Keresés

Részletes keresés

Flora Creative Commons License 2001.08.28 0 0 258
?
kedves Fenring (Adam) itt valami félreértés van, én (korábban megírtam, hogy) munkaügyes vagyok, nem jogász !
Talán keresd meg a Házijogsegély topicot, ott vannak jogászok.
Előzmény: Fenring (257)
Fenring Creative Commons License 2001.08.28 0 0 257
Kedves Flora!

Elnezest kerek hogy nem munkajogi problemaval hozakodok elo, de nagyon megkoszonnem ha tudnal valaszolni.
A problemam a kovetkezo:
Eladtam egy hi-hi berendezest, szerzodes volt(tanuk nem) megallapodtunk 1 het kiprobalasi idoben.
A nyolcadik nap emailban ertesitett, hogy problemak merultek fel(Ezen problemakat eladas soran reszletesen megtargyaltuk).Hivatkozva arra, hogy a 7 nap lejarta elott kuldte az emailt 1 oraval(amit persze en masnap delutan olvastam) valaszlepest kovetel.En ezt felhaboritonak erzem...
Mit tehet?

Koszonettel
Adam

KissMe Creative Commons License 2001.08.22 0 0 256
Szia Flora! Köszi a kimerítő választ, és ne haragudj, hogy csak most reagálok.
Én is valami hasonlóra gondoltam. Semmilyen követelményt nem támasztottak, és a jogcímet sem jelölték meg írásban, vagy szóban. Az előző cégem számlát kapott a másik feléről az összegnek. Csak amitt tartok a visszaköveteléstől, hogy nem vagyok jó viszonyban a nagyfőnökkel, mert nagyon kiszámíthatatlan, emberileg és szakmailag is teljesen hangulatfüggők a döntései.
Egyébként a jelenlegi tanulmányaimat még nem zártam le, de ez a pénz nem is ehhez, hanem a tavaly befejezett főiskolához kapcsolódik. Azóta már elkezdtem egy új kurzust. Többek között emiatt is jöttem el az előző helyemről, mert nem engedélyezték a további tanulmányaimat. Itt pedig igen, de anyagilag nem támogatják, csak azzal, hogy elengednek konzultációra és vizsgákra.
A béremelés pedig azért maradhatott el, mert ugye sok fizikai dolgozó van, akiknek nem érte el a januárban megemelt minimálbér-szintet a fizetésük, és nagyon valószínű, hogy az ő béremelésükre elment minden tartalék, a szellemieknek pedig nem jutott. Mások sem kaptak, tudom. Sejthetik, hogy menni akarok, de nem sok köze lehet az emelés elmaradásához.
Végkövetkeztetés: én magam nem fogom szóba hozni a pénzt. Ha ők igen, akkor majd megegyezünk.

Üdv

Előzmény: Flora (254)
rút kiskacsa. Creative Commons License 2001.08.21 0 0 255
Kedves Flora!
Köszönöm az ingyenes szaktanácsadást. :)
Na, most az egyszer lehet, hogy a munkavállaló mellé áll a jog? (TUdom, korai az öröm.) Megkeresem a munkaszerződésem (1 oldal az egész, el lehet képzelni, hogy milyen színvonalú), de bármi is van odaírva, az szöges ellentéte annak, amit most akarnak rámsózni. És kétlem, hogy találnának olyan embert, aki mindkét munkakört elvégzi (főleg ennyi pénzért).
Most egy kicsit megnyugodtam, bár tudom, a munkáltató kénye-kedve szerint packázhat a munkavállalóval.
(Sajnos azt még mindig megtehetik, hogy nem fizetik ki a teljes fizetésem, csak a "hivatalosat". De talán nem fajul odáig a helyzet.)
Köszönöm a választ.
Flora Creative Commons License 2001.08.21 0 0 254
KissMe, nyugodj meg, nem süllyed el minden topic, amihez hozzászólsz...:-) Pedig még vártam volna a válasszal, hátha erre jár valaki, aki intézett már ilyen az-új-cégem-kifizeti-helyettem-a-tandíjamat-amikor-felmondok ügyet, mert én még nem.

