Keresés

Részletes keresés

macko60 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 2769

Kedves Misland!Köszönöm szépen,ez már sokat segit,főleg a kenyérsűtésnél.Most kalácsot probálok épp,nehezen indult el,mert itt ki kelett keresni a tészta programot,azt elindult.Köszönöm!macko

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 2768

Még azt kifelejtettem, hogy ha véletlenül rosszul állítasz be valamit, vagy túl hamar nyomtad meg a Start-gombot, akkor általában a Start-gomb hosszú lenyomásával megállítható a gép, módosítható a beállítás, utána lehet ismét indítani.

Előzmény: macko60 (2766)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.26 0 0 2767

Ezek a gépek úgy vannak kitalálva, hogy ha csak simán megnyomod a Start gombot, akkor elindul az alap kenyérsütő program, ami pont jó egy átlagos kenyérhez. Ezen csak akkor kell változtatni, ha más súly-, illetve barnítófokozatot szeretnél. Alapbeállítás a közepes barnítás szokott lenni, a súly pedig a gép maximális kapacitása, legalábbis az enyémnél. De vannak három súlyfokozatú gépek, annál lehet akár a középső is alapértelmezett, típusfüggően.

Vannak még a +/- időzítőgombok, amivel több órás késleltetést lehet beállítani, azzal egyelőre nem kell foglalkozni. Annyit esetleg érdemes tudni róla, hogy a kijelzett idő a kenyér elkészültét szokta mutatni, nem pedig a sütés kezdő időpontját.

Kalácsprogram más kérdés, azt én nem szoktam, illetve Bomann van sokféle, lehet egylapátos, kétlapátos, típus ismerete nélkül ezt így nehéz lenne megmondani. Vagy én sokszor már fotó alapján is felismerem, legtöbb sütő Clatronic klón például.

Előzmény: macko60 (2766)
macko60 Creative Commons License 2013.01.26 0 0 2766

Szervusztok!

Tegnap kaptam egy kenyérsütőt,de mivel látássérült vagyok,és a gépen lévő gombok nem magyar nyelvüel,segitséggel sem tudok kiigazodni.A gép BOMANN márkájú.Szeretném kérni aki tudna segiteni,pl.1 normál kenyér,és mondjuk egy kalács,anyagainak a gépre pakolása után a beállitásba segitene.Nem tudom mit mennyire kell állitani.A leirásba sem szerepel,és a neten se találtunk hozzávetőleges leirást sem.Gondolok itt pl.mennyire kell állitani a dagasztást,a kelést,a sütést.Aki tud segitsen.Köszönöm!Minden forumozónak szép napot kivánok.macko

Törölt nick Creative Commons License 2013.01.24 0 0 2765

Pedig én is tapasztaltam ilyet az egytengelyes HM 1000-nél, finom fémpor, ami valószínűleg a bronzperselyből kopik ki, esetleg lent az alumíniumönvényből is származhat, ahogy mozgás közben dörzsölődik.

Idővel a tengely csapágyazását képező bronzperselybe tészta kerülhet, amitől annak anyaga kidörzsölődhet. Furcsa egyébként, én is csak néztem, mert nehéz belátni, hogy a fekete por milyen úton kerül a meghajtóagy környékére, de valahogy odaszáll, ezen kár vitatkozni. Ha egyszer ott van. Meg kell nézni, utána az okát majd magyarázza meg a szakember...

A szinterezett bronzpersely anyaga 1 % grafitot is tatalmaz, valamint a pórusait vákumban ásványolajjal telítik. Későbbiekben műszerolajat lehet bele cseppenteni a sütőforma aljánál, majd kézzel átforgatni. Haladóbbak vegyék le az alján a rögzítőgyűrűt, a forgatólemezt és alátétet, utána olajozni, megjáratni, összerakni.

A por, illetve olaj alapvetően lefelé halad, tésztába kerülése kevésbé esélyes, de idővel a tengely oldalirányú kotyogása egyre nagyobb lesz, akkor már ez sem zárható ki. A kotyogás miatt később már szimmeringet is felesleges cserélni, mert nem sokáig fog rendesen zárni.

