Keresés

Részletes keresés

Play Creative Commons License 2003.07.18 0 0 36
Kösz, hogy szóltál. Nekem ezt miért nem tudták elmagyarázni, nem értem. Ha az orvosomra hallgatok már talán meg is műtettem volna magamat.
Annak azért remélem, nincsen jelentősége, hogy a második orvosom szerint ezt sajnos csak műtéttel tudják korrigálni, mert ennyiből nem mondta volna az első ezt fél infót, és a második doki a műtétet meg annak tudatában említette meg, hogy nálam nem szűnt meg a f.sz.
Amúgy hol írtad le bővebben, mert a keresésnél csöppet sok a találat ?
Előzmény: Törölt nick (35)
Play Creative Commons License 2003.07.18 0 0 34
egyfiu20 ! Húzogatás alatt te mit értesz ? Van erre valami húzogató technika ?! Azt leírnád nekem, hogy hogyan csináltad ?
Speciel én nem maradtam meg sima faszverésnél, hanem miután teljesen kimerevedett a szerszámom hátrahúzom a bőrt annyira, hogy fájjon néhány másodpercig, és ugyanezt párszor megismétlem. Hogyha azt végiggondolom, hogy ez a bőr a nap 24 órájában ott van mindenféle feszítés nélkül én meg napi pár másodperces feszítéssel akarom kitágítani, hát akkor ez a módszer nem tűnik túl meggyőzőnek.

Mi a véleményetek arról a feltevésemről, hogy a kenőcs minden estben tágít egy kicsit, de csakis egy kicsit és ez a kis tágítás minden enyhe fitymaszűkületnek elég, súlyosabb estben meg nem sok vizet zavar az a néhány mm ?

Előzmény: egyfiu20 (32)
Potte Creative Commons License 2003.07.17 0 0 33
dotkom,
kellemesnek éppen nem mondhatnám a beavatkozást de mindenlképpen érdemes megcsinálni, pláne ha problémát is okoz.
Higiéniai szempontból sokkal jobb szerintem, de ne nagyon halogasd. Bár ahogy olvasom ez az "áterőszakolós" módszer is beválik némelyeknél.
egyfiu20 Creative Commons License 2003.07.17 0 0 32
Nekem is volt ilyenem. Először le se jött. Hónapokig mindig kicsit hátrébb húztam, mindig nyúlt egy kicsit. Aztán átment, de utánna is kellett még rajta nyújtani. Mindig egyre kevésbé szorított és mára szinte tökéletes. Egy gyűrűszerű részt én tudom, hogy van mikor feláll, de az nem akadályoz semmiben, annyire kilazult már. Szóval kitartás, húzogatás és csak türelemmel!
Előzmény: Play (31)
Play Creative Commons License 2003.07.17 0 0 31
Hali!
Nem akorok novellát írni, ezért lényegretörő leszek.
Nem tudom, hogy számít-e még, de néhányan a topic elején tiszta hülyeségeket írtatok.
19 éves vagyok, és az problémám, hogy relatív fitymaszűkületem van, körbemetélést meg nem akar csináltatni a faszom se. Kb 1 éve volt egy fék műtétem, akkor azt mondták, hogy ha 3 hónap múlva nem múlik el a maszturbálástól a relatív phimozisom akkor szükség lehet egy második műtétre :(

Viszont más fóromokon hallottam róla, hogy vannak olyan szteroidos kenőcsök amik megoldást jelenthetnek enyhébb estekben (pl.Diprosalic). Azt, hogy enyhébb eset vagyok, abból gondolom, hogy a kontrollokon elinte az orvosok szerint nem volt fitymaszűkületem csak a rövid fék húzta össze a bőrt egy kicsit. A műtét után is ez volt a véleménye, de amikor megmutattam neki hogy van rajta egy gyűrű szerűen ősszeszűkülő rész akkor már meggyőztem. Később elmentem egy másikhoz az aszongya Hááát... valoban látok... relatív f.sz-t. Amikor totál ki van merevedve a szerszámom akkor le tudom húzni róla a bőrt, de ha egy kicsit is hátrébb húzom az már fáj és feszül rajt a bőr :(

Ezen az oldalon irnak a kenőcsről: http://www.cirp.org/library/treatment/BXO/
http://www.cirp.org/library/treatment/phimosis/

Ha olvassa ezt olyan a akinek már helyrejött ilyen kenőcstől a fitymája, vagy van tapasztalata az ilyen kenőcsökkel akkor azt arra kérem, hogy írja meg !

