmény: vörös macskamedve (1981)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.13 0 1 1982

Kicsit helyesbítek. Most csak az eléggé elnagyolt régi térképeket futottam át. Most hozzáolvastam a leírást. Tehát 56-os térkép és leírás szerint K+ ment a gerincen, a K pedig DNy-ÉK irányban ment a Bélkő déli oldalán, valószínűleg a mostani aszfaltút nyomvonalán egy darabig. A 62-es kalauz is ezt a szerpentint említi, és idézem a szöveget: "Bélkőnyakról a régi orsz. kék jelzésen Ny-nak tartva 30 p alatt érhető el a Bélkő karsztos keskeny sziklaélén a gerinc (veszélyes út, tilos is!). Kényelmes, egyenletes lejtőn az országos kék DNy-nak vezet le a kőúton a Bélkő déli lejtőjén a János-hegy nyergébe, a bánya függőleges aknája mellett (tilos terület!)."

 

A 70-es kalauz azt mondja, hogy "a Telekessytől ÉK felé, az országos K jelzés mentén, a Bélkő DK lejtőjén, a völgyi úton haladunk Bélkő-nyakra. (A Kő út használata tilos és veszélyes!)" Gondolom ez utóbbi lehetett a szerpentines, mostani aszfaltút - ezért vezethették a patak völgy felé. Továbbá még a 70-es leírás is megemlíti a hajdani gerincen vezető utat: "Bélkő-nyakról a régi országos K jelzés mentén NY-nak tartva, 30 perc alatt érhető el a Bél-kő karsztos, keskeny sziklaélén a gerinc, ill. a csúcs. (Ezt a kitérést azonban nem ajánljuk, útja veszélyes és tilos! A bányaművelés miatt gyakori a robbantás)"

 

Egyébként egyszer még a Telekessy felől Mónosbélre átvezető P jelzést kerestem, kb a nyomvonala megvolt, jelzést nemigen találtam, de Mónosbél felé már nem volt egyértelmű merre megy.

Előzmény: vörös macskamedve (1981)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.13 0 1 1981

Köszi az infókat, akkor bepróbálkozok majd a Felső-erdő felől is. Én a Sötét-lápánál ahogy a Bél-kő felől jövő patak ÉK irányból NY felé fordul a szélesebb dózerút mellé, ott van az út mellett egy nagyobb szikla és azon láttam. Egy vastagabb fán is látni véltem nagyon halványan egy kék jelzést. 

 

Amit én kisilabizáltam a régi térképeimből és turistakalauzokból: 30-as években gerincen ment; 56-ban a K+ ment a gerincen, a K valahol Sötét-lápa felé; 62-ben ez utóbbi maradt meg, K+ eltűnt; 70-ben ugyanez; 77-ben a Bélkő északi oldalán vezetett szinte vízszintesen K-Ny irányban, és fölkanyarodott Felső-erdő felé; 90-es évek elején a Szilvásvölgyi-forrás felé direktben Felső-erdőnek; 2000-es évek elejétől a mostani.

 

Nekem valami ilyesmi jött le.

 

Hasonló elemzésem van a Pes-kő környékén vezető P, P negyzet, barlang, és háromszög jelzésekre; Leány-völgyi és Ablakoskői jelzésekre.

 

Ui.: Úgy tudom a betonnal lezárt Bélkői kivájt üregekben a megmaradt nem kevés robbanóanyag van, amit a tűzoltók már próbáltak elvinni. Én így tudom, hogy ahelyett, hogy leszállították volna, inkább bebetonozták a járatot.

Előzmény: Törölt nick (1975)
perempe Creative Commons License 2016.05.11 -1 0 1980

a kőbánya épületénél megkergetett egy kutya pár éve, pedig csak az úton mentem az apátságtól a tóig.

