Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11720

Levédték a Szentesi paprikát:

http://www.echotv.hu/riportjaink-oltalom-alatt-a-szentesi-paprika

 

Rhéman: Szépen összeszedted.

 

 

baby-lon Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11719

Korrekt, érthető.

Előzmény: Rhéman (11716)
Rhéman Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11718

Bővebben?

Előzmény: Lora1213 (11717)
Lora1213 Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11717

Hu

Előzmény: Rhéman (11716)
Rhéman Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11716

Mikor vessem el a paradicsom magot?

Szerintem erre csak olyan választ lehet adni, ami úgy kezdődik, hogy „Az attól függ…”.

Van néhány dolog, amit erről tudok, és több, amit feltételezek. Az alábbiakban ezeket próbálom összefoglalni. A kémiai, biológiai dolgokat leegyszerűsítve, ezért nem e teljes tudományos pontossággal írom le. Akit a részletek érdekelnek, az forduljon barátunkhoz a Guglihoz.

A kémiai reakciók vagy hőt termelnek, vagy melegíteni kell az anyagot, hogy a reakció végbe menjen. Sőt vannak olyan, egyensúlyi folyamatok, melyek az anyag hőmérsékletét nem befolyásolják. Sőt vannak olyanok melyeknek a beindításához energiát kell közölni az anyaggal, de a reakció beindulása, akár a közöltnél lényegesen több energia felszabadulását eredményezi.

A fa a kályhában, amikor elég, energiát bocsájt ki. A meggyújtásához, viszont nekünk kell energiát befektetni. Azt az energiát, amivel egy reakció elindítható, aktiválási energiának nevezzük.

Amikor a fa (növény) növekszik, beépíti a szervezetébe azt az energiát, mely az égéskor felszabadul. Ez az energia közvetve, vagy közvetlenül a Napból származik.

Azt a folyamatot, mely a napfény energiáját biokémiai módon a növényeknél hasznosítja, fotoszintézisnek nevezzük. A növényben a fotoszintézis széndioxidból, és vízből, a fény energiáját felhasználva cukrot állít elő. Ez a cukor kerül a sejtekhez, elég, a létrehozatalába befektetett energia táplálja azokat a biokémiai folyamatokat, melyeknek az az eredménye, hogy a növény életben marad, szerencsés esetben fejlődik, gyümölcsöt érlel. A cukor elég, és széndioxid, és víz lesz belőle, közben felszabadul energia, melyet a sejtek más folyamatoknál hasznosítanak. Azaz a növény  genetikai programja szerint működik.

Ez a genetikai program megtalálható a növény minden sejtjében. Magról szaporítás esetén a magban is.

A mag feladata, hogy megfelelő körülmények közzé jutva a programja szerint működjön. Például a mag ne csírázzon ki, ha a kis növény elfagyhat, várja meg a tél elmúlását.

 

Ha mi terveznénk ezt a programot több módon is biztosíthatnánk, hogy időben csírázzon a mag. Például felhasználhatnánk, hogy a kémiai reakciós sebessége hőmérsékletfüggő. És, hogy más, más reakció, másként függ a hőmérséklettől.

Tehát készíthetnénk olyan magot, melynek le kell hűlnie, hogy aztán felmelegedve beindulhasson a genetikai program, de készíthetnénk olyan megoldást, ahol a magnak csírázás nélkül hosszabb időt kell eltöltenie, vagy olyan megoldást is választhatnánk, hogy a környezeti hőmérsékletnek meg kell haladnia bizonyos hőmérsékletet. Az elsőbe tartozik pl. a szamóca, a másodikba- részben- a paradicsom. (A frissen fogott mag kevésbé csíraképes, mint a több hónapos.) A harmadikba tenném pl. a paprikát. Persze a határok nem merevek.

A kémiai reakció aktiválási energiája, nem csak mennyiségi, minőségi kérdés is. Gondolj bele, akár meddig melegítem a gyújtóst a kezembe, nem fog meggyulladni. Fel kell melegítenem a gyulladási hőmérsékletre.

Nagyobb energiát, nem a hőmérséklet emelésével tudunk a növénynek adni, hanem a fénnyel. A megfelelő hullámhosszú fénnyel.

A magok csírázásához, és a palánta kialakulásához, szükség lehet fényre, melegre, vízre, széndioxidra, oxigénre, termesztő közegre, különféle kémiai elemekre, anyagokra (tápanyagokra).

A paradicsom csírázásához nincs szükség fényre, de a csíranövény fejlődése igényli azt.

Ezért lehet csíráztatni sötétben, a lényeg a többi, és főként a megfelelő hőmérséklet.

A sziklevelek működéséhez azonban már kell az elegendő fény. Minél melegebb a hely, annál több fény szükséges. És fordítva, ha kevés a fény csökkenteni kell a hőmérsékletet. A lényeg, hogy a fénnyel, és a hőmérséklettel aktivált folyamatok megfelelő arányban legyenek.