(Amit én ebben nem értek ugyanis, az az, hogy mi a jogcím, amivel pénzt ad az újabb munkáltató a régi munkáltatónak - vagy neked. Munkabér? Előleg? Költségtérítés? Egyik se valószínű. És csak az alapján a megállapodás alapján fizettek, amit leírtál? Vagy ha a cégednek fizettek, akkor számlát kaptak róla? De milyen szolgáltatás van a számlán megnevezve? Ha valaki tudja, hogy megy az ilyesmi, írja meg.)

Azt írod, hogy az X/2 összeg megfizetéséért cserébe semmilyen feltételt nem támasztottak veled szemben, szóban sem (maximum azt, hogy beállj hozzájuk dolgozni, és azt teljesítetted is), mégis azt véled, hogy kilépésedkor követelni fogják rajtad a pénzt. Akkor valami mégis volt? Biztos, hogy semmi nincs a munkaszerződésedben sem ? Lezártad-e a tanulmányaidat (úgy tudom más topicból, hogy nem), és ha nem, akkor támogatnak-e jelenleg is az új helyen valamilyen megállapodás keretében ?

A részletek ismerete hiányában csak annyit lehet mondani, hogy ilyen feltétel-kikötések hiányában nem vagy köteles visszafizetni a pénzüket. Ha minden feltétel nélkül állták helyetted az összeget, az az ő (esetleg hibás) üzleti döntésük volt, nem a tiéd. Az összeget kilépésedkor a munkabéredből sem vonhatják le, kivéve, ha előleg címén neked fizették ki (- de mire előleg ?).

A fizetésemelés elmaradása: hacsak a munkaszerződésedben nincs erre utalás vagy kötelezettségvállalás, vagy hacsak nem állapítottak meg minden dolgozójukra egységesen ugyanakkora béremelést, amit a többiek meg is kaptak, vagy hacsak nem tudsz diszkriminációt bizonyítani stb. akkor jogvitában nem reklamálhatsz elmaradt béremelést. (Nem lehet, hogy a munkáltatód érzi, hogy ott akarod hagyni, és ezért nem emel bért neked ?)

Előzmény: KissMe (253)
KissMe Creative Commons License 2001.08.21 0 0 253
Sziasztok!
Újként, új témával jönnék elő. Még nem aktuális, de bármikor az lehet, és nem akarom, hogy felkészületlenül érjen a dolog. Ha jól olvastam, hasonlóról már volt szó, de konkrét tanács nem érkezett. Szóval:
Adott az előző munkahelyem, ahonnan úgy jöttem el, hogy vissza kellett fizetnem a tanulmányi szerződésem felbontása miatt X összeget. Ennek felét én álltam, a másik felét pedig az a cég, ahol most dolgozom. Most újra munkahelyet keresek, lehet, hogy hamarosan felmondok, de:
- A pénzről nem írtam alá szerződést, se tanulmányit, se másikat. Egyetlen lapon van lefektetve egy megállapodás az előző munkahelyemmel, amelyben csak annyi van, hogy az új munkáltatóm (név szerint) fizeti az összeg felét, az alján pedig egy "Egyetértek" aláírás az ügyvezetőtől.
- Attól tartok, hogy ha felmondok, visszakövetelik az összeget. Még szóbeli megállapodás sincs arról, hogy én bármikor is köteles vagyok kifizetni.
- Arról viszont volt szó, hogy a próbaidő lejárta után megemelik a béremet. Ez nem történt meg. Kérdés, hogy hivatkozhatok-e erre, amikor felmondásom esetén szóba kerül a helyettem kifizetett X/2 összeg, amit én nem kívánok rendezni?

Kiszámoltam, hogy amit nem kaptam meg béremelés, az kb. az X/2 összeg lenne. Eddig. Később pedig még több.

Üdv

Flora Creative Commons License 2001.08.21 0 0 252
rút kiskacsa,
ez már más helyzet, és sok részletet kellene tudni ahhoz, hogy pontos választ lehessen adni. Pl. volt-e teljes átszervezés a cégnél, minden embernek változott-e a feladata, volt-e előzőleg létszámleépítés (ami az átszervezés része), továbbá van-e feladat-leírás a munkaszerződésedben ? vagy külön "munkaköri leírás" részletezi a feladataidat ? Vagy pedig sajnos sehol nincs leírva, hogy milyen feladatokból áll a munkaköröd ?