Jóvágású fiú Creative Commons License 2003.02.06 0 0 30
Új beszélgetős fórum nyílt a yahoo-n: groups.yahoo.com/group/korulmetelve_magyarul
czegledimaurus Creative Commons License 2001.06.17 0 0 29
Én csak egyet mondhatok: nem tudom hany eves vagy, de ezt tapasztalatbol mondom: kenocs, es sok szex! A kenőcs nevét már nem tudom, de azt igen, hogy olyan kenocs, ami a sebre kenve segít hamar begyógyulni. Urulógus is ezt írja fel. A sok szexet ne felejts el! Megedződik tőle, és úgy marad. Épségben, tágan. Ja, a szexet nem lehet felcserélni az ötcombúval, mert nem elég síkos!
sok szerencsét hozzá!

Maurus

Előzmény: dotkom (-)
sr Creative Commons License 2001.06.17 0 0 28
Hi!

Nehéz lehet ilyen sokféle hozzászólás után válsztani szegény
topic-nyitó szaktársunknak. Remélhetőleg megtalálja a számára leginkább
megfelelő megoldást.
Itt van még egy alternatíva, további szíves felhasználásra:
Forrás: Maria Treben, Egészség Isten patikájából c. könyv
"Dr. Dirk Arnzten berlini orvosnak van egy módszere, amelynek alapján
fürdővel lehet kezelni a kisfiúk fitymaszűkületét. Tíz-húsz ml 10%-os
kálium-szulfurátum oldatot adunk egy fürdőhöz, azaz kb 50-70 liter meleg
vízhez. (Az oldatot legjobb gyógyszerésztől frissiben kérni) Ebben a
fürdőben óvatosan húzzuk fel a fitymát. Hetenként egy-két fürdő
szükséges. Gyakran már négy fürdő után mutatkozik eredmény; de tíz
fürdőnél többnek nincs értelme. A kezeléshez a legkedvezőbb a 4-7.
életév közötti kor, de még tízéveseknél is érdemes megpróbálni a
gyógyfürdőt. Ily módon már sok fiú elkerülte a műtétet. Idősebbeknél
ez a módszer nem alkalmazható. A papsajtfürdő úgyszintén sikerre
vezethet. Gyerek számára egy marék papsajtot áztatunk éjszakára hideg
vízben, felnőtt számára kb. 100 gramm kell egy ülőfürdőhöz."
!!! A kockázatok és mellékhatások tekintetében.... :))) !!!
Ha netán kipróbálásra kerül, a hatásról kérek szépen egy rövidke
szösszenetet, akár bevált, akár nem.

butcher Creative Commons License 2001.06.14 0 0 26
Ja és a statisztika elérése ezen a címen leheccséges (angolul)

http://www.geocities.com/trav_in_va/mensurvey/surveyresults.html
vagy a www.the-penis.com-ból kiindulva...

Előzmény: butcher (25)
butcher Creative Commons License 2001.06.14 0 0 25
Csak, hogy ráerősítsek az előbbiekre, gyerekkorban nekem is fitymaszűkületem/letapadásom volt, amit kisovodás koromban az urológus bácsi egy rántással megoldott. Ez nem volt valami valami kellemes flash, utána pedig szülői ápolás, kamillás öblítések, stb. következtek pár napig. Jelentem teljesen jól működik a dolog körülmetélés nélkül & sajna a kisfiam is örökölte a letapadást, tehát szegénykémnek hasonló élményben lesz része :(

Mindenféleképpen orvossal kell konzultálni és szvsz nem szabad feltétlenül befeküdni a kés alá...a metélést propagálóknak meg üzenem, hogy nézzék meg azt a statisztikát (is), amit reprezentatív minta alapján készítettek É. Amerikában (ahol tudvalévő, hogy magasa körülmetéltek aránya) és ott kiderül, hogy 2x annyian csinálnák vissza a fitymájukat, mint ahányan eltávolítanák azt. Afrikai és forró éghajlatú országokban a tisztántartás miatt érthető a vágás hagyománya, de azzal a szar dumával azér' nem kéne jönni, hogy a nőknek ez teccik...

Sz'al egy biztos tanács: konzultálj egy orvossal és érdeklődd meg a lehetőségeket!

Kéknyuszi Creative Commons License 2001.06.12 0 0 24
Kedves Jóvágású fiú!

