Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2775
Akkor gyorsabban elfogyott, mint egy hónap, gondolom. :D
Előzmény: Pettviki (2774)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2774
Én nem tapasztaltam a "hülye állott hagyma ízt" :-)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2773
Egyébként új fűszerezési találmányunk van, pár hete készítünk borsikafüves-fokhagymás sajtot, és eszméletlenül jó, próbáljátok ki, ha még nem tettétek! :) Annyi a bibije, hogy ha friss fokhagymával készül, hamar romlik (pontosabban hülye állott hagyma íze lesz), de lehet fokhagymaporral is elvileg. Nálunk csak egyszer érte meg véletlenül egy darab a rosszabb ízt. :)

És ami még jóra sikerült, vettünk ilyen provance fűszerkeveréket, mozsárral összetörtem, és azt kevertük bele, az is nagyon különleges lett.
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.25 0 0 2772
(Az a gond, hogy azt édesanyám néha szokta nézni... Nem kockáztatok. :D)
Előzmény: Törölt nick (2760)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2771
A probléma egyik lehetséges módjának felvázolása nem is rád vonatkozik, te megoldod magad (hogy meg lehet oldani, nálad láttam), hanem akinek van 1-2-3 kecsije, s nem tud mit kezdeni a normálisan nem alvadó tejjel.
Előzmény: Pettviki (2770)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2770
A hibás nem aludt meg, csak a végére már érződött az a jellegzetes savanyú szag, amit már ismerek. Az íze nem rossz, csak a szaga árulkodik.
(Egy hajszálnyival különbözik csak a normálistól, de én már akkor is megérzem, ha néhány %-nyi kerül a többi tej közé a lábosba.)
Előzmény: elefada (2768)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2769
Nem tudom, hány liter tejjel dolgozol, de nekem komoly mutatvány lenne mindenféle felszerelés nélkül termizálás után gyorsan visszahűteni a tejet.
Egyszerűen nem vagyok ilyesmire berendezkedve. Egyfolytában ott kellene állni mellette, mert ha már néhány fokkal túlmelegszik, egészen renyhe lesz az alvadás, aztán nem is tapadnak olyan jól össze az alvadékrögök.
(Ha az ember rá van kényszerülve, nyilván jobb, mintha kiöntené a tejet, de ha nem muszáj, én nem termizálok.)
Előzmény: elefada (2764)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2768
Igen, valószínű, nálad másról van szó, nem koliról, ha a beteg is úgy alszik, hogy a savó felül. Így érthető, hogy savanyú a szaga.
Előzmény: Pettviki (2766)
firmitudo Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2767
A hőfokkal nem lesz gond, olyan mélyen engeded le, hogy mondjuk 18 fok legyen...de mi van a páratartalommal?Ha kevés, öntesz a kútba vizet?:-)...vagy ha sok, kimersz a kútból?Ha pl. a páratartalom növelése miatt akarod lejjebb engedni, akkor a hőfok csökken és fordítva.nem látom az ásott kútnál a szabályozás lehetőségét.
Előzmény: krezidiesel (2752)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2766
Visszakerestem, 19-én az esti fejésből vettem a mintákat. 23-án délutánig tartogattam. Nem hiszem, hogy colis lenne, egyszerűen csak magas a szomatikus sejtszám.
Attól még, hogy nem csinálok belőle sajtot, szoktam inni nyersen, és nem érződik semmi az ízén (amikor még friss).
Előzmény: Pettviki (2765)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2765

Így nézett ki, mikor írtam, hogy megaludt (a bal oldali a jó tej).
Tegnap borítottam ki őket, akkor is pont így néztek ki, csak egy kicsit megsárgult a zsírréteg a tetejükön. (A bal oldali aludttejnek a tetején tegnapra lett kb. 2 mm savó.)
Előzmény: elefada (2761)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2764
Nem kell a termizált tejbe kalcium klorid, működik a nélkül is. Múltkor, amit mutattam "csodaszép" kolis után következő nap 63 fok 30 perc csináltam egy sima gomolyát, így néz ki 10 nap után
Következő nap szintén kolis tejből 68 fok , rögtön hűtéssel lilahagymás
Egyikbe sem tettem kalcium kloridot, és nem "bűvészkedtem " s a koli nincs benne, ízre, állagra kifogástalan szerintem.
Hány fokon oltod, mennyi oltóval a gumibucit?
Előzmény: genziana (2754)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2763
És a bogarak?
Előzmény: krezidiesel (2752)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2762
Kaptam.Samsung. Gomolyát ebben érlelem, camembert is működik, ha nem szélsőséges a külső hőmérséklet.
Előzmény: krezidiesel (2737)
elefada Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2761
Azon a hömérsékleten kell 5-6 nap, 25 fokfelett, 24 óra. Alvadék vékony rétege felül, több kevesebb buborékkal, savó alul.
Előzmény: Pettviki (2735)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2759
Csak pár hsz-a tértünk el, én még a savótól indultam, ami a sajtkészítés mellékterméke :) De oké, akkor itt álljon is meg az off.
Előzmény: Törölt nick (2758)
Szilibetyár Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2757
Én minden esetben megkóstolom mikor sajtot csinálok mert így azér a sajt izére is kis idő után össze lehet az ízt kötni hogy milyen is lesz nagyábol a sajt.Szerintem eddig nem csalódtam
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2756
Minden kecskének más az ízlése. Úgy vettem észre, az ízlés még öröklődik is náluk, egy-egy család mást szeret nálunk. :D De a savót egyik sem issza meg, bele sem kóstol.