A fentieket nem ismerve _általánosságban_ azt válaszolhatom, hogy a munkakör nem ideiglenes változtatása (kétszer annyi feladat, lényegesen más jellegű feladatok stb.) munkaszerződés-módosításnak minősül, tehát az csak kétoldalú lehet, tehát a beleegyezésed kell hozzá, továbbá ugyanúgy, mint a munkaszerződést, ezt is írásba kell foglalni (ehhez kéne tudni, hogy az eddigi munkaköröd dokumentálva van-e és hogyan). Ha nem járulsz hozzá a munkaszerződésed módosításához (nem írod alá), akkor továbbra is jelenlegi munkakörödben kell hogy foglalkoztassanak.

Olyan indokkal nem lehet felmondani, hogy a dolgozó nem járult hozzá a munkaszerződése módosításához (ez a joggal való visszaélés lenne), vagy hogy nem végzett más munkakörbe tartozó feladatokat (hiszen nem is vagy köteles végezni, amíg nem írsz alá szerződés-módosítást). Olyan megoldást viszont esetleg választhat a munkáltatód, hogy minőségi cserére hivatkozva felmond neked úgy, hogy felvesz a helyedre egy olyan embert, aki _mindkét munkakörhöz ért_ és vállalja is, hogy egyszerre ellátja.

Sajnos, nagyon gyakori, hogy sem munkaszerződésben, sem munkaköri leírásban nem tisztázzák pontosan a dolgozó feladatait, pont azért, hogy rút kiskacsa esetéhez hasonlóan járhassanak el. Ha csak annyi van a szerződésben, hogy munkaköre: ügyintéző, vagy menedzser, abba bármi belefér, amit a munkáltató akar, és ez esetben nehéz írásos munkaszerződés-módosítást kérni.

Előzmény: rút kiskacsa. (251)
rút kiskacsa. Creative Commons License 2001.08.17 0 0 251
Kedves Flora, köszönöm a választ.
Nem helyettesítésről van szó, hanem egyszerűen kapok egy új munkakört is, a meglévő mellé. (Azért, mert nem hajlandó senkit felvenni ennek a munkának az elvégzésére.)
Az új munkakörhöz nem értek, sem a képzettségem, sem a végzettségem nincs meg hozzá (időm sincs rá).
Így is felmondhat azzal az indokkal, hogy nem teljesítem a feladatom (mármint az új munakörömben)? Még nem kaptam írásos megbízást az új munkakörre.
Előzmény: Flora (248)
feketevipera Creative Commons License 2001.08.17 0 0 250
Hat valami ilyesmire szamitottam, de gondoltam rakerdezek, hatha...

Megegyszer koszi a gyors valaszokat!

Udv,
FV

Előzmény: Flora (249)
Flora Creative Commons License 2001.08.17 0 0 249
Jó, most már értem a "kiváltást", persze az ember nem tudhat mindenről így látatlanban...
Sajnos az van, hogy ha egy munkaszerződést már aláírtál, akkor azt teljesíteni kell, max. ha nagyon megbántad, felmondhatsz és viselheted következményeit... Láttam már munkavállalót, aki megpróbált utólag operálni, hogy "kényszerítették" az aláírásra stb., de nem láttam még bíróságot, aki erre vevő lett volna. A kényszert ugyanis nagyon nehéz megkülönböztetni attól a helyzettől, hogy a munkáltató "tájékoztat a szerződés feltételeiről és megkér, hogy ha megfelel, írd alá". Onnantól, hogy aláírod, felnőtt épelméjű és jogképes emberként aláírónak fognak tekinteni a bíróságon, és nem fogsz tudni "kényszert" bizonyítani...
Úgyhogy halkan javaslom mindenkinek, hogy aláírás _előtt_ gondolkozzon és tárgyaljon. :-)
Előzmény: feketevipera (247)
Flora Creative Commons License 2001.08.17 0 0 248
Kedves rút kiskacsa,
amiről írsz, régen azt nevezték helyettesítésnek, 2001. július 1-től ez "átirányítás", és sajnos igen, kötelezhetnek rá, de csak bizonyos feltételekkel.
Először is, a másik munkakör ellátása rád nézve aránytalan sérelemmel nem járhat, tehát pl. egyetemi diplomával nem vagy köteles a 8 általánossal ellátható munkakört ellátni.
Másodszor, az átirányítás csak ideiglenes lehet, naptári évenként maximum 44 munkanap. (Ha egy éven belül többször is átirányítanak, azokat össze kell számítani.)
Ami a pénzt illeti, sajnos itt gumiparagrafus rendelkezik úgy, hogy a két munkakör egyidejű ellátása alatt "a ténylegesen végzett feladatok arányában illet meg" díjazás. Magyarul, ha a két munkakör ellátása ugyanannyi idő alatt megoldható, mint eddig az egy munkaköröd, akkor nem igényelhetsz magasabb fizetést, sajnos, meg egyébként is, a munkáltató fogja eldönteni, mi a "ténylegesen végzett feladat aránya"... :-((