 

Mindamellett, mióta én például egy új SKF bronzperselyt építettem be, ami nem porlik, mint az eredeti kínai alkatrész (a korábbi fekete port kitakarítottam), azóta 1 év alatt por sehol. Direkt megnéztem most.

Előzmény: Lona.W (2764)
Lona.W Creative Commons License 2013.01.23 0 0 2764

SziasztoK! 

A kenyérsütőgépem belsejében  (nem az üstben) a meghajtó körül szabályos körben fekete, tapintásra a kezet erősen megfogó  (párom szerint grafit szerü) "valami" van,  ami többször felkerült a tésztába is, gondolom a lapát tüskéjének a tömítése már nem tökéletes

A szervízben nagyon udvariasak voltak egész addig míg ezt a problémámat nem említettem. Onnantól hülyének néztek...

Találkozott már valaki hasonlóval?

blaze73 Creative Commons License 2013.01.16 0 0 2763

nálam is előmelegítés van 20 perc a TK programnál. (1kg súlyra állítva)

Előzmény: CSVili (2762)
CSVili Creative Commons License 2013.01.16 0 0 2762

Több kenyérsütő előmelegítéssel kezd, pl. HM-1300 as a TK programnál 40 percig csak melegíti a hozzávalókat, utána indul a keverés. Szerintem a Te gépednél is hasonlóan működik. TK liszteknél hosszabb az előmelegítési idő.Ha a többi programnál jól működik, akkor feltehetően jó a gép. Próba.

GerJudit80 Creative Commons License 2013.01.16 0 0 2761

Sziasztok!

 

Nem tudom valaki tud-e segíteni nekem, de az a gondom, hogy van egy moulinex típusú kenyérsütő gépem, és a 4-es programja ami teljes kiörlésű kenyér program , valamiért a sütéssel indul, nem a keveréssel. Nem értem miért?

 

Judit

Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2760

Amikor döglött,akkor nem mocorog.Pár perc alatt kiderül.Ha jó,mehet a gépbe,ki ne öntsd!

Előzmény: Tomi7711 (2759)
Tomi7711 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2759

És abból mi derül ki?

Előzmény: Gy.Ibi (2758)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2758

Szerintem 2dkg elég bele.A szárítottat érdemes használat előtt kipróbálni,kevés cukros folyadékban elkeverni.

Előzmény: Tomi7711 (2757)
Tomi7711 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2757

Igen, szárítottal. Érdemes lenne normál élesztőre leváltani? A receptben lévőt mennyi normállal lehet kiváltani?

Előzmény: Gy.Ibi (2756)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2756

Szárított élesztővel csináltad?Sütés előtt érdemes megnézni,hogy rendesen megkelt-e?

Előzmény: Tomi7711 (2755)
Tomi7711 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 2755

Köszi! Visszanézem!

 

Tegnap megsütöttem az előző bejegyzésemből a kalácsot.

Nem lett rossz, csak valahogy a súlyához képest kicsi lett, olyan tömör.

Ez mitől lehet? 750gr-os programon sütöttem és melegen lemértem, annyi is volt a súlya. 

Előzmény: blaze73 (2754)
blaze73 Creative Commons License 2013.01.13 0 0 2754

Keress vissza, én tettem be bombabiztos receptet.  :)

Nagyon ajánlott az ALDI-s teljesk. liszt, nagyon finom és azt keverni BL80 vagy BL112 kenyérliszttel, de magában is sütheted, akkor a kilós fele kell liszt. (50dkg)

 

Nekünk a megadott recepttel vált be.  (25 dkg ALDIs, 30dkg kenyéliszt BL80 vagy BL112)

Előzmény: Tomi7711 (2753)
Tomi7711 Creative Commons License 2013.01.13 0 0 2753

Sziasztok! 

 

Hauser BM-665-ös kenyérsütő gépünk van. 