Előzmény: Törölt nick (1979)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1979

A fotón nyíllal jelöltem a további utat, ezen már nem mentem tovább, és azt is hogy nagyjából hová kell érkeznie. Az egész út innen a Szilvás-völgyi forrástól még kb 600-700 méter, vagy annyi sem.

 a forrás egy útelágazásban van, a bal oldalin megy a "másik" kék, amely a kőbánya épületeinél ér ki, van kék jel ott is bőven. 

 

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1978

Ja, és kék jelzéseket még biztosan fogsz találni, azok is segítenek majd. Ha én járok arrafelé hamarabb akkor majd írok róla, bár én jobban szeretem ilyesmihez a lombmentes időszakot.

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.11 0 0 1977

Véleményem szerint meg lehet, elszántság kérdése.

Bükkerdő, nem túl sűrű, és amennyit én láttam belőle az még járható volt, feljebb lehetnek dzsindzsásabb részek, de a járatlan, régi kék jelzéses utakon szerzett tapasztalatom szerint meg lehet csinálni. Inkább a meredeksége fog némi nehézséget okozni.

Egyébként én is tervezem még ezt az utat is, csak majd fentről fogok nekiállni, korabeli térkép alapos tanulmányozása után.

Előzmény: perempe (1976)
perempe Creative Commons License 2016.05.10 -1 0 1976

a meredek szakaszt meg lehet csinálni? (a Szilvás-völgyi forrástól a Messzelátó mai S/Z jelzésig megy fel a régi K.) ösvény vagy földút? milyen állapotban lehet?

Törölt nick Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1975

Eltévesztettem. 

Sötét-lápa helyett az Őztörőre értendő amit írtam. Ott vannak jelek a forrás felé menet.

 

A Sötét-lápánál már nem találtam kék jeleket, arrafelé a legrégebbi útvonalak mentek, a gerincút és később a gerincről leterelt út ha jól emlékszem 1970-es évekig.

Errefelé azért is minimális az esélye 50+ éves jelzéseket találni mert fiatalos erdő van, kivágták a régi erdőket, amelyeken esély lett volna jeleket fotózni. Esetleg köveken, ahogyan te is mondtad. 

Egyébként hol is láttad pontosan azt a jelzést kőre festve?

 

Fent, a Bél-kő nyak felé nem vágtak ki minden fát, egy szép nagy bükkfán ott is virít két őskori kék jelzés, szinte közvetlenül a Bél-kő csúcs alatt!

'60-as évek jelzései a Bél-kő alatt. Szerencsés dolog háromszorosan is, mert a bükk amúgy is jól őrzi a jeleket, de itt még egy picit a fa mélyedésébe is esik, még védettebb zugba.

Továbbá még nem vágták ki...

A második képen ott fent az a 815 méteres csúcs.

Előzmény: Törölt nick (1974)
Törölt nick Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1974

Érdemes rászánni egy egész napot a Bél-kőre, sőt mi több igényli is, és még akkor sem fogsz megnézni mindent.

Nekem azok a bányakapuk maradtak ki még eddig amelyek úgy deréktájban láthatóak rajta, és le vannak zárva betonnal.

A Sötét-lápa felé én is jártam, de a forrás után nem mentem fel a Bél-kő nyakhoz, pedig alig 600-800 méterre voltam tőle, hanem a Felső-erdőn keresztül hatalmas kerülővel a csúcsot vettem célba.

A Sötét-lápa felé is van még pár jelzés, ez nem is olyan régi út ám, a Felső Erdőben pedig szinte hemzsegnek a régebbi kék jelek!

 a forrás felé

 Felső erdő, a fák közt láthatóak a sziklacsúcsok

 

Az akkori túrám leírása térképpel, hátha ötletet ad neked is:

 

viewArticle

 

Van még egy jó írás a Bélkő-hegyi kéktúra változásokról, garass írta, azzal egészíteném ki hogy 1963-ig bizony a hegy gerincén futott a túra, ez derült ki számomra két térkép és egy '60-as évekbeli túraleírásból.

viewArticle

Előzmény: vörös macskamedve (1973)
vörös macskamedve Creative Commons License 2016.05.05 0 2 1973

Én is szívesen nézegetem a mai és a régi jelzett utak eltérését különböző térképeken. Egyszer el is kezdtem egy listát írni, mikor hol merre volt jelzett út, mikor szűnt meg, merre terelték, stb.

