Keresés

Részletes keresés

japipapi Creative Commons License 2013.08.23 0 0 29132

Nem titkolom, én igenis félek a vésztől, de leginkább a felelőtlen nyúltartóktól! Jó pár év ezelőtt kipusztult a teljes állományom, 80-90 nyúlnál azért már nem semmi volt! A szomszédomra halhattam, "majd meggyógyulnak"! Egy frász! Hülye módon, felelőtlenül jobban terjesztettem én is a fertőzést, annak reményében, hogy "hátha" megmarad 1-2 egyet. Jó ráfáztam, 2 évig egyáltalán nem tartottam nyulat, mert tökéletesen nem tudtam volna  fertőtleníteni. Soha többé nem teszem. Oltok, és ha ennek ellenére látok, akár gyanús myxós jelet, azonnal likvidálom, a kazánban telepítem, szerintem csak így lehetne fertőző gózókat megsemmisíteni, a többi érdekében. Amelyik netán megmarad, csak abban az évben immunis, teljes védettség nincs! Mondják, "a vadnyúl immunis a mixóra". Hülyeség! Éppen miattuk fejlesztették ki ezt a vírust!!! Ki látja? A vad rejtőzködve él, ha elhullik, ritkán lehet látni, verembe pusztul el, vagy a ragadozók falják fel.

Előzmény: Törölt nick (29123)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.23 0 0 29131

A trágya szinte 100%-osan rendben van, mert aránylag világos, sok fűszál van benne, ami azt jelenti hogy a bélműködése rendben van.
Amit furcsállok, de majd várom a többiek véleményét, hogy a bogyók nem gömb alakúak, hanem picit hengeresek. Nem merek véleményt mondani, de itt lehet valaminek az előjele. Valahol az emésztésben lehetnek gondok. De majd várom a többiek véleményét is, hogy van-e valakinek tapasztalata, hogy a sárbogyók nem gömb alakúak.

Ettől eltekintve akkor beszélhetünk jó bél működésről és helyes takarmányozásról, ha az egyed korához mérve a sárbogyók elég nagyok, szétnyomva szinte porlik a bogyó, (vagyis magas a rost tartalma, alacsony a nedvességtartalma). továbbá a bogyók aránylag világosak.

Magas keményítő tartalmú kajáknál, ahol a keményítő emésztése nehéz, ott a sárbogyó kicsi, kemény, sötét, szinte fekete színű. Általában a nedvesség tartalma is nagyobb az ilyennek. Ez sok zöld takarmány etetése esetén is ilyen! Ha a gyomra hozzá van szokva nincs gond.

De mennyünk vissza a természetbe. Aki látott már mezei nyúl bogyót, annak van viszonyítási alapja, hogyan néz ki egy egészséges nyúl sárbogyója! A mezei nyúl préda állat, nem arra törekszik, hogy gyorsan elhízzon, hanem hogy egészséges fitt legyen, vagyis általában a rostos takarmányokat részesíti előnyben. Persze ahol vannak kúltúr növények ott rákaphatnak, meg a fák kérgére is, de ez már emberi befolyásoló tényező v mi a szösz.

Előzmény: Zsuzsika.... (29130)
Zsuzsika.... Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29130

Zsuzsika.... Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29129

Sziasztok!

 

Kértétek fényképezzem le a nyúlbogyókat!Most megtettem!

rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29128

Kristóf,én se látom vészesnek a nyulat,bár a fülén azért több pukli van,csak nem lehetett jól fényképezni.Meg láttam a melső mancsán is. De olyan kis fürge,hogy ahogy kinyitom a ketrece ajtaját,rögtön meglóg és egyre nagyobb magabiztossággal iramodik el.Szóval még futni is van kedve.:)

Majd megtapogatom,de ha hasas az úgyis jövő hét elejére ki kell derüljön,ha addig nem fial le,akkor csak a belei csaptak be,bár annyira látványos volt a hashullámzás,hogy rögtön kinyúlra gyanakodtam.

 

Ja és azt még nem is írtam,hogy a testvérén,akit múlt hétfőn oltottam be, 2 napja a fülén megjelentek a myxos tünetek.Ezek lehetnek attól,hogy életem első oltás adása volt és esetleg nem sikerült elég mélyen az izomba adnom?Elvben ma jár le a 10 napos határidő. 2 napja más tünete nincs,csak a fülén a vörös foltok.Persze neki is elkezdtem adni az echináceát és a vitamin kúrát. A szemén nincs semmi duzzanat.A nőstényen a szemén jelentkezett először a göbösség.

