Egyébként új fűszerezési találmányunk van, pár hete készítünk borsikafüves-fokhagymás sajtot, és eszméletlenül jó, próbáljátok ki, ha még nem tettétek! :) Annyi a bibije, hogy ha friss fokhagymával készül, hamar romlik (pontosabban hülye állott hagyma íze lesz), de lehet fokhagymaporral is elvileg. Nálunk csak egyszer érte meg véletlenül egy darab a rosszabb ízt. :)
És ami még jóra sikerült, vettünk ilyen provance fűszerkeveréket, mozsárral összetörtem, és azt kevertük bele, az is nagyon különleges lett.
A probléma egyik lehetséges módjának felvázolása nem is rád vonatkozik, te megoldod magad (hogy meg lehet oldani, nálad láttam), hanem akinek van 1-2-3 kecsije, s nem tud mit kezdeni a normálisan nem alvadó tejjel.
A hibás nem aludt meg, csak a végére már érződött az a jellegzetes savanyú szag, amit már ismerek. Az íze nem rossz, csak a szaga árulkodik. (Egy hajszálnyival különbözik csak a normálistól, de én már akkor is megérzem, ha néhány %-nyi kerül a többi tej közé a lábosba.)
Nem tudom, hány liter tejjel dolgozol, de nekem komoly mutatvány lenne mindenféle felszerelés nélkül termizálás után gyorsan visszahűteni a tejet. Egyszerűen nem vagyok ilyesmire berendezkedve. Egyfolytában ott kellene állni mellette, mert ha már néhány fokkal túlmelegszik, egészen renyhe lesz az alvadás, aztán nem is tapadnak olyan jól össze az alvadékrögök. (Ha az ember rá van kényszerülve, nyilván jobb, mintha kiöntené a tejet, de ha nem muszáj, én nem termizálok.)
A hőfokkal nem lesz gond, olyan mélyen engeded le, hogy mondjuk 18 fok legyen...de mi van a páratartalommal?Ha kevés, öntesz a kútba vizet?:-)...vagy ha sok, kimersz a kútból?Ha pl. a páratartalom növelése miatt akarod lejjebb engedni, akkor a hőfok csökken és fordítva.nem látom az ásott kútnál a szabályozás lehetőségét.
Visszakerestem, 19-én az esti fejésből vettem a mintákat. 23-án délutánig tartogattam. Nem hiszem, hogy colis lenne, egyszerűen csak magas a szomatikus sejtszám. Attól még, hogy nem csinálok belőle sajtot, szoktam inni nyersen, és nem érződik semmi az ízén (amikor még friss).
Így nézett ki, mikor írtam, hogy megaludt (a bal oldali a jó tej). Tegnap borítottam ki őket, akkor is pont így néztek ki, csak egy kicsit megsárgult a zsírréteg a tetejükön. (A bal oldali aludttejnek a tetején tegnapra lett kb. 2 mm savó.)
Nem kell a termizált tejbe kalcium klorid, működik a nélkül is. Múltkor, amit mutattam "csodaszép" kolis után következő nap 63 fok 30 perc csináltam egy sima gomolyát, így néz ki 10 nap után Következő nap szintén kolis tejből 68 fok , rögtön hűtéssel lilahagymás Egyikbe sem tettem kalcium kloridot, és nem "bűvészkedtem " s a koli nincs benne, ízre, állagra kifogástalan szerintem. Hány fokon oltod, mennyi oltóval a gumibucit?
Én minden esetben megkóstolom mikor sajtot csinálok mert így azér a sajt izére is kis idő után össze lehet az ízt kötni hogy milyen is lesz nagyábol a sajt.Szerintem eddig nem csalódtam
Minden kecskének más az ízlése. Úgy vettem észre, az ízlés még öröklődik is náluk, egy-egy család mást szeret nálunk. :D De a savót egyik sem issza meg, bele sem kóstol.
Amúgy én mégis megkóstoltam tegnap... Kicsit borsóleves íze volt (:D), de azért meg nem innám.
Valaki írja már fel hol lehet kalcium- kloridot venni. Kis kiszerelésben egyszerűen nincs, a patikában sem. A gazdaboltban van, a legkisebb 5 kg. Hát az szerintem marha sok. Az állatpatikába meg úgy nézett rám a hölgyike, mintha én lennék E.T., hogy az minek nekem? Amúgy ha a Chy- Max Plusz oltót használjátok, betartjátok az előírt mennyiséget? Mert ha annyival csinálom gumibuci lesz, úgyhogy megy a kevesebb, legalább jó sokáig elég lesz.
Egy hete a gidáknak adtam, viz helyett, de nem itták meg. Inkább szomjandöglenek. Amikor kicseréltem vizre akkor mind ott tülekedett, olyan szomjas volt. Nagyon érdekelne pedig, miképp lehetne megitatni velük.
Vagy lehet összekeverem kukorica darával, hogy szokják az ízét, majd egyre kevesebb kukoricát teszek bele.
Az én kecskéim meg attól vannak rosszul, ha víz helyett véletlenül savóval nedvesítem a darát (mert pl. nincs kedvem elindítani a szivattyút). A finnyásabbja olyankor meg sem eszi, vagy erősen fanyalog...
Igen. Csinálok kereket, rudat, kockát, natúrt, fűszereset. A közönség egy része oda van érte, a másik része pedig a szagától is rosszul van. Egy idő után a pálpusztaira kezd emlékeztetni...:-)
Szia krezi ! Vízóraakna? Én legalábbis ebben spekulálok.Szerintem néhány hét alatt kitapasztalható a hőmérséklet,-és pára szinten tartása.Talán elég nagy a "tehetetlensége" az aknának(lassan hűl le, lassan melegszik fel).A fedlap nyitásával lehetne szabályozni a hőmérsékletet, az aljára locsolt vízzel a párát.A nyílásra lehetne egy erős rácsot csinálni, amin gyerek nem tud beesni,(ha nyitva kell tartani) erre valami sűrű anyagot, hogy apróbb állat ne juthasson be.A téli hónapok a veszélyesebbek, mert képesek elfagyni, ha nincsenek kellően leszigetelve.De biztos lenne erre is megoldás, valami hőfokszabályozós akármivel.Igen, macerás...de ahogy itt olvasgatok, a hozzászólók 99%-a maximalista és ha 2-3 sajt sikerül nekik, akkor ez már csak egy apró technikai probléma lehet. remélem nem panelban laksz :)
Nálunk felesben isszák vízzel (vagy 1/3 víz) a savót a kecskék. Mindegy nekik, hogy édes, savanyú, vagy az orda után visszamaradt. Jobban szeretik, mint a tiszta vizet. Úgy rohannak rá, hogy majd feldöntik az embert.