Mi a csudáért palántázunk? Azért, mert a nővény teljes fejlődéséhez, a mi klímánkon nincs elég hosszú ideig megfelelő meleg, és fény. Ezért a fejlődés elején mesterségesen biztosítjuk a szükséges feltételeket. A mikor az időjárás megfelelő, akkor kiültetjük a valamennyire fejlett növényt.

Nézzük, mikor kell tehát vetni a paradicsomot?

Az első, hogy mikor akarod kiültetni? A fagyosszentek elmúltával, május közepén, vagy április közepén, mert a klímaváltozás lehetővé teszi, vagy védeni tudod az esetleges talaj menti fagytól, vagy bízol benne, ha elfagy is a földfeletti része, villámgyorsan kihajt, és erősebb lesz, mint a később kiültetett.

A második, hogy milyen fejlettségi állapotban akarod kiültetni? Kiültetheted néhány lombleveles korában, vagy akár már néhány megkötött terméssel.

A harmadik, hogy a megkívánt időponthoz, a megkívánt fejlettséget mennyi idő alatt éri el a növény. Ez pedig, mint látjuk fény, és meleg kérdése (is).

Aki január végén vet, vagy aki március közepén egyaránt helyesen járhat el. (szerintem)

Én szeretnék április közepén, minél fejlettebb palántákat kiültetni. Ezért kétszeres palánta mennyiséget „állítok elő”, hogy legyen miből pótolni, ha elfagyna.

A szükséges palánta mennyiség előállításához nem rendelkezem megfelelő adottságokkal, kevés a fény, és nincs elég meleg. Csíráztatni a konyha melegebb részén kaptam, nagy morgás közt, egy kis helyett. J Van kevéske helyem a konyha ablakban. Ide a kibújt növények kerülnek, ha kinyíltak a sziklevelek, akkor elkerülnek egy 12-18 fokos helyiségbe. Itt néhány napig kapnak pótvilágítást.

Két lombleveles korban átültetem. Amennyire lehet, olyan mélyre, hogy legyenek járulékos gyökerek.

A szabadföldre kiültetésnél is mélyre ültetem, a további járulékos gyökerek érdekében.

Az első paradicsomokat február elején vetettem, az utolsókat a hét végén fogom.

Tehát, szerintem, a saját tapasztalatok kellenek , bizonyos határok közt, ahhoz, hogy eldöntsd, mikor vetsz.

Mariska néni Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11715

Én sem vagyok egy rendes hely, mert a determináltak rendszeresen leérnek, de a csigák ott valahogy nem tűntek fel eddig.

Előzmény: CBNora (11714)
CBNora Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11714

Nálunk a földre leérő paradicsomokat megeszik a csigák. Persze tudom, rendes helyen nem érnek le...

Előzmény: Mariska néni (11712)
rizling Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11713

Sziasztok.

 

Valaki találkozott már a Compo Tomaten langzeit dünger névre keresztelt, kimondottan paradicsomokhoz, és paprikákhoz való növénytáppal? Idén tennék vele egy próbát, de sehol nem találok...

 

Mariska néni Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11712

A mentát nálam is szeretik, a paradicsom körül nem rémlik, hogy láttam volna csigát, de lehet hogy csak nem figyeltem ebből az aspektusból.  A spiritusz tablettát pedig a menta köré szórom. Valami majdcsak bejön:)

Előzmény: Mandinka* (11711)
Mandinka* Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11711

Én meg azt olvastam, hogy a menta riasztja őket, nálam viszont az az egyik kedvencük:) Tízessével másznak fel egy-egy menta szárra, a 3 nm-es mentaültetvényem alatt pedig legalább 500 spanyol csiga hűsöl.

A paradicsomszárra is simán felmásznak nálam, igaz nem azt eszik, "csak" a levelét:)

Előzmény: Mariska néni (11710)
Mariska néni Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11710

A paradicsom szárról jut eszembe elmesélni, hogy azt olvastam, a csigák utálják! Kicsit beleástam magam a csigairtás irodalmába, és ezzel több helyen találkoztam. Úgy indult a dolog, hogy majdnem megvettem egy pár futókacsát, aztán elhalasztottam őszre a betakarítás utánra, ugyanis szerencsére utánakérdeztem és kiderült, hogy a veteményt sem vetik meg... De közben sok mindent találtam a csigákról amit érdemes kipróbálni, pl. ez a paradicsomszár dolog. Aztán a spiritusz tabletta kiszórását is ki fogom próbálni, allítólag tarolja a meztelen csigát. Teszek egy próbát azzal is csigajárta bokrok alatt, aztán meglátjuk, hogy igaz-e.

Előzmény: MG Petimester (11708)
Mariska néni Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11709

Én sem gyakran mozgatom el a támrendszert, hanem kapnak sok-sok komposztot. Eddig jó.

Előzmény: il1321 (11693)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.28 0 0 11708

Szia, ..ez mondjuk igazz is.  ,-)) Nem is figyeltem a bakira, de hát ezek a nagyon sokat termelő "profik" nagyvonalubbak. Nálunk is mindnek szinte neve van.  xDD. Il jól említi ,hogy évekig maradjon a helyén csak, és nem szükséges költöztettni a fix. állványt így. Minden lemetszett egészséges zöld ágait beásózuk ősszel, vagy kiázztatva belocsolni is lehet. Na csak egy vélemény lett volna. üdv.