 

A 10 kicsi,amik a mieink voltak jól vannak, egyiken sincs semmi tünet, meg a nyár elején leoltott 2 nagy nyőstény is jól van.

Csak ezek a húsvéti megunt nyuszikkal járunk pórul....:(

Előzmény: Törölt nick (29123)
sanyinyúl Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29127

És még ezt az egy képet muszáj:

 

 

:) 

sanyinyúl Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29126

Sziasztok!

 

Tudom, nem kapcsolódik a témához, de gondoltam én is teszek fel néhány képet az állományomról. Jelenleg három anyám és egy bakom van.

 

Az anyák közül az egyik tavasszal túlélte a myxomatózist... azóta teljesen rendbe jött, most 8 darab 17 napos kisnyulakat nevel. Ő lenne az:

 

 

A másik anyám, szintén 2 és fél hetes kisnyulakkal (nála pusztított a patkány... 10-ből hármat megölt):

 

 

 

A harmadik anya, aki most pihen és a leválasztott nyuszik:

 

 

 

A bakom, Sanyi:

 

 

És ezt a bandát (összesen 16 darabot) hétvégén vágtuk. Konyhakészen (fej nélkül) 1,7-2 kg-ot mutattak:

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29125

Szép Estét Mindenkinek! :-)))

juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29124

Én egy szóval sem mondtam hogy félek! Mint korábban említettem, egy témát dobtam fel egy bizonyos megközelítésből!
Amitől inkább félek az az, hogy költsek olyanra amire nem lenne muszály. Ez az oltás... Emberek vagyunk, beleszólunk mindig a természetbe... Néha próbáljunk meg jól bele szólni, nem csak rosszul...

A bak nyulam kisebb korában 1500 ft volt.
Az első nyulam v ingyen v 500 ft volt, arra nem emlékszem.
A kék anyát cseréltem kacsára.
a 2 vadas rövid fülöt 2-2000-t vettem, de az drága pénz volt értük.
A lepketarkát úgy tudom 1500-t vettem, v 2000-t.
A hollandtarkát 2 kicsivel vettem 3000-t.
A törpék más kategória, ott főleg 1500/db és 2000ft/db áron vettem + az utazások.

Olcsónak tűnik, mert főleg ismerősöktől vettem, és nem fényezték magukat übertenyésztőnek, csak annyi volt, h nekem nyúl kell aztán ingyen csak nem adhatnak semmit...
Én is tudnék fajtatiszta nyulakat meg névlegesen fajta tisztákat 3000-8000-ig. De nem vagyok fajtatenyésztő, csak saját célra, ezért nem is fektetek bele ilyen téren nagy pénzeket, mert nem sok értelme van.

 

A 2ha-os cucc ott siklik el, hogy úgy is az lenne a vége, hogy a terület környékén elszabadulna a myxomat. Vagy nem lenne semmi és senki nem kapná el, vagy szándékosan kellene bevinni. Felénk mostanába senki se panaszkodott myxomatra. Ilyen aszályos időben a szúnyogok sincsenek úgy elterjedve, mint egy esős évben.

Előzmény: Törölt nick (29123)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29123

Nálad mitől van ez a nagy félelem a myxomatózistól?Egy neked is túlélte.

Ha már nem szuszog, szipog a nyúl, akkor megmarad.

Még úgy lehetne ezt a myxomatózisos dolgot tesztelni, hagy egy 2 ha-os jól elkerített földön elengedni 20 nyulat, ami hasas meg pár kant későbbre, a beltenyészet miatt, és akkor megnézni, hogy mi lesz.Csak így meg a szúnyog viszi a vírust.

A nyulaidat mennyiért vetted? Én 3000-ért darabját, a kcsit meg 500-ért. Csak összehasonlítás végett kérdezem.

 

 

 

Rampi, azt hittem csúnyább a nyulad. de ahogy látom, nincs rajta annyi pukli, mint az enyémen volt. Annak a fülén sokkal több volt meg az orrán is 3-szor nagyobb, mint a tiéden.

Biztos, hogy hasas? Ha az oldalán fekszik fogdosd meg, így  jobban érzed majd, mintha a kezedben fognád a nyulat ésúgy csinálnád.De ha biztos, hogy a kisnyúl mozog benne, akkor már csak pár nap fialásig.