Amúgy én mégis megkóstoltam tegnap... Kicsit borsóleves íze volt (:D), de azért meg nem innám.
Előzmény: rosie78 (2744)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2755
BP..józsef körút ..a házszámot pontosan nem tudom..de a neten megtalálod....Azúr vegyszerbolt.
Előzmény: genziana (2754)
genziana Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2754
Heloka!

Valaki írja már fel hol lehet kalcium- kloridot venni. Kis kiszerelésben egyszerűen nincs, a patikában sem. A gazdaboltban van, a legkisebb 5 kg. Hát az szerintem marha sok. Az állatpatikába meg úgy nézett rám a hölgyike, mintha én lennék E.T., hogy az minek nekem?
Amúgy ha a Chy- Max Plusz oltót használjátok, betartjátok az előírt mennyiséget?
Mert ha annyival csinálom gumibuci lesz, úgyhogy megy a kevesebb, legalább jó sokáig elég lesz.
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2752
Van ásott kutam, még azon gondolkozom.
Előzmény: firmitudo (2746)
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2751
Köszönöm a segitséget mindenkinek orda ügyben!
krezidiesel Creative Commons License 2010.06.24 0 0 2750

Egy hete a gidáknak adtam,  viz helyett, de nem itták meg. Inkább szomjandöglenek. Amikor kicseréltem vizre akkor mind ott tülekedett, olyan szomjas volt. Nagyon érdekelne pedig, miképp lehetne megitatni velük.

Vagy lehet összekeverem kukorica darával, hogy szokják az ízét, majd egyre kevesebb kukoricát teszek bele.

Előzmény: Pettviki (2747)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2749
Az én kecskéim meg attól vannak rosszul, ha víz helyett véletlenül savóval nedvesítem a darát (mert pl. nincs kedvem elindítani a szivattyút).
A finnyásabbja olyankor meg sem eszi, vagy erősen fanyalog...
Előzmény: rosie78 (2744)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2748
Igen. Csinálok kereket, rudat, kockát, natúrt, fűszereset.
A közönség egy része oda van érte, a másik része pedig a szagától is rosszul van.
Egy idő után a pálpusztaira kezd emlékeztetni...:-)
Előzmény: firmitudo (2745)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2747
Mindig is imádták a savót, azért kell hígítani vízzel, mert annyit innának belőle, hogy befosnának...
Előzmény: rosie78 (2744)
firmitudo Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2746
Szia krezi !
Vízóraakna? Én legalábbis ebben spekulálok.Szerintem néhány hét alatt kitapasztalható a hőmérséklet,-és pára szinten tartása.Talán elég nagy a "tehetetlensége" az aknának(lassan hűl le, lassan melegszik fel).A fedlap nyitásával lehetne szabályozni a hőmérsékletet, az aljára locsolt vízzel a párát.A nyílásra lehetne egy erős rácsot csinálni, amin gyerek nem tud beesni,(ha nyitva kell tartani) erre valami sűrű anyagot, hogy apróbb állat ne juthasson be.A téli hónapok a veszélyesebbek, mert képesek elfagyni, ha nincsenek kellően leszigetelve.De biztos lenne erre is megoldás, valami hőfokszabályozós akármivel.Igen, macerás...de ahogy itt olvasgatok, a hozzászólók 99%-a maximalista és ha 2-3 sajt sikerül nekik, akkor ez már csak egy apró technikai probléma lehet.
remélem nem panelban laksz :)
Előzmény: krezidiesel (2737)
firmitudo Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2745
Igen, ilyesmire :).Saját kreálmány?
Előzmény: Pettviki (2734)
rosie78 Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2744

Na azt áruld el nekem Viki légyszi hogy ezt hogy érted el náluk??

 

vagy neked ilyen rendes nem finnyás kecskéid vannak alapból??...ha igen akkor MÁZLISTAAAA:):)

Előzmény: Pettviki (2743)
Pettviki Creative Commons License 2010.06.23 0 0 2743
Nálunk felesben isszák vízzel (vagy 1/3 víz) a savót a kecskék.
Mindegy nekik, hogy édes, savanyú, vagy az orda után visszamaradt.
Jobban szeretik, mint a tiszta vizet. Úgy rohannak rá, hogy majd feldöntik az embert.
Előzmény: Törölt nick (2742)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!