A Bél-kő ilyen szempontból csemegének számít, mert ha jól emlékszem ott kb. 4 féle út is volt (kék). A Sötét-lápa felé menő változatot egyszer bejártam - egy maradvány jelzést láttam egy sziklán+ az erdőben ahol már nem nagyon találtam az utat, csak irányban mentem a patak felé, ott találtam egy kb. embermagasságú erdész síremléket - elég érdekes volt, hogy csak úgy ott van egy elhagyatott erdőrészen. A gerincen ugye már nemigen tudunk végigmenni, viszont volt egy változat, ami a Felső erdő felé vitt föl, elég direktbe. Ezt akarom még felfedezni, na meg a bányaudvarban sem voltam még, és a Bél-kő meghagyott sziklaletörésénél sem. Olyan 10-15-ször biztos voltam már a Bél-kőn, de sosem volt időm tüzetesen szétnézni. Majd egyszer rászánok egy egész napot. 

Előzmény: Törölt nick (1970)
jakkk Creative Commons License 2016.05.05 -1 0 1972

Május 14-én jön a második vadkutató vonatozás a LÁEV-en!


Lutra Expressz Garadnára!

 

perempe Creative Commons License 2016.04.25 0 0 1971

megcsináltuk a hórvölgyi útelágazás kört, ami 22,5km. a S-n mentünk keletre a műúthoz, azon a Mocsárosházig, majd P+ jelzésen, a Belvács-réten keresztül a Hór-völgyig, majd le a völgyön.

 

a völgyből kelet felé csak a csak a Hosszú-völgy műútjával szemben van út, meg 600 méterrel lentebb a kanyarban.

Előzmény: Lacerta (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.14 0 1 1970

Megvárom türelemmel!

:-)

A trackelés-rajzolás nem vonzott sosem. Böcsülöm aki csinálja, én nem akarom, nekem más a hobbim.

Nagyon elviszi a figyelmet a felmérés magáról a túráról, a természetről, nem akarok olyan természetjáró lenni aki "felmérni" megy az erdőbe. Engem a kéktúra és annak a régi szakaszai érdekelnek.

 

Hogy ontopik is legyek ennek kapcsán:

Meglepődve láttam egy angyalos, '30-as évekbeli Bükk térképen hogy még a Bükk-fennsíkon is volt a maitól eltérő kék nyomvonal, a Tar-kő után nem ment a Keskeny-rét felé a kék, hanem tovább a "köveken" és később ment el Bánkút irányába anno. Sőt az Őserdőt sem érintette, sem a környékét.

Azt hogy a Bélkő egykori gerincén ment azt tudtam, kár hogy már nem láthatjuk azt az utat sosem.

 

 no, ezeket az utakat szeretem én felfedezni, olykor még jelzéseket is találok, még 50-60 évvel ezelőtti szakaszokon is, mint legutóbb az 1964-ben létező kéken a Bél-kő nyak felé, ezen a térképen még K+

 

Bélkő-kőbánya 254 - konfartibi - indafoto.hu

Előzmény: Lacerta (1969)
Lacerta Creative Commons License 2016.04.14 -1 0 1969

Ezek a dolgok a helyszínen derülnek csak ki igazán, mert azért láttam már olyat nem is kevésszer hogy sem a papír, sem pedig a virtuális térkép nem tartalmazott utat/ösvényt és mégis ott volt.