Én úgy tudom, hogy 3-4 hétig fertőző a nyúl. A kicsik meg 3 hétig immunisak. H szerncséd van pont nem kapják el a kicsik. De ki tudja mi lesz. Ha kifakadnek, akkor kezeld a sebeket betainnal nehogy fertőtést kapjon.

 

Előzmény: juhosttt (29113)
rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29122

A Dr. Holdas könyvben így áll a myxo:

 

 

"...Európában 1952-ben jelentkezett először. Ezt megelőzően Dél-Amerikában,Mexikóban és Kaliforniában észlelték.A betegség vírusát Ausztráliában az 1920-as években alkalmazták először az öreginyulak irtására...Franciaországban 1952-ben Delille fr.botanikus használta a myxomatozis vaírusát a növénykísérleteit pusztító üreginyulak ellen,sajnos olyan nagy sikerrel,hogy a betegség átterjedt a francia tenyésztők házinyúlállományaira is,majd egész nyugat-európai földrészre..."

 

 

 

juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29121

Persze teljes mértékben igazad van, de kockázat nélkül nincs siker sem. Továbbá ha egy rezisztens fajtát ki tudsz tenyészteni, és van egy kis hozzáértésed az értékesítéshez, akkor vissza jöhet az ára. Ha nem veszünk lottót nem nyerhetjük meg az ötöst sem... Van ki úgy éli le az életét, hogy minden hónapban vesz egy lottót és sose nyer... De hozzájárul ahhoz, hogy aki megnyeri sokkal többet nyerjen! Ez csak nézőpont kérdése és hozzáállás kérdése. Ha senki nem kezdi el, akkor sose lesz ilyen. Persze mi csak kicsk vagyunk és ez csak egy fórum, de ha lenne egy ilyen nyulam aki túlélt, bedobnám a mély vízbe hogy ténlyeg jó-e, és ha igen akkor ráállnék a dologra. De mivel csak 1 nyulam van aki kétes, így nem sok esélyem van.
Ha 1000 anya + szaporulat van, akkor már nem a myxomat immunis nyul a cél, hanem a hús, és akkor már valamilyen hús jellegű nyulat tenyésztek. Az egy másik világ.
Én most azt mondom, hogy keverékeket, vagy nem kimondottan hibrid vagy túl nemesített hús jellegűeket kellene szerezni és azokat bedboni. Persze számolni kell a nagy veszteségekre is, ez benne van a cél eléréshez vezető kiadásokban...


OFF:
és jól emlékeztem, hogy amcsiból került ausztráliába, majd onnan európába...

Előzmény: tp329 (29115)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29120

A gyógyszer a betegség leküzdésére van. A vakcina a betegség megelőzésére. Nem a franciák találták ki, amerikában volt őshonos (úgy tudom, de lehet tévedek!), onnan vitték el ausztráliába, ott is kialakult egy nagyon rezisztens faj, aztán valamilyen oknál fogva bejött európába is.

Előzmény: Törölt nick (29116)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29119

Itt van a mixomatózis története és kórfejlődése.

http://miau.gau.hu/osiris/content/docs/baromfi/2001_2/2001_2_72_75.pdf

molrobi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29118

Ez az 1000 anyás példa vitathatatlan, ismét hangsúlyozom ez a saját véleményem csupán: egy nagy telepnél is ez csak rövid távú gondolkodás, hiszen ma nagy veszteség ha elhullik a 90 %-a, de tegyük fel a negyven év múlva tenyésztő generáció már nem ismeri a mixót megelőző oltást és járulékos költségeit. Tegyük fel. Ugye aki ma fát ültet, nem ő fogja élvezni a belőle készült bútorok előnyeit. Ez is csak egy szempont, egy lehetséges variáció.

Előzmény: tp329 (29115)
tp329 Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29117

Legalább a mixo eredetét megnézhetted volna! Nem ember alkotta vírus!

Előzmény: Törölt nick (29116)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29116

Olvastam, hogy komoly érdeklődést kiváltó téma most a topicban a mixo. Nem akartam beleszólni, de most megosztom veletek,amit az én, egyébként igen nagyrabecsült, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező állatorvos barátom mondott erről.