Van 2 nagyon jó receptünk, de szeretnénk teljes kiörlésű kenyeret sütni vele. Ha valaki ismeri a félegyházi teljes kiörlésű veknijét... Olyannal már megelégednénk :)

Esetleg valakinek lenne jó receptje, ami tutira működik ezen a gépen?

 

A két bevált recept:

 

Kenyér:
-3 dl víz
-fél nagy mérő cukor
-1 kis mérő por élesztő
-fél nagy mérő só
-2 evőkanál étolaj
-fél kg kenyérsütőhöz való  liszt

A sütő edény aljára megy a folyékony, olaj, víz, utána só, cukor, liszt, élesztő.

Kalács:
-2 tojás
-130 g vaj
-80 ml vaj
-1 kk.só
-4 ek.cukor
-345 g  fehér finom liszt
-2 kk.élesztő
-10 dkg mazsola

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.31 0 0 2752

Később olvastam másik topikban a saját hozzászólásomból, hogy egyébként három sütőformám hibásodott meg, csak azóta már elfelejtettem, hogy a legelsőt garanciába cserélték.

Az is érdekes történet volt, mert a garanciát is elfelejtettem, előbb szétbontottam, utána kapcsoltam, hogy még nincs is 1 éves. Összeraktam három csavarral, szerencsére így is lecserélték, csak figyelmeztetett a szervizes (aki nem tudta, hogy én is szervizes vagyok, csak én TV-video szervizt üzemeltetek), hogy legközelebb inkább ne szedjem szét. Legközelebb is szétszedtem, akkor már garancia sem volt.

Amit még szintén elfelejtettem említeni, hogy az eredeti bronzpersely tényleg valami kínai kacat lehetett, mert gyorsan kopott mindhárom esetben, szinte szétporlott a porkohászati eljárással gyártott anyag, feketére színezve az olajat, elősegítve a tengely bemaródását is.

Az új SKF-persely viszont jobb minőségűnek tűnik, még a kissé kopott tengellyel együtt is jól bírja azóta. Így legalább új tengelyt nem kellett készíteni, de van ahhoz is anyag, ugyanis a személyautók hátsó ajtaját emelő gáztöltésű teleszkóp rúdja is általában 8 mm-es, amiből véletlenül van is egy meghibásodott példány a lomtárban.

Előzmény: Törölt nick (2751)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.29 0 0 2751

Moulinex attól függ, hogy eredeti francia konstrukció, vagy Clatronic utánzat. Utóbbinak vékonyabb a tengelye, sütőforma is másképp néz ki. Ezek mind szegecselve vannak, csavarosra én nem is emlékszem, talán valamelyik Panasonic típusnál, de az eleve robosztusabb, vastag tengely stb.

 

Sajnos a vékony tengely következménye, hogy megkopik (a persely is), oldalirányú kotyogása lesz, emiatt hiába is cserélünk szimmeringet, valójában nem az a baj. Egy ideig persze elmegy az új szimmeringgel, de ilyenkor már az újat is hamar kinyírja. Viszont nekem SKF csapágyüzletben sikerült rendelni bronzperselyt, szinte bagóért, illetve annál is olcsóbban (a bagó már elég drága, ha jól tudom).

 

Két sütőformám is oda jutott, hogy bontani kellett. Másodszorra kitaláltam egy trükköt a szegecs sérülésmentes kivételéhez. Először csak flexszel megcsiszoltam az alsó végét, meg is fúrtam, majd valahogy lefeszegettem, de így némileg hajlott a sütőforma lágy anyaga is, noha sikerült utána kiegyengetni.

 

Másodszor is megfúrtam, de utána vékony lemezcsavart hajtottam bele, ami megfelelő trükkös alátétezéssel dugóhúzó gyanánt kapta ki a szegecset, a tartály belseje irányába. Ebben az fő trükk, hogy szegecset ütni nem jó, mert attól csak jobban tömörödik, de a kihúzásnak már nem bírt ellenállni.