Legelőször is azt szeretném leszögezni hogy akinek fitymaszűkülete van az menjen el az orvoshoz és kérjen segítséget.
Ámde...
Ezt a mocskos sarlatángennyedék süketelést amit itt megosztottál velünk nagy élvezettel olvastam végig, mivel nyilvánvalóvá tette számomra hogy egy viszonylag felvilágosult ország állampolgára vagyok, ahol ritkán lehet ilyen zagyva és első látásra is röhejesen bárgyú álorvosi sületlenségeket nyilvánosságra hozni.
Javaslom hogy nyiss ki BÁRMILYEN 50 évnél nem régebben kiadott orvosi könyvet a megfelelő oldalon, és olvasgass egy kicsit. Nagyon meg fog lepni amit ott a témáról találni fogsz. Soha sehol olyat tisztességes orvos nem írt le hogy egészséges gyerekeket helyes volna megcsonkítani. Ezek persze rutinműtétek de minden műtét kockázattal jár. Azonkívül azok a "gondos és tudatos szülők" akik képesek kés alá vetni védtelen gyermekeiket ezt nemegyszer érzéstelenítés nélkül teszik, mivel teljesen komolyan meg vannak győződve arról hogy egy csecsemőnek nem fáj ha a nemi szervéből levágnak egy darabot. Mindez napjainkban történik, és olyan országokban, ahol egyébként azért is beperelnek ha rajtamarad a tekinteted a beosztott kolléganő seggén. Na persze a csecsemő nem tud feljelenteni senkit, még csak azt sem tudja elmagyarázni hogy miért sír.
Nagy felelőtlenség azt állítani hogy bármi amit az evolúció létrehozott káros vagy fölösleges volna a mai ember számára. Itt még nem tart a porbafingó kis civilizációnk.
Különösen tetszett az a rész amit a fityma alatt esetlegesen kialakuló csúnya rossz baktériumtenyészetekről olvashattam. Lehet hogy csodabogár vagyok, de én meg szoktam mosni a farkamat... Még a fityma alatt is...
Merthogy nekem nincs fitymaszűkületem, és igazán remekül hátra tudom húzni... Ha akarom...
Vagyishogy bármily furcsa, de nem lesz tele a pisivel a fitymám, sőt nem zavar a szexben (inkább segít), ami meg a korai magömlést illeti túl vagyok már azon a koron, de annak is megvolt a maga bája, azt gondolom a szexben szerencsésebb egy érzékeny makk egy érzéketlenebbnél.
Nincs sem időm sen kedvem pontról-pontra végigelemezgetni ezt az etikátlanul tudományhamisító propagandaszemetet, de általában az a gond vele hogy a fitymaszűkület veszélyeit ecseteli miközben a fitymáról beszél.
És igen igen igen, háromszor is igen, szerintem is joga van mindenkinek eldönteni a saját fitymájáról hogy kell-e az neki vagy nem. Szemétség bárkit is megfosztani a döntés jogától, csak azon az alapon hogy úgy sem tud tiltakozni (vagy félrevezetik, esetleg hiába tiltakozik ha nagyobb gyerekről van szó).
Ennyit tud mondani erről a kérdésről Kéknyuszi aki egy boldog fitymatulajdonos.

Ja igen és a műfaszos rész is külön tetszett. Eddig erről is tisztára azt hittem hogy a műbrokik úgy néznek ki mint mikor az enyémen hátra van húzva a bőr...

LamaXX Creative Commons License 2001.06.12 0 0 23
:-)
Tök jó Sztálin a "különös vágású" kifejezést használta :)
Poén, hogy így újraélednek a "szakkifejezések" :)
Előzmény: Jóvágású fiú (19)
Centi the real Creative Commons License 2001.06.12 0 0 22
Akkor a kiscsókának "csak" fitymaletapadása volt... Az én fiamnak is volt, de szerencsére otthon S.K megoldottuk. (persze kellő szakorvosi ismeretszerzés után...) Egyébként nem igazán nevezném ezt műtétnek, inkább bátrabb, tapasztaltabb kéz által való felszakításnak. Ami nem túl kellemes, de vérmentesen elvégezhető. Utána tényleg hetekig még huzogatni kell (persze módjával), hogy vissza ne tapadjon...
Előzmény: Törölt nick (13)
flipper_a_delfin Creative Commons License 2001.06.12 0 0 21
Kedveseim!

Az rendben van, hogy az ember erdeklödik, meg aggodik, de ugyan mar, orvosi problemat ne az indexes topictarsak utmutatasai alapjan korrigalj!
Mar pusztan az itt meglevö velemenyek szelsöseges volta jelzi, hogy az igazsag nem lehet mindenhol. De akkor kinel van?

En nem vagyok orvos, de biztos vagyok benne, hogy a sebeszeti problemat a megfelelö fajta kezelessel fogja az orvos korrigalni. Ha bemetszessel, akkor azzal, ha teljes körülmetelessel, akkor azzal. Ha ugy gondolja, huzogatni kell, akkor ezt majd közli.