Előzmény: Mariska néni (11690)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11707

Álmos vagyok, na! És még is újra feljöttem... 

Előzmény: BAttila1964 (11706)
BAttila1964 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11706

Ha már valaki ennyit ír, akkor "-n"... ;)

Előzmény: Törölt nick (11705)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11705

Kösz mindkettőtöknek a válaszokat! Nem is kérdezek többet... egyenlőre! Jó éjszakát, és paradicsomos álmokat!

Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11704

Jah tényleg nem kérdeztem, csak én hozzá kombináltam, hogy jövőre is emlékezz rám! :)

Csak viccelek. Tehát akkor kiültetésig megnőnek, de igazából csak arra voltam kíváncsi hosszabb ideig tart-e míg kifejlődnek, mintha déli ablakban nevelnéd őket. Kösz az informálást!

Előzmény: Vebber (11701)
BAttila1964 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11703

Nedves vattakorongokon, a kazánházban. (kb. 26-30 fok)

Előzmény: Törölt nick (11700)
Vebber Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11702

Vetéssel kapcsolatban, én soha nem csíráztatom a paradicsomot, áztatni sem szoktam, és egyenesen a saját poharába vetem.

Előzmény: Törölt nick (11700)
Vebber Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11701

Amit írtam paradicsomra vonakozik. Eredeti kérdésedben paprikáról szó sem volt.

 

Nem a palántákon szokott múlni, hogy kiültessem, hanem az időjáráson.

Előzmény: Törölt nick (11698)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11700

Köszi a bónusz információt!

 

Ha már úgy is mindenkit körbekérdezek, tőled is megkérdezem, hol csíráztatod a paradicsomokat?

Előzmény: BAttila1964 (11697)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11699

Mi is,az egyik kedvencünk volt tavaly,bár megmondom őszintén

nem egy szép palántát adott,sőt kifejezetten gyenge volt,de az ize

meg az érett pari látványa felülmúlta.Talán a 407-es volt hasonló.

Előzmény: il1321 (11692)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11698

Nohát! Ajánlanám, hogy próbáld elfelejteni, ha benned negatívumként élnek azok a pillanatok, és nem valami nevetséges hülyeségként. Nem akarom megkérdezni miért, így hát nem is teszem. Lehangoló...

 

Ezt leszámítva, az északi ablakban való nevelésed jó hírként ért, de komolyan. Mivel ha a paprika mégis a meleget szereti, de napfényigényben "ugyanaz" mint a paradicsom, akkor a paprikáknak is lesz helye. És nem húzódik sokáig el, míg kiültethető palántáid lesznek?

Előzmény: Vebber (11694)
BAttila1964 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11697

Még valami: Ha a palántád eléri a 3-4 lombleveles kort, akkor már nem nagyon  kell palántadőléssel számolnod!

Előzmény: Törölt nick (11696)
Törölt nick Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11696

Szép estét!

 

BAttila, ez újból jó hírként ért! Köszi a pozitív választ :)

InLandir, nahát akkor mindenféleképp kipróbálom a Korallt. :) 

 

 

 

Előzmény: BAttila1964 (11686)
Vebber Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11695

Az idén kaptam Chocolate Cherry magokat.

Milyen intenzitással növekednek ezek palántái? Márc. 8 körül vetem a törpe kivételével a többit. Jó ez az időpont ennek is?

Fólia nincs, majd szabad földbe mennek ők is.

Vebber Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11694

Nehéz elfelejteni.

 

Nálam északi oldalon nevelkednek a palánták. Napfényt csak akkor látnak először, mikor kint már olyan idő van, hogy ki lehet őket vinni. 

Előzmény: Törölt nick (11648)
il1321 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11693

Nekem 5 évig azonos helyen volt a paradicsom (most is csak a kerttel szűnt meg). A biotermelés szakirodalmában többen javasolják a paradicsom azonos helyen való termesztését, mivel (állítólag) szereti a saját helyét. Ezt persze más irányzatok hevesen ellenzik. irányzat ide, vagy oda, én a helyszűke és a támrendszer miatt egy helyben termesztettem. Nem tapasztaltam semmivel több megbetegedést, mit a máshol, kontrollnak ültetett töveken jelentkezett. Minden betakarítás után kapott a talaj komposztot is. Szerintem nem okozhat problémát, ha pár évig helyben marad.

Előzmény: GKorni (11691)
il1321 Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11692

Igen szeretjük a Korallt. Fürtös, jó ízű, szép színű, közepes méret. karó kell mellé:)

(Emlékszem:))

Előzmény: Törölt nick (11683)
GKorni Creative Commons License 2014.02.27 0 0 11691

A paprikákat jan.30.-án  a paradicsmokat feb. 5.-én vetettem.

Képzeld betonostul kiásom minden évben már a szántás miatt is, később meg arréb lerakom.Nem mértem de lehet kb 30-40 cm a beton.

Irtam ,hogy az ujabb karóknak a vége már nincs betonra erősitve.

Előzmény: TINTUS (11659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!