 

Végül annyi hasznom lett az egészből, az egyik sütőformát összeraktam tengely nélkül, ez lett a tényleges sütőforma. A másikban van tengely, de ezt csak dagasztásra használom, a szimmering sem hőálló benne. Esetemben 42 perc a második dagasztás vége, amit stopper jelez, ekkor kimegyek a konyhába, átdobom a cuccot a tengely nélküli sütőformába.

 

Mindennek tovább előnye, hogy nem lesz sült lapát a kenyérben, továbbá a végtermék simán kicsúszik a formából.

Előzmény: stellaz4 (2743)
andrea68 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 2750

Sziasztok!

Régebben nagy kenyérsütős voltam. Panasonic géppel, álom volt. Most egy kis változás miatt moulinex géppel kellene sütnöm. Szeretnélem megkérdezni Benneteket, hogy erre a gépre

Moulinex OW 302231 Home Bread van-e recetetek? illetve merre találom a topicban? Köszönöm szépen.

 

fürészes Creative Commons License 2012.12.27 0 0 2749

Karácsonyra vetem ezt a masinát , de most látom, a teteje között hézag van, ha lenyomom, az egyik felét akkor a másikoldalon van, úgy hogy elvan szerintem deformálódva . Visszaviszem szerviz. Régen volt nekem egy lapátos annál nem volt ez a probléma , hogy világos maradt volna a kenyér teteje  szép barna volt az is nem kellett takargatni

Előzmény: CSVili (2748)
CSVili Creative Commons License 2012.12.27 0 0 2748

Nekem is volt hasonló jelenség, azért ne add fel olyan könnyen.Lehet, hogy csak sokadikra jön össze a kívánt kenyér.

Az ablak belső részére ragasztottam alufóliát, a fényes oldalával a gép belső része felé. Ha teteje nem zár megfelelően, ott is elillanhat a hő. Gumirozott övvel szorítottam le a tetejét.

fürészes Creative Commons License 2012.12.26 0 0 2747

Kivan a hócipőm ezzel a sütővel,Hausmeister hm1301, A teteje fehér marad, sütés után a kenyérnek. szerintem másra nem való mint tésztát dagasztani

stellaz4 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 2746

Köszi, ezeket jó tudni.

 

Mi akkor határoztuk el, hogy lesz kenyérsütő, mikor megnéztem egyszer egy szeletelt kenyér csomagolásán, hogy tulajdonképpen miből van...

Előzmény: Rászid-lob (2745)
Rászid-lob Creative Commons License 2012.12.23 0 0 2745

Örülök, hogy sikerlt szép kenyeret sütni. Az első sikerélmény a legfontosabb. A gép ilyenkor bizonyítja be a tulajdonosának, hogy megérte megvenni.

Jöhetnek a kísérletezések más kenyértípusokkal.

 

Szerintem ne szerezz be üstöt előre. Ha most kapni, akkor később is lehet majd.

A szegecselés leműtése necces, mert sérül az üst bevonata, és persze ez a vékony alumínium üst össze-vissza deformálódhat.

Ugyanaz a szegecs már nem tud visszamenni, az újon meg biztos nem lesz bevonat.

 

Ha hosszútávon bejön a kenyérsütés otthon, akkor meghibásodás után úgyis új kenyérsütőt veszel, és több pénzt fogsz kiadni rá, jöhet egy márkásabb.

 

Az üst két gyenge pontja az üst bevonata és a szimmering.

A bevonattal túl sokat nem tudsz tenni, előbb-utóbb karcolódik, kopik.

A szimmeringet meg lehet óvni. Vagy kimosod az üstöt minden sütés előtt különös tekintettel a szimmering mellett, vagy a folyadékot öntöd először az üstbe, ami feláztatja a tengelyelyre sült kenyértésztát.

 

A szimmering legnagyobb ellensége a tengelyre sült kenyértészta, ami rendesen koptatja.

