Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46554

Hat en nagyon szeretem a komenymag izet - de nem az egesz komenymagot a fogam alatt... 

Szoktam en is tojast tenni bele - finom.  No meg a kenyerkocka... most flancosan crouton :))...

 

En szeretem a grizt.  Minden formaban - kiveve egyet.  Akkor is csak azert mert felrevezeto... a meggyes retes, mikor tele van piriott grizzel... az mar nem is meggyes...  a turos retesnel is szoktak grizt szorni az aljara, de az is ugy jo, ha nem erezni, hogy van benne griz... turo ize legyen ha az a neve.

 

A meggyszosz-fott marhahus-piritott griz az az iskolai elmenyem gyerekkorombol, felnott korombol, szerettem, bar az is hozza tartozik, hogy jo szakacsnokkel volt megaldva az iskolank (szinte mindegyik).

Előzmény: H_G (46546)
ketyo61 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46553

Pont az a bajom a rantott levessel hogy komenymag ize van. :-)

Előzmény: H_G (46546)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46552

A grizpudingot sem szeretem. Most viszont eszembe jutott, hogy egykoron elég sok tejbegrízt ettem, kizárólag hígan és kakaóporral a tetején.

Előzmény: Caipi (46550)
Caipi Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46551

A menza-tejbegrízt én se szerettem, mert folyt szanaszét, és kakaópor volt rajta, nem baracklekvár(-smiley.) 

Előzmény: H_G (46546)
Caipi Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46550

Én meg főtten nagyon, a tejbegrízt (és ragaszkodom rá a baracklekváros smiley-hoz, ahogy a nagymamántól kaptam gyerekkoromban :D), a galaktobourekas nevű görög sütit, a mézes krémest ha jó laposak a rétegek, na meg a Landliebe grízpudingot. MOst is pont ettem egy utóbbit, natúrt, két kanál baracklekvárral. 

 

Előzmény: Boszorka (46544)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46549

...én vagyok az egyetlen, aki szereti a grízes tésztát?...

Mintha írtam volna, hogy nálunk az lesz. :)

Hál'istennek az unokák is eszik, persze édesen, lekvárral.

Előzmény: Bubo.Bubo. (46547)
Caipi Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46548

Onnan, hogy itthon általában a grízeset hívták6-ják császármorzsának. :) Én is csak 'kint' jöttem rá, hogy az utóbbi lisztes. De mindkettőt nagyon szeretem. Ha DN, aki nem szereti az édes főételeket, egy hétvégi napon valamiért nincs itthon, szinte biztos, hogy valami húsos levest eszem és császár- vagy grízes morzsát. 

Előzmény: Boszorka (46534)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46547

én vagyok az egyetlen, aki szereti a grízes tésztát?

 

én viszont csak gimis koromban voltam menzás, így nem tudtam megutálni a menzás kajákat

 

a grízes tésztát sok grízzel szeretem, és úgy, hogy kerül rá kristálycukor, (esetleg baracklekvár és méz is)

 

az a jó, amikor a grízben levő víz elfolyósítja a cukrot, és kialakul egy édes massza

 

(egy gondom van, néha, amikor csinálok magamnak, nehéz keveset csinálni, és elrontom vele a hasam...)

Előzmény: ZsuR (46539)
H_G Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46546

A rántott levesnek köménymagíze van, így az egyértelműen finom. De akkor már érdemes egy lépéssel továbbmenni és tojáslevessé alakítani, mert úgy még jobb...

 

A gríznek én minden megjelenését rettentő módon utálom, talán mert az egykori óvodámban nagyon gyakran szerepelt a menüben tejbegríz, a rajongói is úgy tartották, hogy ez már túlzás. Még azt a fajta citromtortát sem tudom megenni, amiben szerepel.

 

 

Előzmény: ZsuR (46539)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46545

Holnapra van még zuza pörkölt. Megyek majd ihletődni a henteshez és kitalálom a maradék hetet.

Előzmény: Boszorka (46544)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46544

Ebből szerencsére kimaradtam. Volt viszont griz leves, amit szintén nem szerettem. Azt hiszem a grizt an block nem szeretem. Talán a grizgaluska a kivétel, de azért se rajongok annyira, hogy csinálnék valaha is.

Előzmény: nagypapi51 (46537)
ketyo61 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46543

Oldalasporkolt lesz ma, fozok bele krumplit es van jofajta savanyu uborka melle.

nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46542

A dödölle masszának egy titka van, addig kell a lisztet adagolni a krumplihoz, amig már szinte nem tudod keverni. Dagasztókarral ne próbálkozz, elnyálkásítja!

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (46540)
ZsuR Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46541

Azt hiszem nekem is hasznalt - az Anyu is nagyon egyszeruen de izletesen fozott - es csodalatosan be tudta osztani a penzt.  Tanultam tole sokat... 