A fenti dolgokat lásd új Mt. 83/A §. Nem írja, hogy az átirányítást írásban kell elrendelni, csak azt, hogy kötelességük tájékoztatni téged pl. az időtartamról. Jó lenne, ha papírt kapnál róla, mert így pl. dokumentum lenne arról, hogy mikor kezdődött a 44 nap !!

A fentiekből egyébként következik, hogy ha nem teljesíted az átirányítást, akkor igen, felmondhatnak neked, úgy, mintha valamelyik feladatodat nem teljesítenéd. De ezt a felmondást csak úgy tehetik meg, hogy a rájuk vonatkozó megkötéseket (pl. max. 44 nap, tájékoztatási kötelezettség stb.) ők is pontra teljesítik.

Előzmény: rút kiskacsa. (244)
feketevipera Creative Commons License 2001.08.17 0 0 247
Huuu...
Bocs a kivaltasert, nem szo szerint gondoltam. :))
Kicsit pontositok, hatha igy kicsit erthetobb lesz a dolog: szoval nem az a baj, hogy alairjam-e, mert mar megtortent, ugyanis nem igazan volt mas valasztasom, hiszen akkor mar "felegettem" mindent magam mogott. Tulajdonkepen amin toprengek mostanaban, hogy kisse fura, hogy errol az alairasos jatekrol nem szoltak elotte (szoval, hogy jogos-e, hogy "kikenyszeritettek" az alairasomat). A kivaltas alatt meg azt ertem, hogy bizonyos kepzes osszeget 5 millioban allapitottak meg, amit ugye a ceg alt. De ha lelepek, en allom. (Es en hulye ezt alairtam. :)

Egyebkent koszi a gyors reagalast es bocs a hulye fogalmazasert.

FV

Előzmény: Flora (246)
Flora Creative Commons License 2001.08.17 0 0 246
Kedves feketevipera, ha jól értem, az a baj, hogy határozott időre akarnak veled szerződni ? Mert az, hogy munkaszerződést akarnak kötni, az teljesen szabályos, sőt, kötelező. Ha a határozott idővel van bajod (ez tényleg több szempontból hátrányos lehet a munkavállalónak, pl. nem mondhat fel rendes felmondással), akkor nem vagy köteles aláírni, és tárgyalásos úton kell meggyőznöd őket arról, hogy határozatlan idejű szerződéssel fognak ideális munkatársra lelni benned. :-)

Ha nem jutsz velük dűlőre, nem tárgyalnak, vagy nem kompromisszumkészek, otthagyhatod őket úgy, hogy ha van próbaidőd, azonnali hatállyal, indoklás nélkül leléphetsz. Ha nincs próbaidőd, fel kell mondanod, hiszen ha egy hétig ott voltál, az is munkaviszony. Annyira nem ismerjük a körülményeket, hogy meg merjem mondani neked, hogy rendkívüli felmondással (vagyis azonnali hatállyal és indoklással) elmehetsz-e, (egyébként is ebben inkább jogászra hallgass) mert ehhez az kell, hogy a munkáltató lényeges kötelezettségét megszegje (és ezt bizonyítani is tudod).

Az isten szerelmére, nehogy "kiváltsd magad pénzzel", ilyen a jobbágyság óta nem létezik !

Az új Mt. szerint egyébként a munkáltatónak kötelessége, hogy a felvett dolgozót tájékoztassa egy csomó mindenről, írásban is, pl. "a munkabér egyéb elemeiről", csak az a baj, hogy a "munkaszerződés megkötésével egyidejűleg", tehát nem azt megelőzően, az interjún ! (Mt. 76.§ 7. bek., 8. bek.) Érdekesség egyébként, hogy ha a mai napig nem kaptál ilyen tájékoztatást a munkáltatótól, holott munkaviszonyod 2001. július 1. után keletkezett, az a törvényalkotó szándéka szerint (Dr. Kiss Ferenc, GM) anyagi igényű pernek lehet alapja.