Egyebkent nekem 18 eves koromban csinaltak meg, az egyedüli, ami fajt, az a fertötlenitö jod volt, ami erzekeny börterületre folyt. Es persze az erzestelenitö injekcio kellemetlen, de nem veszes. Utana nehany hetig apolni kell, amig a varratok ki nem hullanak, ilyenkor tapasztalhatsz nemi kellemetlenseget, ha felall...

Ja, es a zarojelentesben ez all:
Diagnosis: phimosis
Therapia: phimotomia, a szöveges reszben meg elöfordul a circumcisio szo. Tudomasom szerint ez a körülmeteles.
Orvosi nyelven.
A vallasi körülmetelest a saman vagy mittudomen ki vegzi a szent kaszabolo kessel, erzestelenites nelkül a szerencsetlen kisgyereken, nagy össznepi ujjongo nezöközönseg elött.
Ne hasonlitsuk mar össze a kettöt. Akkor se, ha mindkettöt körülmetelesnek nevezzük.

szalka Creative Commons License 2001.06.12 0 0 20
Pedig jobb lenne ha odafigyelnel, mert ugy van az a dolog.
A bartomnak gyerekkoraban mutottek meg a figymaszukuletet es megmaradt a hatrahuzhato borredo.
A korulmeteles maga az egesz hatrahuzhato borredo eltavolitasat jelenti.
A figymaszukuletnel, pedig csak csak - az altalaban kis feluleleten- a futykossel osszenott elobort az osszenoves helyenel elmetszik. Az egesz elobor megmarad, csak epp nem lessz osszenove.
A baratomnal egy picit rossz ( vagy eppen jo?) helyen valasztottak szet a bort a szerszamatol igy magan a farkan egy kis borkinoves maradt. Ami igy aztan hasznalat kozben a nonek izgato :-)
Előzmény: Jóvágású fiú (19)
Jóvágású fiú Creative Commons License 2001.06.12 0 0 19
Derszu Uzala!

Rólad van szó vagy a gyerekről? Markszengelszleninre nem érdemes odafigyelni (szerintem az eredeti marxra, engelsre és leninre sem!).

Ha segítség kell, írjál!

Előzmény: Törölt nick (12)
Kukac2_ Creative Commons License 2001.06.12 0 0 18
Nekem is volt régesrégen. Nem vágtak le semmit, csak hátrahúzták. Viszont az eléggé fájdalmas lesz, dotkom.

:-(

marxengelszleninsz Creative Commons License 2001.06.12 0 0 17
A fitymaszűkület korrigálásának két legáltalánosabb formája:
1. A pénisz hátsó felszínén levő szűkületet okozó bőrgyűrű átvágása (dodalis incisio)
2. Fék átvágása (frenulotomia)

Szó sincs körülmetélésről.
A körülmetélés kb. olyan "gyógyászati eljárás", mintha a törött ujjadat ahelyett hogy begipszelnék, tőből levágják. Márpedig ez elég nagy kicseszés.

Előzmény: SumQuiSum (16)
SumQuiSum Creative Commons License 2001.06.12 0 0 16
Azt monnd már meg légyszives, hogy miért számít kicseszésnek? Egyébként tényleg tévedsz: nekem kiskoromban fitymaszűkületem volt, *körülmetéléssel* korrigálták és jelentem, működik! Semmi panasz sem egészségügyi, sem pedig gyakorlati.
Előzmény: marxengelszleninsz (14)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 15
Ez csak most tűnt fel! A fiadat amint lehetőség van rá vidd el dokihoz!!! Nagyon kiszúrsz vele, ha most sajnálatból, v. ki tudja miért nem csinálják meg :-(
Előzmény: Törölt nick (12)
marxengelszleninsz Creative Commons License 2001.06.11 0 0 14
Derszu Uzala,

rosszul tudod! A fitymaszűkület korrigálásának köze nincs a körülmetéléshez! (Ne mindenféle "jóvágásúfiúk" beteges agymenéseiből szedd az információidat, mert abból semmi jó nem származik!)
Szóval ne csesszél ki a fiaddal egy életre!!!

Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.11 0 0 13
Aha... Egy ismerős családban egy (azt hiszem) 4 év körüli gyereken végeztek ilyen műtétet.
Elárulnád, ha kizárólag körülmetéléssel "gyógyitják" az ilyen elváltozást, akkor mégis mi a fenét kellett a műtét után hetekig (v. csak napokig?) húzogatni a kissrác fütyijén? (tudtommal a körülmetélés a fityma teljes eltávolítását jelenti: tehát nem marad mozgatható "alkatrész")

Szóval tán nem kéne hülyeségekkel ijesztgetni a t.asztaltársakat... :-(((

Előzmény: Törölt nick (12)
marxengelszleninsz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 11
Jóvágású fiú! Mennymárapicsába ezzel a hülye körülmetélős ócska propaganda-dumáddal!!!
Esztelen, barbár, agyament baromság! Erre senki nem kíváncsi!
Dotkomnak egyébként FITYMASZŰKÜLETE van, amit NEM KÖRÜLMETÉLÉSSEL korrigálnak.

