Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2742
Kecskék még akkor sem isszák a vizet, ha csak hozzákeverek kicsit. :D Nekik büdös, azért írtam, nekem inkább olyan semmilyen szaga van. Megvallom, még nem volt lelkierőm megkóstolni. Tehát még ezt is savónak hívhatjuk? :)

No hát most van 17 csirkém, ebből 2 kannibál elkülönítve, szóval ezeknek igazán nem tétel a dolog, az almaecetes-vitaminos víz mellé nem akarok nekik folyadékot adni, mert akkor az almaecetből kevesebbet innának, és megint elkezdenék enni egymást.

Napi jó sok liter keletkezik, ugye, hacsak nem joghurtot készítek. Nincs valakinek valami infója, hogy a földre kiöntve milyen hatása van a talajra? (Feltételezem, savas dolog és savasít, ha már egyszer savó.) Nem volna rossz tudni, az útra, a trágyára, vagy az ágyásokhoz öntsem-e...
Előzmény: rosie78 (2741)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2741

Büdös?? Gusztustalan??

 

Nálam tök szép átlátszós sárgászöldes tiszta savó marad vissza8lehet csak én nem látom undinak..DD)....hát konkrétan nem szagoltam de én büdösnek nem éreztem...

 

egyébként kiadhatod a tyukoknak egy kis darával elkeverve..vagy kutyának..

 

Nálam a  malacok is vevők rá..

Előzmény: Törölt nick (2740)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2740
Az orda kifőzése (vagy kicsapatása) után visszamaradt lével ti mit szoktatok csinálni? Büdös is, gusztustalan is...
rosie78 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2739

Krézi!

 

a savót forrald fel,amikor kezd forrni tegyél bele 3teáskanál citromsavat(10liter savóhoz)..kapcsold le a lángot és menjél el aludni....ha felkeltél szürd le...a végeredmény garantált:):)

 

akarom már napok óta mondani neked...az én kecskéim is finnyogtak a savóra....na elkezdtem pár hete hogy eleinte egy picit tettem az abrakhoz....majd szépen sunnyogva emeltem az adagot....és szépen megszerették a savós korpát.....nem moslékosan híg híg de teszek bele nekik mostmár jócskán..a gidák tök zsépen megindultak tőle, és van két anyám ami  az ellés után kicsit vékonka lett....na azok is szépen gömbölyödnek:):)

Előzmény: krezidiesel (2736)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2737

Elefada!

Te irtad, hogy borhűtőt használsz sajt tárolásra-érlelésre?

Milyen fajtát, és hogyé vetted?

Hogy vált be?

Valamit ki kell találnom, hogy hová tegyem a sajtokat, mert nincs semmi jó helyem.

Előzmény: elefada (2714)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2736

Köszi!

Valamit elqrtunk mert 22l savóból nem lett 2 deka se.

Öntsek a savóhoz citromlevet?

Vagy nem volt elég neki a 75fok amire felmelegitettem?

Előzmény: Pettviki (2719)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2735
Elefada!
A hibás tej még mindig nem aludt meg. Savanyú, de nem büdös.
Pettviki Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2734
A hasznos bacik imádnak a faszénporon tenyészni (legalább is egy részük).
Ilyesmire gondoltál?
Előzmény: firmitudo (2731)
firmitudo Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2733
Szia !
Köszi a biztatást, valóban csinálni kéne, meg sokat rontani, hogy okuljon belőle az ember.
Szóval létezik már faszenes sajt!...a fenébe, én meg azt hittem feltaláltam a spnyolviaszt :(...:)).Az itteni hozzászólásokat néztem csak eddig, de ebben egy szó sincs róla. No most beütöttem a gugliba és tényleg van és még jól is néz ki :)
Hát akkor hallgatok továbbra is és csak olvasgatlak benneteket. :)
Előzmény: rosie78 (2732)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2732

hello!

 

én sem mondom hogy tudok sajtot készíteni.....viszont az én véleményem az hogy amíg az ember nem csinálja addig elég nehéz átlátni...itt szerintem szükséges a tapasztalat..

 

Én is az ecetes sajjtal kezdtem...vagyis hazudok mert elsőre csináltam egy olyan kecskegomolyát hogy a gyerekeim pattogós labdája kutyaf..a volt ahhoz képest....

 

aztán fél évig szórakoztam mire megtanultam egy tisztességes gomolyát csinálni..és innen lépegetek tovább...

faszénporos sajt...kóstoltam már és nem rossz...

 

egyébként az első kellékem két 10literes rozsdamentes fazék meg egy pár darab leveskübli mint formák..DD

 

Előzmény: firmitudo (2731)
firmitudo Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2731
Sziasztok !
Bár én még nem csináltam, csak egy ecetes "sajtot",-és nem is fogok addig tovább lépni, amíg nem látom át az egészet és nincsenek meg alapvető felszereléseim-ettől függetlenül zöldfülűként bátorkodom leírni egy ötletemet, hátha lát benne valaki fantáziát.Tudom, más farkával könnyű a csalánt verni, miért nem próbálom ki én az ötletemet?...hát, mert nem tudok (még) sajtot készíteni.
Szóval...érdekes lenne faszénben kipróbálni az érlelést.A faszén, a rajta átengedett folyadékokat megtisztítja.Ilyen formán a rajta áthaladó párát is meg kell, hogy tisztítsa, bár lehet, hogy pont emiatt nem lenne jó, mert a hasznos bacikat is kiszűrné, vagy épp a vízmegkötő tulajdonsága miatt nem engedne kellő párát a sajthoz.
Több hozzászólásban olvastam, hogy gondban vannak a pincéik tisztaságával, fertőtlenítésével...lehet, hogy javítana rajta.
No akkor jó agyalást! :))
Pettviki Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2728
???
Előzmény: Törölt nick (2727)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.22 0 0 2726