 

A mixo-t egy rendesen táplált nyúl nagy eséllyel túlélheti, és még rezisztens is lesz egy életre(iitt, ebben a topicban is van szép számmal erre példa). Túl van lihegve a dolog, mint minden, amire gyógyszert,(vakcinát) lehet eladni. Ja, és ez egy ember által alkotott vírus, amit francia barátaink találtak ki, amikor ki akarták irtani az üregi nyulakat a saját földjeiken. A vírus jól sikerült, az üregi nyulak ki is pusztultak, csak egy apró kis bibi lett: hullott-hullik mindennyúl azóta is; amolyan elszabadult vírusféle lett  ez (is).

 

Nem azt mondom, hogy nem érdemes oltani (sőt), de nem kell a pánik.....

tp329 Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29115

Vagy nem derül ki semmi! A legtöbb ezzel foglalkozó szakcikkben leírják, hogy a göbös alaknál van nagyobb esély a túlélésre. Csak a mixo megjelenési formái közti különbségre itt, a fórumon nem nagyon fektetnek hangsúly a hozzászólók. :-(

Általában a vizsgálatokat, kísérleteket nagy telepeken végzik, ők a megrendelők, az eredményeket is az ő szempontjaik szerint értékelik.

Jó ez a van két nyulam, meglátjuk, mi lesz...... hozzá állás, (semmi bajom vele, valószínűleg én is így tennék) de mit mondanátok, ha 1000 anyátok + szaporulat lenne? Nézzük már meg, mennyi éli túl! ??? És addig fizeted a rezsit, az alkalmazottakat stb. stb.

Minden viszonylagos.

Előzmény: juhosttt (29113)
molrobi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29114

Én is ezt írtam már korábban, hogy hosszú évek alatt, és persze áldozatok árán, de kialakulhat egy ellenálló nyúlcsoport, hisz a természetben is ez zajlana, és nem biztos, hogy rögtön le kell vágni a nyulat, mert soha nem tudjuk meg, hogy nem-e egy jó génekkel rendelkezőt írtunk ki, az oltással pedig nem-e folyton csak gyengítjük nyulaink ÖNÁLLÓ védekező képességét ami így lehet, hogy a gyógyszergyártók örömére történik. Hangsúlyozom, ez csak az én laikus véleményem, természetesen én sem szeretnék beteg nyulakat tenyészteni, és természetesen én is szedek gyógyszert, ha beteg vagyok, de elméleti síkon szerintem érdemes átgondolni, hogyan lehetne erre a ronda betegségre megoldást találni, persze úgy, hogy ne legyen ez az oltástól való függőség. Nem vagyok álszent, én nem oltottam a nyulaim, és nem is fogom, meg is van az eredménye, egy beteg nyúl, de úgy néz ki ő egy túlélő.

Előzmény: juhosttt (29113)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29113

A végén kiderül nem is olyan ritka dolog a myxomatot kiheverő nyúl... Úgy látszik néhány év (tíz év) és rezisztensek lesznek erre is, csak kicsit tudatosabban kell tenyészteni.

 

Ha valóban túl van a szortyogós időszakon, akkor van remény. A sebeket kezeld, mert nehogy az fertőződjön el! A megmaradt göböket érdemes felnyitni, kifakasztani aztán fertőtleníteni!

Előzmény: molrobi (29110)
juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29112

Meg lehet enni, a himlős részt eleve nem fogyasztod, ha pedig már a tüdőre ráment, a tüdőt elhajítod és kész... A húsnak ez nem árt. A lényeg hogy gyógyszert ne kapjon vágás előtt, mert akkor már elméletben nem lehet megenni. Gyakorlatban meg minden szart megeszünk...

Előzmény: Zsuzsika.... (29106)
molrobi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29111

Készülj fel, hogy még rosszabbul fog kinézni. Mint írtam, az enyém is fias volt, de szépen megfialt, a betegségen túl van, úgyhogy én csak azt mondom reménykedj nyugodtan, és figyelj a nyuladra. 

Előzmény: rampi (29104)
molrobi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29110