Dotkom!
Enyhébb esetben a kezelés csakugyan megoldható egy erőteljesebb rántással (amint azt valaki korábban írta), "súlyosabb" esetben erre az aktusra egy kis bemetszéssel készítik elő a bőrt.
Érzéstelenítés nélkül egy rövid de éles fájdalommal jár a beavatkozás, majd azt követően a gyógyulási szakasz kisebb-nagyobb kellemetlenségei következnek.
Eszedbe ne jusson körülmetéltetni!

Vincent West Creative Commons License 2001.06.06 0 0 10
Nem tudom hány éves vagy, de azt tudom, hogy amikor általános iskolás voltam, akkor voltunk olyan orvosi vizsgálaton az osztályunkkal, ahol többek között ezt is vizsgálták. Volt, akit kiszúrtak ilyen problémával, hát őt cikiztük néhány hétig, de azóta felnőtt és nincsenek ilyen problémái.
Meg úgy gondolom, ha orvos nem, egy szülőnek is figyelnie kell az ilyen problémára, nem kell hozzá szakértelem, hogy ezt kiszúrja egy anyuka vagy apuka.
Előzmény: dotkom (-)
Jóvágású fiú Creative Commons License 2001.06.06 0 0 9
Amit a fiatalok kérdeznek a körülmetélésről
Mi a körülmetélés?
A körülmetélés a fityma, vagyis a hímvessző végét borító laza bőr gallér eltávolítása azért, hogy a makk állandóan szabadon legyen. Ideálisan ez azt eredményezi, hogy az egész makk és mögötte az, amit korona ároknak neveznek, teljesen szabadon van. Ilyen esetben a hímvessző szárának a bőre nem gyűrődik össze az árokban és így ott a szmegma nem gyűlik össze. A szmegma az a kellemetlen szagú, túrószerű fehér anyag, ami az emberi test nedves hajlataiban termelődik. Akkor gyűlik össze, ha ezeket a helyeket a rendes tisztálkodás során nem mossák meg és lehetséges, hogy a körülmetéletlen férfiak partnereinél szerepet játszik a méhnyak (cervix) rákjának a kialakulásában.
Az egész világon a felnőtt férfiak mintegy egy negyede körülmetélt. Ez országról országra változik. Az amerikaiak több mint 85%-nál elvégezték (részben azért, mert abban az országban a megelőző egészségügyi kérdésekre nagy hangsúlyt helyeznek. A brit férfiaknak mintegy 20%-a körülmetélt, és ennél nagyobb az arány Kanadában, Ausztráliában és Új Zélandon. Ez a szabály a legtöbb afrikai törzsnél, szigorú vallásos előírás a zsidó férfiak számára, akiknél szertartásként végzik el a születés utáni nyolcadik napon, és szokás a muzulmánok között, akik a serdülés előtt különböző életkorokban végeztetik el. Igazából a világon csak a dél-európaiak, a dél-ameriakak, skandinávok és a nem-muzulmán ázsiaiak azok a társadalmak, ahol nem végezték rendszeresen a körülmetélést.
Miért végeznek körülmetélést?
Bizonyos emberek számára, mint elmagyaráztuk, a körülmetélés vallási kötelezettség, míg másoknak társadalmi jegy, amely a fiúnak a férfivá válását mutatja. Olyan országokban pedig, mint az Egyesült Államok, a többség számára elfogadott orvosi és társadalmi szokás lett. A körülmetélés mellett nyomós orvosi érvek szólnak – amelyeknek jó része ott van a vallásos és társadalmi rítus mögött.
A körülmetélés teljesen megelőzi a fityma-szűkületet – azt az állapotot, amelyben a fityma végén levő nyílás túl kicsi és szoros ahhoz, hogy megengedje a fityma szabad visszahúzását a makk mögé, ernyedt és merev állapotban egyaránt. Néhány fiúnak ez a nyílás olyan szűk, hogy a fityma vizeléskor fájdalmasan felfújódik. Ez természetellenes, és ha nem kezelik, a későbbi élet során súlyos hólyag és vese problémákat okozhat, vagy éppen halált húgyúti fertőzés, anuria és vese-elégtelenség miatt.
A körülmetélés teljesen megakadályozza a parafimózist – azt az állapotot, amelyben az ernyedten a makk mögé hátrahúzható fityma csapdába esik a korona-árokban, amint a makk az erekcióban megduzzad. A fityma szorítása miatt a makk még jobban megduzzad és egy ördögi kör alakul ki. Csak azonnali szakszerű beavatkozás tudja a fitymát az eredeti, a makkot beborító állapotába visszahúzni, de ha nem törődnek vele, a parafimózis gangrénát és a makk elvesztését okozhatja. Azt a fiút, akinél már volt ilyen eset, a közvetlen tünetek megszüntetése után körül kell metélni azért, hogy később ne fordulhasson elő, ami biztos, hogy meg fog történni, miközben a szexet élvezi.
A körülmetélés megelőzi a balanitist – a fityma és a makk gyulladását, amelyet a bomló vizeletben, az el nem távolított szmegmában és a fityma alatti meleg, nedves környezetben tenyésző baktériumok és gombák okoznak. Az irritáció származhat az ezzel az érzékeny területtel érintkező mosdószappanra való egyéni reakcióból, s olykor az alsónemű mosására használt hatóanyag váltja ki. Ilyenkor a gyulladt területet foglalják el a veszélyes baktériumok.