...na a gomolyám működik az érlelt sajtjaim is a parenyica sem rossz....azt hiszem itt az idő a camembert nekifutáshoz..DDD..A kultúrát február óta nézegetem a hűtőmben..DD

 

/Úgy sem szartam el semmit mostanság..DD/

Pettviki Creative Commons License 2010.06.21 0 0 2725
Elefada!
Ma este megalvadt az egyik pohárban a tej (összesből vett minta).
A másik még nem, csak savanyú.
Mielőtt ebből bármire is következtetnél, figyelembe kell venni hogy az előbbit géppel, az utóbbit kézzel fejtem, és a sajtszobában 18,5 fok van mostanság. ...

(Van kép is, csak most már nincs energiám feltölteni.)
lilumilu Creative Commons License 2010.06.21 0 0 2724
Köszönöm a válaszod Crystalheart,de nekem a liter nagyon sok.Csak 1 kecském van ami napi 4 liter tejet ad,de abból adok is el.Közben találtan az AniVet -nél,kis kiszerelésű oltóanyagot.Sajtkúltúrát kell tenni a sajthoz?
Előzmény: Törölt nick (2705)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2723
Ezt nem gondoltam volna Rólad... "négerekkel" dolgoztatsz,aztán learatod a dicséretet? :-)
amúgy aranyosak a torták és gusztusosak a gyerekek. Vagyis... Izé... :-)
Előzmény: elefada (2721)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2722

Hjajjjj és a finom bogyók is ott vannak....

 

Ha valaki találkozik elefadával a kecskebogyóját(a csokisat..Dd) feltétlen kóstolja meg!!! Az valami eszméletlen finoooooooom!

 

Az ikrek édesek, a torták pedig szemtelenül nyálcsorgatók...DDD

Előzmény: elefada (2721)
elefada Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2721
Ha Simika nem, majd én küldök neked nyálcsorgatót.
A 6 éves ikrek készítették, még a 2 túrótortát is ők keverték.
Kecsketúróból király:-)
másik mamának készítik az ikrek
Persze, persze, bírom a kiképzést!:-)
Előzmény: rosie78 (2716)
elefada Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2720
Igen ,itt.
Tudom, erre gondoltál: 2008.12.16 11:11:55 © (1415)
Előzmény: géza62 (2715)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2719
Szerintem jobb akkor, mikor már egy kicsit hűlt. Jobban összeáll.
Előzmény: krezidiesel (2718)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2718

Tiszteletem az Egybegyűlteknek!

A zsendicét lehet hidegen (langyosan) is szűrni, vagy muszáj lesz vele leforráznom az asszonyt?

rosie78 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2717

reklamáció!!!!!!

 

És a kép hol van róla???? ha már kóstolni nem tudjuk legalább a nyálunk hagy csurogjon a klaviatúrára..DDDDDDDD

Előzmény: Törölt nick (2713)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2716

Simika!

 

Ne aggódj én ismerem elefadát személyesen is és biztosan állíthatom hogy bírja a kiképzést......ha azt kibiírta hogy amikor ellettek a kecsóim kb 10percenként zargattam telefonon, egy kis túrókészítés meg sem kottyan neki..DDDDDD

 

 

Igaz druszám???

Előzmény: Törölt nick (2713)
géza62 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 2715
Jól emlékszel! Te tényleg ITT kezdted. A fejéssel és a harisnyával.
Előzmény: elefada (2714)
elefada Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2714
Örülök, hogy örűlsz.:-)
Azért vagyunk itt, hogy segítsük egymást. Én is itt, és így kezdtem, ne izgasd magad, kérdezz, ha valami nem kerek, valaki biztos tud válaszolni.
Előzmény: Törölt nick (2713)
elefada Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2712
"savasság-lúgosság fokát fejezi ki, " végül is igen, csak más megközelítésből.
Előzmény: Törölt nick (2708)
elefada Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2711
Viki! Az esti fejésnél tegyél légyszi egy pohárba mintát, külön a jóról, külön a rosszrol, s ha megalvadt, mutasd. Én is így teszek. Köszi.
Előzmény: Pettviki (2710)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2710
A savfokot titrálással mérik (kémcső, pipetta, vegyszerek).
Egy kicsit hosszadalmasabb eljárás, mint a pH-mérés (csak majdnem ugyanaz).
Előzmény: Törölt nick (2708)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2709
Nem , mikor véletlenül belekerült a tejbe, akkor láttam az eredményt.

Nem tömeges, csak két kecskénél fordul elő, a fiataloknál soha.
Laborvizsgálattal kiderülne talán, de több idő, pénz lenne, mint amennyit ér az egész.
(4-3 liter tej naponta)
Előzmény: elefada (2707)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.19 0 0 2708
A savfok végülis majdnem az, mint a pH :D Elvégre a pH is a savasság-lúgosság fokát fejezi ki, nemde?
Előzmény: elefada (2706)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!