Előzmény: feketevipera (243)
Flora Creative Commons License 2001.08.17 0 0 245
Mikulás23, nekem az a véleményem, hogy ha egy ilyen rendelkezés nincs benne az Mt.-ben, akkor az nincs. Vagyis nem "hosszabbodik meg a felmondási idő a betegállomány időtartamával", bárki is állította ezt (kivéve, ha jogforrás az illető :-)) Ami az ügyvédet illeti, van olyan is, hogy félreértés, vagy tévedés, vagy uram bocsá hozzá nem értés (szerintem egyébként másra gondolt, nem e topicbeli helyzetre).
Ha valaki a felmondási idejét tölti, akkor:
- ha a dolgozó mondott fel, átadta a felmondását, ezután megbetegszik a felmondási ideje alatt, arról ő nem tehet, tehát a munkaviszonya _ugyanakkor szűnik meg_, amikor egyébként is megszűnne, csak kevesebb pénzt kap az elszámoláskor, hiszen nem jár teljes munkabér a betegállomány idejére.
- ha a munkáltató mondott fel, átadta a felmondást dátumostól mindenestől, és a felmondási idő alatt a dolgozó megbetegszik, ugyanez a helyzet, de pláne a felmentési idő alatt már nem édemes betegállományba menni, hiszen dolgozni úgysem kell bejárni, és ki az, aki felcseréli az átlagkeresetét a jóval kevesebb táppénzre ?
Tehát az alapelv az, hogy ha a dolgozó megbetegszik, és erről papírja van, arról nem tehet, következésképpen válogatott kegyetlenség lenne ezért még törvényben is szankcionálni őt pl. a felmondása meghosszabbításával.
Előzmény: Mikulás23 (242)
rút kiskacsa. Creative Commons License 2001.08.17 0 0 244
Valaki segítsen, légy szíves!
Kötelezhet-e a munkáltató egy teljesen más munkakör betöltésére (persze a mostani mellett párhuzamosan, fizetésemelés nélkül), megbízólevél nélkül.
(Kirúghat-e arra hivatkozva a felmondólevélben, hogy nem végeztem ez azt a munkát.(amire amúgy még nincs is hivatalos megbízásom). A felmondást úgy értem, lehet-e ez az indok a felmondólevélen. Mert sajnos akkor és azért rúg ki - gyakorlatilag - amikor és amiért akar.)
Köszönöm.
feketevipera Creative Commons License 2001.08.17 0 0 243
Hali, nekem egy meglehetosen naiv kerdesem lenne, sajnos sejtem a valaszt is, de azert hatha...
Szoval ugy erzem, hogy becsaptak a munkahelyemen, amikor interview-n nem emlitettek, hogy szerzodest akarnak alairatni tobb evre, csak amikor mar az elso napom elkezdodott (otthagytam a masik munkahelyem, alberletem, stb), szoval kesz helyzet... (Nem is beszelve az egyebekrol, amiket igergettek, aztan semmi.)
Lehet ilyenkor tenni valamit vagy csak ha kivaltom magam penzzel? Egyaltalan szabalyos, hogy nem szoltak elore?
Elore is kosz,
FV
Mikulás23 Creative Commons License 2001.08.17 0 0 242
Kedves Flóra

Én is dolgoztam olyan területen, melyhez kívülről kell fújni a MT -t, bár fejből nem tudom, ez benne van-e...Viszont az infot anno egy ügyvédembertől kaptam, pontosan abból kifolyólag, hogy nem vót benne az előbb említett főműben...
Neked egyébként mi a véleményed?
Szió