Következésképpen, ha a fitymát eltávolítják, az nem tud begyulladni. A körülmetélt hímvessző fedetlen makkja kissé megváltozik és nem fogékony az ilyen fajta fertőzésekre.
A körülmetélés kijavítja a rövid kantárt – azt az állapotot, amikor a frenulum (az a bőrszalag, ami a fitymát az alsó részen levő mélyedésben makkhoz köti) rövid és szoros, így a makk csúcsát fájdalmasan lehúzza. Feszes kantárként megakadályozza, hogy a fityma a hímvessző szárára simuljon. Ha nem törődnek vele, a rövid kantár szex közben elszakadhat, aminek fájdalmas és véres következményei vannak. Ugyancsak meggátolhatja azt, hogy a fiú élvezze a szexet, mivel nem meri majd a kantárt semmilyen feszülésnek kitenni és így korlátozza a fityma visszahúzását és elnyomja az erekciót. Egyes nők szerint ez a feszes szalag közösülés közben dörzsöli őket, és fájdalmat okoz. A kantárt körülmetélés esetén minden esetben elvágják és sokszor teljesen el is távolítják.
A körülmetélés növeli a “kitartást”. A nők leggyakoribb szexet illető panasza az, hogy a partnerük túl gyorsan “megy el” és ők maguk nem jutnak el az orgazmushoz. A férfiak természetesen hamarabb jutnak el az orgazmushoz, mint a nők. Hacsak valaki nem veszi az időt és a fáradtságot arra, hogy megtanulja az orgazmus késleltetését addig, ameddig a partnere is eléri a magáét, a szex egy egyoldalú dolog lesz. Azáltal, hogy enyhén csökkenti az érzékenységet, a körülmetélés segít késleltetni az orgazmust és ezáltal javítja a szexuális kapcsolatot. A másik jótétemény, amiről mindkét partner beszámol az, hogy mert nincs fityma, ami a makk peremének az útjába kerül, a nő jobb dörzsölő érzést és élénkítést érez, a férfi jobb érzéki vonzást. Jellemző, hogy szinte valamennyi mű hímvesszőnek a körülmetélt forma a modellje, vagyis a nagyobb, teljesebb, kerekebb formájú makk, szemben a kisebb, elliptikus formájú körülmetéletlennel.
A körülmetélés javítja a nemi egészséget. Kutatások mutatták ki, hogy a körülmetélt fiúk 10-szer kevésbé szenvednek húgyúti fertőzésektől, mint a körülmetéletlenek. Van arra is bizonyíték, hogy a körülmetélés a férfit kevésbé hajlamossá teszi az AIDS vírus elkapására. Ugyancsak jól ismert, hogy a méhnyak és a hímvessző rákot csökkenti a körülmetélés. Urológusok megfigyelték, hogy a körülmetéletlen férfiak sokkal nagyobb százalékban keresik idősebb korban a segítségüket.
De nem hasznos-e a fityma?
Miként a féregnyúlvány (appendix), a fityma is az evolúciós múltunk maradványa és ma nem szolgál semmilyen lényeges célra. Ellentétben a féregnyúlvánnyal, amely a hasüregben van mélyen elrejtve, megelőző intézkedésként, a fityma könnyen és biztonságosan eltávolítható.
Amikor az ember ősei a fákon keresztül jöttek-mentek vagy a sűrű aljnövényzetben törtek maguknak utat meztelenül, akkor lehetett értéke egy a szaporító szervet védő toknak, amely megóvja attól, hogy a bokrok darabokra tépjék. Most, hogy felegyenesedve járunk, városokban élünk és általában ruhát viselünk, nincs már szükség erre a függelékre. Esetenként a fölösleges fitymának megvan az a veszélye, hogy könnyen becsípődik a zipp-zárba – ez leggyakrabban a fiatal, növekvő férfiaknál fordul elő.
Míg soha nem lehet hím állatot találni fityma nélkül, a természet sokszor produkál olyan fiúkat, akiknek kicsi vagy semmilyen fitymájuk nincs (született körülmetélt). Mi több, a férfiak mintegy 10%-ának olyan rövid a fitymája, hogy a serdüléskor vagy azelőtt teljesen visszahúzódik a makk mögé és nem játszik további szerepet a szexuális tevékenységben. Ha az embernek a fityma bármire is szükséges volna, ilyen nyilvánvaló hibák nem fordulnának elő.
A körülmetélést nem csak babáknak csinálják?
Nagy Britanniában az összes körülmetélésnek kb. 70%-t csecsemőkorban végzik el, míg egy másik kb. 10%-t korai gyermekkorban szükséges elvégezni. Körülbelül 2%-t idős korban (főleg olyan problémák eredményeképpen, amelyek egyébként egy korábbi körülmetéléssel elkerülhetőek lettek volna) és a maradékot tizenéves vagy fiatal felnőttkorban. A zsidó és muzulmán közösségekben a körülmetélést röviddel a születés után (vagy a muzulmánoknál serdülőkorban) hajtják végre vallási okokból. A nem-vallási körülmetélést a fitymaszűkület kezelésére vagy az előbb említett problémák megelőzésére végzik el.
Honnan tudom, hogy szükségem van a körülmetélésre?
Amikor ernyedt a hímvessződ, próbáld meg a fitymát visszahúzni úgy, hogy az rásimul a hímvessződ szárára. Ismételd meg ezt akkor, amikor a még előrehúzott fitymával van merevedésed. Feltétlenül szükséged van a körülmetélésre, ha akár ernyedt, akár merev állapotban, a következők bármelyike előfordul:
 A fityma túl szoros ahhoz, hogy visszacsússzon az egész makk mögé, beleértve a makk peremét (phimosis vagy fitymaszűkület).
 Miután visszahúzódott a makk mögé, csapdába esik a koronaárokban és erőltetés nélkül nem húzható előre. (Paraphimosis vagy spanyolgallér).
 A fitymát vissza lehet húzni a makkról, de nem simul ki a hímvessző szárán, mert túl szűk ott, ahol a kis kantár (a frenulum vagy fitymafék) van, vagy amikor kisimul, a makk eltorzul, mert a frenulum túlságosan húzza. (Frenulum breve vagy rövid kantár).
 Fáj, amikor a fitymát hátrahúzod.
 A fitymád felfújódik, amikor vizelsz.
 A fitymádon repedések vagy szakadások keletkeznek önkielégítés vagy szexuális tevékenység után.
Komolyan meg kell fontolnod a körülmetélést, ha:
 Nehézséget okoz a szmegma rendben tartása.
 A fitymád és/vagy a makkod visszatérően megfertőződik vagy nagyon fájdalmas.
 A fityma zavaró viszketésétől szenvedsz, ami gyakran kapcsolódik herpesz fertőzéshez. Ez különösen észrevehető a nyári hónapokban, forró éghajlat alatt vagy sportolás után. (Balanitis.)
Van-e a körülmetélésnek bármilyen alternatívája
Ez az elkerülhetetlen kérdés akkor, amikor a körülmetélést javasolják.
A részleges körülmetélés – csak a fityma szűk végének az eltávolítása – egy lehetőség, de sokan, akik a részleges körülmetélést végeztették el, úgy találták, hogy a megmaradó nagyon laza fityma túlságosan útban van szex közben.
Olykor a dorzális bevágást (vagyis a fityma felső részét hosszában bevágni) javasolják. Ha a bevágás rövid, akkor a részleges körülmetéléshez hasonló problémák merülhetnek fel. Ha a bevágás hosszú, akkor a makk állandóan fedetlen lesz és a megmaradó fityma részben visszahúzódik és a felső részt úgy hagyja, mintha rendesen körülmetélték volna, míg a fityma többi része alul összegyűrődik, ami nem igazán szép.
A fityma megnyújtása lehet működőképes akkor, amikor a fitymaszűkület nagyon enyhe. Bár, ha túl sokat nyújtogatják, kis varratokkal gyógyuló apró repedések keletkezhetnek, amik még kevésbé rugalmasak, mint a körülöttük levő bőr – ezáltal a fitymaszűkület csak rosszabbodik és végül is körülmetélés válik szükségessé.
A fitymaszűkület egyes eseteiben (ha nincs fitymagyulladás vagy rövid kantár) hatásos lehet egy nemrég kifejlesztett technika, amit fitymaplasztikának hívnak. Ez abból áll, hogy tesznek egy rövid dorzális (hosszanti) vágást, de annak széleit nem hosszában, hanem keresztben varrják össze. A fityma csúcsán egy kis T-alakú vágás heg marad és, mint minden heg, kevésbé rugalmas, mint a környező bőr, de a fityma végén levő nyílást egy kissé megnagyobbodik.
Krémek és kenőcsök átmenetileg megszabadíthatnak a fitymagyulladásból eredő viszketéstől, de nem szüntetik meg annak az okát – sőt, még ronthatnak is a helyzeten azáltal, hogy ott megtelepszenek a baktériumok, amelyeket egyébként kimostak volna. Csak a fityma eltávolítása, amely a fertőzött fitymát folyamatosan a levegő kiszárító hatásának teszi ki, képes a balanitist megszüntetni.
Esztétika és testi megjelenés
Ezen megfontolások mellett van az esztétika és a testi megjelenés kérdése. Ez teljes egészében személyes megítélés dolga, de jellemző, hogy a férfiak és különösen a nők nagy többsége úgy gondolja, hogy a körülmetélt hímvessző szebb.
Mint legtöbb preferencia esetében, vannak ellenkező vélemények, amelyetek azt képviselő szenvedélyes kisebbség igen gyakran erőteljesen hangoztat. Az itt olvasható párbeszéd a többségi véleményt képviseli. Találhatsz másokat, akik nagyon élesen elutasítják és megtalálják a saját érveiket arra, hogy miért ellenzik a körülmetélést – sőt, mi több, néhányan törvényben tiltanák meg. Különösen aggódnak a fiúcsecsemőkért, akiket még azelőtt metélnek körül, hogy tudnák, hogy nekik van fitymájuk. Azzal érvelnek, hogy a fiúknak meg kell adni a választás lehetőségét, ahelyett, hogy a választást helyettük a gondos, tudatos szülők tennék meg. A gyakorlatban ezeknek a fiúknak a hatalmas többsége úgy nő fel, hogy hálás azért, mert az operációt egy olyan életkorban végezték el rajtuk, amire nem emlékeznek. Felnőve látják és megértik, hogy ezáltal megelőzték az előbb vázolt számtalan problémát.
A döntés a tiéd!
Reméljük, hogy miután ezt elolvastad, jobban fel vagy készülve arra, hogy meghozd a döntésedet. Ne felejtsd el, hogy Angliában 16 éves kor fölött te egyedül vagy felelős a saját orvosi kezelésedért.