 

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (46540)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46540

Aztan meg a Nagymamam krumpli kasaja!  Sult hagymaval... És sok tejföllel! nyami :) 

A maradék kiszaggatva, lepirítva dödöllének! nyami-nyami :D 

 

Most, hogy a dödölle hazájába költöztünk, ráadásul kiváló krumplit vettünk egy falubeli termelőtől, illene nekem is megpróbálkoznom vele, eddig még nem főztem.

 

Amúgy ezek a "szegény" kaják nagyon jók tudnak lenni. Szüleim is nagyon szűkösen kezdték a közös életüket, nővérem pici korában bizony nagyon be kellett osztani azt a kis keveset, ami volt. Aztán az én gyerekkoromra már egyenesbe jöttek, jobban telt mindenre, de Anyu nagyon beosztó maradt, fantasztikusan bánt a pénzzel. És én egyáltalán nem bántam, hogy szegényesebb kaják is kerültek az asztalra. Kiválóan főzött, az egyszerű ételeket is nagyon jóízűen varázsolta elénk.

Előzmény: ZsuR (46539)
ZsuR Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46539

Sokaign nem ertettem, mi a koze a darazsakhoz a tesztanak... :))

 

Nem voltam valogatos gyerek - ma is keves etel az amit nem eszem.

 

Szerettem a teszta feleket - kaposztas teszta volt a kedvencem.  Borssal es cukorral :)).

 

Eppen most beszeltunk az egyik baratnommel a rantott levesrol - azt is szerettem...

 

Aztan meg a Nagymamam krumpli kasaja!  Sult hagymaval...

 

...szoval szegeny konyhank volt...

Előzmény: Vének Tanácsa TM (46533)
ZsuR Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46538

Igen... en szerettem.  Sot, csak a piritott grizt is, lekvarral, porcukorral.  

Előzmény: nagypapi51 (46537)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46537

Gyerekkoromban elég sűrűn volt pirított gríz, főtt hús és gyümölcsszósz mellé.

(almaszósz felengedéséhez legjobb a zsírtalan marha húsleves)

 

 

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46536

Pontosan azért írtam daramorzsát, mert ez nem császármorzsa - az valóban lisztes. Anyu mindkettőt készítette, nekem jobban ízlik darából.

Előzmény: Boszorka (46534)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46535

A grízsmarni is közismert, a Kaiserschmarren természetesen liszt alapú.

 

Előzmény: Boszorka (46534)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46534

Grízt utóljára talán 30 éve láttam. Császármorzsa nálam lisztből készül, mert az az igazi. Gyerekkoromban grizből csinálták, de mikor magamnak akartam már csinálni, kiderült, hogy lisztből kell csinálni. Nem is tudom honnan jött anyámnál a griz ötlete.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (46533)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2018.12.04 0 0 46533

Éppen az előbb kevertem be a daramorzsát, most pihen :) Mi eperlekvárral szeretjük, lányom pedig hecsedlivel :)

 

Darás tészta az egyetlen étel, amit én csak az éhhalál küszöbén :)) Anyukám is sósan ette, savanyúsággal. (Nem igazán szerette az édes tésztafélét, érdekes módon idős korára lett inkább édesszájú, amikor már nem nagyon szabadott volna...)

Előzmény: ZsuR (46532)
ZsuR Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46532

...hazi baracklekvarral... es meg porcukor ra!

 

Na meg a csaszarmorzsa... lehet nekem is kell csinalni hamarosan.

Előzmény: Caipi (46531)
Caipi Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46531

:)

Én csak lekvárral láttam / hallottam enni. Mivel én sem voltam oda érte, így vagy 20 éve nem ettem, de nemrég láttam valakinél, és megkívántam. Lehet, hogy újra itt az ideje, hogy aztán újra 20 év nyugi legyen. :) 

Előzmény: Boszorka (46530)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46530

Nálunk rajtam kívűl mindenki sósan ette. De én legszívesebben sehogy se eszem.

Előzmény: Caipi (46529)
Caipi Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46529

Sós grízes tészta?

Ilyet még nem is hallottam soha. 

Előzmény: nagypapi51 (46525)
Caipi Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46528

Ugye tudod, hogy a ma a tegnap holnapja? :) 

Előzmény: Boszorka (46523)
Caipi Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46527

Meg nálunk is az volt, de hát ez alap minden héten. :) 

Előzmény: nagypapi51 (46519)
Boszorka Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46526

De milyen finom az a sült tojás. Nálunk karácsonykor mindig az volt az előétel. Fogok is csinálni ha egyszer lesz kedvem és időm pacsmagolni vele. A baj a töltött tojásnál az nálam, hogy annyira szeretem, hogy menetközben megeszem.:-)

Előzmény: nagypapi51 (46525)
nagypapi51 Creative Commons License 2018.12.03 0 0 46525

Holnap csicsóka krémleves sajtos piritóssal, grízes tészta - kinek sósan, kinek édesen.

kedden karfiol és töltött tojás besamellel felülsütve. (régi recept, anyám gyakran készítette)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!