Bár nem engem kérdeztél, megpróbálok egy képet feltenni az én mixót átélt nyulamról. Az ő sebei már gyógyulnak, varasodnak, eleinte tiszta vörös és rózsaszín göbös volt a szeme, orra, lábai, füle. Az első amit észrevettem az orrán alakult ki, persze rögtön megnéztem a fülét, ahol látható volt az erek sötét vörössé válása, majd napról napra egyre több göb jött ki rajta a fent említett területeken. Az első héten semmi különösebb változás nem volt a látható jeleken kívül. A második és harmadik héten végig "szuszogva" vette a levegőt, lehetett hallani minden lélegzetvételt, és elérte tetőpontját a göbök bedagadása. A negyedik héttől a göbök kifakadtak, vagy ő vakarta meg, nem tudom, de nagyon enyhén vérzett, majd bevarasodott, a szuszogást elhagyta, az ötödik héten már azon kívül, hogy csúnya sebes a nyúl semmi jelét nem mutatja a viselkedése, hogy beteg lenne. A második-harmadik hét volt a tetőpont, amikor enyhe levertség, érdektelenség, a szipogás, és kis étvágytalanság jellemezte, de ezt mára mind leküzdötte. A tünetek megjelenésekor pont egy hetes vemhes volt, ezért nem lett úgymond kiselejtezve a betegség miatt, és ez jó döntésnek bizonyult, mert rendre 30 napra szépen megfialt, és neveli is őket rendesen, lassan két hetes az alom. Pedig biztos a vemhesség is megviselte a betegség közben, de erős szervezetű nyúl, így legyűrt minden akadályt, én igazán nem sokat tudtam neki segíteni, próbáltam vitamindúsan etetni, sok kamillateát itattam vele. Szerintem döntő volt nála, hogy az étvágya kisebb lankadással, de végig megvolt, így nem gyengült nagyon le a szervezete.

Tudom nem szép látvány, de már csak a sebeinek kell begyógyulni, ő már megmarad.

Előzmény: juhosttt (29103)
rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29109

Nálunk az egyik ketrec sarkán van egy nagyobb lyuk,mert így jött ki a faanyag. Az a nyuszi is oda jár wc-ni:)Őt a leggyorsabb takarítani:D

Előzmény: Deryan (29105)
rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29108

Én úgy tudom,hogy itt azt írták a többiek,hogy ehető a mixos nyúl...bár őszintén bevallom,ha mi levágnánk a mixos nyulat akkor nem lenne kedvem megenni. De elvben ehető.

Előzmény: Zsuzsika.... (29106)
rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29107

De jó,hogy 6 túlélte a vészt!!

Előzmény: tmaria82 (29092)
Zsuzsika.... Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29106

Sziasztok!

 

 

Ma teszek fel képeket!

Olyan kérdésem lenne ismerősöm vett ma egy nyulat levágva olyan kb 3kg körülit!

És a srác nekem mondta ,hogy megcsípte a szúnyog!

Ismerősmömet meg nem tudom elérni,hogy mondjam neki milyen nyulat vett!

Az ilyen szúnyogcsípéses nyulat meglehet enni pörköltnek vagy rántva?

Deryan Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29105

Nagyon szellemes, jó megoldás ez a függesztett rendszer!

Egy pár fotót szívesen megnéznék róla.

 

Nálunk a bak nyulak a legrendszeretőbbek.

Amikor a kifutóját megnyitottuk már a ketrec WC-t sem akarta használni. Mindig várta a sétát s amikor a ketrecajtót kinyitotuk, első dolga volt, hogy pisilni rohanjon.

Előzmény: molrobi (29100)
rampi Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29104

Sziasztok!

Csatolok képeket a mixos nyuszirl. A képek a tünetek megjelenése után10 nappal készültek (tegnap)Ez az a nyuszi amit július 27.-én kaptunk a testvérével együtt,ez ami mixos nőstény, a testvére bak. Addig egy ketrecben voltak,mi természetesen külön tettük őket.

 

Most jövök tőlük, a mixós nyuszi hevert a ketrecajtónál,nézegetem,hogy nem zihál-e vagy ilyenek,teljesen jól veszi a levegőt, de a hasa feltünően elkezdett mozogni.Úgy,mintha kisnyuszik lennének benne.Férjemet is mutattam,hogy lát-e valamit,ő is rögtön látta a mozgást...

 

ugye mi az elhozatali dátumhoz tudunk viszonyítani,attól kezdve külön voltak,de így is elvben hétvégén,jövő hét elején legkésöbb elvben fialnia kéne.Szerencsétlen jószág...meg a kicsikkel mi lesz?

azért eléggé belenyúltunk a nyúltartásba,rögtön az elején kapunk mindent...pedig pároztatni még mi egyszer se pároztattuk a nyulainkat...

juhosttt Creative Commons License 2013.08.22 0 0 29103

Az átvészeltekről tudsz képet? Milyen tünetekkel vészelték át? Mindent írj le a betegekről kérlek, + képet dobj fel!

Előzmény: tmaria82 (29102)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!