Előzmény: Flora (241)
Flora Creative Commons License 2001.08.17 0 0 241
Kedves Mikulás23,
kérlek, add meg nekem, hogy hol van ilyen a Munka törvénykönyvében, hogy a felmondási idő meghosszabbodik a betegállománnyal, mert én azt hittem, hogy ismerem az Mt.-t, de ilyen rendelkezésre én nem emlékszem (annyira durván munkavállaló-ellenes, hogy nagyon fogok csodálkozni, ha kiderül, hogy benne van a törvényben)...
Előre is köszönöm a felokosítást.
Előzmény: Mikulás23 (239)
Yv Creative Commons License 2001.08.16 0 0 240
Koszonom kedves Mikulas! Akkor nem megyek betegallomanyba. De azert remelem, hogy megertenek majd, hisz kell az ido az utazas megszervezesere. Csak azt nem ertem, ha a kollegaknak, akiknek tenyleg miattam lesz tobb munkajuk most, nem gond, hogy szeptember 1, akkor a fonokoknek miert?
Előzmény: Mikulás23 (239)
Mikulás23 Creative Commons License 2001.08.16 0 0 239
Kedves,
Sajnos nem lesz ám jó a betegállomány, mer' a felmondási idő - az egy hónap- a betegállományban töltött idővel sajna meghosszabbodik.
Szerintem próbálj meg közös nevezőre jutni, nem érdemes elfajulni hagyni a dolgokat, mert aztán még a jogos béred sem adják oda. Nem is beszélve a kilépőpapírjaidról, amire lehet, hogy Angliában nem leszen szükséged, de egyszer csak hazajössz és akkor tutter...
Előzmény: Yv (238)
Yv Creative Commons License 2001.08.16 0 0 238
valaki tud segiteni?

Egy honapos felmondasi hataridom van, ma adtam be a nagyfonoknek a szep levelket. De en teljesen figyelmen kivul hagytam ezt az egy honapot es kertem, hogy szeptember 1-tol mentsenek fel a munkavegzes alol. Szeptemberben mar semmi penzert nem akarok dolgozni, max. esetleg heti egyszer benezni, hogy minden rendben van-e. Es termeszetesen telefonon barmikor elerhetnenek a kollegak.
Akik ebbe bele is egyeztek.

A nagyfonok azt mondta, hogy nem tul korrekt ez a szeptember 1 es hogy ha visszajon a fonokom szabadsagrol megbeszeljuk meg. Most akkor betehetnek nekem? Mondhatjak azt, hogy szeptember 15? Ebben az esetben megtehetem, hogy elmegyek betegallomanyba? A doktorno kiir es tenyleg szerepelt a terveimben egy alapos atvizsgalas, mindenfele gyogyszerek felirasa, mert egy evre Angliaba megyek dolgozni. Vagy megtehetem, hogy nem jovok be szeptemberben dolgozni csak ugy? Akkor is oda kell adjanak majd minden papirt?

csite Creative Commons License 2001.07.20 0 0 237
DRaco: kösz, de már "+oldódott" azaz, aláírtam vmit ami nem jó de kevésbé rossz mint elsőre tűnt

thanx, csite

Előzmény: DRaco (236)
DRaco Creative Commons License 2001.07.19 0 0 236
Mi a kérdés?
Előzmény: csite (235)
csite Creative Commons License 2001.07.11 0 0 235
pechemre :(

valaki nem ért a munkajoghoz????
sürgős segítség kellene egy szeződés értelemzéséhez
HEEeEeeEEEeeeEEEEELP!!!

Előzmény: Flora (231)
Krisztina Tóth Creative Commons License 2001.06.29 0 0 234
Köszönöm szépen a segítségedet, Flóra!

Kriszta

originalqszi Creative Commons License 2001.06.29 0 0 233
Azt is, csak embereknél másképp hívják és biztosan túlestél rajta:))))))) De rímeket is szépen költesz:)))))))))))) Jó szabit, időt és mindent:)))))))
Előzmény: Flora (229)
originalqszi Creative Commons License 2001.06.29 0 0 232
plágium!!!!!!!!!!!:((((( nem gondolod, ati-pati, akarom mondani mami pati, ill. atimami... á, zavaros ez!!!!
Előzmény: atimati (230)
Flora Creative Commons License 2001.06.29 0 0 231
off:
Innentől ne név szerint nekem kedveskedjetek a kérdésekkel, mert szabin leszek jó sokáig.
on
atimati Creative Commons License 2001.06.29 0 0 230
Köszi!
Előzmény: Flora (227)
Flora Creative Commons License 2001.06.29 0 0 229
Tojáskákat, nyilván.
Előzmény: originalqszi (228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!