A másik a hőhatás, de előbb kopik el, mint a hőtől tönkremegy.

Előzmény: stellaz4 (2744)
stellaz4 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 2744

bár ahogy megnézem az alkatrész árkata, tök mindegy, hogy kapni-e üstöt vagy sem.... :(

 

esetleg marad a szegecselés leműtése valahogy és ismételt rögzítése....

 

remélem azért nem kerül rá sor túl hamat

 

 

Amúgy jó lett benne a kenyér elsőre, jó az állaga, mérete. Tettem bele tejet, sima lisztet, meg teljes kiőrlésűt is. Finom, jó ízű lett.

Előzmény: Rászid-lob (2742)
stellaz4 Creative Commons License 2012.12.23 0 0 2743

Köszi a tanácsokat.

 

Sajnos kicsit lehet, hogy elkapkodtuk, mert tegnap vettünk egy sencor-t, ami inox kivitel, és az első kenyerünk teljesen hibátlan lett benne, de az üst alja szegecselt, amit csak most láttam.

 

Bár, ahogy tájékozódom ezekben mind ugyanaz az üst van, képről legalábbis a clatronic, moulinex üstje egy az egyben ilyen.

 

A szimering meddig bírja általában? Erre van 2 gari ugyan, de azért jó lenne sokáig használni a gépet és nem eldobni egy 100 Ft-os alkatrész miatt.

 

Üstöt vajon lehet hozzá kapni évek múlva is, vagy érdemes már most beszerezni egyet?

 

 

Előzmény: Rászid-lob (2742)
Rászid-lob Creative Commons License 2012.12.22 0 0 2742

Ha nincs sok időtök a kenyérsütésre, akkor mindenképpen érdemes gépet venni, mert a kenyértészta elkészítése időbe, energiába telik. Gyorsan elmenne a kedvetek tőle, ha minden nap, vagy másnap kézzel kellene kenyeret dagasztani.

 

Rengeteg kenyérstő gép van forgalomban. A mai világban megbízható márka? Nem is tudom.

Minden esetre sokan vannak,akik olcsóbb sütővel kezdik az otthoni kenyérsütést, és működik. Lehet, hogy az első néhány kenyér nem lesz olyan jó állagra, de hidd el, a kitartás itt is, mint mindenhol meghozza a gyümölcsét.

 

Nekem Panasonic van, az nem olcsó, de jó. Amit én tanácsolni tudok:

Csak olyat vegyél meg, amit a boltban áttapohattál, látatlanba netről ne rendelj olcsó sütőt.

Vedd ki az üstöt, nézd meg, hogy az üst keverő szerkezete (tengely-szimmering-csapágy) szegecselve van az üsthöz, vagy csavaros. Ha szegecselt, később nem tudsz szimmeringet cserélni. Nézd meg, hogy a fedél jól záródik-e. Ha rések vannak a ház és a fedél között, elmegy a meleg. Magyar nyelvű használati utasítás és receptkönyv nélkül ne vegyél kenyérsütőt. Vétel előtt tanulmányozd át a programozást. Ha nem érthető, bonyolult (általában nem szokott gondot okozni) akkor válassz más típust.

 

Sok sikert!

Előzmény: stellaz4 (2741)
stellaz4 Creative Commons License 2012.12.22 0 0 2741

Sziasztok!

 

Gondolkodunk az itthoni kenyérsütés bevezetésén.

 

Az lenne a kérdésem, hogy érdemesebb gépet venni hozzá, vagy inkább a sütőben sütni? Mindketten dolgozunk, szóval nagyon sok idő nincs babrálni vele :)

 

A másik, hogy melyik az a márka, ami nem drága, de megvízható? Sencor vagy ilyesmi az jó lehet?

 

Claudi01 Creative Commons License 2012.12.21 0 0 2740

Valószínű hogy a fele-fele liszt volt a probléma,mert csak sima lisztből tökéletes lett a kenyérke!Megpróbálom ahogy írtad!

Előzmény: .ETNA. (2739)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!