 

A papírtérkép, az ugye úgy működik, hogy a készítő valamilyen alaptérképet saját, illetve más szabadon elérhető vagy pénzért vásárolt adatbázis alapján reszelget, és kiadja. Ha hiányosságot találsz rajta, azt jelezheted neki ( cím a térkép impresszumában ), megköszöni, vagy kijavítja, vagy nem, és a következő kiadásban a pénzedért vagy látod, vagy nem.

A közösségi térkép ( OSM, turistautak ) meg úgy, hogy látod, hogy nincs ott / nem úgy van, és ha már ott vagy, te magad rögzíted ( letrackeled ), feltöltöd a tracket, aztán berajzolod te magad, vagy megvárod amíg berajzolja valaki más, és örülsz hogy legközelebb már látod.

 

De ha csak magadnak rajzolgatod a papírtérképedre tollal, akkor meg kell várnod, amíg a fentiek bármelyikét valaki más megcselekszi. :)

Előzmény: Törölt nick (1968)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 0 1 1968

A Less Nándor-túra útvonalán kívül nem ismerem ezt a környéket sajnos. (az egyik térképen tollal be is rajzolgattam magamnak anno azt a túraútvonalat, ez látszik a fotós részleten is. :-) )

 

Turistautak

Ez a térkép gyorsan frissül, a földutakat is elég szépen tartalmazza, viszont ezen sem látok az Alsó-Csákányra vezető utat.

Ezek a dolgok a helyszínen derülnek csak ki igazán, mert azért láttam már olyat nem is kevésszer hogy sem a papír, sem pedig a virtuális térkép nem tartalmazott utat/ösvényt és mégis ott volt.

 

 

Előzmény: perempe (1967)
perempe Creative Commons License 2016.04.05 0 1 1967

szombaton az Oszlától északra indultam, de a két Csákány között elfogyott az út (utolsó előtti kép), és nem akartam irányban menni (GPS), visszafordultam, pedig a Google műholdas térképe szerint csak kb. 200 méterre voltam az úttól.

 

köszönöm a térképeket, nekem csak a második, régebbi van meg.

lehet, hogy megpróbálom megkeresni a régi térképen szereplő, völgyből kiinduló, Alsó-Csákányra vezető utat. érdemesebb a Mirhó-nyak felől támadni?

Előzmény: Törölt nick (1965)
Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 -1 0 1966

No, ha már erre jártam akkor a hétvégi Bükki Bél-kő túránk albumát is betenném, ha valakit esetleg érdekelne:

 

konfartibi Bélkői kőbánya című albuma az Indafotón

 

Gyönyörű helyeket fedeztünk fel a Bél-kőn, a Tátrát egész nap láttuk, tiszta, szép idő volt a korán jött meleg ellenére. 

A családnak beígértem hogy a hegytetőn egy teremtett lélek nem lesz, erre kutyasétáltatós párok, napozó fiatalok, csúcsokat hódító fotósok fogadtak minket odafent... :-O

Hiába, no, itt a tavasz!

 

Törölt nick Creative Commons License 2016.04.05 0 0 1965

Most volt egy kis időm, utánanéztem, valóban a mai, 1:40 000-es Faragó-féle -egyébként nagyon jó- térképen nincsen út jelezve a völgyben, az 1982-es 1:60 000-es térképen viszont még van!

Sokat szoktam járni régi, 30-40, sőt 50 évvel ezelőtti kéktúra útvonalakat kutatva ilyen utakon, tapasztalatom szerint ezek a völgyi utak, amelyeken nem nagyon járnak be szoktak nőni, de általában kisebb bozótharcok árán még azért bejárhatóak, nem olyan vészesek.

A régi nyomvonalak többnyire követhetőek, ha nagyon akarjuk.

 

1. 2012

2. 1982 

 

Picit nagyobb területet bemutató részletek a Derda-kaszáló és a Kupán-tető ábrázolásával a két térképről, hátha segít:

 

Előzmény: perempe (1962)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!