©1997 The Gilgal Society, PO Box 21675, London, SW16 4WY, England
Fordítás:
©2001 “Jóvágású fiú”, Budapest

Előzmény: dotkom (-)
Wikmettys Creative Commons License 2001.04.20 0 0 8
Nem halálos betegség, úgyhogy nyugi. Elmész háziorvoshoz, aki átküldd a sebészetre. Persze természetesen ilyenkor jönnek elő a legjobb ápolónő csajok :)
Megbeszélitek, hogy mikor lesz, megvizsgálnak. Bemész felfektetnek az asztalra (előtte, ha kérsz nyugtatót, az nem árt, mert olyan ideg leszel, mint atom) majd simán megcsinálják. De előre le kell szögeznem Nem fájdalmas a műtét. Késöbb sem az, legfeljebb legyen otthon fájdalomcsillapító. Kapsz majd egy frankó kis előkét, hogy a kukker ne érjen hozzá a gatyeszhoz. Utána viszont két dologra is jó lesz a szerszám. A hátrarántással ne is próbálkozz, mert nem igazán célra vezető
Előzmény: dotkom (-)
mont Creative Commons License 2001.04.20 0 0 6
A HUSZban több ilyen témájú topic is van...
Sárkány Creative Commons License 2001.04.20 0 0 5
Rántsd hátra a bőrt hirtelen és kész!
Az orvos is ugyanezt fogja tenni....
originalqszi Creative Commons License 2001.04.20 0 0 4
Dr. Csontai:))))
__ Creative Commons License 2001.04.20 0 0 3
Nem túl fájdalmas a műtét, ha rendesen van érzéstelenítve, és utána is minden további nélkül ki lehet bírni. Azt is, ha föláll, no problemo.:-) Legfeljebb a hason alvással vagy a szűk nadrággal lehetnek gondok néhány napig.
Fordulj szakorvoshoz, egyszerűen sétálj be valamelyik kórház urulógiájára, nem lesz semmi gáz.:-) Amúgy a HUSZ-ban jó egynéhány ilyen topic van, nézz körül.
Előzmény: dotkom (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!